Kako postati taksista?Cijena Licence?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
OkorijeliFilozof

#1 Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by OkorijeliFilozof »

Zanima me kako postati taksista sta je potrebno i koja je cijena licence
Qler

#2 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Qler »

oko 10k KM jedna licenca, trebaju ti dvije, i jos taximetar, firma, i jos nekakvih zajebancija, u glavnom, ako imas auto, oko 30k KM ti treba da izadjes na taxi..
Naslovnica

#3 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Naslovnica »

A koji je fazon da ti za taksi trebaju dvije licence?
Ne kontam za šta služe dvije?
Qler

#4 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Qler »

Da se smanji broj taxista. Dvojca moraju izaci da bi jedan usao...
Dobrinja80

#5 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Dobrinja80 »

Qler wrote:Da se smanji broj taxista. Dvojca moraju izaci da bi jedan usao...

Kome su date licence prijeratnih taksista koji su napustili sarajevo ili su stradali u toku rata?
Qler

#6 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Qler »

Sta ja znam, nazovi udruzenje pa pitaj.... ovo znam jer je rodjak pokusavao da dobije licencu, nisam im ja predsjednik udruzenja.
Naslovnica

#7 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Naslovnica »

Svašta, cirkusijada!
Čuj trebaju ti dvije licence.
ccc
Dobrinja80

#8 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Dobrinja80 »

Dobili licence besplatno pa ih sad prodaju za 10000 KM. Čak i nekoliko desetina hiljada ako je bolji štand. Na Aerodromu ti treba 70000 i niko neće da proda.
dječak sa šibicama

#9 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by dječak sa šibicama »

Kako sam ja cuo od takse, nema vise prodaje licenci, samo se naslijediti moze od oca recimo.

Kad nema nasljednika, ta licenca se ukida. Navodno, zele doci na neki nivo da se ukine Udruzenje s vremenom, a da posao preuzmu privatne firme a la Crveni, Zuti i tako dalje.
Naslovnica

#10 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Naslovnica »

Gledam neki dan lola regularno stavio nekakvu oznaku na krov, ala Taxi, ali piše Emily Company (tako nekako), Dacia Logan, nisu taxi tablice.
Cirkus od države.
Qler

#11 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Qler »

Znam da se moze naslijediti, ali mislim da jos uvijek vazi ova prodaja. Dvije licence za jedno mjesto. I sto je to problem u prodaji licenci? Prodaje ti posao. Ti ces tu zaraditi, posao kosta, firma kosta....
dječak sa šibicama

#12 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by dječak sa šibicama »

Ja sam cuo da su im zabranili prodaju, i to vec par godina. Tako sami taksisti kazu.

Ako ne lazu.

Evo sa naseg standa u naselju, taksista je preminuo nedavno, nisu mogli prodati licencu (obitelj) pa su se dosjetili da cerka prepise licencu na sebe a da je koristi njen muz. I tako i bi.
drag_gost

#13 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by drag_gost »

Naslovnica wrote:Gledam neki dan lola regularno stavio nekakvu oznaku na krov, ala Taxi, ali piše Emily Company (tako nekako), Dacia Logan, nisu taxi tablice.
Cirkus od države.
Taj Emily Company ima 2-3 auta i rade vec sigurno mjesec dana. Divlji taksi. Da, dvije licence su potrebne i oko 30 hiljada je otprilike sve.
Dobrinja80

#14 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Dobrinja80 »

Qler wrote:Znam da se moze naslijediti, ali mislim da jos uvijek vazi ova prodaja. Dvije licence za jedno mjesto. I sto je to problem u prodaji licenci? Prodaje ti posao. Ti ces tu zaraditi, posao kosta, firma kosta....
Koliko košta, dobiješ licencu đaba pa je prodaješ za 30000 KM
Edin H.

#15 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Edin H. »

Dobrinja80 wrote:
Qler wrote:Znam da se moze naslijediti, ali mislim da jos uvijek vazi ova prodaja. Dvije licence za jedno mjesto. I sto je to problem u prodaji licenci? Prodaje ti posao. Ti ces tu zaraditi, posao kosta, firma kosta....
Koliko košta, dobiješ licencu đaba pa je prodaješ za 30000 KM
Treba uvesti test i ukinuti valjanje licenci :oops:
vazna

#16 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by vazna »

Ima ova tema vec otvorena prije nekoliko dana i tamo je skoro sve objasnjeno. Trenutna cijena licence se krece oko 30.000 KM :lol: i moraju se kupiti dvije.
U-zap

#17 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by U-zap »

Kakva je to glupost o ogranicenom broju taksista? Ima li ogranicen broj pravnika, doktora, fizicara? Zasto se taksistima ogranicava broj kako bi imali monopol dok drugima ne? Kakva je to lakrdija od zemlje.
supercali

#18 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by supercali »

U-zap wrote:Kakva je to glupost o ogranicenom broju taksista? Ima li ogranicen broj pravnika, doktora, fizicara? Zasto se taksistima ogranicava broj kako bi imali monopol dok drugima ne? Kakva je to lakrdija od zemlje.
Nije to lakrdija to je svuda u svijetu
Sad sto je kod nas to nije uredjeno je drugi par cipela
astala_vistala

#19 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by astala_vistala »

Kupio bi taxi licencu iz rs npr lukavica zna li neko koliko se krece cijena? Ili da mi da neki kontakt?
DaysleepeR

#20 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by DaysleepeR »

Živiš u 21 vijeku, ne treba ti nikakva već dobro zastarjela tehnologija ili resursi da bi radio taj posao.
Nama se turisti već lagano smiju kako zastario taxi imamo.

Prvo stavi cijenu da si povoljniji od taxi usluga, ne puno, ali da si povoljniji.
Drugo, reklamiraj se preko društvenih mreža da imaš usluge lokalnog prevoza.
Izgradi mrežu da te ljudi zovu na viber, whatsapp i sl.
Vremenom ćeš imati posla i vožnji i klijente, bez da ti treba bilo kakva firma, licenca i sl.
Nećeš se ubijati od para ali ćeš imati za život sasvim OK.
Semper123

#21 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Semper123 »

Jedan savjet za sve one koji žele biti taksisti, nemojte ulaziti u tu avanturu ukoliko niste rodjeni mangupi ili bar ako niste odrasli u sarajevskim mahalama. Ovo što Šaćir pokušava sa taxi akademijom mislim da je promašaj. Iako je Šaćir vrh u taxi svijetu, tesko da moze od nekog prosjecnog momka bez pedigrea napraviti solidnog taksistu.
Pandakonda

#22 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Pandakonda »

Po kojem principu onda funkcionisu firme poput zutog ili crvenog taksija koje zaposljavaju vozace ? Je li oni npr. imaju 15 licenci u svom vlasnistvu pa ih samo "rentaju" vozacima koje zaposle ? I zasto se i dalje vodimo tim licencama kada je i evropski sud presudio (Court of Justice of the European Union (case C‑50/21, Prestige and Limousine SL, decision of June 8, 2023)) da je ograničavanje broja licenci ilegalno ?
Edin H.

#23 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Edin H. »

Čekaj uber :oops:
Pandakonda

#24 Re: Kako postati taksista?Cijena Licence?

Post by Pandakonda »

Edin H. wrote: 24/09/2024 15:13 Čekaj uber :oops:
Bas me zanima kako ce oni uspjeti uletiti kad je kod nas zakon bas jasno definisan oko toga. Kod nas je zakonski specificno definisano da taksi mora biti primarna djelatnost i moraju se imati striktno licence. Dok Uber ne trazi licencu i ljude pusta da rade kada oni to zele, pa makar oni imali 2-3 posla.

Jedino kroz taj neki ride sharing sistem gdje u sustini ti nisi taxi sluzba, nego dvije osobe idu zajedno na istu destinaciju pa dijele troskove goriva i puta :D
Post Reply