Pisalo je nesto da mu i tamo otkazuju saradnju na projektima, nema za njega vise posla na ovim prostorima.Porodice Foht wrote: ↑23/09/2024 08:17U Bijelom Polju. Kazu glumi u pozoristu i cak u nekim crnogorskim serijama, ako je vjerovati.
Najgori glumci BiH glumišta
Moderator: _BataZiv_0809
- Ateista
#476 Re: Najgori glumci BiH glumišta
- Ateista
#477 Re: Najgori glumci BiH glumišta
U stvari, ni ne znamo koliko je godina zrtvi zbog koje je osudjen...dječak sa šibicama wrote: ↑22/09/2024 20:36 Moamer Kasumovic nije pedofil tehnicki gledano, ovaj novinar Avaza bi trebao nauciti razliku, iako nije usamljen.
I glupo mi je ovo konstantno povlacenje covjeka koji je "rezao drva pa zavrsio u zatvoru, sramota" za vjeciti alibi u slicnim temama, to i sam cesto radim. Kradja drva iz sume je krivicno djelo, kao i svako drugo.
- Plavo-bijeli
#478 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Nisam ja nista prijavio, obrisano je jos 20 komentara a ukljucujuci i moj tebi gdje sam objasnio zasto moje nije laz 100% ali eto da ne sirimo dalje...vjeshalica wrote: ↑23/09/2024 08:27Moj odgovor na tvoj komentar je izbrisan, vjrrovatno si ga ti prijavio jer ti je zasmetala istina. Zelis da promices vrijednosti i price koje citas po portalu od zna se cije ideologije.Plavo-bijeli wrote: ↑22/09/2024 20:41
Nije ti cudno sto je najbolje biće ikada ozenilo curicu sa 6 g a spavalo sa njom sa 9g?
Kako nema veze vjera ako po islamu mozes imati odnose sa curom ako je usla u pubertet?
Pojedinci ne moraju vjerovati ni u sta, ali im ne daje to za pravo da proteziraju lazi poput onoga sto ti radis.
https://24vakta.ba/jako-bitno-stvarna-i ... mmeda-a-s/
- DaysleepeR
#479 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Čekamo da se Dino Merlin oglasi...
- atmel
#480 Re: Najgori glumci BiH glumišta
A Senad Bašić, on je proveo najviše vremena sa njim.
-
laik1981
#481 Re: Najgori glumci BiH glumišta
E tamo ce bas dobro proci kao pedofil. Bolje bi mu bilo da je u zatvoru. Ako je dirnuo dijete kakvog bjelopoljca mogao bi i u kakvom kanalu zavrsiti. On je svoju karijeru zavrsio, kao i normalan zivot ako ga je kad i imao. Postaje najmanje bitan. Ako nista ovi slucajevi su nas dobro prodrmali i otvorili nam oci. Pravosudje i zakonodavstvo su kancer ove drzave u svim sferama zivota.Porodice Foht wrote: ↑23/09/2024 08:17U Bijelom Polju. Kazu glumi u pozoristu i cak u nekim crnogorskim serijama, ako je vjerovati.
- drag_gost
#482 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Ne znam ga toliko dobro da mogu to reci, ali pricali smo par puta, dolazio je kod Koze dok je Kozo drzao kafanu. Povucen, normala..., ni po cemu se tada nije isticao. Uvijek sa svojom nekom rajom, popije pivu i ode. To je sve prije LZN serije... i dosta tih zajebancija iz prve sezone iz LZN je u stvari iz te kafane i uzeto.DaysleepeR wrote: ↑23/09/2024 08:30Feđa Isović je grozan, grozan lik.Better Man wrote: ↑22/09/2024 12:01Feđa laže. Znao je on mnoge stvari oko Kasumovića, samo sad glumi Francusku sobaricu.dječak sa šibicama wrote: ↑22/09/2024 11:04 Da podsjetim, Gordana Boban je napustila seriju LZN nakon sto Isovic nije uvazio njen protest zbog epizode sa bobama za silovanje, mislim da je ta epizoda u pitanju ono kad Dino tusi drogu da siluje zensku.
Ali Fedja je sokiran
- DaysleepeR
#483 Re: Najgori glumci BiH glumišta
E ja ga znam nakon LZN. Prepotentna kretenčina. Svaka mu je za šamara i izjava i gest.drag_gost wrote: ↑23/09/2024 12:24Ne znam ga toliko dobro da mogu to reci, ali pricali smo par puta, dolazio je kod Koze dok je Kozo drzao kafanu. Povucen, normala..., ni po cemu se tada nije isticao. Uvijek sa svojom nekom rajom, popije pivu i ode. To je sve prije LZN serije... i dosta tih zajebancija iz prve sezone iz LZN je u stvari iz te kafane i uzeto.DaysleepeR wrote: ↑23/09/2024 08:30Feđa Isović je grozan, grozan lik.Better Man wrote: ↑22/09/2024 12:01
Feđa laže. Znao je on mnoge stvari oko Kasumovića, samo sad glumi Francusku sobaricu.
-
kakavdanakneiskustvu
#484 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Rusmir Karkin, advokat koji je zastupao Moamera Kasumovića, osuđenog za bludne radnje nad dječakom, rekao je za Avaz da je postupak bio "normalan" i da se Tužilaštvo, ali i odbrana žalila nakon prvostepene presude.
- Ovo je bio predmet kao i svi drugi takvi predmeti, osim što je poznato lice u pitanju. Kazna je u skladu sa zakonom. Čovjek je iskoristio mogućnost, koju zakon dozvoljava, da se otkupi kazna. On je otkupio kaznu i to je to - kaže Karkin.
Tvrdi da se o postupku ranije nije govorilo jer je maloljetnik u pitanju.
- Javnost je sada zainteresirana jer je on poznata ličnost. Ali, tu ništa nije bilo neobično niti posebno. Tu je bio redovan postupak bez bilo kakve nagodbe, ičega. Tužilaštvo podiglo optužnicu, saslušalo svoje svjedoke, saslušani svjedoci odbrane i donesena presuda. Osuđen na godinu zatvora i to je to - kaže Karkin.
Kaže "djelo kao djelo jeste ružno", jer pogotovo kada se pročita takva informacija za neko poznato lice.
- Da me pogrešno ne shvate. Ne minimiziram ja ovaj slučaj, ali djelo za koje je on osuđen, u pitanju su dva dodira. I za ta dva dodira je dobio godinu dana zatvora - kaže Karkin.
Tvrdi da je Sud izrekao kaznu i da ovdje niko nije prevaren niti je ikome išta "dato niti obećano".
- On je dolazio redovno na postupak, pojavljivao se. Žalili se i mi, žalilo se i Tužilaštvo. Sada ne mogu da se sjetim jesmo li se mi žalili na visinu kazne. Znam da nismo bili zadovoljni presudom - rekao je Karkin.
Advokat kaže da se s Kasumovićem nakon presude više nije čuo.
- Proglašen je krivim, Tužilaštvo se žalilo, Kantonalni sud odbio žalbu i postupak je završen.
On je iskoristio mogućnost i otkupio kaznu, kao u 90 drugih predmeta. Drugi će reći jedno, ali ja govorim kako je bilo - kaže Karkin.
- Ovo je bio predmet kao i svi drugi takvi predmeti, osim što je poznato lice u pitanju. Kazna je u skladu sa zakonom. Čovjek je iskoristio mogućnost, koju zakon dozvoljava, da se otkupi kazna. On je otkupio kaznu i to je to - kaže Karkin.
Tvrdi da se o postupku ranije nije govorilo jer je maloljetnik u pitanju.
- Javnost je sada zainteresirana jer je on poznata ličnost. Ali, tu ništa nije bilo neobično niti posebno. Tu je bio redovan postupak bez bilo kakve nagodbe, ičega. Tužilaštvo podiglo optužnicu, saslušalo svoje svjedoke, saslušani svjedoci odbrane i donesena presuda. Osuđen na godinu zatvora i to je to - kaže Karkin.
Kaže "djelo kao djelo jeste ružno", jer pogotovo kada se pročita takva informacija za neko poznato lice.
- Da me pogrešno ne shvate. Ne minimiziram ja ovaj slučaj, ali djelo za koje je on osuđen, u pitanju su dva dodira. I za ta dva dodira je dobio godinu dana zatvora - kaže Karkin.
Tvrdi da je Sud izrekao kaznu i da ovdje niko nije prevaren niti je ikome išta "dato niti obećano".
- On je dolazio redovno na postupak, pojavljivao se. Žalili se i mi, žalilo se i Tužilaštvo. Sada ne mogu da se sjetim jesmo li se mi žalili na visinu kazne. Znam da nismo bili zadovoljni presudom - rekao je Karkin.
Advokat kaže da se s Kasumovićem nakon presude više nije čuo.
- Proglašen je krivim, Tužilaštvo se žalilo, Kantonalni sud odbio žalbu i postupak je završen.
On je iskoristio mogućnost i otkupio kaznu, kao u 90 drugih predmeta. Drugi će reći jedno, ali ja govorim kako je bilo - kaže Karkin.
- Ajatolah_
#485 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Isoviću i mogu povjerovati da nije znao ovo s Kasumovićem jer je nedavno započeo snimanje nove serije s njim u glavnoj ulozi. Ne vidim zašto bi sabotirao svoj projekat unajmljivanjem Kasumovića, ovaj slučaj je morao kad-tad isplivati u javnost.
-
Semper123
#486 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Svi su znali ali su mislili da nece izaci u javnost. Isović je znao ali sada licemjerno povlači seriju sa tv ekrana. A što je ne bi i povukao jer smo mi gradjani tu seriju platili, svi glumci kao i on su vec naplatili svoje honorare.
-
akcija007
#487 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Evo sta bi bilo da se slucaj desio u Hrvatskoj, pise Slobodna
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... nu-1420750
-
Bazinga1234
- Bluemore
#489 Re: Najgori glumci BiH glumišta
sve to skupa ne pije vode niti koga zanima....ElRe wrote: ↑22/09/2024 17:47 Ova smrad je jedan od većih narkomana u Bijelom Polju. Prošlog ljeta je u kupaćim gaćama hodao po gradskom trgu u sred bijela dana, ubijen od droge.
Skakao ljudima po autima...
Ali, pokojni/rahmetli tata mu i majka su mu divne osobe, amidžić je cijenjeni imam i glavno član je DPSa pa se to nekako stišava.
Kod pokojnog/rahmetli Mela Kadića jednog od najvećih kamatara exYU, dužan je preko 50.000 eura. Morali su da prodaju stan na Pofalićima kako bi ga vadili od kamatata.
I ko zna u kakvim je još govnima.
-
iz zadnje klupe
#490 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Cini mi se prosle godine matthew mcconaughey onako usput u jednom intervju rece da je zlostavljan u 14 godini, ali da nikad nije dao da ga to definise ni na koji nacin, nije zamrzio homoseksualce, glumio ih je, bio neko iz familije, ili porodicni prijatelj, zaboraavio sam, ali nisu svi tako mentalno jaki,
Kad kazemo da neko ima 14 godina, znaci mentalno djeca ali vecinom fizicki vise nisu, uglavnom svi imate slike sa svojim osmim razredom , pa recite jestel fizicka djeca koja jos mirisu na majcino mlijeko, niste
Dakle to smo razjasnili, moamera ne privlace djeca vec muskarci
Ja mislim da danas mozda moamera najvise mrzi gay zajednica, jer su homofobi dobili jako oruzje, vidicete transparenata, ako ikad i bude vise gay parade u sarajevu, tipa, necemo moamere ovde i sl....
Ovde se takodje radi o jednoj cestoj pojavi kadneko ko nije fizicki atraktivan, a posjeduje neki oblik moci, koristi svoju moc da dobije one koje da je redovan gradjanin nikad ne bi mogao, jer su daleko ispod njegove lige, jer da je moamer super zgodan ne bi morao koristiti tu moc
Kad kazemo da neko ima 14 godina, znaci mentalno djeca ali vecinom fizicki vise nisu, uglavnom svi imate slike sa svojim osmim razredom , pa recite jestel fizicka djeca koja jos mirisu na majcino mlijeko, niste
Ja mislim da danas mozda moamera najvise mrzi gay zajednica, jer su homofobi dobili jako oruzje, vidicete transparenata, ako ikad i bude vise gay parade u sarajevu, tipa, necemo moamere ovde i sl....
Ovde se takodje radi o jednoj cestoj pojavi kadneko ko nije fizicki atraktivan, a posjeduje neki oblik moci, koristi svoju moc da dobije one koje da je redovan gradjanin nikad ne bi mogao, jer su daleko ispod njegove lige, jer da je moamer super zgodan ne bi morao koristiti tu moc
- Ajatolah_
#491 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Članak je zasnovan na pogrešnoj premisi jer je u slučaju s Kasumovićem maloljetnik imao navršenih 14 godina.akcija007 wrote: ↑23/09/2024 16:47 Evo sta bi bilo da se slucaj desio u Hrvatskoj, pise Slobodna
- Ateista
#492 Re: Najgori glumci BiH glumišta
U hrvatskoj je granica za pristanak na odnos 15 godina, nije 14 kao kod nas, pa bi se neko ko ima 14 godina kod njih smatrao djetetom, kod nas je adolescent ili mladji maloljetnik.Ajatolah_ wrote: ↑23/09/2024 20:11Članak je zasnovan na pogrešnoj premisi jer je u slučaju s Kasumovićem maloljetnik imao navršenih 14 godina.akcija007 wrote: ↑23/09/2024 16:47 Evo sta bi bilo da se slucaj desio u Hrvatskoj, pise Slobodna
Po meni je tekst los jer ima pogresan info zbog koga je osudjen, ustanovili smo da to nije taj momak koji bio na zadnjem sjedistu auta vec zbog nekog drugog za koga ne znamo ko je ni koliko ima godina.
Dalje kazu kaznio bi se kaznom do tri godine zatvora, a ne pise koja je minimalna, ako vec pisu koliko bi mogao biti kaznjen treba napisati od do, po tekstu ispada da bi dobio vise u hr a ne mora znaciti jer ne znamo da li bi dobio maksimalnu i ne znamo koja je minimalna.
Tekst isto tako ne objasnjava razliku da se u BiH sa 14 godina ne tretira kao dijete, kao sto je kod njih, taj dio nije uopste naveden.
Sve u svemu, tipicno novinarsko smece od teksta gdje se nedovoljno posvecuje paznja onome o cemu se pise.
- Ajatolah_
#493 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Ovdje se članak striktno pita šta bi bilo da je djelo bludničenja nad djetetom počinjeno u Hrvatskoj i u zagradi navodi da je definicija djeteta osoba do 14 godina. Dakle, ako je članak u pravu, ovaj slučaj ni u Hrvatskoj ne bi bio tretiran kao djelo bludničenja nad djetetom, tako da je čitav članak fulanje lopte.Ateista wrote: ↑23/09/2024 21:04U hrvatskoj je granica za pristanak na odnos 15 godina, nije 14 kao kod nas, pa bi se neko ko ima 14 godina kod njih smatrao djetetom, kod nas je adolescent ili mladji maloljetnik.Ajatolah_ wrote: ↑23/09/2024 20:11Članak je zasnovan na pogrešnoj premisi jer je u slučaju s Kasumovićem maloljetnik imao navršenih 14 godina.akcija007 wrote: ↑23/09/2024 16:47 Evo sta bi bilo da se slucaj desio u Hrvatskoj, pise Slobodna
Po meni je tekst los jer ima pogresan info zbog koga je osudjen, ustanovili smo da to nije taj momak koji bio na zadnjem sjedistu auta vec zbog nekog drugog za koga ne znamo ko je ni koliko ima godina.
Dalje kazu kaznio bi se kaznom do tri godine zatvora, a ne pise koja je minimalna, ako vec pisu koliko bi mogao biti kaznjen treba napisati od do, po tekstu ispada da bi dobio vise u hr a ne mora znaciti jer ne znamo da li bi dobio maksimalnu i ne znamo koja je minimalna.
Tekst isto tako ne objasnjava razliku da se u BiH sa 14 godina ne tretira kao dijete, kao sto je kod njih, taj dio nije uopste naveden.
Sve u svemu, tipicno novinarsko smece od teksta gdje se nedovoljno posvecuje paznja onome o cemu se pise.
- banjaluka078
#494 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Mi i nemamo jasno propisanu dobnu granicu za stupanje u polne odnose.
najgori-glumci-bih-glumista-t143926s425.html#p19553171
- Ateista
#495 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Stoji pitanje da li "do 14" ukljucuje 14 godina ili ne.Ajatolah_ wrote: ↑23/09/2024 21:11Ovdje se članak striktno pita šta bi bilo da je djelo bludničenja nad djetetom počinjeno u Hrvatskoj i u zagradi navodi da je definicija djeteta osoba do 14 godina. Dakle, ako je članak u pravu, ovaj slučaj ni u Hrvatskoj ne bi bio tretiran kao djelo bludničenja nad djetetom, tako da je čitav članak fulanje lopte.Ateista wrote: ↑23/09/2024 21:04U hrvatskoj je granica za pristanak na odnos 15 godina, nije 14 kao kod nas, pa bi se neko ko ima 14 godina kod njih smatrao djetetom, kod nas je adolescent ili mladji maloljetnik.
- Ateista
#496 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Na pocetku teksta koji si kopirala pise kako nije precizno utvrdjena grnica, ali ispod pise da je jasno zabranjeno ispod 14 godina bilo kakav sexualni kontakt, tako da mislim da je to to, ako nigdje drugo nije navedeno neko ogranicenje onda je to jedino, od 14 pa na dalje ispade dozvoljeno. Dosta clanaka isto govori o toj granici od 14 godina, iako njih ne treba uzimati kao relevantne. Opet, cudno mi je naletih na neki clanak kako su u doboju neki mladici dobili po 8 godina zbog odnosa sa 14-godisnjakinjom, pa mi je to cudno zasto ako nije zabranjeno zakonski. Jedino ako standardno novinari ne istraze detalje, mozda je bilo nekih drugih okolnosti, neka vrsta prisile ili tako nesto.banjaluka078 wrote: ↑24/09/2024 06:58Mi i nemamo jasno propisanu dobnu granicu za stupanje u polne odnose.
najgori-glumci-bih-glumista-t143926s425.html#p19553171
- darius_maximus
#497 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Ima toga dosta.iz zadnje klupe wrote: ↑23/09/2024 19:51 Cini mi se prosle godine matthew mcconaughey onako usput u jednom intervju rece da je zlostavljan u 14 godini, ali da nikad nije dao da ga to definise ni na koji nacin, nije zamrzio homoseksualce, glumio ih je, bio neko iz familije, ili porodicni prijatelj, zaboraavio sam, ali nisu svi tako mentalno jaki,
Imaš primjere i Brandana Frasera ili Terrya Crewsa koji su zlostavljani kao muškarci, ali tome će se svijet uglavnom smijati.
I nema ovo plaho veze s tim koliko je neko zgodan.
Tu se radi o mentalnoj bolesti koja se ispoljava kroz zloupotrebu moći i podređivanje nekoga sebi.
To mogu biti super mega fini ljudi, koji izgledaju kao da su uspjeli u životu.
Eno ti Diddya u Americi, slučaj koji ide uporedo s ovim kod nas.
Frajer ok fizički izgleda (dobro, sad je star), ima milijarde, slavu, kuće, auta i žene koje hoće, ali ne ispunjava to njegove fantazije.
Poseban je kick tim ljudima kada se osjećaju moćni kroz oduzimanje tuđe slobode i nevinosti.
-
kakavdanakneiskustvu
#498 Re: Najgori glumci BiH glumišta
https://www.fokus.ba/fakttest/slucaj-ka ... u/3340629/
Mnogi su bijesni što postoji mogućnost da osuđeni za pedofiliju otkupe svoju kaznu i što ne postoji javan registar pedofila u BiH
Da li ste pročitali tekst pod nazivom „Dežurni kritičari utihnuli nakon vijesti o presudi Kasumoviću za bludničenje nad djetetom“?
Ako niste, evo vam fotografije teksta ili idite na sljedeći link
Kao što vidite, u njemu se N1 BiH obraća nepoznatim licima, blogerima i influenserima, pjevačima, glumcima, režiserima što se nisu oglasili povodom toga. Ko biva neće na kolegu i da se tu nema šta reći, osim osuditi takvo ponašanje. Pošto ćute, oni zaključuju da na taj način štite svoga prijatelja i kolegu. Onda ih nazvaše licemjerima, uhljebima i stranačkim vojnicima koji samo misle kako da namaknu neke pare.
Realno, ovo sve miriše na unutarsarajevski obračun i ne bi trebao da se miješam, ali postavlja se pitanje mnogo važnije od tog prepucavanja.
Kako se ponašati u ovakvoj situaciji?
Da li je dovoljno napisati na nekoj od društvenih mreža „strašno“, „grozno“, „odvratno“ ili biti još radikalniji i na taj način obaviti svoju građansku dužnost?
Ako odete na društvene mreže i malo pažljivije pogledate šta se piše o Kasumoviću, vidjećete da imamo tri vrste komentara.
U prvu grupu komentara spadaju oni koji bi pedofile ubijali na licu mjesta, rezali im različite organe i sve rješavali po kratkom postupku.
Treći su više usmjereni na „crvene“, trojkaše, finu gradsku raju, nevladin sektor i sl. kao glavne krivce za postojanje pedofilije i njeno prikrivanje.
Treći su više usmjereni na „crvene“, trojkaše, finu gradsku raju, nevladin sektor i sl. kao glavne krivce za postojanje pedofilije i njeno prikrivanje.
Četvrti kombinuju tri ova koncepta u potpuno ludačke insinuacije i rješenja.
Kao što vidimo ni jedan od ovih pristupa nije konstruktivan, naprotiv oni služe da podignu tenzije, izazovu negativne emocije i spreme narod na linč, pri tome iznoseći neistine i poluistine.
Takođe je veoma važno naglasiti da niko, bukvalno niko, nije pokazao razumijevanje za postupak Kasumovića niti ga je pokušao na bilo koji način opravdati ili braniti, jer znaju da se ne može braniti nešto što je neodbranjivo.
Ipak, neke kolege su se oglasile objašnjavajući da nisu imali pojma ko je i šta je Kasumović i da ne mogu da vjeruju kakav nam je pravosudni sistem i to je otprilike to. Ja im potpuno vjerujem jer niko, pa ni Kasumović, nije toliko blesav da ide okolo i priča kako voli premlade momke i kako mu sude za „bludne“ radnje.
Kada hladne glave sagledamo situaciju, vidimo da se tu nema mnogo šta kritikovati. Sistem je reagovao po zakonu i u skladu s procedurama, a što je takav zakon pitajte ove što ih usvajaju.
Kasumović je dirao genitalije djeteta. Mladić je otišao kod psihoterapeuta i poslušao njegov savjet da kaže roditeljima šta se desilo. Roditelji su sve prijavili policiji. Policija je reagovala. Kasumović je osuđen i pritom iskoristio svoje pravo da otkupi svoju kaznu.
Pri tome niko nije vidio donesenu presudu, a samim tim ni činjenice.
Mnogi su bijesni što postoji mogućnost da osuđeni za pedofiliju otkupe svoju kaznu i što ne postoji javni registar pedofila u BiH.
E, vidite, to je pitanje o kojem treba da razgovara stručna javnost, sudije, advokati, tužioci, psihijatri, psiholozi i sl., a ne blogeri i influenseri. O tome treba da se raspravlja u parlamentima, tj. među zakonodavcima, a ne anonimni „genijalci“ po društvenim mrežama.
I zato je ovaj tekst s N1 potpuno besmislen i najbolje što nam se desilo u ovom trenutku je što su prozvani ćutali i dali šansu razumu i struci da nešto konstruktivno urade.
P.S. Evo sada čitam da je neka televizija otkazala prikazivanje serije „Lud, zbunjen, normalan“ u kojoj Kasumović glumi, ali ne znam šta se time postiže, jer ako ne gledamo Kasumovića, to ne znači da će pedofilija nestati, baš kao što on više neće biti opažan kako su ga gledaoci ranije percipirali.
P.P.S. Stvaranje atmosfere linča i potpuno izopštavanje iz društva je nedopustivo u društvu koje se zasniva na pravu i pravdi. Kasumoviću treba pomoć, a kaznu je već dobio i ona je izvršena.
Evo šta kaže Krivični zakon BiH u članu 117. „Poslije izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora, kazne dugotrajnog zatvora ili kazne maloljetničkog zatvora, osuđena lica uživaju sva prava utvrđena ustavom, zakonom i drugim propisima i mogu sticati sva prava, osim onih koja su im ograničena mjerom bezbjednosti ili nastupanjem pravne posljedice osude“.
P.P.P.S. Na kraju krajeva, nije Kasumović jedini koji je otkupio svoju kaznu, pa to danas radi ko god može, od političara do ratnih zločinaca.
Mnogi su bijesni što postoji mogućnost da osuđeni za pedofiliju otkupe svoju kaznu i što ne postoji javan registar pedofila u BiH
Da li ste pročitali tekst pod nazivom „Dežurni kritičari utihnuli nakon vijesti o presudi Kasumoviću za bludničenje nad djetetom“?
Ako niste, evo vam fotografije teksta ili idite na sljedeći link
Kao što vidite, u njemu se N1 BiH obraća nepoznatim licima, blogerima i influenserima, pjevačima, glumcima, režiserima što se nisu oglasili povodom toga. Ko biva neće na kolegu i da se tu nema šta reći, osim osuditi takvo ponašanje. Pošto ćute, oni zaključuju da na taj način štite svoga prijatelja i kolegu. Onda ih nazvaše licemjerima, uhljebima i stranačkim vojnicima koji samo misle kako da namaknu neke pare.
Realno, ovo sve miriše na unutarsarajevski obračun i ne bi trebao da se miješam, ali postavlja se pitanje mnogo važnije od tog prepucavanja.
Kako se ponašati u ovakvoj situaciji?
Da li je dovoljno napisati na nekoj od društvenih mreža „strašno“, „grozno“, „odvratno“ ili biti još radikalniji i na taj način obaviti svoju građansku dužnost?
Ako odete na društvene mreže i malo pažljivije pogledate šta se piše o Kasumoviću, vidjećete da imamo tri vrste komentara.
U prvu grupu komentara spadaju oni koji bi pedofile ubijali na licu mjesta, rezali im različite organe i sve rješavali po kratkom postupku.
Kao što vidimo ni jedan od ovih pristupa nije konstruktivan, naprotiv oni služe da podignu tenzije, izazovu negativne emocije i spreme narod na linč, pri tome iznoseći neistine i poluistine.
Takođe je veoma važno naglasiti da niko, bukvalno niko, nije pokazao razumijevanje za postupak Kasumovića niti ga je pokušao na bilo koji način opravdati ili braniti, jer znaju da se ne može braniti nešto što je neodbranjivo.
Ipak, neke kolege su se oglasile objašnjavajući da nisu imali pojma ko je i šta je Kasumović i da ne mogu da vjeruju kakav nam je pravosudni sistem i to je otprilike to. Ja im potpuno vjerujem jer niko, pa ni Kasumović, nije toliko blesav da ide okolo i priča kako voli premlade momke i kako mu sude za „bludne“ radnje.
Kada hladne glave sagledamo situaciju, vidimo da se tu nema mnogo šta kritikovati. Sistem je reagovao po zakonu i u skladu s procedurama, a što je takav zakon pitajte ove što ih usvajaju.
Kasumović je dirao genitalije djeteta. Mladić je otišao kod psihoterapeuta i poslušao njegov savjet da kaže roditeljima šta se desilo. Roditelji su sve prijavili policiji. Policija je reagovala. Kasumović je osuđen i pritom iskoristio svoje pravo da otkupi svoju kaznu.
Pri tome niko nije vidio donesenu presudu, a samim tim ni činjenice.
Mnogi su bijesni što postoji mogućnost da osuđeni za pedofiliju otkupe svoju kaznu i što ne postoji javni registar pedofila u BiH.
E, vidite, to je pitanje o kojem treba da razgovara stručna javnost, sudije, advokati, tužioci, psihijatri, psiholozi i sl., a ne blogeri i influenseri. O tome treba da se raspravlja u parlamentima, tj. među zakonodavcima, a ne anonimni „genijalci“ po društvenim mrežama.
I zato je ovaj tekst s N1 potpuno besmislen i najbolje što nam se desilo u ovom trenutku je što su prozvani ćutali i dali šansu razumu i struci da nešto konstruktivno urade.
P.S. Evo sada čitam da je neka televizija otkazala prikazivanje serije „Lud, zbunjen, normalan“ u kojoj Kasumović glumi, ali ne znam šta se time postiže, jer ako ne gledamo Kasumovića, to ne znači da će pedofilija nestati, baš kao što on više neće biti opažan kako su ga gledaoci ranije percipirali.
P.P.S. Stvaranje atmosfere linča i potpuno izopštavanje iz društva je nedopustivo u društvu koje se zasniva na pravu i pravdi. Kasumoviću treba pomoć, a kaznu je već dobio i ona je izvršena.
Evo šta kaže Krivični zakon BiH u članu 117. „Poslije izdržane, oproštene ili zastarjele kazne zatvora, kazne dugotrajnog zatvora ili kazne maloljetničkog zatvora, osuđena lica uživaju sva prava utvrđena ustavom, zakonom i drugim propisima i mogu sticati sva prava, osim onih koja su im ograničena mjerom bezbjednosti ili nastupanjem pravne posljedice osude“.
P.P.P.S. Na kraju krajeva, nije Kasumović jedini koji je otkupio svoju kaznu, pa to danas radi ko god može, od političara do ratnih zločinaca.
- DaysleepeR
#499 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Ovdje si ostao malo nedorečen
- Haris.ba
#500 Re: Najgori glumci BiH glumišta
Ovo je glupa teza. Jer, ti koji trebaju - nista ne rjesavaju.kakavdanakneiskustvu wrote: ↑24/09/2024 10:40 Mnogi su bijesni što postoji mogućnost da osuđeni za pedofiliju otkupe svoju kaznu i što ne postoji javni registar pedofila u BiH.
Za 7 dana se moze izmjeniti zakon da nema otkupa kazne za djela protiv djece.
Sta se tu ima otezati ko godinama za registar.