Libanon

Post Reply
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#1026 Re: Libanon

Post by arman1 »

Porodice Foht wrote: 20/09/2024 23:09
Hendrix wrote: 20/09/2024 22:17 Liban je odavno propao, decenije ratovanja i krimosi na vlasti. Pa pola grada im otislo u zrak prije koju godinu kada je ono skladiste eksplodiralo. Korupcija, kriminal, bezvlasce...jbg nema tu pomoci. Tesko je vratiti sistem u normalu nakon toliko vremena.

Hezbollah ratuje sam sa sobom, Palestina svima izgovor za odrzavanje vlasti i kriminala.
Nije mi jasno sad kad Jevreji krenu, hoce li regularna vojska Libana uzvratiti i uci u sukob? Nije ovo vise samo lov na Hezbollah, ode Bejrut u zrak i jug zemlje iako onaj nemuslimanski dio i progresivniji i liberalniji Libanonci ne mogu smisliti Nasrullaha i njegov Hizbullah!
Libanonska vojska je najavila da će MORATI uči u sukob s israelom ako ovi krenu kopneno. Protiv avijacije ionako nemaju čime. Što se tiče hezbe između 9 i 11% ih nisu mulimani.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#1027 Re: Libanon

Post by Truba »

Niko normalan se nece boriti za propalu drzavu
I hvo je imao postotke nehrvata pa znamo kako ga etiketiraju pojedibi forumasi...
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#1028 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 20/09/2024 21:40
Ista stvar i u iranu, afgamistanu, i sirom bi. Sta je pouka.
Pouka je da se ne živi u maštarijama.

U Iranu je 65% stanovništva bilo nepismeno, dok je se šah vozao u Rolls-Roycima.

I Liban je više ličio na Afriku van granica Bejruta, u dolini Bike ili na krajnjem sjeveru i jugu.

Da ne govorimo o tome da su ti o kojima pišeš tamo glavni tek od 2009./10...
Mada, možda se i obazireš na to da ne-kršćanske grupe imaju ravnopravnu političku moć, i to bi dosta objasnilo...
Last edited by PreWiBa on 20/09/2024 23:57, edited 1 time in total.
PreWiBa

#1029 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

Da ne govorimo o narativu koji se krije u toj slici, samo ovi staropani/boomeri koji ne znaju baratiti društvenim mrežama i tehnologijama 21. stoljeća se tako hvataju na foru.

Image

Sumire, šta je pouka?
Last edited by PreWiBa on 21/09/2024 01:11, edited 1 time in total.
toska

#1030 Re: Libanon

Post by toska »

O agresivnosti i strašnim teroristima:

ragib

#1031 Re: Libanon

Post by ragib »

Hezbollah jeste pretpio udar, I izgubili su stotine sehida. Ali vec iz iraka pristize pojacanje.

Generalni sekretar Sayyid al-Shohadah Kataib iz Iraka obratio se Sayyidu Hassanu Nasrallahu: Čekamo vaš signal da svojim snagama pošaljemo na južni front Libana.

U poruci Seyedu Hassanu Nasrallahu, generalni sekretar iračkog saveza Kataib Seyyed al-Shohada najavio je: Čekamo vaš signal da otvorimo spremnu kapiju moru ljudi kako biste vam pomogli u ratu na južnom frontu Libana.

🔻 Vođa Iračkih snaga je poručio: “Ako ste dali hiljadu šehida, mi ćemo vas podržati sa sto hiljada hrabrih ljudi i Bog je svjedok onoga što govorimo.”
Porodice Foht

#1032 Re: Libanon

Post by Porodice Foht »

arman1 wrote: 20/09/2024 23:15
Hendrix wrote: 20/09/2024 22:17 Liban je odavno propao, decenije ratovanja i krimosi na vlasti. Pa pola grada im otislo u zrak prije koju godinu kada je ono skladiste eksplodiralo. Korupcija, kriminal, bezvlasce...jbg nema tu pomoci. Tesko je vratiti sistem u normalu nakon toliko vremena.

Hezbollah ratuje sam sa sobom, Palestina svima izgovor za odrzavanje vlasti i kriminala.
Nije mi jasno sad kad Jevreji krenu, hoce li regularna vojska Libana uzvratiti i uci u sukob? Nije ovo vise samo lov na Hezbollah, ode Bejrut u zrak i jug zemlje iako onaj nemuslimanski dio i progresivniji i liberalniji Libanonci ne mogu smisliti Nasrullaha i njegov Hizbullah!
Libanonska vojska je najavila da će MORATI uči u sukob s israelom ako ovi krenu kopneno. Protiv avijacije ionako nemaju čime. Što se tiče hezbe između 9 i 11% ih nisu mulimani.
:thumbup: Mislis u cijelom Libanu max 11% nemuslimana? Zar nije vise?
alijagoro

#1033 Re: Libanon

Post by alijagoro »

Porodice Foht wrote: 21/09/2024 09:05
arman1 wrote: 20/09/2024 23:15

:thumbup: Mislis u cijelom Libanu max 11% nemuslimana? Zar nije vise?
Govori za Hezbollah
sumirprimus

#1034 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

Da se podsjetimo oz je i sam libanac, valjda in bolje zna od nas :zzzz:
sumirprimus

#1035 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

sehohari wrote: 20/09/2024 23:48
sumirprimus wrote: 20/09/2024 21:40
Ista stvar i u iranu, afgamistanu, i sirom bi. Sta je pouka.
Pouka je da se ne živi u maštarijama.

U Iranu je 65% stanovništva bilo nepismeno, dok je se šah vozao u Rolls-Roycima.

I Liban je više ličio na Afriku van granica Bejruta, u dolini Bike ili na krajnjem sjeveru i jugu.

Da ne govorimo o tome da su ti o kojima pišeš tamo glavni tek od 2009./10...
Mada, možda se i obazireš na to da ne-kršćanske grupe imaju ravnopravnu političku moć, i to bi dosta objasnilo...
Nije ravnopravno kada citavu drzavu drzis taocem svojom ratnim politikom, s svaki pedalj drzave ti slobodan i konstantno provociras 100 jaceg i nadmocnijeg susjeda. Vecina libanaca nije za rat sa izraelom ali su taoci hezbolaha koji je proksi irana, i hejtuju ih i sami smatraju teroristima uprkos svoj propagandi
sumirprimus

#1036 Re: Libanon

Post by sumirprimus »

sehohari wrote: 20/09/2024 23:54 Da ne govorimo o narativu koji se krije u toj slici, samo ovi staropani/boomeri koji ne znaju baratiti društvenim mrežama i tehnologijama 21. stoljeća se tako hvataju na foru.

Image

Sumire, šta je pouka?
Nikad ne pokleknuti represivnim i neslobodnim teokratskim rezimima. Parlamentarna demokratija i civilno sekularno drustvo nemaju alternativu.
Btw liban je i zemlja krscana i sekularnih muslimana
El_comadante

#1037 Re: Libanon

Post by El_comadante »

ragib wrote: 21/09/2024 00:57 Hezbollah jeste pretpio udar, I izgubili su stotine sehida. Ali vec iz iraka pristize pojacanje.

Generalni sekretar Sayyid al-Shohadah Kataib iz Iraka obratio se Sayyidu Hassanu Nasrallahu: Čekamo vaš signal da svojim snagama pošaljemo na južni front Libana.

U poruci Seyedu Hassanu Nasrallahu, generalni sekretar iračkog saveza Kataib Seyyed al-Shohada najavio je: Čekamo vaš signal da otvorimo spremnu kapiju moru ljudi kako biste vam pomogli u ratu na južnom frontu Libana.

🔻 Vođa Iračkih snaga je poručio: “Ako ste dali hiljadu šehida, mi ćemo vas podržati sa sto hiljada hrabrih ljudi i Bog je svjedok onoga što govorimo.”
Što će im poziv kad su već napadnuti ako hoće da im pomognu?
El_comadante

#1038 Re: Libanon

Post by El_comadante »

Kakva Libanonska vojska. Srušile im pola glavnog grada i šta ništa.
PreWiBa

#1039 Re: Libanon

Post by PreWiBa »

sumirprimus wrote: 21/09/2024 09:59
sehohari wrote: 20/09/2024 23:54 Da ne govorimo o narativu koji se krije u toj slici, samo ovi staropani/boomeri koji ne znaju baratiti društvenim mrežama i tehnologijama 21. stoljeća se tako hvataju na foru.

Image

Sumire, šta je pouka?
Nikad ne pokleknuti represivnim i neslobodnim teokratskim rezimima. Parlamentarna demokratija i civilno sekularno drustvo nemaju alternativu.
Btw liban je i zemlja krscana i sekularnih muslimana
Last edited by PreWiBa on 21/09/2024 13:39, edited 1 time in total.
plavi_E

#1040 Re: Libanon

Post by plavi_E »

sumirprimus wrote: 04/03/2024 17:22 Malo ispod radara prodje da su za vikend idf ublii unuka vodje hezbole hasana nasrale.
Mozda je proslo ispod radara jer skoro svaki dan nekom arapu ubiju unuce ili djete. Toliko ih je pobijeno u zadnju godinu da izgleda nije vise medijski interesantno. Koje dijametralno suprotno ponasanje vodja strana u sukobu. Dok jednim vodjama redovno ubijaju djecu i unucad nekim drugim vodjama su djeca na pocetku ovog nesretnog rata se javljala sa sigurnog iz Floride.
plavi_E

#1041 Re: Libanon

Post by plavi_E »

ragib wrote: 21/09/2024 00:57 Hezbollah jeste pretpio udar, I izgubili su stotine sehida. Ali vec iz iraka pristize pojacanje.

U ovome se krije najveca opasnost u ovom sukobu. Hezbolah ima mozda 30k-50k boraca a Hamas vjerovatno ni pola od toga. Tako da Izrael trenutno ratuje protiv nekoliko desetina hiljada aktivnih boraca. Najveca nepoznanica napada na Liban se krije u pitanju hoce li taj broj boraca ostati isti ili ce se pomnoziti nekoliko puta sa dobrovoljcima iz regiona. Svi znaju da su slike iz Gaze ostavile itekako traga na citav svijet a zasigurno i na arapsko statnovnistvo u regionu. Svi znaju da nije isto ratovati protiv 30k-50k i protiv 300k-500k. Nadati se je da ce glavni igraci izvrsiti dovoljan pritisak da se ne dodje u takvu situaciju.
El_comadante

#1042 Re: Libanon

Post by El_comadante »

plavi_E wrote: 21/09/2024 13:38

U ovome se krije najveca opasnost u ovom sukobu. Hezbolah ima mozda 30k-50k boraca a Hamas vjerovatno ni pola od toga. Tako da Izrael trenutno ratuje protiv nekoliko desetina hiljada aktivnih boraca. Najveca nepoznanica napada na Liban se krije u pitanju hoce li taj broj boraca ostati isti ili ce se pomnoziti nekoliko puta sa dobrovoljcima iz regiona. Svi znaju da su slike iz Gaze ostavile itekako traga na citav svijet a zasigurno i na arapsko statnovnistvo u regionu. Svi znaju da nije isto ratovati protiv 30k-50k i protiv 300k-500k. Nadati se je da ce glavni igraci izvrsiti dovoljan pritisak da se ne dodje u takvu situaciju.
Godinu dana ravnaju Gazu i ubijaju civili i sada doći do povećanja broja ratnika zbog napada na Bejrut?! Nešto sumnjam u taj scenario. Dovoljno je ovo u Gazi da se mobiliše ako je ko htio.
plavi_E

#1043 Re: Libanon

Post by plavi_E »

Komandante ne znam kakav si sa geografijom ali Gaza je pod potpunom izolacijom i sa kopna i sa mora. Tamo ni ptica ne moze uci. Da bi se Hezbolah stavio u istu situaciju blokiranosti treba zauzezi pola Sirije i izaci na granicu sa Turskom. Mada je i to upitno da li bi to dovelo do potpune izolacije Hezbolaha. Ali opet kazem to bi bio najgori moguci scenarijo i mora se pod svaku cijenu sprijeciti. Mislim na scenario da dodje do masovne pomoci Hezbolahu u vidu desetina hiljada dobrovoljaca iz zemalja u regionu. To bi dovelo ovaj sukob u stanje potpune nekontrolisanosti i mogucnost za sukob nesagledivih posljedica za region a i sire.
El_comadante

#1044 Re: Libanon

Post by El_comadante »

Znam to. Hezbollah cijelo vrijeme govori Palestinci su naša braća, mi ćemo reagovati, mi ovo ono i šta bi na kraju? Izrael ih luoa na njihovoj teritoriji uz rat u Gazi. Šta su čekali do sada, Hezbollah?
alijagoro

#1046 Re: Libanon

Post by alijagoro »

El_comadante wrote: 21/09/2024 15:46 Znam to. Hezbollah cijelo vrijeme govori Palestinci su naša braća, mi ćemo reagovati, mi ovo ono i šta bi na kraju? Izrael ih luoa na njihovoj teritoriji uz rat u Gazi. Šta su čekali do sada, Hezbollah?
Ne kontam sta si ocekivao, Hezbollah ima par hiljada vojnika,oni reaguju u skladu sa svojim mogucnostima,druga je stvar sto to nije dovoljno,mislim da su vec izgubili 500 vojnika i hiljade vjerovatno ranjenih.
El_comadante

#1048 Re: Libanon

Post by El_comadante »

alijagoro wrote: 21/09/2024 16:22
El_comadante wrote: 21/09/2024 15:46 Znam to. Hezbollah cijelo vrijeme govori Palestinci su naša braća, mi ćemo reagovati, mi ovo ono i šta bi na kraju? Izrael ih luoa na njihovoj teritoriji uz rat u Gazi. Šta su čekali do sada, Hezbollah?
Ne kontam sta si ocekivao, Hezbollah ima par hiljada vojnika,oni reaguju u skladu sa svojim mogucnostima,druga je stvar sto to nije dovoljno,mislim da su vec izgubili 500 vojnika i hiljade vjerovatno ranjenih.
Ja sam očekivao da urade ono što pričaju. Mi ćemo nešto uraditi po pitanju Palestine, a u suštini nisu uradili ništa. Ako nemožeš ništa onda nemoj bezveze ni pričati.
alijagoro

#1049 Re: Libanon

Post by alijagoro »

El_comadante wrote: 21/09/2024 16:53
alijagoro wrote: 21/09/2024 16:22
Ja sam očekivao da urade ono što pričaju. Mi ćemo nešto uraditi po pitanju Palestine, a u suštini nisu uradili ništa. Ako nemožeš ništa onda nemoj bezveze ni pričati.
Nerealna ocekivanja,da nisu uradili nista,nebi Izrael ovo radio,sto radi zadnjih dana u Libanu.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1050 Re: Libanon

Post by japin_mutapi »

i sta ce biti ako dodje sto hiljada boraca u pomoc hezbolahu
izrael ce imati sto hiljada meta vise i hezbolah ce njih izbaciti naprijed da ginu a svoje domace sacuvati
Post Reply