Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
Haris.ba

#3026 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

Velkoski wrote: 18/09/2024 19:06 nije hakerski napad, nego napad na supply chain

ne trebaju strahovati od baterija nego od toga od koga su nabavili.

Ali meni ovo samo znači da mogu ubaciti šta hoće u svaku komponentu koja se pravi na svijetu. Treba da zabrine svakoga ko radi bilo kakav security work
Pa ko je imalo pismen to zna.

Vec, meni je zanimljivo kako se kod nas zaboravilo da i mi kupujemo direktno izraelsku opremu.

Pa Dodik je dao milione Izraelcima.

Bas su se nasi nasekirali. :lol:
LSD

#3027 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by LSD »

elcaliente wrote: 18/09/2024 19:20
LSD wrote: 18/09/2024 18:27 Pa Izrael je u ratu sa civilima, kako sa palestinskim, tako i sa libanonskim. Pobili toliku djecu, zene, starce, civile. Porusili sve.

Ali o tome nikad ni rijeci nisi napisao ovdje, al zato bacas drkicu na cionisticki terorizam. Stidi se :oops:
Isto to sve radi hesbolah sa izraelskim civilima.
Oni su u ratu tako da su i jedni i drugi vojne mete. Nema tu nekog terorizma.

Rekao sam ti da ne nastupam navijacki. Iskreno vristi mi zmija i za jednim i za drugima.

Taj konflikt traje od prije mog rodjenja i nece stati dok sam ja na ovom svijetu.

Sto lajkam je inovativnost u akcijama, raketu moze ispaliti svako. Volim kada se znanje i um koriste.

Ali ako ce tebi biti lakse: Apelujem na mir.
Volis znanje i um za sta ? za ubijanje i terorizam ?
Opet it kazem - ameri su nekad isto bili inovativni, koristili znanje i um, napravili atomsku bombu i u roku od minute izbrisali dva grada (Hirosimu i Nagasaki) sa lica zemlje. Pobili na stotine hiljada ljudi.
Jel se takvoj pameti i umu trebamo diviti ?

Ja mislim da bi takvu zlocinacku pamet i zlocinacki um treba osuđivati javno, a ne diviti im se.
elcaliente

#3028 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by elcaliente »

LSD wrote: 18/09/2024 19:43
elcaliente wrote: 18/09/2024 19:20
LSD wrote: 18/09/2024 18:27 Pa Izrael je u ratu sa civilima, kako sa palestinskim, tako i sa libanonskim. Pobili toliku djecu, zene, starce, civile. Porusili sve.

Ali o tome nikad ni rijeci nisi napisao ovdje, al zato bacas drkicu na cionisticki terorizam. Stidi se :oops:
Isto to sve radi hesbolah sa izraelskim civilima.
Oni su u ratu tako da su i jedni i drugi vojne mete. Nema tu nekog terorizma.

Rekao sam ti da ne nastupam navijacki. Iskreno vristi mi zmija i za jednim i za drugima.

Taj konflikt traje od prije mog rodjenja i nece stati dok sam ja na ovom svijetu.

Sto lajkam je inovativnost u akcijama, raketu moze ispaliti svako. Volim kada se znanje i um koriste.

Ali ako ce tebi biti lakse: Apelujem na mir.
Volis znanje i um za sta ? za ubijanje i terorizam ?
Opet it kazem - ameri su nekad isto bili inovativni, koristili znanje i um, napravili atomsku bombu i u roku od minute izbrisali dva grada (Hirosimu i Nagasaki) sa lica zemlje. Pobili na stotine hiljada ljudi.
Jel se takvoj pameti i umu trebamo diviti ?

Ja mislim da bi takvu zlocinacku pamet i zlocinacki um treba osuđivati javno, a ne diviti im se.
Rat je nema cile mile.

Da Ameri nisu japancima zviznuli atomsku japanci bi ratovali jos godinama i odveli u smrt ko zna jos koliko ljudi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3029 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

ovo mijenja paradigmu ratovanja
šta je sljedeće

nakon dronova ovo je wtf

sad i voki toki
tramvajtrojka

#3030 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by tramvajtrojka »

Haris.ba wrote: 18/09/2024 19:42
Velkoski wrote: 18/09/2024 19:06 nije hakerski napad, nego napad na supply chain

ne trebaju strahovati od baterija nego od toga od koga su nabavili.

Ali meni ovo samo znači da mogu ubaciti šta hoće u svaku komponentu koja se pravi na svijetu. Treba da zabrine svakoga ko radi bilo kakav security work
Pa ko je imalo pismen to zna.

Vec, meni je zanimljivo kako se kod nas zaboravilo da i mi kupujemo direktno izraelsku opremu.

Pa Dodik je dao milione Izraelcima.

Bas su se nasi nasekirali. :lol:
osa radi sa izraelskom opremom kao i fup
os bih koristi motorolu i L3Harris, isti taj L3Harris je izgradio svu infrastrukturu za komunikaciju u usa vojsci i izraelskoj, plus l3 snadbijeva sa jdam kitovima izraelce, sve nase policijske uprave koriste motoroline proizvode itd, kad pripadas kolektivnom zapadu onda pripadas ne koristis baofeng kineski
ragib

#3031 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

Danas su eksplodirali komunikacijski uređaji, akumulatori vozila, baterije za motore i skutere, solarne baterije, uređaji za praćenje radnog vremena, kompjuteri, mobilni telefoni, aparati za brijanje, litijumske baterije. Veliki je broj povrijeđenih, riječ je o stotinama

Ne vjerujem da je u svim ovim stvarima bio eksploziv.
Izrael moze ovakvim akcijama premeditated hezbollah I nastetit ali pobjediti ne mogu ni hamasa kamoli hezbollah
Last edited by ragib on 18/09/2024 20:09, edited 1 time in total.
HelaS

#3032 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HelaS »

ragib wrote: 18/09/2024 20:03 Danas su eksplodirali komunikacijski uređaji, akumulatori vozila, baterije za motore i skutere, solarne baterije, uređaji za praćenje radnog vremena, kompjuteri, mobilni telefoni, aparati za brijanje, litijumske baterije. Veliki je broj povrijeđenih, riječ je o stotinama

:?
Sanjarko

#3033 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 18/09/2024 20:07
ragib wrote: 18/09/2024 20:03 Danas su eksplodirali komunikacijski uređaji, akumulatori vozila, baterije za motore i skutere, solarne baterije, uređaji za praćenje radnog vremena, kompjuteri, mobilni telefoni, aparati za brijanje, litijumske baterije. Veliki je broj povrijeđenih, riječ je o stotinama

Šta nije jasno? Digli u zrak na daljinski kontrolu sve od zvona na vratima pa nadalje.

Kažem ja, niko više nije siguran. Teroristički akt i zločin bez presedana.

Ovo bez Amerike nije moglo tako lako biti urađeno.
HelaS

#3034 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HelaS »

Sanjarko wrote: 18/09/2024 20:15

Šta nije jasno? Digli u zrak na daljinski kontrolu sve od zvona na vratima pa nadalje.

Sam zaključi šta nije jasno...
HarTar wrote: 18/09/2024 20:13 Kako je Izrael eksplodirao pejdžere?
Mjesecima prije napada, iranska kompanija dobavljača naručila je 5.000 pejdžera od kompanije Gold Apollo. Uređaji su dovezeni u Liban početkom ove godine. Tajvanska kompanija Gold Apollo prihvata narudžbu. Međutim, proizvodnja neće biti na Tajvanu; partnerstvo je potpisano sa drugom posredničkom kompanijom. Partnerska kompanija koju je Apollo dogovorio za proizvodnju nalazi se u Mađarskoj, kilometrima dalje. Proizvodnjom se bavi kompanija BAC sa sjedištem u glavnom gradu Budimpešti. Tokom proizvodnje, agenti izraelske tajne službe Mossad stavljaju lako zapaljivu eksplozivnu supstancu zvanu "pentaeritritol tetranitrat" ​​u odeljak za baterije. 1,5 mjesec prije napada, Hezbolah prima 5.000 pejdžera od kompanije Gold Apollo, vrši uplatu i donosi ih u Bejrut. Budući da će ovi uređaji biti novi sistem komunikacije sa pripadnicima Hezbolaha, oni su upućeni da razbiju i unište mobilne telefone. Dok su telefoni onemogućeni, Hezbolah prvo testira pejdžere s malom grupom i određuje kako će komunicirati. Pejdžeri počinju da se isporučuju na određene liste. 1.000 ljudi u rukovodstvu i kadru počinje da komunicira sa ovim uređajima. Nakon mjeseci praćenja, Izrael prvo šalje pisanu poruku aktivnim pejdžerima, a zatim detonira uređaje uz drugo obavještenje.
toska

#3035 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by toska »

Pregrijana ili oštećena baterija "pukne" usljed stvaranja pritiska u njoj.
To je najćešće stvaranje male pukotine i bez zapaljenja.
Svakako da može ponekad izgledati kao manja explozija i da dođe do zapaljenja, ali ne na ovakav način.
Jedina elektronska komponenta koja stvarno može bučno explodirati je kondezator, ali izuzev buke nema posljedice po okolinu.

Smatrati baterije i hakiranje odgovornim je neozbiljno.
Sanjarko

#3036 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sanjarko »

HelaS wrote: 18/09/2024 20:20

Mjesecima prije napada, iranska kompanija dobavljača naručila je 5.000 pejdžera od kompanije Gold Apollo. Uređaji su dovezeni u Liban početkom ove godine. Tajvanska kompanija Gold Apollo prihvata narudžbu. Međutim, proizvodnja neće biti na Tajvanu; partnerstvo je potpisano sa drugom posredničkom kompanijom. Partnerska kompanija koju je Apollo dogovorio za proizvodnju nalazi se u Mađarskoj, kilometrima dalje. Proizvodnjom se bavi kompanija BAC sa sjedištem u glavnom gradu Budimpešti. Tokom proizvodnje, agenti izraelske tajne službe Mossad stavljaju lako zapaljivu eksplozivnu supstancu zvanu "pentaeritritol tetranitrat" ​​u odeljak za baterije. 1,5 mjesec prije napada, Hezbolah prima 5.000 pejdžera od kompanije Gold Apollo, vrši uplatu i donosi ih u Bejrut. Budući da će ovi uređaji biti novi sistem komunikacije sa pripadnicima Hezbolaha, oni su upućeni da razbiju i unište mobilne telefone. Dok su telefoni onemogućeni, Hezbolah prvo testira pejdžere s malom grupom i određuje kako će komunicirati. Pejdžeri počinju da se isporučuju na određene liste. 1.000 ljudi u rukovodstvu i kadru počinje da komunicira sa ovim uređajima. Nakon mjeseci praćenja, Izrael prvo šalje pisanu poruku aktivnim pejdžerima, a zatim detonira uređaje uz drugo obavještenje.
Pusti ti pejđere. Danas su aktivirali sve da eksplodira od zvona na vratima pa nadalje.

Teroristički akt bez presedana i zločin samo takav, a berze ima da polude pogotovo tech dionice.

Niko više nije siguran.
ragib

#3037 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

Pejdzeri I eksploziv ok.
Ali ovo danas od zvona, solara do motora da eksplodira hmm.
Last edited by ragib on 18/09/2024 20:34, edited 1 time in total.
DaysleepeR

#3038 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by DaysleepeR »

Da ne bude da USA suti, znamo svi kako AOC visoko kotira u americkoj politici

HelaS

#3039 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HelaS »

ragib wrote: 18/09/2024 20:33
Spoiler
Show

Pejdzeri I eksploziv ok.
Ali ovo danas od zvona do motora da eksplodira hmm
Izrael jeste odgovoran jer je "povukao potez", ali odgovornost je i na Hezbolahu. Rat protiv Izraela nije dječija igra :-)
ragib

#3040 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

Četiri vojnika IDF-a iz brigade Givati, uključujući i bolničara iz 52. bataljona, poginuli su u dobro pripremljenoj zasjedi, odnosno u eksploziji u zgradi u izbjegličkom kampu Tel a-Sultan u blizini Rafaha. Poginuli su kapetan Daniel Maimon Tuaf, narednik Amit Bachari, narednik Dotan Shimon i narednik Agam Naim.

U istoj zasjedi u južnom pojasu Gaze teško su povrijeđeni oficir i dva vojnika ​​iz bataljona Shaked. Također, još dva izraelska vojnika ​​su lakše povrijeđena. Borbeni oficir u patroli Givat teško je povrijeđen u još jednoj bitki u južnom pojasu Gaze. Ranjeni borci su evakuisani na lečenje u bolnicu, obaveštene su njihove porodice.
ragib

#3041 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

HelaS wrote: 18/09/2024 20:36
Spoiler
Show

Pejdzeri I eksploziv ok.
Izrael jeste odgovoran jer je "povukao potez", ali odgovornost je i na Hezbolahu. Rat protiv Izraela nije dječija igra :-)
Mislio sam na to zar je moguce u svemu da je bilo eksploziva. U solarima koji su mozda kupljeni prije dvije god, motor koji je mozda kupljen prije god itd
DonieBrasco

#3042 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by DonieBrasco »

Sustina ovog svega je da sve drzave planete mogu da ne znam ti kojom rezolucijom osude, kazne, pozovu Izrael da se zaustavi...itd, USA ce reci slobodno bacite nuklearnu na Gazu i koga jos god hocete i tu sva prica zavrsava.
HarTar

#3043 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

HelaS wrote: 18/09/2024 20:36
Spoiler
Show

Pejdzeri I eksploziv ok.
Tako je i Homeini kada je preuzeo vlast uništio iranske vazdušne snage (strah od gubitka vlasti), pa kasnije tokom iračko-iranskog rata bilo je kuku lele i bar pretoduplo više gubitaka nego što je trebalo. Ali barem su kasnije skontali da bez ulaganja u nauku nema ništa. Isto i sultan Abdulhamid uništio Osmansku mornaricu iz straha da ga ne zbace sa vlasti i na kraju radi toga izgubili gotovo sva ostrva od grka. Paralela, "islamskim" liderima bitnija fotelja nego dobrobit vlastitih države i naroda.
karanana

#3044 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by karanana »

znaci usli su u "cistu" energiju koja se toliko gura. svaki tesla tempirana bomba. a mogli su i mogu uci ili su vec usli i u supply chain hrane, vode lijekova....ma svega.

u pravu su ovi teoreticari zavjere. nisu oni bas tolike budaletine.
skupljac_zeljeza

#3045 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Meni je odavno bila čudna reakcija cionista što jevrejske izbjeglice sa sjevera se tako dugo ne mogu vratiti kućama. Ali ne vidim da će to riješti na ovaj način jer Hezbollah garantuje 'kaznu' za ovo.
Jedna eksplozija dogodila se tokom ukopa članova Hezbollaha u Bejrutu. Libanski mediji izvještavaju da su se eksplozije dogodile u telefonima, laptopima i ručnim radijima, a ne pejdžerima kao u jučerašnjim napadima. Sistemi solarne energije su također, navodno, eksplodirali i zapalili se. Hitne službe su na terenu u najmanje tri libanska grada. Rukovodstvo Hezbollaha kaže da se grupa suočava s "novom fazom" i da "kazna sigurno dolazi".

HarTar

#3046 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

karanana wrote: 18/09/2024 20:53 znaci usli su u "cistu" energiju koja se toliko gura. svaki tesla tempirana bomba. a mogli su i mogu uci ili su vec usli i u supply chain hrane, vode lijekova....ma svega.

Ne postoje teoretičari zavjera, samo ljudi koje tako etiketiraju da ih diskreditiraju.
HelaS

#3047 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HelaS »

karanana wrote: 18/09/2024 20:53 znaci usli su u "cistu" energiju koja se toliko gura. svaki tesla tempirana bomba. a mogli su i mogu uci ili su vec usli i u supply chain hrane, vode lijekova....ma svega.

Da li to sada znači da strahujemo od Kineza, njihovih je mobitela u pola Svijeta :?
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#3048 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Chmoljo »

HarTar wrote: 18/09/2024 20:55

Ne postoje teoretičari zavjera, samo ljudi koje tako etiketiraju da ih diskreditiraju.
Znaci zaprasuju nas...
goredole

#3049 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by goredole »

DaysleepeR wrote: 18/09/2024 20:34 Da ne bude da USA suti, znamo svi kako AOC visoko kotira u americkoj politici

AOC ti je nesto kao Sabina Cudic :D
HarTar

#3050 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

Chmoljo wrote: 18/09/2024 21:02
HarTar wrote: 18/09/2024 20:55

Znaci zaprasuju nas...
Zaprašuju kada stvaraju umjetne kiše, ali što se tiče chemtrailsa, to je obična glupost.
Post Reply