Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
anelsol

#2926 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by anelsol »

HelaS wrote: 18/09/2024 10:34
Hercegoviina wrote: 18/09/2024 01:15
karanana wrote: 18/09/2024 00:54 Nesto kontam pa da pitam, mada sumnjam da iko ima odgovor ovde i sada:
Znaci bilo je na hiljade ovih pejdzera podijeljenih. Pretpostavljam da su bili podijeljeni barem prije nekoliko dana/sedmica/mjeseci. Da li je iko sa pejdzerom probao i usao u komercijalni let? Ako jeste, da li to znaci da ga aerodromski sekjuriti nije otkrio kao bombu? Sta da je neko od ovih hiljada danas bio u letu u vrijeme aktivacije? Da li bi roknulo u avionu ili ne bi jer nije na mrezi?
pejdzer nije mogao avion srusiti jer eksplozija nije velika
Šta bi bilo da su juče ove libanonske pagere imala oba pilota u kabini u vrijeme leta, i eksplozijom onemogućena za upravljanje avionom?

Da li su Izraelci precizno znali ko sve ima njihov pager, da li je jučerašnja tele-aksplozija bila usmjerena na tačno određene osobe?
Pa ako smo išta mogli naučiti u zadnjih godinu dana da Izrael ne mari za "kolateralnu štetu". Ubijaju civile ciljano, a ne da mare za one koji nastaradaju slučajno.
Haris.ba

#2927 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

anelsol wrote: 18/09/2024 10:33 Ma dao sam bezvezni primjer. Niko ne proizvodi sve.
Onda neka ocekuje ovakve slucajeve. Ameri i Kinezi mogu proizvoditi skoro sve, da ne kazem sve. Samo se mnoge stvari ne isplate ekonomski, pa se ne proizvode.

Npr.Iranci proizvode automobile. Jesu to automobili tehnologije stare 40 godina, ako ne i vise. Ali, ako neces da ti sutra auto eksplodira jer je neko nesta stavio u motor....
zilog

#2928 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by zilog »

apsidejzi wrote: 18/09/2024 08:56
zilog wrote: 18/09/2024 05:37 Koliko puta ti treba ponoviti, da je nebitno ko je koristio pager!!! Ono sto je bitno je - da su BOMBE u pagerima aktivirane bez obzira gdje se nalazio onaj koji ga nosi!!!

Zamisli da se necije dijete, mozda i tvoje, vozi u autobusu, ili stoji u prodavnici. glavom blizu dzepa, nekog od tih, neka ti bude, terorista. Sta je to dijete skrivilo? Bezbroj je ovakvih, ili slicnih scenarija i nicim se ne moze opravdati postavljanje bombi, koje neselektivno eksplodiraju!!!
Sto ce dijete blizu pagera? Haj iskreno, kad si ti kao normalni civil zadnji put imao pager u rukama? Vjerovatno nisi nikad. Zasto? Zato sto se ne bavis kriminalnim i teroristickim aktivnostima. Tako da ako jeneko dijete nastradalo onda je to iskljucivo odgovornost osobe koja je donijela taj pager u kucu. To je isto kao da kupis pistolj i onda okrivis proizvodjaca sto su ga djeca pronasla u kuci i roknuli jedno drugo.
Hajde, procitaj sta sam napisao, pa pokusaj ponovo... :roll:
apsidejzi

#2929 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

zilog wrote: 18/09/2024 10:48
zilog wrote: 18/09/2024 05:37 Koliko puta ti treba ponoviti, da je nebitno ko je koristio pager!!! Ono sto je bitno je - da su BOMBE u pagerima aktivirane bez obzira gdje se nalazio onaj koji ga nosi!!!

Zamisli da se necije dijete, mozda i tvoje, vozi u autobusu, ili stoji u prodavnici. glavom blizu dzepa, nekog od tih, neka ti bude, terorista. Sta je to dijete skrivilo? Bezbroj je ovakvih, ili slicnih scenarija i nicim se ne moze opravdati postavljanje bombi, koje neselektivno eksplodiraju!!!
Sto ce dijete blizu pagera? Haj iskreno, kad si ti kao normalni civil zadnji put imao pager u rukama? Vjerovatno nisi nikad. Zasto? Zato sto se ne bavis kriminalnim i teroristickim aktivnostima. Tako da ako jeneko dijete nastradalo onda je to iskljucivo odgovornost osobe koja je donijela taj pager u kucu. To je isto kao da kupis pistolj i onda okrivis proizvodjaca sto su ga djeca pronasla u kuci i roknuli jedno drugo.
Procitaj i ti sta sam ja napisao. Zasto tvoje dijete ne sjedi pored nekog teroriste? Ako vec gledas siri kontekst onda ga prosiri kako treba.

Ja razumijem da djeca mogu nastradati i da je to protivno moralnim standardima ali hajde da budemo pragmaticni sada. Da si ti imao mogucnost 1994e da roknes 4000 pagera sa velikom vjerovatnocom da ubijes ili dobro ranis Karadjica, Mladica, Krajisnika, Plavsicku, Seselja, Milosevica i jos pokoje SRPSKO dijete u prolazu. Bil pritisnuo okidac il bi moralisao?
Sanjarko

#2930 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sanjarko »

Bystander zna li sta je, Bystander po naski posmatrac ili ocevidac ali i to je neprecizno.
a person who is present at an event or incident but does not take part
Slucajni prolaznik bi bilo preciznije. Sad mogu u bilo sta, bilo ko stavit eksploziv, smaket koga god zele, u svaki aparat, masinu itd, pa cak igracku i stavljali su prije ali ne ovako masovno.

A citam tesko otkriti ovakve eksplozive.
elcaliente

#2931 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by elcaliente »

Uglavom pejdzeri nemaju nikakve veze sa amreickom Motorolom kako se ovdje pisalo.
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#2932 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by hilmija frlj »

apsidejzi wrote: 18/09/2024 10:56
Procitaj i ti sta sam ja napisao. Zasto tvoje dijete ne sjedi pored nekog teroriste? Ako vec gledas siri kontekst onda ga prosiri kako treba.

Ja razumijem da djeca mogu nastradati i da je to protivno moralnim standardima ali hajde da budemo pragmaticni sada. Da si ti imao mogucnost 1994e da roknes 4000 pagera sa velikom vjerovatnocom da ubijes ili dobro ranis Karadjica, Mladica, Krajisnika, Plavsicku, Seselja, Milosevica i jos pokoje SRPSKO dijete u prolazu. Bil pritisnuo okidac il bi moralisao?
Stani, Jel ti hoćeš da kažeš da je normalno što je Hamas 07.10 pobio i desetine djece, jer jebiga našli su se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu? Jesi li ti normalan?
HarTar

#2933 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

@HelaS

To treba pitati proizvođače. Izgleda da su ih izraelci potkupili.
zilog

#2934 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by zilog »

Ne bih pritisnuo okidac, cak i da je Risto Djogo bio medju njima...

Okidanjem bih i sam postao ubica nevine djece, njihova smrt bi bila dopisana na spisak smrti nevinih, na njihovo mjesto bi dosli drugi, a umjesto njih (jer bi bili mrtvi) - ja bih zavrsio u Hagu.
Optimus09

#2935 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Optimus09 »

Sjediste firme je u Budimpesti :skoljka:
dječak sa šibicama

#2936 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dječak sa šibicama »

Jesam ja jedini kojem je ovo klasicni terorizam, hajde napao si Hamasovca ok ali covjece ja vidim gomilu civila okolo.
elcaliente

#2937 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by elcaliente »

HarTar wrote: 18/09/2024 11:15 @HelaS

Ili je to direktno mosadova firma u Budimpesti.
Orban osobito stuje Izraelce.
dječak sa šibicama

#2938 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dječak sa šibicama »

Samo, jos jedan primjer koliki su genijalci ti izraelci, pazi dosjetili se pejdzera koje realno niko ne koristi. Ali su odlicni za ove teroriste zbog konspiracije i tako to, jos im podijele uredjaje, znajuci da ce ih koristiti jer nece djetetu dati sta ce to djetetu, ima smartfon. Dakle sveli su kolateralne zrtve na minimum.

Iako je po meni pravno gledano terorizam, i odvratno jer ovo ti sjebe kuk muda noge ako prezivis. Ali, genijalno.
hilmija frlj
Location: Iz boja u boj, do konačne pobjede, do slobodne Bosne i Hercegovine

#2939 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by hilmija frlj »

dječak sa šibicama wrote: 18/09/2024 11:29 Jesam ja jedini kojem je ovo klasicni terorizam, hajde napao si Hamasovca ok ali covjece ja vidim gomilu civila okolo.
Zamisli dijete sa majkom stoji pored stola sa povrćem na pijaci u Bejrutu i pored dječije glave eksplodira pager kod čovjeka koji veze nema sa njima.
Naravno da je terorizam.
Bosanski_kralj

#2940 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Bosanski_kralj »

Izgleda da su pejdžeri prilikom proizvodnje napunjeni eksplozivom. Znači moglo se desiti da pejdžer završi u državi koja nema veze ni sa Izraelom ni sa Libanonom.

Ovo je klasični terorizam, hiljadu razloga ima zašto je to tako.
Haris.ba

#2941 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Haris.ba »

hilmija frlj wrote: 18/09/2024 11:07
Stani, Jel ti hoćeš da kažeš da je normalno što je Hamas 07.10 pobio i desetine djece, jer jebiga našli su se u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu? Jesi li ti normalan?
Ali, Hamas je teroristicka organizacija. I sta god da uradi je terorizam.
A, Izrael je jedina demokratija na Bliskom Istoku. I on ne moze da ucini nijedan zlocin, sve je to kolateralna steta.
Romanija

#2942 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Romanija »

Svaka cast Izraelcima na ingenioznosti da su uspjeli ovo uraditi. Ako su uradili to sa znanjem i saglasnoscu kompanije koja ih je proizvela - a kazu da je ovaj batch napravljen u Evropi mada je originalno proizveden u Tajvanu - onda se treba zapitati na kojim to temeljima pociva zapadna demokratija ako neko ne zavrsi u zatvoru. A ako su 'presreli' posiljku i uradili preinake sa eksplozivom prije nego su je proslijedili na odrediste Izrael bi morao pod neki vid trgovinskih sankcija. Kako god ovo je drzavni terorizom refiniran do najviseg nivoa i naravno da se nista nece desiti jer je Izrarel u pitanju ciji se interesi vec nekoliko decenija podudaraju sa sve vecim brojem ekstremno desnih politickih opcija u USA, Evropi i Kanadi.
HarTar

#2943 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by HarTar »

elcaliente wrote: 18/09/2024 11:30
HarTar wrote: 18/09/2024 11:15 @HelaS

Ili je to direktno mosadova firma u Budimpesti.
Orban osobito stuje Izraelce.
Veoma naivni su ispali ovi iz Hezbolaha kada se sagledaju odnosi između Orbana i Izraela....
Bosanski_kralj

#2944 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Bosanski_kralj »

I nakon ovoga kad Hezbolah reaguje ko što je npr. Hamas reagovao 07.10. biće Hezbolah teroristi vidite šta rade jadnim Izraelcima, bez obzira što su do sad 1000 puta debelo isprovocirani
Sanjarko

#2945 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Sanjarko »

Bosanski_kralj wrote: 18/09/2024 12:03 I nakon ovoga kad Hezbolah reaguje ko što je npr. Hamas reagovao 07.10. biće Hezbolah teroristi vidite šta rade jadnim Izraelcima, bez obzira što su do sad 1000 puta debelo isprovocirani
Provociraju i traze i Zapad s njima dajuci im podrsku oni krvnu zavadu i sveti rat. :(
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2946 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

Romanija wrote: 18/09/2024 11:44 Svaka cast Izraelcima na ingenioznosti da su uspjeli ovo uraditi. Ako su uradili to sa znanjem i saglasnoscu kompanije koja ih je proizvela - a kazu da je ovaj batch napravljen u Evropi mada je originalno proizveden u Tajvanu - onda se treba zapitati na kojim to temeljima pociva zapadna demokratija ako neko ne zavrsi u zatvoru. A ako su 'presreli' posiljku i uradili preinake sa eksplozivom prije nego su je proslijedili na odrediste Izrael bi morao pod neki vid trgovinskih sankcija. Kako god ovo je drzavni terorizom refiniran do najviseg nivoa i naravno da se nista nece desiti jer je Izrarel u pitanju ciji se interesi vec nekoliko decenija podudaraju sa sve vecim brojem ekstremno desnih politickih opcija u USA, Evropi i Kanadi.
ja razmisljam o presretanju

kako može biti državni teror kad hezbolah nije država :D

ovo je rat jedne agencije protiv druge agencije genijalnim idejama
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2947 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

dječak sa šibicama wrote: 18/09/2024 11:36 pazi dosjetili se pejdzera koje realno niko ne koristi
4L0n3

#2948 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by 4L0n3 »

dječak sa šibicama wrote: 18/09/2024 11:29 Jesam ja jedini kojem je ovo klasicni terorizam, hajde napao si Hamasovca ok ali covjece ja vidim gomilu civila okolo.
Klasicni terorizam bi ipak bio neki bombas-samoubica napad, 9/11, ili ono sranje u rusiji s pocetka godine.
Ne vidim neke elemente terorizma ovdje, znali su da hezbollah koristi pejdzere, malo eksploziva je stavljeno vidi se da su isli na sakacenje, a ne ubistva al eto.
Terorizam podrazumijeva namjerno ciljanje civila kao primarnih zrtava, ovdje toga nije bilo jer su se uguzili u sistem prenosa pejdzera do hezbollahovih agenata.

Vjerovatno su uspjeli prevrnut nekog iz hezbollaha koji je distributer ovih pejdzera ostatku organizacije.

U svakom slucaju pandorina kutija ali jbg, opet genijalno izvedeno.
apsidejzi

#2949 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by apsidejzi »

zilog wrote: 18/09/2024 11:17

Ne bih pritisnuo okidac, cak i da je Risto Djogo bio medju njima...

Okidanjem bih i sam postao ubica nevine djece, njihova smrt bi bila dopisana na spisak smrti nevinih, na njihovo mjesto bi dosli drugi, a umjesto njih (jer bi bili mrtvi) - ja bih zavrsio u Hagu.
Iako znas da ce ti ljudi isto tako pobiti 8732 u Srebrenici za koji mjesec?
swanfilter

#2950 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

Pola libanonskih kasirki clanice Hezbollaha.Druga polovica prodavaci i kupci na pijaci ...
Post Reply