na što se to odnosi
na prostor izvan željezne zavjese
i opet sistemska pogreška
sekularisti europe primaju ljude iz afrike i azije kojima je vjera sve i ubit će za nju...
dok kritikuju poljake u svojoj zemlji u svojoj vjeri
Haris kasni jedno 30 godina al' haj ok, nek je rek'o. Istina da je sekularno društvo potisnuto, pogledaj samo križeve po brdima i intitucijama, svece, oslikana vozila policije svecima kao na bliskom istoku...u pravu je. Pretvaramo se u društvo kršćanskih vjerskih milicija.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑16/09/2024 15:34 Haris Pašović, proslavljeni bh. reditelj, za "Dnevni avaz": BiH je na putu da se pretvori u Iran!
Imamo galopirajući pritisak religije na mlade, na institucije
Od 15. do 22. septembra održat će se Sarajevo Fest 2024, festival koji spaja umjetnost i politiku, na kojem će posjetioci moći pogledati devet predstava domaće i regionalne produkcije, te poslušati brojne debate i razgovore.
Povodom toga smo razgovarali s direktorom ovog festivala Harisom Pašovićem.
Tema ovogodišnjeg Sarajevo Festa je sekularizam. Zašto?
- Kad sam predložio tu temu kod nas u kolektivu, nekako je bilo i meni i svima nama jasno da mi oko sebe vidimo sve veći pritisak religije na ulazak u institucije i pritisak na sekularizam. To je nešto što ne odgovara evropskim standardima, a ne odgovara ni većini stanovništva, koje ne želi da živi u teokratskoj državi. Mi to imamo od sveštenika koji blagosiljaju otvaranje pošte u Hercegovini, preko blagosiljanja otvaranja škola u RS, do skraćivanja nastave za vrijeme ramazana u Sarajevu, uvođenje nekih policijskih metoda kontrole učenika, itd...
No, pristalice toga Vam mogu reći da to većina želi i da je na ostalima da poštuju njihovu kulturu...
- A šta ako oni kažu da „većina želi šerijat, što ne uvedemo šerijat“. Da li smo evropska država ili nismo, to je osnovno pitanje sada.
Čini li Vam se da i nema većeg otpora svemu tome?
- Danas je veći pritisak pokušaja uvođenja religije u javne institucije nego ranije zato što svi oni koji treba da govore o tome, a to su intelektualci, akademici i umjetnici, povlače se i na neki način učestvuju u tom novom hypeu koji je više pomodan nego što je stvarno religiozan. Ali šta će biti kad se jednog dana probudimo u nekoj teokratskoj državi, kao što se to dogodilo u Iranu? Tada će biti kasno.
Zar BiH stvarno može postati Iran?
- Vrlo lako. Mi imamo galopirajući pritisak religije na mlade, na institucije, apsolutno se može dogoditi i apsolutno je sekularnost ugrožena.
Nedavno ste u jednom gostovanju izrazili zabrinutost zbog načina reakcije sarajevske javnosti na zločine u Gazi?
- To je postala jedna euforija kada se izražava gnjev zbog zločina u Gazi, što traje već jako dugo, a ne vidim da postoji bilo kakav rezultat svih tih postova u smislu pomoći toj Gazi. Ali vidim da postoji radikalizacija mladih ljudi i šta će biti ako se ti mladi ljudi počnu „raznositi“ po Sarajevu, hoće li oni koji objavljuju takve postove preuzeti odgovornost za to? A gdje im je isti takav angažman kad je u pitanju BiH? E tu nema nikakvih akcija i zabrinutosti. Tu se radi o jednoj modi koja postoje svrha sama sebi, a u svemu tome se ne proziva jedna milijarda muslimana, nego se sve težište prebacuje na Zapad - zašto on ne reagira i ne zaštiti ljudska prava. Kao da muslimani jednako nisu odgovorni kada su u pitanju ljudska prava.
Šta nas očekuje na ovogodišnjem Sarajevo Festu?
- Dolazi nam jedna velika novinarka iz Turske Sedef Kabaš (Kabas), koja će govoriti o novinarstvu i autoritativnim režimima, koja je i sama iskusila težinu posljedica javnog govora. Osuđena je na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog novinarskog rada. Mi imamo jedan fenomenalan umjetnički program, gdje nam dolaze ljudi iz cijele Evrope, među kojima su predstave Narodnog pozorišta u Sarajevu, Kamernog teatra 55. Ali nam dolaze i gosti iz Beograda, imamo Beogradsko dramsko pozorište, koje nam dolazi s jednom fenomenalnom predstavom koja se zove „Švejk“. Bit će dosta dobrih predstava - kaže Pašović.
…..
Vas stav na tekst? Po mom ovaj hype oko religije se slijeze, nekako vrhunac dozivljen sad vec vise nisi zanimljiv ako si religiozan.Drugo je pitanje da li je politika postala agresivnija?
Zaboravio si i na dzamahiriju (da znam da je to sekularna drzava ali kod nas oznacava drugo nesto) .. kad meni kao bosnjaku kopa oci neke stvari sta ce drugimaJovicSA wrote: ↑18/09/2024 08:23Haris kasni jedno 30 godina al' haj ok, nek je rek'o. Istina da je sekularno društvo potisnuto, pogledaj samo križeve po brdima i intitucijama, svece, oslikana vozila policije svecima kao na bliskom istoku...u pravu je. Pretvaramo se u društvo kršćanskih vjerskih milicija.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑16/09/2024 15:34 Haris Pašović, proslavljeni bh. reditelj, za "Dnevni avaz": BiH je na putu da se pretvori u Iran!
Imamo galopirajući pritisak religije na mlade, na institucije
Od 15. do 22. septembra održat će se Sarajevo Fest 2024, festival koji spaja umjetnost i politiku, na kojem će posjetioci moći pogledati devet predstava domaće i regionalne produkcije, te poslušati brojne debate i razgovore.
Povodom toga smo razgovarali s direktorom ovog festivala Harisom Pašovićem.
Tema ovogodišnjeg Sarajevo Festa je sekularizam. Zašto?
- Kad sam predložio tu temu kod nas u kolektivu, nekako je bilo i meni i svima nama jasno da mi oko sebe vidimo sve veći pritisak religije na ulazak u institucije i pritisak na sekularizam. To je nešto što ne odgovara evropskim standardima, a ne odgovara ni većini stanovništva, koje ne želi da živi u teokratskoj državi. Mi to imamo od sveštenika koji blagosiljaju otvaranje pošte u Hercegovini, preko blagosiljanja otvaranja škola u RS, do skraćivanja nastave za vrijeme ramazana u Sarajevu, uvođenje nekih policijskih metoda kontrole učenika, itd...
No, pristalice toga Vam mogu reći da to većina želi i da je na ostalima da poštuju njihovu kulturu...
- A šta ako oni kažu da „većina želi šerijat, što ne uvedemo šerijat“. Da li smo evropska država ili nismo, to je osnovno pitanje sada.
Čini li Vam se da i nema većeg otpora svemu tome?
- Danas je veći pritisak pokušaja uvođenja religije u javne institucije nego ranije zato što svi oni koji treba da govore o tome, a to su intelektualci, akademici i umjetnici, povlače se i na neki način učestvuju u tom novom hypeu koji je više pomodan nego što je stvarno religiozan. Ali šta će biti kad se jednog dana probudimo u nekoj teokratskoj državi, kao što se to dogodilo u Iranu? Tada će biti kasno.
Zar BiH stvarno može postati Iran?
- Vrlo lako. Mi imamo galopirajući pritisak religije na mlade, na institucije, apsolutno se može dogoditi i apsolutno je sekularnost ugrožena.
Nedavno ste u jednom gostovanju izrazili zabrinutost zbog načina reakcije sarajevske javnosti na zločine u Gazi?
- To je postala jedna euforija kada se izražava gnjev zbog zločina u Gazi, što traje već jako dugo, a ne vidim da postoji bilo kakav rezultat svih tih postova u smislu pomoći toj Gazi. Ali vidim da postoji radikalizacija mladih ljudi i šta će biti ako se ti mladi ljudi počnu „raznositi“ po Sarajevu, hoće li oni koji objavljuju takve postove preuzeti odgovornost za to? A gdje im je isti takav angažman kad je u pitanju BiH? E tu nema nikakvih akcija i zabrinutosti. Tu se radi o jednoj modi koja postoje svrha sama sebi, a u svemu tome se ne proziva jedna milijarda muslimana, nego se sve težište prebacuje na Zapad - zašto on ne reagira i ne zaštiti ljudska prava. Kao da muslimani jednako nisu odgovorni kada su u pitanju ljudska prava.
Šta nas očekuje na ovogodišnjem Sarajevo Festu?
- Dolazi nam jedna velika novinarka iz Turske Sedef Kabaš (Kabas), koja će govoriti o novinarstvu i autoritativnim režimima, koja je i sama iskusila težinu posljedica javnog govora. Osuđena je na uvjetnu zatvorsku kaznu zbog novinarskog rada. Mi imamo jedan fenomenalan umjetnički program, gdje nam dolaze ljudi iz cijele Evrope, među kojima su predstave Narodnog pozorišta u Sarajevu, Kamernog teatra 55. Ali nam dolaze i gosti iz Beograda, imamo Beogradsko dramsko pozorište, koje nam dolazi s jednom fenomenalnom predstavom koja se zove „Švejk“. Bit će dosta dobrih predstava - kaže Pašović.
…..
Vas stav na tekst? Po mom ovaj hype oko religije se slijeze, nekako vrhunac dozivljen sad vec vise nisi zanimljiv ako si religiozan.Drugo je pitanje da li je politika postala agresivnija?
Ti podržavaš Poljsko tretiranje trudnica, npr. svijesno nepomaganje istim, postoji nekoliko primjera u Poljskoju vezi umrlih trudnica od sepse sa mrtvim fetusom, jer doktori nisu svijesno htjeli pomoći.
Također plaćeniMolitelji na trgovima, poznati kao klečavci, ne brane vjerske istine, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti ničim nije ugroženo, oni to pravo demonstriraju svake prve subote u mjesecu, ali, nažalost, oni to pravo svake prve subote u mjesecu i instrumentaliziraju. Oni, naime, molitvu koriste kako bi ostvarili društvene i političke, a ne religijske ciljeve.
Njemačka nije katolička kao Poljska.
fali ti link na nacional, feral, lupiga i ostale antihrvatske medijeKraljicaIzJajca wrote: ↑18/09/2024 09:17 Ni BiH ni Hrvatska nisu sekularne, osim na papiru.
https://autograf.hr/klecavci-ocekuju-da ... sekularno/
Također plaćeniMolitelji na trgovima, poznati kao klečavci, ne brane vjerske istine, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti ničim nije ugroženo, oni to pravo demonstriraju svake prve subote u mjesecu, ali, nažalost, oni to pravo svake prve subote u mjesecu i instrumentaliziraju. Oni, naime, molitvu koriste kako bi ostvarili društvene i političke, a ne religijske ciljeve.![]()
To nije antihrvatski medij, već je protiv katolibana poput tebe.Truba wrote: ↑18/09/2024 09:31fali ti link na nacional, feral, lupiga i ostale antihrvatske medijeKraljicaIzJajca wrote: ↑18/09/2024 09:17 Ni BiH ni Hrvatska nisu sekularne, osim na papiru.
https://autograf.hr/klecavci-ocekuju-da ... sekularno/
Također plaćeniMolitelji na trgovima, poznati kao klečavci, ne brane vjerske istine, njihovo pravo na slobodu vjeroispovijesti ničim nije ugroženo, oni to pravo demonstriraju svake prve subote u mjesecu, ali, nažalost, oni to pravo svake prve subote u mjesecu i instrumentaliziraju. Oni, naime, molitvu koriste kako bi ostvarili društvene i političke, a ne religijske ciljeve.![]()
isto kao da ja za pitanje o islamskoj zajednici linkujem poskok i herceg bosnu![]()
Šta radiš onda na ovom PDF-u?
Ima toga svudje, ponajvise medju religioznom rajom koja ne begenise neciju golotinju, tetovaze, sesire parfeme sta vec...Truba wrote: ↑19/09/2024 08:45 Jedan dom za umirovljenike u Vesoulu, u istočnoj Francuskoj, odbio je zahtjev za smještaj jednoj 70-godišnjoj časnoj sestri zbog njezine redovničke odjeće pravdajući to zakonom o sekularizmu.
https://www.nedjelja.ba/hr/kriznim-pute ... jece/13082
to su sekularisti
To što ti kažeš da si Bošnjak ne daje tvojim riječima na težini, gledajući tvoju historiju postova veću težinu na temi o IZ imaju Trubine riječi.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑18/09/2024 08:34 Zaboravio si i na dzamahiriju (da znam da je to sekularna drzava ali kod nas oznacava drugo nesto) .. kad meni kao bosnjaku kopa oci neke stvari sta ce drugima
Ali ide na bolje bar kod bosnjaka jer sjecam se kad su voditelji na tv znali reci ”selam i pozdrav”, sad toga nema
Do mene je, ja sam zivio u drugom zivotu, kad nisam znao nikog pokrivenog, niti ikog da posti, jer smo svi izlazili napolje po kaficima, parkovima, isli na koncerte ganjali cure svirali gitare i pili jeftino vino. I nismo imali pauze u tome
Dezinofrmiraš na temi!
Izvor na nivou Glasa Srpske, i tu ne mislim na dnevnik.baVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/09/2024 15:12 Jerusalem post o bosnjacima i radikalizaciji
Jerusalem Post: Washington i Bruxelles svjesno igrnoriraju rastuću radikalizaciju Bošnjaka
https://www.dnevnik.ba/teme/jerusalem-p ... ka-2666735
Neprijatelji likuju sada a kad sam ikada govorio jedino kojima to pase je zapravo neprijateljima Bosne
JP sta god mislio o njemu je uticajansehohari wrote: ↑21/09/2024 15:29Izvor na nivou Glasa Srpske, i tu ne mislim na dnevnik.baVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/09/2024 15:12 Jerusalem post o bosnjacima i radikalizaciji
Jerusalem Post: Washington i Bruxelles svjesno igrnoriraju rastuću radikalizaciju Bošnjaka
Neprijatelji likuju sada a kad sam ikada govorio jedino kojima to pase je zapravo neprijateljima Bosne
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/09/2024 15:40JP sta god mislio o njemu je uticajansehohari wrote: ↑21/09/2024 15:29Izvor na nivou Glasa Srpske, i tu ne mislim na dnevnik.baVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/09/2024 15:12 Jerusalem post o bosnjacima i radikalizaciji
Citat s drugog foruma(dusmanskog),znaci jasno je sta neprijatelji misle i zele:
Ovo neće praviti neku epohalnu razliku odmah, ali što je više takvog sentimenta prema bošnjacima u izraelskim i općenito židovskim krugovima to je bolje za nas.
Te novine čitaju i biznismeni koji financiraju kampanje raznih političara, idu skupa na događaje, piju kavu, večeraju skupa i sl., i sa amerikancima, i sa europljanima, jer su općenito utjecajni ljudi.
Malo po malo to će iznjedriti određenu atmoferu prema ovoj regiji.
Dosada su bošnjaci uvijek bili samo razmatrani u obliku žrtve, i uglavnom neutjecajni.
Jer je taj sentiment inače uvijek bio pozitivan?Vjecita_zavrzlama wrote: ↑21/09/2024 15:40JP sta god mislio o njemu je uticajansehohari wrote: ↑21/09/2024 15:29Izvor na nivou Glasa Srpske, i tu ne mislim na dnevnik.baVjecita_zavrzlama wrote: ↑21/09/2024 15:12 Jerusalem post o bosnjacima i radikalizaciji
Citat s drugog foruma(dusmanskog),znaci jasno je sta neprijatelji misle i zele:
Ovo neće praviti neku epohalnu razliku odmah, ali što je više takvog sentimenta prema bošnjacima u izraelskim i općenito židovskim krugovima to je bolje za nas.
Te novine čitaju i biznismeni koji financiraju kampanje raznih političara, idu skupa na događaje, piju kavu, večeraju skupa i sl., i sa amerikancima, i sa europljanima, jer su općenito utjecajni ljudi.
Malo po malo to će iznjedriti određenu atmoferu prema ovoj regiji.
Dosada su bošnjaci uvijek bili samo razmatrani u obliku žrtve, i uglavnom neutjecajni.