Al ćemo se zahvaliti dragom bogu što imamo RS, i uvjetno Herceg Bosnu? Zahebao bog i njih, a i nas.A_A_AKCIJA wrote: ↑17/09/2024 22:35Kaže se, fala dragom Bogu da nema.
Inače, bilo je prijedloga da se BiH uredi poput Libana, od ekstremnijih Europljana. Mislim da je Raspudić o tome palamudio nekada kao jedan od modela.
Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
- Ludzak
#2876 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
- tramvajtrojka
#2877 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
ako ti uzivas u ovim grozotama ne moramo ih svi ostali gledati de se ba malo kontrolisite sta stavljate na forumskupljac_zeljeza wrote: ↑17/09/2024 23:09Zato što ometa cioniste u ubijanju i rušenju dva preostala dijela Palestine? Zato su teroristi?
- Rothmans
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- skupljac_zeljeza
#2880 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Koji argument više koristiti za one što guraju glavu u pijesak kao nojevi ili samo izbace.....ne znam o čemu govorite....kao američki ambasador u UN-u.tramvajtrojka wrote: ↑17/09/2024 23:19ako ti uzivas u ovim grozotama ne moramo ih svi ostali gledati de se ba malo kontrolisite sta stavljate na forumskupljac_zeljeza wrote: ↑17/09/2024 23:09Zato što ometa cioniste u ubijanju i rušenju dva preostala dijela Palestine? Zato su teroristi?
![]()
-
A_A_AKCIJA
#2881 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sykes Piccot plan podjele Osmanskog carstva i vještačkim formiranje kršćanski većinske države.Truba wrote: ↑17/09/2024 22:41a kako je doslo do togaA_A_AKCIJA wrote: ↑17/09/2024 22:30Nije država u državi, nego je Liban podijeljena država sa nakaradnom konsocijacijom nametnutom kroz mirovne planove.
Inače, primjer kako uvijek može gore od nas, u višenacionalnim državama.
mislim sto se događalo prije 1975
ko se uselio ko je pravio svoju drzavu u drzavi
kod nas su kantoni drzave u drzavi
vidjelo se u koroni vidi se po skolstvu zdravstvu itd
Europski nacionalizam nasilno transplantiran tamo gdje ga nikada nije bilo.
- hepekcina
- Rothmans
#2883 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pitam zato sto se sprdas s mrtvim djetetom. Sta si bio u arbih, zarobljenik ?
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#2884 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pa vidi, historija nastanka te milicije i političke grupacije je malo drugačija od one RS-a kod nas. Kompleksna, kao općenito događaji u Libanu od 1975. do danas.
Uglavnom, tokom njihovog rata svaka strana je imala svoju stranku, a uz stranku i miliciju (suniti svoje, hrišćani nevezano za konfesije svoje, šiiti svoje, pa i druzi). S tim u vezi da je stranka u ovom slučaju eufemizam, strukture jedne "stranke" su više ličile na naše paralegalne tvorevine 1992-95 nego kao obične političke partije. Većinom nikome tokom rata nije bio cilj separatizam kao takav, već promjena struktura države, pa je ono što smo imali kao HZHB ili RS 92-95 oni imali u obliku tih "stranaka" (ironično npr., tokom cijelog rata je se išlo u izbor predsjednika, premijera, ministara, parlament bi sa svim "strankama" u njemu zasjedao i izabrao dužnosnike).
Onda, 1990. kada je sklopljen mirovni sporazum, promjenjena je raspodjela moći, i odlučeno je razouražati sve milicije sem ove što i danas operiše. Zašto?
1982. je u toku njihovog rata Izrael "intervenisao", napao cijelu državu, i trajno zadržao pojas od oko 30 kilometara uz granicu, sa 200 hiljada stanovnika. Ta okupacija je trajala do 2000. godine. U momentu kada je sklopljen ugovor o primirju, Bejrut uopšte nije imao de-facto suverenitet nad tim dijelom države. To je razlog zašto je se jedino toj miliciji dozvolilo da zadrži oružje, jer su jedino oni imali oružane strukture unutar okupirane teritorije, dok Libanonska vojska nije mogla da dalje prodre u tu teritoriju. To i zato što je njihovu elitu možda i bolila neka stvar za tim područjem, nisu uopšte uzeli u obzir da bi se Izrael mogao povući, a HB je tada bila još manja milicija koja je bila striktno vezana za otpor prema Izraelu, glavna šiitska stranka je bila Amal.
Međutim, 2000. je se to desilo. Ipak, ni tada nije došlo do razouružanja. Zašto? Pa zato što su sada zbog povlačenja stekli toliku popularnost, čak i van šiitske populacije, da se ni jedan političar ne bi usudio dirati njihovu poziciju i zamijeniti ih vojskom koja je se ni po čemu nije dokazala.
Neću ulaziti u dalju istoriju, samo ću reći da su kasnije, kada su glasovi protiv njih postali glasniji, postali toliko jaki da im svakako više niko nije mogao ništa.
Ima na YT-u interesantan dokumentarac o njihovom ratu, koji je u biti fundament za ono što tamo vidimo danas.
- hepekcina
#2885 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
pa ti si počeo s tom pričom da se radi o nevinom djetetu u koju ja ne vjerujem
shvati da ove pagere nije imao svako već ljudi koji su bilo dio terorističke organizacije...i to onaj ekskluzivniji dio...sumnjam da je u toj hijerahiji obični prašinar imao pager....u najbanalnije pojednostavljenom objašnjenju pageri su bili njihova Enigma...ovi skontali foru, hakovali ih i prepravili i uvalili levatima po povoljnoj cijeni, vjerovatno preko lanca regionalnih Del Boyova
- hepekcina
#2886 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Igor Stojanović plače za tvojim upisima...i Dževad Galijašević
ne kontam zašto bih se trebao ložiti na Hezbolah i kakve ja imam dodirne tačke sa tim iranskim igračkama:?
- PreWiBa
#2887 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pejdžer ne funkcioniše tako, zar nisi igrao GTA 3, znaš kada je Claude dobivao poruke preko njegakaranana wrote: ↑17/09/2024 22:55 pejdzeri su tehnologija kasnih 80ih i 90ih. sta je poenta? neko te pejdza i onda ides na telefonsku govornicu da zoves tu osobu. posto vjerujem da nema telefonskih govornica u libanu, ovi hezbolahovci vjerovatno odu do svog mobitela i zovnu onoga koga je pejdzovo.
uostalom zar tehnologija nije ista i zar i sa pejdzerom izraelci ne mogu pratiti one koji ga nose cak i da nisu eksploziv postavili?
Zašto misliš da tamo nema telefonskih govornica?
Last edited by PreWiBa on 17/09/2024 23:38, edited 1 time in total.
- skupljac_zeljeza
- hepekcina
#2889 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
kakve veze ovo ima sa Hezbolahom i pagerima pobogu ste
- skupljac_zeljeza
- karanana
#2891 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
pa eto recimo ja sam imao pejdzer kasnih 90ih i ako se sjecam funkcionisao je upravo tako kako sam rekao. jednosmjerna vrlo limitirana komunikacija.sehohari wrote: ↑17/09/2024 23:36Pejdžer ne funkcioniše tako, zar nisi igrao GTA 3, znaš kada je Claude dobivao poruke preko njegakaranana wrote: ↑17/09/2024 22:55 pejdzeri su tehnologija kasnih 80ih i 90ih. sta je poenta? neko te pejdza i onda ides na telefonsku govornicu da zoves tu osobu. posto vjerujem da nema telefonskih govornica u libanu, ovi hezbolahovci vjerovatno odu do svog mobitela i zovnu onoga koga je pejdzovo.
uostalom zar tehnologija nije ista i zar i sa pejdzerom izraelci ne mogu pratiti one koji ga nose cak i da nisu eksploziv postavili?![]()
a za telefonske govornice, jednostavno gledam mjesta gdje sam bio, telefonske govornice ne postoje skoro vise nigdje. doduse nisam bio u libanu/bejrutu pa ne znam bas za javne telefone, ako znas i ako si bio demantuj. a volio bih otici tamo jer sam cuo da je bio dobra zemlja/grad, dobra hrana, koke.......
-
swanfilter
- hepekcina
#2893 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
jesi li ti za EU i zapadnu civilizaciju ili osovinu Moskva-Peking-Teheran?skupljac_zeljeza wrote: ↑17/09/2024 23:40Ko su na tom Bliskom istoku teroristi i ko sprovodi apartheid?
ako se već igramo kviskoteke
- skupljac_zeljeza
-
LSD
#2895 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Sad ce ti hepekcina reci da je ovaj covjek dio teroristicke organzicije, kao i njegovo dijete, te da su ove batine pendrecima prekucavanje igrice.skupljac_zeljeza wrote: ↑17/09/2024 23:40Ko su na tom Bliskom istoku teroristi i ko sprovodi apartheid?
- tramvajtrojka
#2896 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
ti fkt nisi vidio onaj link u reply sto sam ti poslao cccckaranana wrote: ↑17/09/2024 23:42pa eto recimo ja sam imao pejdzer kasnih 90ih i ako se sjecam funkcionisao je upravo tako kako sam rekao. jednosmjerna vrlo limitirana komunikacija.sehohari wrote: ↑17/09/2024 23:36Pejdžer ne funkcioniše tako, zar nisi igrao GTA 3, znaš kada je Claude dobivao poruke preko njegakaranana wrote: ↑17/09/2024 22:55 pejdzeri su tehnologija kasnih 80ih i 90ih. sta je poenta? neko te pejdza i onda ides na telefonsku govornicu da zoves tu osobu. posto vjerujem da nema telefonskih govornica u libanu, ovi hezbolahovci vjerovatno odu do svog mobitela i zovnu onoga koga je pejdzovo.
uostalom zar tehnologija nije ista i zar i sa pejdzerom izraelci ne mogu pratiti one koji ga nose cak i da nisu eksploziv postavili?![]()
a za telefonske govornice, jednostavno gledam mjesta gdje sam bio, telefonske govornice ne postoje skoro vise nigdje. doduse nisam bio u libanu/bejrutu pa ne znam bas za javne telefone, ako znas i ako si bio demantuj. a volio bih otici tamo jer sam cuo da je bio dobra zemlja/grad, dobra hrana, koke.......
- karanana
#2897 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
nesto nece insta da mi otvori tu stranicu, mozda nisam ulogovan, pogledacu sad preko telefona. jel o ljepoti libana koju sam spomeno...zenske i klopa?tramvajtrojka wrote: ↑17/09/2024 23:52ti fkt nisi vidio onaj link u reply sto sam ti poslao cccckaranana wrote: ↑17/09/2024 23:42pa eto recimo ja sam imao pejdzer kasnih 90ih i ako se sjecam funkcionisao je upravo tako kako sam rekao. jednosmjerna vrlo limitirana komunikacija.
edit: otvorio. fino.
Last edited by karanana on 17/09/2024 23:58, edited 1 time in total.
-
HelaS
#2898 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Kao da sam vidio pejdžere da su im ispali iz džepovaLSD wrote: ↑17/09/2024 23:51Sad ce ti hepekcina reci da je ovaj covjek dio teroristicke organzicije, kao i njegovo dijete, te da su ove batine pendrecima prekucavanje igrice.SpoilerShowskupljac_zeljeza wrote: ↑17/09/2024 23:40Ko su na tom Bliskom istoku teroristi i ko sprovodi apartheid?
- PreWiBa
#2899 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
Pretpostavljam da ih samo koriste u slučaju nekih uzbuna ili kada se moraju grupisati. Nisam vojni ekspert, samo sam htio reći da ne mora biti telefona u svemu tome.karanana wrote: ↑17/09/2024 23:42pa eto recimo ja sam imao pejdzer kasnih 90ih i ako se sjecam funkcionisao je upravo tako kako sam rekao. jednosmjerna vrlo limitirana komunikacija.sehohari wrote: ↑17/09/2024 23:36Pejdžer ne funkcioniše tako, zar nisi igrao GTA 3, znaš kada je Claude dobivao poruke preko njegakaranana wrote: ↑17/09/2024 22:55 pejdzeri su tehnologija kasnih 80ih i 90ih. sta je poenta? neko te pejdza i onda ides na telefonsku govornicu da zoves tu osobu. posto vjerujem da nema telefonskih govornica u libanu, ovi hezbolahovci vjerovatno odu do svog mobitela i zovnu onoga koga je pejdzovo.
Da, veoma lijepa mediteranska zemlja, možda jedina arapska zemlja bez pustinje, ali sa skijalištima
I ja bi želio tamo otići turistički kada možda ovo sve prođe. Kao što rekoh, imaju veoma lijepu prirodu, arhitekturu, a kuhinja im je spoj mediteranskog i bliskoistočno-osmanskog. Ovo što sam probao dosad (ima ovdje dosta njihovih restorana) je fakat prva liga.
Trebe su im isto prva liga. Imaju onaj južnjački izgled, a ujedno su većinom svijetlijeg tena i dobro građene
Amal Clooney je Libanonka, Nancy Ajram isto npr.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#2900 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2
aha, znači i njihova djeca su teroristi.hepekcina wrote: ↑17/09/2024 23:33pa ti si počeo s tom pričom da se radi o nevinom djetetu u koju ja ne vjerujem
shvati da ove pagere nije imao svako već ljudi koji su bilo dio terorističke organizacije...i to onaj ekskluzivniji dio...sumnjam da je u toj hijerahiji obični prašinar imao pager....u najbanalnije pojednostavljenom objašnjenju pageri su bili njihova Enigma...ovi skontali foru, hakovali ih i prepravili i uvalili levatima po povoljnoj cijeni, vjerovatno preko lanca regionalnih Del Boyova
pa što odmah ne kažeš. sad je jasnije i kako ide legitimizacija ravnanja Gaze. naprosto, svi su teroristi. ko ih jebe kad su pustili da im Hamas vlada, inače bi bilo sve super.
nevjerovatno koliko ignorancije i bezobrazluka samo zbog jednog glupog upisa.
prvo su fanataici jer su dijete nagovorili. pa su roditelji krivi. pa se dijete igralo. pa samo je bitno ne ispasti glup, a svakim postom se postiže suprotan učinak.
umjesto da se kaže, u redu, zajebo sam se, poletio sam da naprečac zaključujem.
ali ne.
bitnije je da ta desetogodišnja curica ispadne terorista i nekako sama kriva, nego da se prizna vlastita glupost i zadrtost.
samo da se podsjetimo te genijalne izjave
hepekcina wrote: ↑17/09/2024 18:49
ovi su potpuni luđaci
djecu koriste kao kamikaze