Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ateista

#48476 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Sto kaze na kraju, start stop svakako radi svoje vecinom pa je vjerovatno i svejedno kad se auto ugasi.
Laplace

#48477 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ateista wrote: 16/09/2024 14:22
nepass1 wrote: 16/09/2024 13:50
Ateista wrote: 16/09/2024 12:17

Nisam siguran jeli zezancija ili stvarno, ja sam na svako stajanje izbacivao iz brzine, pogotovo kad me pocelo koljeno boliti gledao sam da sto manje drzim pritisnuto kvacilo i u svakoj prilici stavljao u ler. I na automatiku sad uvijek ubacujem u N ako vidim da necu bas odmah krenuti.
Manuelac u ler, automatik u n ako ces duze stajati, hajmo reci 5-10 minuta. Na semaforu nikad toliko ne cekas tj ne stojis u mjestu
5-10 minuta je bas dugo, meni je tu granica 4-5 sekundi gdje kontam da li prebacujem u N ili ne, da li je ispravno ne znam, ali tako radim. Kao sto sam napisao, imam taj subjetkvini osjecaj da je auto napeto kad stojim u D modu. Kad je manuelac u pitanju, tu zavisi od toga koliko je kvacilo tvrdo i u kakvom je stanju koljeno, sa kvacilom koje sam ja imao i bolovima u koljenu, prebacivanje u ler mi je islo na bukvalno svako zaustavljanje, nekad cak i prije nego sto se zaustavim. Tu je svaka sekunda viska znacila bespotrebnu bol, o minuti ne mogu ni govoriti, to bi bila patnja.
Meni je auto nešto bučniji kad stojim sa mjenjačemu D i nešto tiši ako stojim sa mjenjačem u N.
Ateista

#48478 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

Laplace wrote: 16/09/2024 15:33
Ateista wrote: 16/09/2024 14:22
nepass1 wrote: 16/09/2024 13:50

Manuelac u ler, automatik u n ako ces duze stajati, hajmo reci 5-10 minuta. Na semaforu nikad toliko ne cekas tj ne stojis u mjestu
5-10 minuta je bas dugo, meni je tu granica 4-5 sekundi gdje kontam da li prebacujem u N ili ne, da li je ispravno ne znam, ali tako radim. Kao sto sam napisao, imam taj subjetkvini osjecaj da je auto napeto kad stojim u D modu. Kad je manuelac u pitanju, tu zavisi od toga koliko je kvacilo tvrdo i u kakvom je stanju koljeno, sa kvacilom koje sam ja imao i bolovima u koljenu, prebacivanje u ler mi je islo na bukvalno svako zaustavljanje, nekad cak i prije nego sto se zaustavim. Tu je svaka sekunda viska znacila bespotrebnu bol, o minuti ne mogu ni govoriti, to bi bila patnja.
Meni je auto nešto bučniji kad stojim sa mjenjačemu D i nešto tiši ako stojim sa mjenjačem u N.
To je to, i kod mene.
Samo kad radi start stop, onda je svejedno, problem ne kad je bas hladno ili vruce pa ne radi, ili kad je slab akumulator.
Optimist

#48479 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Optimist »

Probajte jace pritisnuti kocnicu kad stojite.
Ne bi trebalo da se osjeti ikakav otpor.
DaysleepeR

#48480 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by DaysleepeR »

Ako držite pritisnuto kvačilo u brzini duže vremena radite štetu opruzi mjenjača i potisne ploče, tako da je svakako preporučljivo da se izbaci iz brzine kod bilo kakvog zaustavljanja.
drug_profi

#48481 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ma pričaju o ovim autima za ove što ne znaju vozit. Ova bez pedale kvačila.
el_bake007

#48482 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by el_bake007 »

Zavisi kakav je automatik, ako je duplo kvacilo nema potrebe ga saltati u N tokom stajanja bilo kakvih osim ako nisu duza od par minuta, automatski je odvojen mjenjac iako prikazuje da je auto u brzini, zato se osjeti pocetni trzaj kad se da gas jer se tada "ukljucuje" prva brzina

Kod robotizovanog manuelca je bolje saltati u N na zaustavljanjima, pogotovo na bilo kakvoj uzbrdici , produzuje se vijek trajanja kvacila i mjenjaca
canvra888

#48483 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by canvra888 »

Ateista wrote: 16/09/2024 12:21
canvra888 wrote: 15/09/2024 04:24
Ateista wrote: 14/09/2024 08:22

Ne kazem da je obavezna, ali je dozvoljena radnja a oni su me ometali prvo da nisam mogao voziti cak ni brzinom po ogranicenju a ometali su me i da ih ne mogu preteci. Sasvim je logicno da ih preteknem i sacekam da mi omoguce da se vratim, alternativa tome je da jos kilometrima guslam 30 na sat magistralom.
Dozvoljena je kad se uvjeriš u sigurnost vršenja iste. Ti jedino u šta si se uvjerio je da sigurno nema mjesta za vratiti se i onda si tako krenuo u preticanje, sa nekim raznim očekivanjima s kojim se ne ide u preticanje.
Opet kazem da ne negiram da je to bio prekrsaj sa moje strane iz tog razloga, samo kazem da su me druga auta ometala u normalnoj voznji, voznjom puno ispod ogranicenja i ne ostavljanjem prostora da ih mogu preteci tamo gdje je preticanje dozvoljeno, dakle ometali me da preticem na dozvoljen i regularan nacin. Znam da to ne bi trebalo biti opravdanje za moj prekrsaj, samo objasnjavam zasto sam krenuo, od njih je krenulo ometanje, plus kod samog preticanja sto mi jedan od njih nije dao da se vratim.
Za njihovu vožnju ispod ograničenja se ne može reći da te ometala. Može se reći da ti nije bila prikladna i da općenito vožnja nije bila prikladna za uslove, ali to nije jednako ometanju.

Nije jednako ometanju ni što ti drugi forumaš nije dao da se vratiš. To je do toga što si ti očekivao od njega da ti napravi prostor, s takvom si premisom i krenuo u preticanje, znajući da nema prostora. Ometanje bi bilo da je dodavao gas i da ti nije dao da ga pretekneš.

Preticanje regularno po tome što je po isprekidanoj, ali opet u biti neregularno jer se nisi uvjerio u naizgled sigurnost izvršenja istog. Kažem naizgled, zato što ćeš opet spomenuti da nijedno preticanje nije sigurno, i nije, ali ovo bez dileme je bilo sigurno nesigurno i prije nego što si otpočeo radnju.
Ateista

#48484 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

canvra888 wrote: 17/09/2024 01:16
Ateista wrote: 16/09/2024 12:21
canvra888 wrote: 15/09/2024 04:24

Dozvoljena je kad se uvjeriš u sigurnost vršenja iste. Ti jedino u šta si se uvjerio je da sigurno nema mjesta za vratiti se i onda si tako krenuo u preticanje, sa nekim raznim očekivanjima s kojim se ne ide u preticanje.
Opet kazem da ne negiram da je to bio prekrsaj sa moje strane iz tog razloga, samo kazem da su me druga auta ometala u normalnoj voznji, voznjom puno ispod ogranicenja i ne ostavljanjem prostora da ih mogu preteci tamo gdje je preticanje dozvoljeno, dakle ometali me da preticem na dozvoljen i regularan nacin. Znam da to ne bi trebalo biti opravdanje za moj prekrsaj, samo objasnjavam zasto sam krenuo, od njih je krenulo ometanje, plus kod samog preticanja sto mi jedan od njih nije dao da se vratim.
Za njihovu vožnju ispod ograničenja se ne može reći da te ometala. Može se reći da ti nije bila prikladna i da općenito vožnja nije bila prikladna za uslove, ali to nije jednako ometanju.

Nije jednako ometanju ni što ti drugi forumaš nije dao da se vratiš. To je do toga što si ti očekivao od njega da ti napravi prostor, s takvom si premisom i krenuo u preticanje, znajući da nema prostora. Ometanje bi bilo da je dodavao gas i da ti nije dao da ga pretekneš.

Preticanje regularno po tome što je po isprekidanoj, ali opet u biti neregularno jer se nisi uvjerio u naizgled sigurnost izvršenja istog. Kažem naizgled, zato što ćeš opet spomenuti da nijedno preticanje nije sigurno, i nije, ali ovo bez dileme je bilo sigurno nesigurno i prije nego što si otpočeo radnju.
Po meni to jeste ometanje, hajde sto voze ispod ogranicenja ali to u kombinaciji sa ne ostavljanjem odstojanja, ne vidim kako to zvati nego ometanje normalnog funkcionisanja saobracaja, niti mogu voziti normalno niti ih mogu preteci regularno. Ne da mi se stvarno vise oko ovoga, slazem se da zakonski ja jesam bio u prekrsaju, ali smatram da je onaj koji mi nije htio dati da se vratim uradio najvecu glupost koja ne da je prekrsaj nego skoro pa pokusaj ubistva. Kao sto se moze reci za mene da njegov prekrsaj ne daje za pravo meni da krsim zakon, isto tako moj prekrsaj sto sam preticao u momentu kad oni nisu drzali razmak ne daje njemu za pravo da krsi zakon i pokusa me ubiti.
Ateista

#48485 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 16/09/2024 21:51 Ma pričaju o ovim autima za ove što ne znaju vozit. Ova bez pedale kvačila.
:D Tako sam i ja nekad razmisljao i zezao one koji voze automatike, dok koljeno nije najebalo i nije moglo vise. Kad sam probao automatika jednom, nije mi bilo jasno kako to da jos uvijek sa svim napretkom tehnologije postoje uopste manuelni mjenjaci, trebalo bi da je to davno prevazidjena tehnologija.
Ateista

#48486 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

el_bake007 wrote: 16/09/2024 23:40 Zavisi kakav je automatik, ako je duplo kvacilo nema potrebe ga saltati u N tokom stajanja bilo kakvih osim ako nisu duza od par minuta, automatski je odvojen mjenjac iako prikazuje da je auto u brzini, zato se osjeti pocetni trzaj kad se da gas jer se tada "ukljucuje" prva brzina

Kod robotizovanog manuelca je bolje saltati u N na zaustavljanjima, pogotovo na bilo kakvoj uzbrdici , produzuje se vijek trajanja kvacila i mjenjaca
Koliko sam upratio, kod mene nije robotizovani, ali nije ni duplo kvacilo. Kako god, meni je ugodnije ubaciti u N i da ne moram ni kocnicu drzati ako sam na ravnom.
drug_profi

#48487 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ateista wrote: 17/09/2024 08:23
drug_profi wrote: 16/09/2024 21:51 Ma pričaju o ovim autima za ove što ne znaju vozit. Ova bez pedale kvačila.
:D Tako sam i ja nekad razmisljao i zezao one koji voze automatike, dok koljeno nije najebalo i nije moglo vise. Kad sam probao automatika jednom, nije mi bilo jasno kako to da jos uvijek sa svim napretkom tehnologije postoje uopste manuelni mjenjaci, trebalo bi da je to davno prevazidjena tehnologija.
Jeste, jeste... :mrgreen:
Laplace

#48488 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Ono kad je nečija procjena "sigurne vožnje", blago rečeno, diskutabilna...

Kroz naseljeno mjesto, na ograničenju 50, vozim 60. Kuće sa obje strane, upravo prošao pored škole koja je također pored ceste, dvjestotinjak metara ispred pješački prelaz. I tu me pretiče kamion firme Dže-ka gradnja i nastavlja poprilično preko mojih 60, vjerovatno brže i od 80. Da je dijete krenulo preći cestu na pješačkom, sad bi to bila vijest na Crnoj hronici.

Prije toga mi je bio u gepeku dok sam pored škole na ograničenju 30 vozio 40, ali nije bio siguran da li je ona kamera za brzinu ili za registraciju. Da mije je iz školskog dvorišta istrčalo dijete i ja prikočio, dobio bih novi hardware.

Da napomenem: sve vrijeme sam vozio 10 preko ograničenja ili nešto brže. Uz to, na tom dijelu povremeno bude policija sa radarom - izgleda da ljudi voze kao da ograničenje ne postoji ako ih niko blicanjem ne upozori na patrolu pa čim prođu patrolu opet gas do daske. Zato i ne blicam nikome više (osim na otvorenom, gdje patrole čekaju u zasjedi na diskutabilnim ograničenjima). Majstore, imaš znak ograničenja, naseljeno mjesto je i bujrum.

I eto, vožnjom 10 preko ograničenja u naseljenom mjestu, pored škole, ja smetam vozačima nafuranim na GTA SA.
Laplace

#48489 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

drug_profi wrote: 17/09/2024 08:40
Jeste, jeste... :mrgreen:
Automatici su za nas u godinama, sa pohabanim zglobovima i mišićima.
drug_profi

#48490 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Ja se sjećam spuštanja Apollo 11 na Mjesec.
Nisam pohaban.

Kakve ste to lohotne generacije, lafo volite vožnju i veliki ste šoferi, a automatik vam zakon?

Ne ide nikako to u istoj rečenici.
Laplace

#48491 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Laplace »

Sjedi se na poslu, ukoče se zglobovi pa kad ustaneš sve škripi i zavija. I onda na kvačilo.
Ateista

#48492 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 17/09/2024 08:59 Ja se sjećam spuštanja Apollo 11 na Mjesec.
Nisam pohaban.

Kakve ste to lohotne generacije, lafo volite vožnju i veliki ste šoferi, a automatik vam zakon?

Ne ide nikako to u istoj rečenici.
Puno mijenjam brzine, a i jedna od rijetkih mana Peugeota su nesto tvrdja kvacila, jos je moje bilo pri kraju pa je bilo jos tvrdje, losa kombinacija sa mojom voznjom gdje i kroz grad svako malo u nekoliko sekundi dodjem od prve do seste brzine i obrnuto. :D
HelaS

#48493 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by HelaS »

Laplace wrote: 17/09/2024 08:54 Ono kad je nečija procjena "sigurne vožnje", blago rečeno, diskutabilna...

Kroz naseljeno mjesto, na ograničenju 50, vozim 60. Kuće sa obje strane, upravo prošao pored škole koja je također pored ceste, dvjestotinjak metara ispred pješački prelaz. I tu me pretiče kamion firme Dže-ka gradnja i nastavlja poprilično preko mojih 60, vjerovatno brže i od 80. Da je dijete krenulo preći cestu na pješačkom, sad bi to bila vijest na Crnoj hronici.

Prije toga mi je bio u gepeku dok sam pored škole na ograničenju 30 vozio 40, ali nije bio siguran da li je ona kamera za brzinu ili za registraciju. Da mije je iz školskog dvorišta istrčalo dijete i ja prikočio, dobio bih novi hardware.

Da napomenem: sve vrijeme sam vozio 10 preko ograničenja ili nešto brže. Uz to, na tom dijelu povremeno bude policija sa radarom - izgleda da ljudi voze kao da ograničenje ne postoji ako ih niko blicanjem ne upozori na patrolu pa čim prođu patrolu opet gas do daske. Zato i ne blicam nikome više (osim na otvorenom, gdje patrole čekaju u zasjedi na diskutabilnim ograničenjima). Majstore, imaš znak ograničenja, naseljeno mjesto je i bujrum.

I eto, vožnjom 10 preko ograničenja u naseljenom mjestu, pored škole, ja smetam vozačima nafuranim na GTA SA.
Da je dijete krenulo preći cestu - neoprezno, sad bi vijest na portalima bila i sa tvojih 50 km/h, ili strašnih 60. Da nisi guslao sa svojih ogromnih 60 km/h na cesti koja podnosi brzinu kamionom 80 km/h, taj te kamion ne bi preticao, vozio bi za tobom komotnih 70 km/h, i ti sada ne bi pokazivao svoj kompleks i osbine vozača usporivača vožnje. Doduše, sve po zakonu, priznajem :D
laik1981

#48494 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by laik1981 »

Kamiondzija napravio prekrsaj za par godina oduzimanja vozacke jer se radi o profi vozacu. Ne kontam kako je on ista lose uradio ako je vozio po ogranicenju. Koliko vidim vozio je i 10+. Da nije kakav sarkazam :mrgreen:
c0de

#48495 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by c0de »

Evo jedna od Ramba za nase delegate :D
BadBoy

#48496 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by BadBoy »

Ma ovo se ovako tješe samo oni koji nisu probali DSG :D
drug_profi

#48497 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by drug_profi »

Feršo automatik. :mrgreen:
inflames

#48498 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by inflames »

Po gradu je torque converter svijet izmislio za duplo kvacilo, a msm da je najveca prednost automatika upravo u gradu. Po magistralama, uzbrdo i nizbrdo i dalje preferiram manuelca.

Elem, vozim se brzim putem i ogranicenje je 100, u desnoj traci Opel Astra G, ide vjerovatno 70 (ispred nje ima jos 5 auta). Priblizavam joj se poprilicno brzo (idemo oko 130, to mu valjda dodje oko 120 stvarnih), a u lijevoj traci iza Golf 7 se priblizava meni kao da ja stojim. Boga pitaj koliko ide.

I tu mi pade na pamet da mi nekako najvise bode oci sto su kod nas u saobracaju na svakom cosku sve sami ekstermi, od ovih sto se vuku ko prebijeni do ovih sto lete. To me malo nervira, doduse i do mene je, ne poricem.
Ateista

#48499 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 17/09/2024 17:11
Ma ovo se ovako tješe samo oni koji nisu probali DSG :D
Ha ha, tako je. :D
LikeLike

#48500 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by LikeLike »

U zadnje vrijeme vrijeme ujutro Skoda Superb crna, zadnja tri broja na registraciji 007 divlja opasno. Jutros dva udesa u 500m zamalo da napravi. Cini mi se da ne vozi balavac i djeluje mi kao sluzbeno auto. Ima li kakve koristi od prijave policji i moze li se kako provjeriti kome pripada vozilo?

btw ukljuci se na glavnu cestu kod grasa na Otoci
Post Reply