Naručio sam i ja taj model, čekam majstore za ugradnju, kakva je sa grijanjem bila, ima li još neko iskustvo sa njom?arminicos wrote: ↑15/09/2024 15:19 Ja koristim od proslog ljeta
MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ- AY50VGKP/MUZ-AY50VG (PLAZMA QUAD FILTER) Optimiziran za grijanje do -20°C * Novi model 2023,
SUPER INVERTER PLUS - komplet mat bijela zidna unutarnja i vanjska jedinica - nasljednik AP modela
Snaga grijanja: 5.5 kW
Snaga hladjenja: 5 kW
Mogu ti reci da sam prezadovoljan. Ovo ljeto razhladila mi je citav stan od 100 m2 jer je na finom mjestu postavljena tako da pokriva mi sve prostorije. Cijena sa ugradnjom jeste bila skupa u maju 2023 placeno oko 3600 KM sa ugradnjom.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
_deCKarD
#21251 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
-
arminicos
#21252 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja sam je koristio prosle godine u sezoni jesen na zimu malo..radila je odlicno da mi radi dok ne pocne pravi minusi onda palim toplotnu pumpu.
Prezadovoljan sam sa Mitshubishi inverter klimom..stan je 124 m2 grije mi hodnik, kuhinju, dnevni boravak, cak dobaci malo i do spavace jer je fino postavljena unutrasnja jedinica da pokriva komplet sve prostorije. Citavo ljeto sada sam je koristio za hlađenje radila je sve extra! cak sam je znao upaliti kada dolazim u stan preko aplikacije MELCloud da me ceka stan hladan kada dodjem.
Prezadovoljan sam sa Mitshubishi inverter klimom..stan je 124 m2 grije mi hodnik, kuhinju, dnevni boravak, cak dobaci malo i do spavace jer je fino postavljena unutrasnja jedinica da pokriva komplet sve prostorije. Citavo ljeto sada sam je koristio za hlađenje radila je sve extra! cak sam je znao upaliti kada dolazim u stan preko aplikacije MELCloud da me ceka stan hladan kada dodjem.
-
Mustang1
-
Lain Coubert
#21254 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Prekjučer prvi put upalio grijanje(vanjska oko 10 stepeni, u sobi oko 23) i stavim klimu da radi na 25 i ona ugrije i isključi se, digne krilca i nečujna je, kompresor ne radi, ni temperatura u sobi po termometrima ne pada ali je subjektivni osjećaj da je hladnije. I tako stoji po 2 sata, možda bi i duže.
Danas na grijanju nema tog isključivanja, vanjska je opet oko 10 stepeni, klima je stavljena na 23, u aplikaciji pokazuje da je 26, Ifeel se ne koristi, ali klima se ne gasi kao neki dan nego konstantno puše, nekad mlak nekad malo topliji zrak, ono kao modulira nešto. Ali često digne krilca kao da pravi neku pauzu a i dalje puše, pa onda opet spusti i nastavi. Koliko sam skonto dosad nije taj defrost ako mora biti niža temperatura i valjda negdje piše da je to, nema nikakvih čudnih zvukova. Nekad isključi kompresor a nekad ne, i to ne traj dugo pa opet nastavi raditi.
Ne kontam kako treba raditi i nervira me.
Danas na grijanju nema tog isključivanja, vanjska je opet oko 10 stepeni, klima je stavljena na 23, u aplikaciji pokazuje da je 26, Ifeel se ne koristi, ali klima se ne gasi kao neki dan nego konstantno puše, nekad mlak nekad malo topliji zrak, ono kao modulira nešto. Ali često digne krilca kao da pravi neku pauzu a i dalje puše, pa onda opet spusti i nastavi. Koliko sam skonto dosad nije taj defrost ako mora biti niža temperatura i valjda negdje piše da je to, nema nikakvih čudnih zvukova. Nekad isključi kompresor a nekad ne, i to ne traj dugo pa opet nastavi raditi.
- Pandakonda
#21255 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Prebacivanjem na I feel preko daljinskog se malo smirilo, hvala jos jednomdrug_profi wrote: ↑16/09/2024 08:40 Vjerovatno ti je daljinski blizu klime
Odmakni ga i spusti na stol.
- Pandakonda
#21256 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
I meni se desava ista situacija, koliko toliko se smirilo kad sam na automatic stavio da prebacuje. Nadati se da će se manje gasiti kad padnu jos vise temperature jer i mene to nervira da bude ili bas vruce ili da se skroz gasi.Lain Coubert wrote: ↑16/09/2024 18:14 Prekjučer prvi put upalio grijanje(vanjska oko 10 stepeni, u sobi oko 23) i stavim klimu da radi na 25 i ona ugrije i isključi se, digne krilca i nečujna je, kompresor ne radi, ni temperatura u sobi po termometrima ne pada ali je subjektivni osjećaj da je hladnije. I tako stoji po 2 sata, možda bi i duže.
-
lorente
#21257 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
s obzirom da je meni ovo prva zima sa klimom, par dana sam se bas igrao i cackao... i skontao sam i feel funkcija i daljinski na pod, gdje je najhladnijePandakonda wrote: ↑16/09/2024 18:16Prebacivanjem na I feel preko daljinskog se malo smirilo, hvala jos jednomdrug_profi wrote: ↑16/09/2024 08:40 Vjerovatno ti je daljinski blizu klime
Odmakni ga i spusti na stol.![]()
- basicm
#21258 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sta bih mogao izabrati za dogrijavanje, neku 12 ili 18 mozda, da radi zajedno sa plinom?
-
Lain Coubert
#21259 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
koja ti je klima i šta dobiješ sa tim spuštanjem na pod, zar tad ne bi trebalo pregrijavati?lorente wrote: ↑16/09/2024 18:24s obzirom da je meni ovo prva zima sa klimom, par dana sam se bas igrao i cackao... i skontao sam i feel funkcija i daljinski na pod, gdje je najhladnijePandakonda wrote: ↑16/09/2024 18:16Prebacivanjem na I feel preko daljinskog se malo smirilo, hvala jos jednomdrug_profi wrote: ↑16/09/2024 08:40 Vjerovatno ti je daljinski blizu klime
Odmakni ga i spusti na stol.![]()
tada se ne desava da pregrije i ugasi se, nego radi sa manjom snagom
- Pandakonda
#21260 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Mislim da barem teorijski ako recimo stavi temperaturu 25 da je cilj da ako je daljinski na podu nece nikada ocitavati takvu temperaturu i onda ostaje prostora da se ugodnija temperatura napravi. Dok recimo ako stavi npr 25 i daljinski na sto, brzo se ugrije, detektuje tu temperaturu i ugasi se. Ovako je nikad nece detektovati kao takvu jer je na podu pa onda moze raditi koliko god je nastimas.Lain Coubert wrote: ↑16/09/2024 18:27koja ti je klima i šta dobiješ sa tim spuštanjem na pod, zar tad ne bi trebalo pregrijavati?lorente wrote: ↑16/09/2024 18:24s obzirom da je meni ovo prva zima sa klimom, par dana sam se bas igrao i cackao... i skontao sam i feel funkcija i daljinski na pod, gdje je najhladnijePandakonda wrote: ↑16/09/2024 18:16
Prebacivanjem na I feel preko daljinskog se malo smirilo, hvala jos jednom![]()
tada se ne desava da pregrije i ugasi se, nego radi sa manjom snagom
Nisam ekspert, neka me neko ispravi ako grijesim ali ovo mi je na prvu laicko shvatanje sistema
-
lorente
#21261 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kad je daljinski na trosjedu,stolu itd grije jace i prebaci jedan stepen otprilike i ugasi se skroz..kada je i feel iskljucen isto tako..kada je uključen i daljinski je na kraju sobe na podu, tada kada dodje na jedan stepen manje od zadane smanji snagu i laganije grije.. prebaci zadanu za maksimalno pola stepena i ne gasi se..održava tu zadanu...to je ono sto sam ja upratio u ovih par dana grijanja.. klima je gree airy
-
BJB
#21262 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ili gree, ne znam je li Gree kineska ili japanska, ali grije k'o luda..imam 18, predobra je..Kad sam je ja kupovala bila je ispod 2000
-
Vox_liberi
#21263 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ima li neko rješenje za kapanje iz vanjske jedinice tokom grijanja? S donje strane negdje izlaze kapi, ima li se nešto kupiti, neka kao kadica pa da to skuplja. Već se žale komšije na kapanje
- Haris.ba
#21264 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Stavi cijev na donju lulu. Kada grijes ne kapa iz iste cijevi ko kada hladis.Vox_liberi wrote: ↑17/09/2024 08:16 Ima li neko rješenje za kapanje iz vanjske jedinice tokom grijanja? S donje strane negdje izlaze kapi, ima li se nešto kupiti, neka kao kadica pa da to skuplja. Već se žale komšije na kapanje

-
Vox_liberi
#21265 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ima li se ovo igdje u Sarajevu kupiti, vidim po piku da ima u drugim gradovima
- saiks
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
-
dixi5
#21268 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kako to ne kapa?
Prilikom rada klime stvara se kondenz, zbog razlike u spoljnoj temperaturi i temperaturi prostora, toplo-hladno. Mnogi misle da se kondenz stvara samo leti, kada je klima podešena na hlađenje. Ipak, to nije tačno. Kondenz se stvara i kada je klima u režimu grejanja.
Leti, voda curi iz unutrašnje jedinice, jer je ona hladna, a zimi iz spoljašnje, jer je tada spoljni deo klime hladan.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#21269 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kapa i bez defrosta, fizika, hladno tijelo na toplo hvata se kondez na njemu ako je minus jebeni ta vlaga se zaledi ako je iznad nule kapa
. Izvadi nesto dobro ohladjeno iz frizidera na sobnu temperaturu, sve se uhvate kapljice na tome pa se pocnu slijevati
, pa ovo za osnovce objašnjenje
.
-
Naslovnica
#21270 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja sam uzeo ovaj tanki poklopac široke kanalice za struju, izmjerio potrebne dužine, savio gdje treba (malo zagrijao infra grijačem u rerni, zalijepo silikonskim ljepilom za zid i napravio okapnicu).
Voda kapa iz vanjske na plastiku koja služi kao "oluk".

Voda kapa iz vanjske na plastiku koja služi kao "oluk".

- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#21271 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Imao sam solidnu ocjenu iz Fizike za razliku od drugih predmetaBobi wrote: ↑17/09/2024 11:17 Kapa i bez defrosta, fizika, hladno tijelo na toplo hvata se kondez na njemu ako je minus jebeni ta vlaga se zaledi ako je iznad nule kapa. Izvadi nesto dobro ohladjeno iz frizidera na sobnu temperaturu, sve se uhvate kapljice na tome pa se pocnu slijevati
.
Kazem ako uslovi gdje ta klima "dozvole" mozemo pricati o dew point temperaturi i kad se zrak pretvara u vodenu paru. Na ovim vanjskim temperaturama ja nikad nisam vidio da moje klime kapaju. Moguce da neko zivi u nekoj magli i vlaznosti zraka od 95+% dunno..
-
Naslovnica
#21272 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moja je jutros kapala na grijanju, unutra nariktana na 26c, vani termometar pokazuje 10c.
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#21273 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Taman ti je vlaga da kapka, nisam ni ja vidio dok komšo nije poceo kukat kako mu prlja prozor te kapi pa ga pitam a kome se žališ kad ikiša padagentoo wrote: ↑17/09/2024 11:29Imao sam solidnu ocjenu iz Fizike za razliku od drugih predmetaBobi wrote: ↑17/09/2024 11:17 Kapa i bez defrosta, fizika, hladno tijelo na toplo hvata se kondez na njemu ako je minus jebeni ta vlaga se zaledi ako je iznad nule kapa. Izvadi nesto dobro ohladjeno iz frizidera na sobnu temperaturu, sve se uhvate kapljice na tome pa se pocnu slijevati
.
..
Kazem ako uslovi gdje ta klima "dozvole" mozemo pricati o dew point temperaturi i kad se zrak pretvara u vodenu paru. Na ovim vanjskim temperaturama ja nikad nisam vidio da moje klime kapaju. Moguce da neko zivi u nekoj magli i vlaznosti zraka od 95+% dunno..

-
Ermin ZM
#21274 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vjerovatno ti klime rade rastereceno pa nije velika razlika izmedju temperature izmjenjivaca i ambijentalne.gentoo wrote: ↑17/09/2024 11:29Imao sam solidnu ocjenu iz Fizike za razliku od drugih predmetaBobi wrote: ↑17/09/2024 11:17 Kapa i bez defrosta, fizika, hladno tijelo na toplo hvata se kondez na njemu ako je minus jebeni ta vlaga se zaledi ako je iznad nule kapa. Izvadi nesto dobro ohladjeno iz frizidera na sobnu temperaturu, sve se uhvate kapljice na tome pa se pocnu slijevati
.
..
Kod nekoga i na +10 mora dobro potegnut=hladniji izmjenjivac=kondenz
- -Chesterfield-
#21275 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
https://servis-jelic.com/hr/materijal-z ... g-10000256Vox_liberi wrote: ↑17/09/2024 08:16 Ima li neko rješenje za kapanje iz vanjske jedinice tokom grijanja? S donje strane negdje izlaze kapi, ima li se nešto kupiti, neka kao kadica pa da to skuplja. Već se žale komšije na kapanje
https://www.qvantum.ba/shop/klimatizaci ... -ugradnju/