Politicko desavanje u RS vol 1

Post Reply
banjaluka078
Moderator

#551 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Juče u našoj S. Koreji. Nema reći šta se misli i proći nekažnjeno.

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /240916115
banjaluka078
Moderator

#552 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

https://www.slobodnaevropa.org/a/33122187.html
Pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine naći će se apelacija koju je podnijelo 13 poslanika Parlamenta Bosne i Hercegovine o izučavanju u novom nastavnom planu i programu Republike Srpske (RS) o Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske RS i Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku RS.

Apelacija je podnesena 16. septembra, a uslijedila je nakon što je na stranici Prosvjetno-pedagoškog zavoda RS objavljeno da će učenici devetih razreda u osnovnim školama u RS u novoj školskoj godini učiti više o ratnim bitkama iz devedesetih godina prošlog vijeka o stradanju srpskog naroda.

U programu se ne navode detalji, niti da će učenici učiti o genocidu i ratnim zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima u RS za koje su na doživotni zatvor osuđeni Karadžić i Mladić.

Pored toga, poslanici opozicionih stranaka u Paralmentu BiH- Stranke demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Narodnog evropskog saveza (NES) zatražili su i da Ustavni sud BiH prije donošenja ove odluke obustavi primjenu izmijenjenog programa istorije, naveo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Šerif Špago, predsjedavajući Kluba poslanika SDA u bh. Parlamentu.

"Tim programom je predviđeno da osnovci uče i o ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću, te drugima, što je neprihvatljivo i u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja dikriminaciju djece u odnosu na njihovo pravo na objektivno obrazovanje", rekao je Špago za RSE.

Novi nastavni plan inicirali su tokom ove godine predstavnici demobilisanih boraca u RS, a ideju je podržala entitetska vlast na čelu sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNDS) proruskog lidera Milorada Dodika.

Nastavni plan je izmijenjen, odnosno proširen temom pod nazivom "Republika Srpska i Odbrambeno otadžbinski rat", ali su udžbenici istorije za deveti razred ostali nepromijenjeni.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) poručili su 4. septembra kako bi "takav nastavni plan i program produžio patnju žrtava svih etničkih grupa i njihovih porodica, educirao buduće generacije na lažnim iistorijskim narativima, potkopao napore u procesu pomirenja i ugrozio stabilnost BiH".
Ludzak

#553 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Ludzak »

Baš me čudi takvo što u RSu.
problemnatravunu

#554 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by problemnatravunu »

fašizam i nacionalizam u svom najprljavijem obliku ,
ali kao entitetski projekat pod visokim pokroviteljstvom Srbije.... :run:
banjaluka078
Moderator

#555 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Srbija najavljuje obavezni vojni rok. Da li će i omladina iz RS koji imaju srbijansko državljanstvo, morati služiti vojsku?
Pitanje da li će se praviti spektakli od ispraćaja je samo retoričko.

https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja ... iji/560983
SmokingMan

#556 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

Specijalne veze = eufemizam za Srpskih svet, a otvoreno iz Beograda lažu da to ne narušava integritet i suverenitet BIH. Takav korak bi bio ni manje ni više doli državni udar.
Last edited by SmokingMan on 17/09/2024 07:57, edited 2 times in total.
PM72

#557 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by PM72 »

problemnatravunu wrote: 17/09/2024 07:05 fašizam i nacionalizam u svom najprljavijem obliku ,
ali kao entitetski projekat pod visokim pokroviteljstvom Srbije.... :run:
Ako to implementiraju u manjem BH entitetu donjeti zakon da tvorevinu javno i na svakom mjestu,od škola do medija,nazovemo pravim imenom-samoproglašena genocidna tvorevina.
banjaluka078
Moderator

#558 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

SmokingMan wrote: 17/09/2024 07:56 Specijalne veze = eufemizam za Srpskih svet, a otvoreno iz Beograda lažu da to ne narušava integritet i suverenitet BIH. Takav korak bi bio ni manje ni više doli državni udar.
Istom logikom se može postaviti pitanje hoće li mladi Hrvati iz BiH ići na služenje u Hrvatsku.
Haris.ba

#559 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Haris.ba »

banjaluka078 wrote: 17/09/2024 08:06
SmokingMan wrote: 17/09/2024 07:56 Specijalne veze = eufemizam za Srpskih svet, a otvoreno iz Beograda lažu da to ne narušava integritet i suverenitet BIH. Takav korak bi bio ni manje ni više doli državni udar.
Istom logikom se može postaviti pitanje hoće li mladi Hrvati iz BiH ići na služenje u Hrvatsku.
U zakonu o odbrani Hrvatske se spominje samo drzavljanstvo i starost do 30 godina. I do sada su mogli iz Bosne sa drzavljanstvom RH ici na dobrovoljno odsluzenje.
Nisam nasao da su igdje objavili koliko je sluzilo iz Bosne u Hrvatskoj.
banjaluka078
Moderator

#560 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Išli su i u Srbiju odavde dobrovoljno.
Sad kad/ako postane obavezno, brojke će jako skočiti. Pa će omladina 2 naroda biti ratno sposobna dok oni treći dudlaju šišu.
SmokingMan

#561 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by SmokingMan »

banjaluka078 wrote: 17/09/2024 08:06
Eto prilike državi da dokaže da je država, ne osvrćući se na uslovljavanje pričom kako pokušaj prekidanja antidržavnih praksi ugrožava mir i stabilnost BIH kao i suživot naroda u BIH. Kako lijepo zvuči ovo podastiranje normalnih međuljudskih odnosa pod ambicije retardiranih ideja, kakva i retardirana ideja Srpskog Sveta i jeste. Prošli smo kroz takve prakse, a bilo je i podilaženja. Uvidjeli kako lagamo i pomalo neometano polazi, državnici susjednih republika otvoreno staju na onome na čemu je i agresija na BIH bila zasnovana .

Evropa po prirodi letargično gleda na stvarnost riješavanja problema u BIH, već se segmentirano bavi podilaženjem interesnim stranama što dodatno urušava stabilnost BIH, u ovom slučaju onih retrogardnih, obučenih u nekakva uflekana "evropejska" odjela.

Zato mi i imamo konglomerate šarolikih NGO.a, silnih projekata koji odvlače pažnju od suštine.

Kao i da sama EU u konačnici ne želi "većinski zelenu" BIH u EU, niti se radi na pokušajima da ona ozdravi kao jedinstvena teritorijalna cijelina.
Dok se ne pronađe riješenje za model, nekoptabilan svemu onome što se pred nas postavljaju kao uslovi koje treba da ispunimo.
Živi bili pa vdijeli da je ovo usporeno rastakanje temelja državnosti BIH koje će trajati decenijama, jer ne zaboravimo da nam pročesti izmiče iz vidokruga i ono što stranci u često upotrebljavaju kao poštapalicu kada dođe do neke politikom kreirane krize.

"Dogovorite se između sebe, mi se nećemo uplitati". Dobro oni znaju kakvi su to dogovori, i da oni ne prevazilaze okvire interesa istih onih koji ih nameću društvu kao "veliki problem kojeg je ne moguće pevazići".
DonieBrasco

#562 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-p ... /240917015

Da mu je sad Bakir i sdO ne bi imao 90% problema koje ima.
Haris.ba

#563 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Haris.ba »

banjaluka078 wrote: 17/09/2024 06:34 Juče u našoj S. Koreji. Nema reći šta se misli i proći nekažnjeno.

https://www.klix.ba/magazin/zanimljivos ... /240916115
Svaka im cast.

Nisu bezmudi ko mi.

Kako Adidas otkaci model Belu Hadid? Je li i to Sjeverna Koreja?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#564 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Truba »

meni su sve te srpske stranke iste ne znam sto se svadjaju ... lova garant
vjerojatno su i njima nase federalne stranke sve iste :mrgreen:
banjaluka078
Moderator

#565 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 11:16
Svaka im cast.

Nisu bezmudi ko mi.

Bezmudi kao ko i zašto ste (smo?) bezmudi? Eto, nema više Manje u SA, npr.

Čovjek je na svom IG profilu napisao svoje mišljenje. Danima ga "časte" da je ustaša i da ga treba odsjeći od bilo kakvog finansiranja iz RS. Otkazali mu saradnju. Jer su radovan&ratko heroji u koje se ne dira.

Ne sjećam se da je manekenka veličala one koji su pobili izraelske Olimpijce i, da, smatram da je idiotski što je ona izvukla deblji kraj za modnu kampanju koju neko nije dobro promislio u startu.

I za manje se vani gubio angažman u zadnjih godinu. Guglati Lanu Bastašić, recimo.
banjaluka078
Moderator

#566 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Truba wrote: 17/09/2024 11:21 meni su sve te srpske stranke iste ne znam sto se svadjaju ... lova garant
vjerojatno su i njima nase federalne stranke sve iste :mrgreen:

Nisu, neke su HDZ, pa su "bratske".
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#567 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Truba »

ljudi koji misle da su svi koje razumiju bez korištenja rječnika stranih riječi srbi
ne poznaju takve pojmove to progovara tvoja sjeta na vrijeme kad je hrvate nesto ticalo u rs
Haris.ba

#568 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by Haris.ba »

banjaluka078 wrote: 17/09/2024 11:59
Svaka im cast.

Nisu bezmudi ko mi.

Čovjek je na svom IG profilu napisao svoje mišljenje. Danima ga "časte" da je ustaša i da ga treba odsjeći od bilo kakvog finansiranja iz RS. Otkazali mu saradnju. Jer su radovan&ratko heroji u koje se ne dira.

Ne sjećam se da je manekenka veličala one koji su pobili izraelske Olimpijce i, da, smatram da je idiotski što je ona izvukla deblji kraj za modnu kampanju koju neko nije dobro promislio u startu.

I za manje se vani gubio angažman u zadnjih godinu. Guglati Lanu Bastašić, recimo.
Pekara Manje i dalje radi u Sarajevu. Neke su zatvorili, ne sve.

Bezmudi smo mi koji dopustamo finansiranje svega i svacega. Zato sto grlimo i ljubimo Stanivukovica po carsiji.

Ja da se pitam, poveo bih kampanju bojkota bh telecom i telemaha ako pustaju atv u svoju uslugu gledanja televizije. Zato smo bezmudi. Jer, necemo nista uraditi. Vec, cekati da neko drugi uradi.
DonieBrasco

#569 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by DonieBrasco »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-s ... /240918097

Ja ne znam cemu ova drama, cega se on boji kad ptice na grani znaju da nece nista biti od ovog procesa.

Ubjedivo ce uzeti izbore u RS, realno nista mu ne moze niko u BiH, stranci su ga doveli - stranci ga odrzavaju - oni ce ga i skinuti sa vlasti.
ReymondReddington

#570 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by ReymondReddington »

DonieBrasco wrote: 18/09/2024 15:11 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-s ... /240918097

Ja ne znam cemu ova drama, cega se on boji kad ptice na grani znaju da nece nista biti od ovog procesa.

Ubjedivo ce uzeti izbore u RS, realno nista mu ne moze niko u BiH, stranci su ga doveli - stranci ga odrzavaju - oni ce ga i skinuti sa vlasti.
Pa mozda mu je javljeno da je vrijeme za penziju .
Moje misljenje je da on ovdje nece biti kriv jer ne objavljuje odluke predsjednik entiteta vec direktor sluzbenog glasnika.

On je trebao izvrsiti odluku scmita i na kraju ce on i najebati. Dodik to zna i pravi sebi poene na tome.
skupljac_zeljeza

#571 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by skupljac_zeljeza »

SNSD-ova Hrvatica i potpredsjednica NSRS Anja Ljubojević objavila sliku ‘pasoša RS’ uz poruku: Krenula u Sarajevo

banjaluka078
Moderator

#572 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

Živim za dan pred izbore, samo da ova seljana nestane. Mozak probiše. Preko dana vozaju ovaj "analogni" kamion, a naveče onaj s ekranima s obje strane. Svijetle lobanje, prepadaju narod.

banjaluka078
Moderator

#573 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by banjaluka078 »

skupljac_zeljeza wrote: 18/09/2024 20:33 SNSD-ova Hrvatica i potpredsjednica NSRS Anja Ljubojević objavila sliku ‘pasoša RS’ uz poruku: Krenula u Sarajevo
A da vidim da krene preko Save s tim.
PM72

#574 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by PM72 »

Haris.ba wrote: 17/09/2024 12:10
Svaka im cast.

Nisu bezmudi ko mi.

Bezmudi smo mi koji dopustamo finansiranje svega i svacega. Zato sto grlimo i ljubimo Stanivukovica po carsiji.

Ja da se pitam, poveo bih kampanju bojkota bh telecom i telemaha ako pustaju atv u svoju uslugu gledanja televizije. Zato smo bezmudi. Jer, necemo nista uraditi. Vec, cekati da neko drugi uradi.
Ne znam gdje radi pekara Manja u Sarajevu...sam pao-sam se ubio.Jebo mu Ratko Mladić pleme
muha_sa

#575 Re: Politicko desavanje u RS vol 1

Post by muha_sa »

PM72 wrote: 19/09/2024 07:16
Haris.ba wrote: 17/09/2024 12:10

Ne znam gdje radi pekara Manja u Sarajevu...sam pao-sam se ubio.Jebo mu Ratko Mladić pleme
Prije par dana prolazio i vidim da radi.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajev ... /240821011
Post Reply