Dostava hrane u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#2351 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by Velkoski »

BHF_Manijak wrote: 16/09/2024 10:58
Velkoski wrote: 16/09/2024 09:04 evo trenutno more :lol:
Jesi ba probo ovaj Zapp novi, kakvi su oni?
nemam pojma brt, držim se i dalje Korpe, najzgodnije mi :D
dječak sa šibicama

#2352 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Nisam neki cesti "narucivac" hrane iz restorana, ali ono sto sam ja koristio, samo mi je Casper dostavljao na vrata. Svi ostali, "sidjite za pet minuta", cak vidim da ljudi silaze i ovim Glovo i Korpa, sidju na ulicu. Ne kontam zasto, ok uljudno prema dostavljacu ali on je placen da dodje na vrata. Zato i jeste dostava koja se placa.

Zmaj ni ne izlazi iz auta, moras mu do prozora dodji.
kakaljin

#2353 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

HelaS wrote: 16/09/2024 01:10
madesa wrote: 15/09/2024 21:54 Mrkva dostava 1km😂
Zar nije normalno da dostava ima svoje troškove, i da te troškove plaća kupac. Zašto smijanje?
Prije je bila besplatna dostava da bi dobio jos vise musterija i da bi bio dostupan sirem broju musterija, a troskovi su bili i tada samo sto se islo u minus da bi pridobio nove musterije.

A u ostalom ako zelis nesto da ti se donese na noge to treba i platiti da ti sve dodje kuci a ti uzivas u svom toplom domu.
kakaljin

#2354 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

1Dante1 wrote: 15/09/2024 23:34
kakaljin wrote: 15/09/2024 19:28
BHF_Manijak wrote: 13/09/2024 20:22 Pustaju li ovi klosari s Korpe ikad puni kapacitet? :lol:
Konstantno smanjen domet...
Klosari, umjesto da stave bice kasnjenje i cekace se sat, dva bilo koliko da napisu pa da ti kao kupac odlucis narucivanje hoces li cekati ili odustanes od narudjbe. I sva odgovornost predje na kupca za kasnjenje. OVako blokiraju rad onima kojima naplacuju uslugu a i kupce dovode u nezgodnu sitauciju jer se mroaju snalaziti na druge nacine da potrose svoj novac
efekat guzve na autoputu. Malo procitati sta.
Kakav efekat?

Ako zelim nesto naruciti, onda mi omoguci da narucim i upozori me da cu cekati i ja odlucim hocu li cekati ili ne. I sva odgovornost je na meni ako narucim a bio sam upozren da cu cekati dugo.
laik1981

#2355 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 16/09/2024 11:53 Nisam neki cesti "narucivac" hrane iz restorana, ali ono sto sam ja koristio, samo mi je Casper dostavljao na vrata. Svi ostali, "sidjite za pet minuta", cak vidim da ljudi silaze i ovim Glovo i Korpa, sidju na ulicu. Ne kontam zasto, ok uljudno prema dostavljacu ali on je placen da dodje na vrata. Zato i jeste dostava koja se placa.

Zmaj ni ne izlazi iz auta, moras mu do prozora dodji.
Glovo i korpa dostavljaju na vrata osim ako kupac napise da ce sici po narudzbu.
dječak sa šibicama

#2356 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dječak sa šibicama »

Je li mu jeftinija dostava ako sidje na ulicu, kupac?
dixi5

#2357 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dixi5 »

kakaljin wrote: 16/09/2024 12:00 Kakav efekat?

Ako bi dopustili dostavu od 2h, to bi izgledalo kao tu gore.
laik1981

#2358 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laik1981 »

dječak sa šibicama wrote: 16/09/2024 12:12 Je li mu jeftinija dostava ako sidje na ulicu, kupac?
Nije. To je kupceva dobra volja. Cesto ne rade interfoni, pa ne mogu otkljucati vrata i moraju sici. Uglavnom kuriri dostavljaju na vrata. To im je obaveza. Moze te nazvati i zamoliti da sidjes ako nema gdje parkirati ili slicno, ali opet je tvoja dobra volja hoces li sici ili ne.
dixi5

#2359 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dixi5 »

Ja znam izaci jer dok parkira, pa dok pozvoni, pa dok skonta gdje je lift....a kad mi je mrsko cekam. Pratim ga na mapi, kada vidim da je blizu samo mu sacekusu napravim.
kakaljin

#2360 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

dixi5 wrote: 16/09/2024 12:16

Ne dopusta niko nista nego se ostavlja opcija da kupac bila sta mu je najbolja opcija za njegov novac.

Korpa i glovo sluze da ljudi naruce hranu a ne da ih vecinu vremena sprecavaju da naruce. Od te dostav i zive korpa i glovo.

Kupac bi trebao odredjivati hoce li je cekati ili ne. Jer je on placa. Da je gratis pa bi mogao shvatiti.

Ako kupac zeli do nekog prodavaca naruciti nesto onda mu to i dozvoli, uz napomenu ako je guzva da ce se cekati.
dixi5

#2361 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dixi5 »

kakaljin wrote: 16/09/2024 12:56 Ne dopusta niko nista nego se ostavlja opcija da kupac bila sta mu je najbolja opcija za njegov novac.
Opet ne kontas. Da se dopusti narudzba u trajanju od 2-3h, onda bi meni koji dodje pola sata na tih tri napravio guzvu. Ovako naruci ko moze i ko je blize i svi sretni. Kada se meni omoguci narudzba znam da ide u nekom razumnom roku.

Omogucavanje kupcu da kontrolise bi doveli do efketa koji sam ti pokazao na video zapisu.
kakaljin wrote: 16/09/2024 12:56 Korpa i glovo sluze da ljudi naruce hranu a ne da ih vecinu vremena sprecavaju da naruce. Od te dostav i zive korpa i glovo.
Naravno, no nije samo uzeti novac, moraju i pruziti minimum usluge, a to je topla hrana. Dostavljacke sluzbe ti ne mogu dostaviti kada padne kisa i svi hoce naruciti, jer nema kurira.
BHF_Manijak

#2362 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by BHF_Manijak »

Hoces li objasniti kakve veze dostava od 2 sata ima veze sa guzvom u saobracaju??? Ti ovo sto si postavio je guzva koja se svakako pravi, bez ili sa dostavom. Ne kontam i dalje.
Postavio si video kako nastaju guzve u saobracaju, ne kako ih dostavljaci hrane prouzrokuju.
kakaljin

#2363 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

dixi5 wrote: 16/09/2024 13:09
kakaljin wrote: 16/09/2024 12:56 Ne dopusta niko nista nego se ostavlja opcija da kupac bila sta mu je najbolja opcija za njegov novac.
Opet ne kontas. Da se dopusti narudzba u trajanju od 2-3h, onda bi meni koji dodje pola sata na tih tri napravio guzvu. Ovako naruci ko moze i ko je blize i svi sretni. Kada se meni omoguci narudzba znam da ide u nekom razumnom roku.

Omogucavanje kupcu da kontrolise bi doveli do efketa koji sam ti pokazao na video zapisu.
kakaljin wrote: 16/09/2024 12:56 Korpa i glovo sluze da ljudi naruce hranu a ne da ih vecinu vremena sprecavaju da naruce. Od te dostav i zive korpa i glovo.
Naravno, no nije samo uzeti novac, moraju i pruziti minimum usluge, a to je topla hrana. Dostavljacke sluzbe ti ne mogu dostaviti kada padne kisa i svi hoce naruciti, jer nema kurira.
A sto bi narucio hranu ako mi pise da cu cekati dva ili tri sata, naravno da necu, znaci moj izbor. Jedino da planiram pa hocu tad i tad da mi dodje hrana, ali opet kazem to je moj izbor i kada ja izaberem nemam pravo zaliti se sto kasni ili je hladno doslo nakon toliko vremena.

Ako nema kurira dobijem upozorenje da cu cekati toliko i toliko da se oslobode kuriri, i opet ja odlucim hocu li cekati ili ne, Znaci moj izbor.

Ponavaljm omoguci izbor i sva odgovornost je na kupcu. Sve ostalo je mazanje ociju i sprecavanje kupca da nesto kupi iz odredjenog prodavca.
dixi5

#2364 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dixi5 »

Ne da mi se objasnjavati, jer je kompleksna pozadina, a plasticno sam objasnio, no nije shvaceno. Barem dok sam radio sa Wolt u Barceloni dobio sam uvid u interne procese. Niti jedan delivery sistem ne dopusta to sto ti kazes. Imaju zone, imaju udaljenosti i slicni parametri koji onemogucavaju dostavu tamo gdje ista pravi problem u trenutku guzve.

Simple as that.

PS: uz sve blokade, dostavljacke sluzbe u BIH imaju sve veci promet. Znaci da kupaca ima i uz "blokade"/
laik1981

#2365 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laik1981 »

Najmanje su do kurira ta kasnjenja i duga cekanja. Restorani stavljaju po sat vremena za pripremu, a ni ta vremena mnogi nisu u stanju ispostovati. Dosta ih gase tablete i tek kad kurir dodje kod njih pocnu spremati hranu. Drugi problem su sistemi i kod glove i kod korpe koji su prelosi. Kuriri ne ucestvuju ni 2% u ukupnim kasnjenjima. Sami kuriri su najsposobnije karike u citavom lancu, a i njih, do duse, ima svakakvih.
laik1981

#2366 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by laik1981 »

dixi5 wrote: 16/09/2024 13:53 Ne da mi se objasnjavati, jer je kompleksna pozadina, a plasticno sam objasnio, no nije shvaceno. Barem dok sam radio sa Wolt u Barceloni dobio sam uvid u interne procese. Niti jedan delivery sistem ne dopusta to sto ti kazes. Imaju zone, imaju udaljenosti i slicni parametri koji onemogucavaju dostavu tamo gdje ista pravi problem u trenutku guzve.

Simple as that.

PS: uz sve blokade, dostavljacke sluzbe u BIH imaju sve veci promet. Znaci da kupaca ima i uz "blokade"/
To je zato sto je u BiH sve vise retarda kojima je mrsko disati, a ne izaci iz stana. Ljudi kutiju cigara naruce, a trafika im pred haustorom.
BHF_Manijak

#2367 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by BHF_Manijak »

dixi5 wrote: 16/09/2024 13:53 Ne da mi se objasnjavati, jer je kompleksna pozadina, a plasticno sam objasnio, no nije shvaceno. Barem dok sam radio sa Wolt u Barceloni dobio sam uvid u interne procese. Niti jedan delivery sistem ne dopusta to sto ti kazes. Imaju zone, imaju udaljenosti i slicni parametri koji onemogucavaju dostavu tamo gdje ista pravi problem u trenutku guzve.

Simple as that.

Sve to stoji, ali ja i dalje smatram da je osnovni problem - prvo premalo kurira, nemas ih jer ne placas dovoljnO/adekvatno, a druga stvar retardirana aplikacija.

Razumljivo je meni da ne mozes istu dostupnost imati 24h, da imaju posebni intervali kada je dostupnost manja ( recimood 16:00-19:00h, kada se raja s posla vraca kuci, onda guzve u saobracaju kada su intenzivnije itd.), ali ne mozes mi reci da cijeli jebeni dan ti imas ogranicenja, u to me samo moze Allah ubijedit! Znaci da nesto ne valja, nesto nije OK s tobom kao firmom, nesto ne radis kako treba, ako od 20 sati koliko radis, ti 18 sati ne mozes pokriti vise od 3km.
Manjak kurira npr.?
nepass1

#2368 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by nepass1 »

dixi5 wrote: 16/09/2024 11:22 E jbga, pa pricam iz ugla restorana. Prijatelj je iskljucio vlastitu dostavu jer se ne isplati. Bolje mu je da preko korpe 150 dostava dostavi, nego licno. Mozda je 150 dostava malo, ne znam.
Evo danas na poslu kolegica narucila pite za 4km i donijeli joj. Jer znaju da ce sutra biti 8km prekosutra 5km, za pet dana mozda svi narucimo pa bude cvaja.
kio01

#2369 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kio01 »

BHF_Manijak wrote: 16/09/2024 13:21

Hoces li objasniti kakve veze dostava od 2 sata ima veze sa guzvom u saobracaju??? Ti ovo sto si postavio je guzva koja se svakako pravi, bez ili sa dostavom. Ne kontam i dalje.
Postavio si video kako nastaju guzve u saobracaju, ne kako ih dostavljaci hrane prouzrokuju.
Video koristi kao ilustraciju sta bi se desilo kada bi aplikacije dozvoljavale narucivanje bez ogranicenja. Kad bi dopustali svima da narucuju kad je udarno recimo 16-19, te guzve bi vjerovatno rezultirale u duzem cekanju i za kasnije narudzbe, jer kuriri jos uvijek dostavljaju ove od ranije. Trenutna je situacija takva da smo "istrenirani" da ce u udarnim periodima biti ograniceno, ali zato znam da cu u 20:00 moci da narucim i da nece biti dodatnog cekanja.

A isto tako, svi mi znamo da bi se ljudi zalili na ta cekanja (cak i da su morali kliknuti "prihvatam" na cekanje 2+ sata) koliko se sad zale sto ne mogu naruciti. A i kad bi dopustili neograniceno narucivanje kad su guzve, bilo bi milion zalbi radi hladnog jela. Jednostavno nema smisla da sebi dodaju takav stres, pogotovo kad su im kapaciteti vec popunjeni.

Mislim da je najbolja stvar da rade znacajne bonuse za kurire ako rade u odredjenim periodima. I ja kao kurir bih vjerovatno izbjegavao kad su najvece guzve, a veca zarada u to doba bi me mozda primamila da se mucim sa guzvama.
kakaljin

#2370 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

laik1981 wrote: 16/09/2024 14:00

Simple as that.

To je zato sto je u BiH sve vise retarda kojima je mrsko disati, a ne izaci iz stana. Ljudi kutiju cigara naruce, a trafika im pred haustorom.
Pa i to rade iz korpe stave kratak domet odakle mozes naruciti, gdje fakticki mozes prosetati i pokupis narudjbu, umjesto da je obrnuto kratke relacije blokiras ostavis duze za dostavu.
kakaljin

#2371 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

BHF_Manijak wrote: 16/09/2024 14:09

Simple as that.

Sve to stoji, ali ja i dalje smatram da je osnovni problem - prvo premalo kurira, nemas ih jer ne placas dovoljnO/adekvatno, a druga stvar retardirana aplikacija.

Razumljivo je meni da ne mozes istu dostupnost imati 24h, da imaju posebni intervali kada je dostupnost manja ( recimood 16:00-19:00h, kada se raja s posla vraca kuci, onda guzve u saobracaju kada su intenzivnije itd.), ali ne mozes mi reci da cijeli jebeni dan ti imas ogranicenja, u to me samo moze Allah ubijedit! Znaci da nesto ne valja, nesto nije OK s tobom kao firmom, nesto ne radis kako treba, ako od 20 sati koliko radis, ti 18 sati ne mozes pokriti vise od 3km.
Manjak kurira npr.?
Na moje pisanje si samo dodao i te probleme koje i ja vidim. To je to
kakaljin

#2372 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by kakaljin »

kio01 wrote: 16/09/2024 14:31
BHF_Manijak wrote: 16/09/2024 13:21

Video koristi kao ilustraciju sta bi se desilo kada bi aplikacije dozvoljavale narucivanje bez ogranicenja. Kad bi dopustali svima da narucuju kad je udarno recimo 16-19, te guzve bi vjerovatno rezultirale u duzem cekanju i za kasnije narudzbe, jer kuriri jos uvijek dostavljaju ove od ranije. Trenutna je situacija takva da smo "istrenirani" da ce u udarnim periodima biti ograniceno, ali zato znam da cu u 20:00 moci da narucim i da nece biti dodatnog cekanja.

A isto tako, svi mi znamo da bi se ljudi zalili na ta cekanja (cak i da su morali kliknuti "prihvatam" na cekanje 2+ sata) koliko se sad zale sto ne mogu naruciti. A i kad bi dopustili neograniceno narucivanje kad su guzve, bilo bi milion zalbi radi hladnog jela. Jednostavno nema smisla da sebi dodaju takav stres, pogotovo kad su im kapaciteti vec popunjeni.

Mislim da je najbolja stvar da rade znacajne bonuse za kurire ako rade u odredjenim periodima. I ja kao kurir bih vjerovatno izbjegavao kad su najvece guzve, a veca zarada u to doba bi me mozda primamila da se mucim sa guzvama.
Ja govorim da se nemas pravo zaliti ako ti je fino pisalo upozorenje da ce se odredjeno vrijeme cekati, i ti sa narudjbom si prihvatio to cekanje.

Uvijek ce biti onih koji se zale na sve i svasta bez obzira da li su u pravu ili ne.
BHF_Manijak

#2373 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by BHF_Manijak »

kio01 wrote: 16/09/2024 14:31 Trenutna je situacija takva da smo "istrenirani" da ce u udarnim periodima biti ograniceno, ali zato znam da cu u 20:00 moci da narucim i da nece biti dodatnog cekanja.

Ovo i jeste problem - sto to NIJE tako i to je razlog zasto ja intenzivno zadnjih dana pisem o ovom problem.

Ne bi mi bio problem da imas 2-3 sata udarnog termina, gdje stvarno ogranice da mozes naruciti iz lokala udaljenih 3-4 km, ali ako od 20 sati dostave ti 17-18 sati ogranicis me na 3 kilometra dostave, to je meni nonsens. Meni je to bezobrazluk i ne moze mi biti OK.

Neko ce reci "pa naruci u tom krugu" - ne zelim, lokali iz kojih narucujem su dalje, odatle mi se jede i svidja hrana i dopusti mi da ja odlucim odakle cu naruciti barem u jednom vremenskom intervalu dnevno!
dobar,ti?

#2374 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dobar,ti? »

Preko tri sata cekati narudzbu za koju je pisalo dodatno kasnjenje od 20 minuta nije normalno, sve da zivim u njujorku. I 80% vremena je smanjen domet. Ko god im vodi ovo, treba s noge na nogu, svaki put mi se kurir izvinjava i kaze da nije do njih, vec do aplikacije.
dixi5

#2375 Re: Dostava hrane u Sarajevu

Post by dixi5 »

laik1981 wrote: 16/09/2024 13:58 Najmanje su do kurira ta kasnjenja i duga cekanja. Restorani stavljaju po sat vremena za pripremu, a ni ta vremena mnogi nisu u stanju ispostovati. Dosta ih gase tablete i tek kad kurir dodje kod njih pocnu spremati hranu. Drugi problem su sistemi i kod glove i kod korpe koji su prelosi.
To su dvije stavke od njih 10 koje ulaze u kompleksnost sistema dostave hrane. Sistemi korpe i glova su identicni npr Dordash ili Uber. To sto jedan ima jednu opciju vise ili manje nema nikakvog uticaja.

Dobro si naveo:
-priprem u restoranu
-bolkurac radnika u restoranu
-gasenje uredjaja
-onda ide guzva, vremenske prilike etc.

Kuriri su zadnji u sistemu, svakako da na 10 dodje jedan bolkurac kojem se ne da raditi, ali to je zanemarivo.
Post Reply