Daikin Sensira/Comfora.
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
isx
-
Ermin ZM
#21227 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Sa duznim postovanjem ovaj ti je prijedlog u rangu da kupi Audi RS5 sa 450 konjskih snaga da ga vozika po gradu.skupljac_zeljeza wrote: ↑14/09/2024 14:14 Za te pare i za taj prostor, ali da dodaš još malo jedino ti smijem preporučiti MITSUBISHI zubadan MSZ-FT35VGK ako je samo za dogrijavanje. Za grijanje ja ne bih išao ispod FT50.
https://olx.ba/artikal/56374071
Sačekaj možda dobiješ pametniji prijedlog.
Ft35bje ozbiljna masina. Jaca od vecine 18ki.
Za dogrijat 50kvadrata moze i SF35, Ap35 itd
- skupljac_zeljeza
#21228 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Zato sam mu i rekao da sačeka pametniji prijedlog.
Imam AY35 i uredno odrađuje 25 kvadrata, ali nemam i rada za 50. SF i AP su već provjerene i nemaju one probleme koji su neki doživjeli sa AY. Meni se sa njom posrećilo i ima najkomforniji i najtiši rad. Iskustvo me naučilo da je bolje i malo jače i malo skuplje nego da zafali.
U mojoj čaršiji je dva posljednja dana temperatura od 7°do 12°pa nije to dogrijavanje nego imaju posla kao u nekim periodima posljednja dva februara.
Imam AY35 i uredno odrađuje 25 kvadrata, ali nemam i rada za 50. SF i AP su već provjerene i nemaju one probleme koji su neki doživjeli sa AY. Meni se sa njom posrećilo i ima najkomforniji i najtiši rad. Iskustvo me naučilo da je bolje i malo jače i malo skuplje nego da zafali.
U mojoj čaršiji je dva posljednja dana temperatura od 7°do 12°pa nije to dogrijavanje nego imaju posla kao u nekim periodima posljednja dva februara.
-
DadoMo
#21229 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pozdrav! Razumijem se malo u klime i neke tehničke stvari oko njih al dosta se promijenilo otkada sam ugradio zadnju klimu 2019 godine pa bolje da pitam za savjet. Tražim isključivo klimu za grijanje.
Zivim u Mostaru.Imam prostoriju od 55 kvadrata,kuhinja/trpezarija i dnevni boravak. Tu u dnevnom je instalirana davne 2015 godine, Fujitsu nocria 14 ska 6,3 KW grijanje. Solidan posao radi al iskreno mogla je da bude malo jača(tad sam bio limitiran kešom
) jer mi je na nekim djelovima bilo hladnije cak i u dnevnom. Pošto mi je ta prostorija slična rasporedu/znaku + ,Sad bi sa kontra strane ili sa "desne strane" stavio novu klimu da u slučaju nocria stane sa radom a i ljepse ce bit u kući bez tih hladnih povjetaraca
Znam da su Japanci najbolji al zadnji put sam uzeo Fujitsu LMCA 12 sku za prostoriju od 25 kvaadrata i ide u defrost nakon prvih 15 min paljenja a vani 7 C ili tuda.... Poslje relativno ok ide al nisam bas odusevljen.
Vidim sad na akciji ova klima, prepuna tehnologije a i dobra marka Gree samo u modele se nerazumijem
https://www.ekupi.ba/bs/Ku%C4%87anski-a ... K000598288
Unutarnja 17 kila a vanjska ok 42 kila pa kontam da bi mogla preuzet i nocriu? plus 5 godina garancije.
Koliko sam shvatio par ljudi, Što teže Jedinice, bolje rade. Istina ili ne?
ili po Vašem savjetu preporuku! Jer ako bi uzimao Jačeg japanca ala 24 ili 18 onda bi radje da tu stavim na mjesto nocrie a nocriu prebacim na kontra stranu ili desno.
Zivim u Mostaru.Imam prostoriju od 55 kvadrata,kuhinja/trpezarija i dnevni boravak. Tu u dnevnom je instalirana davne 2015 godine, Fujitsu nocria 14 ska 6,3 KW grijanje. Solidan posao radi al iskreno mogla je da bude malo jača(tad sam bio limitiran kešom
Znam da su Japanci najbolji al zadnji put sam uzeo Fujitsu LMCA 12 sku za prostoriju od 25 kvaadrata i ide u defrost nakon prvih 15 min paljenja a vani 7 C ili tuda.... Poslje relativno ok ide al nisam bas odusevljen.
Vidim sad na akciji ova klima, prepuna tehnologije a i dobra marka Gree samo u modele se nerazumijem
Unutarnja 17 kila a vanjska ok 42 kila pa kontam da bi mogla preuzet i nocriu? plus 5 godina garancije.
ili po Vašem savjetu preporuku! Jer ako bi uzimao Jačeg japanca ala 24 ili 18 onda bi radje da tu stavim na mjesto nocrie a nocriu prebacim na kontra stranu ili desno.
Last edited by DadoMo on 15/09/2024 15:23, edited 2 times in total.
-
arminicos
#21230 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja koristim od proslog ljeta
MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ- AY50VGKP/MUZ-AY50VG (PLAZMA QUAD FILTER) Optimiziran za grijanje do -20°C * Novi model 2023,
SUPER INVERTER PLUS - komplet mat bijela zidna unutarnja i vanjska jedinica - nasljednik AP modela
Snaga grijanja: 5.5 kW
Snaga hladjenja: 5 kW
Mogu ti reci da sam prezadovoljan. Ovo ljeto razhladila mi je citav stan od 100 m2 jer je na finom mjestu postavljena tako da pokriva mi sve prostorije. Cijena sa ugradnjom jeste bila skupa u maju 2023 placeno oko 3600 KM sa ugradnjom.
MITSUBISHI ELECTRIC KLIMA UREĐAJ MSZ- AY50VGKP/MUZ-AY50VG (PLAZMA QUAD FILTER) Optimiziran za grijanje do -20°C * Novi model 2023,
SUPER INVERTER PLUS - komplet mat bijela zidna unutarnja i vanjska jedinica - nasljednik AP modela
Snaga grijanja: 5.5 kW
Snaga hladjenja: 5 kW
Mogu ti reci da sam prezadovoljan. Ovo ljeto razhladila mi je citav stan od 100 m2 jer je na finom mjestu postavljena tako da pokriva mi sve prostorije. Cijena sa ugradnjom jeste bila skupa u maju 2023 placeno oko 3600 KM sa ugradnjom.
- mist
#21231 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nocoria jos u Mostaru i nezadovoljan kako grije u 55 m2DadoMo wrote: ↑15/09/2024 15:08 Pozdrav! Razumijem se malo u klime i neke tehničke stvari oko njih al dosta se promijenilo otkada sam ugradio zadnju klimu 2019 godine pa bolje da pitam za savjet.
Zivim u Mostaru.Imam prostoriju od 55 kvadrata,kuhinja/trpezarija i dnevni boravak. Tu u dnevnom je instalirana davne 2015 godine, Fujitsu nocria 14 ska 6,3 KW grijanje. Solidan posao radi al iskreno mogla je da bude malo jača(tad sam bio limitiran kešom) jer mi je na nekim djelovima bilo hladnije cak i u dnevnom. Pošto mi je ta prostorija slična rasporedu/znaku + ,Sad bi sa kontra strane ili sa "desne strane" stavio novu klimu da u slučaju nocria stane sa radom a i ljepse ce bit u kući bez tih hladnih povjetaraca
Druze dovedi ti kakavog krstenog servisera da pogleda tu tvoju klimu prije nego sto bacis pare na drugu.
-
DadoMo
#21232 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Bila je jača do prije 3-4 godine a problem sa hladnim zonama i mjesanje hladnog zraka sam imao od početka. Bila mi je na 23 jer je bilo relativno dovoljno al sad moram i 26 stavit. Ipak joj je 10 godina.Pvc otvori su dvoslonji iz 2006 godine, Sredina neka jer su ostarili. Prije 2 godine radio sam joj Full ispiranje(pranje) unutrasnje jedinice al nije nesto pretjerano pomoglo. Malo fali i izolacije vani na nekim djelovima cjevi i čuje se vanjski ventilator kao da brunda a tu sam ja kriv jer sam ispirao vanjsku jedinicu vodom pa se pročulo poslje toga. Dolazio ovaj iz Fjitsua pa reče 300 km vanjski ventilator ili ce ti unistit čitavu klimu a veli plina sigurnio ima, tj ubjeđen u to. Ja bi radije neku noviju -jaču a ovu nocriu nek radi dokle može 
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#21233 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ja da sam u Mostaru grijao bih se na otvorenu rernu od sporeta 
- mist
#21234 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Poenta je da tvoja klima nije ispravna.Jace od Nocorie koja je 14 a isti pandan ja ne znam da ima.DadoMo wrote: ↑15/09/2024 15:40 Bila je jača do prije 3-4 godine a problem sa hladnim zonama i mjesanje hladnog zraka sam imao od početka.Pvc otvori su dvoslonji iz 2006 godine, Sredina neka jer su ostarili. Prije 2 godine radio sam joj Full ispiranje(pranje) unutrasnje jedinice al nije nesto pretjerano pomoglo. Malo fali i izolacije vani na nekim djelovima cjevi i čuje se vanjski ventilator kao da brunda a tu sam ja kriv jer sam ispirao vanjsku jedinicu vodom pa se pročulo poslje toga. Dolazio ovaj iz Fjitsua pa reče 300 km vanjski ventilator ili ce ti unistit čitavu klimu a ja bi radije neku noviju -jaču a ovu nek radi dokle može![]()
Max sto mozes kupiti je neka 18-ka,na 24-ku zaboravi.To pod uslovom da Nocoria nece raditi,inace kao ispomoc njoj svaka korektna 12 zavrsit ce ti posao.
-
DadoMo
#21235 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
24-ku ne jer je prejaka? Razmijem to da nije dobro za nju da se gasi i pali al mislim da imam dosta kvadrata za nju ili ne?mist wrote: ↑15/09/2024 15:53Poenta je da tvoja klima nije ispravna.Jace od Nocorie koja je 14 a isti pandan ja ne znam da ima.DadoMo wrote: ↑15/09/2024 15:40 Bila je jača do prije 3-4 godine a problem sa hladnim zonama i mjesanje hladnog zraka sam imao od početka.Pvc otvori su dvoslonji iz 2006 godine, Sredina neka jer su ostarili. Prije 2 godine radio sam joj Full ispiranje(pranje) unutrasnje jedinice al nije nesto pretjerano pomoglo. Malo fali i izolacije vani na nekim djelovima cjevi i čuje se vanjski ventilator kao da brunda a tu sam ja kriv jer sam ispirao vanjsku jedinicu vodom pa se pročulo poslje toga. Dolazio ovaj iz Fjitsua pa reče 300 km vanjski ventilator ili ce ti unistit čitavu klimu a ja bi radije neku noviju -jaču a ovu nek radi dokle može![]()
Max sto mozes kupiti je neka 18-ka,na 24-ku zaboravi.To pod uslovom da Nocoria nece raditi,inace kao ispomoc njoj svaka korektna 12 zavrsit ce ti posao.
- mist
#21236 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Druze ne grijes ili hladis halu vec zivotni prostor,postoji nesto sto se zove komfor a ne konstantan tajfun u prostoru.Uostalom ako ti je toliko stalo uzmi dvije 12-ke,ukini Nocoriu i rijesio si problem.Mada sam i dalje kod stanovista da je tvoja Nocoria neispravna.DadoMo wrote: ↑15/09/2024 16:0024-ku ne jer je prejaka? Razmijem to da nije dobro za nju da se gasi i pali al mislim da imam dosta kvadrata za nju ili ne?mist wrote: ↑15/09/2024 15:53Poenta je da tvoja klima nije ispravna.Jace od Nocorie koja je 14 a isti pandan ja ne znam da ima.DadoMo wrote: ↑15/09/2024 15:40 Bila je jača do prije 3-4 godine a problem sa hladnim zonama i mjesanje hladnog zraka sam imao od početka.Pvc otvori su dvoslonji iz 2006 godine, Sredina neka jer su ostarili. Prije 2 godine radio sam joj Full ispiranje(pranje) unutrasnje jedinice al nije nesto pretjerano pomoglo. Malo fali i izolacije vani na nekim djelovima cjevi i čuje se vanjski ventilator kao da brunda a tu sam ja kriv jer sam ispirao vanjsku jedinicu vodom pa se pročulo poslje toga. Dolazio ovaj iz Fjitsua pa reče 300 km vanjski ventilator ili ce ti unistit čitavu klimu a ja bi radije neku noviju -jaču a ovu nek radi dokle može![]()
-
nauticamid
#21237 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Nocria je uvijek bila zvijer. Vjerovatno njegova klima nije ok.
- Pandakonda
#21238 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Da li neko zna zasto se klima prilikom grijanja nasumicno gasi i pali ? Uredno je odrzavana i to nije radila prilikom hlađenja. Sada kada se prebacilo na grijanje desava se da par minuta grije i samo stane. Nije u full turn off modu nego samo stoji, napisana temperatura na njoj i otvoren procjep gdje zrak ide. Nije upaljen onaj feel mod da sam podesava temperaturu nego je rucno uneseno.
- oldtajmer
#21239 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
vjerovatno nije inverter pa kad dostigne zadanu temp ugasi se, upali opet kad se temp prostora smanji i tako ukrug
- Pandakonda
- -Chesterfield-
#21241 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Najvjerovatnije da je dostigla zadatu temperaturu i otišla u pauzu.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 19:54 Da li neko zna zasto se klima prilikom grijanja nasumicno gasi i pali ? Uredno je odrzavana i to nije radila prilikom hlađenja. Sada kada se prebacilo na grijanje desava se da par minuta grije i samo stane. Nije u full turn off modu nego samo stoji, napisana temperatura na njoj i otvoren procjep gdje zrak ide. Nije upaljen onaj feel mod da sam podesava temperaturu nego je rucno uneseno.
Pokušaj povećati temperaturu za 3 - 4 stepena dok je u pauzi i vidi hoće li početi ponovo grijati.
- Pandakonda
#21242 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Kada povecam temperaturu upali se, ali onda bude sauna-Chesterfield- wrote: ↑15/09/2024 22:54Najvjerovatnije da je dostigla zadatu temperaturu i otišla u pauzu.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 19:54 Da li neko zna zasto se klima prilikom grijanja nasumicno gasi i pali ? Uredno je odrzavana i to nije radila prilikom hlađenja. Sada kada se prebacilo na grijanje desava se da par minuta grije i samo stane. Nije u full turn off modu nego samo stoji, napisana temperatura na njoj i otvoren procjep gdje zrak ide. Nije upaljen onaj feel mod da sam podesava temperaturu nego je rucno uneseno.
Pokušaj povećati temperaturu za 3 - 4 stepena dok je u pauzi i vidi hoće li početi ponovo grijati.
- skupljac_zeljeza
#21243 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Na koliko ti je FAN? Možda brzo ušuta kubike toplog zraka i ide u pauzu.
- Pandakonda
#21244 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Ako pod FAN mislis brzina fena stoji na Mid i ispod toga ima jos samo Low. Znaci pomoglo bi ako bi smanjio na low da sporije izbacuje zrak ? A da se namjesti veca temperatura.skupljac_zeljeza wrote: ↑15/09/2024 23:29 Na koliko ti je FAN? Možda brzo ušuta kubike toplog zraka i ide u pauzu.
- skupljac_zeljeza
#21245 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pokušaj na Low. Pričamo, a ne znamo koliko je jaka klima i koja i na koliko kvadrata. Još ako ti je stan/kuća dobro utopljena to nije ništa čudno. Tu je prednost Mitsubishija i drugih Japanaca u odnosu na Mideu i Kineskinje.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 23:39Ako pod FAN mislis brzina fena stoji na Mid i ispod toga ima jos samo Low. Znaci pomoglo bi ako bi smanjio na low da sporije izbacuje zrak ? A da se namjesti veca temperatura.skupljac_zeljeza wrote: ↑15/09/2024 23:29 Na koliko ti je FAN? Možda brzo ušuta kubike toplog zraka i ide u pauzu.
- Pandakonda
#21246 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
U pitanju je TCL 18ka i grije nekih cca 25 kvadrata. Soba nema toliko dobru izolaciju i ima velike prozore koji nisu ni pvc, zbog toga mi je cudno kako se brzo zagrijeskupljac_zeljeza wrote: ↑15/09/2024 23:43Pokušaj na Low. Pričamo, a ne znamo koliko je jaka klima i koja i na koliko kvadrata. Još ako ti je stan/kuća dobro utopljena to nije ništa čudno. Tu je prednost Mitsubishija i drugih Japanaca u odnosu na Mideu i Kineskinje.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 23:39Ako pod FAN mislis brzina fena stoji na Mid i ispod toga ima jos samo Low. Znaci pomoglo bi ako bi smanjio na low da sporije izbacuje zrak ? A da se namjesti veca temperatura.skupljac_zeljeza wrote: ↑15/09/2024 23:29 Na koliko ti je FAN? Možda brzo ušuta kubike toplog zraka i ide u pauzu.
- skupljac_zeljeza
#21247 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Pa 18-tka na 25 m2 je prejako i vjerovatno je to razlog brzog zagrijavanja jer još nije jaka zima. Bar će ti biti toplo kada krenu veće hladnoće.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 23:58
U pitanju je TCL 18ka i grije nekih cca 25 kvadrata. Soba nema toliko dobru izolaciju i ima velike prozore koji nisu ni pvc, zbog toga mi je cudno kako se brzo zagrije![]()
- Pandakonda
#21248 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Hvala svakako za savjet, pokusat cu eksperimentisati sa fenom i temperaturom, valjda ce duze raditi kad jos vise opadnu temperature. Jer ovako bas radikalno ide ili bas toplo ili se skroz ugasi pa zimaskupljac_zeljeza wrote: ↑16/09/2024 00:05Pa 18-tka na 25 m2 je prejako i vjerovatno je to razlog brzog zagrijavanja jer još nije jaka zima. Bar će ti biti toplo kada krenu veće hladnoće.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 23:58
U pitanju je TCL 18ka i grije nekih cca 25 kvadrata. Soba nema toliko dobru izolaciju i ima velike prozore koji nisu ni pvc, zbog toga mi je cudno kako se brzo zagrije![]()
- -Chesterfield-
#21249 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Traje sve dok senzor ne očita nižu temperaturu od zadate.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 23:08Kada povecam temperaturu upali se, ali onda bude sauna-Chesterfield- wrote: ↑15/09/2024 22:54Najvjerovatnije da je dostigla zadatu temperaturu i otišla u pauzu.Pandakonda wrote: ↑15/09/2024 19:54 Da li neko zna zasto se klima prilikom grijanja nasumicno gasi i pali ? Uredno je odrzavana i to nije radila prilikom hlađenja. Sada kada se prebacilo na grijanje desava se da par minuta grije i samo stane. Nije u full turn off modu nego samo stoji, napisana temperatura na njoj i otvoren procjep gdje zrak ide. Nije upaljen onaj feel mod da sam podesava temperaturu nego je rucno uneseno.
Pokušaj povećati temperaturu za 3 - 4 stepena dok je u pauzi i vidi hoće li početi ponovo grijati.I da li ima neko posebno vrijeme koliko ta pauza traje ?
Koristi daljinski kao senzor.
- drug_profi
#21250 Re: Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Vjerovatno ti je daljinski blizu klime
Odmakni ga i spusti na stol.
Odmakni ga i spusti na stol.