Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

-Chesterfield-

#1601 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Kaže efendija na džumi, obzirom da su se neki bunili da ga nema na namazima, da imaju slobodan dan i to ponedjeljak i utorak do akšama.

Tako da poslodavac uvijek može dati radnicima slobodne dane. Ne mora to biti nedjelja.
Vjecita_zavrzlama

#1602 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Vjecita_zavrzlama »

-Chesterfield- wrote: 15/09/2024 11:30 Kaže efendija na džumi, obzirom da su se neki bunili da ga nema na namazima, da imaju slobodan dan i to ponedjeljak i utorak do akšama.

Tako da poslodavac uvijek može dati radnicima slobodne dane. Ne mora to biti nedjelja.
Nedjelja treba da bude uredjeno slobodna, tada se okuplja porodica djeca ne idu u skolu itd
-Chesterfield-

#1603 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

Vjecita_zavrzlama wrote: 15/09/2024 11:31
-Chesterfield- wrote: 15/09/2024 11:30 Kaže efendija na džumi, obzirom da su se neki bunili da ga nema na namazima, da imaju slobodan dan i to ponedjeljak i utorak do akšama.

Nedjelja treba da bude uredjeno slobodna, tada se okuplja porodica djeca ne idu u skolu itd
Kako..?
Imaš li rješenje za doktore po bolnicama, policiju, vatrogasce i druge?
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#1604 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

-Chesterfield- wrote: 15/09/2024 11:34 Imaš li rješenje za doktore po bolnicama, policiju, vatrogasce i druge?
Ne.. zato sto su doktor, policajac i vatrogasac odabirom profesije odabrali i nesto sto se zove "rad u smjenama" ili narodski popularno 12-24 / 12-48.

Doktori i policajci realno imaju najbolje mogucnosti odmora.

Drugo je sto sad vi neki ovdje idete iz krajnosti u krajnost zato sto ce onom tetka morati da zatvori granap a ovaj nece moci djecu odvesti u Zaru nedeljom.
goredole

#1605 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

bi li ti volio da ti je neradni utorak?
-Chesterfield-

#1606 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

gentoo wrote: 15/09/2024 11:37
-Chesterfield- wrote: 15/09/2024 11:34 Imaš li rješenje za doktore po bolnicama, policiju, vatrogasce i druge?
Ne.. zato sto su doktor, policajac i vatrogasac odabirom profesije odabrali i nesto sto se zove "rad u smjenama" ili narodski popularno 12-24 / 12-48.

Doktori i policajci realno imaju najbolje mogucnosti odmora.

Drugo je sto sad vi neki ovdje idete iz krajnosti u krajnost zato sto ce onom tetka morati da zatvori granap a ovaj nece moci djecu odvesti u Zaru nedeljom.
Znači, nemaš ni ti rješenje. Zakon o radu i 40 radnih sati sedmično je jasan.
Ako su efendije mogle izganjati slobodne dane, neka se potrude i radnici u trgovinama.
Nije realno da svi tražimo slobodnu nedjelju. Mislim da je bolje tražiti da se nedjeljom plaća više, kao noćni rad.
-Chesterfield-

#1607 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

goredole wrote: 15/09/2024 11:43

Volio, ne volio... Meni je utorak neradni :D kao i nedjelja kada me potrefi.
Bitnije mi je da imam gdje kupiti hranu kada krenem nedjeljom u smjenu.
akcija007

#1608 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Pitanje je hoce li inati nedelju slobodnu/neradnu ili je neradna samo za kupce a da trgovci mogu doci u nedelju da slazu robu za ponedjeljak
Haris.ba

#1609 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Haris.ba »

akcija007 wrote: 15/09/2024 11:52 Pitanje je hoce li inati nedelju slobodnu/neradnu ili je neradna samo za kupce a da trgovci mogu doci u nedelju da slazu robu za ponedjeljak
Zakon ne kaze da prodajni objekat nedjeljom ne radi.
Kaze samo da su zatvoreni nedjeljom.
akcija007

#1610 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

U Hrvatskoj nije tako . Radnici dolaze i nedjeljom i slazu robu ali trgovina ne radi za kupce , zato sam pitao
Haris.ba

#1611 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Haris.ba »

akcija007 wrote: 15/09/2024 12:02 U Hrvatskoj nije tako . Radnici dolaze i nedjeljom i slazu robu ali trgovina ne radi za kupce , zato sam pitao
Ispravio sam da pojasnim. Prodajni objekat je zatvoren. Nisu rekli da ne radi.

Po tome, moguce je da bude bas kao i u Hrvatskoj. Dodji slazi robu, objekat je zatvoren, ali radi.
gentoo

#1612 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

-Chesterfield- wrote: 15/09/2024 11:48 Znači, nemaš ni ti rješenje
Mislim da neces da shvatis poentu. To sto je "demokratija" na ovim prostorima donjela da je najnormalnije da se radi vikendima ne mora da znaci da je tako. Do 1991. najnormalnije je bilo da je 80% radnog naroda bilo slobodno i subotu i nedelju. Radili su policajci,doktori (jer im je posao takav), radile su dezurne pekare, mozda trafike, moguce npr. i Zeljezara i slicne industrije (ne znam jer sam tek skinuo pelene 91. :mrgreen: ).

Dolaskom "demokratije" postalo je normalno da radis od jutra do mraka, 7 dana u sedmici za 450BAM..Pa i taj parizer koji si ti kupovao nedeljom kad krenes na visoku pec ti je prodavala neka teta koja je tu za 500BAM da prehrani djecu jer nije imala izbora.

Tek zadnjih 4-5 godina kad je i onaj KV radnik skontao da je bolje njemacko govno nego domaca kifla gazde malo povlace rucnu, daju regrese, vode radnike u Antaliju, isplacuju onih Fadilovih neoporezivih 1000+ itd, itd. Dolaskom Lidla ce to ici ka jos boljim uslovima vjerujem..
goredole

#1613 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

-Chesterfield- wrote: 15/09/2024 11:51
goredole wrote: 15/09/2024 11:43

Volio, ne volio... Meni je utorak neradni :D kao i nedjelja kada me potrefi.
Bitnije mi je da imam gdje kupiti hranu kada krenem nedjeljom u smjenu.
a inace bi to problem bio kupiti u subotu?
-Chesterfield-

#1614 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by -Chesterfield- »

gentoo wrote: 15/09/2024 12:05
Dolaskom "demokratije" postalo je normalno da radis od jutra do mraka, 7 dana u sedmici za 450BAM..Pa i taj parizer koji si ti kupovao nedeljom kad krenes na visoku pec ti je prodavala neka teta koja je tu za 500BAM da prehrani djecu jer nije imala izbora.
Sa ChatGPT ne pomazes nikom niti doprinosis kvalitetu konverzacije
goredole

#1615 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

Mislim da neces da shvatis poentu. To sto je "demokratija" na ovim prostorima donjela da je najnormalnije da se radi vikendima ne mora da znaci da je tako. Do 1991. najnormalnije je bilo da je 80% radnog naroda bilo slobodno i subotu i nedelju. Radili su policajci,doktori (jer im je posao takav), radile su dezurne pekare, mozda trafike, moguce npr. i Zeljezara i slicne industrije (ne znam jer sam tek skinuo pelene 91. :mrgreen: ).

Tek zadnjih 4-5 godina kad je i onaj KV radnik skontao da je bolje njemacko govno nego domaca kifla gazde malo povlace rucnu, daju regrese, vode radnike u Antaliju, isplacuju onih Fadilovih neoporezivih 1000+ itd, itd. Dolaskom Lidla ce to ici ka jos boljim uslovima vjerujem..
:thumbup: spot on, pogotovo za prijeratni dio.
Pandakonda

#1616 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

vjeshalica wrote: 15/09/2024 08:33
Pandakonda wrote: 13/09/2024 14:40
Ja hocu da moje dijete moze kupiti lizalo kad god to zeli ukoliko postoji radnja koja će mu to omogućiti. Bez da se drzava petlja i da govori ko kad treba da radi, odnosno ne radi. Pusenje opet nema nikakve veze sa ovim kao ni otpad. Moje osnovno ljudsko pravo je da radim, ili da prodajem svoje usluge i to mi niko ne bi trebao imati prava da zabrani. Ukoliko neko ne zeli da bude trgovac onda idi na drugi posao a ne da postanes trgovac pa onda hoces da copy paste pravila sa nekih drugih industrija koja se ne mogu primjeniti na tebe bez da osakatis ekonomiju. Pogotovo za drzavu poput BiH gdje je turizam ogromna industrija.
:lol:
Krajnje je vrijeme da dijete naviknes na cinjenicu da nece sve u zivotu dobiti kada i koliko hoce. Problem tvoje nemogucnosti vaspitanja i odgoja djeteta ne moze biti u bilo kakvoj vezi sa radnim vremenom i organizacijom rada u trgovackoj djelatnosti, valjda mozes spustiti nos?Osim toga i sada trenutno imas situaciju da prodavnice ne rade (osim nekih dragstora) u 3,4 ujutro za siri obim nabavke, pa to te previse ne tangira zar ne?
Osim toga ,sita sam drustvenog zivota po prodavnicama jer nedeljom nemate gdje da odete osim da dangubite i ometate druge u stvarnoj potrebi.
I najvaznije ,spusti se na zemljicu neces ti normirati obim rada u trgovackoj bransi jer nosom paras oblake i glumis visoku kastu. Po tvom pisanju vidi se da nemas elementarnog znanja a puses se ko balon.
Da,sakati se ekonomija sto roditelj ne moze da stane u kraj djetetu koje hoce u nedelju da mu se pod svaku cijenu kupi jebeno lizalo u 11h ujutro ili 18h poslije podne.
Ko si ti ili bilo ko drugi da nekome brani dobrovoljnu transakciju roba i usluga ? Kakve veze ima moj odgoj sa time sto ne zelim da drzava brani slobodnu trgovinu između ljudi koji to rade slobodnom voljom ? Organizacija rada trgovine je nadleznost samo te trgovine i nicije vise, ukoliko je trgovac napravio procjenu da mu se isplati raditi onda drzava nema pravo da mu brani. Tako da moje dijete ce kupovati sta god i kad zeli dokle god postoji neko ko ce davati tu uslugu. Ali da to bude odluka same firme a ne pristika drzave. Tako da upravu si, necu ja, niti imam pravo, diktirati obim rada u trgovackoj bransi ali onda nece ni drzava. Dobrodosli u slobodno trziste, ako vam se ne sviđa siroka su vam vrata venecuele, sjeverne koreje i slicnih socijalistickih prcija.

Sta tebe ili bilo koga drugog dira gdje ko provodi svoj drustveni zivot ? Niko ne brani, niti osuđuje, tvoj zivot vikendom i ti nemas pravo to raditi nekome drugome. Ko hoce kuci da odmara, neka odmara, ko hoce da ide u prirodu, neka ide, a ko hoće da šopinguje bitno je da ima tu slobodu dokle god postoji trgovac kojem se to isplati.
Vjecita_zavrzlama wrote: 15/09/2024 08:48 Hoce i neko dijete da od 2 dana kada ne ide u skolu bar nedjeljom mama bude slobodna citav dan i sa njim,nije samo lizalo tvog dijeteta bitno!

A drugo itekako se prilagodjavaju ljudi pravilima, ko se ne prialgodjava -evolucija takve gazi
Onda neka njegova majka odabere drugu profesiju koja će joj omogućavati fiksno dva dana. Hocemo li onda zabraniti i kamiondzijama rad jer ne viđaju djecu duzi period ? Hoce li mozda dijete policajca, medicinara i vatrogasca isto da viđa majku/oca neki fiksan dan kada nije u skoli ? Ljudsko pravo je također pravo na rad sto se u ovom slucaju brani. Ko nece da radi u ovim bransama niko ga ne tjera
hava123

#1617 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hava123 »

akcija007 wrote: 15/09/2024 12:02 U Hrvatskoj nije tako . Radnici dolaze i nedjeljom i slazu robu ali trgovina ne radi za kupce , zato sam pitao
Nije tačno. Ugašena su svjetla i nema nikoga. Bar što se zime tiče. Možda ljeti.
Pandakonda

#1618 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Hvala bogu takva vremena su prosla, a gradovi nam ne trebaju biti umrtvljeni vikendom i praznicima nego trebaju da rade 0/24 da se u svakom trenutku ima sta raditi i da za svakog ima sadrzaja. Ne trebas ici daleko da vidis razliku, odi samo u Beograd i vidi kakva je situacija vikendom i sta je raznovrsnost. A neki bi od federacije pravili penzionerland da niko nista vikendom ne radi i da i ovo malo zelje zivota omladine ubiju. Ne ide omladina iz drzave radi para nego radi toga kada izađu vikendom vani docekaju pustahije i mrtvilo. I upravo radi tih vremena si bio na dnu ljestvice po svim parametrima i radi tih vremena sada imas drzavu kao najveceg poslodavca umjesto privatnih firmi i preko 90% ljudi zele da budu uhljebi u drzavnim firmama a ne da stvaraju nesto svoje. A da ne govorim da radi tog socijalistickog nasljeđa imas najmanje otvorenih privatnih firmi po glavi stanovnika u evropi.
akcija007

#1619 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

@hava123 zavisi kako gdje . Ali vecina ih radi na nacin da slazu robu unutra .
Ima isto opcija rotacija radnika na nacin da ako radis u prodavnici koja ne radi nedjeljom a druga radi ides na ispoc u tu drugu prodavnicu
U vecini trgovackih centara ugostiteljstvo i djecija igraonica radi nedjeljom a sve druge prodavnice su zatvorene
goredole

#1620 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

Pandakonda wrote: 15/09/2024 13:44
Pandakonda wrote: 13/09/2024 14:40
Ja hocu da moje dijete moze kupiti lizalo kad god to zeli ukoliko postoji radnja koja će mu to omogućiti. Bez da se drzava petlja i da govori ko kad treba da radi, odnosno ne radi. Pusenje opet nema nikakve veze sa ovim kao ni otpad. Moje osnovno ljudsko pravo je da radim, ili da prodajem svoje usluge i to mi niko ne bi trebao imati prava da zabrani. Ukoliko neko ne zeli da bude trgovac onda idi na drugi posao a ne da postanes trgovac pa onda hoces da copy paste pravila sa nekih drugih industrija koja se ne mogu primjeniti na tebe bez da osakatis ekonomiju. Pogotovo za drzavu poput BiH gdje je turizam ogromna industrija.
Krajnje je vrijeme da dijete naviknes na cinjenicu da nece sve u zivotu dobiti kada i koliko hoce. Problem tvoje nemogucnosti vaspitanja i odgoja djeteta ne moze biti u bilo kakvoj vezi sa radnim vremenom i organizacijom rada u trgovackoj djelatnosti, valjda mozes spustiti nos?Osim toga i sada trenutno imas situaciju da prodavnice ne rade (osim nekih dragstora) u 3,4 ujutro za siri obim nabavke, pa to te previse ne tangira zar ne?
Osim toga ,sita sam drustvenog zivota po prodavnicama jer nedeljom nemate gdje da odete osim da dangubite i ometate druge u stvarnoj potrebi.
I najvaznije ,spusti se na zemljicu neces ti normirati obim rada u trgovackoj bransi jer nosom paras oblake i glumis visoku kastu. Po tvom pisanju vidi se da nemas elementarnog znanja a puses se ko balon.
Da,sakati se ekonomija sto roditelj ne moze da stane u kraj djetetu koje hoce u nedelju da mu se pod svaku cijenu kupi jebeno lizalo u 11h ujutro ili 18h poslije podne.
Ko si ti ili bilo ko drugi da nekome brani dobrovoljnu transakciju roba i usluga ? Kakve veze ima moj odgoj sa time sto ne zelim da drzava brani slobodnu trgovinu između ljudi koji to rade slobodnom voljom ? Organizacija rada trgovine je nadleznost samo te trgovine i nicije vise, ukoliko je trgovac napravio procjenu da mu se isplati raditi onda drzava nema pravo da mu brani. Tako da moje dijete ce kupovati sta god i kad zeli dokle god postoji neko ko ce davati tu uslugu. Ali da to bude odluka same firme a ne pristika drzave. Tako da upravu si, necu ja, niti imam pravo, diktirati obim rada u trgovackoj bransi ali onda nece ni drzava. Dobrodosli u slobodno trziste, ako vam se ne sviđa siroka su vam vrata venecuele, sjeverne koreje i slicnih socijalistickih prcija.

Sta tebe ili bilo koga drugog dira gdje ko provodi svoj drustveni zivot ? Niko ne brani, niti osuđuje, tvoj zivot vikendom i ti nemas pravo to raditi nekome drugome. Ko hoce kuci da odmara, neka odmara, ko hoce da ide u prirodu, neka ide, a ko hoće da šopinguje bitno je da ima tu slobodu dokle god postoji trgovac kojem se to isplati.
Vjecita_zavrzlama wrote: 15/09/2024 08:48 Hoce i neko dijete da od 2 dana kada ne ide u skolu bar nedjeljom mama bude slobodna citav dan i sa njim,nije samo lizalo tvog dijeteta bitno!

A drugo itekako se prilagodjavaju ljudi pravilima, ko se ne prialgodjava -evolucija takve gazi
Onda neka njegova majka odabere drugu profesiju koja će joj omogućavati fiksno dva dana. Hocemo li onda zabraniti i kamiondzijama rad jer ne viđaju djecu duzi period ? Hoce li mozda dijete policajca, medicinara i vatrogasca isto da viđa majku/oca neki fiksan dan kada nije u skoli ? Ljudsko pravo je također pravo na rad sto se u ovom slucaju brani. Ko nece da radi u ovim bransama niko ga ne tjera
krenuo sam pisati nesto smisleno u smislu da demokratija nije da mozes raditi sta hoces (jer je to anarhija) nego da mozes raditi sve sto ti drzava dozvoljava ali posto je glavni argument "kupovina lizala u 18:00" i "sta cemo sa vozacima kamiona" onda sva diskusija pada u vodu.

nego, hronican nedostak empatije, kakav narod, takva vlast - dobro je da nije i gore.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1621 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Chmoljo »

Hose komerc na Dolac Malti ne radi nedjeljom unazad mjesec dva. Prvo je poceo do 17:00 nedjeljom. Sada ne radi nikako.

Nije mu ocito trebao zakon za to.

Prodaju se muda pod bubrege, i bezvezna je rasprava jos se ovo tretira kao pitanje zivota ili smrti.

Zakon postoji. Ako su sindikati toliko brizni, neka natjeraju svoje poslodavce da se drze postojeceg zakona i neka se u kolektivni doda dodatna naplata rada vikendom.

Ali nece.

Jer je ovo zakon za poslodavce, a ne feridu na kasi.

Tako da, manite me patetike.
Pandakonda

#1622 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

goredole wrote: 15/09/2024 13:56

krenuo sam pisati nesto smisleno u smislu da demokratija nije da mozes raditi sta hoces (jer je to anarhija) nego da mozes raditi sve sto ti drzava dozvoljava ali posto je glavni argument "kupovina lizala u 18:00" i "sta cemo sa vozacima kamiona" onda sva diskusija pada u vodu.

nego, hronican nedostak empatije, kakav narod, takva vlast - dobro je da nije i gore.
Tebi je znaci anarhija ukoliko trgovine rade nedjeljom i svaka drzava na svijetu koja ne brani rad tim danom krsi ljudska prava ? Objasni mi evo molim te, znaci diskusija je otvorena, razliku između sljedeće logike:

- vozac kamiona > ne vidi djecu danima/mjesecima > boli nas briga, sam je birao profesiju i shodno tome se prilagođava.
- radnica u trgovini > ima dva slobodna dana koja nisu fiksirana i planira familiju shodno tome kao ovaj gore > e ovo nije posteno radi familije, trebamo zatvorit nedjelju i nametnuti tom radniku koji dan mora imati slobodan ?!?!?

Poenta demokratije je da dobrovoljne strane koje ucestvuju u određenom procesu/trgovini to mogu uraditi bez prepreka. Nije demokratija da ti drzavnim aparatom sile namećeš nekome stil zivota da se sve mora zatvoriti nedjeljom. Drzava nije bog i postavi sebi pitanje ko stiti mene od drzave da mi nameće kako da vodim svoj zivot i da se petlja u stvari koje se je ne ticu ? Tacno se vidi koliko su komunisticka vremena isprala generacijski mozak ljudima sa ovih prostora. Proci ce godina i godina dok se to sve sapere.

Formula je vrlo jasna, ljudima ponudi jace dnevnice i benefite za vikend rad i rad tokom praznika (koga to zakaci jer nece svaki radnik raditi svaku nedjelju i svaki praznik) i svi su zadovoljni. Kome se to ne sviđa neka mjenjaju profesiju. Uvjeren sam da ogroman broj studenata jedva ceka da povremeno u smjenama radi u trgovini i da zarađuju za dzeparac da nadomjesi ko god da ode jer nije da trebaju neke skole za taj posao

Zivjela demokratija, slobodno trziste i kapitalizam :bih:
gentoo

#1623 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Brate kad se kao argument pocne uzimati vozac kamiona (koji ima dnevnicu 200 EUR) ili doktor koji ima smjenu od 12h (gdje ako je nocna vecinu prespava) pa onda ima 24h slobodno pa opet smjenu od 12h (gdje mozda radi aktivno 7, ostalo je dorucak, konsultacije, dzuma..) pa onda 48h slobodno.. isto i policajac. Pa nije Chicago da se puca i ranjava svake 2 min.. kod nas je i doktoru i policajcu ( o vozacima kamiona da ne pricam) daleko bolje nego meni koji kao imam 5 dnevnu radnu sedmicu ali zato kad Krusko bagerom u Londonu presjece optiku ja radim (bar pasivno) evo i sad.. I daleko na kraj mjeseca manje ponesem kuci nego vozac kamiona ili doktor. :roll:

Sad zamisli da u jednacinu ubacimo Sabahetu koja u Konzumu radi na kasi ali paralelno i slaze Kinder Bueno i po potrebi leti na delikates da reze sir.. Sve za 900kmica.

Bilo bi jedino fer u raspravu uvesti npr. da @Pandakonda prizna otvoreno da on ili neko njegov ima neki privatluk negdje na carsiji i da ce mu licno njegov dzep biti pogodjen sa ovim jer je kao turista najvise nedeljom pa eto.. Dakle nije on za to da vozac kamiona bude nedeljom kuci (boli ga realno q za njim) nego "nemoj meni zavlaciti ruku u dzep" sto je takodje OK i validno samo radi kvaliteta konverzacije treba sve nepoznate svesti u poznate :mrgreen:
mobsterc

#1624 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mobsterc »

Da, bas prodavacica u bingu moze da mijenja profesiju kako joj se prohtije. Suplja prica, tj puno uljepsavanja za nije govno nego se pas posro.
Ili ovo sto kaze gentoo, priznas sebi da nemas empatije, ti imas novca i neka robovi rintaju da meni bude potaman.
goredole

#1625 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by goredole »

Pandakonda wrote: 15/09/2024 14:13
goredole wrote: 15/09/2024 13:56

Tebi je znaci anarhija ukoliko trgovine rade nedjeljom i svaka drzava na svijetu koja ne brani rad tim danom krsi ljudska prava ? Objasni mi evo molim te, znaci diskusija je otvorena, razliku između sljedeće logike:

- vozac kamiona > ne vidi djecu danima/mjesecima > boli nas briga, sam je birao profesiju i shodno tome se prilagođava.
- radnica u trgovini > ima dva slobodna dana koja nisu fiksirana i planira familiju shodno tome kao ovaj gore > e ovo nije posteno radi familije, trebamo zatvorit nedjelju i nametnuti tom radniku koji dan mora imati slobodan ?!?!?

Poenta demokratije je da dobrovoljne strane koje ucestvuju u određenom procesu/trgovini to mogu uraditi bez prepreka. Nije demokratija da ti drzavnim aparatom sile namećeš nekome stil zivota da se sve mora zatvoriti nedjeljom. Drzava nije bog i postavi sebi pitanje ko stiti mene od drzave da mi nameće kako da vodim svoj zivot i da se petlja u stvari koje se je ne ticu ? Tacno se vidi koliko su komunisticka vremena isprala generacijski mozak ljudima sa ovih prostora. Proci ce godina i godina dok se to sve sapere.

Formula je vrlo jasna, ljudima ponudi jace dnevnice i benefite za vikend rad i rad tokom praznika (koga to zakaci jer nece svaki radnik raditi svaku nedjelju i svaki praznik) i svi su zadovoljni. Kome se to ne sviđa neka mjenjaju profesiju. Uvjeren sam da ogroman broj studenata jedva ceka da povremeno u smjenama radi u trgovini i da zarađuju za dzeparac da nadomjesi ko god da ode jer nije da trebaju neke skole za taj posao

Zivjela demokratija, slobodno trziste i kapitalizam :bih:
kad vec spominjes vozace kamiona, znam ih nekoliko koji rade vani i to ti ide ovako otprilike: radi u turnusu cca 15 dana (znaci kamion mu je i office i kuca i vikendica), a onda dobije deset dana slobodno i onda je kuci 24/7.

tvoje poredjenje je toliko tupavo u rangu kada bi radnici prodaje trazili da 15 dana rade 24/7, da spavaju u prodajnim objektima i onda da dobiju deset dana slobodno jerbo vozaci kamiona tako imaju.
Locked