OC Bjelasnica i Igman

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HelaS

#226 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 06/08/2024 06:57
HelaS wrote: 06/08/2024 00:43
Naslovnica wrote: 05/08/2024 14:07 Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.
Naravno da se treba graditi, u sklopu regulacionog plana koji treba biti transparentan i odobren od struke.
Pri tome poštovati zakone, norme i propise, transparentno i bez korupcije.
Zar planine i područja Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije zakonom zaštićeno područje i proglašeno nacionalnim parkom, u kojem odobrenje za gradnju objekata izdaje federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa lokalnom zajednicom?

Usput, treba provjeriti odobrenja za gradnju mnogih objekata i po Javorovom dolu, s druge strane Hojte sve prema Šabićima, niz Bijelu rijeku, itd. Tamo gore gradi kako kome na pamet padne, u onolikoj mjeri koliko ima novaca :-) Skorojevićki mentalitet je najveća i najopasnija tegoba našeg društva, taj moderni primitivizam :(

Bjelašnica je planina na kojoj trebaju biti izgrađeni sportsko-rekreativna područja i prateći objekti, ali u mjeri, prema normama koje zahtijeva priroda i ljudska kultura življenja koja štiti tu prirodu. Dosadašnji način "Berilo-gradnje" mora biti zaustavljen, učesnici takve gradnje procesuirani, a objekti, ne porušeni, već oduzeti i predani državi na eksploataciju, bez prava na povrat.
Ja nigdje nisam spomenuo ko treba da dozvolu za izgradnju. Samo sam izrazio svoje mišljenje da treba da se gradi i pod kojim uslovima.
To da su Bjelašnica, Treskavica...i sve što si nabrojao - nacionalni parkovi, to prvi put čujem i pretpostavljam da si se pogrešno izrazio.
VladaFBiH wrote: 06/08/2024 08:29 nije a izgleda da neće ni biti jer to ne žele ovi na vlasti... bile su ideje ali to je negdje ni na nebu ni na zemlji. Kanton bi sa svoje strane mogao da proglasi zaštićeno područje ali "vlasti" ne žele ni to već im je cilj sjeća šume i uništavanje prirode
OK, područje Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije "nacionalni park", ali još od 2005. godine jeste područje posebnog obilježja od značaja za Federaciju BiH, što je vrlo slično i što ograničava pravo gradnje bez nadzora i odobrenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
Naslovnica

#227 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

HelaS wrote: 06/08/2024 09:04
Naslovnica wrote: 06/08/2024 06:57
HelaS wrote: 06/08/2024 00:43

Zar planine i područja Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije zakonom zaštićeno područje i proglašeno nacionalnim parkom, u kojem odobrenje za gradnju objekata izdaje federalno ministarstvo prostornog uređenja u saradnji sa lokalnom zajednicom?

Usput, treba provjeriti odobrenja za gradnju mnogih objekata i po Javorovom dolu, s druge strane Hojte sve prema Šabićima, niz Bijelu rijeku, itd. Tamo gore gradi kako kome na pamet padne, u onolikoj mjeri koliko ima novaca :-) Skorojevićki mentalitet je najveća i najopasnija tegoba našeg društva, taj moderni primitivizam :(

Bjelašnica je planina na kojoj trebaju biti izgrađeni sportsko-rekreativna područja i prateći objekti, ali u mjeri, prema normama koje zahtijeva priroda i ljudska kultura življenja koja štiti tu prirodu. Dosadašnji način "Berilo-gradnje" mora biti zaustavljen, učesnici takve gradnje procesuirani, a objekti, ne porušeni, već oduzeti i predani državi na eksploataciju, bez prava na povrat.
Ja nigdje nisam spomenuo ko treba da dozvolu za izgradnju. Samo sam izrazio svoje mišljenje da treba da se gradi i pod kojim uslovima.
To da su Bjelašnica, Treskavica...i sve što si nabrojao - nacionalni parkovi, to prvi put čujem i pretpostavljam da si se pogrešno izrazio.
VladaFBiH wrote: 06/08/2024 08:29 nije a izgleda da neće ni biti jer to ne žele ovi na vlasti... bile su ideje ali to je negdje ni na nebu ni na zemlji. Kanton bi sa svoje strane mogao da proglasi zaštićeno područje ali "vlasti" ne žele ni to već im je cilj sjeća šume i uništavanje prirode
OK, područje Igmana, Bjelašnice, Treskavice i Visočice, uz kanjon Rakitnice, nije "nacionalni park", ali još od 2005. godine jeste područje posebnog obilježja od značaja za Federaciju BiH, što je vrlo slično i što ograničava pravo gradnje bez nadzora i odobrenja Federalnog ministarstva prostornog uređenja.
OK, šta god da je ja ostajem pri onom što sam prvobitno napisao.

Po meni nije pitanje da li treba graditi ili ne na Bjelašnici.
Naravno da se treba graditi, u sklopu regulacionog plana koji treba biti transparentan i odobren od struke.
Pri tome poštovati zakone, norme i propise, transparentno i bez korupcije.
vjeshalica

#228 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vjeshalica »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/tri-vla ... /240805069

Clanak nije bio u prvom planu medijski, a sto bi i bio?
Naslovnica

#229 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Naslovnica »

vjeshalica wrote: 06/08/2024 09:21 https://www.klix.ba/vijesti/bih/tri-vla ... /240805069

Clanak nije bio u prvom planu medijski, a sto bi i bio?
Image
Bojan Bošnjak

Mandat i položaj
Ministar
Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša
Mandat
Aktuelni
15.11.2023
Biografija
Bojan Bošnjak rođen je 1983. godine u Zenici, nastanjen u Sarajevu. Posljednjih godina bio je angažovan na implementaciji razvojnih projekata u nevladinom sektoru usmjerenih ka afirmaciji pozitivnih vrijednosti u bh društvu, a trenutno radi na realizaciji nekoliko projekata u nevladinoj organizaciji koju je osnovao. Odgovoran je za praćenje, superviziju i usmjeravanje oko stotinu pojedinačnih malih start-up kompanija u u četiri općine u Bosni Hercegovini.
Bio je savjetnik načelnika Opštine Vareš na poslovima razvoja preduzetništva, koj su obuhvatali pregovore sa potencijalnim investitorima, komunikaciju sa_ državnim dužnosnicima, te pripremu različitih strateških dokumenata i projekata.
Obnašao je funkciju ministra za poljoprivredu, šumarstvu i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Kao ministar bio je odgovoran za upravljanje i vodstvo više od 150 uposlenika, kao i za planiranje i provedbu strategija i planova višemilionske vrijednosti. Prije preuzimanja funkcije u Vladi, bio je zastupnik u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Parlamentu Federacije BiH. Završio je postdiplomski studij iz oblasti upravljanja EU projektima na Alma Mater Europaea Maribor, Slovenija, gdje je stekao zvanje magistra projektnog menadžmenta. Fakultet političkih nauka u Sarajevu završio je 2008. godine. Posjeduje kvalitetno poznavanje engleskog jezika i osnovno poznavanje njemačkog. Oženjen je i otac dvoje djece.

Jednom rječju, jebivjetar ministar?
vjeshalica

#230 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by vjeshalica »

FPN? :lol:
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#231 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

@tramvajtrojka Je li pocelo pravljenje kolijevke 2 ?
F&N

#232 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Samo da pohvalim ZOI.
Cijena kruga na sestosjedu za strane drzaveljane 20 KM domace 10 KM djeca 15 "domaca djeca" 7,5 KM djeca ispod 6 god besplatno.

Plus imaju u kombinaciji sa ovim parkom.

Iskreno nije puno uopste (nije ni dzaba) i jako dobra ponuda i vidim dosta raje koristi, poprilicna "guzvica" je bila na parkingu za vikend.

Fali jos besplatnih sadrzaja, kao sto su kod restorana Mecava one trampoline i oni napuhane skalamerije za djecu.

Ono sto sam mogao vidjeti sa sestosjeda je da se staze uredjuju punom parom, kako u dnu tako i na vrhu, aBd ako bude makar malo snijega uz topove, bice dobra zima.
BadBoy

#233 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Mislim da Babinom dolu nedostaje i jedan dobar express restoran. Da li novi ili da se Benetton proširi, nešto moraju uraditi. Ali ono princip da ideš i na tacni sebi stavljaš šta hoćeš da jedeš i piješ i na kraju na kasi platiš. Bez konobara i sa tonu mjesta za sjediti. Benetton već odavno ne može kapacitetom da isprati broj skijaša.
Ateista

#234 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 20/08/2024 10:50 Mislim da Babinom dolu nedostaje i jedan dobar express restoran. Da li novi ili da se Benetton proširi, nešto moraju uraditi. Ali ono princip da ideš i na tacni sebi stavljaš šta hoćeš da jedeš i piješ i na kraju na kasi platiš. Bez konobara i sa tonu mjesta za sjediti. Benetton već odavno ne može kapacitetom da isprati broj skijaša.
To je za sminkere, pravi skijasi su na stazi i nemaju vremena za restorane, tek kad se zatvore zicare onda se ide na rucak, do tad se samo skija. :D
BadBoy

#235 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

Ateista wrote: 20/08/2024 11:01
BadBoy wrote: 20/08/2024 10:50 Mislim da Babinom dolu nedostaje i jedan dobar express restoran. Da li novi ili da se Benetton proširi, nešto moraju uraditi. Ali ono princip da ideš i na tacni sebi stavljaš šta hoćeš da jedeš i piješ i na kraju na kasi platiš. Bez konobara i sa tonu mjesta za sjediti. Benetton već odavno ne može kapacitetom da isprati broj skijaša.
To je za sminkere, pravi skijasi su na stazi i nemaju vremena za restorane, tek kad se zatvore zicare onda se ide na rucak, do tad se samo skija. :D
Hahha ma vala što se skija - skija se do 1 i onda ide ručak i piva :D

Poslije 1 je svakako pogibija jer se staze razvale
F&N

#236 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Pravi skijas je na stazi u pola 8, i zavrsi u 12 kad krene guzva, i poslije se jede ili pije zavisno od afiniteta.

Ma fali Bjelasnici kompletno puuuno ugostiteljskog sadrzaja. Svaki lijep vikend zimi, svi kapaciteti su prebukirani.

Meni je recimo isto neshvatljivo ovaj dio gdje su "obični" sankači, da se toliko malo pridaje paznje tom dijelu, a tu je ogroman potencijal za trosenje para (djeca sa roditeljima). Ako je kome lahko izbiti pare onda je to roditeljima koji su dosli da ugode djeci. Ali hajde valjda vremenom se i o tome pocne razmisljati.
kB27

#237 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 19:23, edited 1 time in total.
Ateista

#238 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

BadBoy wrote: 20/08/2024 11:09
Hahha ma vala što se skija - skija se do 1 i onda ide ručak i piva :D

Poslije 1 je svakako pogibija jer se staze razvale
F&N wrote: 20/08/2024 11:22
Pravi skijas je na stazi u pola 8, i zavrsi u 12 kad krene guzva, i poslije se jede ili pije zavisno od afiniteta.

Ma fali Bjelasnici kompletno puuuno ugostiteljskog sadrzaja. Svaki lijep vikend zimi, svi kapaciteti su prebukirani.

Meni je recimo isto neshvatljivo ovaj dio gdje su "obični" sankači, da se toliko malo pridaje paznje tom dijelu, a tu je ogroman potencijal za trosenje para (djeca sa roditeljima). Ako je kome lahko izbiti pare onda je to roditeljima koji su dosli da ugode djeci. Ali hajde valjda vremenom se i o tome pocne razmisljati.
Ja sam na stazi od otvaranja do zatvaranja, pauza je samo ako bas moram pisati, glupo mi pelene oblaciti. :lol:
Staze ne budu ni za sta u neka doba, to je tacno,ali sta se moze, ne da mi se pauzu praviti. :D

Salim se, svakako da fali sadrzaja. Mislim, ne salim se da ja tako radim, ali znam da vecina pravi pauze pa fali svasta. :D
BadBoy

#239 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

F&N wrote: 20/08/2024 11:22

Ovo je tačno. Najlakše se pare ubiru na roditeljima sa djecom. Tužno ali istinito :D

Ona ploha što su je poravnali i izdigli pored Benettona je idealna za takav jedan express restoran, sa puuuno drvenih kupa ispred. A Benetton skloniti sa staze. To bi bio pun pogodak.
F&N

#240 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

Pada na vrhu. Samo da je opet vidim bijelu pod snijegom pa makar i u spetmebru.
splinter

#241 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by splinter »

F&N wrote: 13/09/2024 23:13 Pada na vrhu. Samo da je opet vidim bijelu pod snijegom pa makar i u spetmebru.
Sretna nova sezona. :D
El Niño (četvrti po snazi u istoriji) je iza nas. Moglo bi šta biti od predstojeće zime
F&N

#242 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by F&N »

splinter wrote: 13/09/2024 23:25
F&N wrote: 13/09/2024 23:13 Pada na vrhu. Samo da je opet vidim bijelu pod snijegom pa makar i u spetmebru.
Sretna nova sezona. :D
El Niño (četvrti po snazi u istoriji) je iza nas. Moglo bi šta biti od predstojeće zime
ABd trebalo bi.
Prosle godine fakticki nije ni bilo zime.
Ateista

#243 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by Ateista »

Nisam neki optimista ni za narednu sezonu, ali nadam se da si u pravu i da ce biti nesto od ove. Ja glasam za jos jedan veliki snijeg koji ce blokirati sve zivo. :D
ElRe

#244 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by ElRe »

F&N wrote: 14/09/2024 00:52 ABd trebalo bi.
Nema više ni snijega ni zima kod nas. Završeno prije 10ak godina. Nakon toga samo "incidentne situacije sa snijegom".
tramvajtrojka

#245 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

ElRe wrote: 16/09/2024 09:34
Nema više ni snijega ni zima kod nas. Završeno prije 10ak godina. Nakon toga samo "incidentne situacije sa snijegom".
jedina sezona bez snijega u zadnjih desetak godina je bila prosla pa godinu prije toga smo imali nikad duze skijanje
statixx

#246 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by statixx »

Tanko :D

Općenito, oba se modela slažu oko slabe snježne sezone nad Europom, osim za sjeverna područja i neke središnje dijelove oko Alpa.

https://n1info.ba/vijesti/objavljena-du ... e-pahulje/
BadBoy

#247 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

tramvajtrojka wrote: 16/09/2024 09:36
jedina sezona bez snijega u zadnjih desetak godina je bila prosla pa godinu prije toga smo imali nikad duze skijanje
Ovo mi je najjače, znači 19/20, 20/21, 22/23 su bile extra sezone (2022 se skijalo za prvi maj) i onda bude jedna loša sezona i ljudi odmah počnu kenjat :D
splinter

#248 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by splinter »

BadBoy wrote: 16/09/2024 12:59
Ovo mi je najjače, znači 19/20, 20/21, 22/23 su bile extra sezone (2022 se skijalo za prvi maj) i onda bude jedna loša sezona i ljudi odmah počnu kenjat :D
Tačno. Zapravo je posljednja loša sezona prije ove famozne prošle, bila ona 2013./14. odnosno nekako mi se ona urezala u sjećanje, možda sam i subjektivan sad sa ove distance, haj ga znaj.
Svaka naredna je bila i više nego super. Možda je malo podbacila ta 2019./20. (al svakako je tada pandemija promijenila sve) mada je i ta sezona bila i više nego pristojna. Ali zato narednih par sezona mogao si skijati dok ne krepaš :D
Tačno je da više nema nekog snijega i velikih minusa u gradu, ali who cares.
tramvajtrojka

#249 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by tramvajtrojka »

statixx wrote: 16/09/2024 09:37 Tanko :D

Općenito, oba se modela slažu oko slabe snježne sezone nad Europom, osim za sjeverna područja i neke središnje dijelove oko Alpa.

https://n1info.ba/vijesti/objavljena-du ... e-pahulje/
ja im oko modela apsolutno nista ne vjerujem pa pisali su da ce se centralna evropa kuhati od topline pa su sada pod vodom
BadBoy

#250 Re: OC Bjelasnica i Igman

Post by BadBoy »

splinter wrote: 16/09/2024 13:08
BadBoy wrote: 16/09/2024 12:59

Tačno. Zapravo je posljednja loša sezona prije ove famozne prošle, bila ona 2013./14. odnosno nekako mi se ona urezala u sjećanje, možda sam i subjektivan sad sa ove distance, haj ga znaj.
Svaka naredna je bila i više nego super. Možda je malo podbacila ta 2019./20. (al svakako je tada pandemija promijenila sve) mada je i ta sezona bila i više nego pristojna. Ali zato narednih par sezona mogao si skijati dok ne krepaš :D
Tačno je da više nema nekog snijega i velikih minusa u gradu, ali who cares.
U pravu si, mislim i ja da je zadnja prije ove bila loša 2013/14 ili 2015/16 ne mogu se sjetiti više. Od tada je sve super, pogotovo od 2017 kad je novi šestosjed legao.
Post Reply