Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
anelsol wrote: ↑05/09/2024 13:20
Opet Neka u akciji uzimanja dobiti od preduzeća NI Koji vizionar jbt. U situaciji kada su industrijska proizvodnja i izvoz u slobodnom padu, ti potkopaj jedinu granu koja ima rast. Kad vidiš da preduzeća dobro rade i zarađuju, ti im uzmi zarađene pare i onemogući dalji razvoj. Popišam mu se na politiku.
Neposredno sazvana 32. redovna Skupština dioničara društva „PRETIS“ d.d. Vogošća održat će se dana 30.09.2024. godine sa početkom u 11:00 sati, u poslovnim prostorijama društva, ulica Igmanska bb
Predloženi dnevni red uključuje slijedeće tačke:
- Izbor radnih tijela skupštine
- Donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju za 2023. godinu, sa setom izvještaja
- Donošenje odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividende za 2023. godinu
Znas li ko su drugi akcionari Pretisa? Nije lud da ne isplati.
anelsol wrote: ↑05/09/2024 13:20
Opet Neka u akciji uzimanja dobiti od preduzeća NI Koji vizionar jbt. U situaciji kada su industrijska proizvodnja i izvoz u slobodnom padu, ti potkopaj jedinu granu koja ima rast. Kad vidiš da preduzeća dobro rade i zarađuju, ti im uzmi zarađene pare i onemogući dalji razvoj. Popišam mu se na politiku.
Neposredno sazvana 32. redovna Skupština dioničara društva „PRETIS“ d.d. Vogošća održat će se dana 30.09.2024. godine sa početkom u 11:00 sati, u poslovnim prostorijama društva, ulica Igmanska bb
Predloženi dnevni red uključuje slijedeće tačke:
- Izbor radnih tijela skupštine
- Donošenje odluke o usvajanju godišnjeg izvještaja o poslovanju za 2023. godinu, sa setom izvještaja
- Donošenje odluke o raspodjeli dobiti i isplati dividende za 2023. godinu
Znas li ko su drugi akcionari Pretisa? Nije lud da ne isplati.
anelsol wrote: ↑05/09/2024 16:43
Ne znam. On ima 51 %, sasvim dovoljno.
Poenta je da mora radi tih sto imaju manje.
Je li to morao uraditi u Ginex-u, radi ovih što imaju manje, hoće li tako sutra u BNT-u, Binasu, preduzećima koja su juče izašla iz krize? U čijem interesu on treba da radi, je li u interesu nas koje predstavlja i čiji je premijer, ili onih što imaju manjinski kapital u preduzećima NI? Je li to prevagnuo interes Muje Selimotića (fantomski Amerikanac/Čeh po potrebi), Hamida Pršeša, Halila Okovića, braće Ahmetlića i kompanije u odnosu na interes države? Čisto sumnjam da je on tu ostao praznih džepova.
Žalosno je što se tako nastavlja u nedogled, da smo u samo zadnjih 10 godina imali zdravu politiku namjenske industrije danas bi izvoz mjerili u bilionima.
Najgore je što se bik kolje za kilu mesa svake godine i tako zadnjih 30 godina...
Ukupan izvoz u prvih pola godine za našu namjensku industriju je 90 mil eura, za isti period srbska namjenska industrija je izvezla 500 mil eura, a hrvati 100 mil eura.
Najžalosnija je činjenica da naš je čak i Hr pretekla koja ima daleko manji potencijal od BiH.
A još više me zanima ko su posrednici naše prodaje ukrima, pa trenutačnoj statistici ne bih me čudilo da mi proizvodimo, a komšije kupe kajmak
Iceplayer wrote: ↑07/09/2024 23:34
Ukupan izvoz u prvih pola godine za našu namjensku industriju je 90 mil eura, za isti period srbska namjenska industrija je izvezla 500 mil eura, a hrvati 100 mil eura.
Najžalosnija je činjenica da naš je čak i Hr pretekla koja ima daleko manji potencijal od BiH.
A još više me zanima ko su posrednici naše prodaje ukrima, pa trenutačnoj statistici ne bih me čudilo da mi proizvodimo, a komšije kupe kajmak
jes samo sto hs produkt, doking, i sestan buch imaju proizvode koji su trazeni i skupi, mozes ti izvesti stotine miliona metaka kad on sličnu cifru uzme na hiljadu sljemova
jes samo sto hs produkt, doking, i sestan buch imaju proizvode koji su trazeni i skupi, mozes ti izvesti stotine miliona metaka kad on sličnu cifru uzme na hiljadu sljemova
Jeste, ali ti si sposoban praviti i grenate 155mm gdje je jedna 5000 dolara, minobacači, grenate, haubice, RPG, AK-47 i plus pored municiju, upaljače i ostale dijelove.
Po potražnji bi Pretis sam trebao imati preko 100 mil eura do sada.
Najčešće Poljaci i Česi.
Ovo pitanje treba postaviti upravama firmi naše namjenske industrije, zašto oni ne pregovaraju neposredno s krajnjim kupcima, imaju pravo na takvu trgovinu, i nema tu ništa skriveno. Onaj ko želi da zna, on već zna...
Namjenska proizvodnja BiH u prvih šest mjeseci ostvarila je obim razmjene sa inostranstvom od 309 miliona KM, a izvoz je iznosio 238 miliona KM, što je više za 37 posto nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz veći za 82 posto i iznosio je 71 milion KM
Neko ce reci da nije vazno, da Srbi imaju toliki izvoz, ali Krusik koji je najveci izvoznik i pandam nasem pretisu, i ima visestruko veci izvoz od Pretisa, svaku godinu zavrsi sa velikim gubitkom i uz ogromne nagomilane dugove drzavi po osnovu svih obsveza
To ne znaci da Krusik lose radi, nego im je Vucic nsmjestio kofer firme svonih jarana koje od Krusika uzimaju robu ispod proizvodne cijene a oni plasiraju po nekoliko puta vecoj cijeni dalje
Kada se prije par gpdina pojavio zvizdac koki je ukazao na ovu pojavu, srpsli mefiji su ga razapeli ko najveceg ratnog zlocinca, ne znam sta bi s covjekpm na kraju al je sigurno da ne radi u Krusiku vise
Ako postoji nesto sto sam cijenio kod SDA, je sto nisu formirali te kofer firme za kupljenje ksjmaka, za Nerku nisam siguran da mu nece pasti na pamet da kopira Srbe, jer to su milioni đaraka u dzep bez ikakve muke
Na odgovor sto ne povecaju proizvodnju ako vec ima potraznje, nsjbolje bi vam odgovorili direktori, vjerovstno ppstoji neki limitirajuci faktor, ko ne bi vise radio, vise zaradjivao, zaposljavao vise ljudi...
iz zadnje klupe wrote: ↑08/09/2024 10:36
Neko ce reci da nije vazno, da Srbi imaju toliki izvoz, ali Krusik koji je najveci izvoznik i pandam nasem pretisu, i ima visestruko veci izvoz od Pretisa, svaku godinu zavrsi sa velikim gubitkom i uz ogromne nagomilane dugove drzavi po osnovu svih obsveza
To ne znaci da Krusik lose radi, nego im je Vucic nsmjestio kofer firme svonih jarana koje od Krusika uzimaju robu ispod proizvodne cijene a oni plasiraju po nekoliko puta vecoj cijeni dalje
Kada se prije par gpdina pojavio zvizdac koki je ukazao na ovu pojavu, srpsli mefiji su ga razapeli ko najveceg ratnog zlocinca, ne znam sta bi s covjekpm na kraju al je sigurno da ne radi u Krusiku vise
Ako postoji nesto sto sam cijenio kod SDA, je sto nisu formirali te kofer firme za kupljenje ksjmaka, za Nerku nisam siguran da mu nece pasti na pamet da kopira Srbe, jer to su milioni đaraka u dzep bez ikakve muke
Na odgovor sto ne povecaju proizvodnju ako vec ima potraznje, nsjbolje bi vam odgovorili direktori, vjerovstno ppstoji neki limitirajuci faktor, ko ne bi vise radio, vise zaradjivao, zaposljavao vise ljudi...
Problem Krušika, pored ovoga što si naveo, je ogroman višak zaposlenih, a što je posljedica stranačkog zapošljavanja kojeg provodi Vučić. U jednom momentu su imali i 3100 zaposlenih što nije odgovaralo potrebama preduzeća. Prema mišljenju revizora realne potrebe Krušika su 1900 zaposlenih. U našim firmama, za divno čudo, to uglavnom nije bilo zastupljeno u nekoj većoj mjeri.
Mislim da će ovim sporazumom biti obuhvaćeno više od jednog projekta. Ako bude sreće imat ćemo više slika za gledati prilikom testiranja nečega novog
Tek su odškrinuta vrata ovakvim projektima. Da je sreće OS BiH je trebao biti jedan od, ako ne i glavni sufinasijer uvođenja samohodne haubice.
Nova vremena i tehnologije traže i uvođenje i novih rodova vojske. Ako se žele pratiti trendovi OSBiH bi već morao sada raditi na uvođenju specijalizirane jedinice za dronove.
Nezavisne novine pisu, pozivajuci se na Avaz, da je nasa legenda Zukan Helez, ili Zukke kako ga ja nazivam, dogovorio kupovinu 6 Bayraktara iz R Turske. Nek ' je sretno.
hamdi wrote: ↑11/09/2024 17:01
Nezavisne novine pisu, pozivajuci se na Avaz, da je nasa legenda Zukan Helez, ili Zukke kako ga ja nazivam, dogovorio kupovinu 6 Bayraktara iz R Turske. Nek ' je sretno.
Razvili su nekoliko protopova dronova, na kojima će se raditi vremenom usavršavanja. Sad samo da još pronađu način kako da dođu do faze da sve to mogu raditi serijski, i naravno tržište.
Peacean wrote: ↑14/09/2024 08:36
Nek pogledaju kako ih ukrajinski dobrovoljci printaju i sastavljaju po podrumima i eto im serijske proizvodnje
U podrumima se rade mali FPV dronovi, a ovo sto rade u CNT-u ipak nešto drugačije. Ovdje u tekstu se tipuje na Zrak, prije svega zbog dovola za vojnu proizvodnju.
Ovi Turski Bajraktari su dobra prilika da se sta kopira, mislim sto se tice drona manje vise to je jasno ali za upravljanje i timova za upravljanje se moze dosta nauciti. Dobra kupovina, nema sta. Samo se nadam da ce biti negdje na Dubravama ili u Sarajevu a ne u pobunjenickim dijelovima Bosne i Hercegovine.
emirolini wrote: ↑15/09/2024 11:00
Ovi Turski Bajraktari su dobra prilika da se sta kopira, mislim sto se tice drona manje vise to je jasno ali za upravljanje i timova za upravljanje se moze dosta nauciti. Dobra kupovina, nema sta. Samo se nadam da ce biti negdje na Dubravama ili u Sarajevu a ne u pobunjenickim dijelovima Bosne i Hercegovine.
Sigurno će biti klauzula prodavača gdje smiju biti.
To su i USA spominjali kao rješenje za njihovu pomoć.