suad-sarajevo wrote: ↑04/12/2024 15:15
Pozdrav.
Imam neku klasičnu gitaru, Melodija Mengeš C105 oznake, čini mi se. Plastične žice. Da li postoji neki način, neka "džidža", neki najjednostavniji i samim tim i najjeftiniji način, da se gitara ozvuči tako da se spojim na LG soundbar? Soundbar ima i bluetooth ako je to uopšte bitno. Dakle ništa spektakularno. Hvala na prijedlozima.
Dva načina sa plastičnim žicama: Pickup ili mikrofon.
Mislim da je najjeftiniji način sa piezo pickupom.
Sa plastičnim žicama mislim da je to i jedini način direktno sa gitare. Svi drugi pickupovi rade na magnetnom polju, dakle trebaju čelične žice. Piezo hvata vibracije tijela gitare, pa mogu i plastične.
Ukucaj u tražilicu "piezo acoustic guitar pickup" i gledaj dalje.
Naravno, ne može samo pickup na soundbar. Treba ti neko pojačalo, interfejs koji će signal pickupa porilagoditi ulazu spoundbara. Nećeš moći čak ni kroz računar. ali možda ima neko da pravi piezo pickup sa ugrađenim interfejsom koji može direktno u računar. Ako nema, moraš kupiti i audio interfejs, pa pickup u interfejs, interfejs u kompjuter i iz kompjutera u soundbar.
Mozda ti je tada jeftinija varijana neki USB mikrofon. Mikrofon pred gitaru, ukopčaš ga u računar i iz računara u soundbar. Sigurno na youtubeu imaš primjere kako.
Direktno pickup u soundbar je 99,99 % nemoguće. Barem koliko ja znam, ako je moguće i ja bih volio saznati.