Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kravamuzara
#25426 Re: Dolazi zima - zimske gume
Imao sam kleber pola jedne zime i taman prodao auto na njima, ne znam da sam tisu gumu vozio.
- tovarish
#25427 Re: Dolazi zima - zimske gume
Meni je Xsara došla iz Austrije na 2-3 godine voženoj kleber krisalp 2 i stvarno je bila odlična, pogotovo u kišnim uvjetima, tako da ne bih bježao od nje iako sam zagriženi ljubitelj miška.kravamuzara wrote: ↑13/09/2024 10:18 Imao sam kleber pola jedne zime i taman prodao auto na njima, ne znam da sam tisu gumu vozio.
- kravamuzara
#25428 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa ona i jeste misko za ogranicen budzettovarish wrote: ↑13/09/2024 10:26Meni je Xsara došla iz Austrije na 2-3 godine voženoj kleber krisalp 2 i stvarno je bila odlična, pogotovo u kišnim uvjetima, tako da ne bih bježao od nje iako sam zagriženi ljubitelj miška.kravamuzara wrote: ↑13/09/2024 10:18 Imao sam kleber pola jedne zime i taman prodao auto na njima, ne znam da sam tisu gumu vozio.
Nije za trkanja zbog mekoce zida ali na njima je auto totalno drugacije, ko kad adaptivni ovjes stavis na comfort i zvucno izolujes lukove oko tockova.
-
Al'din
#25429 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
Al'din
#25430 Re: Dolazi zima - zimske gume
Model, to sto ste nabrojali su proizvodjaci.
- tovarish
#25431 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sve njihove zimske modele za naše tržište u dimenziji 195/65/15 91T. Ako vam je puno za svih 6 proizvođača, onda barem prva tri brenda.
Last edited by tovarish on 13/09/2024 11:29, edited 1 time in total.
- tovarish
#25432 Re: Dolazi zima - zimske gume
Znam da su ista grupacija, a i ne trebaju za trkanja nego za laganu porodičnu vožnju.kravamuzara wrote: ↑13/09/2024 10:30Pa ona i jeste misko za ogranicen budzettovarish wrote: ↑13/09/2024 10:26Meni je Xsara došla iz Austrije na 2-3 godine voženoj kleber krisalp 2 i stvarno je bila odlična, pogotovo u kišnim uvjetima, tako da ne bih bježao od nje iako sam zagriženi ljubitelj miška.kravamuzara wrote: ↑13/09/2024 10:18 Imao sam kleber pola jedne zime i taman prodao auto na njima, ne znam da sam tisu gumu vozio.
Nije za trkanja zbog mekoce zida ali na njima je auto totalno drugacije, ko kad adaptivni ovjes stavis na comfort i zvucno izolujes lukove oko tockova.
- Optimist
-
gidra
#25434 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
Al'din
#25435 Re: Dolazi zima - zimske gume
Bolji Hankook.
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#25437 Re: Dolazi zima - zimske gume
-
Al'din
- Zvek
#25439 Re: Dolazi zima - zimske gume

Stari za Leona uzeo 205 55 R16. Na oko i dodir nisu loše. Mekane su. S3 mu je izdržala 6 zima, ali je sada preskupa.
Ja sam za Stepwaya uzeo kod Milosa/MDA u Kiseljaku Nexen i ovaj Kinez ima sličnu šaru a Nexen je tvrđi.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#25440 Re: Dolazi zima - zimske gume
Mogu li negdje online gledati cijene guma?
Trebaju mi 4 zimske 255/40/R20.
Trebaju mi 4 zimske 255/40/R20.
-
Al'din
#25441 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima slicnu saru ali ni blizu. Nexen i Continental imaju 90% slicnu saru. Vozio sam ovaj Sailun, ni u pola nije kao Nexen, Hankok bolji takodje. Dzaba im guma od 50 KM kad ne valja
- ranger
#25442 Re: Dolazi zima - zimske gume
aldine po tebi sta je bolje od ovih - hankook icept ili nokian snowmaster vs kumho wintercraft (18 cola)?
pricamo o grad/autoput voznja dakle pretezno mokro i pokoji put jahorina
pricamo o grad/autoput voznja dakle pretezno mokro i pokoji put jahorina
-
Al'din
-
Al'din
- ranger
-
Naslovnica
#25446 Re: Dolazi zima - zimske gume
https://www.jutarnji.hr/autoklub/servis ... a-15502829
Velika zabluda
Milijuni vozača rade ovu pogrešku: Znate li na koju se osovinu stavlja novi par guma?
Mješavina mekih novih prednjih i starih tvrdih stražnjih guma često završava nekontroliranim zanošenjem pri velikim brzinama
Stručnjaci za gume tvrde da milijuni vlasnika vozila i vozača rade veliku pogrešku. Naime, kada se ne mijenjaju sve, već samo istrošene prednje gume, nikada se novi par guma ne bi trebao staviti na prednju osovinu. Umjesto toga, trebalo bi ih montirati na stražnju osovinu, a gume koje su bile straga prebaciti na prednje kotače.
Možda već znate ovo pravilo, ali tehnički menadžer Michelina u Velikoj Britaniji, Brian Porteous nedavno je sugerirao tamošnjem Auto Expressu da polovica britanskih vozača nije imalo pojma da je to potrebno učiniti kada se mijenja samo jedan par guma.
Također je naglasio da ni mnoge trgovine guma i vulkanizeri nisu svjesni ovog pravila.
Možda se pitate zašto staviti bolje i novije gume straga kada je prednji dio taj koji treba obaviti sva skretanja i nagla kočenja? Sve to ima veze sa stabilnošću. Postavljanjem boljih guma na stražnjoj strani minimizira se bilo kakvo klizanje i mogućnost da se auto izvrti pri preupravljanju. To bi moglo biti izuzetno opasno na mokroj cesti.
"Kad je vozilo stabilno, tada možete početi razmišljati o kočenju i prianjanju", rekao je Porteous novinaru Auto Expressa. "A ono što zapravo vidite je da postoji dovoljno snage kočenja i vuče unatoč djelomično istrošenih guma sprijeda."
Najvažnije je da će vozač s novim gumama straga lakše razumjeti i kontrolirati svako proklizavanje prednjeg kraja. Mješavina mekih novih prednjih i starih tvrdih stražnjih guma često završava nekontroliranim zanošenjem pri velikim brzinama, dok je u suprotnom mogućnost za tako nešto mnogo manja i vozač može mnogo lakše spriječiti tu pojavu.
Michelinov stručnjak također kaže da se pravilo ‘novih guma na stražnjoj strani‘ primjenjuje bez obzira na konfiguraciju pogonskog sklopa vašeg automobila, dakle i na vozilima koje imaju stražnji ili pogon na sve kotače.
Velika zabluda
Milijuni vozača rade ovu pogrešku: Znate li na koju se osovinu stavlja novi par guma?
Mješavina mekih novih prednjih i starih tvrdih stražnjih guma često završava nekontroliranim zanošenjem pri velikim brzinama
Stručnjaci za gume tvrde da milijuni vlasnika vozila i vozača rade veliku pogrešku. Naime, kada se ne mijenjaju sve, već samo istrošene prednje gume, nikada se novi par guma ne bi trebao staviti na prednju osovinu. Umjesto toga, trebalo bi ih montirati na stražnju osovinu, a gume koje su bile straga prebaciti na prednje kotače.
Možda već znate ovo pravilo, ali tehnički menadžer Michelina u Velikoj Britaniji, Brian Porteous nedavno je sugerirao tamošnjem Auto Expressu da polovica britanskih vozača nije imalo pojma da je to potrebno učiniti kada se mijenja samo jedan par guma.
Također je naglasio da ni mnoge trgovine guma i vulkanizeri nisu svjesni ovog pravila.
Možda se pitate zašto staviti bolje i novije gume straga kada je prednji dio taj koji treba obaviti sva skretanja i nagla kočenja? Sve to ima veze sa stabilnošću. Postavljanjem boljih guma na stražnjoj strani minimizira se bilo kakvo klizanje i mogućnost da se auto izvrti pri preupravljanju. To bi moglo biti izuzetno opasno na mokroj cesti.
"Kad je vozilo stabilno, tada možete početi razmišljati o kočenju i prianjanju", rekao je Porteous novinaru Auto Expressa. "A ono što zapravo vidite je da postoji dovoljno snage kočenja i vuče unatoč djelomično istrošenih guma sprijeda."
Najvažnije je da će vozač s novim gumama straga lakše razumjeti i kontrolirati svako proklizavanje prednjeg kraja. Mješavina mekih novih prednjih i starih tvrdih stražnjih guma često završava nekontroliranim zanošenjem pri velikim brzinama, dok je u suprotnom mogućnost za tako nešto mnogo manja i vozač može mnogo lakše spriječiti tu pojavu.
Michelinov stručnjak također kaže da se pravilo ‘novih guma na stražnjoj strani‘ primjenjuje bez obzira na konfiguraciju pogonskog sklopa vašeg automobila, dakle i na vozilima koje imaju stražnji ili pogon na sve kotače.
- Optimist
#25447 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svake jeseni ista prica.
- nivla
#25448 Re: Dolazi zima - zimske gume
bas bih volio da taj miselinov strucnjak izadje na uzbrdici prekrivenoj snijegom kod vozila sa prednjim pogonom kojem su bolje gume nazad
da se odmah ogradim uvijek kupujem po 4 nove gume, i svake zime rotiram na nacin gdje zadnje gume stavljam naprijed a prednje nazad, i tako 4-5 sezona
da se odmah ogradim uvijek kupujem po 4 nove gume, i svake zime rotiram na nacin gdje zadnje gume stavljam naprijed a prednje nazad, i tako 4-5 sezona
-
Qwerty1234
#25449 Re: Dolazi zima - zimske gume
Upravo.nivla wrote: ↑16/09/2024 15:21 bas bih volio da taj miselinov strucnjak izadje na uzbrdici prekrivenoj snijegom kod vozila sa prednjim pogonom kojem su bolje gume nazad
Ovo ima smisla za autoput i magistrale, gdje se brze vozi.
Ali za krenut..druga prica
-
noviclan
#25450 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jest' u belgiji gdje je ravno i ako je pogon zadnji naravno nazad noveNaslovnica wrote: ↑16/09/2024 13:56 https://www.jutarnji.hr/autoklub/servis ... a-15502829
Velika zabluda