I ja imam problem s povjerenjem u majstore jer ni ja a ni kolege nismo imali dobra iskustva, uvijek je neki fuseraj u pitanju, zakinu gdje god mogu (vecina), zato sam pitao da li vi to raditemali Ninja wrote: Dragi prijatelju ja od ovih zanata definitivno ne bih mogao zivjeti te stoga mi to nije primarno zanimanje, napravio sam 2 stana od nule, sto bi rekli kljuc u ruke uz 20% angazmana majstora. Gade mi se "majstori", fuseri, klosari i prevaranti kojih je danas puno a pravih ljudi od zanata jako malo te sam stoga vecinu radio sam, kao sebi, pa je to zahtjevalo puno vise vremena nego sto to majstori urade, a jos kada bih dodao svoje predimenzionisanje skoro svega, cijena je drasticno veca nego sto je normalno.
Zaista bih volio pomoci tebi i svima koji renoviraju, grade, sam su svoj majstor i voljni su isprljat ruke..
Samo brzu digresiju gospodji sto se iznervirala, nije problem cvikati kablove da ostaju u zidu ako covjek ne zeli obijati malter pa zeli dodatnih par cm smanjiti prostoriju, da ne spominjem ako bi unutra isao rigips ili stiropor koji zahtijevaju mozda jos koji cm, dakle zaista ne znam sta covjek zeli napraviti, kakvi su zidovi i od cega, da li je moguce iskoristiti postojece kablove ili ne.
Pod predpostavkom da je objekat starije gradnje, jer inace zasto bi se kablovi i mijenjali, dakle definitivno bi pocupao kablove, prostemao zidove za nove instalacije i pod predpostavkom da je izolacija zadovoljavajuca samo zamalterisao nove instalacije i rupe od izvadjenih starih.
Malo bi "isparao" zidove, grundirao, pregletovao i sve okrecio. Ovo nikako ne bi trebalo biti skupo, pod predpostavkom da je objekat nekih 50-60 kvadrata.
Trajanje radova je odprilike 7 - 10 dana zbog nesto sporijih susenja u ovom periodu. Cijena, koja uveliko zavisi od majsora i sopstvenog aranzmana do 2000KM sa materijalom.
Pod je druga prica mora se specificirati sta je potrebno uraditi, sami radovi poda (estrih-izolacija-parket) ne bi trebali puno zaklat.
Za estrih definitivno angazovati firmu koju pazljivo nadgledati, pazljivo prije firme izmjeriti visine i prenijeti slauf vagom da vas ne bi neko pravio budalom i precizno izmjeriti kvadraturu koju pokrivate.
Ovo ce sve firma uraditi koju angazujete ali na svoj nacin.
Estrih se krece od 15-20KM po kvadratu sa izolacijom i ugradnjom naravno.
Sto se tice parketa, ne bih savjetovao nikako losiji parket ispod cijene 50KM, ali svakako preporuka za industrijski laminat 33+ klase..
Sto se tice poda, stanujem u zgradi koja je od betonskih ploca, a hocu da napravim odvod iz jedne sobe u kojoj trenutno nema prikljucak za odvod - do zida u drugoj sobi jer je na tom zidu smjestena glavna odvodna cijev. S obzirom da mi treba pad od 1cm po 1m duzine cijevi to bi znacilo da je pad nekih 3-4cm a mislim da u ovim betonskim zgradama nije moguce toliko ukopati u pod jer su one betonske ploce poprilicno tanke (bar ove na zidovima). Zato smatram da bi vjerovatno trebalo malo podignuti pod (trenutna visina plafona je oko 2.5m) tako da mislim da bi bilo ok tih 3-4cm dodatnih da ne izgleda previse nisko plafon.
Vjerovatno cu na kraju angazovati neki dizajn studio koji se time bavi (imaju oni Reik dizajn ili neki slicni) pa da vide oni na licu mjesta da li je to izvodivo. Ako kazu da nije onda je to to