Renoviranje stana

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
dzipalo

#101 Re: Renoviranje stana

Post by dzipalo »

mali Ninja wrote: Dragi prijatelju ja od ovih zanata definitivno ne bih mogao zivjeti te stoga mi to nije primarno zanimanje, napravio sam 2 stana od nule, sto bi rekli kljuc u ruke uz 20% angazmana majstora. Gade mi se "majstori", fuseri, klosari i prevaranti kojih je danas puno a pravih ljudi od zanata jako malo te sam stoga vecinu radio sam, kao sebi, pa je to zahtjevalo puno vise vremena nego sto to majstori urade, a jos kada bih dodao svoje predimenzionisanje skoro svega, cijena je drasticno veca nego sto je normalno.
Zaista bih volio pomoci tebi i svima koji renoviraju, grade, sam su svoj majstor i voljni su isprljat ruke..

Samo brzu digresiju gospodji sto se iznervirala, nije problem cvikati kablove da ostaju u zidu ako covjek ne zeli obijati malter pa zeli dodatnih par cm smanjiti prostoriju, da ne spominjem ako bi unutra isao rigips ili stiropor koji zahtijevaju mozda jos koji cm, dakle zaista ne znam sta covjek zeli napraviti, kakvi su zidovi i od cega, da li je moguce iskoristiti postojece kablove ili ne.

Pod predpostavkom da je objekat starije gradnje, jer inace zasto bi se kablovi i mijenjali, dakle definitivno bi pocupao kablove, prostemao zidove za nove instalacije i pod predpostavkom da je izolacija zadovoljavajuca samo zamalterisao nove instalacije i rupe od izvadjenih starih.
Malo bi "isparao" zidove, grundirao, pregletovao i sve okrecio. Ovo nikako ne bi trebalo biti skupo, pod predpostavkom da je objekat nekih 50-60 kvadrata.
Trajanje radova je odprilike 7 - 10 dana zbog nesto sporijih susenja u ovom periodu. Cijena, koja uveliko zavisi od majsora i sopstvenog aranzmana do 2000KM sa materijalom.

Pod je druga prica mora se specificirati sta je potrebno uraditi, sami radovi poda (estrih-izolacija-parket) ne bi trebali puno zaklat.
Za estrih definitivno angazovati firmu koju pazljivo nadgledati, pazljivo prije firme izmjeriti visine i prenijeti slauf vagom da vas ne bi neko pravio budalom i precizno izmjeriti kvadraturu koju pokrivate.
Ovo ce sve firma uraditi koju angazujete ali na svoj nacin :).
Estrih se krece od 15-20KM po kvadratu sa izolacijom i ugradnjom naravno.
Sto se tice parketa, ne bih savjetovao nikako losiji parket ispod cijene 50KM, ali svakako preporuka za industrijski laminat 33+ klase..
I ja imam problem s povjerenjem u majstore jer ni ja a ni kolege nismo imali dobra iskustva, uvijek je neki fuseraj u pitanju, zakinu gdje god mogu (vecina), zato sam pitao da li vi to radite :)

Sto se tice poda, stanujem u zgradi koja je od betonskih ploca, a hocu da napravim odvod iz jedne sobe u kojoj trenutno nema prikljucak za odvod - do zida u drugoj sobi jer je na tom zidu smjestena glavna odvodna cijev. S obzirom da mi treba pad od 1cm po 1m duzine cijevi to bi znacilo da je pad nekih 3-4cm a mislim da u ovim betonskim zgradama nije moguce toliko ukopati u pod jer su one betonske ploce poprilicno tanke (bar ove na zidovima). Zato smatram da bi vjerovatno trebalo malo podignuti pod (trenutna visina plafona je oko 2.5m) tako da mislim da bi bilo ok tih 3-4cm dodatnih da ne izgleda previse nisko plafon.

Vjerovatno cu na kraju angazovati neki dizajn studio koji se time bavi (imaju oni Reik dizajn ili neki slicni) pa da vide oni na licu mjesta da li je to izvodivo. Ako kazu da nije onda je to to :)
melb26sa

#102 Re: Renoviranje stana

Post by melb26sa »

Preporuke za renoviranje kuhinje? Pod, komplet kuhinjske police, sudoper, novi kucanski aparati I slicno. Nista ultra moderno- mora prvo dobiti odobrenje mame prije pocetka radova :D Je li i dalje reik design jedan od glavnih u Sarajevu? I koliko bi vremenski sve trebalo planirati?
hadzinicasa

#103 Re: Renoviranje stana

Post by hadzinicasa »

Ima li neko preporuku firme za "povrsinsko" renoviranje stana uz kompletno renoviranje kupatila po principu kljuc u ruke.
kad kazem povrsinsko renoviranje stana - znaci treba prelakirati parkete, okreciti, izmijeniti unutarnju stolariju djelimicno, osvjeziti vanjsku.
pobacati pola namjestaja.

struja, voda, grijanje je renovirano prije 15tak godina.
SpecialOffer

#104 Re: Renoviranje stana

Post by SpecialOffer »

Treba mi preporuka za firme u Sarajevu koje se bave renoviranjem stanova sistemom kljuc u ruke.

Velicina stana 115 m2 a potrebno je uraditi sljedece:

1. Zamjena vanjske i unutrasnje stolarije
2. Elektro i vodoinstalacije
3. Plocice u kupatilima/kuhinji
4. Podno grijanje + radijatori
5. Pod - parket
6. Ostalo sta iskrsne po potrebi
moonca

#105 Re: Renoviranje stana

Post by moonca »

:roll:
..to sam i ja sve trebala raditi u svom stanu- i prodala sam ga..... nije vrijedno glavobolje sa majstorima... :-)
mali Ninja

#106 Re: Renoviranje stana

Post by mali Ninja »

SpecialOffer wrote:Treba mi preporuka za firme u Sarajevu koje se bave renoviranjem stanova sistemom kljuc u ruke.

Velicina stana 115 m2 a potrebno je uraditi sljedece:

1. Zamjena vanjske i unutrasnje stolarije
2. Elektro i vodoinstalacije
3. Plocice u kupatilima/kuhinji
4. Podno grijanje + radijatori
5. Pod - parket
6. Ostalo sta iskrsne po potrebi
Naravno da je vrijedno, ako pravilno postavitr stvari na pocetku, nadjete kvalitetne izvodjace kojih svakako ima ali se nesto duze cekaju, moje iskustvo govori da je bolje raditi sa pojedincima majstorima nego sa firmom.

Prvo zamjena stolarije vanjske rade firme koje proizvode/prodaju stolariju, tako da to nije veliki posao i bude gotov za pola dana, do 20dana se ceka izrada stolarije po mjeri, pola dana demontaze postojece i montaza nove...
Za mijenjanje kompletnih elektro instalacija bi trebao prvo neki pregled da li je zaista potrebno mijenjat kablove ili nije, prekidace, uticnice i plocu svakako u moderniju varijantu...
E interesantna je ova stvar oko grijanja, tacnije podnog, da li zelis da je podno elektro grijanje ili cijevi...
Postoje elektro sistemi koji se postavljaju ispod keramike i nije potrebno dodatno ustemavanje/dizanje poda estrihom...
Mea_parvitas

#107 Re: Renoviranje stana

Post by Mea_parvitas »

Ima li neko da je ove godine renovirao stan? Trebala bi mi onako gruba procjena radova. Koliko izadje kompletno renoviranje trosobnog stana od 70ak m2 otprilike. Koliko je renoviranje kupatila, postavljanje novog parketa, vanjska stolarija, unutrasnja stolarija, kuhinja, itd. Neke okvirne cijene po m2 ili po cjelini, samo da se otprilike covjek moze orjentisati. Naravno veliki je i dijapazon materijala koji se mogu ugraditi, ali eto neka zlatna sredina, niti najskuplje, niti kineska/turska brlja. Hvala
Haris.ba

#108 Re: Renoviranje stana

Post by Haris.ba »

Mea_parvitas wrote: 06/09/2024 08:40 Ima li neko da je ove godine renovirao stan? Trebala bi mi onako gruba procjena radova. Koliko izadje kompletno renoviranje trosobnog stana od 70ak m2 otprilike. Koliko je renoviranje kupatila, postavljanje novog parketa, vanjska stolarija, unutrasnja stolarija, kuhinja, itd. Neke okvirne cijene po m2 ili po cjelini, samo da se otprilike covjek moze orjentisati. Naravno veliki je i dijapazon materijala koji se mogu ugraditi, ali eto neka zlatna sredina, niti najskuplje, niti kineska/turska brlja. Hvala
Prosle godine, ali ti ga dodje na isto manje vise. Sa novim gletovanjem i zidovima plus razvodjenje struje, oko 60 milja. Nista ekstravagantno ili preskupo od materijala.
Mea_parvitas

#109 Re: Renoviranje stana

Post by Mea_parvitas »

Hvala, ako mozes samo malo raščlaniti otprilike, kad budes imao vremena, jer neki stanovi zahtijevaju ulaganje u sve, neki samo parcijalno. Inace ako neko prodaje trosoban stan u Sarajevu, javite mi se :)
Haris.ba

#110 Re: Renoviranje stana

Post by Haris.ba »

Mea_parvitas wrote: 06/09/2024 08:44 Hvala, ako mozes samo malo raščlaniti otprilike, kad budes imao vremena, jer neki stanovi zahtijevaju ulaganje u sve, neki samo parcijalno. Inace ako neko prodaje trosoban stan u Sarajevu, javite mi se :)
Ma ne znam sta da ti rasclanim. Zidovi me npr. dosli oko 5 milja.
Izmjeri povrsine, pogledaj cijene i samo sabiraj i mnozi.

Kolimo imas plocica, prosjecna cijena, plus materijal i ruke. Vrlo brzo ces dobiti prosjek.

Sta ces, parket ili laminat, uzmes cijenu i metrazu i sabiraj.

Krecenje se zna cijena.

Malo prohodaj po radnjama i zapisi cijene cesmi i ostalog, i dobices otprilike cifru.

Ponude prozora se znaju kretati u razliku i po 2000KM i vise. Zavisi sta volis.

I meni su rekli da racunam sa 1000KM po kvadratu prije kretanja sa radovima, ja ih ismijao. Ja planirao maksimalno 20 milja. Da sam u tom momentu sa ovom pameti imao pare, kupio bih novogradnju. Na kraju me priblizno doslo.
Mea_parvitas

#111 Re: Renoviranje stana

Post by Mea_parvitas »

Ne znam s cim da mnozim, koliko je parket, koliko laminat, koliko je keramicar za kupatilo, pa ugradnja sve te opreme u kupatilu, koliko je m2 prozora, itd. Neka starija gradnja se moze uzeti npr za oko 250.000 pa renovirati i srediti kako zelis, imas bolju lokaciju u gradu, dok je novogradnja bez ulaganja, ali za 300.000 mozes uzeti samo zabacene dijelove Dobrinje i Ilidze...
insaneinthebrain

#112 Re: Renoviranje stana

Post by insaneinthebrain »

Od 35-50 milja. Zavisni jel sta mozes sam uraditi. I kakve majstore nadjes. Al za svaki poso se raspitaj. Nadji dvije tri ponude. Cijene su otisle u nebo
kuli1961

#113 Re: Renoviranje stana

Post by kuli1961 »

O konkretnim cijenama elemenata sanacije/rekonstrukcije, ne mogu govoriti, jer to zavisi od zelja, mogućnosti i ponude. Stolarija- drvena/plastična/aluminijska?
Keramika- zidna/podna, dimenzije/količine? Npr. keramika se kreće već od 15-tak KM/m2 pa na gore, nebo je granica, vrsta "keramike"- glinena ili gres? Dimenzije? kvadratne -od 20 x20 pa dalje, pravougaona- npr. 50 x 20/25, 60 x 20/25/30, ili drugo...
Moje je mišljenje da, zbog konačnog izgleda, u manje kupatilo ne treba stavljati "sitne" niti velike ploče, vec da treba tražiti neku "sredinu" dimenzije. To je stvar ukusa svakog od nas.
Podna obloga- laminat jeftiniji(tanji) ili deblji(skuplji); parket- klasični/duži, drveni pod- dvo ili troslojni? Itd itd
Nema druge, nego neko vrijeme provesti po stovarištima gledati materijale, dezene, dimenzije, cijene, želje, fotografisati i onda sjesti, vidjeti šta kaže džep i odlučiti.
Majstori-mislim da je dobra opcija odabrati neku zanatsku radnju, koja radi kompletnu sanaciju- voda, struja, keramika,ostali zanatski radovi. Zašto? Zato što se ne gubi vrijeme dok se obezbijede majstori za neku narednu fazu. npr. kupatilo- riješen razvod vode i struje, sad treba raditi hidroizolacione slojeve i keramiku.. tu može biti dosta gubitka u vremenu. Takodje, zato što u slučaju potrebe popravke, znaš ko ti je radio, lakše ga je "uhvatiti" da otkloni problem, nego nekog majstora pojedinca koji radi u 100%tnom fušu, tj. na crno. Ne kazem, ima jako puno čestitih pojedinaca, ali Marfijev zakon kaze da kad treba otkloniti problem, tog majstora ni za lijeka nema.
citroen xm

#114 Re: Renoviranje stana

Post by citroen xm »

Raspon cijena je ogroman, od materijala do majstorskih ruku. Uz detaljno istraživanje tržišta možeš proći sa 35-40000 KM glatko.

Ali moraš baš istražiti. Prvo obiđeš sve moguće radnje, hvataš popuste, nabaviš materijal i za to vrijeme dogovaraš sa majstorima. Ne bi vjerovao, ali na krečenju tolikog stana samo na majstorskim rukama možeš uštediti 500 KM a razliku u završenom poslu nećeš uočiti.

Preporuka sa moje strane je da ne angažuješ nikakvu firmu koja bi ti uradila sve. Razlog: skupo, a obično i bude propusta. Za svaki segment angažuj majstore posebno.
Mea_parvitas

#115 Re: Renoviranje stana

Post by Mea_parvitas »

Hvala na komentarima, valja to natenane jedno po jedno raščlaniti i vidjeti kako, šta...
kadinica

#116 Re: Renoviranje stana

Post by kadinica »

Radila kompletno renoviranje, stan 70 m2

Unutrašnja stolarija, kupatilo, wc, kuhinja, prozori, parket.

Grubo oko 15 000 materijal, 15 000 ruke (firma), 15 namještaj (kuhinja, bijela tehnika, plakari).
Ateista

#117 Re: Renoviranje stana

Post by Ateista »

Koliko god da neko izracuna da mu treba para za renoviranje, neka digne 5-10% vise para, jer uvijek iskrsne nesto neplanirano i uvijek bude neplaniranih troskova, koliko god neko pokusao sve isplanirati i predvidjeti.

Inace, rasponi cijena su ogromni, samo namjestaj i bijela tehnika moze kostati od 20k pa i do 50-60k, i to bez nekog posebnog preseravanja i luksuza, sa preseravanjima hladno moze i preko 100k izaci za jedan prosjecan stan.

Isto se odnosi i na vecinu materijala kod renoviranja, stolarija, parketi, keramika, razlika izmedju najjeftinijih i malo skupljih moze biti i po nekoliko puta, sa preseravanjima i puno vise.

Onda zavisi kako ce se instalacije raditi, da li samo zamjena kablova, ili ce se ici na naizmjenicne prekidace smart-home siatem i slicno.

Hoce li se zidovi samo gletovati i kreciti u bijelu boju, hoce li biti vise boja, tapeta, zidnih tehnika, spustenih plafona i drugih kreacija od rigipsa, sve to moze napraviti ogromnu razliku u cijeni, pa ce nekog renoviranje izaci 50k a nekog 300k.
Mea_parvitas

#118 Re: Renoviranje stana

Post by Mea_parvitas »

Da, to je siroka tema fkt. Mene zanima ako je neko nedavno radio nesto, da kaze, evo to i to sam uradio, super je ispalo, nije brlja, nije preskupo, preporuka za majstora i onda proslijedi broj u poruci :) :D Najizglednija opcija je da sve radim, jer nema stanova koji su renovirani a da to lici na nesto, a da nisu iznad 300 milja.
akcija007

#119 Re: Renoviranje stana

Post by akcija007 »

Ja sam prosli mjesec renovirao kupatilo u stanu
4 m2 po podu totalna adaptacija 10 000 KM
Skidanje starih plocica kade rusenje cijelog kupatila izbacivanje otpada zamjena vodovodnih cijevi keramicarski radovi tursko kupatilo znaci sve novo
10 000 KM
r_faruk

#120 Re: Renoviranje stana

Post by r_faruk »

dzipalo wrote: 04/11/2018 21:03 Ma nije problem ni cupati stare kablove, to svakako mogu ja sam uraditi, vise me zanimaju troskovi 'ugradnje' a rusenje je manji problem :)
Prosle godine smo renovirali kompletan stan, 54m2. Angazovana firma (vrijedi svakog dinara. Ja se s onim ne bih nikada maltretirao. Poceo sam cistiti i razvaljivati sa rajom, ali sam brzo odustao. Nastavila je firma i na kraju nisam ustedio ni 500 KM, a izgubio sam more vremena, vikende, zivce.... za to vrijeme sam mogao zaraditi vise nego sto sam ustedio).

- Ciscenje stana. Oguljeno sve do armirano betonske ploce (haos koliko otpada i posla),
- Razvucena nova struja i voda ,
- Novi prozori i podovi (prozori su izasli oko 12k. Bilo je nekih nestandardnih dimenzija. Moze se proci i jeftinije, sve zavisi koliko imate vremena da
se vi ovim pozabavite. Balkon nije ustakljen, samo sredjen)
- plocice i laminat za podno grijanje 20 i 30 kvadrata, estrih itd,
- pet sobnih vrata,
- zidovi i plafoni gletovani/sredjeni (nisu oguljeni, olupano ono sto nije valjalo. Stan je bio prilicno zapusten),
- rasvjeta, uticnice i cesme

Gradjevinski radovi (fini i grubi) i materijal su izasli oko 35k.
Namjestaj izasao oko 20k. (Namjestaj sam ganjao ja).

Kada se sve sabere, doslo me je oko 1000 km/m2 sa namjestajem.

Sretno s renoviranjem. Da opet radim stan, opet bih angazovao firmu :)
Sid the sloth

#121 Re: Renoviranje stana

Post by Sid the sloth »

To je otprilike najrealnija cifra, 900-1000KM po m2 ako racunas i namjestaj.
Ateista

#122 Re: Renoviranje stana

Post by Ateista »

Moj savjet je ko god da radi radove, bilo firma ili privatni majstori, angazovati nekog da uradi projekat prije pocetka radova, ni slucajno pustiti majstorima da rade na svoju ruku, daju svoja rjesenja i pametuju, te navlace vodu na svoj mlin kako im je lakse nesto uraditi.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#123 Re: Renoviranje stana

Post by Truba »

da..majstor radi što mu je lakše i brže
nažalost na iskustvu sam to skontao
i to svome a ne tuđem
ništa oni ne mogu osim osnovnog a naplate ko kirurzi

zamisli da ti kirurg nešto razjebe i naplati kofol uspješno dođeš nos a on ti uho operrira
al bukvalno je tako
ne može ovdje mašina ne može ovdje umivaonik ne može nikako wc šolja
i gotovo
Mea_parvitas

#124 Re: Renoviranje stana

Post by Mea_parvitas »

Ateista wrote: 12/09/2024 13:44 Moj savjet je ko god da radi radove, bilo firma ili privatni majstori, angazovati nekog da uradi projekat prije pocetka radova, ni slucajno pustiti majstorima da rade na svoju ruku, daju svoja rjesenja i pametuju, te navlace vodu na svoj mlin kako im je lakse nesto uraditi.
Projekat cega, rekonstrukcije stana? Ko to uopste radi, koja je okvirna cijena
Ateista

#125 Re: Renoviranje stana

Post by Ateista »

Mea_parvitas wrote: 13/09/2024 08:12
Ateista wrote: 12/09/2024 13:44 Moj savjet je ko god da radi radove, bilo firma ili privatni majstori, angazovati nekog da uradi projekat prije pocetka radova, ni slucajno pustiti majstorima da rade na svoju ruku, daju svoja rjesenja i pametuju, te navlace vodu na svoj mlin kako im je lakse nesto uraditi.
Projekat cega, rekonstrukcije stana? Ko to uopste radi, koja je okvirna cijena
Projekat kompletnog enterijera, da prije pocetka radova znas tacno kako ce sve izgledati, a ne da se u hodu rjesava i da majstori rade po svom. Banalni primjer - da osmislis kuhinju i predvidis instalacije u skladu sa tom kuhinjom, da se pozicije rasvjete, prekidaci i sve uskladi sa pozicijom namjestaja gdje ce biti, da se boje namjestaja, zidova, podova uklapaju jedni sa drugim i slicno, da se izvuce maksimum iz prostora, daju neke nove ideje. To rade projektanti enterijera, kod nas su vecinom arhitekti, cijene jako variraju od toga jeli neko freelance ili radi za neku firmu, jeli neko "zvucno ime", s tim sto ta zvicna imena ne garantuju da ce uraditi dobro. Lupicu ali mislim da cijene variraju od 5 - 100 KM/m2. Isto tako treba biti svjestan da ni projekat ne garantuje da nece biti nekih izmjena u toku radova, cesto se otvori neki problem koji je bilo tesko predvidjeti, ali bi toga trebalo da bude puno manje sa projektom.
Post Reply