Neradna nedjelja u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Locked

Da li ste za uvođenje neradne nedjelje u FBiH?

Da!
294
44%
Ne!
314
47%
Svejedno mi je!
59
9%

Total votes: 667

Pandakonda

#1426 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

Stvar je prosta, ova zabrana doslovno nece dati svoj efekat. Zabrana rada bi im pala na sudu jer direktno krsi pravo na rad kako mene kao radnika, tako i poslodavca da prodaje svoje proizvode sa radnicima koji svojom voljom rade tu.

Ja kao radnik ukoliko zelim raditi nedjeljom meni to niko nema pravo zabraniti. Sta ako imam svoju malu radnju u mahali gdje radim sa porodicom i sa njima planiram smjene ? I neko da nam brani rad ? Sta ako sam osoba bez porodice koja će radije uzeti nedjelju da radi da bi dobio vecu dnevnicu i slobodan radni dan kao kompenzaciju da zavrsim nesto sto mi treba ? Znaju da će pasti na sudu pa su "pametnice" skontale da ne brane rad, nego ce samo te ljude prebaciti na druge poslove kao sto je recimo slaganje robe u magacinu. Sto kao sto sam rekao na pocetku, obara samu poentu ovog zakona jer ce ljudi ipak raditi ali samo na drugoj lokaciji a mi nećemo moci kupovati. Znaci niko nije na dobitku.
teskeredzic_22 wrote: 08/09/2024 21:38
Truba wrote: 08/09/2024 18:28 Benzinska mora raditi
Crpka.
Kakav fail.

Ne mora raditi ništa nedeljom osim hitne , vatrogasaca i policije , nek se sve završi subotom do 23:59

Kafići - ne rade , grupa vozdra, dozvoli se eventualno 15 radnih nedelja kafićima , gosti se prerasporede , ljepota.
Druze to sto ti nemas sta pametno raditi nedjeljom ne znaci da mi ostali nemamo. Nedjeljom i svim ostalim danima gradovi trebaju da vrve od ljudi i da sve radi 0/24. Gradovi su nam mrtvi i penzionerski a ti bi da zatvaras pa da umrtvis jos vise. Hoces li to zatvoriti fast foodove kada ljudi idu jesti nakon izlaska kada otkuca ponoc subotom ? Je li to ti isti radnici u hitnoj, vatrogasci i policija nemaju svoje porodice i nemaju pravo na nedjelju ? Oni su pristali na te uslove kada su odabrali taj posao isto kao sto su trgovci odabrali svoje gdje kao sto je milion puta receno imaju pravo na 2 slobodna dana svakako bez da se precizira koji su to dani radi specificnosti posla.

Ono sto treba uraditi je samo postroziti inspekciji nadzor da se sadasnji zakon postuje i sve je ok.
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#1427 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Tebi je decko izgleda krivo sto neces moci cigare i hamburger kupiti nedeljom a ne zasto sto bi ti kao da radis a oni ti kao ne daju.. ?

Zaposli se mimo trgovine, u hitnoj, u policiji.. u preventu da sijes presvlake
akcija007

#1428 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Neradnom nedjeljom ce najvise biti pogodjeni roditelji s djecom koji ne znaju sta ce sa sobom i s djecom i vode djecu po shopping centrima , igraonicama u sklopu istih .
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1429 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

akcija007 wrote: 10/09/2024 23:13 Neradnom nedjeljom ce najvise biti pogodjeni roditelji s djecom koji ne znaju sta ce sa sobom i s djecom i vode djecu po shopping centrima , igraonicama u sklopu istih .
:thumbup: a i oni bez djece kojima je smisao izlaska iz kuce hodanje po bingetu, scc-u, mercatoru
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1430 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Zasto samo za trgovinu?
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#1431 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by izvrsni direktor »

E to je dobro pitanje. Svakako da treba prositi i na neke druge djelatnosti
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#1432 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by mk ultra »

akcija007 wrote: 10/09/2024 23:13 Neradnom nedjeljom ce najvise biti pogodjeni roditelji s djecom koji ne znaju sta ce sa sobom i s djecom i vode djecu po shopping centrima , igraonicama u sklopu istih .
Pa onda neka zatvore igraonice a ne prodavnice? Barem ne prodavnice robe siroke potrosnje
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1433 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

izvrsni direktor wrote: 10/09/2024 23:18 E to je dobro pitanje. Svakako da treba prositi i na neke druge djelatnosti
To je sustinsko pitanje.
Pandakonda

#1434 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Pandakonda »

gentoo wrote: 10/09/2024 22:50 Tebi je decko izgleda krivo sto neces moci cigare i hamburger kupiti nedeljom a ne zasto sto bi ti kao da radis a oni ti kao ne daju.. ?

Zaposli se mimo trgovine, u hitnoj, u policiji.. u preventu da sijes presvlake
Naravno da mi je krivo i radi hamburgera, sta je problem u tome ? Ne zelim da se drzava petlja u to kada meni određeni poslodavac moze dati neku uslugu pa makar to bile cigare i hamburger. Ja sam dao primjer koji mi je prvi pao na pamet jer mi svi znamo neke lokalne trgovine gdje porodice rade same ili eventualno sa 1-2 dodatna radnika koji ce biti pogođeni sa ovime. Ali sto je smjesno u ovoj prici fast food će raditi jer je prijedlogom zakona definisano da radnje koje proizvode vlastite proizvode kao sto je fast food, pekare itd. ce moci raditi normalno. Znaci ni tu nismo nista dobili sa ovim zakonom.

Ko je drzava ili bilo ko drugi da meni određuju kako cu, ili da mi zakonima pravi sugestiju, svoju nedjelju provesti ? Ako hocu da je provedem citav dan u SCC ili Bingu to je između mene i tih radnji a ne drzave da se u to mjesa.
Zasto su ti roditelji manje vrijedi od onih koji djecu vode po planinama ili oni koji presjede to kuci ? Pa i na tim planinama porodice dođu da jedu, kupuju i piju kafe/sokove. Niko ne ide ko muha bez glave samo da hoda. Ako neko hoce da je kuci neka bude kuci, ako neko hoce na planinu neka ide, ko hoce u crkvu neka ide, ko hoce da sopinguje nemoj mu braniti. Isto kao sto poslodavac nema pravo radnika tjerati da radi nedjeljom (ako ovaj nije vec pristao ugovorom), isto tako drzava nema pravo njima braniti da rade nedjeljom ukoliko poslodavac i radnik zele uz vlastiti dogovor.
_BataZiv_0809 wrote: 10/09/2024 23:17 Zasto samo za trgovinu?
Kao sto sam vec spomenuo velike su sanse da bi im to palo na sudu jer to krsi pravo na rad. Svako ima pravo da radi kada god on/ona to zeli i znaju da bi imali veci problem sa tim. Ovako pokusavaju kroz ove igrice sa mjenjanjem radnih mjesta da ne naprave veliku frku ali da opet radi glasova prosipaju socijalu da su pomogli radnicima. A ustvari nisu.
gentoo

#1435 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Zato sto ovo gura Sindikat radnika u trgovini (ili kako se vec zove).. Ne brani niko sindikatu metalaca da se bore da ne rade nedeljom, u smjenama, kad je vruce itd..
teskeredzic_22
Grijem se na: Toplane
Vozim: Peugeot

#1436 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by teskeredzic_22 »

Umjesto da im čitaju knjige ili s njima listaju slikovnice ili igraju "Ne ljuti se covjece".
starii

#1437 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by starii »

neki dan, bi subota popodne, odem po auto u garažu i guma ispuhala, vidi se ekser, haj sutra cu u nedjelju otici da mi to sredi vulkanizer, eee hocu al' u k....nedjelja svi vulkanizeri u sarajevu nedjeljom ne rade zatvroreni, jedva nadoh jednog da radi i to i oni do 12h...
zrakomlat

#1438 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by zrakomlat »

gentoo wrote: 10/09/2024 23:36
Zato sto ovo gura Sindikat radnika u trgovini (ili kako se vec zove).. Ne brani niko sindikatu metalaca da se bore da ne rade nedeljom, u smjenama, kad je vruce itd..
A guraju preko tuđih leđa. Nedelja jutro taj sindikalac u lokalnoj pekari kupi hljeb, u podne se zavali u kafić, prije toga na benzinskoj kupi cigare i natoči gorivo.
gentoo

#1439 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

zrakomlat wrote: 12/09/2024 10:16 A guraju preko tuđih leđa. Nedelja jutro taj sindikalac u lokalnoj pekari kupi hljeb, u podne se zavali u kafić, prije toga na benzinskoj kupi cigare i natoči gorivo.
Ne znam brate.. bujrum stbih.ba pa pitaj ko su im clanovi i za koga se bore i gdje i sta rade nedeljom. Koliko ja znam to je Konzum/Mercator, cini mi se i Bingo od prije par godina moguce i jos neke sitnije kompanije slicnog profila.

Dakle moja logika meni kaze da se oni bore da njihovo clanstvo ne radi nedeljom. Ne vjerujem da ce iko brudi u 2 broja manjoj kosulji, vlasniku doner shop-a da nesto zabrani niti da se bori za njega
VladaFBiH

#1440 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by VladaFBiH »

tržište samo sve reguliše i nema potrebe za ovakvim zakonima već treba zaštiti radnika koji radi vikendom i dati mu značajno veće dnevnice & slobodan dan za tu radnu nedjelju tako da poslodavac sam odustane od radne nedjelje ako mu se ne isplati plaćati radnika koji će nakont te nedjelje imati slobodan dan u toku radne sedmice.

Mada i bez ovoga tržište je već počelo da samo reguliše radne nedjelje jer nema radnika npr. Mercator u Envera Šehovića već nekoliko mjeseci ne radi nedjeljom
kakaljin

#1441 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

zrakomlat wrote: 12/09/2024 10:16
gentoo wrote: 10/09/2024 23:36
A guraju preko tuđih leđa. Nedelja jutro taj sindikalac u lokalnoj pekari kupi hljeb, u podne se zavali u kafić, prije toga na benzinskoj kupi cigare i natoči gorivo.
Tako je,Neka se bore da svi imaju slobodnu nedelju, sto bi neko bio vredniji od drugoga.

Zna se sta mora raditi da bi funkcionisao sistem, Policija, vatrogasci, Hitna. Sve ostalo neka je zatvoreno, ovako sto se neki zalazu je diskriminacija drugih.
Dzontra_Volta

#1442 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Dzontra_Volta »

Znači Baščaršija u po sezone nedjeljom - svi ducani zatvoreni.
gentoo

#1443 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by gentoo »

Dzontra_Volta wrote: 12/09/2024 16:34 Znači Baščaršija u po sezone nedjeljom - svi ducani zatvoreni.
Ove odredbe o radnom vremenu neće se primjenjivati na cvjećare, pekare, suvenirnice, objekte tradicionalnih i starih obrta, kao ni na prodajne objekte koji su unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih stanica i aerodroma, benzinskih pumpi, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih objekata, muzeja i parkova prirode, groblja i specijaliziranih prodavnica vezanih uz prodaju na grobljima.

Neće se primjenjivati ni na otkup primarnih poljoprivrednih proizvoda, prodaju vlastitih poljoprivrednih proizvoda na štandovima, stolovima i u boksovima na tržnicama i izvan tržnica na malo, kao ni prigodnu prodaju u sklopu sajmova, priredbi i izložbi, zatim putem elektronskih prodavnica, automata, kao i prodaju u proizvodnim objektima porodičnih poljoprivrednih gazdinstva.
Dakle mozda neki Amko na Bascarsiji ako ima da nece raditi.. ostalo hoce.

Cim prije shvatite da je ovo borba za radnike (clanstvo) STBIH bit ce vam lakse: dakle Mercator, Konzum, Bingo itd, itd.. A to se moze namiriti i subotom :wink:
akcija007

#1444 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Treba otvoriti sada supermarket u zeljeznickoj stanici. Svakako zjapi prazna napravili bi buum nesjeljom s tim supermarkettom
Kako se tretira Crvena Jabuka Gastro Market , da li je ugostiteljstvo ili supermarket , moze li npr raditi dio za ugostiteljstvo a supermarket ne ?
Trappist

#1445 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Trappist »

cekaj, je li ispade da nedjeljom mogu raditi kafici i restorani, a mercator/bingo ne moze? Moze li mi neko objasniti logiku :-)
hopi

#1446 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by hopi »

Naravno, tako je i vani, šta tu fali. Kahvić restoran ostavi, šta imaš ići u kupovinu nedjeljom kupi sve sto ti treba. Prilagodiš se tome i sve ok, navikao sam se na to dok sam određeni period proveo u Austriji.
Subotom do 4 5 radi, nedjelja ništa i ćao, kupiš sve sto ti treba i eto. OK bilo je nekih marketa uz zeljeznicku recimo sto su radili tako i nedjeljom valjda zbog putnika.
Evo kod mene u komsiluku Mercator mali radi recimo nedjeljom do 10 i vazda bude svijeta. Ma šta molim te u ta doba imaš ići u kupovinu?
akcija007

#1447 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by akcija007 »

Da kafici i restorani smiju raditi nedjeljom a trgovina ne moze . Zato sam i pitao za status rada nedjeljom Gastro Marketa Crvena Jabuka .

Tako je u Hrvatskoj , nesjeljom ne radi trzni centar ali unutar centra kafici restorani MC dobalds radi nedjeljom a sve drugo zjapi zatvoreno
Sanjarko

#1448 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by Sanjarko »

A šta sa hranom? U tim trgovinama taj dan. Pita moja stara u vezi toga.

A zar ustavni sud nije nedavno dobio odluku da je ovo neustavno?
kakaljin

#1449 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

Trappist wrote: 12/09/2024 17:58 cekaj, je li ispade da nedjeljom mogu raditi kafici i restorani, a mercator/bingo ne moze? Moze li mi neko objasniti logiku :-)
To ne znaju objasniti ni ovi sto zagovaraju da se zabrani rad nedeljom
kakaljin

#1450 Re: Neradna nedjelja u FBiH

Post by kakaljin »

hopi wrote: 12/09/2024 18:02 Naravno, tako je i vani, šta tu fali. Kahvić restoran ostavi, šta imaš ići u kupovinu nedjeljom kupi sve sto ti treba. Prilagodiš se tome i sve ok, navikao sam se na to dok sam određeni period proveo u Austriji.
Subotom do 4 5 radi, nedjelja ništa i ćao, kupiš sve sto ti treba i eto. OK bilo je nekih marketa uz zeljeznicku recimo sto su radili tako i nedjeljom valjda zbog putnika.
Evo kod mene u komsiluku Mercator mali radi recimo nedjeljom do 10 i vazda bude svijeta. Ma šta molim te u ta doba imaš ići u kupovinu?
Pa i oni imaju porodicu i oni zele biti sa svojom porodicom kao i ovi ostali sto se zalazu za zabranu rada nedeljom.
Locked