Klix
Povećan broj penzionera i odliv radne snage u našoj zemlji doveli su do ogromnog jaza kada je riječ o usporedbi podataka o isplaćenim penzijama i uplaćenim doprinosima. Iz godine u godinu ta razlika je sve veća, a prognoze stručnjaka nisu optimistične.
Neophodne su reforme koje idu u smjeru zadržavanja radne snage, novih zapošljavanja i povećavanja plata.
Da bi penzioni sistem optimalno funkcionisao, odnosno da bi se penzije mogle isplaćivati iz doprinosa, potrebno je da na jednog penzionera budu najmanje tri zaposlena radnika.
Taj je omjer u BiH dostigao historijski minimum i već neko vrijeme na jednog penzionera dolazi manje od 1,2 radnika.
Urušavanje sistema
Prema posljednjim podacima Federalnog ministarstva finansija, razlika između isplaćenih penzija i uplaćenih doprinosa u FBiH iznosila je 281 milion KM, a pokrivena je sredstvima Budžeta Federacije BiH.
Ekonomski stručnjak Damir Bećirović u razgovoru za Klix.ba kaže da ovaj podatak nije ništa novo.
"Prije nekoliko godina došlo je do urušavanja sistema, tzv. međugeneracijske solidarnosti kada se finansiranje penzija vršilo putem uplate tekućih doprinosa. Onog trenutka kada je isplata penzija prebačena na federalni budžet mi smo napustili taj sistem jer nije bio održiv tako da je to već nekoliko godina ustaljena situacija kada je riječ o odnosu penzija i doprinosa", objašnjava Bećirović.
Biološki razlozi
Uzroci su prvenstveno biološki, jer imamo sve više stanovništva starije životne dobi.
"S druge strane, jednostavno nemamo priliv, odnosno povećanje novih zaposlenika na takvom nivou da se tekući doprinosi mogu finansirati. Godinama nismo imali rast zapošljavanja, imamo odliv ljudi iz BiH koji svoje doprinose uplaćuju negdje drugo i ne vidim da će se u bližoj budućnosti nešto promijeniti. Ukoliko se odliv ljudi nastavi situacija bi mogla biti sve teža, što onda komplikuje onu priču o fiskalnim reformama, odnosno smanjenju nivoa doprinosa, ukoliko ih smanjimo morat ćemo budžetske rupe krpiti iz drugih prihoda", ukazuje Bećirović.
Dodaje da bi u slučaju finansijske krize, koja bi rezultirala smanjenjem ekonomske aktivnosti, mogla doći u pitanje likvidnost vlade. Međutim, to se u narednom periodu ne očekuje.
Razlog tome je što BiH još nije na takvom nivou zaduženja da rashode ne može pokriti iz zaduženja.
"Ne postoji naznaka da će se neka drastična kriza desiti u narednom periodu. Penzije će se vjerovatno redovno isplaćivati. Ali u ovakvom sistemu uvijek postoji opasnost, jedini lijek za ovo jeste podsticanje poduzetnika, otvaranje firmi, jačanje produktivnosti, sve ostalo je krpljenje rupa", naglašava Bećirović.
Demografija
- So What!
#3951 Re: Demografija
Stanovništvo stari, a radnici odlaze: FBiH za sedam mjeseci nedostaje skoro 300 miliona KM iz doprinosa za penzije
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3953 Re: Demografija
Pa i ti ces ovome doprinijeti 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3954 Re: Demografija
Lazu da fali para
- okanomalo
#3955 Re: Demografija
kako se moze desiti da poslodavac zaposlenicima isplati plaću, a da pri tome nije obračunao i uplatio doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti?
-
konami666
#3956 Re: Demografija
Sve dok u nosni ne postoje drugi i treći penzioni stubovi, loše se piše. Porazan je i podatak da u BiH je najmanje ljudi visokoobrazovano u čitavoj Europi. To znaci da nema tu puno ljudi sa visokim obrazovanjem koji su stručnjaci, većinom su hamalski poslovi u pitanju. Neće ti ljudi tražiti drugi penzioni stub.
I još kada se na to doda činjenica da svi odoše vani, pogotovo mladi i da su od 2 miliona ljudi koji žive u Bosni većina penzioneri, crno se piše.
I još kada se na to doda činjenica da svi odoše vani, pogotovo mladi i da su od 2 miliona ljudi koji žive u Bosni većina penzioneri, crno se piše.
-
pritchard
#3957 Re: Demografija
Desetak država Europe uopšte nije obuhvaćeno eurostatovom procjenom tako da nema šanse da imamo najmanje visokoobrazovanih. Po eurostatu mi i danas imamo 3,5 miliona stanovnika što nije bio slučaj ni 2013. pa sad vi sami oduzmite i saberite koliko su ti podaci relevantni. Isto tako nam MMF računa ekonomske parametre na 3,5 miliona pa ispadnemo kao Albanija.konami666 wrote: ↑07/09/2024 06:45 Sve dok u nosni ne postoje drugi i treći penzioni stubovi, loše se piše. Porazan je i podatak da u BiH je najmanje ljudi visokoobrazovano u čitavoj Europi. To znaci da nema tu puno ljudi sa visokim obrazovanjem koji su stručnjaci, većinom su hamalski poslovi u pitanju. Neće ti ljudi tražiti drugi penzioni stub.
Svakako ne treba pretjerivati. Po ekonomskom outputu i drugim parametrima nema šanse da imamo ispod 2,6 - 2,7 miliona stanovnika.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3958 Re: Demografija
Ma voli ovaj konami pricat protiv Bosne
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3959 Re: Demografija
Zabranio bi ja sad da radna snaga odlazi iz bosne
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#3960 Re: Demografija
Jucer sam dosao u Berlin i vec danas mrzim one sto su dosli poslije mene
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#3961 Re: Demografija
To to 
-
bumerangss
#3962 Re: Demografija
Ja se samo pitam id cega živi 70000 nezapislenih u Sarajevu?
Treba ukinuti sva socijalna davanja, ok samo invalidima nesposobnim za rad ostaviti a sve drugo ukinuti.
Nije mi jasno da nema ko da radi a toliko na biroVu nezapislenih
Treba ukinuti sva socijalna davanja, ok samo invalidima nesposobnim za rad ostaviti a sve drugo ukinuti.
Nije mi jasno da nema ko da radi a toliko na biroVu nezapislenih
- okanomalo
#3963 Re: Demografija
na birou kad su prijavljeni imaju zdravstveno. ostalo radi po pijacama, privatno ili u njemackoj rade po tri mjeseca pa se vrate tri.bumerangss wrote: ↑07/09/2024 18:23 Ja se samo pitam id cega živi 70000 nezapislenih u Sarajevu?![]()
Nije mi jasno da nema ko da radi a toliko na biroVu nezapislenih![]()
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3964 Re: Demografija
od čega žive
od sive ekonomije, od pomoći ukućana od dijasporskih davanja od rada na sezone
treba uvest lutriju za prijavljivanje
npr dobijes na e mail moras se pirjaviti 7.10 u 12.00
onda dobijes 3 dana prije ili manje
od sive ekonomije, od pomoći ukućana od dijasporskih davanja od rada na sezone
treba uvest lutriju za prijavljivanje
npr dobijes na e mail moras se pirjaviti 7.10 u 12.00
onda dobijes 3 dana prije ili manje
- Sanjarko
#3965 Re: Demografija
Ima ljudi koji malo legalno rade pa primaju naknadu od biroa, a u međuvremenu dok se vode kao nezaposleni se na neki način snalaze, kako rekoše kolege forumaši prethodno.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3966 Re: Demografija
da, bitna stavkapritchard wrote: ↑07/09/2024 16:43Desetak država Europe uopšte nije obuhvaćeno eurostatovom procjenom tako da nema šanse da imamo najmanje visokoobrazovanih. Po eurostatu mi i danas imamo 3,5 miliona stanovnika što nije bio slučaj ni 2013. pa sad vi sami oduzmite i saberite koliko su ti podaci relevantni. Isto tako nam MMF računa ekonomske parametre na 3,5 miliona pa ispadnemo kao Albanija.konami666 wrote: ↑07/09/2024 06:45 Sve dok u nosni ne postoje drugi i treći penzioni stubovi, loše se piše. Porazan je i podatak da u BiH je najmanje ljudi visokoobrazovano u čitavoj Europi. To znaci da nema tu puno ljudi sa visokim obrazovanjem koji su stručnjaci, većinom su hamalski poslovi u pitanju. Neće ti ljudi tražiti drugi penzioni stub.
Svakako ne treba pretjerivati. Po ekonomskom outputu i drugim parametrima nema šanse da imamo ispod 2,6 - 2,7 miliona stanovnika.
svugdje se navodi brojka od 3.5m, a znamo svi da to nije tačno
a što se tiče nezaposlenih, dosta ljudi radi po dva posla bez prijave i na jednom, plus takozvano 'snalaženje'
- Sanjarko
#3967 Re: Demografija
Ma i doznake su solidne. Od dijaspore. Kumovi nas prilično pogurali ove godine u odnosu na druge godine.
Ima ih koji rade i legalno, a i sa strane.
Moja stara se još snalazi koliko toliko iako ima penziju.
Svi s nekim primanjima od plata do penzija se snalaze dodatno.
Ono što u našeg naroda ne valja kao pojava je ljubomora/zavist.
Zijevaju sad na primanja mene i stare, penziju i invalidninu, i prozivaju staru što se koliko toliko još snalazi.
A stara im rekne dabogda vi imali kao šta ja imam kad joj to kažu, a oni kažu da je to kletva.
Stara im kaže nije to kletva jer ne znaju u kakvim smo mi problemima svim mogućim.
Ja bolestan, ona bolesna, dugovi nagomilani šta se tiče režija zbog kamata itd, što šta još.
Ljubomorni/zavidni i navikli da nas gledaju na dnu faktički, a svi imaju veća primanja od nas i to jedno ima često primanje neko kao nas oboje, nemaju dugova, mnogi imaju više nekretnina itd.
Uglavnom u boljoj su poziciji nego mi, još relativno većina zdravi u odnosu na nas.
Znam nije tema i oprostite moderatori na ovom off topic manjem, i forumašima se izvinjavam na ovome.
Velika mana naroda, ne znam zbog čega je ova pojava ovoliko prisutna danas, nikad prije nije bilo ovoga toliko kao sad.
Ima ih koji rade i legalno, a i sa strane.
Moja stara se još snalazi koliko toliko iako ima penziju.
Svi s nekim primanjima od plata do penzija se snalaze dodatno.
Ono što u našeg naroda ne valja kao pojava je ljubomora/zavist.
Zijevaju sad na primanja mene i stare, penziju i invalidninu, i prozivaju staru što se koliko toliko još snalazi.
A stara im rekne dabogda vi imali kao šta ja imam kad joj to kažu, a oni kažu da je to kletva.
Stara im kaže nije to kletva jer ne znaju u kakvim smo mi problemima svim mogućim.
Ja bolestan, ona bolesna, dugovi nagomilani šta se tiče režija zbog kamata itd, što šta još.
Ljubomorni/zavidni i navikli da nas gledaju na dnu faktički, a svi imaju veća primanja od nas i to jedno ima često primanje neko kao nas oboje, nemaju dugova, mnogi imaju više nekretnina itd.
Uglavnom u boljoj su poziciji nego mi, još relativno većina zdravi u odnosu na nas.
Znam nije tema i oprostite moderatori na ovom off topic manjem, i forumašima se izvinjavam na ovome.
Velika mana naroda, ne znam zbog čega je ova pojava ovoliko prisutna danas, nikad prije nije bilo ovoga toliko kao sad.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3968 Re: Demografija
block, delete i ignore su izašli iz raja brt, vjeruj mi
ako ih vidiš na ulici okreneš glavu
ako ih vidiš na ulici okreneš glavu
- Sanjarko
#3969 Re: Demografija
Ma ne može ih stara ignorisati, stalno je u nekom kontaktu s njima zbog nečega i stalno je u pokretu.
Srećom stara s 70 godina je još pokretna pravo i okretna i pravi je providur šta se tiče snalaženja ali i snalaženje sve teže joj ide.
A ja nažalost zbog prirode bolesti se skroz slabo krećem jer bez pratnje nečije ne mogu baš nigdje dalje od kvarta sam, a i u kvartu mi je samom teže se kretati itd.
Pa juče radi mozak previše, juri zbog nekih stvari šta sam vidio i čuo.
Jbga priroda šizofrenije paranoides je takva.
-
Sociolog
-
Sociolog
#3971 Re: Demografija
Nazalost, Bugojno se prepolovilo, od 2007.
https://globlok.ba/objava/broj-prva%C4% ... h-stranaka
Jedna od agendi bi trebala biti populaciona politika.
Ne vidim da se bilo koja stranka nudi, neka rjesanja, izlazi u javnost o ovom problemu...jos kad sam magistrirao na ovoj temi sad vec davne 2013.
https://globlok.ba/objava/broj-prva%C4% ... h-stranaka
Jedna od agendi bi trebala biti populaciona politika.
Ne vidim da se bilo koja stranka nudi, neka rjesanja, izlazi u javnost o ovom problemu...jos kad sam magistrirao na ovoj temi sad vec davne 2013.
-
swanfilter
#3972 Re: Demografija
Kakva nasa vlast i spopadanje sa ovom problematikom, a koja je globalno pitanje.
Da ih pitas, odgovor bi bio jednostavan. Sinko, vidis da jedna Njemacka i Japan ne znaju sta ce i kako ce. Nama je bolje i ne pokusavati jer nema smisla. Imamo mi, sinko, mnogo vecih problema ...
Jedina dobra stvar u nasem slucaju je blizina drzava u koje nas narod odlazi. Posebno onim iz Krajine je standardno dolaziti svaki ili svaki drugi vikend. Time se ipak i dalje odrzava ta nekakva veza i povecavaju se sanse za povratkim mozda u jednon trenutku.
Poznajem ih nekoliko iz Srbije i drugih drzava dole prema jugu. To kuci idu jednom ili mozda dva puta godisnje. Sve mlađe osobe i samo zbog roditelja. Inace to domaceg kraja bi jos samo preko Atlasa vidjelo.
Da ih pitas, odgovor bi bio jednostavan. Sinko, vidis da jedna Njemacka i Japan ne znaju sta ce i kako ce. Nama je bolje i ne pokusavati jer nema smisla. Imamo mi, sinko, mnogo vecih problema ...
Jedina dobra stvar u nasem slucaju je blizina drzava u koje nas narod odlazi. Posebno onim iz Krajine je standardno dolaziti svaki ili svaki drugi vikend. Time se ipak i dalje odrzava ta nekakva veza i povecavaju se sanse za povratkim mozda u jednon trenutku.
Poznajem ih nekoliko iz Srbije i drugih drzava dole prema jugu. To kuci idu jednom ili mozda dva puta godisnje. Sve mlađe osobe i samo zbog roditelja. Inace to domaceg kraja bi jos samo preko Atlasa vidjelo.
-
mehoxy
#3973 Re: Demografija
Nema od toga nista, djeca te dijaspore uglavnom ne osjecaju nikakvu pripadnost ni povezanost sa ovom drzavom i narodom. Sto je uglavnom na nasu sramotu i govori nesto o mentalitetu ovog naroda.swanfilter wrote: ↑09/09/2024 19:35 Kakva nasa vlast i spopadanje sa ovom problematikom, a koja je globalno pitanje.
-
swanfilter
#3974 Re: Demografija
Ne znam kakav je nas narod mimo Krajine, al sami Krajisnici i dalje su prilicno zadrti po pitanju toga. Mala razlika u percepciji između starijih roditelja i ovog mlađeg vala otislih vani.mehoxy wrote: ↑09/09/2024 20:13Nema od toga nista, djeca te dijaspore uglavnom ne osjecaju nikakvu pripadnost ni povezanost sa ovom drzavom i narodom. Sto je uglavnom na nasu sramotu i govori nesto o mentalitetu ovog naroda.swanfilter wrote: ↑09/09/2024 19:35 Kakva nasa vlast i spopadanje sa ovom problematikom, a koja je globalno pitanje.
Poznajem hrpu slucajeva gdje se unutar porodice samo bos jezik pricao, ma koliko djeca negodovala. Znam za slucajeve trpanja djece u auto bukvalno na silu zbog dolaska u BiH.
Naravno, slazem se kako je nalaziti utjehu u ovome slamka bez spasa, al opet je za ocuvanje i promila svijesti lakse na relaciji BiH-Slo-Aus, pa i Njemacka, nego nekome ko dolazi iz CG, Srb il Makedonije ili Alb.
-
mehoxy
#3975 Re: Demografija
Ne znam, mogu samo reci da znam za vise slucajeva gdje djeca nece ni da cuju za Bosnu. I mozes ti njih na silu trpati u auto dok su jos djeca, ali sta ces kad odrastu ?swanfilter wrote: ↑09/09/2024 20:35Ne znam kakav je nas narod mimo Krajine, al sami Krajisnici i dalje su prilicno zadrti po pitanju toga. Mala razlika u percepciji između starijih roditelja i ovog mlađeg vala otislih vani.mehoxy wrote: ↑09/09/2024 20:13Nema od toga nista, djeca te dijaspore uglavnom ne osjecaju nikakvu pripadnost ni povezanost sa ovom drzavom i narodom. Sto je uglavnom na nasu sramotu i govori nesto o mentalitetu ovog naroda.swanfilter wrote: ↑09/09/2024 19:35 Kakva nasa vlast i spopadanje sa ovom problematikom, a koja je globalno pitanje.
Poznajem hrpu slucajeva gdje se unutar porodice samo bos jezik pricao, ma koliko djeca negodovala. Znam za slucajeve trpanja djece u auto bukvalno na silu zbog dolaska u BiH.
Naravno, slazem se kako je nalaziti utjehu u ovome slamka bez spasa, al opet je za ocuvanje i promila svijesti lakse na relaciji BiH-Slo-Aus, pa i Njemacka, nego nekome ko dolazi iz CG, Srb il Makedonije ili Alb.
Slazem se da mi tesko mozemo rijesiti losu demografsku sliku. Lose materijalno stanje velikog broja mladih ljudi je samo jedan od faktora koji to uzrokuje, a mislim i da nije najveci. Ljudi na ovim prostorima su, realno, bili jako siromasni i u proslosti pa su opet imali po 5-6 djece.