Demografija

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Ozimician

#3926 Re: Demografija

Post by Ozimician »

Novi_Nick wrote: 10/05/2024 18:07 Jesam, i ja mislim da sam prirodno naivan.

Ali kako ce se BH poslodavac zastititi od takvih stvari, jer za to je i uvezao strane radnike da bi popunio prazna mjesta i zavrsio njegove projekte.
Kako ce se zastiti?

Isto onako kako se sad sitite da im radnici ne idu vani, dakle - nikako.

Eto otvori temu Viza za Njemacku:
viza-za-njemacku-t60793s6350.html#p19380656

Pa vidi na zadnjoj stranici sta je sve prosla djevojka da dodje do Njemacke kao strucna radna snaga i sve o svom trosku.

4000 KM je potrosila, a nije jos ni otisla.
Da treba traziti sama stan, trebalo bi joj minimalno jos toliko (3 kirije unaprijed).

Eh taj radnik dodje u BiH, poslodavac mu plati sve, od vize do avionske karte i smjestaja, njemacki poslodavac ce to (mozda) uraditi ako si neki vrhunski IT strucnjak. Dakle njemacki poslodavac je iskusniji u dovodjenju radne snage i zna da radnik, koji je ulozio mnogo svojih para, nece tek tako rizikovati da to izgubi, ova djevojka ce gristi i raditi dok ne vrati ulozeno. Onaj koji je dobio sve besplatno, moze da se zajebaje.
Athlon64

#3927 Re: Demografija

Post by Athlon64 »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kriz ... /240511009

Kriza zbog pada nataliteta u Italiji prijeti da bude sve gora, neophodna intervencija EU
Sanjarko

#3928 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Athlon64 wrote: 11/05/2024 13:04 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kriz ... /240511009

Kriza zbog pada nataliteta u Italiji prijeti da bude sve gora, neophodna intervencija EU
Još ih mi s ovih prostora pa i mnogi drugi migracijom i rađanjem djece ne mogu reći izvukli, ali bilo bi im gore stanje nego sad.

Ne znam jedino ona moja rješenja, pogotovo ono jedno, ali prilično je radikalno, inovativno i radikalno.

Ništa religijski i sl nije nego ima veze s poticajima itd.

Ali ne bi pristali na to mnogi, možda čak ni većina.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3929 Re: Demografija

Post by Truba »

Civilizacija kad dosegne jednu razinu imamo ovo kao u italiji

Doce to i u banglades a za 200 godina
Sanjarko

#3930 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Truba wrote: 11/05/2024 22:29 Civilizacija kad dosegne jednu razinu imamo ovo kao u italiji

Manje od 100, za 80. Imamo predikcije da će nakon 2100 godine da naglo pada TFR samim tim i populacija širom svijeta.

Elon Musk nešto govorio o tome nedavno. Ja sam negdje ovdje postavio GiF toga.
Moenx

#3931 Re: Demografija

Post by Moenx »

Da li su izasli demografski podaci za BiH u 2023
swanfilter

#3932 Re: Demografija

Post by swanfilter »

Sanjarko wrote: 11/05/2024 23:50
Truba wrote: 11/05/2024 22:29 Civilizacija kad dosegne jednu razinu imamo ovo kao u italiji

Manje od 100, za 80. Imamo predikcije da će nakon 2100 godine da naglo pada TFR samim tim i populacija širom svijeta.

Rusi su u Ukr zapoceli taj ciklus ..
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3933 Re: Demografija

Post by PreWiBa »

Ovo što vidimo u Italiji je više mješavina lošeg ekonomskog stanja, a zapadnog mindseta.

U državama koje nisu toliko u krizi je situacija bolja, mada i tamo dolazi malo djece na svijet.
geralt

#3934 Re: Demografija

Post by geralt »

sehohari wrote: 15/05/2024 11:51 Ovo što vidimo u Italiji je više mješavina lošeg ekonomskog stanja, a zapadnog mindseta.

U državama koje nisu toliko u krizi je situacija bolja, mada i tamo dolazi malo djece na svijet.
Upravo. U Italiji, a i kod nas, ima propisan drustveno prihvatljiv redoslijed dogadjaja koji se moraju desiti prije djece.

Zavrsis fakultet (opciono, ali danas ocekivano od roditelja cak i ako djeca nisu za fakulteta) -> nadjes posao -> "skucis se" -> svadba -> zena se obezbijedi stalnim poslom da ne dobije otkaz radi trudnoce -> moze se razmisljati o djetetu.

U najboljem slucaju sve ovo zavrsis pred kraj dvadesetih ili u ranim tridesetim, u najgorem u kasnim tridesetim ili nikad. Sve ovo uz uslov da imas srece u ljubavi i da oboje zelite djecu. I nakon svega ti bioloski sat ostavi dovoljno vremena i energije za jedno, eventualno dvoje djece.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#3935 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 15/05/2024 14:40
sehohari wrote: 15/05/2024 11:51 Ovo što vidimo u Italiji je više mješavina lošeg ekonomskog stanja, a zapadnog mindseta.

Upravo. U Italiji, a i kod nas, ima propisan drustveno prihvatljiv redoslijed dogadjaja koji se moraju desiti prije djece.

Zavrsis fakultet (opciono, ali danas ocekivano od roditelja cak i ako djeca nisu za fakulteta) -> nadjes posao -> "skucis se" -> svadba -> zena se obezbijedi stalnim poslom da ne dobije otkaz radi trudnoce -> moze se razmisljati o djetetu.

U najboljem slucaju sve ovo zavrsis pred kraj dvadesetih ili u ranim tridesetim, u najgorem u kasnim tridesetim ili nikad. Sve ovo uz uslov da imas srece u ljubavi i da oboje zelite djecu. I nakon svega ti bioloski sat ostavi dovoljno vremena i energije za jedno, eventualno dvoje djece.
Jak post
Haris.ba

#3936 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

A nije je odavno bilo...

https://avaz.ba/vijesti/bih/905622/stra ... 0-gradjana
Prema podacima Unije za održivi povratak i integracije u BiH, u posljednjih deset godina ova zemlja ostala je bez gotovo 600.000 ljudi.

- Pokušali smo da dođemo do preciznih podataka kroz terenske posjete u 20 općina, a usput smo obilazili i druga mjesta. Vidjeli smo da u Posavini odlaze kompletne porodice. Kuće su zaključane u Orašju i Modriči, gdje smo imali najveći procenat povratka i ljude koji su proizvodili, bili gazde. Odžak je posebna priča, jer tu imamo nešto više od 2.000 ljudi – kaže Zukić.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3937 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

I oni bacaju grah majke mi
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#3938 Re: Demografija

Post by PreWiBa »

_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2024 16:01 I oni bacaju grah majke mi
Vjeruj da su sa ovim za Odžak i PK upravu.
Imamo poznanicu iz tog kraja, kaže da je poslije poplava 2014. svako živ pobjegao. Ljudi se bili taman vratili, skupili novac za mašine i šta sve ne, i sve otišlo u helać.

Bukvalno od cijele bliže i dalje familije više nikoga nema tamo, sve je otišlo za Austriju ili Švicarsku (=hrvatski papiri).
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3939 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

sehohari wrote: 18/05/2024 20:23
_BataZiv_0809 wrote: 17/05/2024 16:01 I oni bacaju grah majke mi
Vjeruj da su sa ovim za Odžak i PK upravu.
Imamo poznanicu iz tog kraja, kaže da je poslije poplava 2014. svako živ pobjegao. Ljudi se bili taman vratili, skupili novac za mašine i šta sve ne, i sve otišlo u helać.

Bukvalno od cijele bliže i dalje familije više nikoga nema tamo, sve je otišlo za Austriju ili Švicarsku (=hrvatski papiri).
Sve su to anegdotalni primjeri ne umanjuci cinjenicu da je odlazak poprilican
ZoomZoomKiwi

#3940 Re: Demografija

Post by ZoomZoomKiwi »

Salkanović tišleraj u Odžaku je jak k’o NATO
Haris.ba

#3941 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

Demograf Tado Juric iz Hrvatske kaze da od 10 prodanih nekretnina u Zagrebu u priobalju 7 ih kupuju stranci.

Da se vise isplati uticati na mjere koje ce sprijeciti iseljavanje, nego poticati vracanje. Najvise se moze nadati izmedju 10-15% da ce se vratiti, i to vecina u dobu pri mirovini. Ulaganje u povratnike je cak i moralno problematicno, jer daje signal da ce ti drzava pomoci tek kad odes - zato bolje dati onima sto nisu otisli.

Da na 10 godina radjanja 2.citave godine djece se isele iz Hrvatske.

Da je Njemacka na jednu godinu iz trecih zemalja (van EU) uvezla cca. 400.000, a Hrvatska skoro 200.000 stranih radnika.
Last edited by Haris.ba on 07/06/2024 18:30, edited 3 times in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#3942 Re: Demografija

Post by _BataZiv_0809 »

Dobro u Zagrebu
Bosanac sa dna kace

#3943 Re: Demografija

Post by Bosanac sa dna kace »

Postoje razna radikalna rješenja.
Mislim da je nekad u 9. vijeku u Bizantiji zbog prevelikog broja monaha i monahinja došlo do smanjenja stanovništva, pa je vlast krenula sa prisilnim brakovima i zabranom/smanjenjem monašenja. Tako da su muškarci i žene postrojavani jedni naspram drugih, i bili prisiljeni na brak sa osobom koja je raspoređena naspram njih. Tu su naravno išle i određene olakšice po pitanju nameta i obaveza prema državi, sve s ciljem da se što prije poveća broj stanovnika.
Sanjarko

#3944 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Bosanac sa dna kace wrote: 13/06/2024 22:42

Mislim da je nekad u 9. vijeku u Bizantiji zbog prevelikog broja monaha i monahinja došlo do smanjenja stanovništva, pa je vlast krenula sa prisilnim brakovima i zabranom/smanjenjem monašenja. Tako da su muškarci i žene postrojavani jedni naspram drugih, i bili prisiljeni na brak sa osobom koja je raspoređena naspram njih. Tu su naravno išle i određene olakšice po pitanju nameta i obaveza prema državi, sve s ciljem da se što prije poveća broj stanovnika.
To je pre radikalno rjesenje i nije garancija da ce te osobe u braku imati djecu. Ja sam davno smislio rjesenje isto radikalno ali u pozitivnom smislu kao inovativno da je ali uz poticaje itd, ali opet ne znam da li bi bilo ko to prihvatio.

Vjerujem uz dovoljno poticaja tj love da bi mladi bracni parovi i inace bracni parovi to prihvatali. Ali mene niko ne zarezuje, niti sljivi. Zbog Sch, kao da mi s Sch ne mozemo imati dobre ideje. Vode me kao da imam ideje pronalastva, tako nekako.

Ova jos ideja se da odraditi lako. Cak i ja bi je znao odraditi jer samo zakonsku regulativu treba da ima i da se ona usvoji. Ali za neke druge ideje nazalost nemam ja vjestina, ni obrazovanja da ih realiziram.

A pola mojih ideja se ostvarilo, da ne kazem skoro sve. Od kamera i mikrofona tj fakticki prislusnih uredzaja u raznim aparatima pa nadalje. Ali ni ja nisam mogao razmjere toga mogao pretpostaviti.

Od 2005 godine imam ideje razne.
Sanjarko

#3945 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 07/06/2024 18:23 Demograf Tado Juric iz Hrvatske kaze da od 10 prodanih nekretnina u Zagrebu u priobalju 7 ih kupuju stranci.

Da se vise isplati uticati na mjere koje ce sprijeciti iseljavanje, nego poticati vracanje. Najvise se moze nadati izmedju 10-15% da ce se vratiti, i to vecina u dobu pri mirovini. Ulaganje u povratnike je cak i moralno problematicno, jer daje signal da ce ti drzava pomoci tek kad odes - zato bolje dati onima sto nisu otisli.

Da na 10 godina radjanja 2.citave godine djece se isele iz Hrvatske.

Da je Njemacka na jednu godinu iz trecih zemalja (van EU) uvezla cca. 400.000, a Hrvatska skoro 200.000 stranih radnika.
Ima Sanjarko i rjesenje za to, i nije moje, staro je, ali ko bi prihvatio to, u kapitalizmu? A onaj koji bi to donio kao rjesenje bi bio smaket tj ubijen, odmah jer bi rusio kapitalisticki poredak sistema i poslove raznih i kapitalista, znaci legit biznismena, ali i raznih hostaplera.
Bosanac sa dna kace

#3946 Re: Demografija

Sanjarko wrote: 13/06/2024 22:58

To je pre radikalno rjesenje i nije garancija da ce te osobe u braku imati djecu. Ja sam davno smislio rjesenje isto radikalno ali u pozitivnom smislu kao inovativno da je ali uz poticaje itd, ali opet ne znam da li bi bilo ko to prihvatio.

Vjerujem uz dovoljno poticaja tj love da bi mladi bracni parovi i inace bracni parovi to prihvatali. Ali mene niko ne zarezuje, niti sljivi. Zbog Sch, kao da mi s Sch ne mozemo imati dobre ideje. Vode me kao da imam ideje pronalastva, tako nekako.

Ova jos ideja se da odraditi lako. Cak i ja bi je znao odraditi jer samo zakonsku regulativu treba da ima i da se ona usvoji. Ali za neke druge ideje nazalost nemam ja vjestina, ni obrazovanja da ih realiziram.

A pola mojih ideja se ostvarilo, da ne kazem skoro sve. Od kamera i mikrofona tj fakticki prislusnih uredzaja u raznim aparatima pa nadalje. Ali ni ja nisam mogao razmjere toga mogao pretpostaviti.

Ovo je bilo neko radikalno rješenje u izvodivo u uslovima tog vremena. Nije tu bio samo broj nove djece, već i broj ljudi koji su bili direktni akteri jednog društva. A društvo ne postoji bez pojedinca kao aktivnog učesnika, imao on/ona djecu ili ne. Time što se neko zatvorio u neki manastir, otiš'o živjeti u pustari i sl. i živi na "hljebu i vodi", društvo direktno nema ništa; nit plaća/izvršava namete, niti proizvodi, niti troši ono što drugi proizvode, ništa...
Ne znam šta bi danas bilo radikalno...povećanje koeficijenta plaće/penzije, ne znam...
Bosanac sa dna kace

#3947 Re: Demografija

Sanjarko wrote: 13/06/2024 23:02 Ima Sanjarko i rjesenje za to, i nije moje, staro je, ali ko bi prihvatio to, u kapitalizmu? A onaj koji bi to donio kao rjesenje bi bio smaket tj ubijen, odmah jer bi rusio kapitalisticki poredak sistema i poslove raznih i kapitalista, znaci legit biznismena, ali i raznih hostaplera.
Sve ok, samo ne zaboravi da živiš u društvu i među narodom čije planiranje i shvaćanje budućnosti ne seže dalje od "šta će se sutra ručku".
Sanjarko

#3948 Re: Demografija

Post by Sanjarko »

Bosanac sa dna kace wrote: 13/06/2024 23:21
Sanjarko wrote: 13/06/2024 22:58

Ovo je bilo neko radikalno rješenje u izvodivo u uslovima tog vremena. Nije tu bio samo broj nove djece, već i broj ljudi koji su bili direktni akteri jednog društva. A društvo ne postoji bez pojedinca kao aktivnog učesnika, imao on/ona djecu ili ne. Time što se neko zatvorio u neki manastir, otiš'o živjeti u pustari i sl. i živi na "hljebu i vodi", društvo direktno nema ništa; nit plaća/izvršava namete, niti proizvodi, niti troši ono što drugi proizvode, ništa...
Ne znam šta bi danas bilo radikalno...povećanje koeficijenta plaće/penzije, ne znam...
Ma ima rjesenja ako se hoce pronaci, razna rjesenja. Kazem ja ih pronalazio ali me niko ne slusa. S ovim bi dobili mnogi parovi po 2 minimalno, a maksimalno 4 djece, mnogi bi isli na maksimalno mozda, neki na minimalno, i sarma bi bila 3 djece.

Samci mnogi nisu krivi sto su samci. Evo ja cu bit samac jednog dana, a samac sam jer sam bolestan. Fizicki i mentalno. Vjerovatno neki oblik autizma sam imao od malena ili Sch odmah zbog Penicilinskog soka.

Ali ne daju reci to tj priznati to. A trosim itd. A htio i pridonositi drustvu, ali kazem niko me ne slusa.

U vezi ideja mislim.
Haris.ba

#3949 Re: Demografija

Post by Haris.ba »

So What!

#3950 Re: Demografija

Post by So What! »

Kako objasniti da BiH ima 3,4 miliona birača ako nas je prema popisu iz 2013. ukupno bilo 3,5 miliona
Image

Centralna izborna komisija je objavila da je Centralni birački spisak zaključen na dan 22.08. 2024. u 24:00 sati prema kojoj je upisano 3.400.204 birača. Ono što je dovelo do nejasnoća je to što prema popisu stanovništva iz 2013. ima 3.531.159 stanovnika, a danas izgledno znato i manje od tog broja.

"Centralna izborna komisija BiH vodi Centralni birački spisak za teritoriju Bosne i Hercegovine na osnovu evidencije nadležnog državnog organa koji vodi registar građana Bosne i Hercegovine u skladu sa Zakonom o centralnoj evidenciji i razmjeni podataka, odnosno na osnovu evidencija Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA)", naveli su iz Centralne izborne komisije.

U skladu sa članom 3.2 Izbornog zakona BiH u Centralni birački spisak, ро službenoj dužnosti, upisuju se državljani BiH s prijavljenim prebivalištem u ВiН, koji su navršili 18 godina.

"Centralni birački spisak sačinjava se i vodi na osnovu podataka iz službenih evidencija o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine koje vodi nadležni državni organ, drugih javnih isprava i službenih evidencija o državljanima BiH koje vode Centralna izborna komisija BiH i drugi nadležni organi i na osnovu javnih isprava i podataka koji se dobiju neposredno od građana", navode iz CIK-a.

Prema tome svi državljani BiH sa napunjenih 18 godina sa prebivalištem u BiH, uključujući i one u inostranstvu, upisani su u Centralni birački spisak u skladu sa Izbornim zakonom BiH.

"Kada je u pitanju brisanje umrlih osoba sa biračkog spiska to nije u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH. Shodno članu 3.5 stav (8) Izbornog zakona BiH, nadležni matični uredi koji na osnovu potvrde o smrti vrše upis činjenice smrti u matičnim knjigama umrlih, odnosno pri implementaciji Zakona o matičnim knjigama, dužni su da nadležnom organu koji vodi službene evidencije o jedinstvenom matičnom broju, prebivalištu i boravištu državljana BiH dostave sve promjene koje utiču na ažurnost Centralnog biračkog spiska u pisanoj formi najkasnije u roku od sedam dana od dana kada je promjena nastala. Zato je potrebno da svako iz svoje nadležnosti preduzme neophodne mjere, kako bi se imena umrlih osoba brisala iz evidencije Centralnog biračkog spiska", pojasnili su iz Centralne izborne komisije.

Istakli su da na svijetu ne postoji 100 posto ažuriran birački spisak kada su u pitanju umrla lica, ali je bitno ne dozvoliti da neko zloupotrijebi tu činjenicu.

Iz IDDEEA su naveli da IDDEEA ima obavezu da shodno odredbama Izbornog zakona kao organ nadležan za održavanje i tehničko vođenje evidencije JMB, prebivališta i boravišta i ličnih karata dostavi podatke iz tih evidencija CIK-u u svrhu sačinjavanja konačnog biračkog spiska. Birački spisak pored podataka iz ovih evidencija se dopunjava i podacima koje dostavljaju i drugi organi, npr. o raseljenim osobama, osobama koje se prijave za glasanje iz inozemstva i sl.

"Za tačnost podataka sadržanim u navedenim evidencijama odgovorni su organi koji te podatke obrađuju i unose (Općinske izborne komisije, MUP, matični uredi i sl.) Za konačnu tačnost i integritet biračkog spiska odgovoran je CIK BIH. Nažalost, IDDEEA nema niti jednu nadležnost ili mogućnost u svrhu poduzimanja mjera ili radnji kojim bi se s biračkog spiska brisala lica koja tu ne pripadaju (npr. lica koja su promijenila prebivalište i odselili iz BIH, umrli za koje nije iz nekog razloga proveden postupak brisanja podataka i sl.)", poručili su iz IDDEEA-e.

Prema podacima IDEEA-e izdato je 3.051.157 važečih ličnih karata. To znači da postoji oko 400.000 državljana Bosne i Hercegovine koji nemaju nijedan zvanični dokument, ali te osobe se nalaze u Centralnom biračkom spisku jer imaju pravo glasa i teoretski mogu do izbora izvaditi dokument.

Također, problem umrlih na biračkim spiskovima je danas zanemarljiv s obzirom na modernizaciju sistema i automatsko ažuriranje.

Jasno je da ovakve razlike u brojevima mogu izazvati sumnje kod građana i eventualno otvoriti prostor za plasiranje lažnih i manipulativnih informacija o izbornom procesu. Također, to znači i da je stvarna izlaznost građana koji žive u Bosni i Hercegovini na izborima veća nego ona koja bude prikazana u izvještajima na dan izbora.
Klix
Post Reply