Ne vrijedi argumentovano raspravljati jer svede na licni nivo i onda odatle pobezobrazno ismijava i psuje. Jeza bar ti imas iskustvajeza u ledja wrote: ↑02/09/2024 17:55 Liku svaki drugi post neka licna upadica i onda kad ga prozovu, on druge optuzuje za “joj hamo vidi mu glave”.![]()
IRAN
-
sumirprimus
#37251 Re: IRAN
- JohnnyS
#37252 Re: IRAN
Znači isto ko manji gradovi u TurskojMMM1977 wrote: ↑02/09/2024 17:55 Bio sam u Iranu desetak dana, niti su jadni niti posebno uspješni ali žive prilično normalno. Ono što me posebno iznenadilo je da bogami nisu nešto ni vjerski previše nastrojeni, džamije su prazne i zapuštene. Sve u svemu kao manji gradovi u Turskoj.
I hoće zajebati pravo, posebno na kursu![]()
- skrbavi-admin
#37253 Re: IRAN
nisi ti jarane toliko zajeban koliko ti mislis dzaba ti sarkazamjeza u ledja wrote: ↑02/09/2024 17:55 Liku svaki drugi post neka licna upadica i onda kad ga prozovu, on druge optuzuje za “joj hamo vidi mu glave”.![]()
- jeza u ledja
#37254 Re: IRAN
skrbavi-admin wrote: ↑02/09/2024 18:56 sljedeci put kad budes odgovarao pokusaj sebi prevest gugl translejtom sebi da bolje razumijes na engleskom sa razumijevanjem
-
MMM1977
#37255 Re: IRAN
Još goreJohnnyS wrote: ↑02/09/2024 18:42Znači isto ko manji gradovi u TurskojMMM1977 wrote: ↑02/09/2024 17:55 Bio sam u Iranu desetak dana, niti su jadni niti posebno uspješni ali žive prilično normalno. Ono što me posebno iznenadilo je da bogami nisu nešto ni vjerski previše nastrojeni, džamije su prazne i zapuštene. Sve u svemu kao manji gradovi u Turskoj.
![]()
-
sumirprimus
#37256 Re: IRAN
Pa dobro, pod sankcijama su 40 plus godina, mira imati uticaja.
- Ludzak
#37257 Re: IRAN
Nikad oni nisu ni bili vjerski nastrojeni. Zna se kako je došla islamska revolucija, i koliko je naroda nastradalo od te islamske revolucije. Oni su mogli biti među naprednijima da ih islamska revolucija nije degradirala, i ograničila.MMM1977 wrote: ↑02/09/2024 17:55 Bio sam u Iranu desetak dana, niti su jadni niti posebno uspješni ali žive prilično normalno. Ono što me posebno iznenadilo je da bogami nisu nešto ni vjerski previše nastrojeni, džamije su prazne i zapuštene. Sve u svemu kao manji gradovi u Turskoj.
A obični narrod, zapravo, i ne gaji mržnju prema Zapadu i Izraelu.
- jeza u ledja
#37258 Re: IRAN
Ima njih dosta koji su i protiv rezima i protiv teokracije, ali i protiv Amerike i pogotovo Izraela. Da ne pricam kakvo misljenje imaju o Arapima.
Vecina njih su nacionalisti prije svega.
Vecina njih su nacionalisti prije svega.
- Ludzak
#37259 Re: IRAN
To da. Mržnja prema Arapima im je zajednička.
-
Hendrix
#37260 Re: IRAN
Ma i Arapi su ljubomorni na Perziju i istoriju koju imaju. UAE kad im gledas u muzeju istoriju nema ni 50 godina otkako su nastali, smijesno u poredjenju sa Perzijom.
UAE nekakav sheik pozenio kceri od svakog plemenskog vodje, nastanco 30+ djece i osnovao drzavu koja pliva na nafti i gasu. I to je to.
Nikakve kulture, pisanja ili muzike oni nemaju. Kultura im je Mercedes AMG i Starbucks.
Iran im je uvijek trn u oku.
- skrbavi-admin
#37261 Re: IRAN
kakve se nebuloze ovdje pricaju, cuj nisu nikad bili vjerski nastrojeni a dzamija imaju starijih od 1500 godina
ja razumijem da je moguce utvrdit da ima kamara ljudi koje ne zanima praktikovanje islama bas evo kao i ja ne praktikujem, al tvrdit da "slabo to oni tamo" je izlisno....
valjda neki ocekuju da dzamija bude puna 24/7 ljudi koji se mole neprestano da im dodje ljeb na tacni u dzamiju s neba
ja razumijem da je moguce utvrdit da ima kamara ljudi koje ne zanima praktikovanje islama bas evo kao i ja ne praktikujem, al tvrdit da "slabo to oni tamo" je izlisno....
valjda neki ocekuju da dzamija bude puna 24/7 ljudi koji se mole neprestano da im dodje ljeb na tacni u dzamiju s neba
- Sanjarko
#37262 Re: IRAN
Mole se ljudi u kućama. Kod mene u porodici ima članova koji se tako mole.
- Point.
#37263 Re: IRAN
Ušutili se ajatolovci oko strašne odmazde.
- Haris.ba
-
ragib
- Ludzak
#37266 Re: IRAN
Slažem se.Hendrix wrote: ↑03/09/2024 07:37Ma i Arapi su ljubomorni na Perziju i istoriju koju imaju. UAE kad im gledas u muzeju istoriju nema ni 50 godina otkako su nastali, smijesno u poredjenju sa Perzijom.
UAE nekakav sheik pozenio kceri od svakog plemenskog vodje, nastanco 30+ djece i osnovao drzavu koja pliva na nafti i gasu. I to je to.
Nikakve kulture, pisanja ili muzike oni nemaju. Kultura im je Mercedes AMG i Starbucks.
Iran im je uvijek trn u oku.
Da Arapima nije Zapada i zapadnjačkih para, ne bi oni znali živjeti.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#37267 Re: IRAN
Nakon ove suplje s osvetom narod se treba dici i skinut mule i zlocinacki rezim
- BarbaDue
- Ludzak
- Truba
#37270 Re: IRAN
ode ionako i ovako
narod koji nije spreman na zrtvu nece imati normalnu drzavu i vodstvo
narod koji nije spreman na zrtvu nece imati normalnu drzavu i vodstvo
- dembele
#37271 Re: IRAN
Da, neka i oni osjete sve blagodati demokratije kao što ima Irak i Libija. I ako može da Amerikanci odmah zauzmu naftna polja, da ne bi došlo do ekološke katastrofe, zapaliće neko jbg
- alijagoro
#37272 Re: IRAN
- Čitalac
#37273 Re: IRAN
Predloženi koridor Zangezur crvena je linija za Iran, piše Teheran Times: Ponašanje Moskve nije prihvatljivo.
Nakon 11 mjeseci rata i nemira u Gazi, u regiji se možda priprema novi sukob. Ilham Aliyev je udvostručio svoje napore da uspostavi koridor u Armeniji, čak i ako to dovede do još jednog vojnog sukoba između dva stara rivala, kako je izjavio sam predsjednik. Predloženi koridor "Zangezur", kako su ga nazvali azerbejdžanski i turski dužnosnici, presjekao bi armensku povijesnu pokrajinu Syunik, regiju koja stoljećima dijeli granicu s Iranom. Iran je više puta ponovio svoje protivljenje predloženom koridoru, naglašavajući svoju predanost očuvanju i zaštiti svojih povijesnih granica kao i geopolitičke stabilnosti u regiji.
Teheran je još jednom izrazio svoje protivljenje, a iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi izjavio je da je svako ugrožavanje teritorijalnog integriteta iranskih susjeda i vlastitih granica "crvena linija". "Mir, sigurnost i regionalna stabilnost nisu samo prioritet, već i jedan od stupova naše nacionalne sigurnosti", upozorio je Araqchi.
Primjedbe prvog diplomata došle su kao odgovor na nedavne izjave njegovog ruskog kolege Sergeja Lavrova, koji je stao uz Baku tijekom posjeta Azerbajdžanu i osudio Armeniju za "sabotiranje" pokušaja otvaranja Zangezura, za što je tvrdio da je Erevan već pristao. Posljednji sporazum potpisan između Armenije i Azerbajdžana nakon rata u Nagorno-Karabahu 2020. ne spominje takav koridor.
Lavrovljeva izjava također je izazvala kritike drugih visokih i utjecajnih Iranaca. Mohsen Rezaei, bivši načelnik IRGC i sadašnji tajnik Vijeća ekspeditivnosti, rekao je: “Ponašanje ruskog državnika nije prihvatljivo i u jasnoj je suprotnosti s njihovom izjavom o prijateljstvu s Iranom. Ove nejasnoće treba riješiti.” U Armeniji je iranski veleposlanik rekao novinarima u petak da se "snovi nekih o Armeniji pod različitim imenima, uključujući takozvani koridor, nikada neće ostvariti".
Mehdi Sobhani je predložio da čak i ako bi se stvorila tranzitna ruta koja bi povezivala Nakhchivan s Bakuom, ona bi trebala biti pod kontrolom Armenije. “Armenska vlada je to sama jasno rekla. Podržavamo ideju da bi sve kontrole i nadzor trebali biti pod suverenitetom Armenije,” rekao je izaslanik, dodajući, “Nismo više u 19. stoljeću; mi smo u 21. stoljeću. Zemlje imaju neovisnost i suverenitet.”
Lavrovljeva izjava ruskim medijima označava prvi slučaj u kojem je Moskva jasno artikulirala svoje stajalište o Zangezuru. Javna potpora iznenadila je mnoge promatrače, koji nisu očekivali da će Rusija previdjeti iransko stajalište o pitanju koje je Teheran više puta označio kao "crvenu liniju". Teheran i Moskva na putu su jačanja veza proteklih godina, a mnogi zapadni mediji izrazili su zabrinutost da postaju "strateški saveznici".
“Četiri godine Rusija je bila dvosmislena po pitanju azerbajdžanskog koridora. Međutim, s ratom u Ukrajini i okupacijom njezinih zapadnih teritorija, Rusija sada nastoji umiriti Azerbajdžan podupirući njegov plan koridora", kaže Hossein Salar Seyfodini, istraživač i stručnjak za regiju Južnog Kavkaza.
Seyfodini je upozorio da bi takozvani Zangezurski koridor također mogao dati Izraelu, bliskom savezniku Azerbajdžana, stratešku prednost omogućujući mu da "okruži" Iran. On je, međutim, rekao da je vrlo malo vjerojatno da će predloženi koridor biti uspostavljen zbog snažnog protivljenja Irana.
“U proteklih nekoliko godina razni iranski dužnosnici, uključujući vođu islamske revolucije, jasno su dali do znanja da Teheran to neće dopustiti. Mislim da će se Iranci opirati Zangezuru do kraja, čak ako to znači i da moraju vojno intervenirati.”
- Truba
#37274 Re: IRAN
ne znam sta fali iraku
nema vise kemijskih napada na kurde niti napada kuvajt i iran i izrael
sto se libije tice ne vidim migranata iz libije
dzamahirijski komunizam koji su imali na duge staze nije bio odrziv
nije demokratizirana zemlja ko juza na vrijeme
ode glava hop sadamu
ode guza hop gadafiju
- dembele
#37275 Re: IRAN
Umijeće je i u ovako malo teksta napisati toliko glupostiTruba wrote: ↑07/09/2024 22:15ne znam sta fali iraku
nema vise kemijskih napada na kurde niti napada kuvajt i iran i izrael
sto se libije tice ne vidim migranata iz libije
dzamahirijski komunizam koji su imali na duge staze nije bio odrziv
nije demokratizirana zemlja ko juza na vrijeme
ode glava hop sadamu
ode guza hop gadafiju