Ukrajina
-
splinter
-
Crvene_brigade
#207878 Re: Ukrajina
- Point.
#207879 Re: Ukrajina
- Čitalac
#207880 Re: Ukrajina
Profesor Miroslav Borisenko na frontu je bio 2014. pa ponovo od februara 2022. do danas. Govori o nauci, ratu i društvu (koje se, kaže, kreće u pogrešnom pravcu): Najveći problem naše armije je broj vojnika – nema ih dovoljno.

Profesor povijesti Miroslav Borisenko:
- Mislim da sam itekako kriv i, kao i drugi povjesničari, moram iskupiti svoju krivnju. Povijest smo shvaćali i učili kao stalni proces napretka, od primitivnijeg društva do suvremenog, uvjeravali studente da su rat ili genocid fenomeni koji ne mogu postojati u našem vremenu...Trebat će mi vremena da ponovno promislim. Žao mi je samo onih znanstvenika koji su cijeli život proučavali, na primjer, Prvi svjetski rat, pročitali tisuću tomova, ali svaki mobilizirani vojnik koji je jurišao blizu Robotina zna što je vojnik doista osjećao kod Verduna ili Some. Sad mi se čini da je povijest, kao znanost, izgubila smisao...Za mene je sve ovo vrlo bolno. Mnogi moji studenti već su poginuli braneći Ukrajinu, i ja se također osjećam odgovornim…
- Ako govorimo o starosnom i demografskom sastavu moderne ukrajinske vojske, onda je to, naravno, jedno od najbolnijih pitanja. Mi smo jedina vojska koja se bori sa starijima od 40 godina. Prosječna dob ukrajinskog vojnika je 43 godine. To je netipično za sve sukobe u dvadesetom stoljeću. Tada je prosječna starost ratnika bila oko 25 godina. I nije stvar u tome da se životni vijek sada produljuje, nego da su za obavljanje određenih poslova stvarno potrebni mladi ljudi s određenom fizičkom spremom i razinom inteligencije, znanja, pa i obrazovanja.
- Najveći problem moderne ukrajinske vojske je broj vojnika - nema ih dovoljno. Drugi problem je kvaliteta vojnog kadra. Sve zajedno, problem ljudskih resursa za Ukrajinu je veći od inhibicije pomoći zapadnih saveznika ili kvalitete oružja.
- Ukrajinsko društvo treba poći od činjenice da smo na rubu velike katastrofe. Radi se o očuvanju nacije i države. Polazeći od toga, i vlast i društvo – naglašavam i društvo – moraju prihvatiti istinu da moramo mobilizirati one koji će biti najkorisniji za obranu naše domovine. Ne treba ići logikom: te ljude nećemo uzeti u vojsku jer su jako pametni, a ove nećemo jer su jako lijepi, a ove jer su premladi i još nemaju djecu. To su izgovori. Sadašnji sustav mobilizacije temelji se na činjenici da uglavnom regrutiramo one koji ne mogu pobjeći, lagati, platiti ili se jednostavno nemaju gdje sakriti. Često u vojsku dolaze ljudi koji ne mare za svoj život, a to je vrlo opasan trend. Iz mog osobnog iskustva kao zapovjednika u ovom trenutku, najbolji vojnici su uglavnom ljudi srednje dobi – 30 godina – koji imaju obitelj, karijeru, posao, koji su nešto postigli u ovom životu. To su ljudi koji ne krive nikoga za svoje neuspjehe, već preuzimaju odgovornost za svoj život. To je po mom mišljenju savršeni vojnik…
- Kada muškarci idu u rat, njihove pozadinske funkcije, u gospodarstvu, zauzimaju žene. To je u biti bio slučaj u svim europskim zemljama i Sjedinjenim Državama tijekom Drugog svjetskog rata, kada je trebalo mobilizirati velike mase stanovništva. Za rat za opstanak koji se trenutno vodi u Ukrajini, to je jedini put. Nalazimo se u trenutku kada smo prisiljeni mobilisati što više ljudi. Smatra se da se gospodarstvo ne može održati ako se mobilizira više od 10% građana. Međutim, iz povijesti znamo da su tijekom Drugog svjetskog rata Finci mobilizirali 14%, a Austrijanci čak i više. Amerikanci nisu ratovali na svom teritoriju, a imali su 16 milijuna uključenih u vojsku, što je ogroman broj. Zapravo, cijelo društvo je bilo uključeno – i na prvoj liniji i u pozadini. Umjesto svega toga, naše društvo odlučilo je da šačica vojnika treba spasiti gotovo 97% građana.
- Mislim da većina vojnika koji su tu od veljače 2022. sebi postavlja pitanje: "Zašto ja?" Zašto se ne mogu svako jutro probuditi u krevetu sa svojom ženom? Zašto ne mogu sudjelovati u odgoju svog djeteta“? Spomenuo bih austrijskog filozofa Viktora Frankla, koji je bio dugogodišnji zatočenik njemačkih koncentracijskih logora. U svojim memoarima prisjeća se da su oni zarobljenici koji su povjerovali glasinama da će rat završiti do Božića 1944. jednostavno izgubili volju za životom. Nekoliko godina borili su se za opstanak u strašnim i teškim uvjetima, ali onda, kada je postalo očito da se rat ipak nastavlja, legli su i odbili napustiti barake. Među zarobljenicima je najveća smrtnost bila upravo između Božića 1944. i Nove godine 1945. Glavni razlog je psihički slom. Možda će mi netko zamjeriti što uspoređujem zatvorenike nacističkih logora s vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, briga me. Ali, i jedni i drugi žive izvan granica psihičke stabilnosti. Pretpostavljam da ćemo u veljači-ožujku sljedeće godine – za mnoge će to biti razdoblje od 36 mjeseci – vidjeti velike probleme: samoubojstva, dezerterstva i tako dalje. Bojim se da čak i oni koji se sada uspješno nose sa svim izazovima to možda neće moći izdržati. Ako se slome, tada će uslijediti katastrofa…
- Ovaj rat je prilika da ujedinimo naše društvo na temelju zajedničkog teškog, često traumatičnog iskustva. Ovo je naša prilika da stvorimo sjajnu generaciju branitelja koji će preuzeti odgovornost za državu, zajednicu i svoje obitelji. Rat je prilika da izgradimo novi sustav moralnih koordinata koji će ujediniti našu zemlju. Umjesto toga, vidimo da jednostavno postoji fragmentacija društva na one koji pjevaju o „žuto-plavom srcu“ i one koji se bore za svoju zastavu. Aktivna manjina, koja je preuzela odgovornost za sudbinu države, sada osjeća da je ostala sama s najstrašnijim izazovom u povijesti. I to je najveća tragedija naše generacije i cijelog naroda.
-
sumirprimus
#207881 Re: Ukrajina
Odgovor na to pitanje je opsta mobilizacija.
-
Crvene_brigade
#207882 Re: Ukrajina
Pod kontrolom ZSU su nova mjesta u “Kurskoj narodnoj Republici”...
-
zigzag
#207883 Re: Ukrajina
Naselje Kaučuk je kotliću. Neće se rusi izvući.
-
Romanija
#207884 Re: Ukrajina
Deepstate mape valjaju jedino kad biljeze Ru prodore, onog trenutka kad pokazuju suprotno nisu toliko pouzdane ili su u bliskoj saradnji sa Ukr vojnim vrhom.
A na Pokrovsku je definitvno usporilo cim nam Modela nema 3+ dana. Jos samo da Chitalac malo uspori sa prenosima vijesti likova koji bi volili Dnipro da padne u Ru ruke za politicku smrt Zelenskog i moral ce ovdje opet biti na visokom nivou. Mozda i sumir pocne ponovo postavljati bubove umjesto se zajebavati sa kijevskim politickim sukobima.
-
sumirprimus
#207885 Re: Ukrajina
mane zajebavam se, ni sa kjevskim politickim sukobima, nit sa bubovima.
sa mobitela mi je jednostavno prekompikovano.
sa mobitela mi je jednostavno prekompikovano.
- Čitalac
#207886 Re: Ukrajina
Evo usporiću.Romanija wrote: ↑06/09/2024 11:31Jos samo da Chitalac malo uspori sa prenosima vijesti likova koji bi volili Dnipro da padne u Ru ruke za politicku smrt Zelenskog i moral ce ovdje opet biti na visokom nivou. Mozda i sumir pocne ponovo postavljati bubove umjesto se zajebavati sa kijevskim politickim sukobima.
-
sumirprimus
#207887 Re: Ukrajina
moramo napravit pauzu s temom citalacČitalac wrote: ↑06/09/2024 12:02Evo usporiću.Romanija wrote: ↑06/09/2024 11:31Jos samo da Chitalac malo uspori sa prenosima vijesti likova koji bi volili Dnipro da padne u Ru ruke za politicku smrt Zelenskog i moral ce ovdje opet biti na visokom nivou. Mozda i sumir pocne ponovo postavljati bubove umjesto se zajebavati sa kijevskim politickim sukobima.
- skrbavi-admin
#207888 Re: Ukrajina
steta jednog vrhunskog intelektualca, procitao sam post u dahu.Čitalac wrote: ↑06/09/2024 10:40 Profesor Miroslav Borisenko na frontu je bio 2014. pa ponovo od februara 2022. do danas. Govori o nauci, ratu i društvu (koje se, kaže, kreće u pogrešnom pravcu): Najveći problem naše armije je broj vojnika – nema ih dovoljno.
Profesor povijesti Miroslav Borisenko:
- Mislim da sam itekako kriv i, kao i drugi povjesničari, moram iskupiti svoju krivnju. Povijest smo shvaćali i učili kao stalni proces napretka, od primitivnijeg društva do suvremenog, uvjeravali studente da su rat ili genocid fenomeni koji ne mogu postojati u našem vremenu...Trebat će mi vremena da ponovno promislim. Žao mi je samo onih znanstvenika koji su cijeli život proučavali, na primjer, Prvi svjetski rat, pročitali tisuću tomova, ali svaki mobilizirani vojnik koji je jurišao blizu Robotina zna što je vojnik doista osjećao kod Verduna ili Some. Sad mi se čini da je povijest, kao znanost, izgubila smisao...Za mene je sve ovo vrlo bolno. Mnogi moji studenti već su poginuli braneći Ukrajinu, i ja se također osjećam odgovornim…
- Ako govorimo o starosnom i demografskom sastavu moderne ukrajinske vojske, onda je to, naravno, jedno od najbolnijih pitanja. Mi smo jedina vojska koja se bori sa starijima od 40 godina. Prosječna dob ukrajinskog vojnika je 43 godine. To je netipično za sve sukobe u dvadesetom stoljeću. Tada je prosječna starost ratnika bila oko 25 godina. I nije stvar u tome da se životni vijek sada produljuje, nego da su za obavljanje određenih poslova stvarno potrebni mladi ljudi s određenom fizičkom spremom i razinom inteligencije, znanja, pa i obrazovanja.
- Najveći problem moderne ukrajinske vojske je broj vojnika - nema ih dovoljno. Drugi problem je kvaliteta vojnog kadra. Sve zajedno, problem ljudskih resursa za Ukrajinu je veći od inhibicije pomoći zapadnih saveznika ili kvalitete oružja.
- Ukrajinsko društvo treba poći od činjenice da smo na rubu velike katastrofe. Radi se o očuvanju nacije i države. Polazeći od toga, i vlast i društvo – naglašavam i društvo – moraju prihvatiti istinu da moramo mobilizirati one koji će biti najkorisniji za obranu naše domovine. Ne treba ići logikom: te ljude nećemo uzeti u vojsku jer su jako pametni, a ove nećemo jer su jako lijepi, a ove jer su premladi i još nemaju djecu. To su izgovori. Sadašnji sustav mobilizacije temelji se na činjenici da uglavnom regrutiramo one koji ne mogu pobjeći, lagati, platiti ili se jednostavno nemaju gdje sakriti. Često u vojsku dolaze ljudi koji ne mare za svoj život, a to je vrlo opasan trend. Iz mog osobnog iskustva kao zapovjednika u ovom trenutku, najbolji vojnici su uglavnom ljudi srednje dobi – 30 godina – koji imaju obitelj, karijeru, posao, koji su nešto postigli u ovom životu. To su ljudi koji ne krive nikoga za svoje neuspjehe, već preuzimaju odgovornost za svoj život. To je po mom mišljenju savršeni vojnik…
- Kada muškarci idu u rat, njihove pozadinske funkcije, u gospodarstvu, zauzimaju žene. To je u biti bio slučaj u svim europskim zemljama i Sjedinjenim Državama tijekom Drugog svjetskog rata, kada je trebalo mobilizirati velike mase stanovništva. Za rat za opstanak koji se trenutno vodi u Ukrajini, to je jedini put. Nalazimo se u trenutku kada smo prisiljeni mobilisati što više ljudi. Smatra se da se gospodarstvo ne može održati ako se mobilizira više od 10% građana. Međutim, iz povijesti znamo da su tijekom Drugog svjetskog rata Finci mobilizirali 14%, a Austrijanci čak i više. Amerikanci nisu ratovali na svom teritoriju, a imali su 16 milijuna uključenih u vojsku, što je ogroman broj. Zapravo, cijelo društvo je bilo uključeno – i na prvoj liniji i u pozadini. Umjesto svega toga, naše društvo odlučilo je da šačica vojnika treba spasiti gotovo 97% građana.
- Mislim da većina vojnika koji su tu od veljače 2022. sebi postavlja pitanje: "Zašto ja?" Zašto se ne mogu svako jutro probuditi u krevetu sa svojom ženom? Zašto ne mogu sudjelovati u odgoju svog djeteta“? Spomenuo bih austrijskog filozofa Viktora Frankla, koji je bio dugogodišnji zatočenik njemačkih koncentracijskih logora. U svojim memoarima prisjeća se da su oni zarobljenici koji su povjerovali glasinama da će rat završiti do Božića 1944. jednostavno izgubili volju za životom. Nekoliko godina borili su se za opstanak u strašnim i teškim uvjetima, ali onda, kada je postalo očito da se rat ipak nastavlja, legli su i odbili napustiti barake. Među zarobljenicima je najveća smrtnost bila upravo između Božića 1944. i Nove godine 1945. Glavni razlog je psihički slom. Možda će mi netko zamjeriti što uspoređujem zatvorenike nacističkih logora s vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, briga me. Ali, i jedni i drugi žive izvan granica psihičke stabilnosti. Pretpostavljam da ćemo u veljači-ožujku sljedeće godine – za mnoge će to biti razdoblje od 36 mjeseci – vidjeti velike probleme: samoubojstva, dezerterstva i tako dalje. Bojim se da čak i oni koji se sada uspješno nose sa svim izazovima to možda neće moći izdržati. Ako se slome, tada će uslijediti katastrofa…
- Ovaj rat je prilika da ujedinimo naše društvo na temelju zajedničkog teškog, često traumatičnog iskustva. Ovo je naša prilika da stvorimo sjajnu generaciju branitelja koji će preuzeti odgovornost za državu, zajednicu i svoje obitelji. Rat je prilika da izgradimo novi sustav moralnih koordinata koji će ujediniti našu zemlju. Umjesto toga, vidimo da jednostavno postoji fragmentacija društva na one koji pjevaju o „žuto-plavom srcu“ i one koji se bore za svoju zastavu. Aktivna manjina, koja je preuzela odgovornost za sudbinu države, sada osjeća da je ostala sama s najstrašnijim izazovom u povijesti. I to je najveća tragedija naše generacije i cijelog naroda.
- apsidejzi
#207889 Re: Ukrajina
Ja imam jedan mucan predosjecaj kad su ovi zmajevi u pitanju. Ukrajinci jesu dosjetljivi ali mislim da je greska sto se ovo snimalo i objavilo. Naivno, veoma naivno. Ne zbog nekog medjunarodnog suda. Jebo to, mada ce u buducnosti vjerovatno i to biti dio neke diskusije. Ono sto mene zabrinjava jeste ukrajinska naivnost kada je ruska masinerija i nacin ratovanja u pitanju. Ukrajina vodi ovaj rat za NATO postavkama. Imaju centralnu komandu ali komandiri na terenu imaju mnogo vecu slobodu od ruskih komandanata na terenu. To im omogucava agilnost, lagano prilagodjavanje novim situacijama, promisljanje i kreativnost. Ovaj zmaj je dio te kreativnosti. Neko je smislio dobar fazon i napravio ga i kao sto vidimo funkcionise.
Ruska armija funkcionise totalno drugacije. Njihova centralna komanda se pita za sve a komandanti na terenu samo izvrsavaju. Ako dodje naredba da se ide u juris, ide se u juris bez obzira sto svako vidi da je to cisto samoubistvo. nema slobode u zadnjem lancu. ovo cini da je ruska armija dosta kruta, nefleksibilna i ranjiva. Sjecamo se onih tenkovskih kolona kad je i budala vidjela da treba pogoditi samo prvi i zadnji tenk i citavu kolonu zaustavis. No oni su to i dalje furali jer "problematika" nije dosla do centrale. Tek kada centrala uvidi da imamo problem, onda oni potraze rjesenje i ono se aplicira na cijelokupnu armiju. I tu lezi problem kojeg se ja bojim.
Ovaj ukrajinski zmaj je ideja jedne jedinice i implementiran je lokalno i oni se sad malo kurce. A svi vidimo da je djelotovoran. Daj boze da to usvoji citava ukrajinska armija... No ako ova ideja i implementacija dodju do ruske armije, oni ce uloziti gomilu resursa da svaka brigada ima zmajeve jer tako funkcionise ruska armija. Jeste nefleksibilna i ranjiva, ali kada dobiju resurse onda oni dolaze iz centrale za sve. Ako Putin i ekipa skontaju da je ovo dobar potez, sve i jedan ruski operator ce dobiti zmaja. Koji ce letiti i paliti prije jurisa ruske pjesadije. I to ce biti novi nerjesivi problem za ukrajince. Za sad gube teritoriju zahvaljujuci ruskoj avijaciji koja baca one teske bombe prije jurisa. Srecom, rusi jos uvijek nisu usvojili dronove kao sredstvo ratovanja. ima tu i tamo pokoji dron ali jos nisu u istoj skali kao ukrajinci. I to je dobro. no mozda im ovakvi snimci daju ideju i onda ce biti veselo braniti Ukrajinu kad ovi uloze milione u zmajeve.
Jbg, po meni, ovo je dosta naivno i vjerovatno ce biti kritikovano od strane ukrajinskog generalstaba. Ne mogu zamisliti da je naredba dosla odozgo.
- skrbavi-admin
#207890 Re: Ukrajina
ovo je ratni zlocin per se. al sta reci i kako postupiti prema nekom ko nece nikad odgovoarat za isti ....apsidejzi wrote: ↑06/09/2024 12:23Ja imam jedan mucan predosjecaj kad su ovi zmajevi u pitanju. Ukrajinci jesu dosjetljivi ali mislim da je greska sto se ovo snimalo i objavilo. Naivno, veoma naivno. Ne zbog nekog medjunarodnog suda. Jebo to, mada ce u buducnosti vjerovatno i to biti dio neke diskusije. Ono sto mene zabrinjava jeste ukrajinska naivnost kada je ruska masinerija i nacin ratovanja u pitanju. Ukrajina vodi ovaj rat za NATO postavkama. Imaju centralnu komandu ali komandiri na terenu imaju mnogo vecu slobodu od ruskih komandanata na terenu. To im omogucava agilnost, lagano prilagodjavanje novim situacijama, promisljanje i kreativnost. Ovaj zmaj je dio te kreativnosti. Neko je smislio dobar fazon i napravio ga i kao sto vidimo funkcionise.
Ruska armija funkcionise totalno drugacije. Njihova centralna komanda se pita za sve a komandanti na terenu samo izvrsavaju. Ako dodje naredba da se ide u juris, ide se u juris bez obzira sto svako vidi da je to cisto samoubistvo. nema slobode u zadnjem lancu. ovo cini da je ruska armija dosta kruta, nefleksibilna i ranjiva. Sjecamo se onih tenkovskih kolona kad je i budala vidjela da treba pogoditi samo prvi i zadnji tenk i citavu kolonu zaustavis. No oni su to i dalje furali jer "problematika" nije dosla do centrale. Tek kada centrala uvidi da imamo problem, onda oni potraze rjesenje i ono se aplicira na cijelokupnu armiju. I tu lezi problem kojeg se ja bojim.
Ovaj ukrajinski zmaj je ideja jedne jedinice i implementiran je lokalno i oni se sad malo kurce. A svi vidimo da je djelotovoran. Daj boze da to usvoji citava ukrajinska armija... No ako ova ideja i implementacija dodju do ruske armije, oni ce uloziti gomilu resursa da svaka brigada ima zmajeve jer tako funkcionise ruska armija. Jeste nefleksibilna i ranjiva, ali kada dobiju resurse onda oni dolaze iz centrale za sve. Ako Putin i ekipa skontaju da je ovo dobar potez, sve i jedan ruski operator ce dobiti zmaja. Koji ce letiti i paliti prije jurisa ruske pjesadije. I to ce biti novi nerjesivi problem za ukrajince. Za sad gube teritoriju zahvaljujuci ruskoj avijaciji koja baca one teske bombe prije jurisa. Srecom, rusi jos uvijek nisu usvojili dronove kao sredstvo ratovanja. ima tu i tamo pokoji dron ali jos nisu u istoj skali kao ukrajinci. I to je dobro. no mozda im ovakvi snimci daju ideju i onda ce biti veselo braniti Ukrajinu kad ovi uloze milione u zmajeve.
Jbg, po meni, ovo je dosta naivno i vjerovatno ce biti kritikovano od strane ukrajinskog generalstaba. Ne mogu zamisliti da je naredba dosla odozgo.
i tako i tako medjunarodno pravo danas de facto vise ne postoji......
- Hame_
- Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!
- drug_profi
#207892 Re: Ukrajina
Zašto je ovo ratni zločin?
- black
#207893 Re: Ukrajina
ma samo nastavi, ima nas koji ne pratimo sve tako da su tvoji upisi jako korisni, nema potrebe da usporavasČitalac wrote: ↑ Evo usporiću.
- DaysleepeR
#207894 Re: Ukrajina
Pa i da nema objavljenih snimaka, ima izvještaj lokalnog oficira prema komandi čime su napadnuti.apsidejzi wrote: ↑06/09/2024 12:23Ja imam jedan mucan predosjecaj kad su ovi zmajevi u pitanju. Ukrajinci jesu dosjetljivi ali mislim da je greska sto se ovo snimalo i objavilo. Naivno, veoma naivno. Ne zbog nekog medjunarodnog suda. Jebo to, mada ce u buducnosti vjerovatno i to biti dio neke diskusije. Ono sto mene zabrinjava jeste ukrajinska naivnost kada je ruska masinerija i nacin ratovanja u pitanju. Ukrajina vodi ovaj rat za NATO postavkama. Imaju centralnu komandu ali komandiri na terenu imaju mnogo vecu slobodu od ruskih komandanata na terenu. To im omogucava agilnost, lagano prilagodjavanje novim situacijama, promisljanje i kreativnost. Ovaj zmaj je dio te kreativnosti. Neko je smislio dobar fazon i napravio ga i kao sto vidimo funkcionise.
Ne možeš nikako od neprijatelja sakriti ono čime ga udaraš...
- drug_profi
#207895 Re: Ukrajina
Ja bih rado da mi ovi, što tvrde da je upotreba termita protiv naoružanih vojnika izvan naseljenog područja ratni zločin, malo pojasne to i nađu neko uporište u nekoj konvenciji ili zakonu?
- apsidejzi
#207896 Re: Ukrajina
Ja bih rekao da je u sivoj zoni. Nema civilnih zrtava sto bi ga automatski klasificiralo kao zlocin, ali ima aspekt nehumanog tretiranja i nepotrebne patnje sto ga svrstava u sivu zonu. Mislim, svejedno je da li ce vojnik umrijeti od metka ili termita jer je svakako mrtav, al ovo cudo te zapali i onda umires satima za razliku od metka koji te dokrajci sad pa sad.
- apsidejzi
#207897 Re: Ukrajina
Malkice je drugacije kad procitas i kad gledas snimak. Doduse, upravu si jer ako rusi krenu gubiti teritoriju zbog ovoga komanda ce svakako postati svjesna problematike i reagovati.DaysleepeR wrote: ↑06/09/2024 12:36 Pa i da nema objavljenih snimaka, ima izvještaj lokalnog oficira prema komandi čime su napadnuti.
- DaysleepeR
#207898 Re: Ukrajina
Imaju i rusi snimak ovoga, pa oko svačijih linija zuje dronovi, rusi vazda imaju nekoliko orlana u zraku.apsidejzi wrote: ↑06/09/2024 12:40Malkice je drugacije kad procitas i kad gledas snimak. Doduse, upravu si jer ako rusi krenu gubiti teritoriju zbog ovoga komanda ce svakako postati svjesna problematike i reagovati.DaysleepeR wrote: ↑06/09/2024 12:36 Pa i da nema objavljenih snimaka, ima izvještaj lokalnog oficira prema komandi čime su napadnuti.
Kad prvi put upotrijebiš oružje, gotovo je, nema više tajni.
- SanskiBiser
#207899 Re: Ukrajina
nikakav ratni zlocin nije, napalm, termitne bombe po neprijateljskoj zivoj sili, termobaricke sve legalno...ne smije samo po civilima i civilnim naseljima gdje zive ljudi tj. nisu evakuisani...upotreba hemijskog i bioloskog oruzja u bilo kakvoj formi i obliku je automatski ratni zlocin.skrbavi-admin wrote: ↑06/09/2024 12:27ovo je ratni zlocin per se. al sta reci i kako postupiti prema nekom ko nece nikad odgovoarat za isti ....apsidejzi wrote: ↑06/09/2024 12:23Ja imam jedan mucan predosjecaj kad su ovi zmajevi u pitanju. Ukrajinci jesu dosjetljivi ali mislim da je greska sto se ovo snimalo i objavilo. Naivno, veoma naivno. Ne zbog nekog medjunarodnog suda. Jebo to, mada ce u buducnosti vjerovatno i to biti dio neke diskusije. Ono sto mene zabrinjava jeste ukrajinska naivnost kada je ruska masinerija i nacin ratovanja u pitanju. Ukrajina vodi ovaj rat za NATO postavkama. Imaju centralnu komandu ali komandiri na terenu imaju mnogo vecu slobodu od ruskih komandanata na terenu. To im omogucava agilnost, lagano prilagodjavanje novim situacijama, promisljanje i kreativnost. Ovaj zmaj je dio te kreativnosti. Neko je smislio dobar fazon i napravio ga i kao sto vidimo funkcionise.
i tako i tako medjunarodno pravo danas de facto vise ne postoji......
CCW UN konvencija koju su i Rusi i Ukrajinci ratifikovali.
https://en.wikipedia.org/wiki/Conventi ... al_Weapons"
Protokol III: Zapaljivo oružje
Glavni članak: Protokol o zapaljivom oružju
Protokol III o zabrani ili ograničenju uporabe zapaljivog oružja zabranjuje, u svim okolnostima, učiniti civilno stanovništvo kao takvo, pojedinačne civile ili civilne objekte, predmetom napada bilo kojim oružjem ili streljivom koje je prvenstveno namijenjeno za paljenje objekata ili izazvati opekotine kod osoba djelovanjem plamena , topline ili njihove kombinacije, nastalih kemijskom reakcijom tvari koja se isporučuje na cilj.
Protokol također zabranjuje korištenje zapaljivog oružja koje se dostavlja zrakom protiv vojnih ciljeva unutar koncentracije civila, te ograničava korištenje zapaljivog oružja isporučenog drugim sredstvima. Šume i druge biljke ne smiju biti meta osim ako se koriste za prikrivanje boraca ili drugih vojnih ciljeva. [ 2 ] [ 9 ] Protokol III navodi određene vrste streljiva poput dimnih granata koje imaju samo sekundarni ili dodatni zapaljivi učinak; te se vrste streljiva ne smatraju zapaljivim oružjem. [ 10 ]
Last edited by SanskiBiser on 06/09/2024 13:31, edited 3 times in total.
- drug_profi
#207900 Re: Ukrajina
Brza smrt je jedna od stvari koje ti nisu grantovane u ratu, već se smatraju srećom.apsidejzi wrote: ↑06/09/2024 12:37Ja bih rekao da je u sivoj zoni. Nema civilnih zrtava sto bi ga automatski klasificiralo kao zlocin, ali ima aspekt nehumanog tretiranja i nepotrebne patnje sto ga svrstava u sivu zonu. Mislim, svejedno je da li ce vojnik umrijeti od metka ili termita jer je svakako mrtav, al ovo cudo te zapali i onda umires satima za razliku od metka koji te dokrajci sad pa sad.
Tako da, ako se ravnaš po tome, u zabludi si.
Neprijatelje je dozvoljeno uništavati kako stigneš, osim ako nije ponudio predaju.
Pa i tad ne moraš prihvatiti predaju.
Zabranjeno je samo već zarobljene i onesposobljene ubijati ili mučiti.