Savezna Republika Njemačka

Post Reply
biglebovski

#551 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by biglebovski »

ultima_palabra wrote: 02/09/2024 23:21
biglebovski wrote: 02/09/2024 13:42
Treba se živit od nečega Truba, istina i poštenje neće platiti račune i staviti hranu u gladan stomak u današnjem novinarstvu. Ovako, prevedeš najbolje što možeš i objaviš šta gazda naloži i baš te briga, plata legne.
Vidjet ćemo koju cijenu će Nijemci platiti za nezavisnost. Nakon ovih izbora za očekivati je da Zeleni i ostali na vlasti podnesu ostavku i raspišu nove savezne izbore, inaće, demokratija je u opasnosti.
I ovdje navijas za Putinove favorite? Sokiran sam :lol:
Otkud sad to, ja sam oduvijek bio za Zelene vizionare sa izvrsnom Baerbock na čelu:lol: Šta kažu, 68 ljudi glasalo za njih u ove dvije pokrajine :lol:

A u međuvremenu:

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... koj-980964
Point.

#552 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

Familija mu pobjegla od najezde ruskih, crvenih hordi sa istoka a on se sad liže u čmar sa Putinom, koji bi da obnovi to crveno carstvo. Ne zna se koga drmaju više prenosi, ovog međeda ili ovog ruskog kojem se priviđaju nacisti po Ukrajini.
Höcke je rođen u obitelji istočnih Prusa koji su bili među milijunima Nijemaca što su pobjegli pred Crvenom armijom i pronašli utočište u zapadnoj Njemačkoj.
Point.

#553 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

biglebovski wrote: 03/09/2024 11:04
biglebovski wrote: 02/09/2024 13:42
Treba se živit od nečega Truba, istina i poštenje neće platiti račune i staviti hranu u gladan stomak u današnjem novinarstvu. Ovako, prevedeš najbolje što možeš i objaviš šta gazda naloži i baš te briga, plata legne.
Vidjet ćemo koju cijenu će Nijemci platiti za nezavisnost. Nakon ovih izbora za očekivati je da Zeleni i ostali na vlasti podnesu ostavku i raspišu nove savezne izbore, inaće, demokratija je u opasnosti.
Otkud sad to, ja sam oduvijek bio za Zelene vizionare sa izvrsnom Baerbock na čelu:lol: Šta kažu, 68 ljudi glasalo za njih u ove dvije pokrajine :lol:

A u međuvremenu:

Duša draga zabrinuta, osim američkih, sad te more i njemački problemi. Još se brine za Das Auto, Dude uvenućeš od sikiracije. U kombinaciji sa lošim vazduhom u Nicaze, može lako udariti na psihu insana.
Haris.ba

#554 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

Point. wrote: 03/09/2024 11:09 Familija mu pobjegla od najezde ruskih, crvenih hordi sa istoka a on se sad liže u čmar sa Putinom, koji bi da obnovi to crveno carstvo. Ne zna se koga drmaju više prenosi, ovog međeda ili ovog ruskog kojem se priviđaju nacisti po Ukrajini.
Höcke je rođen u obitelji istočnih Prusa koji su bili među milijunima Nijemaca što su pobjegli pred Crvenom armijom i pronašli utočište u zapadnoj Njemačkoj.
Pa nije lizanje sa Rusima izum Afd.

Gdje je Sreder radio? Koga je Merkelica protezirala za uvoz gasa i goriva?

Odnos Njemaca prema Rusima je zanimljiv. Je li to neki stokolmski sindrom, neki strah, ili klasicno samopozicioniranje da se malo izadje ispod uticaja Amerike? Ili, samo klasicna korupcija?

Ocito postoji ta neka rusofilija u njemackoj politici.
Point.

#555 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

Haris.ba wrote: 03/09/2024 11:13
Point. wrote: 03/09/2024 11:09 Familija mu pobjegla od najezde ruskih, crvenih hordi sa istoka a on se sad liže u čmar sa Putinom, koji bi da obnovi to crveno carstvo. Ne zna se koga drmaju više prenosi, ovog međeda ili ovog ruskog kojem se priviđaju nacisti po Ukrajini.
Pa nije lizanje sa Rusima izum Afd.

Gdje je Sreder radio? Koga je Merkelica protezirala za uvoz gasa i goriva?

Odnos Njemaca prema Rusima je zanimljiv. Je li to neki stokolmski sindrom, neki strah, ili klasicno samopozicioniranje da se malo izadje ispod uticaja Amerike? Ili, samo klasicna korupcija?

Ocito postoji ta neka rusofilija u njemackoj politici.
Da, ali Afd je maltene neonacistička skupina, koriste se nacističkim parolama i furaju taj stil i sad mi je malo smiješno da se kao takvi ližu sa Putinom, koji se jel bori protiv nacista u Ukrajini. Svi su tu malo pogubljeni.
Haris.ba

#556 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

Point. wrote: 03/09/2024 11:20 Da, ali Afd je maltene neonacistička skupina, koriste se nacističkim parolama i furaju taj stil i sad mi je malo smiješno da se kao takvi ližu sa Putinom, koji se jel bori protiv nacista u Ukrajini. Svi su tu malo pogubljeni.
Sto su pogubljeni?

Pa Drugi Svjetski je poceo lizanjem sa Rusima. Nasli se i podjelili suverenu zemlju izmedju sebe.

To sto su malo ratovali kasnije su im Rusi kasnije malo i naplatili. Ali, izgleda da stara ljubav zaborava nema.

Isto i taj odnos prema Izraelu i migrantima. Mislis da to sto govore o migrantima ne misle za Jevreje? Samo ne mogu javno kazati.
Podrzavati Izrael u okolnostima gdje maltretiraju Palestince je odlican nacin za osiguranje stalnih sukoba u samom Izraelu. Ko to im je mrsko?
Last edited by Haris.ba on 03/09/2024 11:26, edited 2 times in total.
Point.

#557 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

Malo ratovali kažeš
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#558 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Velkoski »

World War II losses of the Soviet Union were about 27,000,000 both civilian and military from all war-related causes, although exact figures are disputed.
sitno
Haris.ba

#559 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Haris.ba »

Pa to i jeste poenta. Poslije toliko zrtava nadjose zajednicki jezik ne samo u ekonomiji, vec izgleda i u ideologiji.

Ja dan danas gledam je li palenta koju kupim iz Srbije ili ne.

Ja znam da je u pitanju korupcija zasto se mi nismo otkacili od ruskog gasa. Sta je uzrok ruskonjemacke ljubavi?
biglebovski

#560 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by biglebovski »

Point. wrote: 03/09/2024 11:12

A u međuvremenu:

Duša draga zabrinuta, osim američkih, sad te more i njemački problemi. Još se brine za Das Auto, Dude uvenućeš od sikiracije. U kombinaciji sa lošim vazduhom u Nicaze, može lako udariti na psihu insana.
Pa naravno da me brine što će ljudi ostati bez posla i što se gasi još jedna u nizu industrija koja je napraviila Njemačku ekonomskom silom od koje smo i mi istorijski imali koristi. A sve da bi se zadovoljile totalno nerealne (da se ovako blago izrazim) agende i rokovi korumpiranih birokrata tj. njihovih hendlera. Tebe, koliko vidim, zaboli kurac, bitno je popljuvati Njemca u Njemačkoj i Bosanca u Bosni.

Daniela Cavallo, predsjednica vijeća koje predstavlja uposlenike VW-a, rekla je zaposlenima da VW razmišlja o zatvaranju tvornica u Njemačkoj i otpuštanju radnih mjesta.

U bilješci koja je proslijeđena zaposlenima, a koju je objavio Financial Times, Cavallo je objasnila da je izvršni direktor VW-a Thomas Schafer u ponedjeljak “priznao” da planirane uštede nisu rezultirale uspjehom.

Cavallo je dodala:

“Kao rezultat, izvršni odbor sada propituje održivost njemačkih fabrika, VW-ove kolektivne ugovore o plaćama i program sigurnosti posla koji traje do kraja 2029,” prenosi Guardian.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#561 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Velkoski »

pola države nikada nije integrisano kako treba :mrgreen:
sumirprimus

#562 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by sumirprimus »

tebe u zenici brine zatvaranje fabrike u njemackj :lol:
iskreno pitanje, da li si ti ikad u zivotu bio u toj njemackoj ili bilo gdje drugdje, uzivo? ne gledo preko kompjutera il mobitela, nego fizicki bio?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#563 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Truba »

Velkoski wrote: 03/09/2024 11:27
World War II losses of the Soviet Union were about 27,000,000 both civilian and military from all war-related causes, although exact figures are disputed.
sitno
koliko lažu u ukrajini ne vjerujem nikome nista s istoka
izvini ali tako je

pored svih snimaka dokaza itd. opet trube o osvojenim poljanama koje su kostale 10000 mrtvih

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/svij ... acke/34057

evo i katolicki biskupi pozivaju na razboritost
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#564 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Truba »

sinuhe wrote: 03/09/2024 10:40 Cijelo ljeto desničari ostvarju velke rezultate. Začudo u ovom slučaju niko ne kaže da su poraženi.
sistem je napravljen tako da desničari ne mogu na vlast

nema nikakve brige
Point.

#565 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

biglebovski wrote: 03/09/2024 11:35
Point. wrote: 03/09/2024 11:12

A u međuvremenu:

Pa naravno da me brine što će ljudi ostati bez posla i što se gasi još jedna u nizu industrija koja je napraviila Njemačku ekonomskom silom od koje smo i mi istorijski imali koristi. A sve da bi se zadovoljile totalno nerealne (da se ovako blago izrazim) agende i rokovi korumpiranih birokrata tj. njihovih hendlera. Tebe, koliko vidim, zaboli kurac, bitno je popljuvati Njemca u Njemačkoj i Bosanca u Bosni.

Daniela Cavallo, predsjednica vijeća koje predstavlja uposlenike VW-a, rekla je zaposlenima da VW razmišlja o zatvaranju tvornica u Njemačkoj i otpuštanju radnih mjesta.

U bilješci koja je proslijeđena zaposlenima, a koju je objavio Financial Times, Cavallo je objasnila da je izvršni direktor VW-a Thomas Schafer u ponedjeljak “priznao” da planirane uštede nisu rezultirale uspjehom.

Cavallo je dodala:

“Kao rezultat, izvršni odbor sada propituje održivost njemačkih fabrika, VW-ove kolektivne ugovore o plaćama i program sigurnosti posla koji traje do kraja 2029,” prenosi Guardian.
Asli tebe u Zenici brine što će neki švabo u Stuttgartu ostati bez posla. Nemoj bolan prodavati maglu.
biglebovski

#566 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by biglebovski »

Nema VW fabriku u Štutgartu.
SmokingMan

#567 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by SmokingMan »

A slabi trpe ono što moraju, politika gotovo da ne, neka tako bude dok se ne iskristališe situacija sa Ukrajinom. Samo da ne bude kao ona žal kao za Irakom.
JohnnyS

#568 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by JohnnyS »

Truba wrote: 03/09/2024 11:37
Velkoski wrote: 03/09/2024 11:27
sitno
koliko lažu u ukrajini ne vjerujem nikome nista s istoka
izvini ali tako je

pored svih snimaka dokaza itd. opet trube o osvojenim poljanama koje su kostale 10000 mrtvih

https://www.nedjelja.ba/hr/vijesti/svij ... acke/34057

evo i katolicki biskupi pozivaju na razboritost
I pola ih je stradalo od prijateljske vatre ako je suditi po Ukrajini
JovicSA

#569 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by JovicSA »

Novak20 wrote: 03/09/2024 11:00
JovicSA wrote: 03/09/2024 08:42
Istaknutom političaru Alternative za Njemačku (AfD) Björnu Höckeu (52) sudi se već drugi put u samo par mjeseci jer se u javnosti koristio zabranjenim nacističkim sloganom. I oba je puta tvrdio da nije imao pojma da je poklik 'Sve za Njemačku' zabranjen, pisao je njemački Der Spiegel.

Björn Höcke profesor je historije, a 'Sve za Njemačku' zabranjeni je slogan nacističkih jedinica SA. Ustraje u svojoj poziciji žrtve: da nije vodeći političar u Tiringiji, ističe, to mu se vjerovatno ne bi događalo. U Tiringiji su se jučer održali pokrajinski izbori, a AfD je relativni pobjednik izbora s 32,8% glasova, ispred CDU-a, BSW-a i ostalih stranaka, no s obzirom na vrlo malen koalicijski potencijal, nije za očekivati da bi mogli formirati vladu u toj njemačkoj pokrajini.
Sada je jasnije zašto Hrvati dosta gotive AfD...pa nalaze se u "Za dom..." :mrgreen:
:-)

Ništa tebi nije jasno.

S druge strane ti si mi potpuno jasan jer svojim pisanjem imaš namjeru generalizirati i sotonizirati sve Hrvate.
Klečavce da jer to su ti koji se raduju AfD-u i vide uzor i opravdanje, ljudima samo što nije svanulo. :mrgreen:
Point.

#570 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

biglebovski wrote: 03/09/2024 11:57 Nema VW fabriku u Štutgartu.
Ja, i?

Gdje god, asli tebe u Zenici brine za švabe da će ostati bez posla.

Na stranu da se zatvaranje VW u Njemačkoj nikad neće desiti.
geralt

#571 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by geralt »

Haris.ba wrote: 03/09/2024 11:33 Pa to i jeste poenta. Poslije toliko zrtava nadjose zajednicki jezik ne samo u ekonomiji, vec izgleda i u ideologiji.

Ja znam da je u pitanju korupcija zasto se mi nismo otkacili od ruskog gasa. Sta je uzrok ruskonjemacke ljubavi?
Historija. Rusima je tradicionalno Njemacka bila "zapad", u carskom periodu su ruski carevi uvijek zenili njemacke knjeginje, a pola vladajuce klase su im bili balticki Nijemci. Ruski carevi u 19. vijeku su bili 90% porijeklom etnicki Nijemci, a Ekaterina Velika je bila cista rodjena Nijemica koja je svrgnula muza sa vlasti pucem i preuzela vlast. Citav period SSSR-a im je idol bio Nijemac Marks. I dan-danas im je (kao uostalom i vecini istocnih Evropljana) u glavi slika Njemacke kao idealnog drustva koje je ispred njih i koje trebaju kopirati. Sto dovodi do apsurdnih drustvenih pojava kao sto su ruski nacisti i skinhedi, komplet sa svastikom i svim ostalim obiljezjima (ekvivalent kod nas bi bio Bosnjak sa kokardom koji slavi Drazu i Mladica, znaci nezamislivo).

Kod Nijemaca je opet u pitanju podjela liberalizam-autokratija, gdje dio stanovnistva koji refleksivno naginje autokratiji (bez obzira jesu li desne ili lijeve orijentacije) uzor trazi u Rusiji. A to je opet posljedica njemacke historije i frustracije izazvane hiljadugodisnjom podijeljenoscu na desetine sitnih drzavica bez jake centralne vlasti, jer recimo Francuzi, Britanci ili Skandinavci nemaju slicnu drustvenu fasciniranost konceptom velikog vodje.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#572 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Velkoski »

https://www.reddit.com/r/europe/s/mnO6oMU7kF

inače, zanimljivo i da je afd pobijedio u regiji u kojoj stranaca skoro da i nema :mrgreen:
The 10-brand German auto giant made a net profit of 3.7 billion euros ($4.0 billion) from January to March on sales of 75.5 billion euros.
ali CEO garant ima manji bonus nego inače pa daj da kukamo :mrgreen:
Point.

#573 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Point. »

Velkoski wrote: 03/09/2024 21:08 https://www.reddit.com/r/europe/s/mnO6oMU7kF

inače, zanimljivo i da je afd pobijedio u regiji u kojoj stranaca skoro da i nema :mrgreen:
The 10-brand German auto giant made a net profit of 3.7 billion euros ($4.0 billion) from January to March on sales of 75.5 billion euros.
ali CEO garant ima manji bonus nego inače pa daj da kukamo :mrgreen:
Tako je i u Švedskoj. SD (sverigedemokraterna) dobijaju puno glasova iz selendara koje su strance vidjeli samo televiziji ili kad odu u Stockholm ili Göteborg u shoping.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#574 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by _BataZiv_0809 »

geralt wrote: 03/09/2024 15:35
Haris.ba wrote: 03/09/2024 11:33 Pa to i jeste poenta. Poslije toliko zrtava nadjose zajednicki jezik ne samo u ekonomiji, vec izgleda i u ideologiji.

Historija. Rusima je tradicionalno Njemacka bila "zapad", u carskom periodu su ruski carevi uvijek zenili njemacke knjeginje, a pola vladajuce klase su im bili balticki Nijemci. Ruski carevi u 19. vijeku su bili 90% porijeklom etnicki Nijemci, a Ekaterina Velika je bila cista rodjena Nijemica koja je svrgnula muza sa vlasti pucem i preuzela vlast. Citav period SSSR-a im je idol bio Nijemac Marks. I dan-danas im je (kao uostalom i vecini istocnih Evropljana) u glavi slika Njemacke kao idealnog drustva koje je ispred njih i koje trebaju kopirati. Sto dovodi do apsurdnih drustvenih pojava kao sto su ruski nacisti i skinhedi, komplet sa svastikom i svim ostalim obiljezjima (ekvivalent kod nas bi bio Bosnjak sa kokardom koji slavi Drazu i Mladica, znaci nezamislivo).

Kod Nijemaca je opet u pitanju podjela liberalizam-autokratija, gdje dio stanovnistva koji refleksivno naginje autokratiji (bez obzira jesu li desne ili lijeve orijentacije) uzor trazi u Rusiji. A to je opet posljedica njemacke historije i frustracije izazvane hiljadugodisnjom podijeljenoscu na desetine sitnih drzavica bez jake centralne vlasti, jer recimo Francuzi, Britanci ili Skandinavci nemaju slicnu drustvenu fasciniranost konceptom velikog vodje.
Uh jako :thumbup:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#575 Re: Savezna Republika Njemačka

Post by Hame_ »

geralt wrote: 03/09/2024 15:35
Spoiler
Show

Historija. Rusima je tradicionalno Njemacka bila "zapad", u carskom periodu su ruski carevi uvijek zenili njemacke knjeginje, a pola vladajuce klase su im bili balticki Nijemci. Ruski carevi u 19. vijeku su bili 90% porijeklom etnicki Nijemci, a
Ekaterina Velika
Spoiler
Show
je bila cista rodjena Nijemica koja je svrgnula muza sa vlasti pucem i preuzela vlast. Citav period SSSR-a im je idol bio Nijemac Marks. I dan-danas im je (kao uostalom i vecini istocnih Evropljana) u glavi slika Njemacke kao idealnog drustva koje je ispred njih i koje trebaju kopirati. Sto dovodi do apsurdnih drustvenih pojava kao sto su ruski nacisti i skinhedi, komplet sa svastikom i svim ostalim obiljezjima (ekvivalent kod nas bi bio Bosnjak sa kokardom koji slavi Drazu i Mladica, znaci nezamislivo).

Katarina II. Velika, ruska carica. Rođena je kao njemačka princeza Sophie Auguste Friederike von Anhalt-Zerbst Vladala je od 1762. godine. Kći je pruskog generala, a 1745. godine udala se za budućeg cara Petra III. Kad je njen muž umoren u uroti, garda ju je proglasila caricom.

Ovo ispod je EKV i bio bih zahvalan na pojašnjenju zašto se ne zovu KV?

18+
Spoiler
Show
Post Reply