BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply

ko nudi najbolje usluge po najnižim cijenama ?

bhtelecom
14
20%
eronet
6
9%
mtel
7
10%
haloo
4
6%
Novotel
38
55%

Total votes: 69

MTV

#9051 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by MTV »

Promijeni apn u novotel pa testiraj.
Sanjarko

#9052 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

MTV wrote: 24/05/2024 07:01 Promijeni apn u novotel pa testiraj.
Stavio i bila manja nego na Mtel, sad je 30/10, na Novotel 20/10, nazalost opremom sam ogranicen, ne moze od 4G/LTE vise, jos starija je izgleda kartica, iz 2021 godine, do kraja ove godine vazi aktivacija iste.

Mislim meni i 30/10 nije lose, ako cu moci gledati utakmice ja ponekad i YT ja i stara isto ponekad.

PIng je dobar, 35 je. U Haloo je veci, gori.
bogata_sirotinja

#9053 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by bogata_sirotinja »

Prema izvještaju RAK-a za Q1 2024. o stanju TK tržišta, dogurali smo skoro do 1 200 000 pretplatnika mobilne telefonije. Nema šta, ova 1KM na prepaid tarifama koju operateri uzimaju, navela je mnoge da pređu na pretplatu, pa makar to bila i "Kombinacija" tarifa kod m:tel-a od 15KM. Naravno, i pretplata tarife su postale itekako povoljne...

Novotel je došao do 1,15% tržišnog učešća što je u odnosu na broj korisnika mobilne telefonije, oko 41 000 korisnika.
Sada su vidljivi i podaci za haloo mrežu, koja ima svega 0,03% tržišnog učešća, a najjači je Dasto koji od pokretanja pa do danas i dalje ima 0,00% učešća. Pa zašto oni plaćaju dozvolu RAK-u i m:tel-u da mi je znati?

Iznenađujuć mi je podatak da Telemach ima veće tržišno učešće kao operater audiovizuelnih i medijskih usluga od Telekoma Srpske???
fusion_ba

#9054 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by fusion_ba »

bogata_sirotinja wrote: 14/06/2024 17:25 Iznenađujuć mi je podatak da Telemach ima veće tržišno učešće kao operater audiovizuelnih i medijskih usluga od Telekoma Srpske???
Ima. Telemach kablovska + EON SAT (TTV)

Nekako mi čudno da Haloo ima tako mali broj korisnika, pogotovo u odnosu na Novotel koji je relativno nov na tržištu.
bogata_sirotinja

#9055 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Pretpostavljam da je ovaj postotak od 0,03 za haloo samo njihovi korisnici pretplate. Očito je da se prepaid korisnici još uvijek broje kod Eronet-a.

Ovo za Telemach me iznenadilo jer i TS pored IPTV-a, ima svoju DTH platformu i još KDS korisnike i opet ima manje od Telemach-a.
fusion_ba

#9056 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by fusion_ba »

bogata_sirotinja wrote: 14/06/2024 21:42.

Ovo za Telemach me iznenadilo jer i TS pored IPTV-a, ima svoju DTH platformu i još KDS korisnike i opet ima manje od Telemach-a.
IPTV i KDS imaju samo u RS, a FBiH ima duplo više stanovništva. Vjerovatno je u tome stvar.
bogata_sirotinja

#9057 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Promotivna ponuda Roaming TO u haloo mreži. Definitivno su najpovoljniji... Ponuda važi i za pretplata korisnike ali je cijena manja za 1KM
https://www.haloo.ba/roaming-opcije-s225
superOdlichan

#9058 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by superOdlichan »

Radi promjene sam aktivirao haloo internet 10 KM (8+8 GB) i koliko sam do sada mogao zakljuciti mtel kog sam prethodno koristio ima primjetno bolji signal ovdje u Tuzli i generalno na području TK. Je li to slučaj u ostalim dijelovima BiH ili?
dzenanalic22

#9059 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by dzenanalic22 »

Nije valjda da i nasi operateri prosljeđuju ova upozorenja iz HR? U mobitelu mi Eronet SIM i novotel eSim.

Ili se ovo šalje na osnovu lokacije (pogranično područje)?

Image
bogata_sirotinja

#9060 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Ako ima neko da nije prešao na Novotel (možda iz razloga jer ne može kupiti telefon uz pretplatu), evo m:tel ima akciju do 04.09. na svim Pretplata tarifama osim Start/Start 300, daju dodatnih 100GB svima koji potpišu UO. 100GB je jednokratno i mogu se koristiti prvih 12 mjeseci WUO, a takodje, može se uzeti i telefon.
probook

#9061 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by probook »

bogata_sirotinja wrote: 06/07/2024 15:37 Ako ima neko da nije prešao na Novotel (možda iz razloga jer ne može kupiti telefon uz pretplatu), evo m:tel ima akciju do 04.09. na svim Pretplata tarifama osim Start/Start 300, daju dodatnih 100GB svima koji potpišu UO. 100GB je jednokratno i mogu se koristiti prvih 12 mjeseci WUO, a takodje, može se uzeti i telefon.
To je znaci dodatnih cca 8 gb mjesecno na 12 mjeseci, a vezu te ugovorom 2 godine. I dalje je novotel bolji
bob_1921

#9062 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by bob_1921 »

fulio temu pa pitanje ovdje :D kako ono ide varijanta sva dva esim-a jel moze jedan esim samo pozivi a drugi esim data ili jedan esim za sve pa prebacivati s jednog broja na drugi … sim i esim ova varijanta na jednoj pozivo na drugoj data je ok …
semsasuljakovic

#9063 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by semsasuljakovic »

bob_1921 wrote: 06/07/2024 22:57 fulio temu pa pitanje ovdje :D kako ono ide varijanta sva dva esim-a jel moze jedan esim samo pozivi a drugi esim data ili jedan esim za sve pa prebacivati s jednog broja na drugi … sim i esim ova varijanta na jednoj pozivo na drugoj data je ok …
Za mobitele sa SIM i ESIM, možeš imati istovremeno aktivan jedan SIM i jedan ESIM. Za ESIM mobitele - istovremeno dva ESIM profila možeš aktivna imati.
Sanjarko

#9064 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Sanjarko »

Preporuka za internet tarifnu opciju za manje para od 16 KM, minus 2 bonusa na Haloo telekomu?

Telekomi svi mobilni mogu osim Novotela.

Solidno interneta, oko 15 GB, za manje para, ali čitav mjesec dana da traje.

Uzeo bi Haloo tarifnu opciju mjesečnu ali ne znam do kad daju duplo?

Ništa skoro interneta ne trošim sad. Veoma malo. Ne gledam TV, utakmice itd više jer nema baš gdje toliko kao prije.

Onda spavam previše i igram igru jednu prilično.

Kaže stara da nastavim sa ovom tarifnom opcijom na Haloo, ali ništa ne mogu da potrošim.

60 GB skupio. Ne žalim se, ali ne mogu da sad to kao prije da potrošim.
bogata_sirotinja

#9065 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Dobili smo novog virtuelnog mobilnog operatera - Supernova - https://www.supernovabih.ba/telefonija/ ... elefonija/

Inače, koriste m:tel mrežu što je i logično jer je njihov vlasnik. Koriste tj. dijele sa ostalima (Logosoft, Zona, Novotel) 067 numeraciju brojeva. Da su im cijene ova tri paketa 50% niže u paketima sa kablovskom, netom i telefonijom, e onda bi bilo vrijedno pažnje ali ovako...
Dzontra_Volta

#9066 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Dzontra_Volta »

Ko bi ovo uzeo pored Novotelovih paketa?
Jedino ako ti je sms-anje bitno, a ne znam ima li takvih danas.
semsasuljakovic

#9067 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by semsasuljakovic »

Očito neko pere pare tj. prikazat će da ima korisnike koji koriste uslugu po ovim cijenama.
nermin_t

#9068 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by nermin_t »

Kako funkcioniše prenos postpaid broja na prepaid u drugu mrežu?
Ističe mi sutra ugovorna obaveza u BHT i prenio bih u Novotel.
Znam da treba ona potvrda o izmirenju dugovanja.
Da li se odmah dobija i na licu mjesta raskida ugovor i plaća sve do tog datuma ili kako to već ide?
Dzontra_Volta

#9069 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by Dzontra_Volta »

nermin_t wrote: 02/09/2024 16:52 Kako funkcioniše prenos postpaid broja na prepaid u drugu mrežu?
Ističe mi sutra ugovorna obaveza u BHT i prenio bih u Novotel.
Znam da treba ona potvrda o izmirenju dugovanja.
Da li se odmah dobija i na licu mjesta raskida ugovor i plaća sve do tog datuma ili kako to već ide?
Iz ličnog iskustva, prebaci postpaid na prepaid (ultra), time ćeš riješiti sva eventualna dugovanja, i onda s ultrom u novotel za prenos broja.
bogata_sirotinja

#9070 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

@nermin_t
Nema potrebe da u BHT-u prelaziš na Ultru pa onda u Novotel. Sa potvrdom o izmirenim dugovanjima idi u Novotel i traži prenos na prepaid.
Druga je stvar što BH Telekom zbog svog bezobrazluka tu potvrdu često neće (nije da ne može) da ti odmah izda.
Po pravilu, potvrdu bi trebao dobiti odmah ako tog dana nemaš nikakva dugovanja ali si u obavezi platiti sva dospjela dugovanja i nakon izdavanja te potvrde. U tvom slučaju, to je račun za avgust i račun za septembar (kad ti ga izdaju u oktobru) a koji će iznositi onoliko koliko si paket koristio u septembru, dok ti broj nije postao aktivan u Novotel mreži.

Usput, svi operateri pa vjerujem da i BH Telekom, naplaćaju 11,70KM prelazak sa postpaid-a na prepaid. Zašto bi to plaćao?
fusion_ba

#9071 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by fusion_ba »

bogata_sirotinja wrote: 02/09/2024 18:48
Usput, svi operateri pa vjerujem da i BH Telekom, naplaćaju 11,70KM prelazak sa postpaid-a na prepaid. Zašto bi to plaćao?
Koliko znam BHT to ne naplaćuje.
bogata_sirotinja

#9072 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Krenula je nova promotivna akcija 20% popusta na pretplata tarife u haloo mreži ALI je caka što daju popust 20% na već sniženu cijenu tarifa, tako da ispada da daju, ustvari 30% popusta na pretplatu... Evo link https://pretplata.haloo.ba/promo-ponude ... -pretplatu
Ni jedna ponuda se, naravno, ne može mjeriti sa onim što daje Novotel ali se mora priznati da je korektna ponuda haloo mreže.

S druge strane, m:tel od danas nudi ponovo DUPLE GIGE ali ovog puta i na Pretplata Start tarifu od 14KM koju je do sada uvijek izuzimao iz promotivnih akcija. Takođe, uz sve pretplata tarife, ko kupi neki od Samsung telefona A serije, prva dva mjeseca dobija 3x više GB u sklopu tarife.
https://mtel.ba/Mobilna/Pretplata/Tarife
doff

#9073 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by doff »

bogata_sirotinja wrote: 02/09/2024 18:48 @nermin_t
Nema potrebe da u BHT-u prelaziš na Ultru pa onda u Novotel. Sa potvrdom o izmirenim dugovanjima idi u Novotel i traži prenos na prepaid.
Druga je stvar što BH Telekom zbog svog bezobrazluka tu potvrdu često neće (nije da ne može) da ti odmah izda.
Po pravilu, potvrdu bi trebao dobiti odmah ako tog dana nemaš nikakva dugovanja ali si u obavezi platiti sva dospjela dugovanja i nakon izdavanja te potvrde. U tvom slučaju, to je račun za avgust i račun za septembar (kad ti ga izdaju u oktobru) a koji će iznositi onoliko koliko si paket koristio u septembru, dok ti broj nije postao aktivan u Novotel mreži.

Je li ovo tvoja teorija kako bi trebalo biti ili tako funkcioniše?

Kad odeš u Telecom centar da ti izdaju potvrdu da nemaš dugovanja (u svrhu prijenosa broja), automatski ti traže da te prebace na ultra paket uz naplatu prelaska 5 KM. Drugačije ne daju potvrdu, ja danas pokušao uzeti. Potvrda se izdaje odmah nakon ovih procedura. U pitanju je kombinivani paket

Ako je ko neko uspio drugačije, svaka mu čast.
-Chesterfield-

#9074 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

Post by -Chesterfield- »

bogata_sirotinja wrote: 05/09/2024 15:12 Krenula je nova promotivna akcija 20% popusta na pretplata tarife u haloo mreži ALI je caka što daju popust 20% na već sniženu cijenu tarifa, tako da ispada da daju, ustvari 30% popusta na pretplatu... Evo link https://pretplata.haloo.ba/promo-ponude ... -pretplatu
Zar nije bliže 38% ukupno?
bogata_sirotinja

#9075 Re: BHTelekom vs Eronet vs Mtel vs ostali mobilni operateri

@doff

Hajmo ovako, po pravilniku o prenosu broja u mobilnoj telefoniji, za prenos prepaid broja u drugu mrežu korisnik mora posjedovati PIN ili PUK i serijski broj sim kartice broja za koji se traži prenos. Ti podaci se nalaze na plastičnoj kartici unutar koje je bila sim kartica, ili ako korisnik nema tu originalnu plastičnu karticu, od svog operatera može tražiti ove podatke, a operater će mu iste dati na listu koji oni zovu valjda korisnički list.
S druge strane, za prenos postpaid broja, korisnik treba samo da zatraži potvrdu o izmirenim dugovanjima koja se izdaje do dana kada je korisnik zatražio istu.

Koja je logika da BH Telekom, korisnika koje je zatražio ovu potvrdu, prebacuje na Ultru (dopunu) a onda mu tek izdaje potvrdu o izmirenim dugovanjima? Koja je svrha onda te potvrde kad korisnik ako ga je BH Telekom prebacio na Ultru, onda prenosi prepaid broj? Dakle, korisnik ima novi korisnički status (prepaid).
Hajde malo razmislite...

Ne znam iz kog razloga ovo BH Telekom radi, ali sve upućuje na to da želi što više napraviti složen proces kako bi eventualno, korisnik odustao od procesa prenosa broja ili eto, uzeti 5KM za prebacivanje na Ultru bez razloga.

Evo, ja sam lično početkom 2021. prenosi jedan broj u BH Telekom koji je kod njih bio samo 3 mjeseca na nekom kombinovanom paketu, a zatim sam isti broj vratio u matičnu mrežu (ovo sam radio kako bih tada, dobio benefite kao novi korisnik u toj matičnoj mreži). U BH Telekom centru u BL, odmah su mi na šalteru izdali tu potvrdu o izmirenim dugovanjima.

Takođe, i m:tel i Eronet, odmah na šalteru izdaju tu famoznu potvrdu za postpaid korisnike i nema govora o prebacivanju na prepaid pa tek onda da korisnik radi prenos broja u drugu mrežu.

@-Chesterfield-
Ustvari, jeste 20% popusta na pretplatu ali od one originalne cijene tarife. Npr. Pričaj S tarifa od 25KM - 20% = 20KM (5KM popust) ALI su oni tih 5KM popusta oduzeli od 22,50KM (cijena tarife sa redovnih 10% popusta koju daju korisnicima koji uzmu tarifu bez telefona).
Post Reply