Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post Reply
BarbaDue

#2526 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by BarbaDue »

sumirprimus wrote: 30/08/2024 21:19
BarbaDue wrote: 30/08/2024 17:12
sumirprimus wrote: 30/08/2024 14:23 nema gore stvari koju mozete pozeljet palestincima, kako ce uzet puske kad su totalno okruzeni i sve se kontrolise. pa lakse to oruzje ulazilo u gazu negoli na zapadnu obalu, sta je vama :-)
ista mislite kako bi zavrsio taj otpor na zapadnoj obali?
nekad mislim da vama nije do palestinaca kao palestinaca samih, nego samo da se zabibrei izraelcima... kad pogledas reakciju regije, isto tako postupaju i njihovi susjedi. selo gori a baba se ceska.
molim te samo malu paralelu da povučemo, ako nije problem.
mislim da si Bosanac, u stvari pretpostavljam da jesi. hipotetički, zakuha se, nas Bosance rokaju sa svih strana, ne zna se jel gore sa zapada ili sa istoka, nemamo izlaza i svakodnevno nemilosrdno umiremo, eh sad šta bi ti u toj situaciji savjetovao sebi, odnosno svim Bosancima!? pretpostavljam sve ovo kao što govoriš za Palestince? Izvini ja ne, ja želim da umrem kao čovjek a ne kao nečije govno. Vjerovatno i mnogi Palestinci tako misle, radije će umrijeti sa kamenom u ruci neko zaklan, a prethodno silovan u nekom cionističkom zatvoru.
Ma ja ne mogu poredit nas i palestince nikad, iako nas neki upirno guraju u istu kategoriju sto nije dobro za ovu drzavu do koje vam je kao stalo. Ne mgou zbog nasih zrtavs i heroja i naseg odbrambenog i pravednog i neukaljanog rata. Mi nismo prelazili ma drugu stranu i nismo klali i ubijali . Ne moze se poredit. Nasa borba je bila i ostala casna . Rezultati su takvi kakvi su i tu smo pokazali vise od ljudskosti jer nije bilo osvete. Vise pragmaticnosti, zelje za mirom, kompromisom, zivot8m, suzivotom. Mi se nismo raznosili po srpskim gradovima, mi nismo ucili djecu da je cast poginut usput ubijajuc druge. Ne poturajte nam to kukavicje jaje. Iznad smo toga, mont everest za komplet bliski istok. Al jebga to sam ja, meni je opet i ovakva nakaradna bosna prije bi i religije.
Mi nismo isli putinu na noge.
Kada god pogodiš ovakvog lika istinom u čelo on potraži u filozofiji spas. Tako je, ovo ti je čisti šupljak. Ko je govorio o poređenju!? Ne nisam, nego ti pružam paralelu na neki od najsvježijih primjera iz bliske prošlosti. Pogotovo ako si imalo doživio pakla rata kakvog sam ga ja doživio u Goraždu možeš da pričaš i svjedočiš ljudskom stradanju. Naravno da sam svjestan da je neuporedivo veće stradanje Palestinaca u Gazi nego Bošnjaka u Bosni ali je ipak stradanje slično i dešava se isključivo jer su Palestinaci narod kome je Allah dž.š početak i kraj svijeta. To isto se desilo i sa nama Bošnjacima u Bosni, pobijeni smo samo zato jer smo muslimani. Srećom naš neprijatelj nije bio toliko superioran.

P.S. Svako ko kaže da ovo nije tačno je totalno zalutao i u velikoj zabludi!
Piaty

#2527 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Piaty »

Nosili Palestinci puške ili ne nosili, ovi svejedno ravnaju sve živo i mrtvo. Da li je to bebica ili djed - svejedno je, bitno je da se ubije.
armin071

#2528 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

https://www.so.urce.ba/mobile/clanak/Svijet/697785

cionistička gamad nastavlja sa svojim umobolnim planovima… nekad mi nije dobro kada znam da dijelim zrak sa onima koji podržavaju ove naci fanatike…
MAha

#2529 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by MAha »

Natanjahu i cionisticka klika koja ga podrzava zeli da iskoristi situaciju da potpuno istrijebi palestince iz cijele teritoritorije sto je preostala palestincima nakon decenija protjerivanja sa njihove zemlje sto se sada izraelom zove. Ko to ne vidi i ne kaze il je blesav il ga boli q ili to podrzava. Ako se zapadna obala ne digne i ne brani lagano ce i ih poravnat sa zemljom ko i gazu i to bez otpora. Ako je mrijet nek bude junacki a ne sutke.
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#2530 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

Koliko trebaš biti ušinut u glavu da podržavaš ovo što nacisti(čitaj cionisti) rade i da nalaziš opravdanje za to.
ragib

#2531 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

https://m.youtube.com/watch?v=XYmx9UVosVc

Zapadna obala, izgleda otpor se siri
swanfilter

#2532 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by swanfilter »

ragib wrote: 31/08/2024 22:35 https://m.youtube.com/watch?v=XYmx9UVosVc

Zapadna obala, izgleda otpor se siri
Ovim je samo granica sa Jordanom neka utjeha. Ma koliko se Jordanci trudili zacepiti granicu.

Inace su Palestinci ZO imaju samo gace.
Juliuscezar

#2533 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Juliuscezar »

Izgleda pet šest zarobljenika poginulo u akciji spašavanja koju su provodile okupacione snage
Rothmans

#2534 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Rothmans »

bhnapoleon1 wrote: 01/09/2024 00:29 Izgleda pet šest zarobljenika poginulo u akciji spašavanja koju su provodile okupacione snage
'Spasili' ih od zivota ...
skupljac_zeljeza

#2535 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by skupljac_zeljeza »

Demokratija po naputku...

deer_hunter

#2536 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by deer_hunter »

I nikad ne mozes vidjeti sta je prethodilo hapsenju. Protestirati u miru je dozvoljeno. Policija je tu da osigura svaki skup. Agresija, vrijedjanje sluzbenih osoba nije nigdje dozvoljeno. Eto bas ce ovi iz cista mira hapsiti.
armin071

#2537 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by armin071 »

skupljac_zeljeza wrote: 01/09/2024 13:10 Demokratija po naputku...

Većih pi.ki od ode naci policije svijet nije vidio. Ovdje da uleti 4-5 momaka spremnih da se šaketaju ove ne bi mogao stići ni sa autom. Treba ih 20 da uhapse jednog momka… Da Hitler vidi u šta mu se pretvorila policija sam bi se upucao u čelo…

Interesantno je kako švabe kroz istoriju uvijek izaberu pogrešnu stranu..
arman1

#2538 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

Preko 60 disciplinskih postupaka u njemačkoj policiji protiv pripadnika policije koji odbijaju da postupe u skladu s naređenjima koja se kose s demokratijom i ljudskim pravima. Većina je vezano za propalestinske proteste.
Cracked

#2539 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Cracked »

Najpametnija stvar je paliti i unistavati sto vise oko i u moskvi. Samo tako ce ga natjerati da odjebe iz ukrajine. Ali bi vise volio da vidim totalni kolaps rusije i da se drzi kao zemlja treceg svijeta slijedecih 100 godina. Da im se crpe resursi i jeftina radna snaga za male pare. Kako bi ovi lokalni rusofili izgubili bilo kakvu podrsku za njihove primitivne ideje. Da konacno i balkan prodise bar s te strane. Sto se tice korupcije toga se mi necemo nikad rijesito i uvijek cemo biti siromasna zemlja.
Cherry-Cherry

#2540 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Cherry-Cherry »

Cracked wrote: 01/09/2024 15:05 Najpametnija stvar je paliti i unistavati sto vise oko i u moskvi. Samo tako ce ga natjerati da odjebe iz ukrajine. Ali bi vise volio da vidim totalni kolaps rusije i da se drzi kao zemlja treceg svijeta slijedecih 100 godina. Da im se crpe resursi i jeftina radna snaga za male pare. Kako bi ovi lokalni rusofili izgubili bilo kakvu podrsku za njihove primitivne ideje. Da konacno i balkan prodise bar s te strane. Sto se tice korupcije toga se mi necemo nikad rijesito i uvijek cemo biti siromasna zemlja.
O čemu to ti?
TAFKAP

#2541 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by TAFKAP »

mašio temu
Cracked

#2542 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Cracked »

Oj jesam. Citao ukrajina i ovaj i fulim. Oprostite
MAha

#2543 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by MAha »

Cracked wrote: 01/09/2024 21:11 Oj jesam. Citao ukrajina i ovaj i fulim. Oprostite
Ma sta ima veze, povezano je to sve svakako :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2544 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by Truba »

arman1 wrote: 01/09/2024 13:58 Preko 60 disciplinskih postupaka u njemačkoj policiji protiv pripadnika policije koji odbijaju da postupe u skladu s naređenjima koja se kose s demokratijom i ljudskim pravima. Većina je vezano za propalestinske proteste.
jesu nijemci ili naturalizirani nijemci
koje su nacije?
ima li podatak
arman1

#2545 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by arman1 »

Truba wrote: 01/09/2024 22:38
arman1 wrote: 01/09/2024 13:58 Preko 60 disciplinskih postupaka u njemačkoj policiji protiv pripadnika policije koji odbijaju da postupe u skladu s naređenjima koja se kose s demokratijom i ljudskim pravima. Većina je vezano za propalestinske proteste.
jesu nijemci ili naturalizirani nijemci
koje su nacije?
ima li podatak
Osoba koja mi je prenijela podatak, njemica porijeklom bosanka je uvjerena da su u pitanju oni s njemačkim pedigreom. Ovi naturalizovani koji se uvale u državne institucije uglavnom glume veće švabe od friza. Tačan podatak nemam.
ragib

#2546 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by ragib »

Brigade Šuhedaul-Aksa preuzele su odgovornost za operaciju pucnjave u blizini Tarkumije na sjeverozapadu Hebrona, koja je rezultirala smrću 3 izraelska policajca.

Ovi bataljoni su istakli da je vođa ove operacije bio šehid heroj Mohanad Mohammad Al-Asud, stanovnik grada Azne u Hebronu.
dr_Evil

#2547 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

ZAŠTO NE SAOSJEĆATE S NJIMA?! Issawi: Izrael čini genocid, a zapadni mediji mu pomažu u skrivanju tijela

U posljednjih skoro 11 mjeseci, mejnstrim zapadni mediji su juriš u Gazi koji je u toku predstavljao ‘klasični’ sukob između dvije strane. Masovno ubistvo u Gazi je uglavnom bez krvi na televizijskim ekranima. Na platformama društvenih medija odvija se druga priča; bujica užasnih izvještaja o izraelskim ratnim zločinima počinjenim nad civilima koji nadmašuju svakiu nadrealnu sliku nasilja, postavljenih od strane samih žrtava kao i njihovih počinitelja, koji s ponosom slave svoju nekažnjivost.

Krećući se između svojih sadržaja na društvenim mrežama i TV ekrana, teško je povjerovati da pratim istu priču. Susreti stanovnika Gaze s njihovim „golim životom“ su izvan bilo kakvih halucinacija koje naša mašta može stvoriti, uključujući naša vlastita životna iskustva traume.

Rođena sam i odrastala u zoni sukoba u Južnom Libanu gdje je život bio isprekidan izraelskim napadima i nekoliko invazija. Međutim, zapadni mediji ostaju uglavnom ravnodušni prema žrtvama. Odsustvo njihovih raskomadanih tijela iz mainstream izvještavanja je više perverzno od obične apatije zbog nedostatka geografske i kulturne blizine, dok podučavamo naše studente na kursevima novinarstva. Zaista, mediji služe za izbjeljivanje izraelskih ratnih zločina i stoga sudjeluju u brisanju onih koje nasilno ciljaju. Žrtvama je uskraćeno osnovno pravo da budu priznati kao subjekti koji pate.

Implicitna poruka je: u redu je ubiti ih jer su neki od njih potencijalni teroristi, a njihova djeca će vjerovatno slijediti njihov primjer.

Pasivni glasovi i blage formulacije koje se klone pojmova kao što su „masakr“, „zločini“ ili „ubistvo“, samo su neki od bezbrojnih primjera brisanja korištenih u mainstream zapadnom izvještavanju. Na primjer, u nedavnom izvještaju BBC-a spominje se da je broj žrtava u Gazi premašio 40.000, dok se dodaje, s velikim naglaskom, da brojke ne prave razliku između civila i boraca. Ovo ne samo da implicira da su neka od ubistava opravdana jer Izrael provjerava one koje smatra „sigurnosnom prijetnjom“, već bi i nedostatak jasnoće o tome koliko njih sedi u ovoj kategoriji mogao poslužiti da opravda tako visok broj smrtnih slučajeva i ograniči empatiju među gedaocima.

Još jedan upečatljiv primjer sa BBC-a je njihovo izvještavanje o divljačkom ubistvu čovjeka u Gazi koji je imao Downov sindrom i koji je ostavljen da umre nakon što ga je napao borbeni pas IDF-a. Početni naslov medija glasio je: ‘Usamljena smrt čovjeka iz Gaze s Downovim sindromom’. Nakon javnih kritika na društvenim mrežama, BBC je izbrisao objavu i izmijenio njihov naslov.

Međutim, BBC nije usamljen. U naslovu New York Timesa istaknuti su ‘užasni uslovi’ kao uzrok ‘mnoštva amputiraca’ u Gazi. Ovo neodređeno pozivanje na uvjete otklanja odgovornost Izraela, a umjesto toga krivicu stavlja na nepoznato i neizbježno.

Izvještavanje o ratu u Gazi doživjelo je neviđene oblike izvještavanja koji dovode u pitanje novinarsku etiku i njihovu primjenu ovisno o kontekstu.

Izvještavajući o izraelskoj operaciji u kojoj je ubijeno više od 270 civila i koja je dovela do oslobađanja četiri izraelska taoca koje je Hamas držao u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnoj Gazi 8. juna, BBC je u jutarnjim satima emitirao prvi izvještaj navijajući za oslobađanje talaca i njihov ponovni susret sa svojim porodicama. Nije bilo niti jedne riječi koja bi spominjala masovno ubijanje civila koje je rezultat operacije. Tek nakon što je visoki diplomata EU, Josep Borrell, osudio “masakr” i izjave šefa pomoći UN-a o scenama “isjeckanih tijela na terenu”, reporter BBC-ja je konačno spomenuo ubijanje palestinskih civila. Čak i tada, ubistva su bila pretočena u blaži jezik „patnje“. Do masakra, prema onome što je ispričao reporter, nije došlo.

Nadalje, primjetne su razlike u načinu na koji se intervjuiraju izraelski zvaničnici u odnosu na palestinske; na ove druge se kontinuirano vrši pritisak da osude Hamas. Da ne spominjemo da postoji dodatni sloj kulturnih stereotipa koji označavaju neskrivenu pristrasnost novinara. Jedan od zloglasnih primjera je intervju palestinskog poslanika dr. Mustafe Barghoutija britanske TV voditeljice Julije Hartley-Brewer na TalkTV-u, koji je završio tako što je voditeljka vikala jer je implicirala da arapski muškarci ne poštuju žene.

Lažne vijesti

U prvim mjesecima nakon napada Hamasovih boraca 7. oktobra, zapadni mediji su naveliko izvještavali o svjedočenjima preživjelih ili članova porodica žrtava. Povremeno su ova svjedočenja podržavala diskurs “divljaka protiv civiliziranih” i ponavljala neke od najnevjerovatnijih priča o zločinima koje je navodno počinio Hamas. Neke od ovih tvrdnji koje su objavljene bez pitanja, poput izraelske tvrdnje da je Hamas koristio seksualno nasilje nad Izraelkama tokom njihovog napada, kasnije su razotkrivene i pokazano da su dio izraelske propagandne mašine. Šteta je, međutim, već bila učinjena; sa ovim narativima koji rade na podsticanju podrške vojnoj operaciji.

Upečatljiv nedostatak solidarnosti sa palestinskim novinarima ubijenim na neviđenim nivoima je još jedan aspekt ovog čina brisanja medija. Nedavno je više od 70 organizacija, uključujući Associated Press, Agence France-Presse, BBC, CNN, The Guardian, The New York Times i Washington Post, potpisalo pismo tražeći pristup medijima u Gazi, kako bi ublažili pritisak na domaće novinare i suzbijanje besnih dezinformacija. Ipak, iz Gaze izvještavaju uglavnom lokalni novinari, od kojih su mnogi bili predmet ciljanih izraelskih atentata.

U trenutku pisanja ovog teksta, najmanje 116 novinara i medijskih radnika ubijeno je od 7. oktobra, prema podacima Komiteta za zaštitu novinara. Međunarodni mediji do sada su uglavnom šutjeli o ovom pitanju, uprkos nedavnim istragama konzorcija medija, uključujući The Guardian i Le Monde, otkrivajući obim namjernog ciljanja na novinare od strane izraelskih snaga.

U Gazi, prepoznatljive plave pancire i kacige novinara, simboli potrage za istinom u opasnim uvjetima, sada također predstavljaju izraelsko nasilje i ušutkavanje.

Dok pregledavam svoje feedove na društvenim mrežama, obojene krvlju najnovijih zločina u Gazi, gledam još jedan video na kojem mlada djevojka od tuge viče kako se obraća odsutnoj publici: “Iscrpljeni smo, zašto ne saosjećate s nama? ” Želim joj reći: osjećam tvoj bijes, ali mediji te ne mogu vidjeti. Svakodnevno nas upućuju da negiramo vašu patnju, čak i vaše postojanje, kao ljudskog bića. Za njih bi se to trebalo nastaviti kaonešto uobičajeno.
sumirprimus

#2548 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Quaresma wrote: 30/08/2024 22:24
Mi se nismo raznosili po srpskim gradovima, mi nismo ucili djecu da je cast poginut usput ubijajuc druge.

klasicni cionisticki spin
Šta je tacno spin i sto bi kolega barba reko suplja? Ovo je istorijski tacan fakat i argument, nas najveci adut iz prethodnog rata za razliku od drugih na bliskom istoku izmejdu ostalih i palestinaca. To sto vama ne dogovara istina je vas problem. no ako napisete jos koji put cionist uvrijedit cete me. NOt
sumirprimus

#2549 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by sumirprimus »

Tijela šest talaca izvučena su iz Pojasa Gaze, priopćila je rano u nedjelju izraelska vojska dodajući da su ubijeni neposredno prije nego što su izraelske snage došle do njih.

The bodies of Carmel Gat, Eden Yerushalmi, Hersh Goldberg-Polin, Alexander Lobanov, Almog Sarusi, and Master Sergeant Ori Danino were found and recovered yesterday.

They were all taken hostage on October 7 and were murdered by the Hamas terrorist organization while in captivity… pic.twitter.com/9VWYHNX0Ks

— Israel Defense Forces (@IDF) September 1, 2024

Jos jedan fakat, ubijeni izraelski taoci.
dr_Evil

#2550 Re: Izraelsko Palestinski odnosi Vol 2

Post by dr_Evil »

BarbaDue wrote: 31/08/2024 01:11
BarbaDue wrote: 30/08/2024 17:12

molim te samo malu paralelu da povučemo, ako nije problem.
mislim da si Bosanac, u stvari pretpostavljam da jesi. hipotetički, zakuha se, nas Bosance rokaju sa svih strana, ne zna se jel gore sa zapada ili sa istoka, nemamo izlaza i svakodnevno nemilosrdno umiremo, eh sad šta bi ti u toj situaciji savjetovao sebi, odnosno svim Bosancima!? pretpostavljam sve ovo kao što govoriš za Palestince? Izvini ja ne, ja želim da umrem kao čovjek a ne kao nečije govno. Vjerovatno i mnogi Palestinci tako misle, radije će umrijeti sa kamenom u ruci neko zaklan, a prethodno silovan u nekom cionističkom zatvoru.
Ma ja ne mogu poredit nas i palestince nikad, iako nas neki upirno guraju u istu kategoriju sto nije dobro za ovu drzavu do koje vam je kao stalo. Ne mgou zbog nasih zrtavs i heroja i naseg odbrambenog i pravednog i neukaljanog rata. Mi nismo prelazili ma drugu stranu i nismo klali i ubijali . Ne moze se poredit. Nasa borba je bila i ostala casna . Rezultati su takvi kakvi su i tu smo pokazali vise od ljudskosti jer nije bilo osvete. Vise pragmaticnosti, zelje za mirom, kompromisom, zivot8m, suzivotom. Mi se nismo raznosili po srpskim gradovima, mi nismo ucili djecu da je cast poginut usput ubijajuc druge. Ne poturajte nam to kukavicje jaje. Iznad smo toga, mont everest za komplet bliski istok. Al jebga to sam ja, meni je opet i ovakva nakaradna bosna prije bi i religije.
Kada god pogodiš ovakvog lika istinom u čelo on potraži u filozofiji spas. Tako je, ovo ti je čisti šupljak. Ko je govorio o poređenju!? Ne nisam, nego ti pružam paralelu na neki od najsvježijih primjera iz bliske prošlosti. Pogotovo ako si imalo doživio pakla rata kakvog sam ga ja doživio u Goraždu možeš da pričaš i svjedočiš ljudskom stradanju. Naravno da sam svjestan da je neuporedivo veće stradanje Palestinaca u Gazi nego Bošnjaka u Bosni ali je ipak stradanje slično i dešava se isključivo jer su Palestinaci narod kome je Allah dž.š početak i kraj svijeta. To isto se desilo i sa nama Bošnjacima u Bosni, pobijeni smo samo zato jer smo muslimani. Srećom naš neprijatelj nije bio toliko superioran.

P.S. Svako ko kaže da ovo nije tačno je totalno zalutao i u velikoj zabludi!
Nema filozofije, Gaza se nalazi u situaciji Mostara u ratu, ili jos poblize nalazi se u situaciji kao Varsavski geto. Okruzeni nacistickim ili ti ga cionistickim cuvarima, metode mucenja i istrebljenja su potpuno jednake. Ovdje smo postavljali slike kako su nacisti skidali zatocenike pred egzekucije, iste danas gledamo u Gazi.

O Hamasu sve najgore, tim cionistickim teroristima osnovanim od SAD-a i razvijanim novcem Izraela zelim brz nestanak. Ali posteni palestinski narod, ta hrabra nacija Palestinaca ce prezivjeti. Nadam se samo da nece dobiti sindrom kao sto imaju Jevreji nakon pakla koji su prosli u krscanskoj Europi, pa da za 100 godina gledamo Palestince kako koriste nacisticke metode.
Post Reply