Ispravnijim političkim odlukama '90-tih, danas nam je moglo biti 22. stoljeće. Mislim na konfederativno političko državno uređenje SFRJ.
P i EU je skoro pa konfederacija evropskih država
Nije moglo biti. Zadnji put je ovo područje bilo ispred svoga vremena 395.kad je Dioklecijan izgradio vikendicu.
Da okončam ovu kratkotrajnu diskusiju na temu SFRJ: Zadnji put - i jedan jedini put u svojem postojanju, ljudi - narod Zapadnog Balkana - ovog područja, bili su ispred svog vremena u period 1945-1990. godine. I nikad više takvi neće biti!
Idi gledaj crtiće, mani se politikekakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/09/2024 10:51 da ,ljudi zapadnog balkana su bili ispred svog vremena, osobito kada su 1980. godine navodno svi tugovali zbog smrti autokrate, koji je slao u zatvore i na goli otok sve koji su se drznuli razmišljati drukčije nego on.
Ima i drugih zemalja mimo EU i Nato.escobar__ wrote: ↑01/09/2024 10:38 Naravno da će zviždat - za razliku od Bošnjaka ipak se radi o narodu svjesnom činjenice da je Jugoslavija skončala u krvi i da se radi o zemlji koja više ne postoji.
Zato su danas u EU i NATO, a u Bosni će uskoro ispunjavat obrasce i plaćat 7 EUR takse za turistički ulazak u EU.![]()
Svaka cast sve mi se vise svidjasescobar__ wrote: ↑01/09/2024 10:38 Naravno da će zviždat - za razliku od Bošnjaka ipak se radi o narodu svjesnom činjenice da je Jugoslavija skončala u krvi i da se radi o zemlji koja više ne postoji.
Zato su danas u EU i NATO, a u Bosni će uskoro ispunjavat obrasce i plaćat 7 EUR takse za turistički ulazak u EU.![]()
ja sam crtiće prestao gledati davno prije raspada sfrj. ako to je to sve što znaš napisati, super.HelaS wrote: ↑01/09/2024 10:54Idi gledaj crtiće, mani se politikekakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/09/2024 10:51 da ,ljudi zapadnog balkana su bili ispred svog vremena, osobito kada su 1980. godine navodno svi tugovali zbog smrti autokrate, koji je slao u zatvore i na goli otok sve koji su se drznuli razmišljati drukčije nego on.
Dobro pravnik, nismo te prepoznali takvakakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/09/2024 11:11ja sam crtiće prestao gledati davno prije raspada sfrj. ako to je to sve što znaš napisati, super.HelaS wrote: ↑01/09/2024 10:54Idi gledaj crtiće, mani se politikekakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/09/2024 10:51 da ,ljudi zapadnog balkana su bili ispred svog vremena, osobito kada su 1980. godine navodno svi tugovali zbog smrti autokrate, koji je slao u zatvore i na goli otok sve koji su se drznuli razmišljati drukčije nego on.
hvalospjevi o drzavi u kojoj su npr. ljudi iz srbije i crne gore bili na važnim funkcijama u bih su smiješni, moji nastavnicu u srednjoj školi su u bar 50 posto slučajeva bili ljudi koje si po govoru mogao prepoznati da su iz tih dviju sadašnjih država, hvalospjevi o drzavi za vrijeme koje su u BiH ulice nosile imena po nekim davnim srbijanskim vojskovođama, hvalospjevi o drzavi u kojoj su u zatvor isli svi oni koji su pjevali pjesme koje nisu nacionalističke ali se eventualno spominje nečije hrvatstvo, ili primjer vlade gotovca, pa i primjer alije izetbegovića.
sfrj da je valjala opstala bi
nebuloza je pisati da iu hrvatskoj većina žali zbog odluke da ne žive više u sfrj, nebuloza je vrlo vrlo blaga riječ za nešto tako
kakav pravnik, kakve su to tek nebuloze?HelaS wrote: ↑01/09/2024 11:17Dobro pravnik, nismo te prepoznali takvakakavdanakneiskustvu wrote: ↑01/09/2024 11:11ja sam crtiće prestao gledati davno prije raspada sfrj. ako to je to sve što znaš napisati, super.
hvalospjevi o drzavi u kojoj su npr. ljudi iz srbije i crne gore bili na važnim funkcijama u bih su smiješni, moji nastavnicu u srednjoj školi su u bar 50 posto slučajeva bili ljudi koje si po govoru mogao prepoznati da su iz tih dviju sadašnjih država, hvalospjevi o drzavi za vrijeme koje su u BiH ulice nosile imena po nekim davnim srbijanskim vojskovođama, hvalospjevi o drzavi u kojoj su u zatvor isli svi oni koji su pjevali pjesme koje nisu nacionalističke ali se eventualno spominje nečije hrvatstvo, ili primjer vlade gotovca, pa i primjer alije izetbegovića.
sfrj da je valjala opstala bi
nebuloza je pisati da iu hrvatskoj većina žali zbog odluke da ne žive više u sfrj, nebuloza je vrlo vrlo blaga riječ za nešto takoOni koji bi žalili - žalili su, danas nisu živi, danas su i oni otišli iz Hrvatske, danas se i ne pitaju zbog starosti i iznemoglosti, itd. Novi su ljudi rođeni, odgojeni i odrasli, koji za SFRJ znaju iz knjiga i žutih časopisa, sa kleronacionalsitičkih i crkvenih predavanja, iz Tompsonovih pjesama, i svi slični njima, i naravno da svi oni ne žale. Žale oni koji znaju, a takvih je malo
Ne znam i koji kurac ikako i dolaziš nama "dolje", ti si visine iznad nas. Ostani tamo na svojim emancipiranim pozicijama, zaboravi svoju vukojebinu i uživaj, šta ti treba svakodnevna jugonostalgija, stres i uznemiravanje dijasposrkog ugodnog života. Čak i glasati možeš sa sigurne udaljenosti, da se ne zaprljaš ovdjeescobar__ wrote: ↑01/09/2024 11:47 Jugonostalgičari i ta sranja o vremenu završenom prije pet decenija drže Bosnu i Hercegovinu u stagnaciji - dolje kad dođem bukvalno svaki drugi dan slušam sranja o superiornosti Tita, Jugoslavije i dr., a ono raspad sistema gdje god se okreneš i tome je u mnogome doprinio kadar SKJ koji je devedesetih promijenio dres.
escobar__ wrote: ↑01/09/2024 12:36 Da bi bio EU i ličio na državu moraš zasukat i rukave - većina građana naše zemlje ipak bira liniju manjeg otpora: kukaj i govori kako ništa ne valja (i ni pod razno ne preuzimaj odgovornost) i sanjaj o tome šta je bilo prije pet decenija. Sjajan recept za tapkat u mjestu (ili ići nizbrdo).
Trenutno je rat u Evropi izmedju prve i druge najvece evropske drzave.dječak sa šibicama wrote: ↑01/09/2024 14:30 Ko da nam se rat sprema negdje tu. I protiv koga misle ratovati.
Ja ne znam jesi li ti 60+ ali pusti nas mlađe da dišemo.
Padaj silo i nepravdo,
Svan'o ti je sudnji dan,
Bjeste od nas nocne tmine,
Svanuo je i nas dan.
Pljuni i zapjevaj!
Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!
Matero i maceho, tugo moja i utjeho.
Moje srce, moja kuco stara,
Moja dunjo iz ormara,
Moja nevjesto, moja ljepotice,
Moja sirota kraljice,
Jugo, Jugice...