Desavanja u Hrvatskoj

HelaS

#26201 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by HelaS »

JohnnyS wrote: 01/09/2024 09:50 Uđite u 21.stoljeće
Ispravnijim političkim odlukama '90-tih, danas nam je moglo biti 22. stoljeće. Mislim na konfederativno političko državno uređenje SFRJ.

P i EU je skoro pa konfederacija evropskih država :-)
JohnnyS

#26202 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by JohnnyS »

HelaS wrote: 01/09/2024 09:54
Ispravnijim političkim odlukama '90-tih, danas nam je moglo biti 22. stoljeće. Mislim na konfederativno političko državno uređenje SFRJ.

Nije moglo biti. Zadnji put je ovo područje bilo ispred svoga vremena 395.kad je Dioklecijan izgradio vikendicu.

Iluzorno je očekivati da bi ikad ovdje bilo blagostanje kad nikad nije u prošlosti bilo.

Treba biti realan
HelaS

#26203 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by HelaS »

JohnnyS wrote: 01/09/2024 09:56
HelaS wrote: 01/09/2024 09:54

Nije moglo biti. Zadnji put je ovo područje bilo ispred svoga vremena 395.kad je Dioklecijan izgradio vikendicu.

Iluzorno je očekivati da bi ikad ovdje bilo blagostanje kad nikad nije u prošlosti bilo.

Treba biti realan
Da okončam ovu kratkotrajnu diskusiju na temu SFRJ: Zadnji put - i jedan jedini put u svojem postojanju, ljudi - narod Zapadnog Balkana - ovog područja, bili su ispred svog vremena u period 1945-1990. godine. I nikad više takvi neće biti!

Hvala kleronacionalistima onog vremena, a i danas su takvi :(
escobar__

#26204 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by escobar__ »

Naravno da će zviždat - za razliku od Bošnjaka ipak se radi o narodu svjesnom činjenice da je Jugoslavija skončala u krvi i da se radi o zemlji koja više ne postoji.

Zato su danas u EU i NATO, a u Bosni će uskoro ispunjavat obrasce i plaćat 7 EUR takse za turistički ulazak u EU. :D
kakavdanakneiskustvu

#26205 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by kakavdanakneiskustvu »

da ,ljudi zapadnog balkana su bili ispred svog vremena, osobito kada su 1980. godine navodno svi tugovali zbog smrti autokrate, koji je slao u zatvore i na goli otok sve koji su se drznuli razmišljati drukčije nego on.
HelaS

#26206 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by HelaS »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/09/2024 10:51 da ,ljudi zapadnog balkana su bili ispred svog vremena, osobito kada su 1980. godine navodno svi tugovali zbog smrti autokrate, koji je slao u zatvore i na goli otok sve koji su se drznuli razmišljati drukčije nego on.
Idi gledaj crtiće, mani se politike
Haris.ba

#26207 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

escobar__ wrote: 01/09/2024 10:38 Naravno da će zviždat - za razliku od Bošnjaka ipak se radi o narodu svjesnom činjenice da je Jugoslavija skončala u krvi i da se radi o zemlji koja više ne postoji.

Zato su danas u EU i NATO, a u Bosni će uskoro ispunjavat obrasce i plaćat 7 EUR takse za turistički ulazak u EU. :D
Ima i drugih zemalja mimo EU i Nato.

Na kraju, ja sumnjam da narod u Bosni zeli Bosnu u EU.

I ne vidim neki problem ako se ne zeli biti u EU. Niti je to neki dokaz neke modernosti ili nemodernosti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26208 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

escobar__ wrote: 01/09/2024 10:38 Naravno da će zviždat - za razliku od Bošnjaka ipak se radi o narodu svjesnom činjenice da je Jugoslavija skončala u krvi i da se radi o zemlji koja više ne postoji.

Svaka cast sve mi se vise svidjas
Kako te prijr nisam zapazio :mrgreen: :sax:
Ti to fino napises
kakavdanakneiskustvu

#26209 Re: Desavanja u Hrvatskoj

HelaS wrote: 01/09/2024 10:54
kakavdanakneiskustvu wrote: 01/09/2024 10:51 da ,ljudi zapadnog balkana su bili ispred svog vremena, osobito kada su 1980. godine navodno svi tugovali zbog smrti autokrate, koji je slao u zatvore i na goli otok sve koji su se drznuli razmišljati drukčije nego on.
ja sam crtiće prestao gledati davno prije raspada sfrj. ako to je to sve što znaš napisati, super.

hvalospjevi o drzavi u kojoj su npr. ljudi iz srbije i crne gore bili na važnim funkcijama u bih su smiješni, moji nastavnicu u srednjoj školi su u bar 50 posto slučajeva bili ljudi koje si po govoru mogao prepoznati da su iz tih dviju sadašnjih država, hvalospjevi o drzavi za vrijeme koje su u BiH ulice nosile imena po nekim davnim srbijanskim vojskovođama, hvalospjevi o drzavi u kojoj su u zatvor isli svi oni koji su pjevali pjesme koje nisu nacionalističke ali se eventualno spominje nečije hrvatstvo, ili primjer vlade gotovca, pa i primjer alije izetbegovića.

sfrj da je valjala opstala bi

nebuloza je pisati da iu hrvatskoj većina žali zbog odluke da ne žive više u sfrj, nebuloza je vrlo vrlo blaga riječ za nešto tako
HelaS

#26210 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by HelaS »

kakavdanakneiskustvu wrote: 01/09/2024 11:11
ja sam crtiće prestao gledati davno prije raspada sfrj. ako to je to sve što znaš napisati, super.

hvalospjevi o drzavi u kojoj su npr. ljudi iz srbije i crne gore bili na važnim funkcijama u bih su smiješni, moji nastavnicu u srednjoj školi su u bar 50 posto slučajeva bili ljudi koje si po govoru mogao prepoznati da su iz tih dviju sadašnjih država, hvalospjevi o drzavi za vrijeme koje su u BiH ulice nosile imena po nekim davnim srbijanskim vojskovođama, hvalospjevi o drzavi u kojoj su u zatvor isli svi oni koji su pjevali pjesme koje nisu nacionalističke ali se eventualno spominje nečije hrvatstvo, ili primjer vlade gotovca, pa i primjer alije izetbegovića.

nebuloza je pisati da iu hrvatskoj većina žali zbog odluke da ne žive više u sfrj, nebuloza je vrlo vrlo blaga riječ za nešto tako
Dobro pravnik, nismo te prepoznali takva :D Oni koji bi žalili - žalili su, danas nisu živi, danas su i oni otišli iz Hrvatske, danas se i ne pitaju zbog starosti i iznemoglosti, itd. Novi su ljudi rođeni, odgojeni i odrasli, koji za SFRJ znaju iz knjiga i žutih časopisa, sa kleronacionalsitičkih i crkvenih predavanja, iz Tompsonovih pjesama, i svi slični njima, i naravno da svi oni ne žale. Žale oni koji znaju, a takvih je malo
istra_hr

#26211 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by istra_hr »

8-) ..HelaS, pričaš gluposti, neviđene gluposti
Probudi se, neko je već napisao: 21 stoljeće je
kakavdanakneiskustvu

#26212 Re: Desavanja u Hrvatskoj

HelaS wrote: 01/09/2024 11:17
kakavdanakneiskustvu wrote: 01/09/2024 11:11

Dobro pravnik, nismo te prepoznali takva :D Oni koji bi žalili - žalili su, danas nisu živi, danas su i oni otišli iz Hrvatske, danas se i ne pitaju zbog starosti i iznemoglosti, itd. Novi su ljudi rođeni, odgojeni i odrasli, koji za SFRJ znaju iz knjiga i žutih časopisa, sa kleronacionalsitičkih i crkvenih predavanja, iz Tompsonovih pjesama, i svi slični njima, i naravno da svi oni ne žale. Žale oni koji znaju, a takvih je malo
kakav pravnik, kakve su to tek nebuloze?

ono koji su izabrali da hrvatska ne bude u sastavu sfrj ,takvih je bilo 85 posto na referendumu 1991.

da,oni koji žale za sfrj je malo,jer čemu žaliti za nečim što očito nije valjalo i raspadnuto je u stotinama hiljda ubijenih, u genocidu.ajde sam sa sobom se dogovori je li takvih koji žale za sfrj u hrvatskoj malo ili je kako si prvo napisao "ogroman broj takvih", pa onda nam to napiši, neko bi mogao pomisliti da jedan tren misliš jedno a drugi tren dijametralno drugo o tome
escobar__

#26213 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by escobar__ »

Jugonostalgičari i ta sranja o vremenu završenom prije pet decenija drže Bosnu i Hercegovinu u stagnaciji - dolje kad dođem bukvalno svaki drugi dan slušam sranja o superiornosti Tita, Jugoslavije i dr., a ono raspad sistema gdje god se okreneš i tome je u mnogome doprinio kadar SKJ koji je devedesetih promijenio dres.
HelaS

#26214 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by HelaS »

escobar__ wrote: 01/09/2024 11:47 Jugonostalgičari i ta sranja o vremenu završenom prije pet decenija drže Bosnu i Hercegovinu u stagnaciji - dolje kad dođem bukvalno svaki drugi dan slušam sranja o superiornosti Tita, Jugoslavije i dr., a ono raspad sistema gdje god se okreneš i tome je u mnogome doprinio kadar SKJ koji je devedesetih promijenio dres.
Ne znam i koji kurac ikako i dolaziš nama "dolje", ti si visine iznad nas. Ostani tamo na svojim emancipiranim pozicijama, zaboravi svoju vukojebinu i uživaj, šta ti treba svakodnevna jugonostalgija, stres i uznemiravanje dijasposrkog ugodnog života. Čak i glasati možeš sa sigurne udaljenosti, da se ne zaprljaš ovdje
dječak sa šibicama

#26215 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dječak sa šibicama »

Mozda bi i ubosni na SFRJ gledali kao ne neko davno vrijeme, da smo u EU i da licimo na drzavu.

Ovako, zalimo za njom jer je u odnosu na ovo sranje, drzavetina.

Inace sta su ovi ocekivali od dugmeta, da im pjevaju o fritualama i dalmaciji. Odes na koncert BD i smeta ti pjesma, kakvi bolidi.
escobar__

#26216 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by escobar__ »

Da bi bio EU i ličio na državu moraš zasukat i rukave - većina građana naše zemlje ipak bira liniju manjeg otpora: kukaj i govori kako ništa ne valja (i ni pod razno ne preuzimaj odgovornost) i sanjaj o tome šta je bilo prije pet decenija. Sjajan recept za tapkat u mjestu (ili ići nizbrdo).
escobar__

#26217 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by escobar__ »

A kad vidiš i statistiku poput ove neke stvari bivaju i jasnije. :-D
dječak sa šibicama

#26218 Re: Desavanja u Hrvatskoj

BiH ima vise slojeva opstrukcije kao drzava, zapravo je niko ni ne dozivljava osim rijetkih entuzijasta. Onima koji su na poziciji moci ona je ili smetnja ili sredstvo za neke druge ciljeve.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26219 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Truba »

Njgori su oni koji ne bi sfrj ali bi srbih :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#26220 Re: Desavanja u Hrvatskoj

escobar__ wrote: 01/09/2024 12:36 Da bi bio EU i ličio na državu moraš zasukat i rukave - većina građana naše zemlje ipak bira liniju manjeg otpora: kukaj i govori kako ništa ne valja (i ni pod razno ne preuzimaj odgovornost) i sanjaj o tome šta je bilo prije pet decenija. Sjajan recept za tapkat u mjestu (ili ići nizbrdo).
:thumbup:
dječak sa šibicama

#26221 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Nakon Himarsa vec za mjesec dana najavljena je objava kupovine novog oruzja, vjerovatno neki PVO o kojem se govori, Mistral koji je HR vec kupila je niskog dometa pa se spekulise da ce kupiti ili NASAMS americko norveske proizvodnje ili francuski MICA, mozda njemacki IRIS. Svi srednjeg dometa.

Vec najavljene korvete, francuske samohodne haubice Cezar, jos 12 njemackih Pancerhaubica, francuski radarski sistem Ground Master ili svedski tj SAABov Zirafa, 8 Black Hawka a neki dan vijest iz MORH da planiraju kupiti americke Apach helikoptere ili Bellov Viper. Takodje vec dali ponudu Turcima za Bayraktare i zadnja vijest iz USA da ce Hrvatska kupiti sedamdesetak najnovijih Leoparda 2a8 to je zadnja verzija tog tenka.
Za sta se HR toliko naoruzava, a nije jedina, Vucic kupuje Rafale, Slovenci nove Patrije i helikoptere, navodno ce i one Lynx bv uzeti.

Ko da nam se rat sprema negdje tu. I protiv koga misle ratovati.
Haris.ba

#26222 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

dječak sa šibicama wrote: 01/09/2024 14:30 Ko da nam se rat sprema negdje tu. I protiv koga misle ratovati.
Trenutno je rat u Evropi izmedju prve i druge najvece evropske drzave.

Sve zemlje Nato kupuju moderno naoruzanje. Neko ima vece izdatke, neko manje.
Nizozemska koja je teritorijalno manja od Bosne kupuje f35 borbene avione.
Ljudi u sistemu.

Jesmo zaboravili onaj dron koji je pao na Zagreb?
kakavdanakneiskustvu

#26223 Re: Desavanja u Hrvatskoj

https://www.klix.ba/magazin/showbiz/udr ... IQXQgaqtwA

Zanimljivo kako ove udruge branitelja ne reaguju na pjesme koje je pjevao Thompson i na svu ikonografiju na njegovim koncertima, jer to valjda ne "promovira osuđenu nacističku i fašističku ideologiju i njene simbole te propalu NDH tvorevinu".

i što samo Islamovića proglasiti nepoželjnim, to nemaju muda pa i za Bregovića isto tražiti?
Last edited by kakavdanakneiskustvu on 01/09/2024 15:26, edited 1 time in total.
Piaty

#26224 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Piaty »

HelaS wrote: 01/09/2024 09:36
JohnnyS wrote: 01/09/2024 09:11 Ne treba biti opterećen, Jugoslavije nema više 34 godine, normalan čovjek o njoj ni ne razmišlja, prošlo svršeno vrijeme kao i Austro-Ugarska monarhija
Ne, naprotiv - upravo normalan čovjek o njoj razmišlja, najčešće sa sjetom i kajanjem zbog referendumskih i drugih političkih odluka koje su ga dovele u današnju životnu situaciju, svi znamo kakva je, a ogromno je velik procenat takvih, pa i u Hrvatskoj :(
Ja ne znam jesi li ti 60+ ali pusti nas mlađe da dišemo.

Želimo da idemo u Europu, da se razvijamo, upoznajemo nove ljude i kulture, želimo da napredujemo.

Ako ste vi stariji vjerovali u nekakve bajke, pustite mlađe na miru.
Haris.ba

#26225 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Haris.ba »

Prorocanska pjesma, valjda bi trebali da je vole u Hrvatskoj.
Padaj silo i nepravdo,
Svan'o ti je sudnji dan,
Bjeste od nas nocne tmine,
Svanuo je i nas dan.

Pljuni i zapjevaj!
Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo!
Matero i maceho, tugo moja i utjeho.
Moje srce, moja kuco stara,
Moja dunjo iz ormara,
Moja nevjesto, moja ljepotice,
Moja sirota kraljice,
Jugo, Jugice...