Ko, Bosna treba da propaNe?
Aliexpress- all about
Moderator: anex
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
-
Zorge
#5977 Re: Aliexpress- all about
Ne plaćamo carinu do 150 eura
Moglo bi se svašta naručiti
Ovako se moram zezati preko Srbije
Moglo bi se svašta naručiti
Ovako se moram zezati preko Srbije
- laserShow
#5978 Re: Aliexpress- all about
Pa nije do alija to sto se ti moras zezati preko crbije. Ne upiri prstom u druge.
-
daramo
#5979 Re: Aliexpress- all about
Nije do Alija nego do nesposobnih domaćih državnih pošta.
Zaslužili su da im privatne uzmu dio prometa, u Njemačkoj je dhl preuzeo dostavu.
Zaslužili su da im privatne uzmu dio prometa, u Njemačkoj je dhl preuzeo dostavu.
- laserShow
#5980 Re: Aliexpress- all about
Nije ni do poste. Kako je do poste, hajde molim te objasni? Do transportnih ruta je gdje smo mi prkno i to je to. Prihvatite da na napltu dolazi to sto nismo blize EU u smislu razvoja.
-
Zorge
#5981 Re: Aliexpress- all about
A sta je Srbija
Prije mi stizao android boks od 150 maraka
Sada taj isti više ne šalju za Bosnu
Kina trguje sa cijelim svijetom
Ukucaj neku afričku zabiti, i vidi šalje li Ali
Šalje i u Ukrajinu robu , stigne im zan15ndana
Prije mi stizao android boks od 150 maraka
Sada taj isti više ne šalju za Bosnu
Kina trguje sa cijelim svijetom
Ukucaj neku afričku zabiti, i vidi šalje li Ali
Šalje i u Ukrajinu robu , stigne im zan15ndana
- laserShow
#5982 Re: Aliexpress- all about
Srbija je interes. Vode se interesom i na osnovu toga se lizu s drugima.
Evo npr jedan inside info„Imamo jednu informaciju koja će možda mnoge i da šokira. Informacija jeste ta da će AliExpress da registruje ovde svoje magacine koji će da budu centar za Jugoistočnu Evropu i delivery za Srbiju će biti maksimalno dva dana“, rekao je on u podkastu „Šta posle faksa“.
Roglić je istakao da je to bila i jedna od tema razogovora nakon dolaska predsednika Narodne republike Kine.
„Sam dolazak AliExpress-a će mnoge male biznise to da uništi, em će biti jeftini, em delivery je dva dana, biće ono opcija broj jedan. Jako je to loše za našu ekonomiju, jer koliko smo toliko i naplaćivali nešto kao država poreza, sada nećemo naplaćivati ništa, zato što sa Kinom imamo potpisan ugovor o slobodnoj trgovini, a mora da bude proizvedeno u Srbiji 100 odsto da bi ti to mogao da šalješ u Kinu bez dodatnih poreza i carine“, rekao je on.
Spoiler
Show
I'm a westerner who sells on Aliexpress. I do this via a friend in China who set up an account for me, since only Chinese can have an account, and I sell items I invented and had manufactured in China. Aliexpress is one of several e-market sites I use.
I just wanted to urge everyone to be patient with shipping. Prior to COVID-19 we were using ePacket and delivering to most countries within 2-3 weeks. Now it looks like deliveries are going to take 3 months or more to some countries. Countries like the US/UK/Aus and other large countries with good air cargo capacity should still be seeing anywhere from 3 to 6 weeks, possibly up to 8-10 weeks if you're unlucky.
In addition to the delays there is a number of countries we can no longer ship to at all because most postal services (China Post, ePacket, Singapore Post etc) have suspended all service to them. For example one popular country I had many sales to has cost me potentially thousands of dollars in losses because ePacket/China Post suddenly suspended all shipments to that country. Any packages that were still in the sorting centers waiting for flights should be returning to our warehouse, but there is no ETA on the return. It will probably take many months to process the returns, and it's likely that many packages will be lost and we'll never see them again. ePacket also has no insurance. Even if it did it's unlikely to pay during the pandemic.
If you see "security return" or similar on your shipping then it is most likely due to recently implemented postal suspensions on that shipping line to your country. In that case you need to contact the seller for a refund or work out a deal to have it reshipped via DHL or FEDEX (both expensive) who still operate to most countries.
The Aliexpress shipping warehouses (Aliexpress Standard Shipping service) are still accepting shipments to countries that most other shipping channels have suspended. I don't know how they're shipping them there, but I guess they have more airline partners to lean on. But still, I would say that you should expect 3-4+ month delivery times (for those countries with suspended shipping). It's taking 5+ days alone for them to process packages sent to their warehouses, and then several weeks waiting in queues for airline cargo space.
The number of messages i'm getting asking where the package is has tripled over the last few weeks too. Please check the tracking yourself on 17track. We can't get any more info that you.
Overall sales for many sellers are way up since online business improves when everyone stays home. But the stress is much higher too as we don't know if packages are going to make it or not, as as sellers we're liable for any losses.
So please be patient if you're ordering during a pandemic. It's a tough time and probably many sellers are going to go out of business if they haven't already due to delayed or returned mail.
EDIT: I probably made it sound worse than it is. To MOST first world countries with large economies and decent aircraft traffic deliveries won't be delayed too long...maybe you'll wait about a month longer than normal at most. But some countries like Poland, Ukraine, India etc have almost completely suspended shipping. If your country is on this list http://express.4px.com/article/detail/id/502383/cid/2 (Google translate it - it's a list of all countries Singapore post decided that they can't ship to anymore, and it reflects the countries that many
Dodatno
- canvra888
- laserShow
#5984 Re: Aliexpress- all about
Za taj odgovor treba potraziti transportne rute tih zemalja i povezanost.
- canvra888
#5985 Re: Aliexpress- all about
Pa sve je to region, a Kosovo, Albanija i Crna Gora su sve u pet deka kao i BiH u kontekstu "blizine EU u smislu razvoja".
I ne samo to, nego se i u tu istu BiH slalo do određenog vremenskog perioda, dakle nije da nema transportnih ruta. I još dodatna stvar koja potvrđuje to je da je to slučaj uglavnom sa Alijem, pošiljke iz Kine preko eBaya uredno dolaze.
I ne samo to, nego se i u tu istu BiH slalo do određenog vremenskog perioda, dakle nije da nema transportnih ruta. I još dodatna stvar koja potvrđuje to je da je to slučaj uglavnom sa Alijem, pošiljke iz Kine preko eBaya uredno dolaze.
-
muki_muky
#5986 Re: Aliexpress- all about
A eBay i ostalo?laserShow wrote: ↑24/08/2024 18:33Pakete sa AliExpressa vise ne dostavljaju drzavne poste nego to sad ide preko brze poste XExpress (vlasnik Dusko Pantovic iz Trebinja, osoba bliska SNSD-u). Put parcela ide preko Budimpeste (prije su isle preko poljske i litvanije) pa u Niksic, CG u firmu NTC Logistics (vlasnik Ranko Jovovic, osoba bliska Djukanovicem DPS-u, navodno cuva firme za Anu Djukanovic, Milovu sestru) pa u XExpress.
Ne naplacuju 1.80KM kao drzavne poste, sto mi je cudno. Siguran sam da ove dvije firme to ne rade besplatno a s druge strane kinezi nisu digli cijenu postarine.
Sta mislite, gdje je kvaka? Ovakvi igraci su siguran sam smislili nesto kako da zeznu sistem?
Zanimljiv post.
-
doff
#5987 Re: Aliexpress- all about
Ja poručio sa aliexpresa 16.08.2024, danas stiglo na adresu. Ne znam koja je pošta dostavljala, zvali su me sa 067 broja. Nikad brže mi pošiljka nije stigla naručena preko AE
-
majstor92
#5988 Re: Aliexpress- all about
Pozdrav, vidim da mnogi muku muče sa cijenom postarine sa Aliexpressa, dok kada se ukuca recimo Hrvatska onda cijena postarine bude OK.
Moje pitanje je sljedece: posto ja zivim blizu granice sa Hrvatskom, a hrvatska posta ima Paketomate u manje-vise svim gradovima, da li je moguce na adresu dostave sa Aliexpressa ukucati adresu paketomata i da ti onda posiljka stigne tu?
Ako moze ta opcija, na koji nacin se dobije sifra za otvaranje paketomata posto ne znam da li ce hrvatska posta slati poruku na bosanski broj?
Je li neko koristio ovu uslugu, tj ima li neki nacin da se iskoristi mogucnost dostave na paketomat?
Moje pitanje je sljedece: posto ja zivim blizu granice sa Hrvatskom, a hrvatska posta ima Paketomate u manje-vise svim gradovima, da li je moguce na adresu dostave sa Aliexpressa ukucati adresu paketomata i da ti onda posiljka stigne tu?
Ako moze ta opcija, na koji nacin se dobije sifra za otvaranje paketomata posto ne znam da li ce hrvatska posta slati poruku na bosanski broj?
Je li neko koristio ovu uslugu, tj ima li neki nacin da se iskoristi mogucnost dostave na paketomat?
-
Operativac11
#5989 Re: Aliexpress- all about
Meni prošli mjesec dostavljen jedan paket ovom šemom.muki_muky wrote: ↑25/08/2024 23:13A eBay i ostalo?laserShow wrote: ↑24/08/2024 18:33Pakete sa AliExpressa vise ne dostavljaju drzavne poste nego to sad ide preko brze poste XExpress (vlasnik Dusko Pantovic iz Trebinja, osoba bliska SNSD-u). Put parcela ide preko Budimpeste (prije su isle preko poljske i litvanije) pa u Niksic, CG u firmu NTC Logistics (vlasnik Ranko Jovovic, osoba bliska Djukanovicem DPS-u, navodno cuva firme za Anu Djukanovic, Milovu sestru) pa u XExpress.
Ne naplacuju 1.80KM kao drzavne poste, sto mi je cudno. Siguran sam da ove dvije firme to ne rade besplatno a s druge strane kinezi nisu digli cijenu postarine.
Sta mislite, gdje je kvaka? Ovakvi igraci su siguran sam smislili nesto kako da zeznu sistem?
Zanimljiv post.![]()
Ujutro mi došla poruka na broj da je pošiljka od NTC spremna za isporuku,oko 10 zove poštar iz XExpressa, kaže hajd da ti bacim jedan paket,stigao ti s aliexpressa, na paketu piše 13KM, pošiljaoc platio poštarinu.
-
TheRedhead
#5990 Re: Aliexpress- all about
Vidim da mi narudbe imaju pocetak "UW01..." ne baratam odavno sa narucivanjem, jel neko imao pakete sa tim trackingom, koliko brzo dodje?
- Emojti
#5991 Re: Aliexpress- all about
China post koji nisu slali za BiH jos od pocetka korone. Bili su bas brzi prije.TheRedhead wrote: ↑29/08/2024 23:56 Vidim da mi narudbe imaju pocetak "UW01..." ne baratam odavno sa narucivanjem, jel neko imao pakete sa tim trackingom, koliko brzo dodje?
Kod mene najstarija posiljka august 12, jos nije stigla.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#5992 Re: Aliexpress- all about
I kod mene je 12 August, ali nece to jos. ..
- konektovan
#5993 Re: Aliexpress- all about
Evo donese ih postar upravo,..dvije posiljke 12 august. 
-
muki_muky
#5994 Re: Aliexpress- all about
Xexpress ili BH posta?
- konektovan
#5995 Re: Aliexpress- all about
-
naxx99
#5996 Re: Aliexpress- all about
Sve nove posiljke koje sam narucio prije par dana imaju CN tracking broj, jel ovo znaci da China Post polako ponovo pocinje uspostavljati shipping za nas?
- kabal1337
-
arminicos
#5998 Re: Aliexpress- all about
Dodje mi jutros kapica plasticna za klimu placeno sa dostavom 1.10$ i postar mi naplati 1.80 KM..mislim se nidje veze..mala kapica plasticna da placam 1.80 KM..zalio sam im se..evo sto mi pisu..ogradjuju se da ne naplacuju oni 1.80 KM koja banda..
Poštovana,
Vezano za Vašu upit naplate iznosa od 1,80 KM prilikom uručenja običnih pismonosnih pošiljaka iz međunarodnog poštanskog prometa, obavještavamo Vas da je predmetna naplata u skladu sa Nacionalnim propisima Bosne i Hercegovine po osnovu kojeg je definisano da pošiljke koje podliježu carinskom pregledu (sadrže robu) moraju biti knjižene.
U cilju postupanja s pošiljkom prema domaćim propisima obične pismonosne pošiljkama iz međunarodnog saobraćaja koje sadrže robu i nemaju bar kod broj, odnosno nisu pošiljke sa registrovanim brojem prijema, se dodjeljuje prijemni broj, s ciljem evidentiranja istih u odgovarajućim manipulativnim ispravama i uručenjem uz potpis.
Postupanje s običnim pismonosnim pošiljkama na način predviđen za knjižene pošiljke, proizvodi troškove i naplata od 1,80 KM se odnosi na trošak za tehnološki postupak evidentiranja pošiljka i dodijeljivanja odgovarajućeg bar koda.
“JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo ne naplaćuje nikakvu naknadu od primaoca za pošiljke koje iz inostranstva prispjevaju sa registrovanim brojem iz zemlje porijekla (EMS, preporučene pošiljke, paketske pošiljke, vrijednosne pošiljke), niti za pošiljke koje podliježu carinskom pregledu u smislu carinskih propisa.
Poštovana,
Vezano za Vašu upit naplate iznosa od 1,80 KM prilikom uručenja običnih pismonosnih pošiljaka iz međunarodnog poštanskog prometa, obavještavamo Vas da je predmetna naplata u skladu sa Nacionalnim propisima Bosne i Hercegovine po osnovu kojeg je definisano da pošiljke koje podliježu carinskom pregledu (sadrže robu) moraju biti knjižene.
U cilju postupanja s pošiljkom prema domaćim propisima obične pismonosne pošiljkama iz međunarodnog saobraćaja koje sadrže robu i nemaju bar kod broj, odnosno nisu pošiljke sa registrovanim brojem prijema, se dodjeljuje prijemni broj, s ciljem evidentiranja istih u odgovarajućim manipulativnim ispravama i uručenjem uz potpis.
Postupanje s običnim pismonosnim pošiljkama na način predviđen za knjižene pošiljke, proizvodi troškove i naplata od 1,80 KM se odnosi na trošak za tehnološki postupak evidentiranja pošiljka i dodijeljivanja odgovarajućeg bar koda.
“JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo ne naplaćuje nikakvu naknadu od primaoca za pošiljke koje iz inostranstva prispjevaju sa registrovanim brojem iz zemlje porijekla (EMS, preporučene pošiljke, paketske pošiljke, vrijednosne pošiljke), niti za pošiljke koje podliježu carinskom pregledu u smislu carinskih propisa.
-
TheRedhead
#5999 Re: Aliexpress- all about
Jel to moguce da je uspostavljanjem Alija u Srbiji i tom privatnom dostavom expressa, da su uticali na to da imamo opet China post 
- kabal1337
#6000 Re: Aliexpress- all about
cisto sumnjamTheRedhead wrote: ↑02/09/2024 11:23 Jel to moguce da je uspostavljanjem Alija u Srbiji i tom privatnom dostavom expressa, da su uticali na to da imamo opet China post![]()