Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sumirprimus

#21701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 30/08/2024 14:39 Ne zna da je iko iselio u drugu drzavu radi zraka.
Prvo danas nisu isti razlozi za preseljenje kao prije 20-30 god. Neko je nekada napisao problem nacionalizma… i sve to stoji. Osjetila sam ga i sama milion puta na kozi. Ali misliti da ces drugdje (u stranoj drzavi) biti svoj na svom, da ti dijete nece imati nikakvih problema u skoli, da nikada neces dozivjeti rasizam, da se neces osjecati kao gradjanin drugog reda- moras biti zaista naivan.
Problemi sa birokratijom.. salterusama, ganjanjem papira i sl.
Kriminalom, nasiljem, narkomanijom, alkoholizmom…
Sigurnost djeteta?
Malo se gdje jos djeca sama igraju po naselju kao kod nas.
Drugim rijecima.. nije svijet ono sto je nekada bio.
A i peMzije su upite u buducnosti :D
KaKO nije, onda je vama tuzla definitivno druga drzava :D mada zimi ni sarajevo ne zaostaje za prljavstinom i smradom u zraku. Sto kazu moji drugari prov sto te spopadne osim nasmijanosti ljudi vani je cist zrak i ulice :D

Dakle 7 arguemnata, skup problema u ovoj nazovi drzavi, dobvodi do razocarenja u drustvo koje nema naznake da ce ikada ozdraviti ili da je bar na putu ozdravljenja. ja sam tu iluziju srusio neke 2016te 17te tek. iako su naznake bile vec od 2005 06 te. konacne.
sumirprimus

#21702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Jednotsavno to je mozda kiwi reko, nekad prije, meni vise ne stane i moje razocarenje u ovo drustvo je konacno i trajno.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#21703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

pa to je sve lična percepcija

rekoh već nekad, svako treba da ide tamo gdje će biti sretan i mentalno stabilan

nekome je to bejha, nekome antarktik. Live and let live i zdravo :mrgreen:
sumirprimus

#21704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote: 30/08/2024 14:46 pa to je sve lična percepcija

rekoh već nekad, svako treba da ide tamo gdje će biti sretan i mentalno stabilan

nekome je to bejha, nekome antarktik. Live and let live i zdravo :mrgreen:
ma bh ne vidim kome moze biti izvor srece. neka nostalgija da, al izvor srece da se ne zajebavamo ,samo iskren prijatelj ce ti reci kada dodje u ovo ovde nakn x godina: sta je ovo jebte, zar ste ovoliko propali?a propali smo ko drustvo u mnogim sferama :-)
moimoi

#21705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 30/08/2024 14:43
moimoi wrote: 30/08/2024 14:39 Ne zna da je iko iselio u drugu drzavu radi zraka.
Prvo danas nisu isti razlozi za preseljenje kao prije 20-30 god. Neko je nekada napisao problem nacionalizma… i sve to stoji. Osjetila sam ga i sama milion puta na kozi. Ali misliti da ces drugdje (u stranoj drzavi) biti svoj na svom, da ti dijete nece imati nikakvih problema u skoli, da nikada neces dozivjeti rasizam, da se neces osjecati kao gradjanin drugog reda- moras biti zaista naivan.
Problemi sa birokratijom.. salterusama, ganjanjem papira i sl.
Kriminalom, nasiljem, narkomanijom, alkoholizmom…
Sigurnost djeteta?
Malo se gdje jos djeca sama igraju po naselju kao kod nas.
Drugim rijecima.. nije svijet ono sto je nekada bio.
A i peMzije su upite u buducnosti :D
KaKO nije, onda je vama tuzla definitivno druga drzava :D mada zimi ni sarajevo ne zaostaje za prljavstinom i smradom u zraku. Sto kazu moji drugari prov sto te spopadne osim nasmijanosti ljudi vani je cist zrak i ulice :D

Dakle 7 arguemnata, skup problema u ovoj nazovi drzavi, dobvodi do razocarenja u drustvo koje nema naznake da ce ikada ozdraviti ili da je bar na putu ozdravljenja. ja sam tu iluziju srusio neke 2016te 17te tek. iako su naznake bile vec od 2005 06 te. konacne.
Ja onda na tvom mjestu ne bih niti u jedan grad tj metropolu. Bilo gdje.
Barem sto se have tice.
sumirprimus

#21706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ma nidje veze. predji granicu i disi.
ja bar osjetim razliku odmah. osim ako se naleti na farmu kakvu :lol:
ja vani nigdje nisam vidio likove da bacaju vrece smeca u rijeku u po dana i iz auta. u razvijenom svijetu, ako ce nam trece zemlje sviejta biti mjerilo onda ok. tu nam je i mjesto
ili koliko znas razvijenih zemalja da se griju na ugalj?domacinstva?
sumirprimus

#21707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

ili kauc da se gurne u korito :lol:
ili da neko drzi neko opasno p zdavlje postrojenje i da dobije sve dozvole a u naseljenom mjestu, tipa ko kod nas. znaju tuzlaci na sta tipujem.
sumirprimus

#21708 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

za nas je sad i rumunija zapad.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#21709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

ma brt, ne kontam na šta misliš sa društvom? ne ovisim od bilo koga, bukvalno me ne zanima niko osim uskog kruga prijatelja. Doduše, nisam štanc'o djecu pa razumijem da je nekome drugom bitna škola i to :mrgreen:

meni je bitan cost of life, a bejha je ultrapovoljna. Za sve ostalo sjedem na avion u Mađarskoj
moimoi

#21710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

sumirprimus wrote: 30/08/2024 14:49 ma nidje veze. predji granicu i disi.
ja vani nigdje nisam vidio likove da bacaju vrece smeca u rijeku u po dana i iz auta. u razvijenom svijetu, ako ce nam trece zemlje sviejta biti mjerilo onda ok. tu nam je i mjesto
To kakvi smo prema prirodi to je drugi par rukava.
Isti oni koji dodju na odmor iz Svice (lupam), kada ciste svoje kuce u BiH krhnu smece gdje stignu. Dok u Svici razvrstavaju i paze ;)
Zasto? Zato sto se boje kazni
sumirprimus

#21711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Velkoski wrote: 30/08/2024 14:54 ma brt, ne kontam na šta misliš sa društvom? ne ovisim od bilo koga, bukvalno me ne zanima niko osim uskog kruga prijatelja. Doduše, nisam štanc'o djecu pa razumijem da je nekome drugom bitna škola i to :mrgreen:

meni je bitan cost of life, a bejha je ultrapovoljna. Za sve ostalo sjedem na avion u Mađarskoj
e vidis vec je razlika. tako sam i ja bio bolikrac tmao nekad kad sam bio sam i ruke u dzepove.
najveci strah koji imas je strah za potomstvu i gdje ga ostavljas.
onda je cost of lifr tako sekundaran, i nebitan vjeruj.
sumirprimus

#21712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 30/08/2024 14:55
sumirprimus wrote: 30/08/2024 14:49 ma nidje veze. predji granicu i disi.
To kakvi smo prema prirodi to je drugi par rukava.
Isti oni koji dodju na odmor iz Svice (lupam), kada ciste svoje kuce u BiH krhnu smece gdje stignu. Dok u Svici razvrstavaju i paze ;)
Zasto? Zato sto se boje kazni
svejedno, sve iznad save je cisce i uredjenije od nas. u svakom pogledu. mi nismo drzava. i to je nas najveci problem. ovo nije kukanje ovo je fakat.
ZoomZoomKiwi

#21713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

izvrsni direktor wrote: 30/08/2024 14:19
ZoomZoomKiwi wrote: 30/08/2024 13:37 To je ta naša pismenost i pamet :bih:

I trebam ostat' među 70% debila.
Dzaba ides, rekla je moimoi da ce te svi isti problemi dpcekat gdje god da odes, cim prodju prve 2 godine :D
Eh pa eto, javim se za dvije godine od odlaska, pa ćemo vidjeti :mrgreen:
sumirprimus

#21714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Neces se ni javit :lol:
mali_balon

#21715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

moimoi wrote: 30/08/2024 14:19
mali_balon wrote: 30/08/2024 14:15
Dope_Man wrote: 30/08/2024 14:00
Da se bar neke stvari tako ogranice na grupu (mada djeca nisu kriva zbog idiota od roditelja). Al nazalost, i sa bolestima je kao i kad pijan vozi auto, nije problem sto ce ubit sebe vec cesto uzrokuju smrt drugih.
Tu treba pustit da roditelji biraju, pa nek vakcinisu ako hoce ili ne, ako nece potpisu izjavu.....ali ako se dijagnosticira bolest koja se mogla sprijeciti vakcinom onda troskovo ljecenja snose roditelji ako ne mogu oduzeti nekretnine do treceg koljena i namiriti racun ....ko ih j.....m...im zatucnau....ljepa juga sta nes eto ih kod tebe za milicijom pa babuka popije koji pendrek usput....dok se dijete vakcinise
Nije to bas tako jednostavno. Imas djece koja se ne smiju vakcinisati radi hronicnih bolesti. A postoji nesto sto se zove imunitet krda. Sto znaci da ce nevakcinisano zdravo dijete najvjerovatnije prezivjeti bez posljedica i ako oboli od neke bolesti.. dok ce ugroziti hiljade onih koji ne smiju biti vakcinisani.
U stilu …”boli me k… za druge”
Mani me se suplje i imuniteta krda vidim od morvila umirala djeca od 17g....sta bi sa imunitetom krda.....prve dvije recenice necu ni komentarisati
moimoi

#21716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

mali_balon wrote: 30/08/2024 17:12
moimoi wrote: 30/08/2024 14:19
mali_balon wrote: 30/08/2024 14:15

Tu treba pustit da roditelji biraju, pa nek vakcinisu ako hoce ili ne, ako nece potpisu izjavu.....ali ako se dijagnosticira bolest koja se mogla sprijeciti vakcinom onda troskovo ljecenja snose roditelji ako ne mogu oduzeti nekretnine do treceg koljena i namiriti racun ....ko ih j.....m...im zatucnau....ljepa juga sta nes eto ih kod tebe za milicijom pa babuka popije koji pendrek usput....dok se dijete vakcinise
Nije to bas tako jednostavno. Imas djece koja se ne smiju vakcinisati radi hronicnih bolesti. A postoji nesto sto se zove imunitet krda. Sto znaci da ce nevakcinisano zdravo dijete najvjerovatnije prezivjeti bez posljedica i ako oboli od neke bolesti.. dok ce ugroziti hiljade onih koji ne smiju biti vakcinisani.
U stilu …”boli me k… za druge”
Mani me se suplje i imuniteta krda vidim od morvila umirala djeca od 17g....sta bi sa imunitetom krda.....prve dvije recenice necu ni komentarisati
Jesi li uopste shvatio napisano ili si samo nadrkan?
sumirprimus

#21717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Moimoi je ovde u prqvu ..
Hendrix

#21718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Hendrix »

Vrhunac antivax ideologije je rodica od zene koja nije vakcinisala djecu a pusila u trudnoci! Znaci ja tu zenu ne mogu podnijeti sa pricom koju je pokupila sa fejsbuk grupa."Do your own research" ekipa polupismenih zena i njihovih debila muzeva koji pushe istu pricu. Niko knjige u zivotu nije procitao, ona frizerski zanat ima on kamiondzija. Naucnici u polju medicine i virologije u pm.

I tako sjednes kod njih u stanu, ona lagano zapali cigaru i prica o trovanju vakcinama. Da popizdis a zena me non stop nogama udara jer zna da sam na rubu da je otjeram u pm.

Pa kad jos kaze za njihovu zajednicku rodicu neurologa kao ona mora sa shuti o tome sta ce to joj je posao. A ta cura ono prestala pricat s njom ne moze da slusa debila naravno. 10 godina studija i dodje ti fejsbuk debil da soli pamet.

I onda jos kad kao zali nase dijete jer je vakcinisano, pa jebote ovaj internet je donio toliko zla ovom svijetu. Svaki debil je dobio publiku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

ZoomZoomKiwi wrote: 31/08/2024 07:10 Dolaze Švedi tobe polako

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kraj ... /240830160
Gotovo im je sad. Too little too late.
Dope_Man

#21722 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

Nije nikad prekasno za poceti popravljati stvari u drzavi. Nije drzava voz kojem ponestaje sina pa da imas momenat kad je kasno za poceti kociti jer ce svakako sletit u provaliju.

Da li bi bilo bolje da su ranije dosli sebi - naravno.
Al bolje i sad nego za 5-10 godina.

Ako pametni ljudi napisu pametne zakone, i onda osiguraju da se ti zakoni primjene u praksi, vecina trenutnih problema Svedske se moze svesti za 5-10 godina na dovoljno nizak nivo gdje se ne pune medijski clanci istima, i gdje se slika prosjecnog covjeka o zemlji vrati na onu od prije 10-20 godina.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Samo je za Bosnu prekasno i samo je Bosna voz koji srlja u provaliju hhhhh
Dope_Man

#21725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Dope_Man »

To su tvoje rijeci, ne moje.

Ja samo nemam vjere da ce se narod u Bosni opametiti i birati po icemu osim etno liniji, i u skladu s tim da se nece nista znatno promijeniti u narednih 30 godina kad cu ja vec u penziju, a cijeli zivot da prodje u cekanju ne zelim, pogotovo ne za svoje dijete.
Post Reply