Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

sumirprimus

#30476 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 30/08/2024 11:41 A vidi, ja za cca. 5 sati stignem do Rijeke preko Doboja i Zagreba.
A nekad mi treba 5 sati do dubrovnika gdje je duplo manje kilometara.
Meni uvijek treba manje vremena i predjem vise kilometar asjeverno, nego bilo gdje da krenem juzno tj po mojoj drzavi a manje kilometara.
Dakle mojoj drzavi nije u interesu da mi omoguci da smo bolje spojeni.
drug_profi

#30477 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Ma dobro je to razumijem. Ko bi volio da mu Tuzlaci vršljaju po državi...

:mrgreen:
sumirprimus

#30478 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

drug_profi wrote: 30/08/2024 11:46 Ma dobro je to razumijem. Ko bi volio da mu Tuzlaci vršljaju po državi...

Naravno zato imate odlican spoj sa zenićanima, vidi se i po klixu... :chmoljava:
fgr ne štel mešat... :zzzz:
drug_profi

#30479 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

sumirprimus wrote: 30/08/2024 11:47
drug_profi wrote: 30/08/2024 11:46 Ma dobro je to razumijem. Ko bi volio da mu Tuzlaci vršljaju po državi...

Naravno zato imate odlican spoj sa zenićanima, vidi se i po klixu... :chmoljava:
fgr ne štel mešat... :zzzz:
A jbg. probili se. Nije bilo prirodnih prepreka dovoljno.
sumirprimus

#30480 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by sumirprimus »

neka super vam je mladosti mi moje. bruda
Ambula

#30481 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ambula »

Jao Efendica sta izjavi :run: Zaglupio sam od iste i necu se oporaviti par dana ahhahahah Kakav debil, ne vjerujem.

Neki drugi spominju kako Tuzla nema metra autoputa jel moguce da je nama krivo sto se otvara dio auta puta u nasoj drzavi jer eto taj dio spada pod zonu uticaja HDZ i mi smo zastranili bgm
frngla

#30482 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by frngla »

Rumeni populista koji nije za dalje od Zabrđa i naselja heroja Sokolje.
doktor78

#30483 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

Ambula wrote: 30/08/2024 12:18 Jao Efendica sta izjavi :run: Zaglupio sam od iste i necu se oporaviti par dana ahhahahah Kakav debil, ne vjerujem.

Neki drugi spominju kako Tuzla nema metra autoputa jel moguce da je nama krivo sto se otvara dio auta puta u nasoj drzavi jer eto taj dio spada pod zonu uticaja HDZ i mi smo zastranili bgm
Počela predizborna.
Better Man

#30484 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Better Man »

Ambula wrote: 30/08/2024 12:18 Jao Efendica sta izjavi :run: Zaglupio sam od iste i necu se oporaviti par dana ahhahahah Kakav debil, ne vjerujem.

Populista najobičniji. Nije valjda tolika neznalica da ovako nešto izjavi, a ne bi me čudilo i da jest.
Dr Arsla

#30485 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Dr Arsla »

Plenković dolazi na otvaranje mosta Hercegovina. Nešto se ne sjećam jel iko bio iz BiH na otvaranju Pelješca ?
Ambula

#30486 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ambula »

Plenkovic dolazi, most se zove Hercegovina, nastupa KUD Rodoč, pa sve prst u oko Bosnjacima. Tacno za izbjegavati tu dionicu puta, Doljani su Bosnjackiji put.
So What!

#30487 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ovo je bukvalno popisavanje po Bosnjacima, pogotovo tvrdoglavim Hercegovcima, koji im nisu dopustili da kolonizuju ovaj komad zemlje ...

Andrej Plenković dolazi na otvorenje mosta kod Počitelja, planiran i vatromet
Image

Na području Hercegovine će 4. septembra biti pušteni u saobraćaj novi kilometri autoputa A1, kao i grandiozni most "Hercegovina" kod Počitelja. Na otvorenje će, osim bh. zvaničnika, doći i premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Svečanosti otvorenja poddionice Počitelj - Zvirovići i mosta Hercegovina nazočit će brojni predstavnici privrednog, političkog i javnog života, kako BiH tako i Republike Hrvatske, kao i međunarodni dužnosnici.

U sklopu svečane ceremonije otvorenja prisutnima će se obratiti direktor JP Autoceste FBiH Denis Lasić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto.

Ceremonija će započeti u 19 sati svečanim programom koji će svojim nastupima obogatiti Hrvatska glazba Mostar, Klapa Drača, Antonija Batinić i HKUD Rodoč, a program će voditi Sanja Pehar.
Presijecanjem vrpce i uz spektakularan vatromet postavljen duž mosta i službeno će biti otvorena poddionica Počitelj - Zvirovići i most Hercegovina.

Puštanje za redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta Hercegovina predviđeno je dan kasnije, 5. septembra od 12 sati.

"Vozačima napominjemo da će od 1. do 5. septembra na poddionici Zvirovići - Bijača biti obustavljena naplata cestarine iz tehničkih razloga prebacivanja otvorenog u zatvoreni sistem naplate cestarine", navedeno je.

Most "Hercegovina" dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.

LOT 1 čini trasa autoceste u dužini od preko 10 kilometara na kojoj se nalaze značajni objekti: Petlja Počitelj sa naplatnim mjestom i pristupnim prometnicama, Inter-regionalno čvorište, tri vijadukta, tunel i otvorena trasa. LOT 2 je impresivni most Hercegovina dužine 980 m. Stubovi mosta kojim se prelazi rijeka Neretva visoki su 92,97,92,91,88 i 66 m što ga čini najvišim mostom na Koridoru Vc i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Evrope. Također je jedan od najkompleksnijih infrastrukturnih objekata na cijelom Koridoru Vc.
Klix
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#30488 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Dr Arsla wrote: 30/08/2024 12:32 Plenković dolazi na otvaranje mosta Hercegovina. Nešto se ne sjećam jel iko bio iz BiH na otvaranju Pelješca ?
Био је друг Човић :mrgreen: .
Ambula

#30489 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Ambula »

Bobi wrote: 30/08/2024 12:37
Dr Arsla wrote: 30/08/2024 12:32 Plenković dolazi na otvaranje mosta Hercegovina. Nešto se ne sjećam jel iko bio iz BiH na otvaranju Pelješca ?
Био је друг Човић :mrgreen: .
Sigurno nece Komsic i Bakir koji su upregnuli sve mehanizme da taj projekat zaustave. :lol:
So What!

#30490 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Efendić o mostu "Hercegovina" kod Počitelja: Autoput je trebao ići prema Neumu, ali je HDZ svoje progurao
Image

Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić komentarisao je najavljeno otvaranje mosta "Hercegovina" kod Počitelja. On je kazao da je autoput trebao ići prema jedinom bh. gradu na moru, a ne prema Zvirovićima.

Efendić je podsjetio da je izgradnja autoputa kroz BiH započela izdvajanjem novca iz profita BH Telecoma na dionici Sarajevo - Zenica.
Istakao je da HT Eronet za te svrhe nije uplaćivao ništa iako je firma u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao i BH Telecom.

"Kada su se ugledali prvi kilometri autoputa i počeli koristiti krenulo se dalje, a kreditori su pokazali spremnost da odobre kredite za izgradnju koridora Vc kroz BiH. Tada na scenu stupa politika HDZ-a, i popustljivost iz Sarajeva, pa umjesto da se nastavi graditi autoput od Zenice prema sjeveru i Evropi, počinju se izdvajati sredstva i uzimati krediti za dionice autoputa u Hercegovini, i to ne od Mostara prema Sarajevu, nego od Mostara prema Hrvatskoj. Uzalud je rahmetli profesor Ibrahim Bušatlija objašnjavao da autoput mora ići prema Neumu, jedinom bh. gradu na moru, a ne prema Zvirovićima, HDZ je svoje progurao", stava je Efendić.

Posljedica toga je, dodaje, most kojim je upropašten krajolik Počitelja.

"Ogromnu cijenu njegove izgradnje nisu platili ostaci Herceg-Bosne koji danas prave ceremoniju otvaranja sa Andrejom Plenkovićem, nego naravno građani Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog kantona u kojem nema ni milimetra autoputa. Dakle, autoput ne gradi se od Mostara prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj, i zato na otvaranje dolazi premijer Hrvatske. Ima li potrebe naglašavati da je trojka sastavljena od NiP, SDP i NS HDZ-u poklonila Autoceste Federacije BiH pored Cesta FBiH kojima odavno upravljaju, pa su sada počeli davati i imena mostovima po Federaciji BiH. Fali još jedino da na ovaj most postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći", zaključuje Efendić.

Podsjetimo, puštanje za redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta "Hercegovina" predviđeno je 5. septembra od 12 sati.

Most "Hercegovina" dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.
Klix
ZoomZoomKiwi

#30491 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

:pisnuo:
So What!

#30492 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by So What! »

Ali koliko neistina i generalno politickog seljakluka ovaj covjek generise, pa to je nevjerovatno. EU je definisala koridor Vc gdje se navodi da isti ide prema luci Ploce, kakav crni Neum.

BH Telecom je dao novac samo za prvu dionicu i djelimicno ucestovao u par drugih dionica, sve ostalo je finansirala EU.

HDZ-ovci su obicni kriminalni kartel koju ovoj zemlji sekunde ne misli dobro, ali ja nemam pojma otkud ovom ideja da se on javlja.

Nije ni cudo sto su Amerikanci trazili da se ovaj covjek udalji i iz SDA, jer su svjesni o kakvom manjku intelekta se radi.

Dok vecina politicara ne vjeruje u ono sto prica, ja nazalost mislim da ovaj stvarno vjeruje u ovo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#30493 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Pa ima petlja napravljena prema Stolcu, teren dobar to se sa malo para da napraviti a i kratko je.
MMM1977

#30494 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by MMM1977 »

Stranka koja se zalaže za 100% BiH a kojoj je problem izgradnja autoputa kroz Hercegovinu? :? Neka se gradi bilo gdje, samo da se konačno maknemo sa jebenih magistrala.

Koliko je SDA pokrala para mogli smo imati cijeli koridor davno i plus tunel ispod Jadrana do Italije. A ova SBiH je saucesnik u toj krađi
ZoomZoomKiwi

#30495 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 30/08/2024 12:46 Pa ima petlja napravljena prema Stolcu, teren dobar to se sa malo para da napraviti a i kratko je.
Šta on zna gdje je to, ne zna mapu frajer okrenuti kako treba, a kad mu spomeneš Google Earth pita kad je u kinima.
JohnnyS

#30496 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by JohnnyS »

Ja ne znam što se palite na izjave političara, kreće kampanja, sad je pravo vrijeme za gledati samo RTL2 ko ima kabelsku
ZoomZoomKiwi

#30497 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by ZoomZoomKiwi »

JohnnyS wrote: 30/08/2024 12:50 Ja ne znam što se palite na izjave političara, kreće kampanja, sad je pravo vrijeme za gledati samo RTL2 ko ima kabelsku
Samo sad? Pravo je vrijeme za to cijelu godinu, svaku godinu.
JohnnyS

#30498 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by JohnnyS »

ZoomZoomKiwi wrote: 30/08/2024 12:52
JohnnyS wrote: 30/08/2024 12:50 Ja ne znam što se palite na izjave političara, kreće kampanja, sad je pravo vrijeme za gledati samo RTL2 ko ima kabelsku
Samo sad? Pravo je vrijeme za to cijelu godinu, svaku godinu.
Ja tako inače živim, ali sad preporučujem i ostalima :D
doktor78

#30499 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by doktor78 »

So What! wrote: 30/08/2024 12:42 EU je definisala koridor Vc gdje se navodi da isti ide prema luci Ploce, kakav crni Neum.

BH Telecom je dao novac samo za prvu dionicu i djelimicno ucestovao u par drugih dionica, sve ostalo je finansirala EU.

HDZ-ovci su obicni kriminalni kartel koju ovoj zemlji sekunde ne misli dobro, ali ja nemam pojma otkud ovom ideja da se on javlja.

Nije ni cudo sto su Amerikanci trazili da se ovaj covjek udalji i iz SDA, jer su svjesni o kakvom manjku intelekta se radi.

Dok vecina politicara ne vjeruje u ono sto prica, ja nazalost mislim da ovaj stvarno vjeruje u ovo.
:thumbup:
DaysleepeR

#30500 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by DaysleepeR »

Rumeni je debil samo takav, i žestoko se provalio sa dionicom, sa BH Telecomom i sa pitanjem gdje je autoput u SA, ZE i TZ kantonu, to treba pitati svog sadašnjeg kerovođu i bivšeg gazdu Bakira.

S druge strane i mene nervira ovo svehrvatsko otvaranje mosta.
Post Reply