Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦
-
archi_a
#10976 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ma ne seri ti majstore. Ne trebaš se ti nikome izvinjavati. Piši šta hoćeš. Samo znaj da će te prema upisima neko cijeniti ili necijeniti.A to već nije nešto što je u tvojim rukama. 
Last edited by archi_a on 28/08/2024 14:59, edited 1 time in total.
-
Seawolf
#10977 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Naravno da je najvažnije da niko nije teže povrijeđen.konektovan wrote: ↑28/08/2024 14:52 Desava se,..to je cinjenica, ne samo kod nas.
Ja vise komentarisem i zalim da je za nas veca steta nego za neke druge..jer smo svakako u deficitu sa letjelicama.
Najvaznije je da niko nije stradao i ozbiljnije povrijedjen.
Da je velika šteta, šteta je.
Padovi helikoptera uslijed udara u kablove, dok lete na maloj visini, nisu tako rijetka pojava, nažalost.
Interesantno bi bilo pokušati analizirati da li bi došlo do pada da je helikopter imao ugrađene sjekače kablova sa gornje i donje strane trupa.
- DaysleepeR
#10978 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Elisa je silom zaustavljena u kontaktu sa vodom, računaj da je sve to polomljeno od elise, do rotora pa nadalje.
Plus voda koja sve uništi. Šteta - totalna.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10979 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
DaysleepeR wrote: ↑28/08/2024 15:02Elisa je silom zaustavljena u kontaktu sa vodom, računaj da je sve to polomljeno od elise, do rotora pa nadalje.
Ma steta je velika sigurno..
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#10980 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Zar to nemaju svi helikopteri,..pa i oni cak starijih generacija??Seawolf wrote: ↑28/08/2024 14:59Naravno da je najvažnije da niko nije teže povrijeđen.konektovan wrote: ↑28/08/2024 14:52 Desava se,..to je cinjenica, ne samo kod nas.
Ja vise komentarisem i zalim da je za nas veca steta nego za neke druge..jer smo svakako u deficitu sa letjelicama.
Padovi helikoptera uslijed udara u kablove, dok lete na maloj visini, nisu tako rijetka pojava, nažalost.
Interesantno bi bilo pokušati analizirati da li bi došlo do pada da je helikopter imao ugrađene sjekače kablova sa gornje i donje strane trupa.
-
Seawolf
#10981 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Sjekači kablova su dodatna oprema, koja se može naručiti, ili ne naručiti. A može se, naravno, i naknadno ugraditi.konektovan wrote: ↑28/08/2024 15:04Zar to nemaju svi helikopteri,..pa i oni cak starijih generacija??Seawolf wrote: ↑28/08/2024 14:59Naravno da je najvažnije da niko nije teže povrijeđen.konektovan wrote: ↑28/08/2024 14:52 Desava se,..to je cinjenica, ne samo kod nas.
- tramvajtrojka
#10982 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
archi_a wrote: ↑28/08/2024 14:52 Naravno da treba utvrditi kao što je utvrđeno i u prijašnja tri incidenta. Šta, ne vidiš šta likovi pišu a posada pala prije par sati? Ko vas ne zna.
Padaju letjelice i lijevo i desno. Sa poginulim pilotima i osobljem. Vojska im gine na vježbama. Izvrću raketne sisteme na cestama.
Al, mi u Bosni smo nesposobni?![]()

Ovako si pisao i prije dvije godine branio neodbranjivo evo sta tvoje zabijanje glave u pijesak i prozivanje sviju koji su i tada upozoravali da ako ne budu letjele glave da ce se isto desiti, i tada kao i dns napadas ljude jer to spominju pogotovo jer su oružane snage BiH drzavna institucija koja treba odgovarati za gubitak dvije letjelice u vrijednosti 30 miliona maraka, a ne privatna slikoteka za objavljivanje fancy slika dok se sve okolo toga raspada
- mist
#10983 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Meni je to vrlo dobro poznato,ali mi je pun .... nasih politicara koji daju izjave kao da je sa druge strane publika sa IQ50.DaysleepeR wrote: ↑28/08/2024 15:02Elisa je silom zaustavljena u kontaktu sa vodom, računaj da je sve to polomljeno od elise, do rotora pa nadalje.
Da ne bude da pljujem konkretno posadu koja je ucestvovala u karamboli,jebi ga,desi se.Niti smo prvi ni posljednji.
-
archi_a
#10984 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Jesi ti glup ili šta?tramvajtrojka wrote: ↑28/08/2024 15:09archi_a wrote: ↑28/08/2024 14:52 Naravno da treba utvrditi kao što je utvrđeno i u prijašnja tri incidenta. Šta, ne vidiš šta likovi pišu a posada pala prije par sati? Ko vas ne zna.
Padaju letjelice i lijevo i desno. Sa poginulim pilotima i osobljem. Vojska im gine na vježbama. Izvrću raketne sisteme na cestama.
Ovako si pisao i prije dvije godine branio neodbranjivo evo sta tvoje zabijanje glave u pijesak i prozivanje sviju koji su i tada upozoravali da ako ne budu letjele glave da ce se isto desiti, i tada kao i dns napadas ljude jer to spominju pogotovo jer su oružane snage BiH drzavna institucija koja treba odgovarati za gubitak dvije letjelice u vrijednosti 30 miliona maraka, a ne privatna slikoteka za objavljivanje fancy slika dok se sve okolo toga raspada
Ne reagujem na one koji traže istragu (mada nema šta da se traži istraga jer će istrage biti), nego baš na one shupke koji su dotrčali da zbijaju šale i slave, otvoreno pokazuju da su sretni zbog pada. Ne moram nabrajati, dovoljno je biti normalan i pročitati upise.
Ja zabijam glavu u pijesak?
Kad ćeš napisati nešto o snsd-ovom blokiranju budžeta za modernizaciju? A među prvim si da pišeš o raspadu sistema.
Last edited by archi_a on 28/08/2024 15:21, edited 2 times in total.
- atmel
#10985 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ma pusti.tramvajtrojka wrote: ↑28/08/2024 15:09archi_a wrote: ↑28/08/2024 14:52 Naravno da treba utvrditi kao što je utvrđeno i u prijašnja tri incidenta. Šta, ne vidiš šta likovi pišu a posada pala prije par sati? Ko vas ne zna.
SDA uhljup, na drugim temama ga prati.
Pola jih je ovdje na zadatku..nema bajno sve.
Vatrogasna vozila iz 70 godina...pruge i vozovi isto..granicni prijelazi ko na pijaci ili nekoj koridi.
Kriv je rat i mi kritičari...fasade ko da je jučer rat prestao
-
archi_a
#10986 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
UHLJUPE mi smo ovim završili. Da imaš trunku mozga, skomtao bi valjda da sam stvarno sda uhljup da bih ovo iskoristio i napadao trenutnog ministra i pisao upravo suprotno. Al treba imati klilera u glavi. 
- BeYaZ
#10987 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Stavit će ga malo u rižu i bit će ko nov
-
Juliuscezar
#10988 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Pao je stariji helikopter, a ne Huey 2 kojeg smo nedavno dobili
- liyf
#10989 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Nije problem što je pao helikopter, korišćenjem će ih pasti još, alo je problem patriote naše što je pao 2. Helikopter u 365 dana, 2. O 15(?) Operativnih. Nije to Helezov Passat pa da se ekspresno kupi novi.
- liyf
#10990 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
izvor je?bhnapoleon1 wrote: ↑28/08/2024 15:32 Pao je stariji helikopter, a ne Huey 2 kojeg smo nedavno dobili
-
GOLDZEN
#10991 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Eto ipak nije UH-1H-II nego je UH-1H a koliko sam čuo u pitanju je helikopter broj 15.atmel wrote: ↑28/08/2024 14:56Daj ne seri archi...sjeba mi dan ova nezgoda..archi_a wrote: ↑28/08/2024 14:41 Čistokrvni "bosanci i bošnjaci". Zabrinuti za opremu i dobrobit, prije svega.
Bilo bi ih i više, al mnogi su na drugom zadatku, kao kokoši ispred suda BiH, mašu, aplaudiraju i nose transparente za svog vožda.
Još samo nestrpljivo čekaju da vide jel H2 u pitanju da u selu nastane opšti delirijum.![]()
Procitaj moje postove na ovoj temi i vidjet ces da sam svaki napredak i uspjeh OS BIH pohvalio.
Sjebase helikopter i sta sad? Treba da se tebi, Penicilinu i Goldzenu izvinemo sto smo 50% novih helikoptera sjebali u 3 ili 4 godine. Nije ovo samo vaša tema, hvala vam na svemu ali kritika mora biti.
Evo mene trenutno u Zadru, samo da vidis kako 2 Rafaela jutros preletise preko Jadrana..krv u žilama da se ti sledi...mi ni ovo ne možemo sačuvati..sadaku
Sjebase igracku od 8 miliona dolara,
I koga boli kurac šta u Zadru leti? Ne bih ni odgovorio ali kad si već prozvao po imenu moram.
-
GOLDZEN
#10992 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovineliyf wrote: ↑28/08/2024 15:33izvor je?bhnapoleon1 wrote: ↑28/08/2024 15:32 Pao je stariji helikopter, a ne Huey 2 kojeg smo nedavno dobili
- liyf
#10993 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ko je, osim VRS i JNA učestvovao u agresiji na RBiH? Australija? Komšije ti se opremaju po svjetskim standardima, Srbija pravi svoje dronove, avione, tenkove i oklopna vozila, kupuju kineske i ruske protivzračne sisteme. Hrvatska kupuje Bradleye, Blackhawke, Rafale, hoće tenkove da mijenjaju. Šta Bosna radi? Ruši 2 od 15 operativnih helikoptera koji su NEOPHODNI za gašenje požara unutar države. Toooo Bosnooooo!!GOLDZEN wrote: ↑28/08/2024 15:36Eto ipak nije UH-1H-II nego je UH-1H a koliko sam čuo u pitanju je helikopter broj 15.atmel wrote: ↑28/08/2024 14:56Daj ne seri archi...sjeba mi dan ova nezgoda..archi_a wrote: ↑28/08/2024 14:41 Čistokrvni "bosanci i bošnjaci". Zabrinuti za opremu i dobrobit, prije svega.
Bilo bi ih i više, al mnogi su na drugom zadatku, kao kokoši ispred suda BiH, mašu, aplaudiraju i nose transparente za svog vožda.
Još samo nestrpljivo čekaju da vide jel H2 u pitanju da u selu nastane opšti delirijum.![]()
Procitaj moje postove na ovoj temi i vidjet ces da sam svaki napredak i uspjeh OS BIH pohvalio.
Sjebase helikopter i sta sad? Treba da se tebi, Penicilinu i Goldzenu izvinemo sto smo 50% novih helikoptera sjebali u 3 ili 4 godine. Nije ovo samo vaša tema, hvala vam na svemu ali kritika mora biti.
Evo mene trenutno u Zadru, samo da vidis kako 2 Rafaela jutros preletise preko Jadrana..krv u žilama da se ti sledi...mi ni ovo ne možemo sačuvati..sadaku
I koga boli kurac šta u Zadru leti? Ne bih ni odgovorio ali kad si već prozvao po imenu moram.
-
GOLDZEN
#10994 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Jah sigurno je pilot jutros sjeo u svoju letjelicu sa namjerom da istu obori i da rizikuje svoj život...liyf wrote: ↑28/08/2024 15:40Ko je, osim VRS i JNA učestvovao u agresiji na RBiH? Australija? Komšije ti se opremaju po svjetskim standardima, Srbija pravi svoje dronove, avione, tenkove i oklopna vozila, kupuju kineske i ruske protivzračne sisteme. Hrvatska kupuje Bradleye, Blackhawke, Rafale, hoće tenkove da mijenjaju. Šta Bosna radi? Ruši 2 od 15 operativnih helikoptera koji su NEOPHODNI za gašenje požara unutar države. Toooo Bosnooooo!!GOLDZEN wrote: ↑28/08/2024 15:36Eto ipak nije UH-1H-II nego je UH-1H a koliko sam čuo u pitanju je helikopter broj 15.atmel wrote: ↑28/08/2024 14:56
Daj ne seri archi...sjeba mi dan ova nezgoda..
-
GOLDZEN
#10995 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Common sense nije nešto čime se kite takvi forumaši vidi po uvredama. Ako se ovako nastavi, do kraja dana možda baš ti budeš odgovoran za pad letjelice. Nikad ne znaš kakvu će besmislicu ovakvi napisati.
- DaysleepeR
#10996 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Nije pilot ni prvi ni zadnji koji je zakačio žicu od dalekovoda i srušio se, dešava se.
Neki dan sam gledao super 2 dokumentarca o Hr pilotima kanadera, i dalekovodi i žice su prvo što se gleda kad se planira gašenje.
Stalna opasnost koja te trehne kod prvog znaka nepažnje.
Neki dan sam gledao super 2 dokumentarca o Hr pilotima kanadera, i dalekovodi i žice su prvo što se gleda kad se planira gašenje.
Stalna opasnost koja te trehne kod prvog znaka nepažnje.
- atmel
#10997 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Ma nema veze...ja bih vise volio da se je ovaj helikopter sačuvao nego da sam sa pola Bosne zaratio..tu je razlika između tebe i mene.
Sutra kad dođe do rata, sranja, ti ces isto kao i mnogi komadanti budući opravdavati neuspjele akcije i žrtve boraca, nije se moglo, nije bilo mehanizma, logistike..
Ljudi lete sa Mig 29 i Rafaelovima, Patrijama, Kiowama a Bošnjo čeka da glavom blokira.
Dosta je ovaj narod krvi prolio zbog kvazi komandira sa 2 razreda osnovne škole i sa jednim razredom mejtefa..
Last edited by atmel on 28/08/2024 15:46, edited 2 times in total.
- liyf
#10998 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Jesam li ja to igdje rekao i je li to uopšte bitno? Evidentno je da postoje određeni problemi u strukturi OSBiH ako se za godinu dana obore i učine neoperativnim 2 helikoptera. Nije to krivica pilota, ja to nigdje nisam naveo niti krivim pilote OSBiH za koje imam velik respekt, ali ako imamo 15 helikoptera, od tih 15 helikoptera mi 2 pokvarimo, jesmo li mi normalni? Nemamo para da kupimo šljemove i pancire, a obaramo helikoptere kako gdje stignemo.GOLDZEN wrote: ↑28/08/2024 15:42Jah sigurno je pilot jutros sjeo u svoju letjelicu sa namjerom da istu obori i da rizikuje svoj život...liyf wrote: ↑28/08/2024 15:40Ko je, osim VRS i JNA učestvovao u agresiji na RBiH? Australija? Komšije ti se opremaju po svjetskim standardima, Srbija pravi svoje dronove, avione, tenkove i oklopna vozila, kupuju kineske i ruske protivzračne sisteme. Hrvatska kupuje Bradleye, Blackhawke, Rafale, hoće tenkove da mijenjaju. Šta Bosna radi? Ruši 2 od 15 operativnih helikoptera koji su NEOPHODNI za gašenje požara unutar države. Toooo Bosnooooo!!
Koliko je požarišta ostalo bez helikoptera za gašenje?
Koliko je poplavljenih naselja ostalo bez evakuacije?
Koliko je hitnih medicinskih slučajeva ostalo bez transporta do Sarajeva?
- anelsol
- liyf
#11000 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)🇧🇦
Gledaj ovog uhljebara
"Moram da naglasim da su već svijeta zvali, od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Turske i brojnih drugih država, te izrazili želju da nam pomognu. Naravno, to je odgovor na ono što su i Oružane snage radile u proteklom periodu"
"Već su ponudili iz NATO-a u Bosni i Hercegovini pomoć, također, iz EUFOR-a, general Štic"
"Mi imamo ukupno 11 helikoptera i stvarno mi nije jasno zašto tolika negativna priča da nemamo helikoptera. Sve je potpisano platili smo, još pet helikoptera treba da vežemo, imat ćemo 16 helikoptera, šest za gašenje požara"
"Moram da naglasim da su već svijeta zvali, od predstavnika Sjedinjenih Američkih Država, Turske i brojnih drugih država, te izrazili želju da nam pomognu. Naravno, to je odgovor na ono što su i Oružane snage radile u proteklom periodu"
"Već su ponudili iz NATO-a u Bosni i Hercegovini pomoć, također, iz EUFOR-a, general Štic"
"Mi imamo ukupno 11 helikoptera i stvarno mi nije jasno zašto tolika negativna priča da nemamo helikoptera. Sve je potpisano platili smo, još pet helikoptera treba da vežemo, imat ćemo 16 helikoptera, šest za gašenje požara"