Ukrajina

zigzag

#207051 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Crvene_brigade wrote: 28/08/2024 12:21 (Ne)zvanično je potvrđeno djelavanje F16-ica. Ukrajinski F-16 uništili svoje prve mete u najmasivnijem ruskom napadu do sada: ‘Zadaća im je jasna i logična‘ U Kijevu dugo očekivani borbeni zrakoplovi navodno su počeli obarati ruske projektile...

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15496397
Nesto mi ovo cudno al oni znaju sta im je najkorisnije
sumirprimus

#207052 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Crvene_brigade wrote: 28/08/2024 12:21 (Ne)zvanično je potvrđeno djelavanje F16-ica. Ukrajinski F-16 uništili svoje prve mete u najmasivnijem ruskom napadu do sada: ‘Zadaća im je jasna i logična‘ U Kijevu dugo očekivani borbeni zrakoplovi navodno su počeli obarati ruske projektile...

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... a-15496397
sto je i receno u startu da ce im to biti u pocetku osnovni zadaci-
madner

#207053 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 28/08/2024 12:22
madner wrote: 28/08/2024 12:01
drug_profi wrote: 28/08/2024 00:29
Ma hajde?
Da sam ruski general tacno ovako bih odgovorio na kursk.
I Sirski je ruski general.
Pogledaj sta je pisano odmah nakon invazije.

Glavne teze:
1. Veliki udar na samog Putina.
2. Mora odgovoriti svim snagama na invaziju Rusije.

Dakle ideja je bila da ce politicke poluge biti kljucne, kao sto su za Zelenskog.
Šta je ko pisao negdje nema nikakve veze sa onim radi čega je planer poveo tu akciju i koji je očekivani odgovor.
Ima jer se ovako dolazi do pogresne slike.

To je kao da igraju Njemacka i Svajcarska fudbala i nakon utakmice kazes selektor se sigurno pripremio za dva zuta kartona tog igraca i da ce biti nerjeseno i zato ide sve po planu. Naknadna pamet iz koje Kos izvlaci najbolji moguci scenario koji je: Ovo je tacno ono sto smo ocekivali da ce se desiti.

Ja mislim da nije, ocekivali su da ce Rusi povuci vise snaga sa ovog pravca jer tu imaju najvise slobodnih snaga i da ce ranije izvrsiti kontranapad. Sam napad u Kursk nije prosao optimalno jer su Rusi ostali relativno blizu glavnoj ruti Ukrainske logistike prema sjeveru, gdje je jos uvijek mekano i imaju neke uspjehe. Problem je sto moraju cuvati tu rutu ili odustati od sjevera.
Da su Rusi malo usporili na glavnom pravcu, mozda bi rotacija prosla puno bolje i ova izgradjena linija sa rudnicima, neboderima i tri naselja bi bar par mjeseci zaustavila Ruse. Ovako cijeli juzni front do Ugledara je ugrozen.

Postavio sam to pitanje prije par sedmica, sta je strateska vrijednost ove operacije.
Last edited by madner on 28/08/2024 12:32, edited 1 time in total.
1Dante1

#207054 Re: Ukrajina

Post by 1Dante1 »

Crvene_brigade wrote: 28/08/2024 12:16
madner wrote: 28/08/2024 12:12 Neozbiljni ste, to je ocito bot i to jeftin.

Lahko ga je prepoznati kada znate sta radi sta ne, nije u stanju napisati jednu samostalnu recenicu.
@madner: post će ti biti prijavljen zbog vrijeđanja.
Sta te vrijedja? Da si bot? Botcina si itekako. Tek kada se nadjes ugrozen, onda se sjetis da te neko vrijedja. Od tebe i slicnih bubic ekipa na ovoj temi neki od nas se moraju pravdati da su obrezani...pardon osuneceni. Vidi malo kako je i istrpi
sumirprimus

#207055 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Pa jos cekamo na isplativost kursk pravca, jer nemoguce je da je to to.
sto kaze drugprofi nemoguce da je sirski ocekivo da ce povuc snage sa pokrovska jer je to ocigledno i logicno ,
Romanija

#207056 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

sumirprimus wrote: 28/08/2024 12:04
Crvene_brigade wrote: 28/08/2024 11:59
madner wrote: 28/08/2024 11:44 https://x.com/marybezuhla/status/182869 ... 8F_SZjObSQ

Meni izgleda da je bio pokusaj rotacije ali da nesto u kordinaciji nije bilo ok.

Ovo je tipican nacin na koji se zavrsi borba ispcrpljenjem, malo po malo a onda naglo.

Po meni greska komande, previse su trazili od ovih jedinica sto su se sada raspale.
Čim si ti ovako nervozan očito je da gori putinofilima pod nogama.
ne grijesi dusu ovo je marija bezula--upoznaj lik i djelo.
obrazovana zena, pored svog obrazovanja u ratu je od 2015 te godine,kritikovala jei zlauznog kad je trebalo, i jedna je od zasluznijih sto su ukr zene na frontu, sto do tada nije bio slucaj.
ni u politici se ne libi nazvti stvari pravim imenom.
Sta god je, sasvim je besmisleno da ovako javno izlazi sa nekim informacijama. Njeni upisi apsolutno ne pomazu odrzavanja morala a Rusima daju uvid kako stvario stoje na odredjenim djelovima fronta. Politicki je predstavnik a ne profesionalni vojnik. Sta da je otisla u vrhovnu komandu sa ovim pitanjima i da su joj rekli, 'mi u ovom trenutku nemamo snage da zadrzimo Ruse na ovom pravcu, radimo ono sto je najbolje moguce u ovom trenutku'. Sta bi onda, organizovala brigadu nena da stoji u ovim transejama. lako se igrati povlacenjem divizija i brigada na papiru. Ukr imaju iskustvo sta ce desi sa jedinicama koje gurnu protiv iskusnih i jakih ruskih snaga na duze vrijeme. Zato je zaporozje staklo nakon sedmice jer su skontali da nakon nekoliko sedmica ne bi ni trockic ost'o od 47mb. I sta se desilo sa 93mb koja je gasila sve i jedan proboj oko Bahmuta i Chasiv Yara, nigdje je na mapi i to nakon sto su promjenili ljudstvo i bataljone nekoliko puta od 2022. Ali imamo stratega koji od 2022 silji li silji onako neutralno, dok mu se Zukov smijesi sa zida.
sumirprimus

#207057 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

nije ovo prvi put da ona izlazi u javnost, vjerovatno prekipi ili ne naidje na odjek. ko ce znati. jer postavljala je ona pitanja osjetljiva i na druge stvari, pa se nije rascistilo kao u vezi jermaka.
mozda je totalni javasluk komande, a mozda su neki drugi planovi o kojima ni parlamentarci nisu duzni da znaju pa nemaju uvid u siru sliku, vrijece ce pokazati.
pitanje ovih rotacija koje su katastrofalne po dobro utvrdjene linije a koje se nastavljaju je legitimno
drug_profi

#207058 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

madner wrote: 28/08/2024 12:30
madner wrote: 28/08/2024 12:01

Pogledaj sta je pisano odmah nakon invazije.

Glavne teze:
1. Veliki udar na samog Putina.
2. Mora odgovoriti svim snagama na invaziju Rusije.

Dakle ideja je bila da ce politicke poluge biti kljucne, kao sto su za Zelenskog.
Šta je ko pisao negdje nema nikakve veze sa onim radi čega je planer poveo tu akciju i koji je očekivani odgovor.

To je kao da igraju Njemacka i Svajcarska fudbala i nakon utakmice kazes selektor se sigurno pripremio za dva zuta kartona tog igraca i da ce biti nerjeseno i zato ide sve po planu. Naknadna pamet iz koje Kos izvlaci najbolji moguci scenario koji je: Ovo je tacno ono sto smo ocekivali da ce se desiti.

Ja mislim da nije, ocekivali su da ce Rusi povuci vise snaga sa ovog pravca jer tu imaju najvise slobodnih snaga i da ce ranije izvrsiti kontranapad. Sam napad u Kursk nije prosao optimalno jer su Rusi ostali relativno blizu glavnoj ruti Ukrainske logistike prema sjeveru, gdje je jos uvijek mekano i imaju neke uspjehe. Problem je sto moraju cuvati tu rutu ili odustati od sjevera.
Da su Rusi malo usporili na glavnom pravcu, mozda bi rotacija prosla puno bolje i ova izgradjena linija sa rudnicima, neboderima i tri naselja bi bar par mjeseci zaustavila Ruse. Ovako cijeli juzni front do Ugledara je ugrozen.

Postavio sam to pitanje prije par sedmica, sta je strateska vrijednost ove operacije.
Pa kako se dolazi do pogresne slike ako sam JA pretpostavio da Rusi neće povući snage sa glavnog pravca već će navaliti još očajnije, a da će se krpiti snagama sa drugih mijesta i prepustanjem teritorije koje imaju previse.
Nije moguce da sam ja zakljucio odmah da reakcija Rusa nece biti obustava pritiska na njihovom glavnom pravcu, a da to nije pretpostavio ruski general u Ukrajinskoj vojsci. I možda sa tim čak računa.
Po meni je glavni cilj operacije dokazivanje partnerima da crvene linije ne postoje i možda odvlačenje raspoloživih ruskih rezervi na sjever, što dalje od juga. Kažem, možda.
Sa Pokrovskom mislim da Kursk nikakve veze nema danas niti je imao prije 20 dana.
madner

#207059 Re: Ukrajina

Post by madner »

drug_profi wrote: 28/08/2024 12:38
madner wrote: 28/08/2024 12:30

Pa kako se dolazi do pogresne slike ako sam JA pretpostavio da Rusi neće povući snage sa glavnog pravca već će navaliti još očajnije, a da će se krpiti snagama sa drugih mijesta i prepustanjem teritorije koje imaju previse.
Nije moguce da sam ja zakljucio odmah da reakcija Rusa nece biti obustava pritiska na njihovom glavnom pravcu, a da to nije pretpostavio ruski general u Ukrajinskoj vojsci. I možda sa tim čak računa.
Po meni je glavni cilj operacije dokazivanje partnerima da crvene linije ne postoje i možda odvlačenje raspoloživih ruskih rezervi na sjever, što dalje od juga. Kažem, možda.
Sa Pokrovskom mislim da Kursk nikakve veze nema danas niti je imao prije 20 dana.
Moj model je da je kepec trazio uspjeh od Sirskog, dakle da je Kursk prvenstveno propaganda i medijska operacija usmjerena na medije. Ima i teorija da je Britanska operacija da se ukinu crvene linije.

Kako god, vojna logika nije primarna.

Sirski je dobio unaprijedjenje, Kepec je zadovoljan.
madner

#207060 Re: Ukrajina

Post by madner »

Romanija wrote: 28/08/2024 12:35
sumirprimus wrote: 28/08/2024 12:04
Crvene_brigade wrote: 28/08/2024 11:59

Čim si ti ovako nervozan očito je da gori putinofilima pod nogama.
ne grijesi dusu ovo je marija bezula--upoznaj lik i djelo.
obrazovana zena, pored svog obrazovanja u ratu je od 2015 te godine,kritikovala jei zlauznog kad je trebalo, i jedna je od zasluznijih sto su ukr zene na frontu, sto do tada nije bio slucaj.
ni u politici se ne libi nazvti stvari pravim imenom.
Sta god je, sasvim je besmisleno da ovako javno izlazi sa nekim informacijama. Njeni upisi apsolutno ne pomazu odrzavanja morala a Rusima daju uvid kako stvario stoje na odredjenim djelovima fronta. Politicki je predstavnik a ne profesionalni vojnik. Sta da je otisla u vrhovnu komandu sa ovim pitanjima i da su joj rekli, 'mi u ovom trenutku nemamo snage da zadrzimo Ruse na ovom pravcu, radimo ono sto je najbolje moguce u ovom trenutku'. Sta bi onda, organizovala brigadu nena da stoji u ovim transejama. lako se igrati povlacenjem divizija i brigada na papiru. Ukr imaju iskustvo sta ce desi sa jedinicama koje gurnu protiv iskusnih i jakih ruskih snaga na duze vrijeme. Zato je zaporozje staklo nakon sedmice jer su skontali da nakon nekoliko sedmica ne bi ni trockic ost'o od 47mb. I sta se desilo sa 93mb koja je gasila sve i jedan proboj oko Bahmuta i Chasiv Yara, nigdje je na mapi i to nakon sto su promjenili ljudstvo i bataljone nekoliko puta od 2022. Ali imamo stratega koji od 2022 silji li silji onako neutralno, dok mu se Zukov smijesi sa zida.
Guderian i Model, kakve su ovo uvrede.
sumirprimus

#207061 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

za guderijana moras biti znatno vise antiruski nastrojen, sto bas i nije slucaj :D
madner

#207062 Re: Ukrajina

Post by madner »

https://x.com/arestovych/status/1828738 ... 8F_SZjObSQ

Kazes da se ce ovo desiti prije tri sedmice, ispadnes pro Ruski. :roll:
sumirprimus

#207063 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner wrote: 28/08/2024 12:55 https://x.com/arestovych/status/1828738 ... 8F_SZjObSQ

kaze ovde da se sire glasine, da se namjerno prepusta donjek region rusima ,a prema dogovoru. to kaze arestovic.
kao i pozivanje na mariju o praznim orovovima i prepustanju novogrodovke a koje ja bila dobro utvrdjena.
Ironmen

#207064 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

Svi su ocekivali da ce Putin stati na istoku, povuci neke jedinice da brani Kursk i samim time rasteretiti ogroman pritisak na istoku Ukrajine i pokusati ublaziti ogromnu sramotu i samarcinu da nakon 80 godina tudja noga ti ulazi u drzavu i pravi ti dar mar zarobljava od 300-600 vojnika pravi selfije i tik tok sadrzaj dok ti jednostavno nemas nikakav odgovor na to.

Ali su svi zaboravili jednu stvar da Putinu puca k.... za vlastiti narod, vojnike i civile u Kurskoj regiji i samo je pojacao djelovanje na istoku, ove price Sirskog da je znao da ce se ovo desiti su price za malu djecu jer su izgubili skoro duplo vise teritorija nego sto su zauzeli u Rusiji i nemaju adekvatne odbrane za dalje a i nemaju vremena postaviti neku novu jer sve polako izmice kontroli.

Ovaj rat je totalno nepredvidljiv iz svih uglova kad dodamo na to totalnog ludog Putina dobijamo ovo sto imamo, lika kojeg ne zanima svopstveni narod dok sada Ukrajina koja se nalazi na tlu Rusije ne zna sta raditi dalje ici naprijed ili se ukopvati a istok se rusi.
madner

#207065 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 28/08/2024 13:00
madner wrote: 28/08/2024 12:55 https://x.com/arestovych/status/1828738 ... 8F_SZjObSQ

kaze ovde da se sire glasine, da se namjerno prepusta donjek region rusima ,a prema dogovoru. to kaze arestovic.
kao i pozivanje na mariju o praznim orovovima i prepustanju novogrodovke a koje ja bila dobro utvrdjena.
Kaze da je to znak demoralizacije. Kada ljudi pocnu pricati da je sve dogovoreno.

I da kepec treba ili reci da ima plan i da je to dio plana ili reci da je kriza. Kako god ne treba sutiti to jer onda takve teorije dolaze do izrazaja.
Ali dobro i on ne voli kepeca.

Veci je problem ovo sto kaze da lokalna komanda vise ne zna tacno sta je situacija.
Ironmen

#207066 Re: Ukrajina

Post by Ironmen »

madner wrote: 28/08/2024 13:06
sumirprimus wrote: 28/08/2024 13:00

Kaze da je to znak demoralizacije. Kada ljudi pocnu pricati da je sve dogovoreno.

I da kepec treba ili reci da ima plan i da je to dio plana ili reci da je kriza. Kako god ne treba sutiti to jer onda takve teorije dolaze do izrazaja.
Ali dobro i on ne voli kepeca.

Veci je problem ovo sto kaze da lokalna komanda vise ne zna tacno sta je situacija.

Zelenski je izjavio sinoc da ce rat stati za zelenim stolom i da ima plan za okoncanje rata koji ce prezentirati Bidenu, Haris i Trumpu.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#207067 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

BiBi911 wrote: 28/08/2024 11:39
JoseMujica wrote: 28/08/2024 10:46

dobar tekst za pročitati na linku
A cime moze naskodit UK, jos izbjeglica, ove djece koja seru po ulicama, raznih placenjih politicara, tik tokerima.
Vojno nemaju samse, ekonomski rusi puse ozbiljno. Neki uticaj po kolonijama to rijese Ukrainci za par dana ko u SubSahari.

Koliko brodova smije da rizikuje da prevozi rusku naftu?
Par komada ostali znaju da osiguranje u slucaju boli kxxx.
Crno more popusili, sjeverno more/Baltik Danska kontrolise. Ostao artikt ali tu ih Norvezani.

Vatnik je ko oni u skoli sto puno pricaju a svi ih mlavili cime smo stigli.
pa druže si vidio si nedavne nerede desničara u UK? a sve inicirano putem društvenih mreža korištenjem lažnih vijesti

nije više rat samo pucam na tebe i bombardujem te....novi tip hibridnog rata uključuje i sijanje straha, panike, nepovjerenja u institucije, nepovjerenje u ekonomiju itd.

evo vidi šta je sa nama ovdje urađeno...sluđeni smo, politički izgubljeni i nikome ne vjerujemo..danas od nas može raditi ko šta hoće :sad:
geralt

#207068 Re: Ukrajina

Post by geralt »

sumirprimus wrote: 28/08/2024 12:37 nije ovo prvi put da ona izlazi u javnost, vjerovatno prekipi ili ne naidje na odjek. ko ce znati. jer postavljala je ona pitanja osjetljiva i na druge stvari, pa se nije rascistilo kao u vezi jermaka.
mozda je totalni javasluk komande, a mozda su neki drugi planovi o kojima ni parlamentarci nisu duzni da znaju pa nemaju uvid u siru sliku, vrijece ce pokazati.
pitanje ovih rotacija koje su katastrofalne po dobro utvrdjene linije a koje se nastavljaju je legitimno
Njena teza je da ne treba rotirati jedinice nikako, sto je najveca glupost koju sam procitao ove sedmice, a citam ovaj forum skoro svaki dan.
madner

#207069 Re: Ukrajina

Post by madner »

geralt wrote: 28/08/2024 13:36
sumirprimus wrote: 28/08/2024 12:37 nije ovo prvi put da ona izlazi u javnost, vjerovatno prekipi ili ne naidje na odjek. ko ce znati. jer postavljala je ona pitanja osjetljiva i na druge stvari, pa se nije rascistilo kao u vezi jermaka.
Njena teza je da ne treba rotirati jedinice nikako, sto je najveca glupost koju sam procitao ove sedmice, a citam ovaj forum svaki dan.
Nije bitna njena teza nego njeno svedocenje. Zamjena jedinica je teska operacija i normalno je da tu ima gresaka, ali nije normalno da napravis takvu odbrabenu liniju i onda nema jedinice da je brani. To znaci da jedinica koja je trebala braniti tu liniju ili vise nije u stanju da to radi (brigade koje su pod cekicem duze vrijeme) ili da nova jedinica nije stigla na vrijeme da zauzme tu liniju.

Sto opet znaci da visa komanda nema pravu sliku o svojim jedinicama jer je mislila da ce se jedinice povuci u takvom stanju da mogu cuvati liniju ili da ce duze cuvati liniju prije.
sumirprimus

#207070 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

geralt wrote: 28/08/2024 13:36
Njena teza je da ne treba rotirati jedinice nikako, sto je najveca glupost koju sam procitao ove sedmice, a citam ovaj forum skoro svaki dan.
Nije bas tako i ne slazem se, ona upozorava na sulude rotacije i mikomunikaciju, a poslije kojih ukri gube utvrdjene linije, a koje niko ne analizira, provjerava nego nastavljaju sa istim trendom.
Pravac pokrovsk. a vrh se ne oglasava. i ima pravo, gori ti pod noktima a oni dodjeljuju medalje za kursk, i hvale se novim raketama.
neko mora biti nositelj i losih vijesti.
sumirprimus

#207071 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Plusvijesti islike o praznim linijama.
Sto se opet htjeli ili ne, nadovezuje na oveglasine koje i arestovic prenosi o prepustanju tog dijelarusima. A komanda suti. Ili imaju nesto vanredno u narednim danima ka o odgovor, ili je zajeb zesci.
madner

#207072 Re: Ukrajina

Post by madner »

https://x.com/naalsio26/status/18285998 ... 8F_SZjObSQ

Pratim ovo od pocetka, nakon prve sedmice ne mislim da je Kursk imao sjajan omjer.
Cossack

#207073 Re: Ukrajina

Post by Cossack »

madner wrote: 28/08/2024 14:02 https://x.com/naalsio26/status/18285998 ... 8F_SZjObSQ

Pratim ovo od pocetka, nakon prve sedmice ne mislim da je Kursk imao sjajan omjer.
Napadač uvijek ima veće gubitke od branitelja. Ljudi u dvije sedmice zauzeli više nego Rusi za godinu dana ali šta bi ti o tome znao :mrgreen:

On topic:

https://www.index.hr/vijesti/clanak/ukr ... 93981.aspx

Skinuše Ukri još jedan avion :)
madner

#207074 Re: Ukrajina

Post by madner »

Cossack wrote: 28/08/2024 14:14
madner wrote: 28/08/2024 14:02 https://x.com/naalsio26/status/18285998 ... 8F_SZjObSQ

Napadač uvijek ima veće gubitke od branitelja. Ljudi u dvije sedmice zauzeli više nego Rusi za godinu dana ali šta bi ti o tome znao :mrgreen:
Nema, sto valjas gluposti?

Najbolji omjer je kod uspjesnog napada, zapravo samo tada i imas omjere koji su znatno veci za jednu stranu.
video

#207075 Re: Ukrajina

Post by video »

Ocito je trenutno lose po UA na terenu cim se marder, pardon, madner aktivirao
Post Reply