Tragedija Bosne - autori Filipovic i Durakovic.
Snajperisti u Sarajevu..
- dr_Evil
-
mehoxy
#6752 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Mi sa dejtonom nismo dobili ni (trajni)mir ni drzavu, samo smrznuti sukob. To je vise i budali jasno. Opet ce necija djeca, mozda bas od tih boraca, ginuti za ovaj komad zemlje. Definitivno velika greska.Ja_Ja wrote: ↑12/08/2024 18:04Meni su u potpunosti neozbiljni ljudi koji ovako nesto napisu. Treba to ralno sagledati. Nas polet se ogledao u moralnoj premoci kada se krenulo oslobadjati i djelimicno stasalom vojskom sa respektabilnim brojem vojnika, a nikako u takticko tehnickim sredstvima. Imali smo mi ljudi ali ni tada kada je krenulo nismo imali niti municije, niti artiljerije za ozbiljnije stvari i velikim dijelom smo ovisili od Hrvatima. A da ne pricamo o tome sto nam je svima bio pun klinac rata i umiranja. Laze ko god kaze da u tom trenutku nije vazila ona "potpisi Alija da je ko avlija".insaneinthebrain wrote: ↑22/02/2024 07:49Meni ne stoji 88. Fulio si fudbal decko.Grean wrote: ↑22/02/2024 07:32
A vi bi uradili sta?
Koji komentar, Dejton nas izvukao? Vasingtonski je jedino i najbolje sto smo izborili u ratu i mozda jedini momenat gdje je Alija ispao vizionar (zaustavljanje ofanzive na Vitez zbog koje smo bjesnili na njega).
Umjesto dotadasnje tri republike, entiteta sto je svaki prethodni sporazum ukljucivao od Kutiljera pa nadalje ovo je bio prvi koji je iskljucio takvu podjelu i da je USA ostala dosljedna prvobitnom planu da se Vasingtonski primijeni na cijelu teritoriju BiH danas bi situacija bila puno drugacija. Na zalost sjebala ga je Kontakt grupa koja ce kasnije izgurati dvoentitetsku podjelu.
Ako ti 88 stoji za godiste, razumljivo je sto lupas jer nisi zapamtio 93' da znas sta je znacilo imati front na dvije strane.
Bolje da nas je NATO bombardovao nego sto smo stali kad smo bili u poletu i potpisali ovo govno od dejtona
- drag_gost
#6753 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Naletih na ovaj post tek sada. Mog komsiju su oplakali i sahranili, a on se vratio nakon 5 dana. Na Zucu su krenuli zestoko tada prema nama, a on je ostao u nekom grmu i prosli su ga. Tu smo se tukli par dana i otjerali ih nazad. Ovaj je puzao i pored njihovih i pored nasih i dosao kuci tako ziv i zdrav. Sjecam se da je u mahali bilo slavlje kao da se neko ozenio.
Eno ga i sada je ziv i zdrav, dedo doduse, pa sa unukom provodi najvise vremena.
- Dozer
#6754 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Nije ni tebi lako, kad tabiris prastare postove ove teme

- drag_gost
- Dozer
#6756 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Stresiras se bezze 
- drag_gost
- Dozer
#6758 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Once upon a time.... Jbt ga.
- sniperalley
#6759 Re: Snajperisti u Sarajevu..
"Neki su izgledali kao mladi regruti, a drugi su bili svjesniji onoga što čine, naročito snajperisti. Najviše me se dojmilo to što kada ste nasamo s njima, naprimjer na poziciji s koje su pucali na Sarajevo, bili ste primorani nasmijati im se. Oni se pozdrave s vama i rukuju. Imate osjećaj da se te ruke uprljane krvlju više nikada ne mogu oprati, ali znate da je to vaša dužnost. Morate ih fotografisati", kazao je.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/italija ... /250103092
https://www.klix.ba/vijesti/bih/italija ... /250103092
- muha_sa
#6760 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pismo snajperiste koji je ubio djevojčicu u Sarajevu: Vidio sam da se smije
“Ne znam kakav je đavo ušao u mene tog dana. Sjećam se, bio je vreli ljetni dan, avgust 1992, rano popodne. Kroz magično oko durbina oprezno sam posmatrao ulice. Vidio sam civile. Uglavnom starce i žene, kako oprezno izviruju iz kuća. Nastalo je zatišje i oni su se uputili na česmu na obali Miljacke da dopune zalihe vode. Vidio sam jednu stariju ženu kako odmiče od česme i jednu ženu sa djetetom, djevojčicom, kako brzo potura balone pod lulu česme…
Uhvatio sam lice djevojčice i shvatio sam da se ona smije, baš kao da se oko nje ne dešava nikakvo ludilo… A onda je ludilo, iznenada, uhvatilo mene. Šta se ona smije, mislio sam, da li se ona to meni smije?!
Ja se tu zlopatim, krvarim u životu bez života, a ona se smije kao da mi prkosi – kako uostalom smije biti toliko zadovoljna i sretna, mislio sam. Nećeš ti meni, vala, rekao mi je neki pakleni glas i ja, u tom trenu, shvatih da mi se prst, baš kao da ga ja ne kontrolišem, spustio na obarač i počeo da ga stiska… Zaustavi se, zaustavi se, vikao sam u sebi, ali moj sopstveni prst nije me više slušao…
Nisam više ni nišanio, samo sam osjetio trzaj puške, a onda sam je odbacio, sav u goloj vodi. Sve je to ličilo na noćnu moru, kao neki san na javi. Ma, tješio sam se, to i jeste neki san, ništa se od toga nije desilo…
Uzeo sam dvogled i pogledao u pravcu česme: djevojčica je ležala na zemlji, u krvi, a njena majka je stajala pored nje, sa urlikom na zgrčenom licu.”
Dio je ovo pisma izvjesnog Predraga O, rođenog Sarajlije koji je u posljednjem ratu prešao na stranu agresora i snajperom ubio devetogodišnju djevojčicu Dijanu.
Predrag je u Beogradu 2000. počinio samoubistvo jer nakon ovog ubistva više nikad nije bio isti, što je priča koju je objavila Slobodna Bosna. Jedne noći je, kaže, vidio djevojčicu koju je ubio i ona ga je pitala: „Zašto si to učinio?“. Od tog dana ga je, kako je napisao u oproštajnom pismu, „utvara nevine djevojčice posjećivala svuda i na svakom mjestu“. Ne mogavši to više podnijeti, odlučio je da se ubije
“Ne znam kakav je đavo ušao u mene tog dana. Sjećam se, bio je vreli ljetni dan, avgust 1992, rano popodne. Kroz magično oko durbina oprezno sam posmatrao ulice. Vidio sam civile. Uglavnom starce i žene, kako oprezno izviruju iz kuća. Nastalo je zatišje i oni su se uputili na česmu na obali Miljacke da dopune zalihe vode. Vidio sam jednu stariju ženu kako odmiče od česme i jednu ženu sa djetetom, djevojčicom, kako brzo potura balone pod lulu česme…
Uhvatio sam lice djevojčice i shvatio sam da se ona smije, baš kao da se oko nje ne dešava nikakvo ludilo… A onda je ludilo, iznenada, uhvatilo mene. Šta se ona smije, mislio sam, da li se ona to meni smije?!
Ja se tu zlopatim, krvarim u životu bez života, a ona se smije kao da mi prkosi – kako uostalom smije biti toliko zadovoljna i sretna, mislio sam. Nećeš ti meni, vala, rekao mi je neki pakleni glas i ja, u tom trenu, shvatih da mi se prst, baš kao da ga ja ne kontrolišem, spustio na obarač i počeo da ga stiska… Zaustavi se, zaustavi se, vikao sam u sebi, ali moj sopstveni prst nije me više slušao…
Nisam više ni nišanio, samo sam osjetio trzaj puške, a onda sam je odbacio, sav u goloj vodi. Sve je to ličilo na noćnu moru, kao neki san na javi. Ma, tješio sam se, to i jeste neki san, ništa se od toga nije desilo…
Uzeo sam dvogled i pogledao u pravcu česme: djevojčica je ležala na zemlji, u krvi, a njena majka je stajala pored nje, sa urlikom na zgrčenom licu.”
Dio je ovo pisma izvjesnog Predraga O, rođenog Sarajlije koji je u posljednjem ratu prešao na stranu agresora i snajperom ubio devetogodišnju djevojčicu Dijanu.
Predrag je u Beogradu 2000. počinio samoubistvo jer nakon ovog ubistva više nikad nije bio isti, što je priča koju je objavila Slobodna Bosna. Jedne noći je, kaže, vidio djevojčicu koju je ubio i ona ga je pitala: „Zašto si to učinio?“. Od tog dana ga je, kako je napisao u oproštajnom pismu, „utvara nevine djevojčice posjećivala svuda i na svakom mjestu“. Ne mogavši to više podnijeti, odlučio je da se ubije
-
Hare71000Gorica_
#6761 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Pogledajte Zorana Cegara kako laze da se nije pucalo sa Holidej Ina.Ovaj specijalac Musan je tamo bio i govori o tome.Zoran je pobjegao na pocetku i vratio se nakon rata sada jr bijesan na SDA pa izmislja nekave lazi.
Balkan Rules Podcast Ep.35 - Zoran Čegar - Konačna istina o početku rata u Sarajevu
Akter eliminiranja snajperista iz hotela Holidey...Mušan Kovač - 1. dio
Rječnik opsade: Nikad osuđeni snajperisti iz Holiday Inn-a
Balkan Rules Podcast Ep.35 - Zoran Čegar - Konačna istina o početku rata u Sarajevu
Akter eliminiranja snajperista iz hotela Holidey...Mušan Kovač - 1. dio
Rječnik opsade: Nikad osuđeni snajperisti iz Holiday Inn-a
- karanana
#6762 Re: Snajperisti u Sarajevu..
ja i dalje ne mogu da vjerujem u ovaj safari. zahuktala se prica ali meni i dalje nevjerovatna. mada ima nekih naznaka da fakat ima nesto.
-
svesuper25
- Edin H.
- karanana
#6765 Re: Snajperisti u Sarajevu..
kad je onaj film izasao (nisam ga gledo) tada sam prvi put cuo za ovo, i onda sam govorio slovenac ubleha i lopina uzima pare na neki nacin za ovu pricu i lazi. onda se smirilo par godina i evo price opet. i sad kad vidim, fakat se 1994. i 1995. pricalo o ovome. recimo znamo za onog pisca rusa koji je dosao i pucao, ali eto on je dosao kao karadzicev gost pa nekako ga ne stavljamo u ovaj "turisticki" dio. ako ima prica i ako tuzilastvo nesto ppokrece ona ima nesto konkretnije tipa imena, svjedocanstava, mozda i slika i videa....
i dalje nevjerovatno da je bilo bas bas organizovano tipa turisticke agencije.
- Sanjarko
#6766 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Kada se plača da se love kao trofeji u krivolovima životinje, što se ne bi plačalo i ljude da se u ratu ubijaju. Nije samo priča da Slovenca, nego i Italijana i drugih. Izgleda je Italijanska vojska za ovo znala.
- karanana
#6767 Re: Snajperisti u Sarajevu..
pa ako je ovo zaista postojalo, moralo je da ide vojnim/unprofor putem. jer kako bi recimo 4 frajera u autu koja su ovo uplatila dosla do pala i to preko trsta, znaci hrvatske?
haj da su ulazili preko beograda, lakse bi bilo.
- shbc
#6768 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ovi govnari sto su placali da nas ovako rokaju su mi jos mrzi od cetnika. Za njih bar znas, ubija te iz mrznje, spreman je i da ratuje i bije se s tobom zbog te mrznje i nekakvih naopakih ideala i ideja. Ovi supci sa druge strane plate da te ubijaju jer im je to zabavno, a onda k'o zadnje pizde se ispale i usute k'o misevi.
- Sanjarko
#6769 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Evo čitam da je bila znatna količina oružja iz Amerike i Kanade slata na Balkan, snajperi izgleda. Cijena od 10 000 do 20 000 za ubistvo. Nije to u to doba nešto puno bilo. Ovo će se ako ima istine gurniti pod tepih.
Kada onaj Rus, Limonov nije odgovarao kako znam, neće ni ovi, a već su mnogi od njih pod zemljom.
Last edited by Sanjarko on 15/11/2025 04:09, edited 1 time in total.
- Dozer
#6770 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Malo su te cifre prenapuhane. Danas za 20K mozes uzeti bas zvijer od snajpera, onda to nisu bile te cijene, bar ne regularne.
- Sanjarko
#6771 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ne za snajper, cijena za ubistva da je bila od 10-20 hiljada dolara sa snajperima, a čitam da imaju podatci i objašnjavaju oni pošiljke oružja na Balkan iz Kanade i Amerike u to vrijeme pogotovo snajpera.
Kažem ako i ima istine gurnit će se ovo pod tepih kao i ona krađa djece od strane Italijana iz doma Bjelave mislim iz Sarajeva, oko 100 djece ukradeno i nestalo bez traga iako su imala ta djeca porodice, pod izgovorom da će biti izmještena dok rat prođe, a ona ukradena.
-
HelaS
#6772 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Sanjarko wrote: ↑15/11/2025 04:04Ne za snajper, cijena za ubistva da je bila od 10-20 hiljada dolara sa snajperima, a čitam da imaju podatci i objašnjavaju oni pošiljke oružja na Balkan iz Kanade i Amerike u to vrijeme pogotovo snajpera.
Kažem ako i ima istine gurnit će se ovo pod tepih kao i ona krađa djece od strane Italijana iz doma Bjelave mislim iz Sarajeva, oko 100 djece ukradeno i nestalo bez traga iako su imala ta djeca porodice, pod izgovorom da će biti izmještena dok rat prođe, a ona ukradena.
Navodno su plaćali 80.000 do 100.000 eura za odstrjel čovjeka
Lovci iz Europe, koji više nisu imali volje pucati samo na životinje, plaćali su 80.000 do 100.000 eura za odstrjel čovjeka, piše tisak na njemačkom i donosi detalje vezane uz tzv. "snajper-turiste" u Sarajevu, prenosi Deutsche Welle.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15643095
- Dozer
#6773 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Tako da.
-
HelaS
#6774 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Krajem marta 1995. godine, italijanski list Corriere della Sera objavio je šokantno svjedočenje o tada novoj, monstruoznoj vrsti "turizma" koja se razvila usred rata u Bosni i Hercegovini.
Pod naslovom "Turisti da vode rat", novinar Venanzio Postiglione prenio je tvrdnje Giannija Tognonija, tada generalnog sekretara "Stalnog tribunala naroda", koji je iznio zastrašujuće navode: pojedinci iz Zapadne Evrope dolazili su u Bosnu na vikend-ratovanje, gdje su za ogromne sume novca mogli sudjelovati u borbama, pucati na civile ili se pridružiti jedinicama kao svojevrsni plaćenici.
Prema Tognonijevim tvrdnjama iznesenim na sjednici Tribunala u Trentu, rat u Bosni je postao odredište "aberantnog turizma". U članku se navodi da su "vikend-ratnici" polijetali iz manjih evropskih aerodroma, opremljeni vojničkom odjećom, čizmama i ponekad čak i vlastitim oružjem. Na improviziranim pistama blizu linija fronta dočekivali su ih "domaćini" koji su im, za visoku naknadu, osiguravali dodatno naoružanje i prevoz do položaja.
Kada bi stigli na front, piše Corriere, ti dobrostojeći "turisti" mogli su promatrati borbe, ali i sami "učestvovati u akciji": koristiti ručne bacače, pridruživati se napadima, pa čak i djelovati kao snajperisti. Navodno su sa sigurnih uzvišenja pucali na sve što se kreće, vojnike, žene koje nose kanistere vode, djecu koja trče za loptom. Sve to opisano je kao "ljudski streljački poligon". https://www.klix.ba/vijesti/svijet/kako ... /251115033
- Sanjarko
#6775 Re: Snajperisti u Sarajevu..
Ja razumio da su ovo sadašnje cijene. A za djecu ukradenu se šuti od rata naovamo.HelaS wrote: ↑15/11/2025 09:05Sanjarko wrote: ↑15/11/2025 04:04Ne za snajper, cijena za ubistva da je bila od 10-20 hiljada dolara sa snajperima, a čitam da imaju podatci i objašnjavaju oni pošiljke oružja na Balkan iz Kanade i Amerike u to vrijeme pogotovo snajpera.
Kažem ako i ima istine gurnit će se ovo pod tepih kao i ona krađa djece od strane Italijana iz doma Bjelave mislim iz Sarajeva, oko 100 djece ukradeno i nestalo bez traga iako su imala ta djeca porodice, pod izgovorom da će biti izmještena dok rat prođe, a ona ukradena.Navodno su plaćali 80.000 do 100.000 eura za odstrjel čovjeka
Lovci iz Europe, koji više nisu imali volje pucati samo na životinje, plaćali su 80.000 do 100.000 eura za odstrjel čovjeka, piše tisak na njemačkom i donosi detalje vezane uz tzv. "snajper-turiste" u Sarajevu, prenosi Deutsche Welle.
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... i-15643095
Italija i njena vlada sve pomela pod tepih. 100 djece.