"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
mali_balon

#8076 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mali_balon »

vjeshalica wrote: 25/08/2024 18:44
daario naharis wrote: 25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.

Skidao bi sa biroa one koji nece da rade u mizernim uslovima, u kojima ni ti ne bi radio?

Sutra bi lajao kako je lose u drzavi sa platama, zbog glupaka sto rade za par stojki mjesecno?
Sto bi se reklo lako je tudjim gloginje mlatit....on bi skido s biroa i oduzimao pravo na lijecenje
vjeshalica

#8077 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

mali_balon wrote: 25/08/2024 18:47
vjeshalica wrote: 25/08/2024 18:44
daario naharis wrote: 25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.

Skidao bi sa biroa one koji nece da rade u mizernim uslovima, u kojima ni ti ne bi radio?

Sutra bi lajao kako je lose u drzavi sa platama, zbog glupaka sto rade za par stojki mjesecno?
Sto bi se reklo lako je tudjim gloginje mlatit....on bi skido s biroa i oduzimao pravo na lijecenje
Nek se skida poslodavcu
suspect_zero

#8078 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by suspect_zero »

vjeshalica wrote: 25/08/2024 18:47
suspect_zero wrote: 25/08/2024 18:45 Pekara Bistrik još uvijek zatvorena, žene najviše kukale zbog slobodnih dana i rasporeda smjena, Saraj II u Bistriku ima više od mjesec stoji oglas da traže radnicu u kuhinji....plata oko 850, kaže radiš 8 sati ali žena što prodaje se kune da je to foluška...ostane se još 2-3 sata i kao jedan dan u sedmici slobodan ali nije ni to jer prođe nekada i 10 dana.
Neka svu familiju zaposli pa neka mu mjese kolače, pm alava :twisted:
Prije 15 godina udjem tamo, dobra im je pita bila, ubijao je posao ali HLJEBARSKI MIZERLUK i MENTALITET POGANŠTINA mu ne dozvoljavaju bolje.

Bas se pitam jel njegov prostor poslovni ili je ono unajmljeno?

I mene to kopkalo pa pitah jednom taksistu sa Latinske, kaže kupio poslije rata od Hanke :? ....ja vazda mislila da ono pripada onom hamamu
vjeshalica

#8079 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by vjeshalica »

Lopovska šupčina
Cvancika

#8080 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Cvancika »

_BataZiv_0809 wrote: 25/08/2024 17:25
Cvancika wrote: 25/08/2024 17:21 Mozes li kad ti das otkaz?
Ne mozes ako si doprinio prestanku r/o.
Dakle samo kad ti istekne ugovor ili dobijes otkaz kao famozni "tehnoloski visak".

Kod nas se generalno to besplatno zdravstvo i biro olako shvataju.
A ako je sporazumni raskid? :D
u uzasnoj sam situacij na poslu, ne znam hocu li izdrzati dok ne nadjem nesto, a nisam bas razumio kad sam guglao sta i kako. :skoljka:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#8081 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Cvancika wrote: 25/08/2024 19:10 A ako je sporazumni raskid? :D
u uzasnoj sam situacij na poslu, ne znam hocu li izdrzati dok ne nadjem nesto, a nisam bas razumio kad sam guglao sta i kako. :skoljka:
Sporazumnim raskidom si i ti doprinio prestanku r/o bar je takvo tumacenje Zavoda.
citroen xm

#8082 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by citroen xm »

Rad u kuhinji za 850 KM je poniženje. Neka im mama radi.
Rizvan

#8083 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

Javier Pena wrote: 25/08/2024 18:26
Rizvan wrote: 25/08/2024 16:28 Pitanje je kako je ovaj u Evropi i ovi u Amku zaposleni. Mozda su dugogodisnji azilanti pa na osnovu toga su dobili dozvolu.

Odbijam vjerovati da su im tek tako dali dozvolu za rad za radna mjesta prodavac, konobar. Pa samo u KS je 2361 nezaposlen prodavac na birou. :-)
Ti izgleda ne možeš da prihvatiš da ima ljudi koji su nezaposleni u nekoj branši, ali neće da rade taj posao jer im je malo para? Zbog socijalnog mira biro neće da sankcioniše odbijanja, prosto ih ne zovu i svi sretni.
Ne mozeno nikako znati da niti jedan od 309 konobara na birou ne bi pristao da radi u Evropi, kad ih niko nije kontaktirao. A nije ih se kontaktiralo ne zbog socijalnog mira, vec zbog javasluka i nezainteresiranosti javnih sluzbi. To je ono sto ja ne mogu prihvatiti, kao ni to da se odobravaju radne dozvole strancima, pored stotina hiljada nezaposlenih u BiH.
I nije istina da niko od nezaposlenih ne bi radio, neke i poslodavci izbjegavaju, one starije od 40g, one bez iskustva a u godinama su, one sa nekim manama tipa mucanje, ili estetskim problemima. Svi ti ljudi zasluzuju priliku za posao ako su kvalifikovani, prije bilo kojeg stranca.
Haris.ba

#8084 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

vjeshalica wrote: 25/08/2024 17:29
Haris.ba wrote: 25/08/2024 14:59
laserShow wrote: 25/08/2024 14:59 Vidimo da nije. Doci ce stranci koji ce raditi. To isto da kazes neka njemci razdjaju njegovatelje i neka rade za 2keura, sta ce im bosanci?
Ponavljam. To je njemacki problem sto uvoze radnu snagu. Sutra mogu donijeti zabranu da zele.

Bosna je drzava koja moze imati svoja pravila kakva zeli. Ne postoji obaveza ili ljudsko pravo da se stranci zaposljavanju po Bosni.
Zato domaceg majmuna govodavca, tj.poslodavca zajebes na nacin da mu uskratis uvoz radne snage dokle god postoji nas covjek da radi i onemogucis da placa stranca manje nego domicilnog.
Slazemo se. :sax:
Javier Pena

#8085 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Rizvan wrote: 25/08/2024 19:41
Ne mozeno nikako znati da niti jedan od 309 konobara na birou ne bi pristao da radi u Evropi, kad ih niko nije kontaktirao. A nije ih se kontaktiralo ne zbog socijalnog mira, vec zbog javasluka i nezainteresiranosti javnih sluzbi. To je ono sto ja ne mogu prihvatiti, kao ni to da se odobravaju radne dozvole strancima, pored stotina hiljada nezaposlenih u BiH.
I nije istina da niko od nezaposlenih ne bi radio, neke i poslodavci izbjegavaju, one starije od 40g, one bez iskustva a u godinama su, one sa nekim manama tipa mucanje, ili estetskim problemima. Svi ti ljudi zasluzuju priliku za posao ako su kvalifikovani, prije bilo kojeg stranca.
Ko hoće da radi, taj već i radi, da li na crno ili ne. Tih 309 konobara sigurno ne sjede kod kuće, već na crno zarađuju duplo veće pare nego što bi kao konobari. Mada je porasla konobarska plata, nema u sarajevu ispod 1200 KM, nije više baš duplo.

I šta ih ima biro kontaktirati, ako im se konobariše, konobarisat će, ne treba im biro. Eto ne postoje oglasi i ćaskanje među ljudima da nađu posao, nego samo sjede kući i čekaju poziv biroa.
zubi

#8086 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zubi »

Rizvan

#8087 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

Javier Pena wrote: 25/08/2024 20:06
Ko hoće da radi, taj već i radi, da li na crno ili ne. Tih 309 konobara sigurno ne sjede kod kuće, već na crno zarađuju duplo veće pare nego što bi kao konobari. Mada je porasla konobarska plata, nema u sarajevu ispod 1200 KM, nije više baš duplo.

I šta ih ima biro kontaktirati, ako im se konobariše, konobarisat će, ne treba im biro. Eto ne postoje oglasi i ćaskanje među ljudima da nađu posao, nego samo sjede kući i čekaju poziv biroa.
Ima da ih kontaktira ako govorimo u kontekstu izdavanja radne dozvole strancu. Ni ti ni ja ne mozemo znati situaciju tih 309 ljudi dok ih se ne kontaktira i ne ponudi im se posao.

Sve dok sluzbeno se ljudi vode kao nezaposleni , oni su u ocima zakona nezaposleni! I tacka.

Drzava bi valjda trebala prvo da rijesi status ove populacije, da se utvrdi koliko je zaista onih koji traze posao, koliko je onih koji rade na crno itd. Pa onda tek da gleda u kojim poljima da trazi strane radnike.

Zar je ovo toliko tesko za shvatiti :?
Rizvan

#8088 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

zubi wrote: 25/08/2024 20:13 Dzabe bistrite, to je gotova stvar

https://fbihvlada.gov.ba/hr/utvrden-nac ... u-stranaca
Znaci Federacija bukvalno odustaje od desetina hiljada potencijalnih radnika i njihovog uvođenje u sluzbeno trziste rada.
Bez obzira sto su mnogi od tih ljudi trenutno situirani kroz rad na crno ili zive na grbaci drugih, sta ce biti kada dođu u trece zivotno doba? Bit ce socijalna bomba.
El_comadante

#8089 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by El_comadante »

Rizvan wrote: 25/08/2024 16:28 Pitanje je kako je ovaj u Evropi i ovi u Amku zaposleni. Mozda su dugogodisnji azilanti pa na osnovu toga su dobili dozvolu.

Odbijam vjerovati da su im tek tako dali dozvolu za rad za radna mjesta prodavac, konobar. Pa samo u KS je 2361 nezaposlen prodavac na birou. :-)
Ti izgleda ne možeš da prihvatiš da ima ljudi koji su nezaposleni u nekoj branši, ali neće da rade taj posao jer im je malo para? Zbog socijalnog mira biro neće da sankcioniše odbijanja, prosto ih ne zovu i svi sretni.
Oboren nacrt zakona u Domu naroda FBiH kojeg je uputio ministar Delić a između ostalog tretira biro. Cilj između ostalog je da razdvoji aktivne i pasivne na birou, tj. oni koji su na birou samo zbog zdravstvenog da se brišu sa evidencije a da imaju pravo na zdravstveno a da ostanu aktivni ondsno oni koji zaista hoće raditi. Takav zakon već postoji u RS.
xoklix

#8090 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by xoklix »

Suma sumarum ovo je neminovnost za skoro cijeli europski kontinent ako žele ostati konkurentni na svjetskom tržištu jer već odavno ni Kinez ni Nigerijac nisu primorani kupovati neki preskupi europski visokotehnološki proizvod jer jeftinija i adekvatna alternativa postoji,a ne mogu više ni ratom ni korupcijom iscjeđivati prirodna bogatstva siromašnih država.
Javier Pena

#8091 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Rizvan wrote: 25/08/2024 20:22
Ja sam samo shvatio da ti nisi svjestan gdje živiš (ako živiš vamo), zamišljaš nekakvu normalnu državu, isto ko da nemaš nikakvog dodira s realnošću. Nije ti ovo švica.
Hakiz

#8092 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

El_comadante wrote: 25/08/2024 20:57

Oboren nacrt zakona u Domu naroda FBiH kojeg je uputio ministar Delić a između ostalog tretira biro. Cilj između ostalog je da razdvoji aktivne i pasivne na birou, tj. oni koji su na birou samo zbog zdravstvenog da se brišu sa evidencije a da imaju pravo na zdravstveno a da ostanu aktivni ondsno oni koji zaista hoće raditi. Takav zakon već postoji u RS.
Neka je.

Prije nego što bude zakon o brisanju sa evidencije biroa mora postojati zakon koji obavezuje biro da spaja nezaposlene i poslodavce. To jeste, da nezaposlenog koji je na birou šalje poslodavcu koji potražuje radnika. Zakon po kojem aktivni tražilac posla može biti samo onaj kojeg biro čini aktivnim. Ako ja tražim i nađem posao mimo biroa, koja je svrha postojanja biroa, šta će mi?

Sve šta se mimo biroa dešava, za biro ne postoji. Pa ni traženje posla ili radnika.

A to znači i da poslodavac kada god objavi oglas da traži radnika, to traženje mora prijaviti u biro. Da biro može poslati odgovarajućeg nezaposlenog.

Kada se to ispuni, onda može zakon po kojem radnik koji se ne javi poslodavcu kada ga biro pošalje može biti brisan sa evidencije.

U suprotnom biro će biti samo evidentičar. Ovako barem preko njega ide zdravstveno, bez zdravstvenog i obaveze da spaja nezaposlene i poslodavce, biro nema svrhu postojanja.
Rizvan

#8093 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Rizvan »

Javier Pena wrote: 25/08/2024 21:16
Ja sam samo shvatio da ti nisi svjestan gdje živiš (ako živiš vamo), zamišljaš nekakvu normalnu državu, isto ko da nemaš nikakvog dodira s realnošću. Nije ti ovo švica.
Dobro nismo Svica. I sta sad? Trebam zabit glavu u pijesak i sutit?
Haris.ba

#8094 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Pa nije Parlament donio. Jos nade ima da postoje patriote u drzavi. Barem nisam upratio.
Last edited by Haris.ba on 25/08/2024 22:05, edited 1 time in total.
Hakiz

#8095 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Hakiz »

Rizvan wrote: 25/08/2024 20:46

Znaci Federacija bukvalno odustaje od desetina hiljada potencijalnih radnika i njihovog uvođenje u sluzbeno trziste rada.
Bez obzira sto su mnogi od tih ljudi trenutno situirani kroz rad na crno ili zive na grbaci drugih, sta ce biti kada dođu u trece zivotno doba? Bit ce socijalna bomba.
Kako to da nema radnika, a znam ljude koji su godinama na birou i nikada ih biro nije poslao poslodavcu koji kuka da nema radnika? Zar nije posao biroa da pošalje odgovarajućeg nezaposlenog podlodavcu koji traži radnika?
bumerangss

#8096 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

akcija007 wrote: 25/08/2024 12:33 Neka rade stranci kada mi necemo.
I u hrvatskoj je haoss u trgovini i u sezoni
I u javnom prevozu
U Splitu Rijeci vec 30% vozaca su nepalci
bumerangss

#8097 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Rizvan wrote: 25/08/2024 12:46
menekse1992 wrote: 25/08/2024 12:18 Već je počeo uvoz radne snage. U hotelu Europa konobar Indijac/Nepalac.
A u drzavi jos uvijek imamo preko 300 hiljada sluzbeno nezaposlenih. Samo u KS preko 40 hiljada.

I kako je uopste moguce da se dobije radna dozvola za konobara, kad na birou medu silnim desetinama hiljada nezaposlenih, ima barem 100 prijavljenih konobara?
Jako puno tih na biroVu su "domacice" koje su tu samo eto tek toliko i zbog nekih beneficija kao sto je kupon za javni prevoz od 20 KM a u stvari nece i ne zele raditi ni za 3000 jer su domacice i dosta muževa plata :-)
bumerangss

#8098 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bumerangss »

Ken_M wrote: 25/08/2024 13:51 Gdje će smjestiti te ljude, hoće li to biti neki stanovi gdje će ih nagurati kao sardine? Tipa njih 5 u 40 kvadrata, pa će plaćati neku siću po osobi.
Ne znam samo ko bi izdavao stan na taj način.
Vec ima na olx-u da se izdaje sprat kuce za više osoba... vec biznis po brijescu sokolu zabrđu... po 15 radnika u spdatu kuce tj na 50 kvadrata
zubi

#8099 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by zubi »

Javier Pena

#8100 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Javier Pena »

Rizvan wrote: 25/08/2024 22:02
Javier Pena wrote: 25/08/2024 21:16
Dobro nismo Svica. I sta sad? Trebam zabit glavu u pijesak i sutit?
Naravno da trebaš ukazivati na problem, ali ne postižeš puno pisajući na forumu, bez uvrede. Možda da uputiš neke protestne note institucijama koje se bave time. Ili uđeš u politiku.
Post Reply