Ponavljam. To je njemacki problem sto uvoze radnu snagu. Sutra mogu donijeti zabranu da zele.
Bosna je drzava koja moze imati svoja pravila kakva zeli. Ne postoji obaveza ili ljudsko pravo da se stranci zaposljavanju po Bosni.
Moderator: anex
Ponavljam. To je njemacki problem sto uvoze radnu snagu. Sutra mogu donijeti zabranu da zele.
pa neka taj konobar zavrsi medicinu il farmaciju pa neka trazi vecu platu
dje si fakultetdzijo. Proslo je vrijeme da ti fakultet donosi veliku lovu. Bolje biti klimatolog (montazer klima) nego medicinar. I apsolutno podrzavam da sa sredjnom uzme i 5k ako moze a moze. Treba neko i uprljati ruke, a ne glumiti becku skolu.hoce sa srednjom skolom ( ako je ima ) platu 3.000 - 4.000 KM
Nece ti to Nepalci rijesit.laserShow wrote: ↑25/08/2024 14:59
Ne znam na cemu mi svi mozemo graditi bilo sta. Ovo vise kazem kao potrosac, jer odem u banku, cekam 30 minuta, odem u market 10 minuta kasa ludnica.
Sve manje raje zele da radi, sve manje ima raje koja je sposobna da radi, jer vecina hoce da su tikatoke zvijezdice. Ne znam sta je rjesenje nego uvoz i udri.
Hoće._BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 15:07Nece ti to Nepalci rijesit.laserShow wrote: ↑25/08/2024 14:59
Ne znam na cemu mi svi mozemo graditi bilo sta. Ovo vise kazem kao potrosac, jer odem u banku, cekam 30 minuta, odem u market 10 minuta kasa ludnica.
Sve manje raje zele da radi, sve manje ima raje koja je sposobna da radi, jer vecina hoce da su tikatoke zvijezdice. Ne znam sta je rjesenje nego uvoz i udri.
Radna mjesta koja podrazumijevaju govornu interakciju sa klijentima nece rijesiti Nepalci. To je moja teza.teskeredzic_22 wrote: ↑25/08/2024 15:44
Hoće.
Države poput Amerike imaju previše stanovnika.
Tamo ako nemaš para nećeš jesti , umrijećeš od gladi ili droge.
Tamo i tatu i mamu i državu boli k. za tebe previše ih je , ako ti nisu platili dobru školu moraš biti 1/1000 da se izvučeš kao u filmskim bajkama tako da oni rade na pumpama , praonama , marketima ili konobarišu.
Bolje to nego spavati na ulici ili biti narkoman/ka.
Ništa mi nismo empatičniji i bolji ali nas je malo , fali nam ljudi.
Ako neki naš preduzetnik shvati da će ga manje koštati 500 Nepalaca od toga da ugasi biznis - dovešće Nepalce ili Indijce.
Prirodna selekcija , veća riba jede manju , za 100 godina sve će biti kudikamo drugačije.
Koliko god se neki nasi poslodavci umisljali i ponasali kao da su svemoguci,ipak nisu. Dovesce ih onoliko, ili nikako, sve kako sistem im dopusti.teskeredzic_22 wrote: ↑25/08/2024 15:44_BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 15:07Nece ti to Nepalci rijesit.laserShow wrote: ↑25/08/2024 14:59
Ako neki naš preduzetnik shvati da će ga manje koštati 500 Nepalaca od toga da ugasi biznis - dovešće Nepalce ili Indijce.
I naša dijaspora kad dođe u Sarajevo na odmor govori : "Samir, wo ist hier die öffentliche Toilette" ?_BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 15:47
Radna mjesta koja podrazumijevaju govornu interakciju sa klijentima nece rijesiti Nepalci. To je moja teza.
Obrazovani nepalac koji vec zna engleski/nhemacki ide da radi u holadiju i njemacku, zasto bi on bio u bosni?
Trgovina, dostava, restoran (kuhar etc) ne zahtjevaju nikakvu interakciju osim yes, no, thank you i matematiku._BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 15:47 Radna mjesta koja podrazumijevaju govornu interakciju sa klijentima nece rijesiti Nepalci. To je moja teza.
Sve receno, prvi sta ce drugo raditi, drugi imaju familiju i zivot ovdje.suspect_zero wrote: ↑25/08/2024 13:10 Nepalac dođe i radi po 12 sati, nekada i više....bitno mu da ima smještaj i hranu, štekat će pare i slati dio svojima....već se dočepao evropskog tla i prva prilika kada se ukaže ide dalje.
Naši ljudi hoće normalno radno vrijeme, imaju porodice, žive ovdje.
Gazda Evrope (mislim na hotel) je izgubio dobrih radnika za u početku pandemije, odmah je počeo sa otpuštanjem....kasnije kada ih je zvao da se vrate većina nije htjela.
Dijaspora koja to radi, radi iz drugih razloga rekao bih.teskeredzic_22 wrote: ↑25/08/2024 15:51I naša dijaspora kad dođe u Sarajevo na odmor govori : "Samir, wo ist hier die öffentliche Toilette" ?_BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 15:47
Radna mjesta koja podrazumijevaju govornu interakciju sa klijentima nece rijesiti Nepalci. To je moja teza.
Ne postoji prepreka u biznisu ako je profitabilna.
Ako Nepalci i Indijci mogu popuniti radna mjesta - popuniće.
Kvaka je u tome što je Hrvatska jednako udaljena njima kao i mi a plaće su duplo veće![]()
Spomenuta je banka.laserShow wrote: ↑25/08/2024 16:03Trgovina, dostava, restoran (kuhar etc) ne zahtjevaju nikakvu interakciju osim yes, no, thank you i matematiku._BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 15:47 Radna mjesta koja podrazumijevaju govornu interakciju sa klijentima nece rijesiti Nepalci. To je moja teza.
Bosna uopste nema potrebe da se takmici/bori za radnike tipa konobar, prodavac i slicna zanimanja, jer ima itekako dovoljno svojih ljudi koji bi radili te poslove.izvrsni direktor wrote: ↑25/08/2024 15:57Obrazovani nepalac koji vec zna engleski/nhemacki ide da radi u holadiju i njemacku, zasto bi on bio u bosni?
Je li bosna ima luksuz/snagu da se u borbi za radnikom takmici sa njemackom i holandijom i postavlja iste uslove?
Na lomacu ce strani radnici u bosni, jer "dosli nama hljeb da uzimaju", "dta oni imaju radit a nasi nezaposleni" "dajtr pare nasim" itd
Nesto sto npr u hrvatskoj se desava samo jedno 5x gore
Da ima dovoljno svojih, ne bi dovodila nepalce.
Ko dovodi?
To malo kreativno uradis. Trazis za pomocnika u kuhinji radnu dozvolu, raspises konkurs i navedes uslov poznavanje bosanskog
Svako ima pravo da ne radi a da se liječi.daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.
Jest brate, krivi su oni što neće da rade za kikiriki.daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.
Zdravstvo i jeste vezano za posao.sehohari wrote: ↑25/08/2024 17:11Jest brate, krivi su oni što neće da rade za kikiriki.daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.
Kako bi se tek gazde ponašale da je zdravstvo vezano za posao.
Koliko znam, dok si na birou placaju ti zdravstveno...?_BataZiv_0809 wrote: ↑25/08/2024 17:12Zdravstvo i jeste vezano za posao.sehohari wrote: ↑25/08/2024 17:11Jest brate, krivi su oni što neće da rade za kikiriki.daario naharis wrote: ↑25/08/2024 17:10 Skido bi ja sa biroa sve koji odbijaju da rade i oduzimao pravo na lijecenje.
Kako bi se tek gazde ponašale da je zdravstvo vezano za posao.
Ne znam sta ti se desava ali non stop se zalijeces u teme gdje nemas osnovnog znanja![]()