Slike starog Sarajeva
- Dervencanka1939
#29501 Re: Slike starog Sarajeva
Kad su 1934 u Marseillesu "odradili" Aleksandra, za njim sigurno ne bih plakao... VMRO & co. bi samo dobili aplauz
-
John Cleese
#29502 Re: Slike starog Sarajeva
Sinonime... Ovih dana sam, nažalost, stekao potpuniji uvid u lik i djelo izvjesnih ljudi koje sam davno imao priliku upoznati - ko su zapravo bili i šta su iza sebe ostaviliDervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:15To je bila Austro-Ugarskabitanga_sa_otesa wrote: ↑24/08/2024 21:11otkud onda ovo ???Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:07
Popis u Kraljevini SHS / Kraljevini Jugoslaviji rađen je ovako. Imaš link, otvori rezultate
Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 14:10 Demoliranje srpskih radnji i ostale imovine (stradao je i Hotel Europa) u Sarajevu nakon sarajevskog atentata, od strane ogorčenih Bošnjaka i Hrvata
Al' hajde, da koristimo sinonime u oba slučaja pravoslavac=Srbin, katolik=Hrvat, musliman=Bošnjak. Zanemariv je broj drugih pravoslavaca (ne znam, Crnogoraca, Makedonaca), katolika (Slovenaca), muslimana (Albanaca) u Sarajevu.
A nakon atentata, sumnjam da bi Srbi (pravoslavni) sami sebi razbijali i pljačkali radnje. A stranaca koje je Austro-Ugarska dovela je opet bio mali broj
I ne bih se bavio tim pretpostavkama, bolje bi bilo: malo je, naime, vjerojatno da bi se "Srbi" usudili pljačkati pod okriljem Vermahta i ustaškog redarstva (ili ko je u tom trenu glumio "policiju") - i to bi bila pretpostavka
- Dervencanka1939
#29503 Re: Slike starog Sarajeva
Ooooo, daaaa. Jevrejsko sigurnoJohn Cleese wrote: ↑24/08/2024 21:36Sinonime... Ovih dana sam, nažalost, stekao potpuniji uvid u lik i djelo izvjesnih ljudi koje sam davno imao priliku upoznati - ko su zapravo bili i šta su iza sebe ostaviliDervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:15To je bila Austro-UgarskaAl' hajde, da koristimo sinonime u oba slučaja pravoslavac=Srbin, katolik=Hrvat, musliman=Bošnjak. Zanemariv je broj drugih pravoslavaca (ne znam, Crnogoraca, Makedonaca), katolika (Slovenaca), muslimana (Albanaca) u Sarajevu.
A nakon atentata, sumnjam da bi Srbi (pravoslavni) sami sebi razbijali i pljačkali radnje. A stranaca koje je Austro-Ugarska dovela je opet bio mali broj![]()
I ne bih se bavio tim pretpostavkama, bolje bi bilo: malo je, naime, vjerojatno da bi se "Srbi" usudili pljačkati pod okriljem Vermahta i ustaškog redarstva (ili ko je u tom trenu glumio "policiju") - i to bi bila pretpostavka![]()

-
trocadero
#29504 Re: Slike starog Sarajeva
Probudio sam se ogorčen i očajan. Juče su nam ubili princa.Izašao sam na ulicu.Trebao sam iskaliti sav svoj gnjev. Susreo sam gomilu gnjevnih ljudi, taman.Uzvikivali su. Pomalo i psovali.Jedan među njima je nosio sliku cara Franje okrenutu naopačke. Krenuli smo. Prvo vozni park.Polomili smo par fijakera. Ukrali jednog konja. Prevrtali automobile.Odvaljivali točkove. I dalje smo bili ogorčeni. Upali smo u jedno dvorište. Razorili vrt i prebili psa. Veliki mačor mi je utekao uz basamake. Udarili smo na radnje, zanatlije, dućane, banku, školu. Razvaljivali.Demolirali. Pomalo i kraduckali. Još uvjek smo bili ogorčeni. Trebalo nam je nešto veliko. Nešto što će nam smanjiti ogorčenost.Šta je to? Malo smo se mučili dok smo razmišljali. Neko je uzviknuo. Najveći je hotel Evropa kod gazda Jefte. Juriiiiiiiš.... 
- Dervencanka1939
#29505 Re: Slike starog Sarajeva
NDH je uspostavljena 10. aprila, pljačka i rasturanje sinagoge su se desile 15. i 16. Kraljevina Jugoslavija je postpisala kapitulaciju 18.04. To su bili dani haosa, nije bilo još ni ustaškog redarstva, u najboljem slučaju njemaška vojna policija i Feldgendarmerie ("poljska žandarmerija")
-
John Cleese
#29506 Re: Slike starog Sarajeva
Zašto bi nam bilo tako bitno da "se spominju Frankovci"...Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:29U podacima o "sarajevskom pogromu" se spominju FrankovciJohn Cleese wrote: ↑24/08/2024 21:21Pa ja i mislim da je rulja naprosto rulja, kretenčine su naprosto kretenčine - Yad Vashem, eto, "zna" njihovu religijsku pripadnost i prikazuje je kao uniformnu, kao što i ti "znaš" kojim su narodima pripadale kretenčine koje su onomad (1914.) pljačkale i demolirale radnje i drugu imovinu sarajevskih pravoslavaca, pa čak i da su im motivi bili čisto politički.Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 20:52
Tko je izvor za ovo? A rulja je rulja, ne piše im na čelu ko su.
Da su bili SAMO "local Muslims" je tipična podvala
![]()
Bili kreteni ogorčeni, zamisli samo
Valjda je sad jasnije da su kretenčine naprosto kretenčine i da je kretenčina i svako ko njihove kretenluke odobrava. Pa zar nije tako?![]()
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sarajevsk ... Srba_1914.
Ono, ovaj sa fesom mi baš i ne liči na Frankovca![]()
![]()
Taj sa fesom liči na nekoga ko je nezadovoljan što je zakasnio da šta konkretnije ukrade
Ti se pitaš - kako znamo da je to činjenica?Dervencanka1939 wrote:Činjenica je da su Bošnjaci i Hrvati većinski osuđivali atentat i bili proaustrugarski. "Što nam ubiše cara?" I ja se pitam...
- Dervencanka1939
#29507 Re: Slike starog Sarajeva
Jbg, Srbi i Crnogorci krenu u rat svaki XX godina, kad potroše ono što su napljačkali u zadnjem. Što ne bi i ostali pođahđe?trocadero wrote: ↑24/08/2024 21:46 Probudio sam se ogorčen i očajan. Juče su nam ubili princa.Izašao sam na ulicu.Trebao sam iskaliti sav svoj gnjev. Susreo sam gomilu gnjevnih ljudi, taman.Uzvikivali su. Pomalo i psovali.Jedan među njima je nosio sliku cara Franje okrenutu naopačke. Krenuli smo. Prvo vozni park.Polomili smo par fijakera. Ukrali jednog konja. Prevrtali automobile.Odvaljivali točkove. I dalje smo bili ogorčeni. Upali smo u jedno dvorište. Razorili vrt i prebili psa. Veliki mačor mi je utekao uz basamake. Udarili smo na radnje, zanatlije, dućane, banku, školu. Razvaljivali.Demolirali. Pomalo i kraduckali. Još uvjek smo bili ogorčeni. Trebalo nam je nešto veliko. Nešto što će nam smanjiti ogorčenost.Šta je to? Malo smo se mučili dok smo razmišljali. Neko je uzviknuo. Najveći je hotel Evropa kod gazda Jefte. Juriiiiiiiš....![]()
- Dervencanka1939
#29508 Re: Slike starog Sarajeva
John Cleese wrote: ↑24/08/2024 21:51Zašto bi nam bilo tako bitno da "se spominju Frankovci"...Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:29U podacima o "sarajevskom pogromu" se spominju FrankovciJohn Cleese wrote: ↑24/08/2024 21:21
Pa ja i mislim da je rulja naprosto rulja, kretenčine su naprosto kretenčine - Yad Vashem, eto, "zna" njihovu religijsku pripadnost i prikazuje je kao uniformnu, kao što i ti "znaš" kojim su narodima pripadale kretenčine koje su onomad (1914.) pljačkale i demolirale radnje i drugu imovinu sarajevskih pravoslavaca, pa čak i da su im motivi bili čisto politički.
Bili kreteni ogorčeni, zamisli samo
Valjda je sad jasnije da su kretenčine naprosto kretenčine i da je kretenčina i svako ko njihove kretenluke odobrava. Pa zar nije tako?![]()
https://hr.wikipedia.org/wiki/Sarajevsk ... Srba_1914.
Ono, ovaj sa fesom mi baš i ne liči na Frankovca![]()
![]()
Taj sa fesom liči na nekoga ko je nezadovoljan što je zakasnio da šta konkretnije ukrade
Ti se pitaš - kako znamo da je to činjenica?Dervencanka1939 wrote:Činjenica je da su Bošnjaci i Hrvati većinski osuđivali atentat i bili proaustrugarski. "Što nam ubiše cara?" I ja se pitam...![]()
Po svjedočenjima najuglednijih historičara su Bošnjaci bili kajzerovi najvjerniji vojnici. Pripadnici naše regimente i dalje čuvali carsku palatu Hofburg i kad je carstvo već propalo a car abdicirao

- Dervencanka1939
#29509 Re: Slike starog Sarajeva
"Common people adapted to the well-organised Austrian imperialism. As the saying still went decades after the demise of the monarchy, "Ode Švabo, ode Babo" (Bye to the German, bye to Dad) – that is, when the Austrian-Hungarians left Bosnia, Bosnians were left fatherless."
https://www.balcanicaucaso.org/eng/Area ... war-153462

- Dervencanka1939
#29510 Re: Slike starog Sarajeva
Ode Švabo, ode babo. Dođe jado (Karađorđević)
-
John Cleese
#29511 Re: Slike starog Sarajeva
Nije pretpostavljeno da ne bi htjeli nego da ne bi smjeli, ali to su za tebe opet nekakvi "sinonimi", je li tako...Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:42Ooooo, daaaa. Jevrejsko sigurnoJohn Cleese wrote: ↑24/08/2024 21:36Sinonime... Ovih dana sam, nažalost, stekao potpuniji uvid u lik i djelo izvjesnih ljudi koje sam davno imao priliku upoznati - ko su zapravo bili i šta su iza sebe ostaviliDervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:15
To je bila Austro-UgarskaAl' hajde, da koristimo sinonime u oba slučaja pravoslavac=Srbin, katolik=Hrvat, musliman=Bošnjak. Zanemariv je broj drugih pravoslavaca (ne znam, Crnogoraca, Makedonaca), katolika (Slovenaca), muslimana (Albanaca) u Sarajevu.
A nakon atentata, sumnjam da bi Srbi (pravoslavni) sami sebi razbijali i pljačkali radnje. A stranaca koje je Austro-Ugarska dovela je opet bio mali broj![]()
I ne bih se bavio tim pretpostavkama, bolje bi bilo: malo je, naime, vjerojatno da bi se "Srbi" usudili pljačkati pod okriljem Vermahta i ustaškog redarstva (ili ko je u tom trenu glumio "policiju") - i to bi bila pretpostavka![]()
![]()
I zašto onda ne bi učestvovali i u pljačkanju radnji nakon atentata?
Nisu valjda svi imali radnje?
- Dervencanka1939
- Dervencanka1939
#29513 Re: Slike starog Sarajeva
Citat:John Cleese wrote: ↑24/08/2024 22:08Nije pretpostavljeno da ne bi htjeli nego da ne bi smjeli, ali to su za tebe opet nekakvi "sinonimi", je li tako...Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:42Ooooo, daaaa. Jevrejsko sigurnoJohn Cleese wrote: ↑24/08/2024 21:36
Sinonime... Ovih dana sam, nažalost, stekao potpuniji uvid u lik i djelo izvjesnih ljudi koje sam davno imao priliku upoznati - ko su zapravo bili i šta su iza sebe ostavili![]()
I zašto onda ne bi učestvovali i u pljačkanju radnji nakon atentata?
Nisu valjda svi imali radnje?![]()
"Otuda su protusrpske demosntracije u Sarajevu počele već u večernjim satima istog dana kad je Princip izvršio atentat na Ferdinanda. Grupa od 200-300 Hrvata i muslimana, predvođena frankovcima, prvo je uzvikivala protusrpske parole, a potom je demolirala hotel Evropa koji je bio u vlasništvu Grigorija Jetanovića i redakcije lista Srpska riječ. Nakon toga su se prosvjednici razišli, ali su u toku noći za sutra spremili nove rušilačke prosvjede. U toku noći tiskan je plakat kojim se poziva na istrebljenje protudržavnog elementa, što je predstavlajo poziv na obračun sa Srbima. Tako pripremljena rulja se oko 8 sati okupila pred katoličkom katedralom naoružani sjekirama, motkama, kamenjem... Prvo je demolirana srpska škola, potom prostorije srpskih kulturnih i prosvjetnih društava... a na kraju i kuće mnogih uglednijih sarajevskih Srba. Prosvjede su pratile i masovne plačke srpske imovine. Policija i vojska nisu spriječile prosvjednike i pljačkaše. "
- Dervencanka1939
#29514 Re: Slike starog Sarajeva
Ustati na "Mirno!"
-
John Cleese
#29515 Re: Slike starog Sarajeva
Da rezimiramo:
Raduje me da smo utvrdili da je masovna pljačka i devastacija privatne i ine imovine kretenluk i da su kretenčine i samo kretenčine svi koji u tome učestvuju, kao i da su kretenčine i svi oni koji takav kretenluk odobravaju
Hvala
Raduje me da smo utvrdili da je masovna pljačka i devastacija privatne i ine imovine kretenluk i da su kretenčine i samo kretenčine svi koji u tome učestvuju, kao i da su kretenčine i svi oni koji takav kretenluk odobravaju
Hvala
- Dervencanka1939
#29516 Re: Slike starog Sarajeva
S time da je navedeno u oba slučaja bilo i odobreno i poticano od trenutnih vlasti. 1914 od austro-agarskih, 1941 od njemačkih. Po logici "common folks", onda to ne može biti tako loše, jelte?John Cleese wrote: ↑24/08/2024 22:29 Da rezimiramo:
Raduje me da smo utvrdili da je masovna pljačka i devastacija privatne i ine imovine kretenluk i da su kretenčine i samo kretenčine svi koji u tome učestvuju, kao i da su kretenčine i svi oni koji takav kretenluk odobravaju![]()
Hvala![]()
-
John Cleese
#29517 Re: Slike starog Sarajeva
Jer percepcija dobra i zla iz vizure "trenutne vlasti" oslobadja od odgovornosti za vlastita djela? Ozbiljno? Razumiješ li ti šta pišeš? Imalo?Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 22:37S time da je navedeno u oba slučaja bilo i odobreno i poticano od trenutnih vlasti. 1914 od austro-agarskih, 1941 od njemačkih. Po logici "common folks", onda to ne može biti tako loše, jelte?John Cleese wrote: ↑24/08/2024 22:29 Da rezimiramo:
Raduje me da smo utvrdili da je masovna pljačka i devastacija privatne i ine imovine kretenluk i da su kretenčine i samo kretenčine svi koji u tome učestvuju, kao i da su kretenčine i svi oni koji takav kretenluk odobravaju![]()
Hvala![]()
(Pitanja su retorička - samo uživaj.)
I daj te fotke, zajebi komentare - barem one odista suvišne.
- Dervencanka1939
#29518 Re: Slike starog Sarajeva
Ja govorim o logici "common folks". Dobar dio će smatrati da ga/ih oslobađa. "Oni na vrhu znaju bolje". Ne sudi se džabe po "komandnoj odgovornosti"John Cleese wrote: ↑24/08/2024 22:57Jer percepcija dobra i zla iz vizure "trenutne vlasti" oslobadja od odgovornosti za vlastita djela? Ozbiljno? Razumiješ li ti šta pišeš? Imalo?Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 22:37S time da je navedeno u oba slučaja bilo i odobreno i poticano od trenutnih vlasti. 1914 od austro-agarskih, 1941 od njemačkih. Po logici "common folks", onda to ne može biti tako loše, jelte?John Cleese wrote: ↑24/08/2024 22:29 Da rezimiramo:
Hvala![]()
(Pitanja su retorička - samo uživaj.)
I daj te fotke, zajebi komentare - barem one odista suvišne.
Evo jedne slike naslovnice... Odlična knjiga

-
grunf 11
#29519 Re: Slike starog Sarajeva
Umnija forumska celjad uziva u zbrkanom, nerazumnom i nadasve podlom i suludom lupetanju, o kojem bi nekadasnji jagomirski i kucni ljekar Dzordza Konstance - Himzo Polovina, sigurno nesto mogao reci.
Seinfeld uzivo…
Seinfeld uzivo…
-
trocadero
#29520 Re: Slike starog Sarajeva
S tim što oni sami roknu svoje vladare od Karađorđa, kneza Mihajla, kralja Aleksandra(Obrenovića), knjaza Danila...posle marta 2003 su mi nešto zatajili.Dervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 21:51Jbg, Srbi i Crnogorci krenu u rat svaki XX godina, kad potroše ono što su napljačkali u zadnjem. Što ne bi i ostali pođahđe?trocadero wrote: ↑24/08/2024 21:46 Probudio sam se ogorčen i očajan. Juče su nam ubili princa.Izašao sam na ulicu.Trebao sam iskaliti sav svoj gnjev. Susreo sam gomilu gnjevnih ljudi, taman.Uzvikivali su. Pomalo i psovali.Jedan među njima je nosio sliku cara Franje okrenutu naopačke. Krenuli smo. Prvo vozni park.Polomili smo par fijakera. Ukrali jednog konja. Prevrtali automobile.Odvaljivali točkove. I dalje smo bili ogorčeni. Upali smo u jedno dvorište. Razorili vrt i prebili psa. Veliki mačor mi je utekao uz basamake. Udarili smo na radnje, zanatlije, dućane, banku, školu. Razvaljivali.Demolirali. Pomalo i kraduckali. Još uvjek smo bili ogorčeni. Trebalo nam je nešto veliko. Nešto što će nam smanjiti ogorčenost.Šta je to? Malo smo se mučili dok smo razmišljali. Neko je uzviknuo. Najveći je hotel Evropa kod gazda Jefte. Juriiiiiiiš....![]()
I baš ne nose mnogo crninu kao ti još za Ferdinandom.
Evo još jedna za tebe , pa ako šta skontaš , skontaš...ono ogorčenost i komandna odgovornost.
Ne boj se nije Andrić.
"Tako sam se našao među onom ruljom koja je pošla da razbija srpske radnje po čaršiji. Ko, nije Franju Ferdinanda ubio onaj Gavrilo, nego su njega i ženu ubili svi Srbi! Tako je razmišljala masa, a tako bi mislio svaki narod, e da mu ubiju princa. Koliko god da sam bio sa narodom , ja sam mislio nešto drugo.Nije meni bilo do razbijanja srpskih dućana, niti mi je bilo nešto žao Ferdinanda i Sofije. Bilo mi je samo do toga da razbijem i razlupam Besarovića dućan.I osjećao samo neku sreću što je Besarević bio Srbin i što je Marko bio Srbin pa im tako mogu porazbijati radnju.Dok smo još bili djeca Marko me je pogodio jabukom i izbio mi oko.
Nisam bacio nijedan kamen u izloge drugih čaršijskih gazda. Toliko nek se zna! Mene je zanimao samo jedan, a dugo nam je trebalo da do njega dođemo.
Je li mi posle bilo lakše? Nije.Bilo mi je teže i gore.Kao da me je neko zalio kantom govana.Ili sam protiv svoje volje učestvovao u tuđem zlu.Tako mi je bilo.I dugo mi je trebalo da shvatim zašto.
Razbijao sam Besarovića dućan, i gledao druge kako razbijaju. Na moj kamen, došla bi tri tuđa kamena.Na jednu moju prevrnutu vreću brašna, došle bi tri njihove. Na jednu moju vreću kafe ,tri njihove.I koliko mi je jedna moja činila dobro, toliko su mi tri njihove činile zlo i stvarale muku.Zašto oni razbijaju? Šta je njima Marko učinio, ili Markov babo, sestra , mater? Šta su oni tom svijetu učinili, jesu li i oni ubili Ferdinanda, pa im se tako svete?
Nešto se tada u meni polomilo i prelomilo."
- muha_sa
-
Vjecita_zavrzlama
#29523 Re: Slike starog Sarajeva
da su bogdom dosli koju god i ranije, da je bogdom uspio Zmaj od Bosne udar na osmanlije, dosta smo mi dpbili od austrijanaca.Njima zahvalit sto danas smo zapad za SrbijanceDervencanka1939 wrote: ↑24/08/2024 22:00 "Common people adapted to the well-organised Austrian imperialism. As the saying still went decades after the demise of the monarchy, "Ode Švabo, ode Babo" (Bye to the German, bye to Dad) – that is, when the Austrian-Hungarians left Bosnia, Bosnians were left fatherless."
![]()
- muha_sa
#29524 Re: Slike starog Sarajeva
Jest da je bila al nema veze-da se ne izgubi

- dječak sa šibicama