koja ubleha
BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Moderator: anex
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4651 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
čitam solarne elektrane po ovako suncanom danu daju 1.8% ukupno potrbene energije za BiH
koja ubleha
koja ubleha
-
nekome
#4652 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
mozda je istina, a ostalo izvoze
-
Ci-Nick
#4653 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Evo clanak, pogledajte ovaj dijagram u tekstu.
https://n1info.hr/biznis/koliko-smo-str ... potrosnji/
U Hrvatskoj danas uvoze 54% od toga istina 22% iz NE Krsko, 20% HE, 18% TE, VE 1,77%, SE 1,19%, bioplin oko 2% i biomasa oko 2%.
Dakle ispod 3% potreba pokrivaju sa VE i SE i onda neko kazi gasi TE može i bez njih.
Danas bi morali uvesti 20 GWh bez TE.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#4654 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ma treba ugasit da se uvjerimo 
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
Ci-Nick
#4656 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Ja sam za sve,..osim za skladištenje struje u baterijama jer ni ekonomski ni ekološki nikad neće biti opravdano, treba svega i svačega ali ništa na silu mišta kroz subvencije i kazne.
Ako su ljudima uveli taksu na CO2 za grijanje na plin i lož ulje i tjeraju sve da pređu na toplotne pumpe i struju, zašto onda sad planiraju da uvedu dodatnu stavku na računu za električnu energiju namjenjenu za izgradnju plinskih elektrana?
Kazniš me što vozim lijevom stranom a onda kad krenem desnom naplatiš mi opet kaznu što vozim desnom.
Kad god se država mješa napravi sranje.
Djelili su novac kao pomoć narodu svojih zemalja od 2020. do 2023. i pokrenuli inflaciju koju su platili i oni koji ne dobiše na poklon nijednog eura.
Držali su godinama na silu nisku kamatnu stopu, kažnjavali banke i kad nisu više mogli sve je ekspodirali, cijena nekretnina ode 50% u par godina.
-
HelaS
#4657 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Laičko pitanje za stručan odgovor
:
Ako će "najveća solarna stanica na svijetu", na površini od 12.000 hektara, proizvodit dovoljno energije za napajanje tri miliona domaćinstava...
Da li će solarna površina od 1,2 hektara, analogno prethodnom, proizvoditi energije dovoljno za napajanje 300 domaćinstava?
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /240822072
Ako će "najveća solarna stanica na svijetu", na površini od 12.000 hektara, proizvodit dovoljno energije za napajanje tri miliona domaćinstava...
Da li će solarna površina od 1,2 hektara, analogno prethodnom, proizvoditi energije dovoljno za napajanje 300 domaćinstava?
https://www.klix.ba/scitech/tehnologija ... /240822072
- ZoomZoomKiwi
#4658 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Zavisi od lokacije, i odnos zbog gubitaka nije baš linearan, tako da kad bi bilo i na istoj lokaciji, ne bi baš bilo stvar običnog dijeljenja. Približno da, ali tačno, ne zna se.
Postrojenja su individualna, a gubici ovise o mnogo faktora, pa i od temperature okoline, a što je veća instalirana snaga, veći su raznorazni gubici.
Postrojenja su individualna, a gubici ovise o mnogo faktora, pa i od temperature okoline, a što je veća instalirana snaga, veći su raznorazni gubici.
- skupljac_zeljeza
#4659 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Sunčana fotonaponska elektrana EP HZ HB 1 planirane snage 150 MW smještena je u privredno-proizvodnoj zoni Dubrava 2 u Hodovu, Grad Stolac. S godišnjom sumom globalne ozračenosti od 1542 kWh/m2, lokacija spada među najpogodnije u BiH
Raspisivanjem javnog poziva za izbor izvođača radova na prvoj fazi izgradnje najveće solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, Elektroprivreda HZHB krenula je u proces koji će donijeti izuzetne koristi u lokalnim, ali i regionalnim okvirima...
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37 ... _chak.html
- mk ultra
#4660 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Panut ce tenderskupljac_zeljeza wrote: ↑23/08/2024 11:44Sunčana fotonaponska elektrana EP HZ HB 1 planirane snage 150 MW smještena je u privredno-proizvodnoj zoni Dubrava 2 u Hodovu, Grad Stolac. S godišnjom sumom globalne ozračenosti od 1542 kWh/m2, lokacija spada među najpogodnije u BiH
Raspisivanjem javnog poziva za izbor izvođača radova na prvoj fazi izgradnje najveće solarne elektrane u Bosni i Hercegovini, Elektroprivreda HZHB krenula je u proces koji će donijeti izuzetne koristi u lokalnim, ali i regionalnim okvirima...
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/37 ... _chak.html
Brača potajno specificirali Risen panel sa čeličnim ramom da bi digli tezninu panela prkeo 40kg, sa Alu ramom je 38
Inace risen koji je ukinuo jednu tehnologiju jer je pretanjio ćelije da usredi na materijalu pa gorili paneli
2 diode na tolikom panelu opet usteda materijala
Itd itd...
Ili iskljucivo 4450kVA centralne jedinice
-
HelaS
#4661 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Očito je da imaš određena iskustva i znanja u gradnji solarnih panela i elektrana. Možda znaš: Da li je moguće, da li je funkcionalna sadnja određenih poljoprivrednih kultura, npr. određenog povrća, na zemljištu između panela?mk ultra wrote: ↑24/08/2024 07:56 Brača potajno specificirali Risen panel sa čeličnim ramom da bi digli tezninu panela prkeo 40kg, sa Alu ramom je 38eh sad kakvo je ponasanje tog rama nakon X godina
Inace risen koji je ukinuo jednu tehnologiju jer je pretanjio ćelije da usredi na materijalu pa gorili paneli
Da li je kretanje između panela rizično, postoje li određena zračenja, itd. Mnogo je sličnih pitanja...

-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4662 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Monteri solarnih panela ce biti trazeni kao monteri klima uredjaja
. Ovi oglasi iz Njemačke pod jedan navode monteri solarnih panela pa sve dalje, tako ce i kod nas.
-
HelaS
#4663 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Šta je bitno kod "montaže" solarnih panela, šta je specifično, osim fizičkog napora? Je li potrebno neko prethodno stručno znanje, itd?
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#4664 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
- mk ultra
#4665 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Koja crna zracenja, PROZOR sa kaljenim staklom u alu okviru
-
HelaS
-
belfy
#4667 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
da je moguce neko bi to vec radio. solarni paneli su tu da pokriju sto vecu povrsinu i prime sto vise fotona iz naseg lijepog Sunca sto znaci da je bilo kakav uzgoj necega ispod istih nemoguc. a prolazi izmedju solarnih panela sluze sa opsluzivanje istih, tako da i oni ispadaju iz bilo kakve poljoprivredne aktivnosti.HelaS wrote: ↑24/08/2024 09:11Očito je da imaš određena iskustva i znanja u gradnji solarnih panela i elektrana. Možda znaš: Da li je moguće, da li je funkcionalna sadnja određenih poljoprivrednih kultura, npr. određenog povrća, na zemljištu između panela?mk ultra wrote: ↑24/08/2024 07:56 Brača potajno specificirali Risen panel sa čeličnim ramom da bi digli tezninu panela prkeo 40kg, sa Alu ramom je 38eh sad kakvo je ponasanje tog rama nakon X godina
Da li je kretanje između panela rizično, postoje li određena zračenja, itd. Mnogo je sličnih pitanja...
![]()
kretanje izmedju panela nosi opasnosti od udaranja glavom u iste, pa je preporuceno nositi sljem. zracenja odredjenih ili neodredjenih nema. koja slicna pitanja i nejasnoce jos imas?
- anelsol
#4668 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Postoje i agrosolaribelfy wrote: ↑25/08/2024 01:12da je moguce neko bi to vec radio. solarni paneli su tu da pokriju sto vecu povrsinu i prime sto vise fotona iz naseg lijepog Sunca sto znaci da je bilo kakav uzgoj necega ispod istih nemoguc. a prolazi izmedju solarnih panela sluze sa opsluzivanje istih, tako da i oni ispadaju iz bilo kakve poljoprivredne aktivnosti.HelaS wrote: ↑24/08/2024 09:11Očito je da imaš određena iskustva i znanja u gradnji solarnih panela i elektrana. Možda znaš: Da li je moguće, da li je funkcionalna sadnja određenih poljoprivrednih kultura, npr. određenog povrća, na zemljištu između panela?mk ultra wrote: ↑24/08/2024 07:56 Brača potajno specificirali Risen panel sa čeličnim ramom da bi digli tezninu panela prkeo 40kg, sa Alu ramom je 38eh sad kakvo je ponasanje tog rama nakon X godina
![]()
kretanje izmedju panela nosi opasnosti od udaranja glavom u iste, pa je preporuceno nositi sljem. zracenja odredjenih ili neodredjenih nema. koja slicna pitanja i nejasnoce jos imas?
https://www.google.com/amp/s/balkans.al ... joprivredi
-
belfy
#4669 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
postoje, ali je dovoljno procitati taj tekst koji si sam postavio da se vidi da to bas i ne funkcionise...
-
Lani_sa
#4670 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Pozdrav 
Ranije sam pisala na temu SE, sada me zanima koji invereter izabrati? Pošto vidim razna je ponuda na tržištu od Huawei, SMA, FUJI Solar, Fronis, po vama koji je najbolji za male elektrane? Unaprijed zahvalna na odgovoru.
Ranije sam pisala na temu SE, sada me zanima koji invereter izabrati? Pošto vidim razna je ponuda na tržištu od Huawei, SMA, FUJI Solar, Fronis, po vama koji je najbolji za male elektrane? Unaprijed zahvalna na odgovoru.
- mk ultra
#4671 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Sledećim redom po kvalitetu uređaja tih snaga.
SMA STPX 25
SG33CXP2
Huawei 30KTLM3
Huawei 25KTLM5 ili 25KMB0 ok uređaj ako si kuća
Fuji, Fronius nisam radio
U sustini zavisi za sta ces ali rijetko koji inverter crkne sam od sebe
Crkne zbog zemljospoja na DC strani, ili nekih drugih sorto problema, gresaka instalatera i sl, ali jaaako rijetko sam od sebe.
Bitno je da se hladi ok, i da je masivniji ako bude vise panela i tojeto
SMA STPX 25
SG33CXP2
Huawei 30KTLM3
Crkne zbog zemljospoja na DC strani, ili nekih drugih sorto problema, gresaka instalatera i sl, ali jaaako rijetko sam od sebe.
-
Lani_sa
#4672 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Hvala ti Mk_Ultramk ultra wrote: ↑30/08/2024 06:23 Sledećim redom po kvalitetu uređaja tih snaga.
SMA STPX 25
SG33CXP2
Huawei 30KTLM3
Uz SMA ne dolazi integrisan smart logger i za daljinsko praćenje, kupuje se zasebno?
Last edited by Lani_sa on 30/08/2024 08:28, edited 2 times in total.
- mk ultra
#4673 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
za to što želite Huawei 25kW ne dolazi u obzirLani_sa wrote: ↑30/08/2024 08:18Hvala ti Mk_Ultramk ultra wrote: ↑30/08/2024 06:23 Sledećim redom po kvalitetu uređaja tih snaga.
SMA STPX 25
SG33CXP2
Huawei 30KTLM3
Bitno je da se hladi ok, i da je masivniji ako bude vise panela i tojeto, radi se o elektrani na zemlji AC 37.51 kWp (23kW) neki su mi rekli da Huawei ima loše hlađenje,pa sam u nedoumici, da li cijenovno SMA je skup u odnosu na druge (ne znam cijene još SMA); i da li je dovoljan SMA STPX 25 za ovu elektranu ili treba ici na 30.
Uz SMA ne dolazi integrisan smart logger i za daljinsko praćenje, kupuje se zasebno?
Huawei 30kW može to iznijeti bez problema, a ne znam ko je provalio tu pricu da ima lose hladjenje. jeste bilo na par M0 modela koji se ne proizvode već 4 godine.
SMA može, samo ne znam koji paneli idu, imaš 3MPPT-a x 2
SUNGROW 33 može
SMA direktno spajaš na mrežu, ethernetnom ili wifi ako je došao ugrađen, a vrlo često nije.
uz Huawei i Sungrow se dodatno kupuje Dongle za spoj na ethernet ili 4g.
-
Lani_sa
#4674 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
E hvala ti punomk ultra wrote: ↑30/08/2024 08:26za to što želite Huawei 25kW ne dolazi u obzirLani_sa wrote: ↑30/08/2024 08:18Hvala ti Mk_Ultramk ultra wrote: ↑30/08/2024 06:23 Sledećim redom po kvalitetu uređaja tih snaga.
SMA STPX 25
SG33CXP2
Huawei 30KTLM3
Bitno je da se hladi ok, i da je masivniji ako bude vise panela i tojeto, radi se o elektrani na zemlji AC 37.51 kWp (23kW) neki su mi rekli da Huawei ima loše hlađenje,pa sam u nedoumici, da li cijenovno SMA je skup u odnosu na druge (ne znam cijene još SMA); i da li je dovoljan SMA STPX 25 za ovu elektranu ili treba ici na 30.
Huawei 30kW može to iznijeti bez problema, a ne znam ko je provalio tu pricu da ima lose hladjenje. jeste bilo na par M0 modela koji se ne proizvode već 4 godine.
SMA može, samo ne znam koji paneli idu, imaš 3MPPT-a x 2
SUNGROW 33 može
SMA direktno spajaš na mrežu, ethernetnom ili wifi ako je došao ugrađen, a vrlo često nije.
uz Huawei i Sungrow se dodatno kupuje Dongle za spoj na ethernet ili 4g.
- xPaco1337
#4675 Re: BiH energija (elektro-solarna-ostalo)
Jel se moze racun za struju platiti online nekako ? Spojio sam na sparkasse banci tj dodaj broj reference, ali opet nigdje ne stoje ne placeni racuni niti nista.