- "Ja sam JD Vance, kandidat za potpredsjednika."
- "OK."
Trump would be like:ultima_palabra wrote: ↑23/08/2024 19:40Whatever makes sense![]()
Ne znam za Trumpa, mislim da on ima averziju od obicnih ljudi ovako 1 na 1 izbliza.

Previše se pridaje pažnje njemu. To je jedna bitanga. Ovo bi moglo Kamali dodatno donijeti poleta i podrške u kampanji.GandalfSivi wrote: ↑23/08/2024 21:16 Prodade se RFK, trebat ce jedno dvije sedmice da se sve slegne, da ankete pokazu gdje smo..,
Ne kontam to prodao se, frajer je po mentalnom sklopu bloze Trumpu nego 70% republikanaca…GandalfSivi wrote: ↑23/08/2024 21:16 Prodade se RFK, trebat ce jedno dvije sedmice da se sve slegne, da ankete pokazu gdje smo..,
kako nema? pa on bi usao i na prvi pogresan odgovor im rekao da su otpusteni, iako ne rade za njega.ultima_palabra wrote: ↑23/08/2024 19:40Whatever makes sense![]()
Ne znam za Trumpa, mislim da on ima averziju od obicnih ljudi ovako 1 na 1 izbliza.
Pa to je logicno, ako kandidat odustane i podrzi drugoga, to za ovoga moze biti samo plus. Sad se moze raspravljati koliki plus.jeza u ledja wrote: ↑24/08/2024 04:42 Bogami sve sto citam/gledam, govore da bi ispadanje RFK moglo samo pomoci Trumpu.
Generalno je stav da RFK-ov endorsement nema neku tezinu, vec jednostavno njegovi glasaci ce ili poletiti Trumpu zbog slicnih tendencija, ili Stein/West, ili ostati kuci. Oni ostali su se vec ranije priklonili Demokratama.ultima_palabra wrote: ↑24/08/2024 05:20Pa to je logicno, ako kandidat odustane i podrzi drugoga, to za ovoga moze biti samo plus. Sad se moze raspravljati koliki plus.jeza u ledja wrote: ↑24/08/2024 04:42 Bogami sve sto citam/gledam, govore da bi ispadanje RFK moglo samo pomoci Trumpu.
Ne znam ni ja, dalo bi se o tome diskutirati.jeza u ledja wrote: ↑24/08/2024 04:42 Bogami sve sto citam/gledam, govore da bi ispadanje RFK moglo samo pomoci Trumpu.
tarowik336 wrote: ↑24/08/2024 06:54Ne znam ni ja, dalo bi se o tome diskutirati.jeza u ledja wrote: ↑24/08/2024 04:42 Bogami sve sto citam/gledam, govore da bi ispadanje RFK moglo samo pomoci Trumpu.![]()
S jedne strane, RFK je za jednog neovisnog kandidata imao neobično visoku podršku među glasačima (barem prema američkim standardima za neovisne kandidate) i dolazio je nominalno s lijevog spektra, tako da je moguća bila situacija da načme dio Kamalinog glasačkog tijela jer u pamćenju naroda još uvijek žive slatke uspomene na Kennedya starijeg, pa je automatskom asocijacijom ovaj brao određene bodove.
Nikada to ne bi mogao biti neki posebno veliki postotak jer Amerika nikada nije bila demokratično društvo i tamo velike stranke drmaju svijetom politike bez obzira na ikakve konkretne programe i (ne)kvalitete. Nije to Europa pa da bi neki običan čovjek iza kojega ne stoji velika stranačka mašina imao ikakve realne šanse. Mada, i u Europi to teško prolazi, ali ovdje barem postoje povremena iznenađenja, a u Americi ih nikada nije bilo.
Međutim, velik postotak ne mora ni biti da bi se pokazao ubitačnim za Kamalu, jer u ovako nategnutoj li-la situaciji gdje Trump-Kamala prema američkim kladionicama variraju u par postotnih bodova svaki postotak može značiti razliku između veličanstvene pobjede i katastrofalnog poraza. Recimo da je RFK uspio ubrat ajmo reć 4% i da je od toga 3% bivših glasača demokratske stranke - to ti je već dovoljno vode na Trumpov mlin da Kamala skoro sigurno gubi izbore.
Tako da, gledano iz te perspektive, odustajanje RFK od izborne utrke ispada ustvari kao loša vijest za Trumpa.
No, s druge strane, fundamentalno pitanje je kakvi točno glasači bi uopće glasovali za njega i da li se zaista radi o današnjim demsima. Jer, današnja demokratska stranka praktički u svom programu i nastupu više nema nikakve veze s demokratima iz šezdesetih godina. Ovi su se previše odmakli prema ekstremističkoj ljevici, previše koketiraju sa sotonizmom i raznim socio-patološkim pojavama da bi ih jedan prosječan nekadašnji glasač demokratske stranke uopće mogao prepoznati.
Tako da, moguće je ustvari da zaključak više ide u pravcu da njegovo odustajanje ide u prilog Trumpu, jer ionako bi većina njegovih glasača vjerojatno bili neki light-republikanci.
Inače, originalna ideja početkom ove godine je bila da ustvari RFK bude pravi kandidat demokratske stranke i da je taj plan prošao mislim da zaista Trump ne bi imao nikakave konkretne šanse za uspjeh jer mu podrška ne bi prelazila 45-46%, a svi bi šizili za RFK kao što su nekada šizili za Obamom. Međutim, iz vrha stranke je jasno rečeno da im ne treba kandidat koji će nešto srat s vlastitim idejama i pričat u svoje ime, nego im treba netko tko će raditi ono što mu se kaže da radi i biti lojalan stranci, tako da je na njega odmah u startu vršen pritisak da što prije odustane od tih ideja i okani se kandidature, ali on se eto ipak odučio krenuti sam.
Sve u svemu nije loš tip. Ima duboke korijene u američkoj naciji, familija Kennedy je najstarija politička dinastija u čitavoj državi, imaju prve dužnosnike još od tridesetih godina prošlog stoljeća pa nadalje. Ovaj RFK je imao neke konkretne i zdrave ideje, nije izopačen tip, a gurao ga je i Joe Rogan koji je za njega tvrdio da je jedini pravi liberal među svim kandidatima. Ne znam samo šta je s onim glasom, ja ga razumijem svaku petu riječ. Je li možda operirao rak grla ili nešto? S obzirom na funkciju, sposobnost govorništva je super-važna.