iClass wrote: ↑23/08/2024 11:44
darius_maximus wrote: ↑23/08/2024 10:44
Došli smo od rasprava o rukovanjima do "makar osnove islama" i "baš rijetko piju".
Tako će se isto i IZ morati ponašati s većinom stvari koje se kose s vjerom, dok god se ljudi izjašnjavaju kao muslimani.
Opet, nije to problem samo islama, već svih vjera, jer ljudi ne žele baš puni paket koji nije u skladu s modernim životom, tako da će prekrojiti sebi i uzeti što im treba.
I na Zapadu je većina stvari samo zaostavština i tradicija.
Prosječan musliman u BiH je:
- no svinjetina
- yes alkohol
- yes sex (kad bi ko htio)
- yes praznici (iako se sve manje kolju kurbani jer se mladima ne da)
- yes dženaza (jer šta ćeš drugo - vidjet ćemo kad dođe kremiranje i te kerefeke)
- yes četeresnica (ovo IZ čak i podržava)
- yes rukovanje
- yes derneci i rođendani
- yes ponekad džamija (neki haman nikako, a oni koji idu su najviše džuma petkom (treba ispitati i korelaciju zbog odlaska s posla

i ramazan)
U suštini je "odricanje" samo svinjetina i ponekad odlazak u džamiju.
I IZ će na kraju dana reći da je to ok. Halalite li ostalo, halalimo i idemo dalje.
Kažem, isto to je i crkva morala uraditi na Zapadu, jer je alternativa da će svi onda samo kroz 1-2 generacije napustiti stado i to je to.
Pitanje je kuda ide IZ u BiH i mislim da je to odgovor.
Morat će ići ka tihom prihvatanju da ne mogu upravljati javnim životom i biti tradicionalni element u pozadini.
Ja mislim drug da mi pričamo o različitim stvarima. Slažem se ja sa tobom da tako izgleda prosječan musliman u BiH. Ali ja više pričam o teologiji i konceptu grijeha u islamu.
Islam nije katoličanstvo gdje Papa može mijenjati zakon koji želi i vršiti reforme. U islamu će npr. alkohol biti grijeh do sudnjeg dana pa makar 100 islamskih zajednica pokušavalo prilagoditi nekim svojim društvima.
Islamska zajednica može biti tiha u nekim pitanjima jer želi mudro da radi i jer ide na kvantitet ali grijeh ostaje grijeh. Ovo je više stvar logike. Ako sutra imaš ljude koje se zovu muslimani ali ne praktikuju ništa od islama i imaš ljude koji se zovu muslimani i praktikuju vjeru, džabe što će neki ove druge zvati sektaše, znamo i ti i ja da su ovi drugi jedino muslimani a ovi prvi nemaju veze sa islamom. Grijeh je grijeh bez obzira na sve. Eto, svi mi znamo da je blud veliki grijeh i tako će ostati koliko god se unormalio u BiH.
Dakle, ti pričaš o stanju na terenu i budućnosti, sa kojim se ja slažem a ja pričam o teologiji i šta god radili Bošnjaci i koliko god se neke stvari normalizovane ostaje grijeh. Čak bij ja zvao i šizofrenim licemerjima ljude koji se žele pripisati nekok vjeri a ne žele praktikovati a još kritikuju ljude koje praktikuju, zato imaš danas termin "kulturološki musliman" za one koji nisu muslimani, vjernici ali imaju taj background i kulturu.
P.s. kada sam rekao "bar osnove islama" mislio sam na ljude koji makar imaju nešto od islama, ti ljudi su veliki griješnici ali imaju nešto. Ono što ja želim reći u svim ovim postovima je da grijeh ostaje grijeh pa šta god radila IZ i Bošnjaci. Blud je haram pa makar svi u BiH to radili.
Ali tema nije koncept grijeha u islamu, već šta će IZ u BiH.
Ja govorim da će IZ, kao što je to slučaj i u drugim vjerama, početi prihvatati sve liberalnije ideje.
Time će vjerovatno ulaziti u sukob s drugim IZ i tumačenjima islama (npr. bliskoistočni), ali generalno ne mislim da tu ima selameta i mogućnosti da se takva društva kao društva usklade.
Što se katoličanstva tiče, ne mislim da Papa može odrediti šta jeste ili nije grijeh, jer bi to bilo stavljanje u istu ravan s bogom.
Grijeh je grijeh u svakoj vjeri, samo mislim da oni djeluju po paroli "zgriješi, pa onda traži oprost".
A ovaj komentar u vezi omjera i "stepena" vjernika.
Kažem ti, kada bi se pogledalo koliko vjernici svih vjera čine grijehova (i ovdje, ali i širom svijeta), vjerovatno bi se dalo zaključiti da su većina ustvari nevjernici (po definiciji tih vjera), nego su odgojeni u datom vjerskom okruženju i obavljaju neke osnovne vjerske zadatke, pa i vjeruju u neku višu silu i samim tim se vode pod tu neku vjeru.
Vjernici svih vjera koji se strožije drže vjerskih pravila i obaveza se svugdje smatraju ekstremima i to se nikad neće promijeniti.
Možeš ti smatrati da to nije ispravno, ali ja samo kažem da je to svugdje tako, pa će neminovno tako biti i u BiH.