Ne kontam, ko ti uskracuje neko pravo? Otvori firmu i izdaji stan kao pravno lice. Kakav je to biznis u kojem kao privatno lice izdajes nekretninu?
Izdavanje stana
Moderator: anex
-
1Dante1
-
HelaS
#277 Re: Izdavanje stana
Upravo ovo što piše @mali_balon : "to se rješava porezom..."JohnnyS wrote: ↑23/08/2024 00:12Država može uskratiti dosta toga ako poželi. U Dubrovniku, gradu od 40 tisuća stanovnika ima preko pet tisuća praznih stanova koji služe za najam preko Airbnba i sličnih servisa za maltretiranje većine domorodaca. Mlade obitelji ne mogu dobiti stan za najam jer se vlasnicima više isplati davati strancima za 200 eura noć nego obiteljima za 800 eura mjesečno. Cijene kvadrata rastu (Dubrovnik je odavno prešao 4 tisuće po kvadratu) i ljudi ne mogu sebi kupiti nekretninu za život jer je ne mogu priuštiti dok vlasnici apartmana novac od iznajmljivanja ulažu u nove stanove.HelaS wrote: ↑22/08/2024 23:54Kakva je to država koja zakonom omogućava pravo drugih da uskrati mojeU BiH, ukoliko postoje uslovi, propisani posebnih zakonom, poslovna prostorija može biti prekategorisana iz stambene i može takva biti odvjetnički ured ili sjedište neke firme. U BiH sustanari nemaju pravo zabraniti kretanje ljudi zajedničkim prostorijama.
Ne da je zakon odličan, nego pamti što ti kažem, ako se usvoji, ovo će biti model za dosta zemalja na Mediteranu.
Mi imamo kvalitetne pravne norme iz oblasti ugostiteljstva - hotelijerstva i slične uslužne djelatnosti, kojom i privatna osoba može biti "pravna", ukoliko ostvaruje određene ugostiteljske uslove. Ali nemamo kvalitetan nadzor nad provođenjem tog zakona, nema turističkih inspektora na terenu, nema poreznih...nema države da brine o svojim novcima provedbom zakonamali_balon wrote: ↑23/08/2024 07:39 To se rijesava porezom a ne nekim dozvolama....hoces da imas stan za rentanje nije problem rebne drzava porez i cao....pa ti rentaj na dan ili na godinu...e sad drugi problem je kucni red sto je stvarni problem....koliko sam shvatio iz ovog clanka
- Haris.ba
#278 Re: Izdavanje stana
U prostornoregulacionim planovima pise koja se djelatnost moze gdje vrsiti i koja je namjena kojih prostora.
U mnogim ces naci da se moze u stambenim zgradama vrsiti djelatnost u prizemljima zgrada tipa usluznih djelatnosti, a u stanovima djelatnost tipa poslovne kancelarije.
Zna se gdje su apartmanska naselja, gdje su vikend naselja, a gdje su hotelske zone.
Nemam ja iluzija da se ovo proci, jer mnogi u skupstini kantona imaju interesa da ne prodje. Isto ko za oporezovanje praznih nekretnina.
-
HelaS
#279 Re: Izdavanje stana
To su okvirne norme za poslovne prostorije. Privatna imovina, njegov stan, ne može se uređivati regulacionim planovima, pa ni djelatnost ugostiteljstva u tim prostorijama. Postoje drugi zakon koji uređuje i po kojem moraju biti ispunjeni određeni uslovi.Haris.ba wrote: ↑23/08/2024 11:47U prostornoregulacionim planovima pise koja se djelatnost moze gdje vrsiti i koja je namjena kojih prostora.
U mnogim ces naci da se moze u stambenim zgradama vrsiti djelatnost u prizemljima zgrada tipa usluznih djelatnosti, a u stanovima djelatnost tipa poslovne kancelarije.
Zna se gdje su apartmanska naselja, gdje su vikend naselja, a gdje su hotelske zone.
Nemam ja iluzija da se ovo proci, jer mnogi u skupstini kantona imaju interesa da ne prodje. Isto ko za oporezovanje praznih nekretnina.
Ako izdavanje stanova posmatramo kroz slobodno tržište, liberalnu ekonomiju, kako je BiH uopšte, zakoni i propisi koje imamo u BiH, barem u Federaciji, sasvim su dovoljni da ugostiteljska djelatnost bude u normama koje odgovaraju državi i korisnicima, najviše vlasnicima tih stanova.
Ako ovakvo ugostiteljstvo posmatramo kroz norme kojima država upravlja i onemogućava ili drastično uslovljava privatni sektor da svojim nekretninama učestvuje u ugostiteljstvu, onda nismo trebali izlaziti iz "planske ekonomije" prethodne socijalističke države.
-
haujesnou
#280 Re: Izdavanje stana
ne moze ovo. Vlasnik stvari ima pravo rasplaganja, upravljanja i ekonomskog iskorištavanja stvari. Ovakav zakon, bar kod nas, a i u Hr je suprotan Ustravu, jer je Ustavom zagarnatoivano vlasničko i imovinsko pravo vlasnika stvari. Dakle,. ograničavanje ove vrste bi palo na ocjeni ustavnosti takvog propisa. ne berite brigu.Haris.ba wrote: ↑22/08/2024 22:26 Uk, citas li ista? Rjesavaj ovo i kod nas, samo prepisi.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/uvo ... sti_prva_d
Uvode se ogromne promjene za rentanje stanova turistima i radnicima. Kazne do 10.000€Da bi se stan iznajmio turistima ili stranim radnicima, morat će se prikupiti suglasnost 80% suvlasnika
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#281 Re: Izdavanje stana
To pravo nije neograniceno.
- Haris.ba
#282 Re: Izdavanje stana
Pa onda nek se donese i obori na ustavnom sudu.haujesnou wrote: ↑23/08/2024 12:32 ne moze ovo. Vlasnik stvari ima pravo rasplaganja, upravljanja i ekonomskog iskorištavanja stvari. Ovakav zakon, bar kod nas, a i u Hr je suprotan Ustravu, jer je Ustavom zagarnatoivano vlasničko i imovinsko pravo vlasnika stvari. Dakle,. ograničavanje ove vrste bi palo na ocjeni ustavnosti takvog propisa. ne berite brig
Nijedno pravo nije apsolutno.
Ne zabranjuje se dugorocni najam. Samo najam na dan. Ja licno ne bih zabranio najam na dan u stanovima u kojima vlasnik zivi. Eto, napravio bih taj izuzetak.
Kakve veze sto je privatna imovina?
Upravo se prostornim planovima uredjuje gdje sta moze uopce napraviti i nalaziti. Pa tek onda posebnim zakonima detaljnije uslove.
Znaci, imas stambeno naselje i u njemu se - stanuje. A, imas aparmansko naselje - i u njemu se stan izdaje. Prostorni propis kaze gdje se sta moze nalaziti, a detaljni propis tipa koliko kvadrata, koliko kupatila...
-
Ci-Nick
#283 Re: Izdavanje stana
A zasto ne bi onda mogao i obrt u stanu, firma?haujesnou wrote: ↑23/08/2024 12:32ne moze ovo. Vlasnik stvari ima pravo rasplaganja, upravljanja i ekonomskog iskorištavanja stvari. Ovakav zakon, bar kod nas, a i u Hr je suprotan Ustravu, jer je Ustavom zagarnatoivano vlasničko i imovinsko pravo vlasnika stvari. Dakle,. ograničavanje ove vrste bi palo na ocjeni ustavnosti takvog propisa. ne berite brigu.Haris.ba wrote: ↑22/08/2024 22:26 Uk, citas li ista? Rjesavaj ovo i kod nas, samo prepisi.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/uvo ... sti_prva_d
Uvode se ogromne promjene za rentanje stanova turistima i radnicima. Kazne do 10.000€Da bi se stan iznajmio turistima ili stranim radnicima, morat će se prikupiti suglasnost 80% suvlasnika
- Haris.ba
#284 Re: Izdavanje stana
Kako mislis? Postoji spisak djelatnosti koje mozes raditi kao obrt. Mrsko mi sada to provjeravati, ali izdavanje na dan mislim da nije jedna od tih.
Kao firma ti mozes izdavati stan. Ako mislis na to. Ali, kad se donese propis - samo u dugorocni najam.
-
1Dante1
#285 Re: Izdavanje stana
Ko ugrozava njegovo vlasnistvo, imovinsko ili stanarsko pravo? Niko. Poenta je da on privatni stan izdaje u zakup. Bujrum brate pravno lice pa radi sta hoceshaujesnou wrote: ↑23/08/2024 12:32 ne moze ovo. Vlasnik stvari ima pravo rasplaganja, upravljanja i ekonomskog iskorištavanja stvari. Ovakav zakon, bar kod nas, a i u Hr je suprotan Ustravu, jer je Ustavom zagarnatoivano vlasničko i imovinsko pravo vlasnika stvari. Dakle,. ograničavanje ove vrste bi palo na ocjeni ustavnosti takvog propisa. ne berite brigu.
- MMM1977
#286 Re: Izdavanje stana
Osim što si slab sa vjerom, vidim ni ekonomija ti ne ide najbolje.1Dante1 wrote: ↑23/08/2024 15:29Ko ugrozava njegovo vlasnistvo, imovinsko ili stanarsko pravo? Niko. Poenta je da on privatni stan izdaje u zakup. Bujrum brate pravno lice pa radi sta hoceshaujesnou wrote: ↑23/08/2024 12:32 ne moze ovo. Vlasnik stvari ima pravo rasplaganja, upravljanja i ekonomskog iskorištavanja stvari. Ovakav zakon, bar kod nas, a i u Hr je suprotan Ustravu, jer je Ustavom zagarnatoivano vlasničko i imovinsko pravo vlasnika stvari. Dakle,. ograničavanje ove vrste bi palo na ocjeni ustavnosti takvog propisa. ne berite brigu.![]()
Da li ti je poznato da svako ko se bavi izdavanjem nekretnina je ujedno i registrovan kao poreski obveznik a ako mu godišnji promet prelazi, sada 100k KM, i PDV obveznik? U suštini obrt
-
1Dante1
#287 Re: Izdavanje stana
U teoriji, u praksi ne.
Iskreni vjernik nikada, ali nikada ne bi dozvolio sebi da drugome govori ko je i sta je.
-
swanfilter
#288 Re: Izdavanje stana
To da sa svojim mozes bas sve sto pozelis, a u sklopu nekog objekta, nije bas istina. Unaprijed određena namjena i promjena tesko da prolazi. Saglasnost svih u objektu potrebna. I jedan potpis manje, zaboravi.
Znam za slucajeve kada su jedni poletejeli sa planovima, kontajuci da je saglasnost najmanji problem.
Isto znam za slucaj prostora ispod stare, dvospratne zgrade i 4 stanara u njoj. Ispod oduvijek bio butik i slicno. Zbog vrhunske lokacije i terase ispred, jedni vidjeli priliku kroz ugostiteljstvo. I bili spremni uloziti u promjenu, a vlasnik jos spremniji zbog para. Al stanari ni da cuju.
Pa, slucaj covjeka koji je kupio vise stanova u potkrovlju i sa vise vlasnika. Htio hostel, al mu jedna baba nije htjela potpisati. Ide kredit, prolazi vrijeme. Nakon prilicno nekako se dogovore tako da joj nađe jednako vrijedan stan negdje drugo. Sta bi budali, pa nakon svega sa babom pokusa je izlevatiti, a baba skonta. I tako vec kakvih 10 godina ceka da baba preseli. A baba sto starija, ostroumnija ...
Znam za slucajeve kada su jedni poletejeli sa planovima, kontajuci da je saglasnost najmanji problem.
Isto znam za slucaj prostora ispod stare, dvospratne zgrade i 4 stanara u njoj. Ispod oduvijek bio butik i slicno. Zbog vrhunske lokacije i terase ispred, jedni vidjeli priliku kroz ugostiteljstvo. I bili spremni uloziti u promjenu, a vlasnik jos spremniji zbog para. Al stanari ni da cuju.
Pa, slucaj covjeka koji je kupio vise stanova u potkrovlju i sa vise vlasnika. Htio hostel, al mu jedna baba nije htjela potpisati. Ide kredit, prolazi vrijeme. Nakon prilicno nekako se dogovore tako da joj nađe jednako vrijedan stan negdje drugo. Sta bi budali, pa nakon svega sa babom pokusa je izlevatiti, a baba skonta. I tako vec kakvih 10 godina ceka da baba preseli. A baba sto starija, ostroumnija ...
-
Scheduler
#289 Re: Izdavanje stana
Da se haustor pita ako neko zeli da izdaje stan na dan je odlicna ideja i nadam se da i u KS to usvojiti, ko nije imao takvu situaciju ne zna, od kuravi, dilera, makroa, sanera, svega i samo prolazi pored 10 puta dnevno, to nije normalno za nasu kulturu
- Dosadno mii
#290 Re: Izdavanje stana
Ja se nadam da ce zakoni biti vise ko vani, da ja kao vlasnik ne mogu izbacit tek tako nekog na ulicu, a i da taj koji iznajmljuje ne smije krs ostaviti. Ali kod nas se samo zna porez naplatit.
-
HelaS
#291 Re: Izdavanje stana
Ne podnosim Mehu sa prizemlja, on namjerava da izdaje stan i ostvaruje sve uslove, ali ja mu neću dati odobrenje. Ne podnosim ga
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#292 Re: Izdavanje stana
-
HelaS
#293 Re: Izdavanje stana
Mogu ga nepodnositi i 100% stanara, Meho ima svoja prava_BataZiv_0809 wrote: ↑23/08/2024 18:30Ako ga 80% stanara ne podnosi do koga je
- Haris.ba
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#295 Re: Izdavanje stana
Ogranicena pravima drugihHelaS wrote: ↑23/08/2024 18:51Mogu ga nepodnositi i 100% stanara, Meho ima svoja prava
- Dosadno mii
#296 Re: Izdavanje stana
-
HelaS
#297 Re: Izdavanje stana
Ne, nego protokolisana od strane države. Što znači da država može protokolisati ista prava i za druge. Država određuje pravila igre..._BataZiv_0809 wrote: ↑23/08/2024 18:57Ogranicena pravima drugih
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#298 Re: Izdavanje stana
Puni oglasnici stanova na dan, niko porez ne placa. Jbt ovdje mozes naci stan za 50 KM po danu, i to fin stan. Za te pare tesko mozes naci zenu koja ce ga počistiti da ga opet mozes izdati. Tako da sam sigurna da porez ne placaju.
Kad bi Poreska bila vrijedna, dovoljno bi bilo Pik otvoriti i mogu na kaznama brdo para uzeti. Ali nemaju vremena od jahanja po registrovanih hotelcicima.
Ovdje je lik otvorio hotelic,6-7 soba, sve po propisima, nijedan gost bez racuna nije izasao, nema koja mu inspekcija nije dosla. Cak su ga peglali za bazdarenu vagu iako je dorucak švedski stol.
S jedne strane ljudi kupuju stanove da bi na crno zarađivali, jos se i oglasavaju, a s druge jasu ljude koji pokusavaju raditi po propisima.
Kad bi Poreska bila vrijedna, dovoljno bi bilo Pik otvoriti i mogu na kaznama brdo para uzeti. Ali nemaju vremena od jahanja po registrovanih hotelcicima.
Ovdje je lik otvorio hotelic,6-7 soba, sve po propisima, nijedan gost bez racuna nije izasao, nema koja mu inspekcija nije dosla. Cak su ga peglali za bazdarenu vagu iako je dorucak švedski stol.
S jedne strane ljudi kupuju stanove da bi na crno zarađivali, jos se i oglasavaju, a s druge jasu ljude koji pokusavaju raditi po propisima.
-
Ci-Nick
#299 Re: Izdavanje stana
Zezam se, kazem ako misli da bi trebalo da u svom stanu može kako hoće i sta hoće, sto ne bi otvorio zanatsku radnju, npr obučar ili stolar, pa pomalo kuckao od jutra do večeri.
- MMM1977
#300 Re: Izdavanje stana
Dovoljno je ući na Booking i sve se može vidjeti. Ja sam opremio 3 apartmana i krenuo sa izdavanjem ali prije toga registracija, fiskalna i sve što ide uz to. Žena koja radi u Općini na toj registraciji mojoj ženi rekla da smo blentavi što sve radimo po zakonu jer kao niko to ne radi, uključujući i tu ženu iz Općine, koja i sama izdaje apartmane.plain vanilla wrote: ↑23/08/2024 19:09 Puni oglasnici stanova na dan, niko porez ne placa. Jbt ovdje mozes naci stan za 50 KM po danu, i to fin stan. Za te pare tesko mozes naci zenu koja ce ga počistiti da ga opet mozes izdati. Tako da sam sigurna da porez ne placaju.