Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#576 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

DaysleepeR wrote: 23/08/2024 09:24 Koliko stranica ste na temi o IZ-u potrošili o rukovanju sa ženama?

Image
European islam😍
dr_Evil

#577 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

konektovan wrote: 23/08/2024 09:16 Nema sta,...Islam se mora modernizovati pod pokroviteljstvom ateista. :lol:
Mozes se smijati ali to je neminovnost. Doci cemo kao sto je u SKandinaviji, oni slave Bozic, ne znaju tacno zasto i sta slave, ali znaju da ako ti ne slavis da ne pripadas njihovom svijetu. Srcano ce braniti svoje krscanske i zapadne vrijednosti, i nece ni pomisliti da su njihove vrijednosti pa iste kao i kod onog u sred Jemena.

Naravno i tamo ima onih koji su vise u religiji, ali su manjina. To je nasa buducnost, izabrali smo je, EU i NATO, prelazak iz zemlje u razvoju u modernu.

Necemo izgubiti taj oscjecaj zajednistva sa istokom, niti taj duh panislamizma, ali religija ce postati samo ljepilo, bez ikakvog konkretnog utjecaja na drzavu i drustvo.
darius_maximus

#578 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by darius_maximus »

iClass wrote: 22/08/2024 21:41
darius_maximus wrote: 22/08/2024 09:25 Dosta si kontradiktoran kada kažeš da "prosječni vjernik u BiH ne pije alkohol", ali da "Većini ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani nije ni bitno sta kaže islam, ne interesuje ih ni Kur'an, ni hadis a ni Bosanska ulema".
Moraš odlučiti je li jedno ili drugo.
Moje iskustvo je da većinu ljudi ne zanima što je zabranjen alkohol, seks prije braka, ili rukovanje sa ženama, iako se izjašnjavaju kao muslimani. Svinjetina je doduše (još) tabu.

Možeš ti reći da to nisu "pravi" vjernici, ali takva je situacija na terenu.

A neće niko od tih "komunističkih" vjernika aktivno prilagođavati islam, jer tim ljudima nije stalo šta IZ govori.
Ono što mislim da će se morati desiti je da će se IZ morati "spustiti" na nivo tog "komunističkog" vjernika, ako želi ostati iole relevantna.
Zato kažem da nam se razlikuju definicije "vjernika". Kada kažem vjernik ja mislim na ljude kojima ipak islam znači nešto u svakodnevnom životu, koji ostavljaju neke strasti radi Allaha, koji radi Allaha ostavljaju nešto što vole jer je haram i koji makar osnove islama obavljaju pa koliko god bili griješni u nekim drugim pitanjima.

A ova druga grupa ljudi koji od islama jedino što imaju je to što su na popisu tako izjasnili i par stvari što dolaze iz islama a njima je to više tradicija nego vjera.

Eto i ti sam kažeš da ovu drugu skupinu ljudi ne interesuju islamska pravila, što znači da u osnovi i nemaju veze sa islamom osim tradicionalne veze. Iz tog razloga ti kažem da takvi ljudi nisu relevantni kao neki primjer šta je to teško vjerniku a šta nije jer njima je sve teško. Samo zato što su ti ljudi u haram vezama ne znači da IZ treba prilagoditi islam njima, IZ ostaje pri svom stavu bez obzira šta ti ljudi radili jer oni će uvijek kršiti pravila koliko god pokušao prilagoditi. Ista stvar je i sa alkoholom, većina ljudi kojima je vjera i malo bitna ne piju alkohol ili baš rijetko piju, to što ostale ne zanima islamski stav o alkoholu ne znači da se to mora mijenjati.
Došli smo od rasprava o rukovanjima do "makar osnove islama" i "baš rijetko piju".
Tako će se isto i IZ morati ponašati s većinom stvari koje se kose s vjerom, dok god se ljudi izjašnjavaju kao muslimani.
Opet, nije to problem samo islama, već svih vjera, jer ljudi ne žele baš puni paket koji nije u skladu s modernim životom, tako da će prekrojiti sebi i uzeti što im treba.
I na Zapadu je većina stvari samo zaostavština i tradicija.

Prosječan musliman u BiH je:
- no svinjetina
- yes alkohol
- yes sex (kad bi ko htio)
- yes praznici (iako se sve manje kolju kurbani jer se mladima ne da)
- yes dženaza (jer šta ćeš drugo - vidjet ćemo kad dođe kremiranje i te kerefeke)
- yes četeresnica (ovo IZ čak i podržava)
- yes rukovanje
- yes derneci i rođendani
- yes ponekad džamija (neki haman nikako, a oni koji idu su najviše džuma petkom (treba ispitati i korelaciju zbog odlaska s posla :) i ramazan)

U suštini je "odricanje" samo svinjetina i ponekad odlazak u džamiju.
I IZ će na kraju dana reći da je to ok. Halalite li ostalo, halalimo i idemo dalje.

Kažem, isto to je i crkva morala uraditi na Zapadu, jer je alternativa da će svi onda samo kroz 1-2 generacije napustiti stado i to je to.
Pitanje je kuda ide IZ u BiH i mislim da je to odgovor.
Morat će ići ka tihom prihvatanju da ne mogu upravljati javnim životom i biti tradicionalni element u pozadini.
Haris.ba

#579 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Haris.ba »

darius_maximus wrote: 23/08/2024 10:44 Kažem, isto to je i crkva morala uraditi na Zapadu, jer je alternativa da će svi onda samo kroz 1-2 generacije napustiti stado i to je to.
Morat će ići ka tihom prihvatanju da ne mogu upravljati javnim životom i biti tradicionalni element u pozadini
To izgleda onako pezorativno gledano sa strane. Mislim da ce kroz 1-2 generacije biti jos vise religioznijih muslimana. Ali, porasti ce i dio onih sto su muslimani samo imenom. Hocu da kazem, da ce nestajati taj dio koji idu samo na dzumu i ne jedu svinjetinu, sve ostalo moze. Podjela ce biti izrazenija.
dr_Evil

#580 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 23/08/2024 10:47
darius_maximus wrote: 23/08/2024 10:44 Kažem, isto to je i crkva morala uraditi na Zapadu, jer je alternativa da će svi onda samo kroz 1-2 generacije napustiti stado i to je to.
Morat će ići ka tihom prihvatanju da ne mogu upravljati javnim životom i biti tradicionalni element u pozadini
To izgleda onako pezorativno gledano sa strane. Mislim da ce kroz 1-2 generacije biti jos vise religioznijih muslimana. Ali, porasti ce i dio onih sto su muslimani samo imenom. Hocu da kazem, da ce nestajati taj dio koji idu samo na dzumu i ne jedu svinjetinu, sve ostalo moze. Podjela ce biti izrazenija.
To se moze desiti samo vizuelno tj. da ako se nastavi iseljavanje dok ovih navodno religioznih bude vise vidljivo, ali ce apsolutne brojke biti kud i kamo manje. Navodno stavljam jer nisu svi koji se tako predstavljaju iskreni, bez ikakve druge konotacije prema iskrenim vjernicima.

Slozit cu se da je vidljivo vise ovih navodno religioznih nego ikad u modernoj historiji, ali cu istovremeno dodati da je kud i kamo vise pojacan broj ljudi na bijelom, vanbracnih trudnoca, razvoda, i izvanbracnih zajednica. InKsan zlatne sredine se slabo snalazi u svemu tome.
Haris.ba

#581 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 23/08/2024 10:56 To se moze desiti samo vizuelno tj. da ako se nastavi iseljavanje dok ovih navodno religioznih bude vise vidljivo, ali ce apsolutne brojke biti kud i kamo manje
Apsolutne brojke ce biti manje zbog iseljavanja. Ja govorim o udjelu u drustvu.
dr_Evil

#582 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 23/08/2024 10:59
dr_Evil wrote: 23/08/2024 10:56 To se moze desiti samo vizuelno tj. da ako se nastavi iseljavanje dok ovih navodno religioznih bude vise vidljivo, ali ce apsolutne brojke biti kud i kamo manje
Apsolutne brojke ce biti manje zbog iseljavanja. Ja govorim o udjelu u drustvu.
Svakako, sto ce reci da neki dio populacije definisi kako zelis ode, dok neki dio populacije definisi kako zelis osta, sto se vec dugo u narodu prica.

Ja svakako nisam zagovornik tog sta se prica, nadam se da cemo smoci snage kao Poljaci i uspjeti vratiti narod.. ali nada zadnja umire.
DaysleepeR

#583 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by DaysleepeR »

Svijet nezaustavljivo leti prema konzumerizmu prije svega, pa i ova naša zemlja koja kasni u svemu za svijetom.
Uskoro će biti sve veći broj onih koji umjesto da se mole Bogu za dobrobit, prvo sami svojim rukama legalno ili nelagalno sebi pribave dobrobit a Boga koriste da traže oprost.
I ti ljudi će i dalje ići na džume i bajram namaze, postiti ramazane i sl, ali samo vjerovanje i način praktikovanja te način života ničim neće biti islamski.

Pa već danas imate situaciju da je skoro svaki uhapšeni diler ili kriminalac redovni posjetitelj džume, da se posti ramazan, raskošni iftari, nerijetko i žena pokrivena, itd.
A s druge strane tu su luksuzna vozila, kuće i vikendice sa bazenima, kurve instagramuše, narkotici, alkohol, itd.

Nemojte da se pravimo slijepi.
Vjecita_zavrzlama

#584 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

dr_Evil wrote: 23/08/2024 10:56
Haris.ba wrote: 23/08/2024 10:47
To se moze desiti samo vizuelno tj. da ako se nastavi iseljavanje dok ovih navodno religioznih bude vise vidljivo, ali ce apsolutne brojke biti kud i kamo manje. Navodno stavljam jer nisu svi koji se tako predstavljaju iskreni, bez ikakve druge konotacije prema iskrenim vjernicima.

Slozit cu se da je vidljivo vise ovih navodno religioznih nego ikad u modernoj historiji, ali cu istovremeno dodati da je kud i kamo vise pojacan broj ljudi na bijelom, vanbracnih trudnoca, razvoda, i izvanbracnih zajednica. InKsan zlatne sredine se slabo snalazi u svemu tome.
Da to drugo bas osjetim .Ja se sjecam kada je nekad pocetkom 90ih bilo sramota otvoreno setati s momkom( nisam iz velikog grada vec malo mjesto),, danas ljudi iz istog tog mjesta saöjj kcerke na more s momcima, i nikomw problem

Pomjera se pravilo ”sta je drustveno prihvaceno” , kao drustvo idemo ka zapadu.Ali i kod njih je to ojacalo neke ”male crkve” ali nisu nikada uspjela postati ”primarne u drustvi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#585 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

bolje da nam kapitalizam i novac bude bog nego staljin i hićo

demokracija je svak bira sebi put
iClass

#586 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

darius_maximus wrote: 23/08/2024 10:44 Došli smo od rasprava o rukovanjima do "makar osnove islama" i "baš rijetko piju".
Tako će se isto i IZ morati ponašati s većinom stvari koje se kose s vjerom, dok god se ljudi izjašnjavaju kao muslimani.
Opet, nije to problem samo islama, već svih vjera, jer ljudi ne žele baš puni paket koji nije u skladu s modernim životom, tako da će prekrojiti sebi i uzeti što im treba.

- no svinjetina
- yes alkohol
- yes dženaza (jer šta ćeš drugo - vidjet ćemo kad dođe kremiranje i te kerefeke)
- yes rukovanje
- yes ponekad džamija (neki haman nikako, a oni koji idu su najviše džuma petkom (treba ispitati i korelaciju zbog odlaska s posla :) i ramazan)

I IZ će na kraju dana reći da je to ok. Halalite li ostalo, halalimo i idemo dalje.

Kažem, isto to je i crkva morala uraditi na Zapadu, jer je alternativa da će svi onda samo kroz 1-2 generacije napustiti stado i to je to.
Morat će ići ka tihom prihvatanju da ne mogu upravljati javnim životom i biti tradicionalni element u pozadini.
Ja mislim drug da mi pričamo o različitim stvarima. Slažem se ja sa tobom da tako izgleda prosječan musliman u BiH. Ali ja više pričam o teologiji i konceptu grijeha u islamu.
Islam nije katoličanstvo gdje Papa može mijenjati zakon koji želi i vršiti reforme. U islamu će npr. alkohol biti grijeh do sudnjeg dana pa makar 100 islamskih zajednica pokušavalo prilagoditi nekim svojim društvima.

Islamska zajednica može biti tiha u nekim pitanjima jer želi mudro da radi i jer ide na kvantitet ali grijeh ostaje grijeh. Ovo je više stvar logike. Ako sutra imaš ljude koje se zovu muslimani ali ne praktikuju ništa od islama i imaš ljude koji se zovu muslimani i praktikuju vjeru, džabe što će neki ove druge zvati sektaše, znamo i ti i ja da su ovi drugi jedino muslimani a ovi prvi nemaju veze sa islamom. Grijeh je grijeh bez obzira na sve. Eto, svi mi znamo da je blud veliki grijeh i tako će ostati koliko god se unormalio u BiH.

Dakle, ti pričaš o stanju na terenu i budućnosti, sa kojim se ja slažem a ja pričam o teologiji i šta god radili Bošnjaci i koliko god se neke stvari normalizovane ostaje grijeh. Čak bij ja zvao i šizofrenim licemerjima ljude koji se žele pripisati nekok vjeri a ne žele praktikovati a još kritikuju ljude koje praktikuju, zato imaš danas termin "kulturološki musliman" za one koji nisu muslimani, vjernici ali imaju taj background i kulturu.

P.s. kada sam rekao "bar osnove islama" mislio sam na ljude koji makar imaju nešto od islama, ti ljudi su veliki griješnici ali imaju nešto. Ono što ja želim reći u svim ovim postovima je da grijeh ostaje grijeh pa šta god radila IZ i Bošnjaci. Blud je haram pa makar svi u BiH to radili.
iClass

#587 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

konektovan wrote: 23/08/2024 09:16 Nema sta,...Islam se mora modernizovati pod pokroviteljstvom ateista. :lol:
:lol:

"Ovo što piše da ne smijete piti alkohol, hajde to može, ali ovo što piše da ne smijete prodavati u svojim prodavnicama to nam se ne sviđa i ko god to radio zvat ćemo ga sektašem. Isto je i sa svinjetinom."
Vjecita_zavrzlama

#588 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

iClass wrote: 23/08/2024 11:44
darius_maximus wrote: 23/08/2024 10:44 Došli smo od rasprava o rukovanjima do "makar osnove islama" i "baš rijetko piju".

- no svinjetina
- yes alkohol
- yes rukovanje

Ja mislim drug da mi pričamo o različitim stvarima. Slažem se ja sa tobom da tako izgleda prosječan musliman u BiH. Ali ja više pričam o teologiji i konceptu grijeha u islamu.
Islam nije katoličanstvo gdje Papa može mijenjati zakon koji želi i vršiti reforme. U islamu će npr. alkohol biti grijeh do sudnjeg dana pa makar 100 islamskih zajednica pokušavalo prilagoditi nekim svojim društvima.

Islamska zajednica može biti tiha u nekim pitanjima jer želi mudro da radi i jer ide na kvantitet ali grijeh ostaje grijeh. Ovo je više stvar logike. Ako sutra imaš ljude koje se zovu muslimani ali ne praktikuju ništa od islama i imaš ljude koji se zovu muslimani i praktikuju vjeru, džabe što će neki ove druge zvati sektaše, znamo i ti i ja da su ovi drugi jedino muslimani a ovi prvi nemaju veze sa islamom. Grijeh je grijeh bez obzira na sve. Eto, svi mi znamo da je blud veliki grijeh i tako će ostati koliko god se unormalio u BiH.

Dakle, ti pričaš o stanju na terenu i budućnosti, sa kojim se ja slažem a ja pričam o teologiji i šta god radili Bošnjaci i koliko god se neke stvari normalizovane ostaje grijeh. Čak bij ja zvao i šizofrenim licemerjima ljude koji se žele pripisati nekok vjeri a ne žele praktikovati a još kritikuju ljude koje praktikuju, zato imaš danas termin "kulturološki musliman" za one koji nisu muslimani, vjernici ali imaju taj background i kulturu.

P.s. kada sam rekao "bar osnove islama" mislio sam na ljude koji makar imaju nešto od islama, ti ljudi su veliki griješnici ali imaju nešto. Ono što ja želim reći u svim ovim postovima je da grijeh ostaje grijeh pa šta god radila IZ i Bošnjaci. Blud je haram pa makar svi u BiH to radili.
Jel i reis kulturoloski musliman?

Image
iClass

#589 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

Vjecita_zavrzlama wrote: 23/08/2024 11:51
Jel i reis kulturoloski musliman?

Image
Rekao sam da neću tebi odgovarati jer provociraš a i manjak zaključivanja je problem kao u ovom slučaju ali eto odgovorit ću još ovaj put. Kulturološki musliman je osoba koju ne interesuju vjerska pravila, nije vjernik ali ima islamsku pozadinu i kulturu. Dakle, ne interesuju ga vjerska pravila ali će obilježavati Bajram, osunetit će djecu itd.

Kavazović da je izvadio jedno prase i gajbu pive to ga ne bi odstranilo iz islama a kamoli rukovanje sa ženom.

A ionako reis nije ogledalo vjernika.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#590 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by konektovan »

DaysleepeR wrote: 23/08/2024 11:14 Svijet nezaustavljivo leti prema konzumerizmu prije svega, pa i ova naša zemlja koja kasni u svemu za svijetom.
Uskoro će biti sve veći broj onih koji umjesto da se mole Bogu za dobrobit, prvo sami svojim rukama legalno ili nelagalno sebi pribave dobrobit a Boga koriste da traže oprost.
I ti ljudi će i dalje ići na džume i bajram namaze, postiti ramazane i sl, ali samo vjerovanje i način praktikovanja te način života ničim neće biti islamski.

Pa već danas imate situaciju da je skoro svaki uhapšeni diler ili kriminalac redovni posjetitelj džume, da se posti ramazan, raskošni iftari, nerijetko i žena pokrivena, itd.
A s druge strane tu su luksuzna vozila, kuće i vikendice sa bazenima, kurve instagramuše, narkotici, alkohol, itd.

Nemojte da se pravimo slijepi.
Pa onda smo po tebi,..mi vec prosli procrs nodernizacije.. :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#591 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Truba »

na internetu imaju žestoke meme o muslimanima u bosni
šaljive i opasne ne bih ih kačio...samo googlajte na engleskom

evo jedne iz popularne kulture

Image
iClass

#592 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

Truba wrote: 23/08/2024 12:21 na internetu imaju žestoke meme o muslimanima u bosni
šaljive i opasne ne bih ih kačio...samo googlajte na engleskom

evo jedne iz popularne kulture

Image
Šta kažu je li te memes pravi neki muslimanski ekstremisti koje plaćaju sa istoka da uvode fitnu među Bošnjacima sa pričom o alkoholu? Ili ovaj put plaćaju cionisti da vaze Bošnjacima kako je alkohol haram?
DaysleepeR

#593 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by DaysleepeR »

Nedavno sam gledao na tik tok-u video, neki crnac musliman iz USA, vozač kamiona, priča kako se prestao družiti sa kolegom muslimanom iz Bosne jer ga je ovaj naš ponudio pivom kad je bio kod njega u kući.
I sad se crnac čudi kakav je to musliman kad pivu pije.
ljubijankic

#594 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by ljubijankic »

DaysleepeR wrote: 23/08/2024 12:32 Nedavno sam gledao na tik tok-u video, neki crnac musliman iz USA, vozač kamiona, priča kako se prestao družiti sa kolegom muslimanom iz Bosne jer ga je ovaj naš ponudio pivom kad je bio kod njega u kući.
a na osnovu cega je ovaj nas musliman? Zato sto se on tako izjašnjava?
Piaty

#595 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Piaty »

Kao što trebate slušati John Cleese na historija podforumu, ovdje je iclass vladar teme. Ja ne moram imati ista gledišta kao on, ali čovjek ubija logikom i argumentima.

Sve vas razumijem, intelgentni ste ljudi, načitani ali Hegel, Durkheim i slični njima vam ovdje i nisu toliko relevantni.
DaysleepeR

#596 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by DaysleepeR »

ljubijankic wrote: 23/08/2024 12:33
DaysleepeR wrote: 23/08/2024 12:32 Nedavno sam gledao na tik tok-u video, neki crnac musliman iz USA, vozač kamiona, priča kako se prestao družiti sa kolegom muslimanom iz Bosne jer ga je ovaj naš ponudio pivom kad je bio kod njega u kući.
Pa ovaj crnac kaže da su se tako povezali, ono braća muslimani, sve u redu na poslu, pričali o islamu, ponosni musliman, iste poglede imaju na svijet.
I onda mu ovaj amerikanac došao kući na sijelo i ovaj naš ga ponudio pivom.
So What!

#597 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by So What! »

Ja IZBiH zovem Internet Explorer, poznati i najpopularniji browser koji je postao predmet ismijavanja zbog svoje sporosti, pa su se redali memeovi, kada ti Chrome cestita Novu Godinu, Explorer ce ti cestitati Bozic.

Izuzetno spora reakcija na mnoge drustvene fenomene, pa kada je televizija imala primat kao mediji, IZBiH je osnivala radio i to godinama ga pokusavala lansirati, pa onda kada je TV polahko izlazio iz mode, onu su odlucili radiju pridruziti i TV stanicu. O prisustvu na internetu da ne govorim, tek zadnjih godina se stidljivo pojavljuju i to ne organizovano vec vise u privatnim aranzmanima pojedinih imama i predavaca.

Osim toga, otvorili su medresu Banja Luci tek prije cetiri godine, kada je zelja za povratkom u taj grad i regiju, skoro pa iscezla, dok reforme tih medresa u islamske gimnazije po modelu KSC i Bosnjacke gimnazije jos uvijek nisu ni u opticaju.

Nekako se vode politikom, mi drzimo glavne medije, minber petkom, mekteb vikendom i vjeronauku u osnovnim skolama, uopste ne shvatajuci da mnogi ljudi nikada sami nece otici tamo, niti su odgojeni u kucama koje gdje ce ih slati u mekteb, a pitanje je vremena kada ce vjeronauka biti u potpunosti izbacena iz osnovnih i srednjih skola.

U medjuvremenu, ljude u vjeru preko modernih medija pozivaju pripadnici nesluzbenih islamskih organizacija koji tumace Islam po principima sa Bliskog Istoka gdje su se i skolovali. To je ozbiljna medijska masinerija, za koju cisto sumnjam da se bazira na nekom volonterskom principu.

U sustini, poprilicno nepismenom narodu u BiH, selefisticki pokreti znaju kako da pristupe, a pogotovo ovim mladjim narastajima koji se traze, pa pronadju nekakav mir u vjeri, dok IZBiH jos uvijek koristi jedan zastarjeli princip u pristupu ljudima, a vecina sluzbenika su im uglavnom najobicnije birokrate koji manje vise nista drugo i ne znaju raditi.

Trenutno ih jedino izvlaci, sto su kadrove na vrhu irelativno zmjenili i sto je trenutni reis stvarno mudar covjek, za razliku od Cerica koji je bio uveliko potrosen lik. Recimo u vremenu, kada Bosnjaci vode bitku Palestinaca, naroda s kojim i nemaju bas puno, reis u gotovo svim svojim govorima uvijek spomene i Ukrajinu, iako Bosnjaci ocigledno jos uvijek ne znaju sta misle o tom sukobu.
iClass

#598 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

DaysleepeR wrote: 23/08/2024 12:34
ljubijankic wrote: 23/08/2024 12:33
Pa ovaj crnac kaže da su se tako povezali, ono braća muslimani, sve u redu na poslu, pričali o islamu, ponosni musliman, iste poglede imaju na svijet.
I onda mu ovaj amerikanac došao kući na sijelo i ovaj naš ga ponudio pivom.
Sad bi naš narod rekao da je taj crnac ekstremista. Ne govorim o tom što se prestao družiti jer ga je neko ponudio pivom nego što smatra pivo grijehom.

Još mu treba reći šta radi na zapadu ako smatra pivo haramom, neka ide na istok.
Piaty

#599 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Piaty »

So what :thumbup:
DaysleepeR

#600 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by DaysleepeR »

Ništa, vezao sam se na meme iznad.
Ljudi ne vjeruju da se neko izvana bavi memeovima o nama.
A ja dao primjer da ima još toga.
Post Reply