Izdavanje stana

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
JohnnyS

#251 Re: Izdavanje stana

Post by JohnnyS »

HelaS wrote: 22/08/2024 23:54
JohnnyS wrote: 22/08/2024 23:48
HelaS wrote: 22/08/2024 23:46

Nečiji stan je privatna imovina, nije zajednički prostor, pa da treba saglasnost drugih. Potpuno besmislena i neostvariva ideja :-) Inače, ovo je HR pokušaj kontrole izdavanih stanova, mi u FBiH imamo odličan zakon koji je vrlo precizan. Doduše, ne provodi se u potpunosti, ali je dobar.

Smiješ li u stanu u zgradi otvoriti odvjetnički ured ili tako neku firmu? U Hrvatskoj ne možeš bez dozvole ostalih sustanara.

Stambene zgrade postoje da bi građani živjeli u njima.
Kakva je to država koja zakonom omogućava pravo drugih da uskrati moje :? U BiH, ukoliko postoje uslovi, propisani posebnih zakonom, poslovna prostorija može biti prekategorisana iz stambene i može takva biti odvjetnički ured ili sjedište neke firme. U BiH sustanari nemaju pravo zabraniti kretanje ljudi zajedničkim prostorijama.
Država može uskratiti dosta toga ako poželi. U Dubrovniku, gradu od 40 tisuća stanovnika ima preko pet tisuća praznih stanova koji služe za najam preko Airbnba i sličnih servisa za maltretiranje većine domorodaca. Mlade obitelji ne mogu dobiti stan za najam jer se vlasnicima više isplati davati strancima za 200 eura noć nego obiteljima za 800 eura mjesečno. Cijene kvadrata rastu (Dubrovnik je odavno prešao 4 tisuće po kvadratu) i ljudi ne mogu sebi kupiti nekretninu za život jer je ne mogu priuštiti dok vlasnici apartmana novac od iznajmljivanja ulažu u nove stanove.

Ne da je zakon odličan, nego pamti što ti kažem, ako se usvoji, ovo će biti model za dosta zemalja na Mediteranu.
mali_balon

#252 Re: Izdavanje stana

Post by mali_balon »

To se rijesava porezom a ne nekim dozvolama....hoces da imas stan za rentanje nije problem rebne drzava porez i cao....pa ti rentaj na dan ili na godinu...e sad drugi problem je kucni red sto je stvarni problem....koliko sam shvatio iz ovog clanka
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#253 Re: Izdavanje stana

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba

#254 Re: Izdavanje stana

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 23/08/2024 07:39 To se rijesava porezom a ne nekim dozvolama....hoces da imas stan za rentanje nije problem rebne drzava porez i cao....pa ti rentaj na dan ili na godinu...e sad drugi problem je kucni red sto je stvarni problem....koliko sam shvatio iz ovog clanka
Pa koji klinac regulacioni plan donosimo ako svako moze sta hoce? Plus, da ne potezem problematiku stubista i zasto se moze i mora urediti zivot u zgradama.

Evo, ja hocu kafanu u stanu. I ko ce to da mi zabrani. Moje.

Mi smo iz drustva gdje je privatna inicijativa bila haman zabranjena, uletili u gdje je sve dopusteno. Ni jedno, ni drugo ne valja.
rikta123

#255 Re: Izdavanje stana

Post by rikta123 »

Ko jos zna neke info za Novu Otoku, cijena kirije s garazom?
mali_balon

#256 Re: Izdavanje stana

Post by mali_balon »

Haris.ba wrote: 23/08/2024 08:31
mali_balon wrote: 23/08/2024 07:39 To se rijesava porezom a ne nekim dozvolama....hoces da imas stan za rentanje nije problem rebne drzava porez i cao....pa ti rentaj na dan ili na godinu...e sad drugi problem je kucni red sto je stvarni problem....koliko sam shvatio iz ovog clanka
Pa koji klinac regulacioni plan donosimo ako svako moze sta hoce? Plus, da ne potezem problematiku stubista i zasto se moze i mora urediti zivot u zgradama.

Mi smo iz drustva gdje je privatna inicijativa bila haman zabranjena, uletili u gdje je sve dopusteno. Ni jedno, ni drugo ne valja.
Pa otvori ko ti brani ako imas uslove ali se pridrzaji kucnog reda ....znaci nema buke muzike i tako to......samo sto kod nas niko ne jebe taj kucni red koji bi trebao biti zakon upravo da ne dolazi do toga sto govoris...i kako rekoh porez samo po usima i sve ce doc na svoje
Haris.ba

#257 Re: Izdavanje stana

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 23/08/2024 08:51 Pa otvori ko ti brani ako imas uslove ali se pridrzaji kucnog reda ....znaci nema buke muzike i tako to......samo sto kod nas niko ne jebe taj kucni red koji bi trebao biti zakon upravo da ne dolazi do toga sto govoris
Ne postoji kucni red ako ga vlasnici stanova ne izglasaju.

Tako, bas me zanima na koji kucni red se pozivas.
mali_balon

#258 Re: Izdavanje stana

Post by mali_balon »

Haris.ba wrote: 23/08/2024 08:52
mali_balon wrote: 23/08/2024 08:51 Pa otvori ko ti brani ako imas uslove ali se pridrzaji kucnog reda ....znaci nema buke muzike i tako to......samo sto kod nas niko ne jebe taj kucni red koji bi trebao biti zakon upravo da ne dolazi do toga sto govoris

Pa et stanari izlgasaju i sve ok....sad kakvi su stanari kakav ce biti kucni red to je vec drugo pitanje
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#259 Re: Izdavanje stana

Post by _BataZiv_0809 »

:thumbup:
JohnnyS

#260 Re: Izdavanje stana

Post by JohnnyS »

Vraćam se opet na Dubrovnik, moja familija živi u zgradi gdje se pola stanova izdaje. Pet mjeseci je režim da bar tri od četiri noći netko galami do pet ujutro. Policija ti neće doći na svaki poziv jer je desetke takvih zgrada. Ovaj zakon, ako se usvoji, bi mogao riješiti taj problem. U krajnjem slučaju, donosi se na inicijativu gradonačelnika Dubrovnika
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#261 Re: Izdavanje stana

Post by Truba »

kako privatna inicijativa zabranjena
zar nije sve prije bajno bilo

ja se sjećam videoteka po stanovima
udjes ljudima u hodnik prođeš kuhinju i dnevni i dođeš u sobu punu VHS :D hehe
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#262 Re: Izdavanje stana

Post by _BataZiv_0809 »

Ne bih nikome pozelio zivot u zgradi u kojoj su stanovi za kratkorocni najam.

Imali smo i mi isti problem u jednoj od mojih prethodnih zgrada. Vlasnik stana kaze moj stan mogu radit sa njim sta me volja, sta mi mozete?
Haris.ba

#263 Re: Izdavanje stana

Post by Haris.ba »

mali_balon wrote: 23/08/2024 08:59
Haris.ba wrote: 23/08/2024 08:52

Pa et stanari izlgasaju i sve ok....sad kakvi su stanari kakav ce biti kucni red to je vec drugo pitanje
Pa eto. Isto tako ce stanari izglasati hoce li da imaju u zgradi stan na dan.

Jedino ako ima neki stan u koji se moze uci ne koristeci stubiste.
DaysleepeR

#264 Re: Izdavanje stana

Post by DaysleepeR »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2024 09:06 Ne bih nikome pozelio zivot u zgradi u kojoj su stanovi za kratkorocni najam.

Imali smo i mi isti problem u jednoj od mojih prethodnih zgrada. Vlasnik stana kaze moj stan mogu radit sa njim sta me volja, sta mi mozete?
Sve je do zgrade. Ja sam uspješno istjerao podstanara iz komšijinog stana jer se nije moglo spavati od njega.
Sve je do zgrade, stanara i kulture.
tarowik336

#265 Re: Izdavanje stana

Post by tarowik336 »

zlo zlo wrote: 26/07/2020 20:46
iceman ze wrote: 26/07/2020 20:28 Moj uredno placao kiriju(izuzev pandemije 3 mj) , i na kraju razapeo co'ek sator u dnb i ispisao grafite po zidovima :lol:
da ti nije curio krov pa zato šator? :lol: :lol:
Pa nije lud čovjek, da mu kisne gloooova. :lol:

Svaka čast direktoru. :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#266 Re: Izdavanje stana

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 23/08/2024 09:40
_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2024 09:06 Ne bih nikome pozelio zivot u zgradi u kojoj su stanovi za kratkorocni najam.

Sve je do zgrade. Ja sam uspješno istjerao podstanara iz komšijinog stana jer se nije moglo spavati od njega.
Ma brate zgrada od 15 spratova i 100 stanova gdje na sjednicu kucnog savjeta dodje 6 ljudi. Pola stanova dijaspora i iznajmljivaci Arapima. Ne mozes nista.

Ljudi ispod stana koji se izdavao Arapima osijedili od muke. Sreca stan se prodao, uselio se mladji bracni par, ne znam kako je sad, ja sam otisao odatle nekoliko mjeseci poslije.
DaysleepeR

#267 Re: Izdavanje stana

Post by DaysleepeR »

Danas je barem lako riješiti ovaj problem sa plaćanjem računa.
Sve i jedne komunalije nude uslugu e računa, ti kao vlasnik stana dobijaš račune mailom, imaš odmah uvid u neku sumnjivu preveliku potrošnju, lijepo dostaviš podstanarima elektronski koliko novaca da plate i ćao.
Ako imaš neke probleme i zatezanja, ti si taj koji može odlučiti da neku uslugu deaktiviraš.
Puna kontrola makar sa te strane.
DaysleepeR

#268 Re: Izdavanje stana

Post by DaysleepeR »

_BataZiv_0809 wrote: 23/08/2024 09:49
DaysleepeR wrote: 23/08/2024 09:40

Ma brate zgrada od 15 spratova i 100 stanova gdje na sjednicu kucnog savjeta dodje 6 ljudi. Pola stanova dijaspora i iznajmljivaci Arapima. Ne mozes nista.

Ljudi ispod stana koji se izdavao Arapima osijedili od muke. Sreca stan se prodao, uselio se mladji bracni par, ne znam kako je sad, ja sam otisao odatle nekoliko mjeseci poslije.
Eto i ja sam upravo u zgradi od 15 spratova i 100 stanova, većinom stari ljudi u zgradi, ne čuju, ne smeta njima, neće ni konflikte, vlasnik stana u USA živi a ovdje im neki rođak izdaje taj stan. Nit je bilo lako doći do čovjeka niti je lako bilo tom čovjeku objasniti da imamo problem.
Podstanar bio neki ludi turčin što studira medicinu, po cijelu noć urla insallah valjda ne bi li položio, i ostale neke stvari što liče na molitve, ori se zgrada.
Lijepo snimio mobitelom koliko se čuje u mom stanu to urlanje, koliko se čuje izvan zgrade, i koliko je sati u tom momentu (1:30 ujutro, radni dan).
Objasnio čovjeku da ću involvirati policiju i čovjek se lijepo izvinuo i otkazao mu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#269 Re: Izdavanje stana

Post by _BataZiv_0809 »

DaysleepeR wrote: 23/08/2024 10:09
Eto i ja sam upravo u zgradi od 15 spratova i 100 stanova, većinom stari ljudi u zgradi, ne čuju, ne smeta njima, neće ni konflikte, vlasnik stana u USA živi a ovdje im neki rođak izdaje taj stan. Nit je bilo lako doći do čovjeka niti je lako bilo tom čovjeku objasniti da imamo problem.
Podstanar bio neki ludi turčin što studira medicinu, po cijelu noć urla insallah valjda ne bi li položio, i ostale neke stvari što liče na molitve, ori se zgrada.
Lijepo snimio mobitelom koliko se čuje u mom stanu to urlanje, koliko se čuje izvan zgrade, i koliko je sati u tom momentu (1:30 ujutro, radni dan).
Objasnio čovjeku da ću involvirati policiju i čovjek se lijepo izvinuo i otkazao mu.
Sreca, opet si imao posla sa koliko toliko normalnim covjekom. A vjerujem da nije bilo jednostavno objasniti da imas problem. Sve sto nije na ocima je tako.
nepass1

#270 Re: Izdavanje stana

Post by nepass1 »

Ja sam na komsiju pustio zenu, eno ga sad ni na terasu ne smije izaci :lol:
Frajer sjede na terasi i odvrne dzigaru, upoznat sam sa kalesijskim zvucima satelitima i raznim sundom ali ovo sto on pusta nikad nisam cuo.
Ja htio njemu die antwoord pustati cim on odvrne. Kaze zena ja cu to rjesiti i bgm rjesi
Truba

#271 Re: Izdavanje stana

Post by Truba »

u mene su 4 stana 2 prazna
a treći bubice koje me izbjegavaju :D hehehe

možda sam ja taj koji pravi buku hehe
malo glasnije pričam ne derem se tako ja :sax: :bih: :run:
JohnnyS

#272 Re: Izdavanje stana

Post by JohnnyS »

Možda preglasno odvrneš Laudato TV
ZoomZoomKiwi

#273 Re: Izdavanje stana

Post by ZoomZoomKiwi »

JohnnyS wrote: 23/08/2024 10:25 Možda preglasno odvrneš Laudato TV
On je starinski tip, kod njega je FM radio na 96.1 MHz
Truba

#274 Re: Izdavanje stana

Post by Truba »

da... ne gledam tv
a kad gledam samo su hitovi 80-ih
HelaS

#275 Re: Izdavanje stana

Post by HelaS »

Kakve ima veze regulacioni plan sa izdavanjem stana ili sa nečijom privatnom imovinom unutar nje :?
Post Reply