Ukrajina

emirolini

#206551 Re: Ukrajina

Post by emirolini »

swanfilter wrote: 22/08/2024 20:43 Jedno pitanje jer me oduvijek kopkalo. I tice se zastite vojnih aerodroma. Posebno tokom rata.

Zasto se do sada, barem koliko ja znam, u novije vrijeme nije nista uradilo po pitanju podzemnih hangara za avione? Kao i za vrijeme WWII avioni manje vise izlozeni na otvorenom, gubici da osjetis.

Kontam da je mozda jedan od razloga brza reakcija u slucaju potrebe. Mada sam misljenja da je bolje gubiti koju minutu, nego biti unisten i bez mogucnosti djelovanja.

Aha, sjetih se takvog objekta na Pljesevici kod Bihaca.

I da. Vjerujem da to kosta, da glava boli. Al valjda glava jos vise boli kada ti stumbaju milijardu u minut-dva ...
Rusi su previse samouvjereni, nisu ni sanjali da ce ih neko rokati u po Rusije tako da su racunali da ne trebaju podzemne hangare.

Ukrajinci vjerujem da su vec zapoceli takve projekte za F16ske, ili ako nisu, uradit ce.
BiBi911

#206552 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

swanfilter wrote: 22/08/2024 20:43 Jedno pitanje jer me oduvijek kopkalo. I tice se zastite vojnih aerodroma. Posebno tokom rata.

Zasto se do sada, barem koliko ja znam, u novije vrijeme nije nista uradilo po pitanju podzemnih hangara za avione? Kao i za vrijeme WWII avioni manje vise izlozeni na otvorenom, gubici da osjetis.

Kontam da je mozda jedan od razloga brza reakcija u slucaju potrebe. Mada sam misljenja da je bolje gubiti koju minutu, nego biti unisten i bez mogucnosti djelovanja.

I da. Vjerujem da to kosta, da glava boli. Al valjda glava jos vise boli kada ti stumbaju milijardu u minut-dva ...

Avion pod zemljom ima ima jedan ili dva izlaza.
Unistis ulaz/izlaz i svi avioni ostaju pod zemljom.
Kada su na pisti idu u zrak za manje od minute.
Pod zemljom svi znaju gdje su na otvorenom za minut ode.

Zeljava je imala vrata toliko siroka da mig samo moze proci ali i raketa bez problema moze uletit unutra i onda ide lancana reakcija sa malom mogucnoscu zaustavljanja iste.
I cijena zeljava je kostala par milijardi tadasnjih dolara
( tada 1$= 9$ danas) ko ima para da napravi toliko bunkera za ograniceni broj letjelica.
GandalfSivi

#206553 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

BiBi911 wrote: 22/08/2024 21:00

Zeljava je imala vrata toliko siroka da mig samo moze proci ali i raketa bez problema moze uletit unutra i onda ide lancana reakcija sa malom mogucnoscu zaustavljanja iste.
( tada 1$= 9$ danas) ko ima para da napravi toliko bunkera za ograniceni broj letjelica.
Pa zatvoris vrata, jebem mu misa :)
DebelinJoe

#206554 Re: Ukrajina

Post by DebelinJoe »

swanfilter

#206555 Re: Ukrajina

Post by swanfilter »

GandalfSivi wrote: 22/08/2024 21:04
BiBi911 wrote: 22/08/2024 21:00

Pa zatvoris vrata, jebem mu misa :)
Takvi objekti nisu za kataloga i na izvoli. Valjda ces napraviti vise od jednog. Jedni kamuflaza i mamac za sviju da vide i budu meta. Druge za koristiti kada bas zatreba valjda ces prikriti jos i bolje. Zastiti ih.

Za ono vrijeme objekat na Pljesevici je impozantan. I jeftin ispade sa kakvom inflacijom se kuburilo.
Čitalac

#206556 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Veteran Yevhen Dykyi o polemici na temu Kursk ili Pokrovsk:
...Zamislite umornu, iscrpljenu osobu, koja već mjesecima drži vrlo tešku obranu, recimo, kod Pokrovska, Torecka, Časiv Jara, nije bitno. Čovjek tamo sjedi mjesecima u rovu, u vrlo teškim uvjetima. Padaju bombe, ginu suborci. I jasno vidi jedno: fali mu pojačanja, da ga netko pojača ili zamijeni, a ta pojačanja su negdje u regiji Kursk. U čovjeku, naravno, ključa. Upravo zato se nigdje u svijetu ne zapovijeda iz rova, čak ni kad se radi o herojima. Zato ratovima zapovijedaju Glavni stožeri, iz duboke pozadine. I upravo tako treba biti. Jer kad si direktno u rovu, prvo si jako iscrpljen i nervozan, a drugo, ne vidiš dalje od svog rova.
A upravo je teška, ponekad i strašnija misija onih koji nisu u rovovima. Moralno im je puno teže. U rovu nemaš nikakvih moralnih problema: jasno znaš da je neprijatelj s druge strane, moraš ga odbiti, suborac je pored tebe, moraš ga spasiti. Točka, to je to. A vrlo teška misija onih koji zapovijedaju je upravo odrediti koje rezerve poslati u područje Kurska, koje rezerve poslati u Pokrovsk, kome uskratiti granate, a kome ne, jer nema dovoljno za sve. I to je stvarno strašno, jer ti odlučuješ o sudbinama ljudi. Ali to je funkcija zapovjednika - odrediti što je u ovom trenutku važnije.
Ovdje je vrijedno spomenuti da se ne borimo za grad Pokrovsk. I ne borimo se za grad Časiv Jar ni za grad Toreck. Štoviše, ni u proljeće 2022. nismo se borili za grad Kijev. Borimo se da porazimo Rusiju i da Ukrajina kao država općenito opstane i jednom oslobodi sve svoje gradove – od Pokrovska koji još nije izgubljen (ali su izgledi, bojim se, loši) do Sevastopolja koji je okupiran već deset godina. A kad su takvi ulozi u ovom ratu, onda se sudbina svakog pojedinog grada i svakog pojedinog položaja mora promatrati isključivo u kontekstu cijelog velikog rata. Odnosno, sve treba ocjenjivati ​​ne po tome koliko smo metara teritorija danas izgubili ili koliko smo metara ruskog teritorija danas zauzeli. I jedno i drugo treba ocjenjivati ​​isključivo iz jedne perspektive: koliko to približava ili ne približava našu zajedničku pobjedu...
BiBi911

#206557 Re: Ukrajina

Post by BiBi911 »

:shock: Sve te jugo baze bunkeri su bili "neprijateljima poznati". Znalo se sve samo eto bilo tajno. Za NORAD se mnogo prije vojske saznalo da je planina pukla na pola.

Imas 300 aviona pod zemlju moze 50. A imas 5 tih sklonista. Sta kada ti neprijatelj sroka sva vrata. Aerodorm otvoreni sa ovim kupola zastitom za brzo djelovanje je po meni bolja opcija. Zastitis ih radarom i pice kada god hoce a kupola haos jeftina. Mozes napravit jos vise aviona.

Imas Episode kako je USA te jugo bunkere po Iraku rokala.
Raketa od 80.000$ probijala nekoliko metara betona i celika. A "penetrator" je bio otpadni materijal, cijev od topa. Vise kostao avion da se podigne u zrak no komplett raketa
madner

#206558 Re: Ukrajina

Post by madner »

Kada su objekti gradjeni pogoditi vrata nije bilo moguce.

Iracki bunkeri i PVO su u prvom Zaljevskom ratu bili problem.
Hendrix

#206559 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

Pa rjesenje je da su ti aerodromi daleko od dometa neprijatelja. USA posalje B2 direkt iz Amerike da te roka, dospu gorivo u zraku i odrade posao.

Ili ti parkira nosac aviona pa te roka iz ko zna kojeg pravca.
tramvajtrojka

#206560 Re: Ukrajina

Post by tramvajtrojka »

madner wrote: 22/08/2024 22:29 Kada su objekti gradjeni pogoditi vrata nije bilo moguce.

Iracki bunkeri i PVO su u prvom Zaljevskom ratu bili problem.
Jugo betonski armirani kaponiri majka otac avionskih skladišta, NATO je bas imao problema pri bombardiranju Srbije da ih unisti

A rusi su posebna priča likovi nemaju obicne limene kaponire za dezurne parove, il za parkiranje aviona pa im stoje vani pod raznim utjecajima atmosferalija :shock:

Image
Image

kaponiri kao u mahovljanima su kljuc
Matzan

#206561 Re: Ukrajina

Post by Matzan »

Aerodrom Željava je građen 60-ih godina i za to vrijeme je mogao u potpunosti odgovoriti potrebama.
Da nije došlo do raspada SFRJ mogao je sasvim solidno posližiti za nekih 50-ak godina.
Ono što nije dosad naglašeno u diskusijama jeste da se i takvi objekti štite sa PVO pa nije u to vrijeme bilo tek tako lako prići i pogoditi vrata.

Rusi su se uzdali u veliku dubinu i (sad vidimo precijenjene) sisteme PVO.

Amerika je, pretpostavljam, zadržala neke od tih podzemnih objekata, ali je dosta (u)radila na PVO sistemima.
Mislim da ze neke još ni ne znamo.

P.S. na zastavi BiH ima devet zvijezda.
geralt

#206562 Re: Ukrajina

Post by geralt »

:lol: :lol: :lol:
karanana

#206563 Re: Ukrajina

Post by karanana »

Crvene_brigade wrote: 22/08/2024 20:00 Ovo je golemo. Dobro su ih skršili...

Rasturena nova fašistička kolona u "Kurskoj narodnoj Republici"...

Interesantno je da je ocigledno u pitanju kasetna municija. I da je napad izvrsen dronom. Sta me cudi je to da znamo da americki atacamsi ili himars municija ima ovu kasetnu municiju sa ovim tungsten "lopticama". Ako je ovo dron a 99,9% jeste, zna li neko kojom je municijom bio naoruzan? Jer ove dalekometne prdavce dronove sto vidimo, to su dronovi samoubice, nakrcaju ih eksplozivom i zabiju se gdje treba. Ali ova kasetna municija rokne i ispali ove loptice iznad mete.

Devet zvizda
A_A_AKCIJA

#206564 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Pukla ruska linija kod Harkiva. Treća jurišna brigada probila front 2km.

Je li ovo faza dva operacije Kursk?

Hendrix

#206565 Re: Ukrajina

Post by Hendrix »

A realno ako ti bombarderi preoru pistu, dzaba i ako su avioni citavi kako ce da polete? Plus ako preoru sa kasetnim bombama valja to pocistiti i osigurati.
Bernardinac

#206566 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

madner wrote: 22/08/2024 20:22 Postoji uvijek vise struja u bilo kojoj organizaciji. Ko god se odlucio da Kursk je ignorisao ljude koji su rekli da trebaju izvrsiti kontranapad negdje na istoku da rasterete taj front.
Shodno tome i ova konstrukcija:
Uz svu važnost grada Sudže u informativnom i političkom smislu, s nacionalne točke gledišta, s točke gledišta državnih interesa Ukrajine, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska, Mirnograda i Selidove, koji se upravo suočavaju s opasnošću da neprijatelj uđe u njih
tj. totalno nebitan u vojnom smislu.
Moguće da si ponovo nasjeo na "ukrajinsku javnu priču"?
Ustvari ja to gledam ovako.

Od početka rata pričam da je karekter ovoga rata takav da se rusi stalno pokušavaju dovesti u zabludu.

Rusima se nekad više a nekad manje uvijek dozvoljava da okuse napredak. Nekad je to do njih i grešaka sa ukrajinske strane ali često je to dio plana.
Normalno da ukrajinci neće igrati onako kako rusima odgovara a to je meso na meso.

Plan se iz ruske perspektive zove "još malo i sad će" ili "još malo i gotovi su".

Ono što se dešava paralelno sa uspješnim ruskim prodorom do Pokrovska je činjenica da su im ukrajinci u zadnje vrijeme ušli u Rusiju, zarobili masu vojnika, srokali arodrome Lipeck, Savasleyka, Morozovsk, Marinovku gdje su eksplozije čule i drugi dan. Skladište nafte u Rostovu još gori, danas neki tanker kod Kerča, digli tupoljeve u Murmansku da lete na leru jer se približavao ukrajinski dron itd, itd.
Ej, Murmansk?

Niko više ne spominje "ruske" aerodrome Saki, Belbek itd na Krimu jer su ih stukli nekoliko puta i rusi su odletili dalje u Rusiju.

Prije par mjeseci sam najavio šta će se dešavati u vezi ovoga.
Ukrajinci su rusku CM flotu gurnuli daleko i praktički je vojno nemaju ili su jako limitirani a sada guraju dalje Vozdušno-kosmičeskie sily Rossijskoj Federacii, VKS.

Ukrajinci dobacuju sve dalje i dalje i dok rusi vjeruju u plan "još malo i gotovi su".

Kada se jednog dana probude i skontaju da su i tu gurnuti još dalje u Rusiju, efektivi Vozdušno-kosmičeskie sily Rossijskoj Federacii, VKS će već biti dobro uzdrmani.

Kada se pobrinu da se to ne događa više(prebacivanje više PVO na arodrome, ukrajinci će krenuti sa lupanjem ruskih tvornica naoružanja, naftnih postrojenja i destilerija alkohola., :D

Jednostavna računica.

Ukrajinci dobacuju sve dublje, čitav zapad radi dronove za njih, dobit će još igračaka sa zapada (sa dozvolom za ubijanje u Rusiji) koje će sigurno letjeti brže i ne samo na motore od kosilica i nakon 3 godine rata vjetovatno će se i modificirani Neptun iznenada pojaviti u većem broju i većeg dometa.

Vrlo brzo će doći vrijeme da rusi neće moći proizvesti toliko PVO koliko ih ovi mogu razvući po dubini ili uništiti.

I šta onda?
stranac2

#206567 Re: Ukrajina

Post by stranac2 »

Bernardinac wrote: 23/08/2024 01:14
madner wrote: 22/08/2024 20:22 Postoji uvijek vise struja u bilo kojoj organizaciji. Ko god se odlucio da Kursk je ignorisao ljude koji su rekli da trebaju izvrsiti kontranapad negdje na istoku da rasterete taj front.
Uz svu važnost grada Sudže u informativnom i političkom smislu, s nacionalne točke gledišta, s točke gledišta državnih interesa Ukrajine, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska, Mirnograda i Selidove, koji se upravo suočavaju s opasnošću da neprijatelj uđe u njih

Od početka rata pričam da je karekter ovoga rata takav da se rusi stalno pokušavaju dovesti u zabludu.

Rusima se nekad više a nekad manje uvijek dozvoljava da okuse napredak. Nekad je to do njih i grešaka sa ukrajinske strane ali često je to dio plana.
Normalno da ukrajinci neće igrati onako kako rusima odgovara a to je meso na meso.

Plan se iz ruske perspektive zove "još malo i sad će" ili "još malo i gotovi su".

Ono što se dešava paralelno sa uspješnim ruskim prodorom do Pokrovska je činjenica da su im ukrajinci u zadnje vrijeme ušli u Rusiju, zarobili masu vojnika, srokali arodrome Lipeck, Savasleyka, Morozovsk, Marinovku gdje su eksplozije čule i drugi dan. Skladište nafte u Rostovu još gori, danas neki tanker kod Kerča, digli tupoljeve u Murmansku da lete na leru jer se približavao ukrajinski dron itd, itd.
Ej, Murmansk?

Niko više ne spominje "ruske" aerodrome Saki, Belbek itd na Krimu jer su ih stukli nekoliko puta i rusi su odletili dalje u Rusiju.

Ukrajinci su rusku CM flotu gurnuli daleko i praktički je vojno nemaju ili su jako limitirani a sada guraju dalje Vozdušno-kosmičeskie sily Rossijskoj Federacii, VKS.

Ukrajinci dobacuju sve dalje i dalje i dok rusi vjeruju u plan "još malo i gotovi su".

Kada se jednog dana probude i skontaju da su i tu gurnuti još dalje u Rusiju, efektivi Vozdušno-kosmičeskie sily Rossijskoj Federacii, VKS će već biti dobro uzdrmani.

Kada se pobrinu da se to ne događa više(prebacivanje više PVO na arodrome, ukrajinci će krenuti sa lupanjem ruskih tvornica naoružanja, naftnih postrojenja i destilerija alkohola., :D

Jednostavna računica.

Ukrajinci dobacuju sve dublje, čitav zapad radi dronove za njih, dobit će još igračaka sa zapada (sa dozvolom za ubijanje u Rusiji) koje će sigurno letjeti brže i ne samo na motore od kosilica i nakon 3 godine rata vjetovatno će se i modificirani Neptun iznenada pojaviti u većem broju i većeg dometa.

Vrlo brzo će doći vrijeme da rusi neće moći proizvesti toliko PVO koliko ih ovi mogu razvući po dubini ili uništiti.

I šta onda?
Dobar zakljucak, totalno zapostavljena dimencija rata a 2024-a je i vrijeme masovne hipnoze. Moram priznati i sam nisam o tome razmisljao al bilo bi genijalno da su nas sve Ukranici ovako navukli, u smislu sve se raspada i samo sto nismo poklekli a ono sasvim druga pricha.

Mada normalno da sve i nije tako kontrolisano i kodirano .
zigzag

#206568 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Ukrajinci bolje kontrolišu cijeli tok rata. To je očito. Ako se gleda uskim pogledom onda je većini smetalo ili su bili oduševljeni nekim manjim teritorijalnim napretkom rusa.

Ali od početka je jasno, a eto i Žorin je potvrdio, ovo nije rat za teritoriju. Kako vrijeme prolazi to će svima biti jasnije.
madner

#206569 Re: Ukrajina

Post by madner »

Ej, Murmansk?

Jednostavna računica.

I šta onda?
Ruski plan nije jos malo i gotovo je. Njihov plan je obratan. Imamo vise mesa, vise tehnike, vise municije i kada imamo povoljne uslove imamo dovoljno dobar omjer.
Njihova ideja je da dugorocno cijena rata bude neprihvatljiva protivniku, jer sutra da probiju sve linije opet ima jako puno Ukraine.
Zapad moze utjecati na tu jednacinu tako sto pokaze da ce ZSU dobiti vise materiala i municije, ali salje pogresne signale. Ukraina je sa odlaganjem mobilizacije takodje poslala pogresan signal.

Kursk je pokusaj da se ta racunica promjeni, da se ZSU bori pod boljim uslovima i da nanosi znacajno vece gubitke nego sto prima. To u Donbasu nije slucaj.

Kampanja protiv aerodroma je pokusaj neutralizacije zracne nadmoci da se ostvari taj plan. Samo ideja je bila: nece imati avijaciju par sedmica dok salju pojacanja u kontranapad. Samo nisu suradjivali sa planom ZSU.
Opet jako slicno Njemcima pri kraju WW2, gdje bi skupljali sredstva mjesecima da za par sedmica ofanzive imaju paritet u avijaciji.
Zato gadjanje municije, treba vremena da se opet uspostavi logistika.

Sto se tice sljedecih par sedmica, Rusi ce destabilizavati liniju ZSU bar do Marinke dok pokusavaju spremiti teren za Pokrovsk. ZSU ce imati nove linije, slabije utvrdjene nego prije.
Ovo znaci da nece moci zaustaviti napredovanje prije jesenje pauze.
Johny12

#206570 Re: Ukrajina

Post by Johny12 »

madner wrote: 23/08/2024 07:01

Ej, Murmansk?

Jednostavna računica.

I šta onda?
Ruski plan nije jos malo i gotovo je. Njihov plan je obratan. Imamo vise mesa, vise tehnike, vise municije i kada imamo povoljne uslove imamo dovoljno dobar omjer.
Njihova ideja je da dugorocno cijena rata bude neprihvatljiva protivniku, jer sutra da probiju sve linije opet ima jako puno Ukraine.
Zapad moze utjecati na tu jednacinu tako sto pokaze da ce ZSU dobiti vise materiala i municije, ali salje pogresne signale. Ukraina je sa odlaganjem mobilizacije takodje poslala pogresan signal.

Kursk je pokusaj da se ta racunica promjeni, da se ZSU bori pod boljim uslovima i da nanosi znacajno vece gubitke nego sto prima. To u Donbasu nije slucaj.

Kampanja protiv aerodroma je pokusaj neutralizacije zracne nadmoci da se ostvari taj plan. Samo ideja je bila: nece imati avijaciju par sedmica dok salju pojacanja u kontranapad. Samo nisu suradjivali sa planom ZSU.
Opet jako slicno Njemcima pri kraju WW2, gdje bi skupljali sredstva mjesecima da za par sedmica ofanzive imaju paritet u avijaciji.
Zato gadjanje municije, treba vremena da se opet uspostavi logistika.

Sto se tice sljedecih par sedmica, Rusi ce destabilizavati liniju ZSU bar do Marinke dok pokusavaju spremiti teren za Pokrovsk. ZSU ce imati nove linije, slabije utvrdjene nego prije.
Ovo znaci da nece moci zaustaviti napredovanje prije jesenje pauze.
I za dvije hefte na granici Poljske, naravno…..
madner

#206571 Re: Ukrajina

Post by madner »

Cemu taj odgovor koji nema nikakve vrijednosti?
zigzag

#206572 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Bernardinac wrote: 22/08/2024 17:11 Najjači video u zadnje vrijeme :D

Koje psovke i razočarenje.

Kako sam razumio dronovi su doljećali i nakon prvog udara? Pa gdje je ta PKO (protiv krhotinska odbrana)

Nevjerovatna razvaljotka ovoga arodroma. Trebaće im vremena da to počiste.

Vidim sad da je Hame postavljao ali mi je upalo u uho ovo kukanje ruskog građanina. :D

I ovo je,kao i situacija kod Kurska, pokazatelj da su rusi potrošili i preostale resurse angažovali u Ukrajini.
drug_profi

#206573 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

geralt wrote: 23/08/2024 00:29

:lol: :lol: :lol:
Vrh. :thumbup:
SanskiBiser

#206574 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sinoc je Butusov bio live na Youtube i oko 70ak minuta govorio otvoreno o stanju na ratistu u Donbasu.

Mozete prevod ukljuciti na youtube da vam titluje na bilo kojem jeziku.

Čitalac

#206575 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Modi stigao u Kijev.

Post Reply