Ukrajina

lajkujMe

#206501 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

apsidejzi

#206502 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

dr_Evil wrote: 22/08/2024 12:42
Ermin ZM wrote: 22/08/2024 12:38

Vidi oportuniste. Nez za Ukrajinke vjerujem da su iste, al znam par primjera ovde u Njemackoj sto su se petljali sa Ruskinjama i najebali su svi. Zajebane zene, povrsne i materijalne. Lijepe jesu i u nekim sferama su kazu odlicne. Doduse lijepe su do neke 40te i onda se naglo transformisu u babushku.
Tako da po meni ne vrijedi a ti kako hoces.
Ma sve je to ista skola, ali tamo bih i isao samo za povrsno :D koliko mogucnost one night stand. I tako nek nam zivi zivi rat, pardon rad!
Ti bi je htjeo za jednu noc a onda mala cao :D
drug_profi

#206503 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Primjer šta panika radi neiskusnim vojnicima.
Ovaj puca i ne prestaje. U onom drugim IFV nema šanse da je neko ostao živ.
dr_Evil

#206504 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

apsidejzi wrote: 22/08/2024 13:07
Ti bi je htjeo za jednu noc a onda mala cao :D
Pa da i ja pricam lovacke price kao nasi gastrabajteri iz 50 i 60ih dok su uzivali u blagodatima svabica

:evil: :evil:
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#206505 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Gdje je Vladimir Vladimirovič - Misterij diktatora koji nestaje.

Gdje je tačno Vladimir Vladimirovič? Ovo je verzija za odrasle gdje je Wally? Pronađite genocidnog tiranina. Nije čak ni stvar u tome da ga uočite među tjelesnim dvojnicima, trostrukim, četverostrukim, petostrukim, itd. Nema ga nigdje. Uvelike nestao s ekrana državne TV i službenih nastupa.

-
Prošlo je 2 hefte otkako je strana vojska napala Rusiju, zapravo prvi put u 80 godina otkako se bivši saveznik SSSR-a, nacistička Njemačka okomila na Staljina. Rusija je izgubila 1250 kilometara i 92 naselja od značajnih snaga Ukrajinske vojske, a Putin odabire ovaj trenutak da se drži po strani.

Zašto diktator koji njeguje imidž čvrstog čovjeka od akcije, koji je namjeravao zauzeti Kijev u 3 dana i eliminirati sve ukronaciste, šuti o činjenici da ovaj dekadentni i "pokvareni" protivnik sada guta komade ruskog teritorija. Doslovno tjera Njemačke tenkove u Kursk kako bi deputinizirali ruski teritorij. Čini se da su mnogi mještani savršeno zadovoljni s ovim. Pretpostavljam da je tiranin prestravljen jer stvarnost sustiže njegove mitove i zablude.

--
Hame: Jebo je ježa u leđa :evil:
drug_profi

#206506 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Hame_ wrote: 22/08/2024 13:17 Jebo je ježa u leđa
Očekujemo da se poznati forumaš javi i demantuje ove navode. :mrgreen:
drug_profi

#206507 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Ukrajina pozvala na hitnu evakuaciju na istoku: "Neprijatelj brzo napreduje, odlazite jer bolje neće biti"

Jel se i vama čini da bi ovo trebalo drugačije raditi, ili se namjerno radi ovako?
zigzag

#206508 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 22/08/2024 13:34 Ukrajina pozvala na hitnu evakuaciju na istoku: "Neprijatelj brzo napreduje, odlazite jer bolje neće biti"

Jel se i vama čini da bi ovo trebalo drugačije raditi, ili se namjerno radi ovako?
Pofina kitica je izašla od Donjecka do Pokrovska. I samo jedan pravac i sve je čistina 50-60 kilometara uz manja naselja
dr_Evil

#206509 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 22/08/2024 13:34 Ukrajina pozvala na hitnu evakuaciju na istoku: "Neprijatelj brzo napreduje, odlazite jer bolje neće biti"

Sve je vise moguce druze stari. Moze biti da je ovo NATO navlakusa za Orke pa da ih doceka kakvo novo oruzje. Ja samo cekam otvaranje istocnog fronta, to jest negdje u Vladivostoku. Do tada, kokice!
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#206510 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Sad Putin pati od nesanice.

General Ben Hodges kaže da bi Vladimir Putin "trebao gledati na katastrofu koju ima u ruskoj regiji Kursk i na potpunu nesposobnost njegove vojske." Toliko je loše, kaže iskusni general, da ne vidi način na koji bi se ruski vojskovođa mogao ozbiljno nadati da će osvojiti cijelu Ukrajinu.

Zapravo, to što Rusija ne može istjerati Ukrajinu iz regije Kursk u Rusiji ukazuje na mnogo veće probleme unutar ruske vojske koji se povećavaju iz dana u dan, objašnjava general Hodges Jasonu Jayu Smartu iz Kyiv Posta.

Gledajući unaprijed, general sugerira da Zapad ne pridaje Ukrajini ni približno dovoljno zasluga za njezine brojne uspjehe i domišljatost, nešto što mnoge zapadnjake sprječava da shvate koliko Ukrajini zapravo dobro ide.

Tokom ovog intervjua, general Hodges spominje inicijativu Inicijative za obnovu demokracije (RDI), u čijem je odboru, kojim predsjeda Garry Kasparov, koja poziva njemačkog kancelara Sholza da pomogne Ukrajini.

General Ben Hodges, koji je zapovijedao Američkom vojskom u Europi od 2014. do 2017., kaže da zapadni kreatori politike moraju otvoriti oči pred teškom istinom: Rusiju samo ohrabruju prazne fraze koje koristimo da bismo opisali potporu Ukrajini, jer nismo voljni reći da ćemo "učiniti sve što možemo da Ukrajina pobijedi".

Jason Smart, u Ukrajini, vodio je ovaj intervju s generalom Benom Hodgesom, u Njemačkoj, 21. augusta 2024.

Poglavlja:
00:00 Uvod
00:12 Šta Ukrajinci rade u regiji Kursk u Rusiji?
03:32 Zašto Rusi brže napreduju u Donbasu?
06:45 Ruska vojska zatečena je i nespremna.
10:32 Rusija želi poslati vojsku iz Donbasa, ali...
15:15 Ruski vojnici se masovno predaju.
18:13 Hoće li Krim biti odlučujući u ovom ratu?
21:34 Kakvu nadu gaje ruski generali?
25:07 Koje bi još oružje Njemačka i SAD mogli dati Ukrajini?
31:13 Što još vidite da se događa vrijedno pažnje?
33:00 Kraj.
Čitalac

#206511 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Butusov: „Situacija je kritična, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska…“
„Uz svu važnost grada Sudže u informativnom i političkom smislu, s nacionalne točke gledišta, s točke gledišta državnih interesa Ukrajine, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska, Mirnograda i Selidove, koji se upravo suočavaju s opasnošću da neprijatelj uđe u njih. Naravno, podržavam naše borce u Kurskoj oblasti. S informativnog i političkog aspekta važno je to što rade, ali situacija na fronti je kritična. Neprijatelj je na 2 km od dominantnog odlagališta koje kontrolira pristupe Mirnogradu, Pokrovsku i Selidovu i sada se suočavamo sa stvarnom prijetnjom da počinje borba za ove gradove. Prijeti nam gubitak niza važnih, ključnih naselja u Donbasu. Ovo je ogromno, vrlo važno, logističko i komunikacijsko čvorište. Ako ga izgubimo, to će biti težak strateški poraz i to je nemoguće nadoknaditi djelovanjem u drugim područjima“.
Čitalac

#206512 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Treća jurišna napada...
"Negdje u Harkovskoj oblasti. Prve snimke iz ofenzive u punom jeku. Detalji kasnije. Očekujte dobre vijesti iz Treće jurišne brigade."
lajkujMe

#206513 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Čitalac wrote: 22/08/2024 14:12 Treća jurišna napada...
"Negdje u Harkovskoj oblasti. Prve snimke iz ofenzive u punom jeku. Detalji kasnije. Očekujte dobre vijesti iz Treće jurišne brigade."
E cim oni ovakp unaprijed objave nema od te srece nista
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#206514 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

dr_Evil wrote: 22/08/2024 12:20
Cossack wrote: 22/08/2024 12:16 Ne cvjetaju Rusima ruže nimalo, kako na ekonomskom tako demografskom planu. A rezerve se tope.

The Russian demographic situation is bad and getting worse. According to BOFIT, the Bank of Finland Institute for Emerging Economies, the Russian population has been declining since 2000. Only 1.27 million babies were born in 2023, while there were 1.71 million deaths in 2023. Over 444,000 more deaths than births. The age group of young adults in their childbearing years, 25 to 30, is five million less than 10 years ago.

It should be noted that the Russian sovereign wealth fund, the National Wealth Fund has been used to help fund the war in Ukraine. In 2022 the fund had $210 billion. At the beginning of 2024 the fund stood at $130 billion.

https://moderndiplomacy.eu/2024/08/21/a ... ggression/
Pricaj ti sta hoces, ali se valja preselit kad ovo zavrsi u Moskvu ili Kijev. Toliko single ljepotica na jednom mjestu.
biće 3,14čoke ko salate :D

ne čudi me što @karanana šilji za rutalje....zamislite samo tog uleta za 4-5 godina..ja sam uvijek volio i poštovao Rusiju :lol:
Romanija

#206515 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

Čitalac wrote: 22/08/2024 13:59 Butusov: „Situacija je kritična, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska…“
„Uz svu važnost grada Sudže u informativnom i političkom smislu, s nacionalne točke gledišta, s točke gledišta državnih interesa Ukrajine, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska, Mirnograda i Selidove, koji se upravo suočavaju s opasnošću da neprijatelj uđe u njih. Naravno, podržavam naše borce u Kurskoj oblasti. S informativnog i političkog aspekta važno je to što rade, ali situacija na fronti je kritična. Neprijatelj je na 2 km od dominantnog odlagališta koje kontrolira pristupe Mirnogradu, Pokrovsku i Selidovu i sada se suočavamo sa stvarnom prijetnjom da počinje borba za ove gradove. Prijeti nam gubitak niza važnih, ključnih naselja u Donbasu. Ovo je ogromno, vrlo važno, logističko i komunikacijsko čvorište. Ako ga izgubimo, to će biti težak strateški poraz i to je nemoguće nadoknaditi djelovanjem u drugim područjima“.
Vidim da cesto citiras defetisticke upise Butusova koji gle cuda, nece da kaze sta bi to Ukr vojska, i jos vaznije kako mogla uraditi u trenutnoj situaciji.
A zna da u ovakvim okolnostima ne mogu bukvalno nista uraditi osim ono sto rade, nanose ogrome ljudske i materijalne gubitke Rusima minimazirajuci svoje vlastite gubitke i planski se povlace kad moraju. Na tom su frontu gdje je Luftwaffe bio ljeti 1944, nanosili su ogromne gubitke RAF-u i USAAF-u, ali su na kraju ostali bez iole iskusnih pilota bez obzira sto je njemacka industrija nastavljala proizvoditi Bf 109, Fw190 i trositi se na drugim bezmislenim projektima. Sta trebaju Ukr uraditi, skupiti 15-20 brigada zaustaviti klin ili ga presjeci, gdje bi imali skoro iste gubitke kao i Rusi, i sta onda. Imace odbranjeno nekoliko livada i malo vecih sela uz gubitak nekoliko brigada najbolje istreniranih i opremljenih vojnika,, dok ce Rusi u medjuvremenu istrenirati novih 100 hiljada vojnika i poslati ih na front. Izvini ali totalno besmisleni upisi.
drug_profi

#206516 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

I Butusov ima dozvolu da sve ovo pise.
zigzag

#206517 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Neprijatelj je na 2 km od dominantnog odlagališta koje kontrolira pristupe Mirnogradu, Pokrovsku i Selidovu i sada se suočavamo sa stvarnom prijetnjom da počinje borba za ove gradove.
Pa valjda bi se trebalo obratiti komadantima brigada ili tih grupa. Ako je tu grupa Tavria onda bi neko trebao osigurati " dominantno odlagalište". Rusi ako zauzmu oni će kontrolisati prilaze a ukrajinci, sada kada ga drže , ne mogu kontrolisati prilaze.
Romanija

#206518 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

drug_profi wrote: 22/08/2024 15:34 I Butusov ima dozvolu da sve ovo pise.
Valjda je ovo rat ne samo za odbranu nezavisnosti i teritorije, nego i 'zapadnog' ustroja demokratije gdje svako ima da kaze svoje misljenje. Ja mislim da ga ovi na Ukr politickom i vojnom vrhu koji odlucuju ne zarezuju puno.
drug_profi

#206519 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Romanija wrote: 22/08/2024 15:41
Valjda je ovo rat ne samo za odbranu nezavisnosti i teritorije, nego i 'zapadnog' ustroja demokratije gdje svako ima da kaze svoje misljenje. Ja mislim da ga ovi na Ukr politickom i vojnom vrhu koji odlucuju ne zarezuju puno.
Ne mislim da mu neko brani da piše, nego da su mu dostupne informacije iz ZSU.
Da piše nešto što ne treba da piše vrlo brzo bi se otkrilo odakle mu dolaze dojave.
Romanija

#206520 Re: Ukrajina

Post by Romanija »

drug_profi wrote: 22/08/2024 15:43
Da piše nešto što ne treba da piše vrlo brzo bi se otkrilo odakle mu dolaze dojave.
Pa zato i kazem, nakon dvije i po godine rata, vojska narocito znaju sta mogu a sta ne mogo protiv Rusa, sve se svodi na minimalizaciji vlastitih gubitaka i maksimalizaciji Ruskih, pa ko izdrzi duze....sto meni jedan chetnik, bivski skolski drug, rece na motoroli '92 nakon jos jednog dana od nekoliko hiljada granata i mina. Ukr su sigurni da ce na kraju postici svoj cilj, jedina nepoznanica koja igra ulogu u tome je daljna politicka i materijalna podrska Zapada.
SanskiBiser

#206521 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

drug_profi wrote: 22/08/2024 15:43
on jedini smije to pisati, Korshak Stefan koji ima ugovor sa ukrajinskim ministarstvom odbrane, kao ratni dopisnik za Kijev Post, je spomenuo tamo kad je Bahmut bio aktuelan, da kad bi pisao po svom nahodjenju i otvoreno da bi ostao bez dozvole za rad i vjerovatno bi ga ispratili do granice (mora se pridrzavati uputa ministarstva)...
drug_profi

#206522 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Dakle slažeš se sa mojom tezom da se ove stvari planski objavljuju na način na koji se objavljuju?
Čitalac

#206523 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Romanija wrote: 22/08/2024 15:29
Čitalac wrote: 22/08/2024 13:59 Butusov: „Situacija je kritična, 50 Sudža nije vrijedno Pokrovska…“
Vidim da cesto citiras defetisticke upise Butusova koji gle cuda, nece da kaze sta bi to Ukr vojska, i jos vaznije kako mogla uraditi u trenutnoj situaciji.
A zna da u ovakvim okolnostima ne mogu bukvalno nista uraditi osim ono sto rade, nanose ogrome ljudske i materijalne gubitke Rusima minimazirajuci svoje vlastite gubitke i planski se povlace kad moraju. Na tom su frontu gdje je Luftwaffe bio ljeti 1944, nanosili su ogromne gubitke RAF-u i USAAF-u, ali su na kraju ostali bez iole iskusnih pilota bez obzira sto je njemacka industrija nastavljala proizvoditi Bf 109, Fw190 i trositi se na drugim bezmislenim projektima. Sta trebaju Ukr uraditi, skupiti 15-20 brigada zaustaviti klin ili ga presjeci, gdje bi imali skoro iste gubitke kao i Rusi, i sta onda. Imace odbranjeno nekoliko livada i malo vecih sela uz gubitak nekoliko brigada najbolje istreniranih i opremljenih vojnika,, dok ce Rusi u medjuvremenu istrenirati novih 100 hiljada vojnika i poslati ih na front. Izvini ali totalno besmisleni upisi.
Pa eto sinoć sam postavio mišljenje onog pukovnika koji kaže baš to: nema druge nego se povlačiti uz nanošenje gubitaka. Butusov pak insistira na tome da su ključni problemi nedostatak adekvatnih fortifikacija i upravljanje trupama.
Izvini, ali mislim da je ipak malo važnije šta misli i piše on koji je obišao svaki kilometar fronta (pa makar bio i u krivu), od toga šta mislimo ti ili ja. A besmislenih upisa je na temi svakako na desetine.
SanskiBiser

#206524 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

drug_profi wrote: 22/08/2024 15:56 Dakle slažeš se sa mojom tezom da se ove stvari planski objavljuju na način na koji se objavljuju?
Za Butusova 100%, sve sto on radi je ozbiljno osmisljen projekat bitno je da on ne laze (do sad ne znam da je ista pogresno ili netacno objavio) a objavljuje stvari kad je vrijeme da se objavi ni prije ni kasnije.
drug_profi

#206525 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

SanskiBiser wrote: 22/08/2024 16:10
drug_profi wrote: 22/08/2024 15:56 Dakle slažeš se sa mojom tezom da se ove stvari planski objavljuju na način na koji se objavljuju?
Za Butusova 100%, sve sto on radi je ozbiljno osmisljen projekat bitno je da on ne laze (do sad ne znam da je ista pogresno ili netacno objavio) a objavljuje stvari kad je vrijeme da se objavi ni prije ni kasnije.
Znači potpuno isto gledamo na ovo.
Post Reply