BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaysleepeR

#2076 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Sadržaj teme na nivou 4chan-a.

Aferim.
akcija007

#2077 Re: BiH - Crna hronika

Post by akcija007 »

On je dostavio ljekarako uvjerenje prilikom zaposlenja i vise nije obavezan isto kao i svi mi zaposleni.

Ne znam kako je USK da li svake godine kao u KS radnici skola idu na obavezni sistematski. U KS u sklopu toga imaju pregled neuropsihijatra . Ali i to je sve relativno , 1-2 min se zadrzis kod njega i ajmoo sljedeci. Pita te koliko dugo radis, imas li nekih problema sa djecom i to je to .

Smijesan mi je pocetak dopisa za javnost Ministarstva obrazovanja USK koji pocinje s recenicom " od danas vise niko nije isti" ... nista nisu rekli u ovom dopisu niti ce poslati strucni tim za podtsku niti ce ga dobiti jer ne znaju kako se to radi jer im je ovo prvi slucaj. Ovo nije vrsnjacko nasilje medju djecom pa ako je XY problem udalhi se sa nastave ...
narcisaa

#2078 Re: BiH - Crna hronika

Post by narcisaa »

vjeshalica wrote: 22/08/2024 07:20
narcisaa wrote: 22/08/2024 06:10

https://www.atvbl.rs/vijesti/hronika/ne ... 17-11-2021
Vjerovao sam da će ih pravosuđe kazniti za ono što su mi napravili, a to je bio pokušaj ubistva. Svi su dobili krivične prijave ali nijedan nije odgovrao pred zakonom – priča Fikret Hadžić iz Lukavca.

To što niko nije odgovarao Fikreta je kako kaže bolelo više od povreda koje su mu nanesene.

- Kada sam shvatio da nema kazne za njih napisao sam pismo Vrhovnom sudu u kojem sam tražio da budu kažnjeni makar sa po 10 KM za ono što su mi uradili ili ću da ih pobijem.
Ovdje je on trebao podnijeti tuzbu protiv njih, ne pisati sudu pismo. Na zalost njegovu.
Nemoj da pises gluposti u nadi da ostavis utisak pametne osobe, pa na kraju svi shvate zasto to nisi.

Likovi koji su maltretirali Fikreta, nisu procesuirani iako je krivicna prijava podignuta, dakle nije on imao sta da ih tuzi,vec su tuzeni bili. Ovdje je poenta u tome sto je trazio da se kazne za nedjela, makar sa 10KM, ako ne,onda ce ih pobiti. I to je sud ignorisao jer je osteceni u njihovim ocima budala.
Pa smo vidjeli ishod.

Najvazniji dio, ako je neko ljekar ili sportista u politici ne znaci da dobro radi politicki posao. Niti znaci da je meritoran da bude neka politicka civija.
Direktor obrazovne institucije ne smije biti politicki aktivan jer to implicira da je politicki podoban za poziciju, a ne strucan.

I nisi odgovorila, hocel sekretarica direktora bas da kontrira direktoru po bilo cemu? Hoce u tvojoj zemlji dembeliji.
Ovo boldirano
Ko tebe moze u tome prevazici?

Hadzija je imao mogucnost pokretanja civilnog procesa protiv tih koji su ga maltretirali, ali on se odlucio za kalas.
Haris.ba

#2079 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

akcija007 wrote: 22/08/2024 10:48 Smijesan mi je pocetak dopisa za javnost Ministarstva obrazovanja USK koji pocinje s recenicom " od danas vise niko nije isti" ... nista nisu rekli u ovom dopisu niti ce poslati strucni tim za podtsku niti ce ga dobiti jer ne znaju kako se to radi jer im je ovo prvi slucaj.
Zna li iko je li se ista promjenilo nakon ubisva Nizame u Gradaccu?

I tada se isto govorilo, od ponedjeljka pravna drzava....
narcisaa wrote: 22/08/2024 11:15

Hadzija je imao mogucnost pokretanja civilnog procesa protiv tih koji su ga maltretirali, ali on se odlucio za kalas.
Kakav civilni postupak kada krivicni nije bio?
Taj slucaj svakako u javnosti nije predstavljen sa svim cinjenicama. Niti je ubica nevin u prici prije ubistva. Ali, evo sa onim sto se zna.
vjeshalica

#2080 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

narcisaa wrote: 22/08/2024 11:15

Ovo boldirano
Ko tebe moze u tome prevazici?

Ne ostavljaj smrad za sobom. Hadzija i jeste bio u procesu kad su ga pretukli. Sad nazor mijenjaj cinjenice da sebi ugodis. I ne postoji civilni proces. Mudrovaneru. Za kloncinu koja se aktuelizirala na temi previse me dobro znas.
Last edited by vjeshalica on 22/08/2024 11:21, edited 1 time in total.
kB27

#2081 Re: BiH - Crna hronika

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 19:11, edited 1 time in total.
vjeshalica

#2082 Re: BiH - Crna hronika

Post by vjeshalica »

Haris.ba wrote: 22/08/2024 11:17

Kakav civilni postupak kada krivicni nije bio?
Taj slucaj svakako u javnosti nije predstavljen sa svim cinjenicama. Niti je ubica nevin u prici prije ubistva. Ali, evo sa onim sto se zna.
Sto nije nevin? Cime se bavio, a koju su ulogu u njegovom zivotu imali ubijeni?
korisnicki

#2083 Re: BiH - Crna hronika

Post by korisnicki »

skupljac_zeljeza wrote: 22/08/2024 10:37 A kako je mogao raditi u javnoj ustanovi sa 68 godina, a da po sili zakona nije trebao u penziju? Nemoguće da u cijelom gradu nisu mogli naći drugog domara da promijeni sifon ili česmu kada zatreba. Ili eto okreči ako je u opisu posla.
Može ako nema ukupno 15 godina staža osiguranja.
skupljac_zeljeza

#2084 Re: BiH - Crna hronika

Post by skupljac_zeljeza »

korisnicki wrote: 22/08/2024 11:32
skupljac_zeljeza wrote: 22/08/2024 10:37 A kako je mogao raditi u javnoj ustanovi sa 68 godina, a da po sili zakona nije trebao u penziju? Nemoguće da u cijelom gradu nisu mogli naći drugog domara da promijeni sifon ili česmu kada zatreba. Ili eto okreči ako je u opisu posla.
Može ako nema ukupno 15 godina staža osiguranja.
Pa reče načelnik da je radio preko 20 godina sa tim kolegama što ga ibreti kako je na njih mogao potegnuti oružje.
Laplace

#2085 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

insaneinthebrain wrote: 21/08/2024 17:18
korisnicki wrote: 21/08/2024 16:47 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sarajli ... /240821119

Kakva klošarska država.
Sramota. Pokusaj ubistva cetnika nesica oni utvrdili da je preticanje :zzzz:
Pokušaj ubistva izrazito strogim pogledom.

[Umalo da papučom razbijem monitor.]
Laplace

#2086 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

elcaliente wrote: 21/08/2024 17:47 I da su direktor,sekreatrica i profesorica imali po pistolj za pasom i sa metkom u cijevi opet sanse ne bi imali.
Lola dosao sa kalasom, 30 metaka u okviru, 7,65 zrno, brzina zrna 715 metara u sekundi.
Nije ni morao ulaziti u kancelariju povaljao bi ih i kroz vrata ili zidove.

Jedino da svi imaju pravo na nosenje dugih cijevi i automatskih oruzija kao u USA , Izraelu i Afganistanu.
Imali bi neke šanse da su nosili pancirne košulje. Dugo već govorimda bismo trebali nositi pancirke dok smo na poslu.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#2087 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bobi »

Laplace wrote: 22/08/2024 11:40 Imali bi neke šanse da su nosili pancirne košulje. Dugo već govorimda bismo trebali nositi pancirke dok smo na poslu
Ovi panciri sto su cjenovno prihvatljivi ne :D. Usput skuhali bi se od vručine.
Laplace

#2088 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

kB27 wrote: 21/08/2024 18:43
kabal1337 wrote: 21/08/2024 18:42
mali_balon wrote: 21/08/2024 18:38 Pa sto ubi zene, ako ga je direktor maltretirao....
N azalost bit ce ovog jos.....neko ne moze na bolovanje ili penziju ili da promjeni posao......neko nema vise zivaca.....a pitanje je dana kad ce se ovo poceti desavatimpo drugim firmama a i bolnicama, neko nece imati za koverte....
mozda su ga i one podjebavale, ne pada kruska daleko od stabla
Dovoljno je da nisu stale na stranu pravde, stavile potpis na ono sto je direktor srocio, i slicno. Sto dodatno tanji liniju izmedju toga ko je zrtva a ko saucesnik. Opet kazem, ako je bilo tako kako se pise.
Pa da, žrtva je uvijek kriva. Taman posla da uzmemo u obzir mogućnost da je on bio lijenština i neradnik, a oni koji su primljeni na osnovu boračkih potvrda su (iz mog ličnog iskustva) skoro uvijek takvi - godinama su iskorištavali državu, primali naknade i radili na crno, došla revizija, ukinute im (ili smanjene) naknade, ovi se uhljebili u škole,nenaviknuti na rad i obaveze, i eto ti problematičnog radnika i vječitih glavobolja.

Nemate pojma koliki su nivoi arogancije, drskosti i bahatosti takvih osoba na konkursima pa kasnije na radnom mjestu. Ja, nažalost, imam takva iskustva.
Laplace

#2089 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Bobi wrote: 22/08/2024 11:43
Laplace wrote: 22/08/2024 11:40 Imali bi neke šanse da su nosili pancirne košulje. Dugo već govorimda bismo trebali nositi pancirke dok smo na poslu
Ovi panciri sto su cjenovno prihvatljivi ne :D. Usput skuhali bi se od vručine.
Bolje se skuhati nego završiti pod zemljom.
last mohicans

#2090 Re: BiH - Crna hronika

Post by last mohicans »

narcisaa wrote: 22/08/2024 06:29
last mohicans wrote: 22/08/2024 01:31
narcisaa wrote: 22/08/2024 00:20

https://www.vecernji.hr/sport/zaklao-vl ... je-1454543

Svako za sebe odlucuje da li je monstrum ili nije! Sam cin, lisavanja necijeg zivata je monstruozan cin bez obzira na koji nacin je zivot oduzet!
Ili ces ti i tebi slicni da odlucujete opravdavajuci ubistvo i ubicu?
Cuj drustvo proizvelo monstruma ubicu, drzava proizvela monstruma ubicu, krivi vam politicki cobanii koje licno birate da vas predstavljaju, svi drugi su krivi samo ne pojedinac licno, samo ne primarna porodica,.... bezbroj opravdanja za ubistvo,....
Da, domar je ubica monstrum kao i svaki onaj koji ga opravdava.
Da drustvo je svojim nakaradnim i neuređenim sistemom uticalo da imamo ovakve tipove, adekvatno nezbirinute. Dalje, da znaš čitati, kao što ne znaš razumjeti ne bi mlatila praznu slamu. Ni kolega, a ni ja ne opravdavamo ubicu. Opasno me iritiraš, zaobiđi moje postove i ne kvotaj me, da te ne bi poslao gdje ne treba. Itekako zasluzujes. Nemoj da vrijeđaš u nedostatku kvalitetne replike, a da to nije ovako je kako ja kažem... Upravo si nas nazvala monstrumima i da se tvoji postovi prate, ti ne bi ni trebala pisati na ovom forumu. :-) Nick ti od 2010, a imaš svega stotinjak postova, a na svakoj temi si eskpert. Čiji li si ti klon, samo da mi je znati.
Opasno ti meni prijetis i nije prvi put, jos ti fali da napises da sam islamofobicna kao i ranije :) .
Ne svidja ti se ovakvo drustveno uredjenje izadji na ulicu, organizuj proteste, imas zakonsku proceduru kako to mijenjati, budi pokretacka snaga tih promjena u stvarnom zivotu.
Da, domar je ubica monstrum, svaki ubica je monstrum.
Ne mozes ti odluciti na koji nacin oduzet neciji zivot nije ili jeste monstruozan, na koji nije ili jeste opravdan! Halooooo, pozabavi se svojim stvarnim zivotom, ne mojim nikom i mojim virtuelnim profilom. :D :-)
Ničim ti ja nisam prijetio, nego reagiram na tvoje upise i bravure, a ovaj put si ti mene kvotala. Mora da mi se sviđaš kroz ovaj virtuelni model, bit će da je to. Opet obrćeš stvari i zamjenjuješ teze kao sto si rekla da kolega i ja opravdamo ubicu. Citiraj gdje sam to rekao. Čuj svaki ubica je monstrum, pa što imaju olakotne okolnosti, sto postoje sudije i različite kazne za ista kaznena djela. Pitam te kao jos jednog da li je umrli Armin Isaković monstrum a zaklao je majku, sud ga je poslao na liječenje i vratio u društvo. Regularno radio u EP do smrti.
Laplace

#2091 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

Digla_da_kreci wrote: 21/08/2024 18:49
kabal1337 wrote: 21/08/2024 18:42
mali_balon wrote: 21/08/2024 18:38 Pa sto ubi zene, ako ga je direktor maltretirao....
N azalost bit ce ovog jos.....neko ne moze na bolovanje ili penziju ili da promjeni posao......neko nema vise zivaca.....a pitanje je dana kad ce se ovo poceti desavatimpo drugim firmama a i bolnicama, neko nece imati za koverte....
mozda su ga i one podjebavale, ne pada kruska daleko od stabla
Sta god da je, ne ides okolo rokati ljude. Btw jel se saznalo otkud mu uopce automatska puska? Da je bio jos malo ludji, mogao je i nasumicno djecu poubijati, a ne samo ciljane zrtve.
I tad bi na forumu filozofirali kako su ga ta djeca sigurno provocirala, kako niko ne ubija djecu bez razloga i kako ga sigurno nisu podržavali dok je nad njim vršen mobing.
DaysleepeR

#2092 Re: BiH - Crna hronika

Post by DaysleepeR »

Čovjek je bio izložen tako brutalnom mobingu da je od muke butik morao otvoriti.
Laplace

#2093 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

dječak sa šibicama wrote: 21/08/2024 18:50 I znao sam da ce do veceri ubijeni biti krivi, podli, zli, pokvareni, a gazija sa kalasem postenjacina koji je djelovao emotivno :-)
Znao sam i ja čim sam vidio vijest o ubistvu, i prije čitanja komentara. Zato i imamo ovoliko ubistava - jer se uvijek traži krivica žrtvi.
moimoi

#2094 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Generalno kod nas ljudi 30god. glasaju za idiote koji su uspostavili sistem “zakon jaceg” jer im je to odgovaralo u datom momentu.
Bili su “glavna baja u svom selu”… e kada dodje jaci, mladji… nastaje problem.
Dok su institucije okretale glavu kada su u pitanju njihova nezakonita djela… sve je ok. Onog momenta kada osjete na svojoj kozi neefikasnost datih institucija-tada pocne da boli.
sumirprimus

#2095 Re: BiH - Crna hronika

Post by sumirprimus »

Opravdanja za ubistva nema, da su mu ne znam sta uradili, ovako je ispao obicni ubica.
Prije ce biti da je on imo sam sa sobom problema.
akcija007

#2096 Re: BiH - Crna hronika

Post by akcija007 »

Formalno pravno ovaj covjek ce biti na platnom spisku sve do pravomocnosti presude. Iako ih je ubio ne moze dobiti otkaz vec ce ici u suspenziju s 80% place do pravosnaznosti presude.
Ne znam koliko dugo traje proces i on ce iz suspenzije otici u penziju

Hitno smo ušli u salu i operisali ga. Pacijent je stabilno i očekujem da bude sve dobro. Metak je ušao na prednju stranu grudnog koša, a izašao je na leđa i bio je jako blizu srca. Trenutno je stabilnog stanja i van životne opasnosti, ali to ne znači da se to ne može promijeniti - naveo je Kantar, sef Torakalne hirurgije UKC
Last edited by akcija007 on 22/08/2024 12:11, edited 1 time in total.
Laplace

#2097 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

kB27 wrote: 21/08/2024 18:56 Sto je "normalno" i "ocekivano" ako se sagleda da se mnogo vise ljudi moze poistovjetiti s njim nego sa stradalim. Ljudi ne biraju stranu na bazi racionalnog, zakonitog, civiliziranog, vec na bazi toga ko im je blizi po nekom osnovu. Opet kazem, AKO je istinito sto se pise za mobing, zahtjeve izvan okvira opisa posla, disciplinsku, itd.
Da samo znaš šta sve ljudi nazivaju mobingom... Na primjer, mjesecima ti kolege prijavljuju da radnikna održanju higijene praktično ne čisti prostorije. Ti sačekaš do kraja smjene i sam se uvjeriš u to da li čisti ili ne - i utvrdiš da samo nešto malo zamaže i za sobom ostavi haos i prljavštinu. Pozoveš radnika i pokušaš mu na lijep način skrenuti pažnju na to da radi odgovorno i temeljito. On se dere na tebe, histeriše i prijeti prijavom za mobing. Tome sam lično prisustvovao (bio u blizini) i mogu reći da je direktor u tom razgovoru bio nevjerovatno smiren, kulturan i susretljiv a radnik sve suprotno od toga.

Dakle, ne brzati sa zaključcima.

Ne znam kakva je situacija u toj školi, ali u svim školama u kojima sam radio su (skoro svi) domari i radnici na održavanju higijene poprilično zabušavali. Od desetak direktora pod kojima sam radio nijedan nije bio psihopata, uvlakač niti išta slično. Uglavnom kolege koji su bili svjesni da su tu privremeno pa se vraćaju u nastavu.
Laplace

#2098 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

skupljac_zeljeza wrote: 21/08/2024 19:34 Stvarno, kakav jak razlog može biti da ubiješ nekoga sa kim si skoro svaki dan dvije decenije?
Hasanbegović je kazao da je ne tako davno u okolini Sanskog Mosta bilo počinjeno trostruko ubistvo, ali ne ovakvog tipa gdje je radni kolega ubi kolege s kojima je radio više od 20 godina.Danas je cijeli grad zaprepašteno pokušao pronaći razloge zbog čega bi neko ili bilo ko mogao doći u iskušenje da ubije troje radnih kolega s kojima je radio više desetina godina. Naravno, ne postoji opravdanje, ali ljude pokušavamo shvatiti, šta se desilo", kazao je Hasanbegović.
I zar nije trebao već biti u penziji?
Osumnjičeni za ubistva je 68-godišnji V.M., koji je uposlenik srednjoškolskog centra u Sanskom Mostu.
Trebao i morao. Izgleda da je direktor morao presjeći (moguće pod pritiskom ministarstva) jer tri godine drži čovjeka koji je trebao biti penzionisan. Nijedno dobro djelo ne prođe nekažnjeno.
dječak sa šibicama

#2099 Re: BiH - Crna hronika

Post by dječak sa šibicama »

Pojedini ko da su mentalno ograniceni pa se ponasaju eto on je jadan nepravedno mobingovan pa dosao na posao i udario po samar, i sad mi raspravljamo je li trebao samarati ili ih tuziti.

Halo ba pobio ljude, koji je vama qrac. Hajmo svi ubijati kolege na poslu koji su nam nesto nekada negdje mozda nazao ucinili :-)
Laplace

#2100 Re: BiH - Crna hronika

Post by Laplace »

korisnicki wrote: 21/08/2024 19:46
kB27 wrote: 21/08/2024 19:07
sime_cipol wrote: 21/08/2024 19:02 Sta god da je u pitanju, Nažalost, ovako se stvari ne rješavaju.
Slazem se. Ali, mi mozemo suditi samo njegov danasnji cin prema njima, a njihove prema njemu koji su prethodili (ako ih je bilo) necemo moci jer nikad necemo znati kompletnu pricu. Jasno je da nije isto nekome oduzeti zivot i nekome oduzeti od plate, srediti mu otkaz ili sta je vec eventualno bilo. Postavlja se pitanje gdje je granica.
Imaš ljude osjetljive na nepravdu. Pokušajte shvatiti kako im je kad ih gaze a oni su bespomoćni.
Toliko ga je "gazio" da ga je tri godine, protivno zakonima, držao na poslu umjesto da ga je penzionisao (plata je veća od penzije).

Ali, tebi je dovoljno to što je on direktor pa iz toga slijedi da je kriv.
Post Reply