Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
canvra888

#551 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

Uz mahrema je dozvoljeno upoznavanje.
iClass

#552 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

darius_maximus wrote: 21/08/2024 23:21 Nema ništa gore od polovičnih istina.

Iako je istina za taj TQ dio na Zapadu, tako je također istina da prosječan čovjek to niti voli niti podržava i da su npr. onog plivača već izbacili iz ženskih takmičenja, a izbacili su i one boksere već iz većine takmičenja, jer svakog čuda tri dana dosta.
Kako prosječan čovjek doživljava TQ kao ekstremno liberalan i pokazuje otpor prema tome, tako isto doživljava nerukovanje ili izbjegavanje dječijih rođendana kao ekstremno konzervativno i zaostalo.
Naravno da ti uvijek možeš reći da ti imaš pravo na to, ali isto tako će društvo imati pravo da ima svoje mišljenje.
Može društvo imati mišljenje o tome kako želi. Ali jedno je imati mišljenje da je to čudno a drugo je tražiti da se izbaci iz škole radi toga što ne želi da ima fizički kontakt. A kao što sam rekao ovo nije odbijanje rukovanja kao što neki žele poturiti "jer smatraš manje vrijednom" (jer se i žene ne rukuju sa muškarcima). Tako da u jednom slobodnom društvu kako za sebe ponosno kaže Švedska, gdje se ruše svi limiti tradicionalnog i kulturnog, glupo je reći da osoba koja odbija da se rukuje treba biti deportovana.

Ne postoji ni teoretska šansa da će prosječni vjernik u BiH npr. prestati piti alkohol.
Možeš vaziti o tome do sutra, ali to je dio DNK na ovim prostorima i to će se uglavnom šutke prihvatati.
Ista stvar je i s onim teferičima na otvaranjima džamija.
Ili sa sedminama i četeresnicama za koje će naravno svi rado uzeti pare, iako nisu po Islamu.
Prosječni vjernik u BiH ne pije alkohol. Izgleda da nam se definicija vjernika ne slaže. Pretpostavit ću da ti nisi vjernik (halali ako jesi). Tebi kao nevjerniku nije bitno šta piše u Kur'anu, nije bitno šta kaže bilo koja ulema i ne interesuje te halal i haram. Sve je ovo logično jer nisi vjernik. Sa istim ovakvim razmišljanjem živi i većina vjernika. Većini ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani nije ni bitno sta kaže islam, ne interesuje ih ni Kur'an, ni hadis a ni Bosanska ulema. Određene stvari radi čisto iz tradicije, pa čak bih rekao i post u Ramazanu da je kod mnogih navika jer mnogi izvan Ramazana imaju ateistički pristup vjerskim pravilima.

Da li ti misliš da osoba koja kaže da ga ne interesuje haram ili farz je relevantan da se uzme za prilagođavanje islama i pravila? Zašto bi Mehmed koji će svako pravilo islama prekrištiti bio relevantan za prilagođavanje islama? Valjda se ljudi trebaju potruditi oko vjere pa ako vidimo da koliko god se trudili u nekim situacijama je teško pa se onda tu olakša vjernicima. Kao što sam ti rekao većinu vjernika koje znam i ne pomišljaju na alkohol, čak prva stvar koju se izbrisali iz života kad im je i malo vjera bilo bitnija je alkohol. Nisam do sad upoznao osobu kojoj Allah znači makar malo a da pije alkohol (eventualno neki neobrazovani stariji ljudi sa čudnim pristupom).
iClass

#553 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/08/2024 00:01 Ili zamisli islamski stav o dejting ili asik kulturi? Ne smijes imat djevojku , momka vec na islamski nacin prvo brak pa upoznavanje

Nema sanse da to zazivi , mislim da cak i one u medresi to ne postuju vec imaju veze ”obicne”
Većina iz medrese što ih ja znam, izađu na kafu, kolač prije braka par puta naravno bez ikakvih dodira ili priča.

Naravno, ima izuzetaka ali haram ostaje haram. Islamska zajednica je jasna po tom pitanju, a što se tiče bluda i raznoranih radnji koje su blizu bludu, oko ovog su strogi i najmoderniji i progresivniji učenjaci. Stvar oko bluda je jasna.

Kao što sam rekao i njemu, nije bitno da li će nešto zaživiti među grrupom ljudi koji su samo za Bajram u džamiji. Oni nisu mjerilo za islam jer njih islam ne interesuje.
dr_Evil

#554 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 22/08/2024 04:14
Vjecita_zavrzlama wrote: 22/08/2024 00:01 Ili zamisli islamski stav o dejting ili asik kulturi? Ne smijes imat djevojku , momka vec na islamski nacin prvo brak pa upoznavanje

Nema sanse da to zazivi , mislim da cak i one u medresi to ne postuju vec imaju veze ”obicne”

Većina iz medrese što ih ja znam, izađu na kafu, kolač prije braka par puta naravno bez ikakvih dodira ili priča.

Naravno, ima izuzetaka ali haram ostaje haram. Islamska zajednica je jasna po tom pitanju, a što se tiče bluda i raznoranih radnji koje su blizu bludu, oko ovog su strogi i najmoderniji i progresivniji učenjaci. Stvar oko bluda je jasna.

Kao što sam rekao i njemu, nije bitno da li će nešto zaživiti među grrupom ljudi koji su samo za Bajram u džamiji. Oni nisu mjerilo za islam jer njih islam ne interesuje.
bracko, mislim da ih ti slabo znas iz medrese. A ovaj post nije pokusaj uvrede niti diskreditacije, nego i ja sam bio momak nekad
Karikaturist

#555 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Karikaturist »

Ti ces mu reci ono sto on treba da zna :mrgreen:
Forumska logika.
dr_Evil

#556 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 21/08/2024 17:59
U ovome leži sav problem jer sam ovo čitao i na stranim redditima. Odakle ti ideja da se muškarac ne rukuje sa ženom jer je smatra manje vrijednom? Pa i žena se ne smije rukovati sa muškarcem je li onda i ona njega smatra manje vrijednim?

Ne rukuje se sa ženom jer u islamu što se tiče suprotnog pola imaš samo svoju ženu i porodicu ostalo ti je sve strankinje i zabranjeno. Što ne znači da taj momak ne treba da poštuje tu direktoricu na druge načine, da joj pomogne, pozdravi fino itd.

Ta floskula o "smatra manje vrijednom" je podvala islamofoba sa zapada. Smiješno je što se uvijek provlači da se muškarac na rukuje sa ženom a nikada da u islamu ne smije ni žena sa muškarcem. Valjda ovo drugo zvuči manje strašnije pa ne može proći toliko dobro kada se priča o deportacijama.
Davno sam prestao pratiti straNJsjke forume. Nego da ti objasnim, iako vec jesam, odakle mi ideja da rukovanje sa zenom je zabranjeno jer se smatra manje vrijednom. Manje vrijednom ne znaci da se ne postuje, jer znamo sta znaci majka u svim zemljama gdje je islam bio dominantan.

Prvo da ti kaze da odlicno poznajem propis, nema potrebe da mi objasnjavas, kao ni vecini sa ovog foruma, nismo mi sa Islamom na Vi, nego smo dobrovoljno odlucili istupiti iz istog. Ljudi se pronadju u drugim filozofijama, jednostavno moras to prihvatit, ali naravno ne mozes uzeti kjafira za prijatelja ;).

Ja to posmatram prije svega u vremenu kada je nastao propis, kao i mnoge druge stvari nekad se nesto ne moze posmatrati iz cipela naseg vremena. Rukovanje je paket mjera koji je bio tu da ogranici zenu u svom razvoju, samim time sto je tebi neko ogranicio kontakt na "dozvoljeni krug" pokazao ti je sta ti pripada, a onda to sta ti pripada ogranicio sa kretanjem i pokazivanjem.

To sto neka zena odbija to da radi ne znaci bas nista, ona je sebe zbog indoktrinacije stavila u podredjeni polozaj, gdje je rukovanje samo mali segment toga, svi smo mi indoktrinirani dogmama religija. Zena ili muskarac u dobrovoljnom podredjenom polozaju se moze naci po citavoj kugli zemaljskoj, bez obzira na religiju. Isto mozes posmatarati kao sa pravom glasanja, prihvatale su da samo muskarci mogu birati, dok jednom nije prelomilo, a i da ne mogu glasati je bio propis.

S druge strane neko moze istaci da skrivanje zene, zabrana rukovanja i kretanja je bio nacin da se zena zastiti od nasilja u drustvu koje je tradicionalno bilo barbarsko prema istima(pogledaj pod Indija danas), i da je s te strane islamski propis donio sigurnost, ali i djelomicno vlasnistvo. Ali ovo bi opet znacilo priznavanje ljudske filozofije nad istim, jer islam i jeste donio odredjena prava zenama - u barbarsk svijet(da ne bude zabuna europa u taj vakat je bila 10 puta gora).

Hem eto, kao sto rekoh vise puta, sve se svodi na sex i barbarizam.

Nego, IZ drago mi je vidjeti da su rekli da ovaj propis ne treba slijepo slijediti, znaci da ipak prate malo korak s vremenom. IZ ce morati prihvatiti jos mnoge izmjene ako zeli da opstane i bude neki faktor, morat ce uvijedjeti realnost i pratiti sta radi Crkva.
dr_Evil

#557 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

Karikaturist wrote: 22/08/2024 07:34 Ti ces mu reci ono sto on treba da zna :mrgreen:
Forumska logika.
:D sta je karikaturist, nisi hodao sa sekama? Mladost ludost je u svakoj skoli ista, malo pameti ima iko u tim godinama. Nema tu nista ni pozitivno ni negativno.
Karikaturist

#558 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 22/08/2024 07:58
Karikaturist wrote: 22/08/2024 07:34 Ti ces mu reci ono sto on treba da zna :mrgreen:
Forumska logika.
:D sta je karikaturist, nisi hodao sa sekama? Mladost ludost je u svakoj skoli ista, malo pameti ima iko u tim godinama. Nema tu nista ni pozitivno ni negativno.
Vidim ti si hodao i to je hamurabijev zakon za setanje sa sekama :mrgreen:
dr_Evil

#559 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

Puscite zakone i seke, nego evo nas Igor napisao odlicnu kolumnu, dedera:

https://bljesak.info/kolumna/kolumne/ci ... sla/464291

Ko zna, mozda jednom i kljix bude imao kakve dobre kolumne, a ne samo lose prevedene vijesti, aman!
Vjecita_zavrzlama

#560 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by Vjecita_zavrzlama »

Hmm jesi li siguran? Znam da setaju nasamo medresanti s curama/momcima.Sto nije serijatski

Svasta je se desavalo i svakakvi tracevi su se sirili iz medrese, znam to nazalost
darius_maximus

#561 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by darius_maximus »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/08/2024 08:41

Hmm jesi li siguran? Znam da setaju nasamo medresanti s curama/momcima.Sto nije serijatski

Svasta je se desavalo i svakakvi tracevi su se sirili iz medrese, znam to nazalost
Ne znam za medresu, ali znam da je kolega bivši s posla hodao s momkom s FIN-a nekad davno.
Pričao je da je momku teško jer je pokušavao da pomiri nekako u glavi da je gay i da je vjernik.
dr_Evil

#562 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

darius_maximus wrote: 22/08/2024 09:04

Ne znam za medresu, ali znam da je kolega bivši s posla hodao s momkom s FIN-a nekad davno.
Pričao je da je momku teško jer je pokušavao da pomiri nekako u glavi da je gay i da je vjernik.
Zamisli tog kratkog spoja u glavi, vjerujes u svemoguceg Boga koji te stvorio i zapisao tvoju sudbinu, onda je morao on da ti zapise da si gay, a ujedno rekao da ces goriti u vatri zbog tog.

Jucer dok sam krecio dirnuo sam uticnicu valjkom, pa je osigurac iskocio, e tako bih i ja iskocio.
darius_maximus

#563 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by darius_maximus »

iClass wrote: 22/08/2024 02:16
darius_maximus wrote: 21/08/2024 23:21 Nema ništa gore od polovičnih istina.

Iako je istina za taj TQ dio na Zapadu, tako je također istina da prosječan čovjek to niti voli niti podržava i da su npr. onog plivača već izbacili iz ženskih takmičenja, a izbacili su i one boksere već iz većine takmičenja, jer svakog čuda tri dana dosta.
Kako prosječan čovjek doživljava TQ kao ekstremno liberalan i pokazuje otpor prema tome, tako isto doživljava nerukovanje ili izbjegavanje dječijih rođendana kao ekstremno konzervativno i zaostalo.
Naravno da ti uvijek možeš reći da ti imaš pravo na to, ali isto tako će društvo imati pravo da ima svoje mišljenje.
Može društvo imati mišljenje o tome kako želi. Ali jedno je imati mišljenje da je to čudno a drugo je tražiti da se izbaci iz škole radi toga što ne želi da ima fizički kontakt. A kao što sam rekao ovo nije odbijanje rukovanja kao što neki žele poturiti "jer smatraš manje vrijednom" (jer se i žene ne rukuju sa muškarcima). Tako da u jednom slobodnom društvu kako za sebe ponosno kaže Švedska, gdje se ruše svi limiti tradicionalnog i kulturnog, glupo je reći da osoba koja odbija da se rukuje treba biti deportovana.

Ne postoji ni teoretska šansa da će prosječni vjernik u BiH npr. prestati piti alkohol.
Možeš vaziti o tome do sutra, ali to je dio DNK na ovim prostorima i to će se uglavnom šutke prihvatati.
Ista stvar je i s onim teferičima na otvaranjima džamija.
Ili sa sedminama i četeresnicama za koje će naravno svi rado uzeti pare, iako nisu po Islamu.
Prosječni vjernik u BiH ne pije alkohol. Izgleda da nam se definicija vjernika ne slaže. Pretpostavit ću da ti nisi vjernik (halali ako jesi). Tebi kao nevjerniku nije bitno šta piše u Kur'anu, nije bitno šta kaže bilo koja ulema i ne interesuje te halal i haram. Sve je ovo logično jer nisi vjernik. Sa istim ovakvim razmišljanjem živi i većina vjernika. Većini ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani nije ni bitno sta kaže islam, ne interesuje ih ni Kur'an, ni hadis a ni Bosanska ulema. Određene stvari radi čisto iz tradicije, pa čak bih rekao i post u Ramazanu da je kod mnogih navika jer mnogi izvan Ramazana imaju ateistički pristup vjerskim pravilima.

Da li ti misliš da osoba koja kaže da ga ne interesuje haram ili farz je relevantan da se uzme za prilagođavanje islama i pravila? Zašto bi Mehmed koji će svako pravilo islama prekrištiti bio relevantan za prilagođavanje islama? Valjda se ljudi trebaju potruditi oko vjere pa ako vidimo da koliko god se trudili u nekim situacijama je teško pa se onda tu olakša vjernicima. Kao što sam ti rekao većinu vjernika koje znam i ne pomišljaju na alkohol, čak prva stvar koju se izbrisali iz života kad im je i malo vjera bilo bitnija je alkohol. Nisam do sad upoznao osobu kojoj Allah znači makar malo a da pije alkohol (eventualno neki neobrazovani stariji ljudi sa čudnim pristupom).
Ne moraš ga fizički izbaciti.
Dovoljno je da mu vežeš zvono i tako izdvojiš iz društva.
Dobit će zakonska prava od države, ali se nikad neće integrisati u društvo.
Međutim, imam osjećaj da većini njih u Skandinaviji i nije cilj neka integracija, koliko vidim po situaciji u npr. Švedskoj.

Dosta si kontradiktoran kada kažeš da "prosječni vjernik u BiH ne pije alkohol", ali da "Većini ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani nije ni bitno sta kaže islam, ne interesuje ih ni Kur'an, ni hadis a ni Bosanska ulema".
Moraš odlučiti je li jedno ili drugo.
Moje iskustvo je da većinu ljudi ne zanima što je zabranjen alkohol, seks prije braka, ili rukovanje sa ženama, iako se izjašnjavaju kao muslimani. Svinjetina je doduše (još) tabu.

Možeš ti reći da to nisu "pravi" vjernici, ali takva je situacija na terenu.

A neće niko od tih "komunističkih" vjernika aktivno prilagođavati islam, jer tim ljudima nije stalo šta IZ govori.
Ono što mislim da će se morati desiti je da će se IZ morati "spustiti" na nivo tog "komunističkog" vjernika, ako želi ostati iole relevantna.
JohnnyS

#564 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 22/08/2024 09:12

Zamisli tog kratkog spoja u glavi, vjerujes u svemoguceg Boga koji te stvorio i zapisao tvoju sudbinu, onda je morao on da ti zapise da si gay, a ujedno rekao da ces goriti u vatri zbog tog.

Jucer dok sam krecio dirnuo sam uticnicu valjkom, pa je osigurac iskocio, e tako bih i ja iskocio.
Pa kad vidiš što je sve grijeh, jasno je da su sve to ljudi napisali. Malo grijeha može smetati nekom stvorenju na nebu, a većina ih smeta mahali.
Vjecita_zavrzlama

#565 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/08/2024 08:41

Pa bilo je skoro mozda prosle god u medijima, hodza u TZ sudski postupak jer proganja bivseg ljubavnika, ne moze da prihvati da ga ostavio.Kaze 10 godina su bili u vezi.

No eto ne mozemo to racunat takvih primjera ima svugdje i ne mozemo krivit reisa za to.Ali npr mozemo sto npr tolerisu da hodza istjera zenu i djecu iz kuce pa dovede ljubavnicu, sto se desilo i doslo do IZ i nista nisu uradili cak ni ukorili ga.Radi se o tome da je kuca pripada IZ
canvra888

#566 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

dr_Evil wrote: 22/08/2024 07:56
U ovome leži sav problem jer sam ovo čitao i na stranim redditima. Odakle ti ideja da se muškarac ne rukuje sa ženom jer je smatra manje vrijednom? Pa i žena se ne smije rukovati sa muškarcem je li onda i ona njega smatra manje vrijednim?

Ne rukuje se sa ženom jer u islamu što se tiče suprotnog pola imaš samo svoju ženu i porodicu ostalo ti je sve strankinje i zabranjeno. Što ne znači da taj momak ne treba da poštuje tu direktoricu na druge načine, da joj pomogne, pozdravi fino itd.

Ta floskula o "smatra manje vrijednom" je podvala islamofoba sa zapada. Smiješno je što se uvijek provlači da se muškarac na rukuje sa ženom a nikada da u islamu ne smije ni žena sa muškarcem. Valjda ovo drugo zvuči manje strašnije pa ne može proći toliko dobro kada se priča o deportacijama.
Rukovanje je paket mjera koji je bio tu da ogranici zenu u svom razvoju, samim time sto je tebi neko ogranicio kontakt na "dozvoljeni krug" pokazao ti je sta ti pripada, a onda to sta ti pripada ogranicio sa kretanjem i pokazivanjem.
I gle onda iznenađenja, UNESCO proglašeni najstariji univerzitet na svijetu osnovala žena muslimanka i onda ti pobije sve ove tvoje teze. Šta je edukacija nego razvoj...
Prvo da ti kaze da odlicno poznajem propis, nema potrebe da mi objasnjavas, kao ni vecini sa ovog foruma, nismo mi sa Islamom na Vi.
Bez uvrede, ali jes(te)i u nezanemarivom broju segmenata. Sami to u postovima iskažete. Eto i ti sam koji prije par stranica izjednačavaš propis sa podnevljem.
Vjecita_zavrzlama

#567 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

canvra888 wrote: 22/08/2024 17:35

Rukovanje je paket mjera koji je bio tu da ogranici zenu u svom razvoju, samim time sto je tebi neko ogranicio kontakt na "dozvoljeni krug" pokazao ti je sta ti pripada, a onda to sta ti pripada ogranicio sa kretanjem i pokazivanjem.
I gle onda iznenađenja, UNESCO proglašeni najstariji univerzitet na svijetu osnovala žena muslimanka i onda ti pobije sve ove tvoje teze. Šta je edukacija nego razvoj...
Prvo da ti kaze da odlicno poznajem propis, nema potrebe da mi objasnjavas, kao ni vecini sa ovog foruma, nismo mi sa Islamom na Vi.
Bez uvrede, ali jes(te)i u nezanemarivom broju segmenata. Sami to u postovima iskažete. Eto i ti sam koji prije par stranica izjednačavaš propis sa podnevljem.
Nista to ne pobija, jedan primjer izuzetak potvrdjuje pravilo
-Chesterfield-

#568 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by -Chesterfield- »

Niste još stigli do najjačeg argumenta protiv muslimana? :shock:
canvra888

#569 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by canvra888 »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/08/2024 18:12

Nista to ne pobija, jedan primjer izuzetak potvrdjuje pravilo
Daleko od toga da je jedan primjer, nego je najupečatljiviji primjer. Primjer koji se nikad od vas neće čuti kada krenete o ženama u Islamu.
iClass

#570 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by iClass »

darius_maximus wrote: 22/08/2024 09:25 Dosta si kontradiktoran kada kažeš da "prosječni vjernik u BiH ne pije alkohol", ali da "Većini ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani nije ni bitno sta kaže islam, ne interesuje ih ni Kur'an, ni hadis a ni Bosanska ulema".
Moje iskustvo je da većinu ljudi ne zanima što je zabranjen alkohol, seks prije braka, ili rukovanje sa ženama, iako se izjašnjavaju kao muslimani. Svinjetina je doduše (još) tabu.

A neće niko od tih "komunističkih" vjernika aktivno prilagođavati islam, jer tim ljudima nije stalo šta IZ govori.
Ono što mislim da će se morati desiti je da će se IZ morati "spustiti" na nivo tog "komunističkog" vjernika, ako želi ostati iole relevantna.
Zato kažem da nam se razlikuju definicije "vjernika". Kada kažem vjernik ja mislim na ljude kojima ipak islam znači nešto u svakodnevnom životu, koji ostavljaju neke strasti radi Allaha, koji radi Allaha ostavljaju nešto što vole jer je haram i koji makar osnove islama obavljaju pa koliko god bili griješni u nekim drugim pitanjima.

A ova druga grupa ljudi koji od islama jedino što imaju je to što su na popisu tako izjasnili i par stvari što dolaze iz islama a njima je to više tradicija nego vjera.

Eto i ti sam kažeš da ovu drugu skupinu ljudi ne interesuju islamska pravila, što znači da u osnovi i nemaju veze sa islamom osim tradicionalne veze. Iz tog razloga ti kažem da takvi ljudi nisu relevantni kao neki primjer šta je to teško vjerniku a šta nije jer njima je sve teško. Samo zato što su ti ljudi u haram vezama ne znači da IZ treba prilagoditi islam njima, IZ ostaje pri svom stavu bez obzira šta ti ljudi radili jer oni će uvijek kršiti pravila koliko god pokušao prilagoditi. Ista stvar je i sa alkoholom, većina ljudi kojima je vjera i malo bitna ne piju alkohol ili baš rijetko piju, to što ostale ne zanima islamski stav o alkoholu ne znači da se to mora mijenjati.
Vjecita_zavrzlama

#571 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

iClass wrote: 22/08/2024 21:41
darius_maximus wrote: 22/08/2024 09:25 Dosta si kontradiktoran kada kažeš da "prosječni vjernik u BiH ne pije alkohol", ali da "Većini ljudi koji se izjašnjavaju kao muslimani nije ni bitno sta kaže islam, ne interesuje ih ni Kur'an, ni hadis a ni Bosanska ulema".

Zato kažem da nam se razlikuju definicije "vjernika". Kada kažem vjernik ja mislim na ljude kojima ipak islam znači nešto u svakodnevnom životu, koji ostavljaju neke strasti radi Allaha, koji radi Allaha ostavljaju nešto što vole jer je haram i koji makar osnove islama obavljaju pa koliko god bili griješni u nekim drugim pitanjima.

A ova druga grupa ljudi koji od islama jedino što imaju je to što su na popisu tako izjasnili i par stvari što dolaze iz islama a njima je to više tradicija nego vjera.

Eto i ti sam kažeš da ovu drugu skupinu ljudi ne interesuju islamska pravila, što znači da u osnovi i nemaju veze sa islamom osim tradicionalne veze. Iz tog razloga ti kažem da takvi ljudi nisu relevantni kao neki primjer šta je to teško vjerniku a šta nije jer njima je sve teško. Samo zato što su ti ljudi u haram vezama ne znači da IZ treba prilagoditi islam njima, IZ ostaje pri svom stavu bez obzira šta ti ljudi radili jer oni će uvijek kršiti pravila koliko god pokušao prilagoditi. Ista stvar je i sa alkoholom, većina ljudi kojima je vjera i malo bitna ne piju alkohol ili baš rijetko piju, to što ostale ne zanima islamski stav o alkoholu ne znači da se to mora mijenjati.
Cuj bas rijetko piju? Ili pijes ili ne, to isto da kazes rijetko jedem svinjetinu

I ako nisi primjetio IZ i radi ono o cemu govori darius, suti na te teme za koje zna da 90% ljudi nece podrzat

Jednostavno zamisli da sad krene hutba- haram je rukovat se, ne ide previse je nase drustvo daleko od toga.A IZ se ne smatra bas org muslimana vec bosnjaka, radi toga i presute te neke teme.Postanu li previse strani obicnom narodu nema ih
dr_Evil

#572 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

Za burzuje zemaljska pravila ne vrijede druze, kako kod Europejaca tako ni kod Arapa. Kad si burzuj mozes sa halalom da imas i harem zena, ili u zapadnoj verziji pun dvor prileznica.
canvra888 wrote: 22/08/2024 17:35 Bez uvrede, ali jes(te)i u nezanemarivom broju segmenata. Sami to u postovima iskažete. Eto i ti sam koji prije par stranica izjednačavaš propis sa podnevljem.
Nisi ti prijatelju skuzio sta sam ja mislio sa podnebljem i pripadanjem, ali smanji aroganciju pa citaj sa razumijevanjem jer znam da to mozes. Hele nejse sto bi rekli kod sarajlijica. Mislio sam na tradicionalni odnos prema zenama, sta je daleko od dobrog otpjevao bi Tose u Zena balkanska, ali nije robovlasnicki kao u mnogim drugim kulturama svijeta.
dr_Evil

#573 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 22/08/2024 21:41

IZ ce se prilagoditi, kao sto se i prilagodjava svakodnevnici. Sve ostalo ce biti ortodoksna sekta, vidi pod krscani i jevreji. Cak i danas gledamo bradatu bracu kao sektase, dok IZ mudro suti. Evolucija, opstanak ili nestanak, a ono u Islamu nema izmjena, da.. ali na papiru.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#574 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by konektovan »

Nema sta,...Islam se mora modernizovati pod pokroviteljstvom ateista. :lol:
DaysleepeR

#575 Re: Kuda ide Islamska Zajednica BiH ?

Post by DaysleepeR »

Koliko stranica ste na temi o IZ-u potrošili o rukovanju sa ženama?

Image
Post Reply