BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ZoomZoomKiwi

#1801 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 21/08/2024 15:11
ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 14:38
Ateista wrote: 21/08/2024 14:32

Vjerujem da ima dosta slucajeva gdje se ljudi ni krivi ni duzni nadju u raznim situacijama, ali opet mislim da tu oruzje rijetko moze biti korisno i da moze samo dovesti do jos gore situacije, plus sto to znaci da ga moras stalno nositi sa sobom ako ti zatreba, a to je tek suludo. Zamisli vodis dijete u vrtic ili skolu i nosis oruzje, ili zamisli da vidis nekog od roditelja ko vodi svoje dijete da nosi oruzje u skolu sta bi pomislio... :-)
Zato se kod nas po zakonu oružje ne smije biti vidljivo, i nije vidljivo. A na ulazu u svaku javnu ustanovu stoji znak zabrane unošenja vatrenog oružja. Naravno ne misli se na ilegalno vatreno oružje, nego je to baš znak za ljude koji legalno posjeduju oružje. Onaj što ga ilegalno posjeduje, taj znak svakako i ne primjećuje.

Velkoski wrote: 21/08/2024 14:33 šta mislite da će se desiti kada ispucate nekoga?
zenica bluz
Pa bolje par godina Zenice (ako i to) nego na Bare.

A ako vidiš da je opasnost iminentna, i da je frajer potegao pištolj i da te drži na nišanu, vjerujem da bi i ti pucao prije nego bi sačekao da on opali. A svakako se u 95% slučajeva ovaj što je poludio smiri kad naiđe na isto tako ludog koji je spreman da ubije da ostane živ.

Ako ne prekoračiš nužnu obranu, i uradiš sve onako kako ti je objašnjeno na obaveznoj obuci, ne ugroziš treća lica, niti oštetiš tuđu imovinu, ne izazoveš strah kod okoline, sam pozoveš policiju i pružiš osnovnu prvu pomoć ovome na kojeg si pucao, i ako si uz to primjeran građanin koji nema prijašnjih bilo kakvih problema sa zakonom (što je i uslov za dobijanje dozvole) vjeruj mi da nećeš dobiti ni minute uvjeta, a kamoli zatvora.

Opet kažem, ako i ne ispoštuješ sve gore navedeno, bolje i u tvorza par godina nego mrtav pod dva metra ilovače. Plus još što u prvom slučaju vrlo se brzo pročuje da ni sa tvojom ženom ni djecom a bogami ni roditeljima ne treba da se zajebavaju kojekakvi kokošari, jer imaju triggerhappy sina/muža/oca, a danas u BiH je to itekako bitno. :bih:
Ne znam da li ti nosis inace oruzje sa sobom gdje nije zabranjeno, ali da mi neki prijatelj kaze da nosi inace oruzje sa sobom (ako ga vec ne vidim), pa makar i legalno sa dozvolom, ne znam sta bih mislio o njemu, sigurno bih se zapitao sa kim se druzim, da ne govorim o tome da saznam da mi u kucu unosi oruzje, vjerovatno bi mu to bilo zadnje da mi je usao u kucu. :-)

Zamisljam kako izgleda zivot obicnog covjeka koji ga stalno nosi sa sobom, OK ako ne smije u javne institucije, ali evo vracas se sa posla doleti ti dijete u zagrljaj ili zena, djevojka, a ti im kazes samo malo da ostavim pistolj, nikako mi to ne zvuci kao nesto normalno, mozda u Americi ali ovdje ne. Sto se tice situacija gdje se trebam braniti, i da imam oruzje sa sobom momenat kada ga vadim bi trebao biti onaj kada se stvarno osjecam ugrozen i kada drugi ima oruzje upereno u mene, a tada vise nema vremena za vadjenje jer on moze pucati.

Sve u svemu, tesko mi je zamisliti situaciju u kojoj mi oruzje stvarno moze pomoci u odbrani, iako se slazem sa tim da je bolje zavrsiti u "zenici" nego na barama, opet mislim da je sansa da zatreba obicnim ljudina zanemariva, plus sansa da ga ako dodje do toga uspijes iskoristiti i odbraniti se.
Naravno da ga ne nosiš 100% vremena niti kad ideš u goste nekome, to je bolesno.

Zna se kad i kako i gdje i zašto.
Ateista

#1802 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 15:31
ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 14:38

Zato se kod nas po zakonu oružje ne smije biti vidljivo, i nije vidljivo. A na ulazu u svaku javnu ustanovu stoji znak zabrane unošenja vatrenog oružja. Naravno ne misli se na ilegalno vatreno oružje, nego je to baš znak za ljude koji legalno posjeduju oružje. Onaj što ga ilegalno posjeduje, taj znak svakako i ne primjećuje.

Pa bolje par godina Zenice (ako i to) nego na Bare.

A ako vidiš da je opasnost iminentna, i da je frajer potegao pištolj i da te drži na nišanu, vjerujem da bi i ti pucao prije nego bi sačekao da on opali. A svakako se u 95% slučajeva ovaj što je poludio smiri kad naiđe na isto tako ludog koji je spreman da ubije da ostane živ.

Ako ne prekoračiš nužnu obranu, i uradiš sve onako kako ti je objašnjeno na obaveznoj obuci, ne ugroziš treća lica, niti oštetiš tuđu imovinu, ne izazoveš strah kod okoline, sam pozoveš policiju i pružiš osnovnu prvu pomoć ovome na kojeg si pucao, i ako si uz to primjeran građanin koji nema prijašnjih bilo kakvih problema sa zakonom (što je i uslov za dobijanje dozvole) vjeruj mi da nećeš dobiti ni minute uvjeta, a kamoli zatvora.

Opet kažem, ako i ne ispoštuješ sve gore navedeno, bolje i u tvorza par godina nego mrtav pod dva metra ilovače. Plus još što u prvom slučaju vrlo se brzo pročuje da ni sa tvojom ženom ni djecom a bogami ni roditeljima ne treba da se zajebavaju kojekakvi kokošari, jer imaju triggerhappy sina/muža/oca, a danas u BiH je to itekako bitno. :bih:
Ne znam da li ti nosis inace oruzje sa sobom gdje nije zabranjeno, ali da mi neki prijatelj kaze da nosi inace oruzje sa sobom (ako ga vec ne vidim), pa makar i legalno sa dozvolom, ne znam sta bih mislio o njemu, sigurno bih se zapitao sa kim se druzim, da ne govorim o tome da saznam da mi u kucu unosi oruzje, vjerovatno bi mu to bilo zadnje da mi je usao u kucu. :-)

Zamisljam kako izgleda zivot obicnog covjeka koji ga stalno nosi sa sobom, OK ako ne smije u javne institucije, ali evo vracas se sa posla doleti ti dijete u zagrljaj ili zena, djevojka, a ti im kazes samo malo da ostavim pistolj, nikako mi to ne zvuci kao nesto normalno, mozda u Americi ali ovdje ne. Sto se tice situacija gdje se trebam braniti, i da imam oruzje sa sobom momenat kada ga vadim bi trebao biti onaj kada se stvarno osjecam ugrozen i kada drugi ima oruzje upereno u mene, a tada vise nema vremena za vadjenje jer on moze pucati.

Sve u svemu, tesko mi je zamisliti situaciju u kojoj mi oruzje stvarno moze pomoci u odbrani, iako se slazem sa tim da je bolje zavrsiti u "zenici" nego na barama, opet mislim da je sansa da zatreba obicnim ljudina zanemariva, plus sansa da ga ako dodje do toga uspijes iskoristiti i odbraniti se.
Naravno da ga ne nosiš 100% vremena niti kad ideš u goste nekome, to je bolesno.

Iskren da budem - ne znam kad, kako, gdje i zasto, jer da znam gdje mi moze zatrebati izbjegao bih tu situaciju skroz, a to mogu znati jedino oni koji.se bave kriminalnim radnjama ili imaju neki kontakt sa takvima, pa znaju sa ulaze u rizicne situacije.
Ja stvarno ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bih pomislio - ovdje mi moze zatrebati oruzje, odnosno mogu zamisliti situaciju ali ne i da se nadjem u njoj.
ZoomZoomKiwi

#1803 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 21/08/2024 15:38

Iskren da budem - ne znam kad, kako, gdje i zasto, jer da znam gdje mi moze zatrebati izbjegao bih tu situaciju skroz, a to mogu znati jedino oni koji.se bave kriminalnim radnjama ili imaju neki kontakt sa takvima, pa znaju sa ulaze u rizicne situacije.
Ja stvarno ne mogu zamisliti situaciju u kojoj bih pomislio - ovdje mi moze zatrebati oruzje, odnosno mogu zamisliti situaciju ali ne i da se nadjem u njoj.
Evo jedan u moru primjera:
Imaš mali obrt, trgovnu, frizerski ili neku iole uspješnu maloprodaju, i ideš jednom sedmično s nezanemarivom količinom gotovine da položiš pazar?

Ili te dođe reketariti neki kokošar koji ti prijeti i hoće da ti uzme teško zarađeni novac tek onako.

Ili naletiš u saobraćaju na neki road rage neku budalu koja te iz čista mira, ni krivog ni dužnog, hoće ubit prebit.

Ja svoj Hellcat zovem smirivač. I to mu je najbolja uloga.

Hvala nebesima nikad mi nije zatrebao, ali previše dobrih ljudi u mojoj okolini je imalo previše preružnih situacija da bih svoju sigurnost uzimao zdravo za gotovo. Ovdje gdje je sistem i zaštita običnog čovjeka nepostojeća stvar.
banjaluka078

#1804 Re: BiH - Crna hronika

Post by banjaluka078 »

Biće da će se vaditi na ludilo.
Prema informacijama "Avaza", osumnjičeni Duran uhapšen je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS). On je sinoć, nakon što je počinio ubistvo, sam došao u ovu zdravstvenu ustanovu, nakon čega je hospitaliziran na Odjel psihijatrije.

Ljekari koji su ga hospitalizirali nisu znali šta je Duran uradio prije dolaska u KCUS. Navodno je tvrdio da je zadobio određene povrede koje je nanio sam sebi.

Kada je raspitana potraga utvrđeno je da se osumnjičeni nalazi u ovoj zdravstvenoj ustanovi, nakon čega je i uhapšen.
https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/92 ... -na-kcus-u
moimoi

#1805 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Znaci, u skolu bi bilo normalno nositi?

Ja da znam da ucitelji ili direktor skole nosi oruzje, ispisala bih dijete.
Ateista

#1806 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 15:49
Ateista wrote: 21/08/2024 15:38

Evo jedan u moru primjera:
Imaš mali obrt, trgovnu, frizerski ili neku iole uspješnu maloprodaju, i ideš jednom sedmično s nezanemarivom količinom gotovine da položiš pazar?

Ili te dođe reketariti neki kokošar koji ti prijeti i hoće da ti uzme teško zarađeni novac tek onako.

Ili naletiš u saobraćaju na neki road rage neku budalu koja te iz čista mira, ni krivog ni dužnog, hoće ubit prebit.

Ja svoj Hellcat zovem smirivač. I to mu je najbolja uloga.

Hvala nebesima nikad mi nije zatrebao, ali previše dobrih ljudi u mojoj okolini je imalo previše preružnih situacija da bih svoju sigurnost uzimao zdravo za gotovo. Ovdje gdje je sistem i zaštita običnog čovjeka nepostojeća stvar.
OK, ima mozda nekog smisla kad nosis pazar ili generalno veci iznos para, to razumijem i mogu se donekle sloziti. Za reketarenje se ne mogu sloziti, ne znam sta je rjesenje ali to sigurno nije i mislim da moze dovesti samo do jos veceg problema. Ok otjerati nekog sitnog klosara, ali neku krupniju ribu mozes privremeno, ali je pitanje sta ce kasnije biti. U saobracaju se moze svasta desiti, ali to opet znaci nositi stalno sa sobom, jer gdje god da krenes moze se desiti da naletis na budalu, i opet stoji problem kad izvaditi pistolj, da ne budes ti nasilnik koji bezveze povlaci oruzje a da ne bude ni kasno.
ZoomZoomKiwi

#1807 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

moimoi wrote: 21/08/2024 15:57 Znaci, u skolu bi bilo normalno nositi?

Ja da znam da ucitelji ili direktor skole nosi oruzje, ispisala bih dijete.
Da znamo k’o što ne znamo, davno bismo otišli odavdje
moimoi

#1808 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Pa gori bi situaciju napravio kada bi se svi naoruzali. Eto ti primjera usa.
Neka hvala
ZoomZoomKiwi

#1809 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

moimoi wrote: 21/08/2024 16:17 Pa gori bi situaciju napravio kada bi se svi naoruzali. Eto ti primjera usa.
Neka hvala
Kakva USA…
Ima drugih država mimo USA, gdje se poštuju sva prava i obaveze svih ljudi, gdje se poštuju zakoni, gdje postoji sistem i gdje se problemi rješavaju efikasno i brzo. Gdje se mentalno nestabilne osobe ne nalaze na bilo kakvom radnom mjestu u školama i gdje se ne zapošljava po stranačkim i familijarnim osnovama. Gdje su i mobing i korupcija, ali i nerad i javašluk endemske pojave.
moimoi

#1810 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 16:20
moimoi wrote: 21/08/2024 16:17 Pa gori bi situaciju napravio kada bi se svi naoruzali. Eto ti primjera usa.
Neka hvala
Kakva USA…
Ima drugih država mimo USA, gdje se poštuju sva prava i obaveze svih ljudi, gdje se poštuju zakoni, gdje postoji sistem i gdje se problemi rješavaju efikasno i brzo. Gdje se mentalno nestabilne osobe ne nalaze na bilo kakvom radnom mjestu u školama i gdje se ne zapošljava po stranačkim i familijarnim osnovama. Gdje su i mobing i korupcija, ali i nerad i javašluk endemske pojave.
Da, i u takvim drzavama obican smrtnik nije naoruzan.
Ateista

#1811 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Tome treba teziti, a ne americi. Razumijem ja da svako gleda licni interes i sebe da zastiti u ovom divljem zapadu, ali treba biti svjestan gdje nas to vodi da svi sebe pokusavaju zastiti noseci oruzje, sigurno vise prema americi nego prema normalnim drzavama.
zigson

#1812 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigson »

moimoi wrote: 21/08/2024 16:25
ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 16:20
Neka hvala
Kakva USA…
Da, i u takvim drzavama obican smrtnik nije naoruzan.
Nije tacno
zigson

#1813 Re: BiH - Crna hronika

Post by zigson »

Ateista wrote: 21/08/2024 16:25 Tome treba teziti, a ne americi. Razumijem ja da svako gleda licni interes i sebe da zastiti u ovom divljem zapadu, ali treba biti svjestan gdje nas to vodi da svi sebe pokusavaju zastiti noseci oruzje, sigurno vise prema americi nego prema normalnim drzavama.
Pa ne mogu svi ni dobiti oruzje i ako predaju,postoje provjere, testovi. Nije to da se dijeli po trafikama kako vi mislite
ZoomZoomKiwi

#1814 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 21/08/2024 16:25 Tome treba teziti, a ne americi. Razumijem ja da svako gleda licni interes i sebe da zastiti u ovom divljem zapadu, ali treba biti svjestan gdje nas to vodi da svi sebe pokusavaju zastiti noseci oruzje, sigurno vise prema americi nego prema normalnim drzavama.
Ti misliš da je takav sistem i država moguća ovdje za tvog života, ili čak za života tvoje djece?

:lol:
ZoomZoomKiwi

#1815 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

zigson wrote: 21/08/2024 16:26
Pa ne mogu svi ni dobiti oruzje i ako predaju,postoje provjere, testovi. Nije to da se dijeli po trafikama kako vi mislite
Upravo tako
Ateista

#1816 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 16:26
Ti misliš da je takav sistem i država moguća ovdje za tvog života, ili čak za života tvoje djece?

Nije, ali ne treba ni ici svjesno u suprotnom smjeru. :D
ZoomZoomKiwi

#1817 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 21/08/2024 16:28
ZoomZoomKiwi wrote: 21/08/2024 16:26

Nije, ali ne treba ni ici svjesno u suprotnom smjeru. :D
Ne idem ni u kojem smjeru osim onom koji me udaljava što dalje odavdje.
Ali dok sam ovdje, poduzet ću sve što legalno mogu da zaštitim sebe i svoje najdraže.
Ateista

#1818 Re: BiH - Crna hronika

Post by Ateista »

Razumijem da ne mogu svi, ali trend da se naoruzava ko moze zbog samoodbrane nije nikako dobar.
moimoi

#1819 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Pa vi propagirate da i normalan svijet treba poceti nositi oruzje. A nenormalni ce svakako ovako i onako doci do istog ako im je u interesu… tj na kraju imas divlji zapad.
Haris.ba

#1820 Re: BiH - Crna hronika

Post by Haris.ba »

moimoi wrote: 21/08/2024 16:30 Pa vi propagirate da i normalan svijet treba poceti nositi oruzje. A nenormalni ce svakako ovako i onako doci do istog ako im je u interesu… tj na kraju imas divlji zapad.
Divlji zapad ti je kada nenormalni imaju oruzje a prosjecan narod nema.
ZoomZoomKiwi

#1821 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Ateista wrote: 21/08/2024 16:30
Razumijem da ne mogu svi, ali trend da se naoruzava ko moze zbog samoodbrane nije nikako dobar.
Ali tome nisu krivi ovi što se naoružavaju zbogradi samoodbrane, nego sistem koji ne postoji, odnosno koji ne štiti normalnog čovjeka. Pa je taj isti normalan čovjek primoran da se sam štiti.
ZoomZoomKiwi

#1822 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 16:32
moimoi wrote: 21/08/2024 16:30 Pa vi propagirate da i normalan svijet treba poceti nositi oruzje. A nenormalni ce svakako ovako i onako doci do istog ako im je u interesu… tj na kraju imas divlji zapad.
:thumbup:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#1823 Re: BiH - Crna hronika

Post by Bobi »

Ulaz u školu katastrofa, onaj natpis se jedva primjeti, malo boje za jedan radni dan se ime škole moglo lijepo napisati. Izgleda da ovaj domar baš bio ljenčina a plata liježe svaki mjesec.
moimoi

#1824 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Haris.ba wrote: 21/08/2024 16:32
Ne. Divlji zapad je kada svako ima oruzje.

To sto kod nas nadlezni ne rade na oduzimanju nelegalnog oruzja koliko bi trebali.. to je druga stvar.
ZoomZoomKiwi

#1825 Re: BiH - Crna hronika

Post by ZoomZoomKiwi »

Bobi wrote: 21/08/2024 16:38 Ulaz u školu katastrofa, onaj natpis se jedva primjeti, malo boje za jedan radni dan se ime škole moglo lijepo napisati. Izgleda da ovaj domar baš bio ljenčina a plata liježe svaki mjesec.
:thumbup:
Post Reply