Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#21501 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Zato u Ameriku kad dodjes nakon Evrope (ili pretpostavljam bilo gdje drugo u svijetu), i dodjes u prosjecan kvart u kakvom vecina ljudi zivi (aka suburb) - prvo sto ces primjetiti je da nema zive duse na ulici. Nema uopste ni trotoara pocesto.

Ne znam koliko puta mi se to desilo da dodjem i da prvo to primjetim.
ultima_palabra

#21502 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ultima_palabra »

Hendrix wrote: 17/08/2024 01:01
Lajavikrelac wrote: 16/08/2024 08:16
manuchao91 wrote: 15/08/2024 09:54
ti zivis u BL gradu sa 200 hiljada stanovnika,raja,žena dobrih ,lokacija i opet ti dosadno.Zamisli meni u gradicu sa 8 k stanovnika ,na potezu sam TESLIC-TEŠANJ-DOBOJ
brate dragi svaki dan mi isti ,ne kazem ja da je meni bas predosadno imam i zenu i hvala bogu dijete,ali ista raja kud su mi roditelji usli u godine pa samo neto zvocaju ,fala Bogu zdravi su i sve ok,ne zivim s njima,al ih vidjam svaki dan.
Što god pogrijesim samo paljba po meni,od strane sestre,roditelja,tetkih i komšija.Idite više u tri lijepe
Ispravka: Ja živim u selu sa 200 stanovnika, mahom zatucanih i ograničenih ko balkon. Skupio se talog sa svih strana u BL :roll: ...A to torokanje, skakanje po glavi i guranje nosa od strane familije u tanjir i kroz pendžer mi jede džigerice i dovodi me do ludila :angry:

Samo zbog seljačkog mentaliteta mi se ide odavde!
Haha jebote kad se sjetim.

Krenem negdje komsija preko ograde "Djes to poso?". Ono halo ba. Vratim se "Djes to bio?" Krenem prosetat "A dje ti je auto? Jel to pokvareno?" Dodje mi jaran"Jel ono od onog mehanicara sin ti bio kod tebe?"

Citav jebeni zivot pitanja sta ko kako i tracanje drugih. Kas se zenit? Sto se ne zenis? Ode ti zivot zeni se...a sto to neces da se zenis kad imas curu?

Ozenim se..eh kad ce podmladak? Nemoj cekat puno. A imal kakve novosti?

U pm i bosanski komsiluk.
Ma to se desava ako ti dopustis da se desava. Od djetinjstva sam bio s komsilukom zdravo za zdravo (ako i to), i onda i oni znaju da im ti ne dugujes nikakve informacije niti to ocekuju od tebe. Hajd rodbina je recimo druga stvar, od njih i mozes nesto pretrpiti ali je sreca da se ne vidjate cesto :mrgreen:

Tako ja zivio u jednoj zgradi 5 godina kao student i veze nemam ko je ko u zgradi iako je mala. Dodje mladji rodjak iz Krajine da zivi kod mene i za par mjeseci dobar sa svima :mrgreen: Za par godina ja predjem u drugu zgradu 300 metara odatle i rodjak naravno cesto dolazio... elem za par mjeseci on i u toj zgradi svakog znao :lol: Neki ljudi jednostavno vole tako.
iClass

#21503 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by iClass »

konami666 wrote: 17/08/2024 17:37 Ne znam koliko je to zanimljivo ali u drugu ruku zivjeti u gradu gdje nikada nikoga ne sretnes je drugi ekstrem. U Štokholmu mi se na prste jede ruke desilo da sretnem nekoga koga poznajem na ulici a ovdje sam od 2010 ne racunajuci kad sam se selio u singapur i oslo. Dok sam zivio u ravjosa nerviralo me svakih 15 sekundi se zaustavljati da se pozdravim sa nekim i da cemo se cuti da idemo na kafu koja se nikada ne desi. Sada mi iskreno nedostaje pomalo. Ili odlazak u Makarsku, po sarajeva tamo :D
Zavisno ko šta voli. Na selu ima i ta "duša", gdje ipak znaš svakog, pozdraviš se, ispričaš itd.

Možda nije ni to loše ako ima neku mjeru.
suspect_zero

#21504 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by suspect_zero »

jeza u ledja wrote: 17/08/2024 05:22

Pa sistem je skup ali je usluga dobra. Plus ako treba kakav cutting edge lijek ili procedura.
Moj je osjecaj da ovi slabijeg dzepa dobijaju nivo usluga Evrope. ( i ja sam bio student i bez posla ovdje).
Sad jos kada je uveden Obamacare pogotovo.
A kako to funkcionira kada nekoga na ulici nešto strefi, pucnjava, udes...neka nesreća, dođe hitna valjda po pozivu i vjerovatno daju sve od sebe da pomognu osobi a kasnije se uspostavi da unesrećeni nema banke, beskućnik, ovisnik, nezaposlen....mislim ono totalno švorc?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#21505 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Velkoski »

ide gofundme i skupljanje para :D

sjećam se jednog slučaja na festivalu prošle godine. Bio je neki mass shooting, momak je popio metak ni kriv ni dužan, prebačen helikopterom u bolnicu i sve to - navodno je sve bilo oko 30k dolara pa su mu skupljali pare ovako
jeza u ledja

#21506 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

suspect_zero wrote: 19/08/2024 00:30

Pa sistem je skup ali je usluga dobra. Plus ako treba kakav cutting edge lijek ili procedura.
Moj je osjecaj da ovi slabijeg dzepa dobijaju nivo usluga Evrope. ( i ja sam bio student i bez posla ovdje).
A kako to funkcionira kada nekoga na ulici nešto strefi, pucnjava, udes...neka nesreća, dođe hitna valjda po pozivu i vjerovatno daju sve od sebe da pomognu osobi a kasnije se uspostavi da unesrećeni nema banke, beskućnik, ovisnik, nezaposlen....mislim ono totalno švorc?
Da. Po zakonu hitna mora pruziti svima pomoc. Pretpostavljam da postoje neka jasna pravila i u vezi bolnickog tretmana.
(Ovo je jedan od razloga sto se kaze da svi mi placamo cijenu necijeg neposjedovanja osiguranja, jer bolnice onda naplate ovo nabijanjem cijena usluga onima koji imaju osiguranje.)

Sto se tice papirologije, siromasnima to (treba da) pokriva Medicaid.
mali_balon

#21507 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

Meni je to jedan amer daaaavno nacrtao......hitna mora pomoci svima, sve ostalo je koliko para toliko muzike....nesto ko i kod nas sad....ako hoces da brzo rijesis problem das pare ako ces "cekat" da proradi aparat ili slobodan krevet onda mozes i lagano umrijet
Didier

#21508 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Didier »

Isto kao kod nas :D
dr_Evil

#21509 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

iClass wrote: 18/08/2024 23:48
konami666 wrote: 17/08/2024 17:37 Ne znam koliko je to zanimljivo ali u drugu ruku zivjeti u gradu gdje nikada nikoga ne sretnes je drugi ekstrem. U Štokholmu mi se na prste jede ruke desilo da sretnem nekoga koga poznajem na ulici a ovdje sam od 2010 ne racunajuci kad sam se selio u singapur i oslo. Dok sam zivio u ravjosa nerviralo me svakih 15 sekundi se zaustavljati da se pozdravim sa nekim i da cemo se cuti da idemo na kafu koja se nikada ne desi. Sada mi iskreno nedostaje pomalo. Ili odlazak u Makarsku, po sarajeva tamo :D
Zavisno ko šta voli. Na selu ima i ta "duša", gdje ipak znaš svakog, pozdraviš se, ispričaš itd.

Možda nije ni to loše ako ima neku mjeru.
Razumijem da moze dosaditi nekome ko nije iskusio kako je ne pozdraviti nikoga. Ne mozes se ni kurvat u miru, reklo bi se.

Onda iskusis, pa mi sad nema nista draze nego hodat okolo i pozdravljat narod, jos kad sretnes nekog ko ti i dedu pamti :D
jeza u ledja

#21510 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

mali_balon wrote: 19/08/2024 09:13

Meni je to jedan amer daaaavno nacrtao......hitna mora pomoci svima, sve ostalo je koliko para toliko muzike....nesto ko i kod nas sad....ako hoces da brzo rijesis problem das pare ako ces "cekat" da proradi aparat ili slobodan krevet onda mozes i lagano umrijet
Ha, pa ne dajes pare unaprijed :) . Dovoljno je imati dokaz osiguranja. Otprilike 7-8% ljudi u Americi nema zdravstveno osiguranje trenutno.

Poslije te oderu.
mali_balon

#21511 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

jeza u ledja wrote: 19/08/2024 16:17

Ha, pa ne dajes pare unaprijed :) . Dovoljno je imati dokaz osiguranja. Otprilike 7-8% ljudi u Americi nema zdravstveno osiguranje trenutno.

Poslije te oderu.
Kod nas imas osiguranje, koje ti se odbija od plate, opet platis u naprijed i oderu te..ako neces da platis tj dase aparat nekako misteriozno popravi ili nekako se nadje bas taj dan slobodan krevet i sala i anesteziolog ono poklope se zvijezde..onda kupij cefine....a opet nisi siguran jesu li rijesili problem, iako su ti uzeli lovu i onu od plate i onu u koverti, jer strucnjaka nema....ostala talasika....da jne grijesim dusu ima izuzetaka
jeza u ledja

#21512 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

mali_balon wrote: 19/08/2024 17:19

Poslije te oderu.
Kod nas imas osiguranje, koje ti se odbija od plate, opet platis u naprijed i oderu te..ako neces da platis tj dase aparat nekako misteriozno popravi ili nekako se nadje bas taj dan slobodan krevet i sala i anesteziolog ono poklope se zvijezde..onda kupij cefine....a opet nisi siguran jesu li rijesili problem, iako su ti uzeli lovu i onu od plate i onu u koverti, jer strucnjaka nema....ostala talasika....da jne grijesim dusu ima izuzetaka
To pod placanjem unaprijed mislis na koverte?
mali_balon

#21513 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

jeza u ledja wrote: 19/08/2024 17:34

Poslije te oderu.
Da....
moimoi

#21515 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

mali_balon wrote: 19/08/2024 19:41
jeza u ledja wrote: 19/08/2024 17:34

Da....
Imamo sada privatnu bolnicu :D Znas Oma koliko sta kosta.
E jedino sta hebe sto se i dalje mora placati zdravstveno od kojeg nemas fajde u tom slucaju.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#21516 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Domaci izdajnik »

ultima_palabra wrote: 18/08/2024 04:16 Tako ja zivio u jednoj zgradi 5 godina kao student i veze nemam ko je ko u zgradi iako je mala. Dodje mladji rodjak iz Krajine da zivi kod mene i za par mjeseci dobar sa svima Za par godina ja predjem u drugu zgradu 300 metara odatle i rodjak naravno cesto dolazio... elem za par mjeseci on i u toj zgradi svakog znao Neki ljudi jednostavno vole tako.
O tome sam i govorio. Mentalitet sela i avlije jedne do druge gdje je normalno da jedni drugima dolaze u kuću i zaviruju preko ograde kako im prahne.

Politika šta će reći selo i pogledaj prvo u komšiju pa onda u sunce... :oops:
moimoi

#21517 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Meni je normalno da znas prve komsije. Nije mi normalno zivjeti pored nekog a da mu ne znas ime i da se ne pozdravljas.

Eh, ono sto mi nije normalno jeste upadanje u stan/kucu (nekad se nije zakljucavalo.. nije bilo potrebe)…. Ono pokuca i upadne ti pa zasjedne i pocne ispitivati. To mi nikada nije bilo normalno.
1Dante1

#21518 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 1Dante1 »

Lajavikrelac wrote: 20/08/2024 12:34 O tome sam i govorio. Mentalitet sela i avlije jedne do druge gdje je normalno da jedni drugima dolaze u kuću i zaviruju preko ograde kako im prahne.
Pises gluposti, notorne gluposti koje su ogledalo pretpostavki, stereotpipa i zatucanosti. Na selu se postuje dosta vise cije je sta, zavirivati moze ako je "otvoren" pogled.

To sto neko ima zelju da socijalizacijom, da upozna komsije i da bude ok s njima je personalna stvar. Zivim u stanu, upoznao sam sprat iznad i sprat ispod, ostalo me ne zanima. Na selu par komsija okolo i to je to, sa udaljenima se pozdravis.
Domaci izdajnik

#21519 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Ti kao da si iz Vašingtona :-)

U manjim mjestima je bila sasvim normalan način života ograda do ograde i vrata od kuće se nisu zaključavala, a ljeti ni zatvarala. Svako je mogao da vidi sa pendžera na ulicu i preko ograde u komšiluk šta se dešava, a bogami i da čuje. Do početka 2000tih je sasvim ustaljen običaj bio da se komšije sjate naveče ili kasno popodne na kafu ili kada se gleda dnevnik pa se bistri geopolitika, ekonomija i sve živo i neživo...U to vrijeme si mogao očekivati da ti neko svrati u kuću ili dvorište (ljetna kuhinja) i da zasjednu po par sati (pogotovo stariji). Socijalna mreža za seniore tog vremena :mrgreen: dva sata kod jednog komšije, pa onda dva sata kod drugog i napravi se do 10 naveče turneja po selu ;-) Narod se više družio, pomagao i poštovao, ali privatnosti gotovo da nije bilo, znalo se kako ko diše, šta jede, kud ide ili je išao, ko se razveo, pobio, napio itd. To je bio relikt jednog prošlog sistema i minulih vremena kada se živjelo mirnije, sporije i bezbrižnije.

Znači ja sam to lično doživio i očima svojim gledao ko klinac.

Međutim, takav način života je nespojiv sa današnjim u gradovima i BH crony kapitalizmu, a to nekome ko je došao iz manje sredine ili starijima koji su na takav način života navikli nikako ne možeš objasniti. U 2024 godini očekujem da me pozoveš na mobilni telefon što na broj, što na Viber/Wapp, upitaš me za zdravlje i da ako sam u prilici svratiš do mene ili kako već, a ne da mi ko padobranac baneš, legneš na zvono ujutro ko sivonja i "ja doš'o otvor'de vratnice", a ja sam na klozet šolji, lego iz noćne, došao sa puta u zoru ili jebem da izvineš... :izet:
Domaci izdajnik

#21520 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 20/08/2024 12:51 Meni je normalno da znas prve komsije. Nije mi normalno zivjeti pored nekog a da mu ne znas ime i da se ne pozdravljas.

Eh, ono sto mi nije normalno jeste upadanje u stan/kucu (nekad se nije zakljucavalo.. nije bilo potrebe)…. Ono pokuca i upadne ti pa zasjedne i pocne ispitivati. To mi nikada nije bilo normalno.
Poznajem i ja svoje komšije u zgradi i pozdravimo se kad se sretnemo naravno, ali im ne legnem na zvono kada mi prahne i ja doš'o na kavu da vidim šta ima :-) pa se raspitujem za sve živo i neživo, a usput tračam komšije sprat ispod... :oops:
1Dante1

#21521 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by 1Dante1 »

Lajavikrelac wrote: 20/08/2024 13:20 mjestima je bila sasvim normalan način života ograda do ograde i vrata od kuće se nisu zaključavala, a ljeti ni zatvarala. Svako je mogao da vidi sa pendžera na ulicu i preko ograde u komšiluk šta se dešava, a bogami i da čuje.
Bilo. Kao sto su komsije u zgradama ispred sjedile, pile zajednicke kafe i sl. Isto kao i na selu, bilo je svega i svacega. Sada je stanje na selu takvo da se svi zatvaraju sebi, dizu zidove, ograde etc.

Zato kazem da su pretpostavke u pitanju. Uvijek ima izuzetaka, kao i efbiaj agenata u vidu baba koje gledaju ko ulazi i izlazi iz zgrade, kao i na selu prdimahovina. Ipak, nije pravilo vec izuzetak.
Lajavikrelac wrote: 20/08/2024 13:34 ali im ne legnem na zvono kada mi prahne i ja doš'o na kavu da vidim šta ima pa se raspitujem za sve živo i neživo, a usput tračam komšije sprat ispod...
Nemas ovoga u selu. Naravno, svaka mahala ima jednog besposlicara, ali je takva situacija da su se starij zatvorili sebi, mladji ionako ne jebu zivu silu, ili su u gradu, ili "na tehnologiji".
manuchao91

#21522 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by manuchao91 »

i u mojoj mahali se druzilo nekad ,stariji isli jedni drugim na kafe ,piva,rostilje,gledao se Dnevnik i 60 minuta
mi djeca bili napolju igrali se oko kuce .Sada ista mahala isti ljudi niko nikog ne jebe ,tu i tamo neko nekom uleti u dvoriste brzo i izlaeti jos brze .
Ne znam sta se dešava s ljudima a i do mene je .Nikog vise plaho ne zovem nit se druzim skim posebno sve ko fol da mi je .
Mozda sam sazreo za zapada hajd ga znaj
Domaci izdajnik

#21523 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

manuchao91 wrote: 20/08/2024 14:13 i u mojoj mahali se druzilo nekad ,stariji isli jedni drugim na kafe ,piva,rostilje,gledao se Dnevnik i 60 minuta
mi djeca bili napolju igrali se oko kuce .Sada ista mahala isti ljudi niko nikog ne jebe ,tu i tamo neko nekom uleti u dvoriste brzo i izlaeti jos brze .
Ne znam sta se dešava s ljudima a i do mene je .Nikog vise plaho ne zovem nit se druzim skim posebno sve ko fol da mi je .
Pomrli stariji koji su živjeli takvim životom, sad ili došle nove generacije ili su mahom kuće opustile i samo vikendom neko u njih svrati.

A što se tiče ljudi u mojoj okolini mogu se opisati onom narodnom Što bi dike ode u vojnike, ono resto škarta osta da se karta.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21524 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

manuchao91 wrote: 20/08/2024 14:13 i u mojoj mahali se druzilo nekad ,stariji isli jedni drugim na kafe ,piva,rostilje,gledao se Dnevnik i 60 minuta
poslovi su teži i stresniji
materijalizam je izraženiji
i na kraju INTERNET i sve što ide uz to

osobno me slušanje ljudi umara... a i nemam više šta reći ljudima

kuća je za odmora i uživanja a ne natezanja ko je bolje auto kupio bolji odmor imo i mobitel nabavio
ZoomZoomKiwi

#21525 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by ZoomZoomKiwi »

https://www.bbc.com/travel/article/2024 ... fe-balance

i https://www.cntraveller.com/gallery/top ... rk-balance
Top 10 countries for work-life balance:

1. New Zealand
2. Spain
3. France
4. Australia
5. Denmark
6. Norway
7. Netherlands
8. UK
9. Canada
10. Brazil
Niđe dojčlanda :lol:

Da se nije uzelo samo G60 (prvih šezdeset zemalja po GDP-u) mislim da bi i BiH bila ispred dojčland :mrgreen:
Post Reply