Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#21076 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Naslovnica »

esso_sa wrote: 19/08/2024 15:49
Naslovnica wrote: 19/08/2024 15:34
esso_sa wrote: 19/08/2024 15:25

Upravo tako. Cak je i ministarstvo saobracaja kasnije izdalo saopstenje u kojem su indirektno prozvali izvodjaca i nadzor, tipa: “ocekujemo da nadzor i izvodjac osiguraju kvalitetu” bla bla.
Jer ocito je bio pokusaj da se cesta u ovakvom stanju isporuci kao “zavrsena”, a ocito ni nadzor nije radio posao za koji je placen..
Po čemu nadzor nije radio posao za koji je plaćen, kako znate to, ne kontam?
Nije nadzor sfušerio.
Nadzor ne "osigurava kvalitetu" nego postupa prema uslovima ugovora i smjernicama za građenje i projektovanje. Nadzor može da provjeri da li kvalitet zadovoljava uslove kvalitete postavljene od strane investitora. Ako je investitor postavio niske standarde, nema tu nadzor puno mjesta za manevrisanje. Mislim bukvalno, ali je tako.
Nadzor, u zavisnosti od ugovora, može da odobri ili ne odobri radove, može da upozori, utvrdi manjkavosti, umanji ili zadrži plaćanje i sl...ali je krajnja odluka za osiguranje kvaliteta na izvođaču i investitoru. Neće nadzorni inženjer izaći na ulicu i postavljati šaht.
Ako investitor kaže potpisuj, sve OK, to je otprilike to.
Volio bih da vidim taj članak koji navodite, u kojem Ministarstvo poziva nadzor i izvođača da osiguraju kvalitetu.
Pa u sta je taj nadzor gledao kada su ovi frljavili sahtove i na kraju napravili roller coaster asfalt ?

Evo clanak
https://www.klix.ba/vijesti/bih/radovi- ... /240816093

A evo i citat dijela teksta gdje su iz Ministarstva ocito prozvali izvodjaca (Strabag) i nadzor (ZZI). Jer prije ovih objava je prvo to Ministarstvo najavljivalo ZAVRSETAK radova a ne NIVELISANJE I KOREKCIJE zavrsenog.
Kao investitor, očekujemo veliku posvećenost izvođača Strabag i nadzora Zavoda za izgradnju obzirom na lokaciju saobraćajnice i kompleksnost, kao i da se radovi izvode u skladu sa tehničkom dokumentacijom, propisima i normativima za ovu vrstu radova", poručili su iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo
Pa nije nadzor postavljao šahtove i asfalt.
Šta ti misliš, šta je konkretno trebao da uradi nadzor kada vidi da je asfalt neravan ili šaht frljav?
Da uzme valjak i uvalja?
Da zasuče rukave i izvede šahtove u svojoj režiji?
8-)
Ne radi se to tako...
U slučaju uočenih nedostataka postoje procedure/mjere u slučaju uočenih nepravilnosti.
Već sam iznad napisao dio.
izbjeglica_iz_besmisla

#21077 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

F&N wrote: 19/08/2024 15:47 Ni tramvajsku prugu nisu zavrsili sve do kraja. Masa mjesta ima gdje nisu uradjeni zemljani radovi do kraja npr kao kod Bristola, dornja strana rupe strse i stari beton, onda kocke na nekim semaforima ima mijesta gdje fale kocke itd...
Ni jedan projekat nisu doveli do kraja, da kazes e vala nema se sta dalje ovdje reci sve je zavrseno.
Tramvajska pruga je gotova. Moze se nalaziti mana ko hoce, ali ono je u punoj produkciji i dobra je i dalje. Sto se mene tice, nek idu dalje i nek posvecuju paznju novim stvarima - kao naprimjer ova osrednje odrdjena rekonstrukcija na Obali.
Hajlac

#21078 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

Ovako se pravi kontinuirani hlad duz pjesackih i biciklistickih trasa, a ne kao kod nas rastrkana stabla ostaviti, kao da se radi o nekakvom ukrasu :roll:

Image

Suplja prica o laksem prenosenju biljnih bolesti je samo izgovor za ljencuge i nesposobne kojima je mrsko brinuti za urbano drvece - za takve odmah ide logicno pitanje: kako to da ne poumiru silni drvoredi u drugim gradovima, koji su ovako ugusto posadjeni?
drug_profi

#21079 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by drug_profi »

Ne obilaze i ne brinu. Najmanje 5 puta u prethodnim godinama sam slao upozorenja na mrtva stabla koja prijete okolini.
I dođu mjesec dva poslije da odrežu.
jednom sam upozorio na bolest stabla koje je na vrlo nezgodnom mjestu.
Naravno da se ništa nije desilo.
Nakon 4-5 godina se osušilo i onda upozorenje da kora otpada sa njega već i da je iznad parkinga i staze kojom prolaze školska djeca.
Ništa.
Došli prije možda 10 dana (jedno 3 mjeseca nakon zadnjeg upozorenja).

Evo sad imaš mrtvih stabala oko škole Osman Nakaš jedno bar 5-6.
Imaš jedno mrtvo i visoko na šetnici od Otoke do Bazena. Kad ono bubne dole neko će najebat.

A onda se sjetim kako su posjekli sve oko opštine Novi Grad uz obrazloženje da su bolesna.
Olistala zdrava stabla.
DaysleepeR

#21080 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DaysleepeR »

Radio sam ove godine sa općinom Novo Sarajevo na projektu sadnje stabala.
Više nema mjesta za sadnju novih stabala tamo.
Ima jedna divna gospođa iz opštine, ženi je jedina misija samo da sadi drveće.
Ono što se sad radi je da se mrtvo drveće mijenja novim, nije lako jer zemlja ne valja.
Park učestvuje u tome, takođe ima jedna super žena koja radi tamo.

Ja sam u saradnji sa njima posadio 40 novih.
Dogovorili se za mjesec dana sve.

Evo godinu dana ne mogu u Centru da posadim jedno stablo da se ljudi ne bi parkirali na zelenu površinu, dobio sam odgovor iz općine da me žena napala kako sam neinformisan. Katastrofa.
dječak sa šibicama

#21081 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dječak sa šibicama »

Meni se cini da je intencija sto vise drveca posjeci. Recimo tamo kod Rifke iznad komande vojske, lijepi divni drvored su posjekli i unakazali okolis, samo da bi investitor u stambeni objekt Begluk, imao pogled iz stanova.

Urbicidlije.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21082 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

sve mlado drveće je sasušeno jer ga niko zalijevao nije
VladaFBiH

#21083 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

Truba wrote: 20/08/2024 11:43 sve mlado drveće je sasušeno jer ga niko zalijevao nije
ovako je već nekoliko godina unazad... da ne kažem otkako je NiP preuzeo "Park"...
kB27

#21084 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 19:23, edited 1 time in total.
VladaFBiH

#21085 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by VladaFBiH »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 19/08/2024 16:14
F&N wrote: 19/08/2024 15:47 Ni tramvajsku prugu nisu zavrsili sve do kraja. Masa mjesta ima gdje nisu uradjeni zemljani radovi do kraja npr kao kod Bristola, dornja strana rupe strse i stari beton, onda kocke na nekim semaforima ima mijesta gdje fale kocke itd...
Ni jedan projekat nisu doveli do kraja, da kazes e vala nema se sta dalje ovdje reci sve je zavrseno.
Tramvajska pruga je gotova. Moze se nalaziti mana ko hoce, ali ono je u punoj produkciji i dobra je i dalje. Sto se mene tice, nek idu dalje i nek posvecuju paznju novim stvarima - kao naprimjer ova osrednje odrdjena rekonstrukcija na Obali.
dok ne završe zadnji lot i ne puste željezničku - NIJE GOTOVA!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#21086 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Chmoljo »

VladaFBiH wrote: 20/08/2024 11:51
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 19/08/2024 16:14
dok ne završe zadnji lot i ne puste željezničku - NIJE GOTOVA!
Nece biti gotovo bez zavrsetka remize.
darius_maximus

#21087 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

kB27 wrote: 20/08/2024 11:50
Hajlac wrote: 20/08/2024 10:13 Ovako se pravi kontinuirani hlad duz pjesackih i biciklistickih trasa, a ne kao kod nas rastrkana stabla ostaviti, kao da se radi o nekakvom ukrasu :roll:

Image

Suplja prica o laksem prenosenju biljnih bolesti je samo izgovor za ljencuge i nesposobne kojima je mrsko brinuti za urbano drvece - za takve odmah ide logicno pitanje: kako to da ne poumiru silni drvoredi u drugim gradovima, koji su ovako ugusto posadjeni?
Nesreca je i to sto vecina najvanzijih saobracajnica, biciklistickih staza i setnica se u Sarajevu prostire istok-zapad. U najtoplijem dijelu godine kretanje sunca poklapa se sa njihovom orjentacijom gotovo savrseno. Zato je generalno tesko napraviti kontinuirani hlad. Npr. nekad cak ni Vilsonovo setaliste nije potpuno u hladu iako je jako gusto zasadjeno drvecem.

Naravno, siguran sam da i za to postoji rjesenje - drugi tip stabla, oblikovanje krosnje tako da ide u sirinu, itd. Ali jok, udri lipu do lipe i nek raste kako joj Bog da.

I na slici koju si prilozio, da sunce dolazi odozgo sa slike, imao bi hlad na travnjaku i nigdje vise.
Ma nije samo to problem.
1. Sadi se drveće koje niko ne održava, pa sto puta prekrije znak ili semafor
2. Sadi se drveće koje možda nije za to područje, pa npr. kod OŠ Hrasno uz ulicu posadili drveće s kojeg nešto žuto opada stalno. Trotoar i parking žuti i klizavi, a ne dao Bog da auto parkiraš ispod
3. Sadi se drveće bez razmišljanja o rasvjeti, pa stavi uličnu rasvjetu koju onda drveće zaklanja i onda ne vidiš ni trotoar ni ono malo ulice koju bi trebala osvijetliti

Boga mi, kao da nema ljudi koji mogu osnove neke ispravno uraditi.
BadBoy

#21088 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

Hajlac wrote: 20/08/2024 10:13 Ovako se pravi kontinuirani hlad duz pjesackih i biciklistickih trasa, a ne kao kod nas rastrkana stabla ostaviti, kao da se radi o nekakvom ukrasu :roll:

Image

Ne može brate BiH je specifična i samo kod nas ne može drveće pored kontaktnih mreža i ne može blizu jedno drugog
kB27

#21089 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 19:25, edited 4 times in total.
kB27

#21090 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 19:23, edited 1 time in total.
BadBoy

#21091 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BadBoy »

kB27 wrote: 20/08/2024 12:18
BadBoy wrote: 20/08/2024 12:16 Ne može brate BiH je specifična i samo kod nas ne može drveće pored kontaktnih mreža i ne može blizu jedno drugog
Jedan dan kazu ne moze, drugi dan iznose ideje da krosnje preko ceste na Vilsonovom medjusobno spoje i formiraju luk/tunel. :lol:
Ja samo čekam da vidim zašto su Dodik i Čović krivi i za ovo :lol:
DaysleepeR wrote: 20/08/2024 11:32 Radio sam ove godine sa općinom Novo Sarajevo na projektu sadnje stabala.
Ono što se sad radi je da se mrtvo drveće mijenja novim, nije lako jer zemlja ne valja.

Evo godinu dana ne mogu u Centru da posadim jedno stablo da se ljudi ne bi parkirali na zelenu površinu, dobio sam odgovor iz općine da me žena napala kako sam neinformisan. Katastrofa.
Koja služba da ih i ja kontaktiram da sadimo drveće :D
darius_maximus

#21092 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

kB27 wrote: 20/08/2024 12:18 To je zato sto nijednu struku (osim svoje) ne priznajemo. Sta ce Muji u KJKP Park tamo neki magistar govoriti sta da gdje sadi.

Duze od godinu dana nisu bili u stanju napraviti prohodnom pjesacku stazu u Aleja lipa od mosta na Malti prema mostu na Socijalnom. Prolazis poget brat-bratu 30 centimetara, jos nisam Bog zna sta visok. Na biciklu, romobilu, i slicno proci - misaona imenica. Ciljas gdje je malo rjedja krosnja. Konacno se sjetili rijesiti. Je li moguce da niko ko se nesto pita u tom KJKP Park nije tom dionicom prosao pjeske nikad u tih godinu dana. Ovih dana vidim, lijevom obalom Miljacke nastavili uredjivati krosnje koje su pravile slican problem.
Ma to je na većini mjesta tako.
Azize Saćirbegović od Robota prema Raiffeisen banci većinu prolaziš sagnut trotoarom, samo gledaš da oko ne izbiješ na kakvu granu.
Stotinu nekakvih trešnji, dudova, šta su, po onoj trolebujskoj razlijepljeno.
Ne znam, fakat ne kontam da je to neka nauka skratiti i stesati, očistiti malo.
darius_maximus

#21093 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by darius_maximus »

kB27 wrote: 20/08/2024 12:18
darius_maximus wrote: 20/08/2024 12:09 2. Sadi se drveće koje možda nije za to područje, pa npr. kod OŠ Hrasno uz ulicu posadili drveće s kojeg nešto žuto opada stalno. Trotoar i parking žuti i klizavi, a ne dao Bog da auto parkiraš ispod
Ako mislis na setnicu uz Miljacku, onda lipa. Katastrofa, i to nije da 7 dana cvjeta i gotovo nego to traje i traje i traje. Ja izadjem na trcanje, vratim se bar 3cm visociji. Ne zajebavam se. :lol:

Da ne pricam koliki je alergen za veliki broj ljudi njen polen, a i bilo kome ko nije alergican smeta kada je vruce i sparno a lipa cvjeta, imas osjecaj da jedes salatu od lipe ili ronis kroz caj od lipe.

Hajd sto ljudima smeta nego prave i sebi dodatni posao. Jutros vidim ekipa na Vilsu sa puhalicama "tjera" sa setnice sve sto je opalo. Pohvalno, naravno, ali dodatni posao ni za sta. Vani se uglavnom sadi ono sto je zahvalno za odrzavanje. Rijetko gdje suprotno, ako ima neki simbolicni znacaj.
Ma jok, nego Džamijskom, prema OŠ Hrasno, prema Porodice Ribar.
Pola parkingo prekriveno time, više i ne čiste, ja mislim, odustali. :lol:
kB27

#21094 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by kB27 »

...
Last edited by kB27 on 22/08/2024 19:22, edited 1 time in total.
insaneinthebrain

#21096 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by insaneinthebrain »

Koliko uzima ovaj sda-ovac bosnaplast sto su mu kroz firmu pruzili alternativnu cestu dok se rampa ne zavrsi. Garant je masno naplatio
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#21097 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Truba »

zbog njega smo imali redukcije?

ja na forumu napiso da mu je sin drogalj napadoše me javno i u porukama :roll:
Hajlac

#21098 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

DaysleepeR wrote: 20/08/2024 11:32 Radio sam ove godine sa općinom Novo Sarajevo na projektu sadnje stabala.

Kapa dolje!
:bih:
Hajlac

#21099 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

kB27 wrote: 20/08/2024 11:50 I na slici koju si prilozio, da sunce dolazi odozgo sa slike, imao bi hlad na travnjaku i nigdje vise.
Pa nije ni u Sarajevu "odozgo" sunce nego uvijek pod dobrim uglom - ta nismo u Africi blizu ekvatorijalnog pojasa :-)

Pod slicnim uglom je i na toj slici kao i kod nas u podne.

Jedino u vecem dijelu Vilsonovog bude kontinuirani hlad tokom citavog dana jer su krosnje ostavljene velike (uz glavne saobracajnice ih jos od onog mokrog snijega jedne godine stalno potkresuju krosnje i sad to vise nije ni na sta nalik - karikatura od drveca npr. u Novom gradu - Otoka do Nedjarica) i jer je dupli paralelni drvored uz korito Miljacke u Vilsu.
Hajlac

#21100 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Hajlac »

darius_maximus wrote: 20/08/2024 12:09
kB27 wrote: 20/08/2024 11:50

Image

Nesreca je i to sto vecina najvanzijih saobracajnica, biciklistickih staza i setnica se u Sarajevu prostire istok-zapad. U najtoplijem dijelu godine kretanje sunca poklapa se sa njihovom orjentacijom gotovo savrseno. Zato je generalno tesko napraviti kontinuirani hlad. Npr. nekad cak ni Vilsonovo setaliste nije potpuno u hladu iako je jako gusto zasadjeno drvecem.

Naravno, siguran sam da i za to postoji rjesenje - drugi tip stabla, oblikovanje krosnje tako da ide u sirinu, itd. Ali jok, udri lipu do lipe i nek raste kako joj Bog da.

I na slici koju si prilozio, da sunce dolazi odozgo sa slike, imao bi hlad na travnjaku i nigdje vise.
Ma nije samo to problem.
1. Sadi se drveće koje niko ne održava, pa sto puta prekrije znak ili semafor
2. Sadi se drveće koje možda nije za to područje, pa npr. kod OŠ Hrasno uz ulicu posadili drveće s kojeg nešto žuto opada stalno. Trotoar i parking žuti i klizavi, a ne dao Bog da auto parkiraš ispod
3. Sadi se drveće bez razmišljanja o rasvjeti, pa stavi uličnu rasvjetu koju onda drveće zaklanja i onda ne vidiš ni trotoar ni ono malo ulice koju bi trebala osvijetliti

Boga mi, kao da nema ljudi koji mogu osnove neke ispravno uraditi.
Da da - i to je itekako primjetno u mnogim dijelovima grada.

I recimo zivu ogradu DEBILI sade TIK uz biciklisticke staze, a ne odrzavaju redovno, pa svako malo imas nekoliko mjeseci period kad zivica izraste preko barem trecine staze po sirini - i onda se desavaju neugodne scene pri mimoilazenju biciklista, romobila itd.
Post Reply